Zobacz pełną wersję : ice_cat i widziadła
Witam w moim pierwszym wątku indywidualnym więc jeżeli mi coś nie wyjdzie zgodnie ze sztuką z góry przepraszam. Znajdziecie tu artystyczny bałagan aczkolwiek postaram się go jakoś poukładać. Proszę zatem o konstruktywną krytykę, i porady które pomogą mi robić zdjęcia na wysokim poziomie.
Na przywitanie - nieskromnie autoportret.
01.
111545
Witam w moim pierwszym wątku indywidualnym więc jeżeli mi coś nie wyjdzie zgodnie ze sztuką z góry przepraszam. Znajdziecie tu artystyczny bałagan aczkolwiek postaram się go jakoś poukładać. Proszę zatem o konstruktywną krytykę, i porady które pomogą mi robić zdjęcia na wysokim poziomie.
Na przywitanie - nieskromnie autoportret.
01.
AF chybił.
Fachowcy od portretów milczą, a ja się głowię co zrobiłaś.
Przód swetra wyszedł wyraźnie, kora za Tobą również, a twarzy brakuje ostrości. Chyba obróbka jakoś tak podziałała.
I jak na mój gust to tło masz zbyt wyraziste, za bardzo absorbuje uwagę.
Pozdrawiam
AF chybił.
Ach.Maslane oczy dostales i na AF zganisz.:mrgreen:
Mnie troche kolor nie pasuje111642
Ty znowu o seksie! :-P
Satelity za to wyszly spoko :-)
Po trzech latach w szuflandii straciło ostrość :)
Na przywitanie - nieskromnie autoportret.A czemu nieskromnie znowuż? Ładna dziewczyna z Ciebię :) tylko co to za smutaśna mina :roll:
AF chybił.
Ty znowu o seksie! :-P
Satelity za to wyszly spoko :-)
Nie przejmuj się nimi ;) Te typy już tak mają :lol:
Trochę poszperałam w fotkach i zacznijmy od dużych gabarytowo obiektów. Tak to już ze mną jest ( niektórzy już to zauważyli) że mam problem ze zdjęciami zwierząt w ruchu. Zawsze obetnę a to łapkę a to uszko... Tak więc proszę o ocenę koników.
02.
111643
03.
111644
Pół konia z Pułtuska :). Nie powinnaś amputować kończyn biednym zwierzakom :)
masz szczęście, że zwierzętom obcinasz, ja to robię ludziom:mrgreen:,
co do koni, miły malec, a na nr 2 - pół malca:wink:
Trochę poszperałam w fotkach i zacznijmy od dużych gabarytowo obiektów. Tak to już ze mną jest ( niektórzy już to zauważyli) że mam problem ze zdjęciami zwierząt w ruchu. Zawsze obetnę a to łapkę a to uszko... Tak więc proszę o ocenę koników.Te konie wcale nie są w ruchu.Staraj się kadrować już w wizjerze. Na początek nie wydaje się to oczywiste i łatwe ale z czasem wyrobisz sobie taki nawyk :)
masz szczęście, że zwierzętom obcinasz, ja to robię ludziom:mrgreen:Boję się Cię... Więciej z Tobą nie piję :???::-P
Trochę poszperałam w fotkach i zacznijmy od dużych gabarytowo obiektów. Tak to już ze mną jest ( niektórzy już to zauważyli) że mam problem ze zdjęciami zwierząt w ruchu. Zawsze obetnę a to łapkę a to uszko... Tak więc proszę o ocenę koników.
02.03.
02. Fajny portrecik.
Uprzedzałam że mi trochę nie wychodzi. mam coś z tej Emilki z kreskówek co bardzo kochała zwierzątka tyle że moje zwierzątka po sesji są w stanie nienaruszonym.
Uprzedzałam że mi trochę nie wychodzi.Oj, nie tędy droga...
mam coś z tej Emilki z kreskówek co bardzo kochała zwierzątka tyle że moje zwierzątka po sesji są w stanie nienaruszonym.No to jest jedyny pozytywny aspekt w tych fotkach.
Tak to już ze mną jest ( niektórzy już to zauważyli) że mam problem ze zdjęciami zwierząt w ruchu.
W ruchu, w spoczynku nie ma znaczenia, ważne by fajnie wyszły :)
Zawsze obetnę a to łapkę a to uszko... Tak więc proszę o ocenę koników.
No i tu trzeba uważać. Mi się dostało, bo Reksowi łapki ciachnąłem, a to tylko z tego powodu, że nie zdążyłem wykadrować - tylko przez moment stał w miejscu. Jeśli już sama widzisz, że obetniesz za dużo i jest nie tak jak powinno, to może mimo sentymentu fotkę odstawić?
Boję się Cię... Więciej z Tobą nie piję :???::-P
na szczęście zdarza mi się to tylko podczas fotografowania:)
Dziś troszkę mniejsze ale też zwierzątko - moje dyżurne podwórkowe... Tym razem starałam się wybrać zdjęcia gdzie nic nie ucięłam ale za to troszkę mi szumy wyszły.
4.
111704
5.
111705
6
111706
7.
111707
... troszkę mi szumy wyszły.Ciekawi mnie, czy 5 i 6 to cropy. Szumy na nich są wyraźnie większe.
Ciekawi mnie, czy 5 i 6 to cropy. Szumy na nich są wyraźnie większe.
Też tak obstawiam, ale król fajny.
Też tak obstawiam, ale król fajny.
Jestem laikiem więc wytłumaczcie mi co to są "cropy" , a na zdjęciach jest zając.
Jestem laikiem więc wytłumaczcie mi co to są "cropy" , a na zdjęciach jest zając.
"Crop" to kawałek "wycięty" z kadru.
to by się zgadzało bo 5 i 6 poprawiałam i kadrowałam w komputerze.
to by się zgadzało bo 5 i 6 poprawiałam i kadrowałam w komputerze.
A to wrzuć oryginał jak możesz.
faaajne fffuterko,
pomimo tego krawężnika 7 podoba mi się najbardziej
A to wrzuć oryginał jak możesz.
mogę zgodnie z życzeniem - oryginały
111785111786
faaajne fffuterko,
pomimo tego krawężnika 7 podoba mi się najbardziej
Też lubię to futerko choć trochę płochliwe jest. Nic nie poradzę na to że siedział w moim ogródku- dobrze że okna dwa dni wcześniej myłam więc szyby nie widać na zdjęciu :wink:
Eee no, nie cygań :D Taki przeskalowany do 800x600 wrzuciłaś :p
111785111786Już wiem skąd te szumy. :D
Dziś pozostałość po wizycie Cyrku Zalewski. Czyli jedno z niewielu zdjęć portretowych wielbłąda.
8.
111978
Przedstawiam gwiazdę Domu Polonii w Pułtusku. Kocica lubi spacery ale obecnie bardziej ceni sobie ciepły kaloryfer.
9
112017
10
112018
Ponieważ uwielbiam zwierzątka dziś porcja psów. Osobiście akurat nie przepadam za tą akurat rasą- źle mi się kojarzy ale na zdjęciach czasami wychodzą znośnie.
11
112097
12
112098
13
112099
Smieszne te psiaki.Ostre slonce wymaga troche wiecej ustawien aparatu.Latwo poprzepalac.To nie z tego roku fotki,prawda.
To było jakoś tak w 2012 roku chyba. Trafiły mi się takie dwie sztuki na przystani WOPR- ich właściciel akurat łódkę szykował.
Na 9. uroczy drapieżnik w dżungli, chociaż trochę szkoda ciachniętego ogonka. Ale lubię koty, więc i tak mi się podoba :-)
O 11 można by powiedzieć, że piesek siedzi na łące, ale na 12 i 13 to ten pies jest na tle czegoś, o co najprawdopodobniej Cię nie zainteresowało. Może dwa kroki w bok pozwoliły bo pozbyć się tych opon i murku?
Wiem, wiem, łatwo się gada po fakcie, ale o tle warto starać się pamiętać już przy kadrowaniu.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Kontynuując tylko nieznacznie tematykę psią przedstawiam Abi.
14
112257
15
112258
Nie za zolty ten Cezar Abi??Jak myslisz??112259
Nie za zolty ten Cezar Abi??Jak myslisz??112259
To przez te stalowe rury wodociągowe Mirku, na wystawę wypierzesz, przypudrujesz magnezią i jest śnieżno-biało.
Fajne psisko i AF nie ma szansy chybić...
A co do pozostałego zwierzyńca wolę już ten z dziwnym światłem autoportret.
Nie za zolty ten Cezar Abi??Jak myslisz??
No tak jakby, twoja wersja chyba w wizirze prana była:wink: ładnie ją poprawiłeś.
Dziś tak trochę przerzucę się na latającą część mojego archiwum. W weekend będę miała czas na świeże polowanie więc tymczasem sójka jeszcze jesienna...
16
112470
latającego tematu ciąg dalszy acz kolwiek nieco mniejszych rozmiarów. Proszę o ocenę.
17
112644
18
112645
Moje dzisiejsze pstryki
19
113253
20.
113254
Taki dzisiejszy tulipanek
21
113790
Po pewnej przerwie dziś przyuważyłam mojego dyżurnego zajączka, przyszedł popaść się troszkę na świeżej trawce mojego podwórka. Zdjęcia robiłam przez szybę bo niestety nowy sprzęt troszkę jeszcze głośno chodzi......
115325
115326
z reguły starszy sprzęt chodzi głośniej (tyczy się wszystkiego - samochody, zoomy, maszyny przemysłowe, itd):mrgreen:
jeśli nowy chodzi głośno to co będzie gdy się zestarzeje? nie chciałbym żebyś zdjęcia musiała robić przez ścianę:mrgreen:
drugie zdjęcie lepiej pokazuje zajca
Czasem starszy chodzi głośniej bo głuchy ;-)
Jeszcze się nie przestawiłam mentalnie z bezgłośnego prawie staruszka kompakta na lustrzankę więc może dlatego uznaję że głośno chodzi. A zwierzyna czujna jest......
Taki dzisiejszy tulipanek
21
Witaj Kociooka, albo mi się zdaje, albo AF sobie poszedł gdzieś, tylko nie wiem gdzie. :wink:
Dzisiaj troszkę fotek z zeszłego weekendu
24
115887
25
115888
26
115889
Dzisiaj troszkę fotek z zeszłego weekendu
Brak mi światła na tych fotkach, a na 25. ten pień po prawej do usunięcia.
Na 19-stce fajne zestawienie kolorów, a 26 do obróbki marsz ;), ma fajny potencjał do wykorzystania.
Brak mi światła na tych fotkach, a na 25. ten pień po prawej do usunięcia.
Fakt, co do 25... trochę sobie pogmeram, ok?
gmeraj i wstaw swoją fotkę, z miłą chęcią zobacze co przy obróbce da się zrobić z moich fotek.
gmeraj i wstaw swoją fotkę, z miłą chęcią zobacze co przy obróbce da się zrobić z moich fotek.
Dobra, to może takie coś:
115959115960
Dziś na początek niezły pasztet :grin:, uprzedzam że może być trochę żylasty:
27
116305
28 A jak coś zostanie to ta pani posprząta:
116306
29
116307
dobre dobre :) zwłaszcza mycha z 28
ciekawe i wesoło opisane:grin:
Sytuacja z 27 świetna, czegoś takiego jeszcze nie widziałem:)
Dziś bez większego ładu i związku odrobina matematyki czyli jak nad Pułtuskiem latają samoloty...(trochę mało wyraźnie)
30
116384
oraz co daje nocne koncerty i w wodzie się chowa?
31
116385
Przeglądając fotki znalazłam pamiątkę z rajdu leśników. Zdjęcie zrobione gdzieś w okolicach Wrocławia
116762
pstrąg bomba. gdyby była niższa perspektywa - rewelka
ice cat,
Widze, ze lubisz po krzakach lazic:)
Kadry fajne, zwierzyna dobrze wypatrzona, brakuje przewaznie smaczka w postaci GO.
Napsula bys powaznie krwi przyrodnikom swoimi fotami:)
pozdroofka
Janeczek - ice_cat (https://forum.olympusclub.pl/members/16767-ice_cat) ma niezłe oko co nawet po awatarze widać :)
Dziękuję Panowie za komentarze, jak się okazuje najlepsze fotki wychodzą mi przez przypadek, ale i tak będę się starać dalej choćbym po krzakach miała się szlajać.
No to może dziś trochę wcześniejsze od pstrąga pamiątkowe fotki zwierzaków- tym razem z Londynu
33
116877
34 Niestety ten okaz rogacza był poszkodowany i tylko od tej strony wyglądał normalnie
116878
a co mu było od drugiej?
zapomniał że tam samochody nadjeżdżają z innej strony niż normalnie
Szkoda rogacza, będzie sie musial ustawiac tylko z jednej strony do focenia.
Fajne foty.
Nie wiem w jakich okolicznościach to się stało ale rogacz nie miał prawego oka. Była to dość świeża kontuzja więc podchodziłam go od lewej.
Takie coś mi dziś wyskoczyło z trawy
35
117014
36 i rechotało zdejmij mnie ze słupka - bo daleko do ziemi
117013
Ładna rzekotka. Dawno nie spotkałem takiego okazu.
Fajne stwory Ci z trawy wyskakują :grin:, mi niestety nie chcą (rzekotki jeszcze nie spotkałem):cry:
Widzę ze trafiła mi się gratka ale dopiero od was się tego dowiaduję bo na żabach to się nie znam.:)
Wesoły helikopter z dziś:
37
119160
Mocno się trzymamy czyli kolorowa kolejka
38
120192
Dla odmiany trochę imprezowo się wstawię. W niedzielę byłam na imprezie charytatywnej w naszym Domu Polonii. Na początek trzy zdjęcia:
39 Ćwiczenia chłopców parkurowców:
121024
40 Piękna kobieta z zespołu ludowego z Serocka:
121025
41. Panowie wyczyniający cuda wianki z piłkami:
121026
Dużo więcej moich zdjęć z tej imprezy na portalu www.pultusk24.pl (http://www.pultusk24.pl) lub pod linkiem:
http://pultusk24.home.pl/Fotogaleria 2014/CZERWIEC 2014/15 czerwca - AYUDA 2014/index.html
takie szoty zwyczajne
---------- Post dodany o 11:47 ---------- Poprzedni post był o 11:44 ----------
takie szoty zwyczajne
39 , myślałem pierw że chodzi o scenę, dopiero później zauważyłem tą skaczącą panią, może niżej i na tle nieba by było lepiej
40 , z zaskoczenia , może gdyby ta ładna dziewczyna uśmiechała się w Twoją stronę by było ciekawsze i naturalniejsze .
41, rozpraszają ludzie z tyłu, może gdyby bardziej rozmyć tło
przejrzałam cały wątek bo wcześniej się na niego nie natknęłam i wraz z kolejnymi stronami jest lepiej...
początkowo mega problem z trafianiem w punkt
a jak ostrości brak tam gdzie chcemy by była to fota iMO do kosza...
ale ostatnie rogate stwory i żaba - już super
fakt oko to Ty masz - dlatego ćwicz kompozycję i będą z tego naprawdę fajne cuda
manewruj GO może być dużo ciekawiej
---------- Post dodany o 19:25 ---------- Poprzedni post był o 19:23 ----------
ostatnie miejsce też na pewno z potencjałem ale w takich miejscach ludzie jako tło często odwracają uwagę od głównego tematu..
Kolejna impreza tym razem średniowieczna z wczoraj. Szału nie było ale wojowie dopisali
42 Czy są jacyś chętni do potyczki?
121845
43 A tu strój tematyczny tylko chyba w tamtych czasach okularów to nie mieli???
121846
ostatnio po deszczu pojawiła się tęcza w kawałkach, oto jeden z nich
.122547
to drzewo po prawej ciut mi nie pasuje - ale ogólnie sympatycznie wyszło :)
choć może kontrast jaki daje jest ok...
sama nie wiem
niemniej kolorki tęczy ładnie wpasowały się w kolory zachodu
Trochę wrócę do wątku wydarzeniowego. W sobotę- 19 lipca był u nas II Dzień Rzeczpospolitej Polskiej - zwany w skrócie husarią. Z wielkim hukiem więc zamieszczam wystrzał armatni, przed , w trakcie i po:
można by powiedzieć że zdjęcie wystrzałowe, ale trochę jakości zabrakło, pewnie na długim zoooooomie robione?
na obiektywie 18-55 o dużym zoomie nie ma mowy a i tak prawie ogłuchłam od salw armatnich w odległości do 10 metrów.
Wycinałaś czy to są pełne kadry?
pełne zmniejszone do 800x600 nic nie cięłam
Nie ma to ja własny zakurzony kąt ale chciałam zameldować pierwszy mój maleńki sukces w dziedzinie konkursów fotograficznych. Lokalnie .... ale na pierwszy tego typu wyskok wystarczy. W gminie Pułtusk szukajcie ........
.133826
Nie ma to ja własny zakurzony kąt ale chciałam zameldować pierwszy mój maleńki sukces w dziedzinie konkursów fotograficznych. Lokalnie .... ale na pierwszy tego typu wyskok wystarczy. W gminie Pułtusk szukajcie ........
.Gratulacje, od czegoś trzeba zacząć...