Zobacz pełną wersję : następca Canona G1X
Ciekawa plotka się pojawiła:
http://photorumors.com/2014/02/07/this-is-the-new-canon-powershot-g1-x-ii-camera/
Jest zdjęcie, wygląda wiarygodnie, więc chyba można już z czystym sumieniem poplotkować :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/CanonPowerShotG1XIIcamera-1.jpg
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2014/02/Canon-PowerShot-G1-X-II-camera.jpg)
W tym tygodniu ma być premiera. Ponoć obiektyw o zakresie 24-120 mm ekw. f/2-3,9. Jeśli matryca będzie tej samej wielkości, co w G1X, czyli zbliżona do 4/3, a parametry się potwierdzą, to będzie killer kompaktów i kitowców :)
hehehe czyżby miało wyjść na to że Canon potrafi jeszcze jakiś fajny i ciekawy aparat zaprezentować? W dyskusjach u optycznych zauważono że na powyższym zdjęciu pierścień ostrości dziwnie zanika
Dołączany wizjer chyba z opcją podniesienia.
Widzę tryby własne są na pokrętle.
Wygląda sympatycznie :)
Ciekawe...ciekawe wydawało mi się, że Canon skupił się na EOS M.
Swego czasu byłem b.zainteresowany G1X.
Canon system kompaktów z wymienną optyką traktuje bez entuzjazmu, ale linię zaawansowanych kompaktów miał zawsze bardzo interesującą. Te plotki wpisują się w ten trend.
Ponoć obiektyw o zakresie 24-120 mm ekw. f/2-3,9. Jeśli matryca będzie tej samej wielkości, co w G1X, czyli zbliżona do 4/3, a parametry się potwierdzą, to będzie killer kompaktów i kitowców :)
Pozwolę sobie być sceptyczny co do wielkości matrycy. Przy tym zakresie ogniskowych i światłosile obiektyw dla matrycy jaka jest G1X będzie raczej większy. A wg. dostępnych informacji aparat ma być smuklejszy i lżejszy od poprzednika. Spodziewam się raczej matrycy wielkości jak w G16, ale wolałbym się mylić bo wtedy to może być całkiem fajny sprzęt.
Canon system kompaktów z wymienną optyką traktuje bez entuzjazmu, ale linię zaawansowanych kompaktów miał zawsze bardzo interesującą. Te plotki wpisują się w ten trend.
Ja myślę, że inaczej widzi rozwój całego systemu i pewnie zakłada, że EOS M będzie backupem dla kogoś kto ma lustro Canona. Eos M wydaje się taki sobie ale te dwa podstawowe obiektywy (22mm i 18-55) są b.dobre optycznie, solidnie wykonane i niedrogie a sam aparat jest dość ciekawy.
Ale ja mam słabość do małych aparatów Canona. Lubię je za obsługę i obrazek:wink:
Pozwolę sobie być sceptyczny co do wielkości matrycy. Przy tym zakresie ogniskowych i światłosile obiektyw dla matrycy jaka jest G1X będzie raczej większy. A wg. dostępnych informacji aparat ma być smuklejszy i lżejszy od poprzednika. Spodziewam się raczej matrycy wielkości jak w G16, ale wolałbym się mylić bo wtedy to może być całkiem fajny sprzęt.
Też traktuję to z dystansem, chociaż po cichu liczę, że "smuklejszy" znaczy bez wizjera, gibanego ekranu i narośli w postaci pokręteł a'la tort weselny - samo to powinno go odchudzić. Obiektyw 24-120 jest możliwy w tym rozmiarze, ale nie z takim światłem - raczej spodziewałbym się czegoś w okolicach f/2,8-5,6. Ale wystarczy, że na 85 mm będzie jeszcze f/4, a będzie pogrom ciemnych kitów :-)
Zmniejszenie matrycy też jest możliwe, ale to już raczej nie będzie kontynuacja linii GX, a bardziej coś pomiędzy G16 (obiektyw) a S120 (forma).
Photorumors daje dwa zdjęcia:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/CanonPowerShotG1XMarkIIcamera-1.jpg
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2014/02/Canon-PowerShot-G1-X-Mark-II-camera.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/CanonPowerShotG1XMarkIIcameraback-1.jpg
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2014/02/Canon-PowerShot-G1-X-Mark-II-camera-back.jpg)
Wyglądają na prawdziwe.
I jest duża matryca, bomba!
Bomba to jest zakres i światło przy takiej matrycy.
Reszta dla mnie na minus.
- gdzie kółko kompensacji?
- gdzie przyciski funckyjne?
- gdzie wizjer?
Wyjdzie seria S z większą matrycą.
- gdzie wizjer?
Nie może być za dobre bo byłoby wewnętrzna konkurencja dla ich tanich lustrzanek. Niestety Canon i Nikon nadal cierpią na schizofrenię i nie potrafią się zdecydować co chcieliby osiągnąć
- gdzie wizjer?
Bo to będzie aparat do robienia zdjęć, a nie do bawienia się kółkami i przyciskami :)
Ciekawi mnie jaka będzie jakość obiektywu. Poprzednia wersja jest działkę ciemniejsza, ale całkiem dobra. Tutaj powiększyli światło i zakres, ale czy to nie będzie oznaczało zbyt dużych kompromisów?
Co do kółek itp.: jedno jest z tyłu i od biedy wystarczy, a wizjer ma być doczepiany.
Ciekawi mnie jaka będzie jakość obiektywu. Poprzednia wersja jest działkę ciemniejsza, ale całkiem dobra. Tutaj powiększyli światło i zakres, ale czy to nie będzie oznaczało zbyt dużych kompromisów?
Co do kółek itp.: jedno jest z tyłu i od biedy wystarczy, a wizjer ma być doczepiany.
Jaśniejsza wersja ma tę zaletę, że zawsze można ją przymknąć o działkę i trochę poprawić jakość, a jasność czasem się przydaje :)
Pod warunkiem, że po przymknięciu będzie tak jak w poprzedniej wersji. Wtedy faktycznie, nawet jeżeli na pełnej dziurze nie będzie najlepiej to czasem się może przydać.
Generalnie robi się naprawdę ciekawie na rynku kompaktów.
Nie może być za dobre bo byłoby wewnętrzna konkurencja dla ich tanich lustrzanek. Niestety Canon i Nikon nadal cierpią na schizofrenię i nie potrafią się zdecydować co chcieliby osiągnąć
To proste, chcą dokopać kompaktowej konkurencji i jednocześnie nie odwrócić uwagi klientów od własnych luster. Dlatego tak się gimnastykują :)
Może pierścień na obiektywie też służy do ustawiania parametrów? Miniaturyzacja jak na mój gust poszła trochę za daleko, po tylnej ściance widzę, że to bardziej IXUS, a nie aparat wygodny w użytkowaniu. Ale biorąc pod uwagę obiektyw i matrycę, o ile nie będzie jakiejś wtopy w z jakością, to jestem w stanie przymknąć na to oko. Wizjera w kompakcie nie potrzebuję.
To proste, chcą dokopać kompaktowej konkurencji i jednocześnie nie odwrócić uwagi klientów od własnych luster. Dlatego tak się gimnastykują :)
Póki co średnio im to wychodzi - jeśli matryca będzie równie przeciętna co w poprzedniku to cudu raczej nie będzie
Ma dwa pierścienie na obiektywie więc pewnie ten bliżej korpusu będzie do regulacji wybranych parametrów. Do tego tylne kółko i kilka guzików. Powinno wystarczyć do zrobienia zdjęcia ;)
Rozmiary: 116.3 x 74.0 x 66.2, czyli nieco niższy niż mk1 (116.7 x 80.5 x 64.7)
Póki co średnio im to wychodzi...
Nie byłbym tego taki pewien. Póki co Canon rządzi na rynku foto, jeśli chodzi o sprzedaż. Mogą zrobić największy crap, przykleić do niego swój znaczek i dokopią wszystkiemu, co konkurencja wymyśla w pocie czoła i przy udziale największych inżynierskich mózgów :) Nie jest to sytuacja, która mnie cieszy, ale wydaje się, że takie są niestety realia.
Póki co średnio im to wychodzi - jeśli matryca będzie równie przeciętna co w poprzedniku to cudu raczej nie będzie
Nie wydaje mi się, żeby jakakolwiek współczesna matryca przeszkadzała w robieniu dobrych zdjęć. Może zmienię zdanie jak zacznę uprawić portret piwniczny w świetle zastanym lub zacznę zbyt serio traktować testy, ale chwilowo nie zanosi ani na jedno, ani na drugie :)
Wg mnie to zdjęcie to fake - nie przypomina mi żadnego zaawansowanego kompaktu Canona.
Nie widzę nawet typowego przycisku funkcyjnego jaki posiadam w s100 ani korekty ekspozycji która była w serii G.
Nie widzę nawet typowego przycisku funkcyjnego jaki posiadam w s100 ani korekty ekspozycji która była w serii G.
Przycisk funkcyjny chyba jest, środkowy jest opisany jako FUNC. SET
A co do braku kółka korekty?
Because f*ck you, that's why!
Photorumors daje dwa zdjęcia:
...
Wyglądają na prawdziwe.
ale gniot
Gdyby to faktycznie był nowy G1X, z obiektywem 2-3,9 i matrycą wielkości ~m4/3 to byłaby bardzo poważna konkurencja dla penów i serii GFx.
W m4/3 nie ma zooma o podobnym świetle i zakresie. Zresztą wcale nie ma zooma zaczynającego się od f/2.
Pytanie tylko co Canon skopie w obsłudze?
ale gniot
Dlaczego gniot?
tymczasowy_
11.02.14, 17:14
Dla mnie jedno wydaje się podejrzane: dlaczego nowa puszka nazywa się G1X czy dokładnie tak samo jak stara, powinno być coś dodane / zmienione w nazwie dla rozróżnienia.
Fake?
Niestety nie:
http://bbs.kakaku.com/bbs/K0000339868/SortID=17077840/ImageID=1810795/
A nazywa się G1X Mark II.
Co w tym dziwnego. Ile u Canona było już 5D.
Pierścień na pewno służy do zmiany parametrów. Tylko to wymusza prawie zawszę obsługę dwoma rękami.
Do listy niepodoba mi się, dopisuję: brak gwintu na filtr.
Jak dla mnie Canon zrobił serię S z wiekszą matrycą i zaprzepaszcza całą schedę serii G. I to w momencie kiedy w końcu w jednym aparacie jest duża matrcya, jasny obiektyw, dobry zakres.
BTW. Ciekaw jestem od jakiej odległości ostrzy. W G1X mkI to było tragiczne.
Specyfikacja techniczna:
13.1 mp in 4:3 format
12.8 mp in 3:2 format
1.5″ CMOS Sensor
3fps with AF, 5fps with focus locked
24-120mm f/2-3.9
DIGIC 6
3″ tilting touch LCD
Two Control Rings
Wifi
NFC
Creative shot
Multi-scene IS
Optional Grip
Optional EVF
Dlaczego gniot?
Bo z fajnego designu starej serii G zrobili klona serii M. A oprócz tego - tyle teraz się mówi o gniotach na Forum, a ja lubię być "trendi" :wink:
Premiery jeszcze nie było a już preorder:
http://www.bestbuy.com/site/powershot-g1-x-mark-ii-12-8-megapixel-digital-camera/3986094.p?id=1219094924909&skuId=3986094&st=canon g1x&cp=1&lp=2&ref=199&loc=TnL5HPStwNw&siteID=TnL5HPStwNw-cZGYXuPQmHHW.M20jd7EWw
Zdjęcia ze wszystkich stron
---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni
http://www.bestbuy.com/site/powershot-g1-x-mark-ii-12-8-megapixel-digital-camera/3986094.p?id=1219094924909&skuId=3986094&st=canon g1x&cp=1&lp=2&ref=199&loc=TnL5HPStwNw&siteID=TnL5H PStwNw-cZGYXuPQmHHW.M20jd7EWw
---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni
Trzeba przyznać, że zaszaleli z wielkością tego dodatkowego gripa :)
Przycisk funkcyjny chyba jest, środkowy jest opisany jako FUNC. SET
A co do braku kółka korekty?
Because f*ck you, that's why!
Func set to "małe menu" znana i fajna funkcja z innych aparatów.
Bo z fajnego designu starej serii G zrobili klona serii M. A oprócz tego - tyle teraz się mówi o gniotach na Forum, a ja lubię być "trendi" :wink:
Nawet nie ma przycisku blokady AF/AE jak EOS M, w S100 blokadę przypisałem sobie do przycisku funkcyjnego który mam pod kciukiem - kieszonkowy kompakt posiada lepsze sterowanie??
Przy tej kombinacji jasności, wielkości i ceny pozostaje tylko czekać na pierwsze zdjęcia. Jeśli tu nie będzie wpadki, to ilość i układ guzików będzie bez znaczenia :).
tymczasowy_
11.02.14, 21:37
A nazywa się G1X Mark II.
Co w tym dziwnego. Ile u Canona było już 5D.Przy Canonie 5D MII i MIII, Canon łaskawie, stosownym napisem na obudowie, informował z jaką wersją mamy do czynienia. Tu jakoś tak Canon się nie kwapi do informowania o wersji puszki.
Przy Canonie 5D MII i MIII, Canon łaskawie, stosownym napisem na obudowie, informował z jaką wersją mamy do czynienia. Tu jakoś tak Canon się nie kwapi do informowania o wersji puszki.
obejrzyj dokładnie :)
http://pisces.bbystatic.com/image2/BestBuy_US/images/products/3986/3986094cv6a.jpg;canvasHeight=500;canvasWidth=500
tymczasowy_
11.02.14, 22:02
obejrzyj dokładnie :)
http://pisces.bbystatic.com/image2/BestBuy_US/images/products/3986/3986094cv6a.jpg;canvasHeight=500;canvasWidth=500Te raz, jak pokazały się duże fotki to można zobaczyć malutki napisik "Mark II", wtedy gdy pisałem ciężko było coś zobaczyć. Z resztą na 5D napis "Mark" jest obok głównego oznaczenia na przedniej ściance.
Zastanawiające jest również, że w fotkach rumorsowych był EVF, a na bestbuy piszą że wizjer to tylko LCD.
PS
Zabawny jest opis możliwości video G1X MKII :wink:
"Movie Mode Yes Captures short, low-resolution video clips, sometimes with sound".
Najfajniejszy w nim jest multi aspect. Tak, to post o nowym Canonie nie o GH4.
Byłbym nawet ciekawy jakie filmiki to wypluwa (w kontekście RX100), ale jeszcze troszeczkę im brakuje do swojego G2, gdzie szkło było ztcp f/2.0-f/2.5, poza tym cena XZ-2 i ogólne parametry tego kompakcika w kraju, gdzie pierwsze pytanie w foto sklepie jest stałe od lat: "ale ile to kosztuje", stawia bohatera wątku w niekomfortowej sytuacji.
Zmiana w dobrym kierunku, trzeba przyznać uczciwie.
...jeszcze troszeczkę im brakuje do swojego G2, gdzie szkło było ztcp f/2.0-f/2.5...
Ale przy jakiej matrycy i zakresie? Komórki też mają obiektywy ze światłem f/2, no i co z tego?
...poza tym cena XZ-2 i ogólne parametry tego kompakcika w kraju, gdzie pierwsze pytanie w foto sklepie jest stałe od lat: "ale ile to kosztuje", stawia bohatera wątku w niekomfortowej sytuacji.
To nie jest konkurent dla najtańszego kompakcika w kraju, tylko dla wszelkiej maści kitowców. I to właśnie one ją od dzisiaj w niekomfortowej sytuacji.
Kosztuje mnie więcej tyle co RX100 mkII. Widać, że jest mierzony też w niego.
W tej chwili ciekawią mnie dwie sprawy:
- odległość ostrzenia (w G1X było 40 cm na początku i 110 cm na końcu, czyli słabo)
- szybkość AF (niestety w informacji prasowej piszą tylko, że jest więcej czujników i jest poprawiony. Zwykle piszą przy takich okazjach, że jest nowy rewolucyjny, superszybki. Albo się chwalić nie lubią albo zmiany nie są zbyt wielkie)
Super wiadomość dotycząca matrycy - ciut nawet większa niż w 4/3 (17,3×13 mm), bo 1.5″ czyli 3/2" (18.7 x 14 mm)
Obiektyw zapowiada się na papierze super 12,5-62,5mm (ekw. FF 24–120mm) i światło F2.0 - F3.9.
Cena startowa chyba nie za wysoka jak na aparat z takim potencjałem: $799.99
Super sprawa dla amatorów fotografii którzy poza KIT nie wychodzą w swoich DSLR i DSLM cropowych,
lub tych co nie mają potrzeby / chęci kupowania lustra z kilkoma szkłami,
PS No i Europa kolejny raz olana, bo mamy 30p tylko.
Cudów z AF bym się nie spodziewał, ale jak będzie na poziomie pierwszych m4/3 to będzie wystarczająco dobrze.
Dwa pierścienie na obiektywie, jeżeli będą programowalne powinny rozwiązać większość problemów z ergonomią.
Sensor wielkości m4/3, zoom 24-120 f/2-f/3.9, body niewiele więsze niż XZ-2, a bardzo podone do X20, wifi.
Cena na poziomie Stylusa 1, czyli tyle ile kosztują wypasione kompakty, ale niższa niż X100s.
To jeden z najciekawszych, jeżeli nie najciekawszy kompakt na rynku.
Pytanie tylko co z obiektywem? MK1 miał bardzo przyzwoity, jeżeli tutaj będzie podobnie to pozostanie pogratulować inżynierom Canona, bo cały aparat jest podobnej wielkości do 12-40/2.8 ;)
Jeśli chodzi o odległość to w specyfikacji jest informacja:
Normal focus range 5 cm (1.97″)
Trochę dziwne, bo przy makro jest taka sama...
Natomiast z dokładną wielkością matrycy to bardziej złożona sprawa:
http://www.dpreview.com/articles/0528662139/canon-powershot-g1-x-mark-ii-a-quick-summary/?utm_campaign=internal-link&utm_source=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_1
Obiektyw w MK1 nie krył całej matrycy, tutaj pewnie podobnie, więc zdecydowali się lekko obciąć obraz, aby pozbyć się rogów, gdzie iluminacja jest już bardzo słaba i wyszło im, że mogą zrobić multi aspect.
---------- Post dodany o 09:51 ---------- Poprzedni post był o 09:40 ----------
http://www.youtube.com/watch?v=KFMVnNsmblo
Gdzie jest haczyk? Bo wygląda to naprawdę zachęcająco.
Obiektyw w MK1 nie krył całej matrycy, tutaj pewnie podobnie, więc zdecydowali się lekko obciąć obraz, aby pozbyć się rogów, gdzie iluminacja jest już bardzo słaba i wyszło im, że mogą zrobić multi aspect.
Że co??? Obiektyw kryje cały obszar matrycy przeznaczony do rejestracji obrazu. A poza tym obszarem jest jeszcze margines pozwalający zachować ten sam kąt widzenia przy różnych proporcjach boków kadru.
Wygląda na to, że płaci się za 12/2, a resztę zooma i korpus dostaje się w prezencie ;) Czekajmy na obrazki, może by ciekawie...
Rzuć okiem na test G1X na optycznych i jak wygląda winietowanie w RAW na szerokim końcu. Ewidentne jest, że obiektyw nie kryje całej matrycy.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/59969_CG1X_winiet_28mm_f16_raw-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/59969_CG1X_winiet_28mm_f16_raw.jpg)
MK2 to rozwiązuje, po prostu nie używając samych rogów matrycy. W ten sposób nie będzie już tak ostro winietowało.
Nie widać obrazka.
MK2 to rozwiązuje, po prostu nie używając samych rogów matrycy. W ten sposób nie będzie już tak ostro winietowało.
Ale rogi kadru w MkII są w tych samych miejscach, co rogi matrycy w MkI, więc jeśli obiektywy kryją to samo pole, to w jednym i drugim będzie winieta. Matryca w MkII się nie zmniejszyła, a rogów, które nie są wykorzystywane, w MkI w ogóle nie było. Jeśli winietowanie zniknie, to z powodu zastosowania lepszego obiektywu, a nie zmiany matrycy.
a mi się ten canon podoba jako alternatywa mzd 12-40
Nie widać obrazka.
Ale rogi kadru w MkII są w tych samych miejscach, co rogi matrycy w MkI, więc jeśli obiektywy kryją to samo pole, to w jednym i drugim będzie winieta. Matryca w MkII się nie zmniejszyła, a rogów, które nie są wykorzystywane, w MkI w ogóle nie było. Jeśli winietowanie zniknie, to z powodu zastosowania lepszego obiektywu, a nie zmiany matrycy.
Rogi kadru MKI są na samym końcu matrycy, podczas gdy w przypadku MKII multi aspect pozwala je ominąć. Kadr 4:3 jest nieco węższy, a 3:2 nieco niższy. W przypadku multi aspect nigdy nie jest wykorzystywana cała matryca.
Rogi kadru MKI są na samym końcu matrycy, podczas gdy w przypadku MKII multi aspect pozwala je ominąć. Kadr 4:3 jest nieco węższy, a 3:2 nieco niższy. W przypadku multi aspect nigdy nie jest wykorzystywana cała matryca.
Ale to jeszcze w żaden sposób nie rozwiązuje problemu winietowania.
Obiektyw MK1 nie kryje rogów matrycy i tam jest bardzo widoczne winietowanie (link do optycznych: http://www.optyczne.pl/upload2/59969_CG1X_winiet_28mm_f16_raw.jpg)
Jeżeli obiektyw MK2 winietuje podobnie, to multi aspect spowoduje, że cała matryca nie będzie wykorzystywana na raz i rogów matrycy nigdy nie będzie widać na zdjęciu.
Przecież jeśli te obiektywy będą miały takie samo koło obrazowe, to co za różnica, czy to będzie matryca multi srulti, czy normalna, jeśli powierzchnia rejestrująca obraz jest taka sama i rogi kadru (nie matrycy) są w tej samej odległości od środka pola obrazowego? Wystarczy pomyśleć...
Przecież jeśli te obiektywy będą miały takie samo koło obrazowe, to co za różnica, czy to będzie matryca multi srulti, czy normalna, jeśli powierzchnia rejestrująca obraz jest taka sama i rogi kadru (nie matrycy) są w tej samej odległości od środka pola obrazowego? Wystarczy pomyśleć...
Pomyślmy:
Oba mają taką samą matrycę
MK1 ma maksymalną rozdzielczość 4352 x 3264 i wykorzystuje całość do rejestracji.
MK2 ma odpowiednio: 4160 x 3120 dla 4:3 i 4352 x 2904 dla 3:2
Wniosek jest taki, że dla MK2 powierzchnia rejestrująca jest jednak mniesza i same rogi nie są nigdy wykorzystywane.
W MK1 rogi matrycy wystawały nieco za pole obrazowe i przy mocno przymkniętym obiektywie to widać w RAW. Po wyprostowaniu beczki pewnie to jest znacznie mniej widoczne.
Zresztą, nie wiadmo jak się zachowuje nowy obiektyw, jak bardzo winietuje i jaką ma beczkę przed korekcjami programowymi.
Ilość pikseli nic nie mówi o wielkości obszaru rejestrującego obraz. To, że jeden aparat ma 14 mpx, a drugi 13 mpx nie oznacza jeszcze, że efektywna powierzchnia matrycy jest w nich inna. Otóż nie jest.
Przecież napisałem, że matryca jest taka sama w obu, ale MK2 nie korzysta z całej matrycy tak jak to robi MK1. Jeżeli rozmiar pikeli jest taki sam (a pewnie jest) to przy mniejszej rozdzielczości powierzchnia jest też mniejsza.
Ale jakie to ma znaczenie, czy korzysta z całej matrycy, czy nie, skoro obszar roboczy jest taki sam, a nie wiesz nic na temat tego, czy obiektyw kryje większy obszar niż w poprzedniku, czy taki sam? To, że MkII ma dodatkowy obszar, z którego nie korzysta, nie ma żadnego wpływu na winietowanie.
To ja może wkleję coś takiego, żeby grzyboo zakumał, że to zależy jakiej wielkości obraz rzuca obiektyw:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://s30.postimg.org/5gqkba0ox/55254b.jpg)
Chyba się nie rozumiemy.
Może to wyjaśni sprawę:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/mar-1.jpg
źródło (http://grzyboo.com/temp/mar.jpg)
Zielony obszar to jest cały sensor i MK1 po prostu go używa jak leci.
Czerwona i niebieska ramka oznaczają sposób w jaki MK2 używa matrycy. Tylko w wypadku 3:2 obraz ma taką samą szerokość jak w MK1. W 4:3 wysokość i szerokość są mniejsze, co doskonale widać patrząc na rozmiary obrazów podanych w specyfiacji. Specyfikacje podają też taki sam rozmiar fizyczny sensora.
Gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?
Gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?
Zielony obszar to cały sensor MkII, a nie MkI. Czerwona ramka to cała matryca MkI i obszar roboczy 4:3 w MkII - oba mają dokładnie taką samą powierzchnię, ten sam mnożnik ogniskowej. Natomiast ramka niebieska to obszar roboczy 3:2 w MkII.
Oba aparaty mają wg. specyfikacji dokładnie taki sam rozmiar matrycy w mm i taką samą rozdzielczość w poziomie. Z tego wynika, że rozdzielczość w pionie też jest taka sama. Więc zielony obszar opisuje oba sensory.
Ale w specyfikacji nie jest podawany całkowity rozmiar matrycy (bo kogo to obchodzi?), tylko rozmiar efektywny.
Tutaj to jest opisane: http://www.dpreview.com/articles/0528662139/canon-powershot-g1-x-mark-ii-a-quick-summary/
(http://www.dpreview.com/articles/0528662139/canon-powershot-g1-x-mark-ii-a-quick-summary/)
Hi-Resowe sample:
http://www.eprice.com.tw/dc/talk/1440/4892920/1/
Wrażenie z konferencji prasowej na optczne.pl:
http://www.optyczne.pl/6683-news-Canon_PowerShot_G1_X_Mark_II_w_naszym_r%C4%99kach. html
Na optycznych i fotopolis jest trochę sampli z wersji produkcyjnej. Szeroki kąt wydaje się w porządku. Bez szału, ale nie widać tam jakiejś szczególnej wpadki w rogach.
Wysokie czułości bardzo przyzwoite, ale to jest specyfika matryc Canona.
Na f/2 ostrość słabsza, ale da się tego używać w razie potrzeby.
Dopiero RAWy powiedzą jak jest naprawdę.
Jeśli matryca będzie tej samej wielkości, co w G1X, czyli zbliżona do 4/3, a parametry się potwierdzą, to będzie killer kompaktów i kitowców :)
116958
http://www.dpreview.com/reviews/canon-powershot-g1-x-mark-ii
Nie rozumiem, jak mogli to tak spier*****. Koszmar powrócił...
Szatan z Siódmej De.
Hmmm... naprawdę ta matryca jest taka kiepska :???:
116986
Nie o wysokie iso chodzi, tylko o informacje w cieniach.
Biorąc pod uwagę cenę, wielkość, wagę i mozliwości wybrałbym jednak xz-2.
Biorąc pod uwagę cenę, wielkość, wagę i mozliwości wybrałbym jednak xz-2.
Szczególnie stosunek obecnej ceny do jakości zdjęć daje dużą przewagę XZ-2.
Szczerze uwazam, ze przy obecnych cenach kupowanie kompaktu powyzej ok 1k mija sie z celem, no chyba, ze sie jest pasjonatem jakiejs marki:)
Kolo 2k to juz bym powaznie rozwazal systemowosc, jesli chodzi o nowe.
pozdroofka
Szczerze uwazam, ze przy obecnych cenach kupowanie kompaktu powyzej ok 1k mija sie z celem, no chyba, ze sie jest pasjonatem jakiejs marki:)
Kolo 2k to juz bym powaznie rozwazal systemowosc, jesli chodzi o nowe.
pozdroofka
Za 2K to nie "systemowość" a raczej amatorski korpus z "kitem" i ewentualnie "stałką" z odzysku :wink:
Ja za swój kompakt wydałem więcej i zupełnie nie żałuję, a nawet paradoksalnie jestem bardzo zadowolony :grin: Szczególnie, że obecnie to mój jedyny aparat.
Szczerze uwazam, ze przy obecnych cenach kupowanie kompaktu powyzej ok 1k mija sie z celem
Musisz rozdać...
Ja wciąż jestem niezdecydowany co polecić jednej osobie: rozum swoje RX100, serce swoje: XZ-2.
Epi, jest coś w kategorii tych zawodników od Fuji? Coś co ma filmiki lepsze od Oly. GX1 II odpada.
Musisz rozdać...
Ja wciąż jestem niezdecydowany co polecić jednej osobie: rozum swoje RX100, serce swoje: XZ-2.
Epi, jest coś w kategorii tych zawodników od Fuji? Coś co ma filmiki lepsze od Oly. GX1 II odpada.
Witam !
Rozpatrujac RX100 i XZ-2 to oba aparaty robia wysokiej jakosci foty.
XZ-2 ma jasniejszy stabilniejszy optycznie obiektyw i potrzebuje mniejszego ISO ale
RX100 znacznie lepiej filmuje i mozna tym malenstwem krecic wysokiej jakosci filmy HD.
Gdyby rozpatrywac kompromisy suma mozliwosci (obraz i film) to RX100 bedzie tutaj lepszym rozwiazaniem a
jak bedzie nam zalezalo na jakosci fot to lepiej brac XZ-2.
Pozdrawiam
Nie, Fuji i filmiki to niezbyt dobrana para.