PDA

Zobacz pełną wersję : Podgląd na żywo w komputerze.



nuka11
22.02.14, 21:29
W lr można zobaczyć zdjęcie od razu po jego wykonaniu tylko mi zależy na podglądzie na żywo. Czy jest jakiś program, w którym można korzystać z live view?

abir
22.02.14, 22:11
chodzi ci o to, żeby widzieć na monitorze komputera to co widać w aparacie np. znajdującym się w innym pomieszczeniu??

Muminek
22.02.14, 22:23
Oprogramowanie OLYMPUS Studio 2 oferuje sterowanie aparatem "na żywo".
Oczywiście dla OMD E-M1 mamy sterowanie z podgladem na ekranie np. smartfona.

Napisz coś więcej, dzięki temu łatwiej będzie o poradę.

ahutta
22.02.14, 22:30
Temat poruszany już wiele razy.


Oprogramowanie OLYMPUS Studio 2 oferuje sterowanie aparatem "na żywo".

Problem w tym, że OS2 jest już niedostępny. Przynajmniej oficjalnie. Ja mam jeszcze płytkę z Olympus Master dołączoną do mojej E-520 i też funkcja sterowania aparatem była. W Olympus Viewer już się z tego wycofali.



Oczywiście dla OMD E-M1 mamy sterowanie z podgladem na ekranie np. smartfona.


I to jest chyba na dzień dzisiejszy jedyny sposób.

nuka11
22.02.14, 23:01
chodzi ci o to, żeby widzieć na monitorze komputera to co widać w aparacie np. znajdującym się w innym pomieszczeniu??
Myślałam raczej o użyciu kabla USB (to chyba łatwiejsze rozwiązanie).

easy_rider
22.02.14, 23:18
Do telewizora podłączyć...

nuka11
23.02.14, 00:08
Do telewizora podłączyć...
Gdyby był przenośny to owszem :-)

ahutta
23.02.14, 00:13
Gdyby był przenośny to owszem :-)

W czym problem?

Np. http://www.sencor.pl/przenosny-telewizor/spv-6713t

nuka11
23.02.14, 10:34
W czym problem?

Np. http://www.sencor.pl/przenosny-telewizor/spv-6713t
Nie stać mnie :P Dlatego szukam jakiegoś programu. Może rzeczywiście warto spróbować z tym OM2 tylko płytka gdzieś mi zaginęła.

Mirek54
23.02.14, 13:34
W lr można zobaczyć zdjęcie od razu po jego tylko mi zależy na podglądzie na żywo.

Jak bardzo Ci zalezy i do czego Ci to potrzebne.

nuka11
23.02.14, 17:53
Jak bardzo Ci zalezy i do czego Ci to potrzebne.
Nie zależy mi tak bardzo bardzo. Potrzebne do zdjęć makro, na małym wyświetlaczu niezbyt widać czy jest dobra ostrość, więc wolę podgląd w większym formacie.

themoth
23.02.14, 18:05
Nie zależy mi tak bardzo bardzo. Potrzebne do zdjęć makro, na małym wyświetlaczu niezbyt widać czy jest dobra ostrość, więc wolę podgląd w większym formacie.
nie sądzę że zobaczysz coś/kolwiek wyraźniej - ale próbuj :)

Mirek54
23.02.14, 18:06
Mam gdzie olypus studio.moge gdzies podeslac.okolo 50-60MB to ma.

hadan
23.02.14, 18:10
Potrzebne do zdjęć makro, na małym wyświetlaczu niezbyt widać czy jest dobra ostrość, więc wolę podgląd w większym formacie.

Jeżeli robisz zdjęcia w domu to podłącz do TV kablem video. Często tak robiłem.

Pozdrawiam

nuka11
23.02.14, 18:19
Znalazłam już OS tylko minęła mi wersja próbna :-x Wie ktoś czy jest możliwość ściągnięcia skądś?

---------- Post dodany o 18:13 ---------- Poprzedni post był o 18:10 ----------


Mam gdzie olypus studio.moge gdzies podeslac.okolo 50-60MB to ma.
Jeśli działa bez żadnych numerów licencyjnych to poproszę na inuka@poczta.onet.pl :D

---------- Post dodany o 18:19 ---------- Poprzedni post był o 18:13 ----------

A jak w e-520 zmienić 'control' na 'on'? Bo nie wychodzi coś takiego z otwartą klapką i przytrzymaniem "ok" i przycisku lcd.
Chcę spróbować programu cam2com tylko nie wiem jak podłączyć aparat

sepi19
23.02.14, 19:02
Do tego co ty potrzebujesz, to soft nie wystarczy. Trochę dłubania w kabelkach i soft ale z kamer przemysłowych. Używam do astrofoto.

Mirek54
23.02.14, 19:08
Jesli na powaznie chcesz widziec i sterowac z monitora i w technice troche sie gubisz to niestety ale popatrz w strone N albo C.Tam maja tego duzo i do wyboru.To dwie profi stajnie i niezastapione.Pierwsze z brzegu-CamRanger.

sepi19
23.02.14, 21:45
Mirku, ale to niestety nie bangla z lustrzankami e, es tud mi laj :wink:
Nuka, sprawdź temat videograber.

wulf
24.02.14, 13:02
Masz przecież powiększenie obrazu w trybie LV 10 czy ileś tam razy? To przy makro i ze statywu sprawdza się świetnie. Nie pamiętam co się tam naciska żeby w trybie LV powiększyć wybrany fragment obrazu ale chyba OK, jak nie to trzeba zobaczyć w instrukcji.
Jakiś czas temu tez miałem duże ciśnienie żeby móc sterować lustrzanką marki Olympus z komputera nie tylko w czasie trwania triala Olympus Studio.
Jest na to sposób, który gdzieś na forum był już opisywany. Trzeba zainstalować Olympus Viewer, koniecznie w jednej ze starszych wersji (mam taką gdzieś na płytce) i Olympus Studio. Później trzeba gdzieś przekopiować pewne pliki między jednym a drugim katalogiem i gotowe. OV ma wtedy sterowanie lustrzanką nawet po wygaśnięciu triala OS.
Jeśli nie znajdziesz innego rozwiązania to pisz na pw, postaram się odgrzebać gdzieś notatki na ten temat.
Nadal nie rozumiem czemu Olympus poskąpił tego rozwiązania użytkownikom skoro np Canon ma to w standardzie.

Żeby móc sterować aparatem z komputera trzeba koniecznie zmienić w menu aparatu ustawienie komunikacji z komputerem na control czy jakoś tak.

Bodzip
24.02.14, 13:24
Mam gdzie olypus studio.moge gdzies podeslac.okolo 50-60MB to ma.
Jeśli dobrze pamiętam, a chyba dobrze - to Ty nawet OV przerobiłeś, przekopiowując dwa czy trzy pliki z OS do OV - śmigało :D
...
Może zamiast smartfona, lepiej tablet z Androidem przystosować. Ekran jest ździebko większy.

dobas
24.02.14, 13:40
Myślałam raczej o użyciu kabla USB (to chyba łatwiejsze rozwiązanie).

myślę że mamy podobny problem, który nas męczy od pewnego czasu. czyli TETHERING SHOOTING w Lightroomie


http://www.youtube.com/watch?v=OREeYZAaEdM

problem w tym, że to nie chce banglać z Olympusem, rozwiązanie z Wifi w EM-1 / EM10 jest super, tylko to nie komputer a tablet i to na androidzie..
Ułatwienie gigantyczne ale byłoby super gdyby śmigało z LR.

ahutta
24.02.14, 13:42
Jest na to sposób, który gdzieś na forum był już opisywany. Trzeba zainstalować Olympus Viewer, koniecznie w jednej ze starszych wersji (mam taką gdzieś na płytce) i Olympus Studio. Później trzeba gdzieś przekopiować pewne pliki między jednym a drugim katalogiem i gotowe. OV ma wtedy sterowanie lustrzanką nawet po wygaśnięciu triala OS.
Jeśli nie znajdziesz innego rozwiązania to pisz na pw, postaram się odgrzebać gdzieś notatki na ten temat.
Nadal nie rozumiem czemu Olympus poskąpił tego rozwiązania użytkownikom skoro np Canon ma to w standardzie.


Tu sobie przeczytaj https://forum.olympusclub.pl/threads/85672-Podgl%C4%85d-na-%C5%BCywo...?p=899148&viewfull=1#post899148
drugi link opisuje to o czym wspomniał wulf.