PDA

Zobacz pełną wersję : Podłączenie lampy do aparatu



Dar-i-jush
9.10.07, 19:31
Jak TO (http://www.funsports.pl/product_info.php?cPath=22_54&products_id=92) podłączyć do kompaktu SP-350?
Chciałbym kupić jakieś jedno źródło światła i pokombinować. Czy ta lampka ma sens z parasolką? Jestem zupełnie zielony w tym temacie. Myślałem też żeby kupić mocną żarówkę w Casto i nią poświecić...

Oleryk
9.10.07, 19:32
Z opisu:

wyzwalanie: fotocela...

Dar-i-jush
9.10.07, 19:39
A przewodem nie da się jakoś? Podłączyć to pod stopkę?

grizz
9.10.07, 19:45
SIę da. Na alledrogo jest przejściówka.

Dar-i-jush
9.10.07, 19:58
Ok, rozumiem. Teraz dwie kwestie:
1. Czy wyzwalanie fotocelą jest tak samo dobre jak kabelkiem? Ta lampka ma już wbudowaną fotocelę?
2. Czy te 68W ma sens? Nie znam się na tym, a jak patrzę na 75W w lampie dyndającej z sufitu, to mnie jakoś nie przekonuje. I jeszcze odbite od parasolki...

Rafał Czarny
9.10.07, 20:56
Fotocela jest fajna, bo nie wymaga kabelka. Ale ma wady - na zewnątrz kiepsko się sprawdza, w słońcu nie działa zupełnie. Nie sprawdza się też w sytuacjach, gdzie jest więcej osób pstrykających np. gupim jaśkiem z lampą. Jeronimo kiedyś opisywał akcję (studniówkę o ile dobrze pamiętam), gdzie ustawił lampę z parasolką i co chwilę ktoś mu ją niechcący wyzwalał błyskiem gupiego jaśka.

Dempsey
15.10.07, 16:07
Zawsze można też radiowo... mniej pewnie od kabla, ale bez wad fotoceli (możliwość wyzwalania zza winkla, czy też w ostrym słońcu itp.) Od jakiegoś czasu używam i jeszcze mnie nie zawiodło...

robak_70
11.12.07, 22:21
witam, mam podobny problem a mianowicie chce podłaczyć kabelkiem lampę wyzwalająca błyskiem lampy studyjne do mojego olka e-510, czy każda przejściówka na goraca stopke z gniazdem synchro nadaje się do tego czy są jakieś szczególne uwarunkowania , obawiam sie usterki aparatu...wychodze z załozenia , że lepiej 2 razy spytac niz raz do serwisu lecieć...dzięki za odpowiedzi...

Jack
11.12.07, 22:34
witam, mam podobny problem a mianowicie chce podłaczyć kabelkiem lampę wyzwalająca błyskiem lampy studyjne do mojego olka e-510, czy każda przejściówka na goraca stopke z gniazdem synchro nadaje się do tego czy są jakieś szczególne uwarunkowania , obawiam sie usterki aparatu...wychodze z załozenia , że lepiej 2 razy spytac niz raz do serwisu lecieć...dzięki za odpowiedzi...Kostkę możesz założyć każdą z takim samym skutkiem, problem leży w innym miejscu - napięcie na kablu synchro musi być niższe, niż 100 V (to moje prywatne przypuszczenie, jakie pozostało do dokumentnym testowaniu Dziadka, do 100V chodził bez bólu), zasadniczo, obwód wyzwalający powinien być niskonapięciowy, odseparowany (zazwyczaj ok. 7V). Czemu tak kurczowo trzymasz się kabla? To jest największy powód problemów - może, jak już pisałem, nadajnik - odbiornik radiowy?
Jack
PS (przypomniałem sobie) można kupić, gdzieś widziałem ofertę, kostkę z separacją obwodu wyzwalania, przeznaczoną do aparatów cyfrowych.

robak_70
12.12.07, 07:54
hm...dlatego obstaję przy kabelku bo takowym dysponuje i takowym zestawem na chwile obecną, moje środki są ograniczone a mam zrobic kilka fotografii portretowych, sprzęt oswietleniowy udało mi sie pozyczyć...dlatego tez przy nakładzie środków jakimi dysponuję jest to dla mnie chyba najlepsze wyjście..ale teraz jak zmierzyc, czy tez ustalić czy na kabelku jest poniżej 100V?szkoda mi mojego lustra a z drugiej strony pila mnie foty...ew. może fotocela jednak zamiast kabla? może ktoś doradzić jaka i gdzie?

barber
12.12.07, 14:57
hm...dlatego obstaję przy kabelku bo takowym dysponuje i takowym zestawem na chwile obecną, moje środki są ograniczone a mam zrobic kilka fotografii portretowych, sprzęt oswietleniowy udało mi sie pozyczyć...dlatego tez przy nakładzie środków jakimi dysponuję jest to dla mnie chyba najlepsze wyjście..ale teraz jak zmierzyc, czy tez ustalić czy na kabelku jest poniżej 100V?szkoda mi mojego lustra a z drugiej strony pila mnie foty...ew. może fotocela jednak zamiast kabla? może ktoś doradzić jaka i gdzie?-

Przy załączonych lampach sprawdź miernikiem napięcie jakie występuje na stykach wyzwalających lub na kabelku podłączonym do lamp.

robak_70
12.12.07, 17:16
ok tak zrobię jak wróce z delegacji....chociaz a jakby lampy stojące wyzwolic lampą z aparatu? toż to chyba najrozsądniejsze wyjście by było...no i dla sprzetu bezpieczne ...musze pokombinowac...dzięki za rady...

mały42
12.12.07, 17:37
Czytałeś opis tej lampy? wyraźnie pisze 9V przy wyjściu wyzwalającym, bezpieczne dla aparatów cyfrowych.
Pozdrawiam mały42.

icelander
3.01.08, 19:02
ja mam dwa rozwiązania:
wyzwalanie na podczerwień za pomocą słabej lampy błyskowej (sprawdzonej woltomierzem na stopce) o palniku zasłoniętym czarnym paskiem z filmu do przezroczy

ale znacznie lepsze jest radio, np w abitusie kosztuje coś ze 150 zł.
Radio ma tę przwagę że IR czasem powoduje zafarb w niektórych miejscach. Ja dwie lapy studyjne to nawet do jaskiń targam i tam najlepsze jesr radio.