Zobacz pełną wersję : Pytania do Olympus Europa
Z powodu pewnych nowości wchodzących na rynek muszę zameldować się w centrali Olka w poniedziałek, 15.10. Jest to okazja do zadania pytań dotyczących lustrzanek i ewentualnie uzyskania odpowiedzi, tak więc przyjmuję pytania, które zawiozę do Hamburga. Ponieważ nie mam już czasu na tłumaczenie (jestem w rozjazdach szkoleniowych) i opracowanie pytań zadanych w postach w tym wątku, pytania przyjmuję wyłącznie w językach zagranicznych (angielski, niemiecki) do piątku 12.10 do 16:00 na mój służbowy email, albo PW. Po powrocie opublikuję wszystkie zadane pytania i otrzymane odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jack
Kali pisać, ale ktoś musi być pierwszy...
- When ZD14-35@2.0 will be available on the market?
- Does OLYMPUS consider making standard focusing screen with lines which equals 3:2 aspect?
- Why consumer models don't have AF illuminator diode as standard? 200$ compact cameras have it...
RadioErewan
9.10.07, 23:54
- Does OLYMPUS consider making standard focusing screen with lines which equals 3:2 aspect?
Matówka xx-x z podziałem kadru na sekcje w układzie 4 x 6 - może to będzie proporcja 3:2?
Ja mogę pomóc jeżeli któryś z klubowiczów chciałby zadać pytanie, a nie zna obcego języka. Postaram się przetłumaczyć na Niemiecki, ale w razie dużych komplikacji będzie po angielsku :D
Tylko jeżeli ktoś chciałby skorzystać to zapraszam na: yxasor@pl.olympusclub.org i niestety do czw. do godz 15 bo później nie będę mógł się tym zająć.
pozdrawiam ;)
Is there any chance for low cost, wide angle zoom e.g. 8-16/4-5.6?
Is there a chance to have a focusing (AF) confirmation in Oly dSLR bodies for manual lenses (eg. old OM lenses) ?
Piotr_0602
11.10.07, 12:29
- czy będą kiedykolwiek małe stałki pasujące do serii E4xx?
- czy jest jakiś nowy roadmap dla systemu 4/3?
- czy cena E3 będzie wyraźnie konkurencyjna dla mocnego D300, i przyszłościowego 7D za 1899$
- czy sprzęt 4/3 Olka będzie bardziej kompatybilne z 4/3 Panasonica (pierścień przysłoń w szkłach Leica a body Olka, IS Olka i OIS Panasa...)
- czy będzie firmware starych body (E1, E300, E330, E400, E500) z updatem o nowe szkła do 4/3 (Leica, nowe Zuiko z SWD)?
- czy będzie możliwość zdalnego sterowania (kabel, radio, radiowe przystawki) nowych body z LiveView przez komputer (aparat na statywie przed norką płochliwego zwierzaczka, fotograf 20m dalej kadruje z laptopa i pstryka wciskając ENTER czy SPACJA) - LiveView jest do tego stworzone (kwestia firmare, softu do kompa i ew. jakiś przystawek)
- czy są jakieś plany co do następców E410, E510, E3?
- czy będą jakieś szkiełka powyżej 300mm (stałki f/4 lub f/5.6)? W końcu x2 to zaleta 4/3, a body mają już IS.
- co z ogniskowymi poniżej 14mm?
- czy Oly będzie miał coś w stylu Canonca G5/G6/G7 czy Nikona P5000 (drugie body, z sankami do FL-36, na karty CF, z ogniskową ekw. 28-85 lub ekw. 35-105 lub jak Ricoh 24-70)? Metalowe, najlepiej uszczelniane, co mieści się w kieszeni?
- czy będą kiedykolwiek małe stałki pasujące do serii E4xx?
- czy jest jakiś nowy roadmap dla systemu 4/3?
- czy cena E3 będzie wyraźnie konkurencyjna dla mocnego D300, i przyszłościowego 7D za 1899$
- czy sprzęt 4/3 Olka będzie bardziej kompatybilne z 4/3 Panasonica (pierścień przysłoń w szkłach Leica a body Olka, IS Olka i OIS Panasa...)
- czy będzie firmware starych body (E1, E300, E330, E400, E500) z updatem o nowe szkła do 4/3 (Leica, nowe Zuiko z SWD)?
- czy będzie możliwość zdalnego sterowania (kabel, radio, radiowe przystawki) nowych body z LiveView przez komputer (aparat na statywie przed norką płochliwego zwierzaczka, fotograf 20m dalej kadruje z laptopa i pstryka wciskając ENTER czy SPACJA) - LiveView jest do tego stworzone (kwestia firmare, softu do kompa i ew. jakiś przystawek)
- czy są jakieś plany co do następców E410, E510, E3?
- czy będą jakieś szkiełka powyżej 300mm (stałki f/4 lub f/5.6)? W końcu x2 to zaleta 4/3, a body mają już IS.
- co z ogniskowymi poniżej 14mm?
- czy Oly będzie miał coś w stylu Canonca G5/G6/G7 czy Nikona P5000 (drugie body, z sankami do FL-36, na karty CF, z ogniskową ekw. 28-85 lub ekw. 35-105 lub jak Ricoh 24-70)? Metalowe, najlepiej uszczelniane, co mieści się w kieszeni?
deutsch lub english
Piotr_0602
11.10.07, 13:31
Will be any small solid lens for Exx series?
Is there any new roadmap for 4/3 system? Lenses, bodies, flashes?
Taking into account Nikon D300 abilities, and announced FF Canon 7D for 1899$, will be E3'price visibly lower than 1899$?
New Leica/Panasonic lenses aren't fully compatible with Olympus bodies (aperture ring), and Zuiko lens arent't fully compatible with Panasonic bodies (AF in LiveView). Moreover IS and OIS doesn't work together. OIS in Leica is more efficient, therefore will be nice if Olympus bodies will use OIS then IS with Leica lens.
Will be updated firmware in old bodies (E1, E300, E330, E400, E4500) for new lenses (SWD, Leica)?
Will be any possibility to control E410/E510/E3 via computer (remote control by radio or by wire)? LiveView seems dedicated for this. There is mainly firmware/software issue.
Will be announced any plans for E410/E510 and E3 successors?
Will be any Zuiko lenses >300mm and f>=4 (not expensive)? Will be greater offer of lenses <14mm?
wIll be any Olympus camera similar to Canon G5/G6/G7 and Nikon P5000? Or RICOH Caplio GX100? Small camera, with bright lens 14-45mm or 12-35mm or 18-50mm, with connection for FL-36, metal body. It could be 4/3 sensor, non-interchangeable lens.
WiOIS in Leica is more efficient, therefore will be nice if Olympus bodies will use OIS then IS with Leica lens.
nie stawiaj w pytaniu tezy, ktora nie jest prawdziwa.
stałoogniskowy to "fixed focus" a nie solid, solid znaczy stabilny, solidny, dobrze wykonany.
w zdaniach zaczynających się od Will brakuje podmiotu.
Piotr_0602
11.10.07, 15:08
O wyższości OIS nad IS piszą w różnych testach.
Nie widziałem jeszcze testu w którym zmierzono by odwrotnie. Coś chyba w tym jest... Może 0,5EV, może 1EV ale OIS chyba działa nieco sprawniej.
Jeśli to ma być otwarty system 4/3 to może by tak wszystko w nim było 100% kompatybilne?
Obiektywy Leica mają pierścień przesłony który w Olkach nie działa. Obiektywy Zuiko nie działają z AF w LiveView Panasa. OIS w Leikach nie działa tak dobrze z body Olka jak z body Panasa. Na mój gust - IS Olka ma przewagę że działa z każdym obiektywem, ale jak już się trafi obiektyw z OIS, mógłby Olek korzystać automatycznie (ma przecież informację ze styków co to za obiektyw) z OIS.
Poza tym stabilizacja to mechanizm który porusza (matrycą, szkłem), jakiś czujnik oraz soft. Teoretycznie Olek z IS i szkłem OIS ma większy zakres korekty lub szybszą możliwość korekty z użyciem dwóch mechanizmów niż jednego. Trzeba by tylko napisać soft który to obliczy i zrealizuje.
Rozpowszechnienie 4/3 jest w dłuższej perspektywie korzystna i dla Olka i dla Panasa, więc powinni się dogadywać.
Jeszcze pytanie do Olympusa:
Is there any sense using XD-cards in Olympus bodies? XD is slower and more expensive than CF and SD.
Will be any XD cards with CF performace in future? Why are there 2 slots in Oly bodies, if XD is useless? Maybe the good idea is 2 slots for CF or one for CF and one for SD? Or 3 slots (CF, SD and XD).
stałoogniskowy to "fixed focus"
Ekhm zastanów się jeszcze raz.
Stało ogniskowy to single focal lenght :)
to także :), ale na pewno nie solid :)
O wyższości OIS nad IS piszą w różnych testach.
Nie widziałem jeszcze testu w którym zmierzono by odwrotnie.
http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE510/Olympus_E510_with_Leica_14-50mm.shtml
"...the body-based IS system appears slightly more effective than the lens-based one..."
Jeśli to ma być otwarty system 4/3 to może by tak wszystko w nim było 100% kompatybilne?
wlasnie dlatego, ze jest otwarty, nie mozna wymusic u producentow kompatybilnosci w kwestiach, ktore nie sa wymagane w zalozeniach tego systemu. regulacja kwestii stabilizacji czy przyslony ustawianej za pomoca pierscienia na obiektywie nigdy nie byla takim zalozeniem.
OIS w Leikach nie działa tak dobrze z body Olka jak z body Panasa.
pierwsze slysze. dysponujesz jakimis danymi, ktore moglyby to potwierdzic?
Na mój gust - IS Olka ma przewagę że działa z każdym obiektywem, ale jak już się trafi obiektyw z OIS, mógłby Olek korzystać automatycznie (ma przecież informację ze styków co to za obiektyw) z OIS.
a kto ci broni wylaczyc stabilizacje w body i wlaczyc ta w obiektywie? cale szczescie, ze nie dzieje sie to automatycznie... niech uzytkownik sam decyduje za siebie.
Teoretycznie Olek z IS i szkłem OIS ma większy zakres korekty lub szybszą możliwość korekty z użyciem dwóch mechanizmów niż jednego. Trzeba by tylko napisać soft który to obliczy i zrealizuje.
to jest niemozliwe ze wzgledu na sprzezenie zwrotne. ta kwestia juz byla tutaj omawiana. stabilizacja w body jest zaprojektowana dla nieporuszajacego sie ukladu szkiel, a stabilizacja w obiektywie jest zaprojektowana dla nieporuszajacej sie matrycy.
a zeby nie bylo OT, to stalki mozna nazwac po prostu "primes" :).
stałoogniskowy to "fixed focus"
Ekhm zastanów się jeszcze raz.
Stało ogniskowy to single focal lenght :)
PRIME LENS
Prime lens is a photographic lens whose focal length is fixed, as opposed to a zoom lens, which has a variable focal length.
Are you going to put SWD into Top Pro lens like 35-100 and 90-250?
krzychor6230
12.10.07, 08:25
Mam tylko nadzieje, ze wysylacie te pytania takze na PW lub email. Bo dobrze sie je czyta ale jeszcze lepiej by sie czytalo kiedys odpowiedzi.
....Ponieważ nie mam już czasu na tłumaczenie (jestem w rozjazdach szkoleniowych) i opracowanie pytań zadanych w postach w tym wątku, pytania przyjmuję wyłącznie w językach zagranicznych (angielski, niemiecki) do piątku 12.10 do 16:00 na mój służbowy email, albo PW...
... Bo dobrze sie je czyta ale jeszcze lepiej by sie czytalo kiedys odpowiedzi.
Czyba nie czytujesz całych wątków:
...Po powrocie opublikuję wszystkie zadane pytania i otrzymane odpowiedzi.
Jack
Kiedy będą odpowiedzi???Jak tylko je otrzymam. Zgodnie z obietnicą, przesłałem zadane pytania do kompetentnej osoby, a 15.10. otrzymałem od niej zapewnienie, że uzyskam odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jack
krzychor6230
23.10.07, 09:23
... Bo dobrze sie je czyta ale jeszcze lepiej by sie czytalo kiedys odpowiedzi.
Czyba nie czytujesz całych wątków:
...Po powrocie opublikuję wszystkie zadane pytania i otrzymane odpowiedzi.
Jack
Eeeeee, dlaczego myslisz, ze nie czytam wątkow w calosci, czytam co najwyzej czasem bez zrozumienia :D ale akurat tutaj chodzilo mi o to, ze padło kilka ciekawych pytan na ktore odpowiedzi i ja czekam a sam napisales, ze nie masz czasu na opracowywanie pytan zawartych w postach w tym wątku i chcesz je dostac na PW lub E-MAIL. Dlatego przypomnialem zeby je tam wysylac, moze i niepotrzebnie. Odnosze wrażenie, ze wyrwales z kontekstu zdanie, ktore nie stanowilo sedna sprawy mojej wypowiedzi ale to chyba nie dlatego, ze nie czytasz calych watkow ;) pozdrawiam
dog_master
10.11.07, 21:11
Puk puk! :)
Jak tam z odpowiedziami? :>