PDA

Zobacz pełną wersję : następca Canona G1X

epicure
10.02.14, 10:53
Ciekawa plotka się pojawiła:

http://photorumors.com/2014/02/07/this-is-the-new-canon-powershot-g1-x-ii-camera/

Jest zdjęcie, wygląda wiarygodnie, więc chyba można już z czystym sumieniem poplotkować :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/CanonPowerShotG1XIIcamera-1.jpg
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2014/02/Canon-PowerShot-G1-X-II-camera.jpg)

W tym tygodniu ma być premiera. Ponoć obiektyw o zakresie 24-120 mm ekw. f/2-3,9. Jeśli matryca będzie tej samej wielkości, co w G1X, czyli zbliżona do 4/3, a parametry się potwierdzą, to będzie killer kompaktów i kitowców :)

Jan_S
10.02.14, 11:02
hehehe czyżby miało wyjść na to że Canon potrafi jeszcze jakiś fajny i ciekawy aparat zaprezentować? W dyskusjach u optycznych zauważono że na powyższym zdjęciu pierścień ostrości dziwnie zanika

nightelf
10.02.14, 12:48
Dołączany wizjer chyba z opcją podniesienia.
Widzę tryby własne są na pokrętle.
Wygląda sympatycznie :)

Mcarto
10.02.14, 12:57
Ciekawe...ciekawe wydawało mi się, że Canon skupił się na EOS M.
Swego czasu byłem b.zainteresowany G1X.

Jan_S
10.02.14, 13:06
Canon system kompaktów z wymienną optyką traktuje bez entuzjazmu, ale linię zaawansowanych kompaktów miał zawsze bardzo interesującą. Te plotki wpisują się w ten trend.

ravbog
10.02.14, 13:35
Ponoć obiektyw o zakresie 24-120 mm ekw. f/2-3,9. Jeśli matryca będzie tej samej wielkości, co w G1X, czyli zbliżona do 4/3, a parametry się potwierdzą, to będzie killer kompaktów i kitowców :)

Pozwolę sobie być sceptyczny co do wielkości matrycy. Przy tym zakresie ogniskowych i światłosile obiektyw dla matrycy jaka jest G1X będzie raczej większy. A wg. dostępnych informacji aparat ma być smuklejszy i lżejszy od poprzednika. Spodziewam się raczej matrycy wielkości jak w G16, ale wolałbym się mylić bo wtedy to może być całkiem fajny sprzęt.

Mcarto
10.02.14, 13:41
Canon system kompaktów z wymienną optyką traktuje bez entuzjazmu, ale linię zaawansowanych kompaktów miał zawsze bardzo interesującą. Te plotki wpisują się w ten trend.
Ja myślę, że inaczej widzi rozwój całego systemu i pewnie zakłada, że EOS M będzie backupem dla kogoś kto ma lustro Canona. Eos M wydaje się taki sobie ale te dwa podstawowe obiektywy (22mm i 18-55) są b.dobre optycznie, solidnie wykonane i niedrogie a sam aparat jest dość ciekawy.

Ale ja mam słabość do małych aparatów Canona. Lubię je za obsługę i obrazek:wink:

epicure
11.02.14, 00:04
Pozwolę sobie być sceptyczny co do wielkości matrycy. Przy tym zakresie ogniskowych i światłosile obiektyw dla matrycy jaka jest G1X będzie raczej większy. A wg. dostępnych informacji aparat ma być smuklejszy i lżejszy od poprzednika. Spodziewam się raczej matrycy wielkości jak w G16, ale wolałbym się mylić bo wtedy to może być całkiem fajny sprzęt.

Też traktuję to z dystansem, chociaż po cichu liczę, że "smuklejszy" znaczy bez wizjera, gibanego ekranu i narośli w postaci pokręteł a'la tort weselny - samo to powinno go odchudzić. Obiektyw 24-120 jest możliwy w tym rozmiarze, ale nie z takim światłem - raczej spodziewałbym się czegoś w okolicach f/2,8-5,6. Ale wystarczy, że na 85 mm będzie jeszcze f/4, a będzie pogrom ciemnych kitów :-)

Zmniejszenie matrycy też jest możliwe, ale to już raczej nie będzie kontynuacja linii GX, a bardziej coś pomiędzy G16 (obiektyw) a S120 (forma).

grzyboo
11.02.14, 10:12
Photorumors daje dwa zdjęcia:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/CanonPowerShotG1XMarkIIcamera-1.jpg
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2014/02/Canon-PowerShot-G1-X-Mark-II-camera.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/CanonPowerShotG1XMarkIIcameraback-1.jpg
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2014/02/Canon-PowerShot-G1-X-Mark-II-camera-back.jpg)
Wyglądają na prawdziwe.

epicure
11.02.14, 10:14
I jest duża matryca, bomba!

smog
11.02.14, 11:18
Bomba to jest zakres i światło przy takiej matrycy.

Reszta dla mnie na minus.
- gdzie kółko kompensacji?
- gdzie przyciski funckyjne?
- gdzie wizjer?

Wyjdzie seria S z większą matrycą.

Vindex
11.02.14, 11:22

- gdzie wizjer?

Nie może być za dobre bo byłoby wewnętrzna konkurencja dla ich tanich lustrzanek. Niestety Canon i Nikon nadal cierpią na schizofrenię i nie potrafią się zdecydować co chcieliby osiągnąć

fret
11.02.14, 11:26

- gdzie wizjer?

Bo to będzie aparat do robienia zdjęć, a nie do bawienia się kółkami i przyciskami :)

grzyboo
11.02.14, 11:33
Ciekawi mnie jaka będzie jakość obiektywu. Poprzednia wersja jest działkę ciemniejsza, ale całkiem dobra. Tutaj powiększyli światło i zakres, ale czy to nie będzie oznaczało zbyt dużych kompromisów?
Co do kółek itp.: jedno jest z tyłu i od biedy wystarczy, a wizjer ma być doczepiany.

fret
11.02.14, 12:00
Ciekawi mnie jaka będzie jakość obiektywu. Poprzednia wersja jest działkę ciemniejsza, ale całkiem dobra. Tutaj powiększyli światło i zakres, ale czy to nie będzie oznaczało zbyt dużych kompromisów?
Co do kółek itp.: jedno jest z tyłu i od biedy wystarczy, a wizjer ma być doczepiany.

Jaśniejsza wersja ma tę zaletę, że zawsze można ją przymknąć o działkę i trochę poprawić jakość, a jasność czasem się przydaje :)

grzyboo
11.02.14, 12:02
Pod warunkiem, że po przymknięciu będzie tak jak w poprzedniej wersji. Wtedy faktycznie, nawet jeżeli na pełnej dziurze nie będzie najlepiej to czasem się może przydać.
Generalnie robi się naprawdę ciekawie na rynku kompaktów.

fret
11.02.14, 12:04
Nie może być za dobre bo byłoby wewnętrzna konkurencja dla ich tanich lustrzanek. Niestety Canon i Nikon nadal cierpią na schizofrenię i nie potrafią się zdecydować co chcieliby osiągnąć

To proste, chcą dokopać kompaktowej konkurencji i jednocześnie nie odwrócić uwagi klientów od własnych luster. Dlatego tak się gimnastykują :)

epicure
11.02.14, 12:10
Może pierścień na obiektywie też służy do ustawiania parametrów? Miniaturyzacja jak na mój gust poszła trochę za daleko, po tylnej ściance widzę, że to bardziej IXUS, a nie aparat wygodny w użytkowaniu. Ale biorąc pod uwagę obiektyw i matrycę, o ile nie będzie jakiejś wtopy w z jakością, to jestem w stanie przymknąć na to oko. Wizjera w kompakcie nie potrzebuję.

Vindex
11.02.14, 12:12
To proste, chcą dokopać kompaktowej konkurencji i jednocześnie nie odwrócić uwagi klientów od własnych luster. Dlatego tak się gimnastykują :)

Póki co średnio im to wychodzi - jeśli matryca będzie równie przeciętna co w poprzedniku to cudu raczej nie będzie

grzyboo
11.02.14, 12:18
Ma dwa pierścienie na obiektywie więc pewnie ten bliżej korpusu będzie do regulacji wybranych parametrów. Do tego tylne kółko i kilka guzików. Powinno wystarczyć do zrobienia zdjęcia ;)
Rozmiary: 116.3 x 74.0 x 66.2, czyli nieco niższy niż mk1 (116.7 x 80.5 x 64.7)

epicure
11.02.14, 12:35
Póki co średnio im to wychodzi...

Nie byłbym tego taki pewien. Póki co Canon rządzi na rynku foto, jeśli chodzi o sprzedaż. Mogą zrobić największy crap, przykleić do niego swój znaczek i dokopią wszystkiemu, co konkurencja wymyśla w pocie czoła i przy udziale największych inżynierskich mózgów :) Nie jest to sytuacja, która mnie cieszy, ale wydaje się, że takie są niestety realia.

fret
11.02.14, 12:44
Póki co średnio im to wychodzi - jeśli matryca będzie równie przeciętna co w poprzedniku to cudu raczej nie będzie

Nie wydaje mi się, żeby jakakolwiek współczesna matryca przeszkadzała w robieniu dobrych zdjęć. Może zmienię zdanie jak zacznę uprawić portret piwniczny w świetle zastanym lub zacznę zbyt serio traktować testy, ale chwilowo nie zanosi ani na jedno, ani na drugie :)

Mcarto
11.02.14, 15:36
Wg mnie to zdjęcie to fake - nie przypomina mi żadnego zaawansowanego kompaktu Canona.
Nie widzę nawet typowego przycisku funkcyjnego jaki posiadam w s100 ani korekty ekspozycji która była w serii G.

smog
11.02.14, 16:04
Nie widzę nawet typowego przycisku funkcyjnego jaki posiadam w s100 ani korekty ekspozycji która była w serii G.

Przycisk funkcyjny chyba jest, środkowy jest opisany jako FUNC. SET

A co do braku kółka korekty?
Because f*ck you, that's why!

dzarro
11.02.14, 16:07
Photorumors daje dwa zdjęcia:
...
Wyglądają na prawdziwe.

ale gniot

grzyboo
11.02.14, 16:33
Gdyby to faktycznie był nowy G1X, z obiektywem 2-3,9 i matrycą wielkości ~m4/3 to byłaby bardzo poważna konkurencja dla penów i serii GFx.
W m4/3 nie ma zooma o podobnym świetle i zakresie. Zresztą wcale nie ma zooma zaczynającego się od f/2.
Pytanie tylko co Canon skopie w obsłudze?

epicure
11.02.14, 17:11
ale gniot

Dlaczego gniot?

tymczasowy_
11.02.14, 17:14
Dla mnie jedno wydaje się podejrzane: dlaczego nowa puszka nazywa się G1X czy dokładnie tak samo jak stara, powinno być coś dodane / zmienione w nazwie dla rozróżnienia.

smog
11.02.14, 17:34
Fake?

Niestety nie:
http://bbs.kakaku.com/bbs/K0000339868/SortID=17077840/ImageID=1810795/

A nazywa się G1X Mark II.
Co w tym dziwnego. Ile u Canona było już 5D.

Pierścień na pewno służy do zmiany parametrów. Tylko to wymusza prawie zawszę obsługę dwoma rękami.

Do listy niepodoba mi się, dopisuję: brak gwintu na filtr.

Jak dla mnie Canon zrobił serię S z wiekszą matrycą i zaprzepaszcza całą schedę serii G. I to w momencie kiedy w końcu w jednym aparacie jest duża matrcya, jasny obiektyw, dobry zakres.

BTW. Ciekaw jestem od jakiej odległości ostrzy. W G1X mkI to było tragiczne.

Ar2
11.02.14, 18:17
Specyfikacja techniczna:

13.1 mp in 4:3 format
12.8 mp in 3:2 format
1.5″ CMOS Sensor
3fps with AF, 5fps with focus locked
24-120mm f/2-3.9
DIGIC 6
3″ tilting touch LCD
Two Control Rings
Wifi
NFC
Creative shot
Multi-scene IS
Optional Grip
Optional EVF

dzarro
11.02.14, 19:09
Dlaczego gniot?

Bo z fajnego designu starej serii G zrobili klona serii M. A oprócz tego - tyle teraz się mówi o gniotach na Forum, a ja lubię być "trendi" :wink:

smog
11.02.14, 20:06
Premiery jeszcze nie było a już preorder:
http://www.bestbuy.com/site/powershot-g1-x-mark-ii-12-8-megapixel-digital-camera/3986094.p?id=1219094924909&skuId=3986094&st=canon g1x&cp=1&lp=2&ref=199&loc=TnL5HPStwNw&siteID=TnL5HPStwNw-cZGYXuPQmHHW.M20jd7EWw

Zdjęcia ze wszystkich stron

---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni

Ar2
11.02.14, 20:33
http://www.bestbuy.com/site/powershot-g1-x-mark-ii-12-8-megapixel-digital-camera/3986094.p?id=1219094924909&skuId=3986094&st=canon g1x&cp=1&lp=2&ref=199&loc=TnL5HPStwNw&siteID=TnL5H PStwNw-cZGYXuPQmHHW.M20jd7EWw

---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni

Trzeba przyznać, że zaszaleli z wielkością tego dodatkowego gripa :)

Mcarto
11.02.14, 20:35
Przycisk funkcyjny chyba jest, środkowy jest opisany jako FUNC. SET

A co do braku kółka korekty?
Because f*ck you, that's why!
Func set to "małe menu" znana i fajna funkcja z innych aparatów.

Bo z fajnego designu starej serii G zrobili klona serii M. A oprócz tego - tyle teraz się mówi o gniotach na Forum, a ja lubię być "trendi" :wink:
Nawet nie ma przycisku blokady AF/AE jak EOS M, w S100 blokadę przypisałem sobie do przycisku funkcyjnego który mam pod kciukiem - kieszonkowy kompakt posiada lepsze sterowanie??

fret
11.02.14, 20:53
Przy tej kombinacji jasności, wielkości i ceny pozostaje tylko czekać na pierwsze zdjęcia. Jeśli tu nie będzie wpadki, to ilość i układ guzików będzie bez znaczenia :).

tymczasowy_
11.02.14, 21:37
A nazywa się G1X Mark II.
Co w tym dziwnego. Ile u Canona było już 5D.Przy Canonie 5D MII i MIII, Canon łaskawie, stosownym napisem na obudowie, informował z jaką wersją mamy do czynienia. Tu jakoś tak Canon się nie kwapi do informowania o wersji puszki.

fret
11.02.14, 21:53
Przy Canonie 5D MII i MIII, Canon łaskawie, stosownym napisem na obudowie, informował z jaką wersją mamy do czynienia. Tu jakoś tak Canon się nie kwapi do informowania o wersji puszki.

obejrzyj dokładnie :)

http://pisces.bbystatic.com/image2/BestBuy_US/images/products/3986/3986094cv6a.jpg;canvasHeight=500;canvasWidth=500

tymczasowy_
11.02.14, 22:02
obejrzyj dokładnie :)

http://pisces.bbystatic.com/image2/BestBuy_US/images/products/3986/3986094cv6a.jpg;canvasHeight=500;canvasWidth=500Te raz, jak pokazały się duże fotki to można zobaczyć malutki napisik "Mark II", wtedy gdy pisałem ciężko było coś zobaczyć. Z resztą na 5D napis "Mark" jest obok głównego oznaczenia na przedniej ściance.

Zastanawiające jest również, że w fotkach rumorsowych był EVF, a na bestbuy piszą że wizjer to tylko LCD.

PS
Zabawny jest opis możliwości video G1X MKII :wink:

"Movie Mode Yes Captures short, low-resolution video clips, sometimes with sound".

gietrzy
12.02.14, 09:25
Najfajniejszy w nim jest multi aspect. Tak, to post o nowym Canonie nie o GH4.
Byłbym nawet ciekawy jakie filmiki to wypluwa (w kontekście RX100), ale jeszcze troszeczkę im brakuje do swojego G2, gdzie szkło było ztcp f/2.0-f/2.5, poza tym cena XZ-2 i ogólne parametry tego kompakcika w kraju, gdzie pierwsze pytanie w foto sklepie jest stałe od lat: "ale ile to kosztuje", stawia bohatera wątku w niekomfortowej sytuacji.
Zmiana w dobrym kierunku, trzeba przyznać uczciwie.

epicure
12.02.14, 09:34
...jeszcze troszeczkę im brakuje do swojego G2, gdzie szkło było ztcp f/2.0-f/2.5...

Ale przy jakiej matrycy i zakresie? Komórki też mają obiektywy ze światłem f/2, no i co z tego?

...poza tym cena XZ-2 i ogólne parametry tego kompakcika w kraju, gdzie pierwsze pytanie w foto sklepie jest stałe od lat: "ale ile to kosztuje", stawia bohatera wątku w niekomfortowej sytuacji.

To nie jest konkurent dla najtańszego kompakcika w kraju, tylko dla wszelkiej maści kitowców. I to właśnie one ją od dzisiaj w niekomfortowej sytuacji.

smog
12.02.14, 10:14
Kosztuje mnie więcej tyle co RX100 mkII. Widać, że jest mierzony też w niego.

W tej chwili ciekawią mnie dwie sprawy:
- odległość ostrzenia (w G1X było 40 cm na początku i 110 cm na końcu, czyli słabo)
- szybkość AF (niestety w informacji prasowej piszą tylko, że jest więcej czujników i jest poprawiony. Zwykle piszą przy takich okazjach, że jest nowy rewolucyjny, superszybki. Albo się chwalić nie lubią albo zmiany nie są zbyt wielkie)

Iwo
12.02.14, 10:22
Super wiadomość dotycząca matrycy - ciut nawet większa niż w 4/3 (17,3×13 mm), bo 1.5″ czyli 3/2" (18.7 x 14 mm)
Obiektyw zapowiada się na papierze super 12,5-62,5mm (ekw. FF 24–120mm) i światło F2.0 - F3.9.
Cena startowa chyba nie za wysoka jak na aparat z takim potencjałem: $799.99
Super sprawa dla amatorów fotografii którzy poza KIT nie wychodzą w swoich DSLR i DSLM cropowych,
lub tych co nie mają potrzeby / chęci kupowania lustra z kilkoma szkłami,
PS No i Europa kolejny raz olana, bo mamy 30p tylko.

grzyboo
12.02.14, 10:25
Cudów z AF bym się nie spodziewał, ale jak będzie na poziomie pierwszych m4/3 to będzie wystarczająco dobrze.
Dwa pierścienie na obiektywie, jeżeli będą programowalne powinny rozwiązać większość problemów z ergonomią.
Sensor wielkości m4/3, zoom 24-120 f/2-f/3.9, body niewiele więsze niż XZ-2, a bardzo podone do X20, wifi.
Cena na poziomie Stylusa 1, czyli tyle ile kosztują wypasione kompakty, ale niższa niż X100s.
To jeden z najciekawszych, jeżeli nie najciekawszy kompakt na rynku.
Pytanie tylko co z obiektywem? MK1 miał bardzo przyzwoity, jeżeli tutaj będzie podobnie to pozostanie pogratulować inżynierom Canona, bo cały aparat jest podobnej wielkości do 12-40/2.8 ;)

smog
12.02.14, 10:34
Jeśli chodzi o odległość to w specyfikacji jest informacja:
Normal focus range 5 cm (1.97″)

Trochę dziwne, bo przy makro jest taka sama...

Natomiast z dokładną wielkością matrycy to bardziej złożona sprawa:
http://www.dpreview.com/articles/0528662139/canon-powershot-g1-x-mark-ii-a-quick-summary/?utm_campaign=internal-link&utm_source=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_1

grzyboo
12.02.14, 10:51
Obiektyw w MK1 nie krył całej matrycy, tutaj pewnie podobnie, więc zdecydowali się lekko obciąć obraz, aby pozbyć się rogów, gdzie iluminacja jest już bardzo słaba i wyszło im, że mogą zrobić multi aspect.

---------- Post dodany o 09:51 ---------- Poprzedni post był o 09:40 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=KFMVnNsmblo

Gdzie jest haczyk? Bo wygląda to naprawdę zachęcająco.

epicure
12.02.14, 11:02
Obiektyw w MK1 nie krył całej matrycy, tutaj pewnie podobnie, więc zdecydowali się lekko obciąć obraz, aby pozbyć się rogów, gdzie iluminacja jest już bardzo słaba i wyszło im, że mogą zrobić multi aspect.

Że co??? Obiektyw kryje cały obszar matrycy przeznaczony do rejestracji obrazu. A poza tym obszarem jest jeszcze margines pozwalający zachować ten sam kąt widzenia przy różnych proporcjach boków kadru.

fret
12.02.14, 11:11
Wygląda na to, że płaci się za 12/2, a resztę zooma i korpus dostaje się w prezencie ;) Czekajmy na obrazki, może by ciekawie...

grzyboo
12.02.14, 11:13
Rzuć okiem na test G1X na optycznych i jak wygląda winietowanie w RAW na szerokim końcu. Ewidentne jest, że obiektyw nie kryje całej matrycy.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/59969_CG1X_winiet_28mm_f16_raw-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/59969_CG1X_winiet_28mm_f16_raw.jpg)
MK2 to rozwiązuje, po prostu nie używając samych rogów matrycy. W ten sposób nie będzie już tak ostro winietowało.

epicure
12.02.14, 11:17
Nie widać obrazka.

MK2 to rozwiązuje, po prostu nie używając samych rogów matrycy. W ten sposób nie będzie już tak ostro winietowało.

Ale rogi kadru w MkII są w tych samych miejscach, co rogi matrycy w MkI, więc jeśli obiektywy kryją to samo pole, to w jednym i drugim będzie winieta. Matryca w MkII się nie zmniejszyła, a rogów, które nie są wykorzystywane, w MkI w ogóle nie było. Jeśli winietowanie zniknie, to z powodu zastosowania lepszego obiektywu, a nie zmiany matrycy.

yac
12.02.14, 11:43
a mi się ten canon podoba jako alternatywa mzd 12-40

grzyboo
12.02.14, 11:50
Nie widać obrazka.

Ale rogi kadru w MkII są w tych samych miejscach, co rogi matrycy w MkI, więc jeśli obiektywy kryją to samo pole, to w jednym i drugim będzie winieta. Matryca w MkII się nie zmniejszyła, a rogów, które nie są wykorzystywane, w MkI w ogóle nie było. Jeśli winietowanie zniknie, to z powodu zastosowania lepszego obiektywu, a nie zmiany matrycy.

Rogi kadru MKI są na samym końcu matrycy, podczas gdy w przypadku MKII multi aspect pozwala je ominąć. Kadr 4:3 jest nieco węższy, a 3:2 nieco niższy. W przypadku multi aspect nigdy nie jest wykorzystywana cała matryca.

epicure
12.02.14, 11:55
Rogi kadru MKI są na samym końcu matrycy, podczas gdy w przypadku MKII multi aspect pozwala je ominąć. Kadr 4:3 jest nieco węższy, a 3:2 nieco niższy. W przypadku multi aspect nigdy nie jest wykorzystywana cała matryca.

Ale to jeszcze w żaden sposób nie rozwiązuje problemu winietowania.

grzyboo
12.02.14, 12:11
Obiektyw MK1 nie kryje rogów matrycy i tam jest bardzo widoczne winietowanie (link do optycznych: http://www.optyczne.pl/upload2/59969_CG1X_winiet_28mm_f16_raw.jpg)
Jeżeli obiektyw MK2 winietuje podobnie, to multi aspect spowoduje, że cała matryca nie będzie wykorzystywana na raz i rogów matrycy nigdy nie będzie widać na zdjęciu.

epicure
12.02.14, 12:26
Przecież jeśli te obiektywy będą miały takie samo koło obrazowe, to co za różnica, czy to będzie matryca multi srulti, czy normalna, jeśli powierzchnia rejestrująca obraz jest taka sama i rogi kadru (nie matrycy) są w tej samej odległości od środka pola obrazowego? Wystarczy pomyśleć...

grzyboo
12.02.14, 12:47
Przecież jeśli te obiektywy będą miały takie samo koło obrazowe, to co za różnica, czy to będzie matryca multi srulti, czy normalna, jeśli powierzchnia rejestrująca obraz jest taka sama i rogi kadru (nie matrycy) są w tej samej odległości od środka pola obrazowego? Wystarczy pomyśleć...

Pomyślmy:
Oba mają taką samą matrycę
MK1 ma maksymalną rozdzielczość 4352 x 3264 i wykorzystuje całość do rejestracji.
MK2 ma odpowiednio: 4160 x 3120 dla 4:3 i 4352 x 2904 dla 3:2
Wniosek jest taki, że dla MK2 powierzchnia rejestrująca jest jednak mniesza i same rogi nie są nigdy wykorzystywane.
W MK1 rogi matrycy wystawały nieco za pole obrazowe i przy mocno przymkniętym obiektywie to widać w RAW. Po wyprostowaniu beczki pewnie to jest znacznie mniej widoczne.
Zresztą, nie wiadmo jak się zachowuje nowy obiektyw, jak bardzo winietuje i jaką ma beczkę przed korekcjami programowymi.

epicure
12.02.14, 12:50
Ilość pikseli nic nie mówi o wielkości obszaru rejestrującego obraz. To, że jeden aparat ma 14 mpx, a drugi 13 mpx nie oznacza jeszcze, że efektywna powierzchnia matrycy jest w nich inna. Otóż nie jest.

grzyboo
12.02.14, 12:53
Przecież napisałem, że matryca jest taka sama w obu, ale MK2 nie korzysta z całej matrycy tak jak to robi MK1. Jeżeli rozmiar pikeli jest taki sam (a pewnie jest) to przy mniejszej rozdzielczości powierzchnia jest też mniejsza.

epicure
12.02.14, 13:09
Ale jakie to ma znaczenie, czy korzysta z całej matrycy, czy nie, skoro obszar roboczy jest taki sam, a nie wiesz nic na temat tego, czy obiektyw kryje większy obszar niż w poprzedniku, czy taki sam? To, że MkII ma dodatkowy obszar, z którego nie korzysta, nie ma żadnego wpływu na winietowanie.

smog
12.02.14, 13:23
To ja może wkleję coś takiego, żeby grzyboo zakumał, że to zależy jakiej wielkości obraz rzuca obiektyw:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://s30.postimg.org/5gqkba0ox/55254b.jpg)

grzyboo
12.02.14, 13:48
Chyba się nie rozumiemy.
Może to wyjaśni sprawę:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/mar-1.jpg
źródło (http://grzyboo.com/temp/mar.jpg)

Zielony obszar to jest cały sensor i MK1 po prostu go używa jak leci.
Czerwona i niebieska ramka oznaczają sposób w jaki MK2 używa matrycy. Tylko w wypadku 3:2 obraz ma taką samą szerokość jak w MK1. W 4:3 wysokość i szerokość są mniejsze, co doskonale widać patrząc na rozmiary obrazów podanych w specyfiacji. Specyfikacje podają też taki sam rozmiar fizyczny sensora.
Gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?

epicure
12.02.14, 13:55
Gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?

Zielony obszar to cały sensor MkII, a nie MkI. Czerwona ramka to cała matryca MkI i obszar roboczy 4:3 w MkII - oba mają dokładnie taką samą powierzchnię, ten sam mnożnik ogniskowej. Natomiast ramka niebieska to obszar roboczy 3:2 w MkII.

grzyboo
12.02.14, 14:04
Oba aparaty mają wg. specyfikacji dokładnie taki sam rozmiar matrycy w mm i taką samą rozdzielczość w poziomie. Z tego wynika, że rozdzielczość w pionie też jest taka sama. Więc zielony obszar opisuje oba sensory.

epicure
12.02.14, 14:16
Ale w specyfikacji nie jest podawany całkowity rozmiar matrycy (bo kogo to obchodzi?), tylko rozmiar efektywny.

grzyboo
12.02.14, 14:29
Tutaj to jest opisane: http://www.dpreview.com/articles/0528662139/canon-powershot-g1-x-mark-ii-a-quick-summary/

(http://www.dpreview.com/articles/0528662139/canon-powershot-g1-x-mark-ii-a-quick-summary/)

smog
12.02.14, 15:17
Hi-Resowe sample:
http://www.eprice.com.tw/dc/talk/1440/4892920/1/

Ar2
13.02.14, 02:33
Wrażenie z konferencji prasowej na optczne.pl:
http://www.optyczne.pl/6683-news-Canon_PowerShot_G1_X_Mark_II_w_naszym_r%C4%99kach. html

grzyboo
13.02.14, 10:21
Na optycznych i fotopolis jest trochę sampli z wersji produkcyjnej. Szeroki kąt wydaje się w porządku. Bez szału, ale nie widać tam jakiejś szczególnej wpadki w rogach.
Wysokie czułości bardzo przyzwoite, ale to jest specyfika matryc Canona.
Na f/2 ostrość słabsza, ale da się tego używać w razie potrzeby.
Dopiero RAWy powiedzą jak jest naprawdę.

epicure
8.05.14, 00:05
Jeśli matryca będzie tej samej wielkości, co w G1X, czyli zbliżona do 4/3, a parametry się potwierdzą, to będzie killer kompaktów i kitowców :)

116958
http://www.dpreview.com/reviews/canon-powershot-g1-x-mark-ii

Nie rozumiem, jak mogli to tak spier*****. Koszmar powrócił...

gietrzy
8.05.14, 08:37

Szatan z Siódmej De.

ravbog
8.05.14, 15:24

Hmmm... naprawdę ta matryca jest taka kiepska :???:

116986

epicure
8.05.14, 15:40
Nie o wysokie iso chodzi, tylko o informacje w cieniach.

fret
8.05.14, 16:29
Biorąc pod uwagę cenę, wielkość, wagę i mozliwości wybrałbym jednak xz-2.

ravbog
8.05.14, 18:53
Biorąc pod uwagę cenę, wielkość, wagę i mozliwości wybrałbym jednak xz-2.

Szczególnie stosunek obecnej ceny do jakości zdjęć daje dużą przewagę XZ-2.

Janeczek
8.05.14, 19:11
Szczerze uwazam, ze przy obecnych cenach kupowanie kompaktu powyzej ok 1k mija sie z celem, no chyba, ze sie jest pasjonatem jakiejs marki:)
Kolo 2k to juz bym powaznie rozwazal systemowosc, jesli chodzi o nowe.

pozdroofka

ravbog
8.05.14, 20:02
Szczerze uwazam, ze przy obecnych cenach kupowanie kompaktu powyzej ok 1k mija sie z celem, no chyba, ze sie jest pasjonatem jakiejs marki:)
Kolo 2k to juz bym powaznie rozwazal systemowosc, jesli chodzi o nowe.

pozdroofka

Za 2K to nie "systemowość" a raczej amatorski korpus z "kitem" i ewentualnie "stałką" z odzysku :wink:
Ja za swój kompakt wydałem więcej i zupełnie nie żałuję, a nawet paradoksalnie jestem bardzo zadowolony :grin: Szczególnie, że obecnie to mój jedyny aparat.

gietrzy
8.05.14, 21:21
Szczerze uwazam, ze przy obecnych cenach kupowanie kompaktu powyzej ok 1k mija sie z celem

Musisz rozdać...

Ja wciąż jestem niezdecydowany co polecić jednej osobie: rozum swoje RX100, serce swoje: XZ-2.
Epi, jest coś w kategorii tych zawodników od Fuji? Coś co ma filmiki lepsze od Oly. GX1 II odpada.

Darekw1967
8.05.14, 22:06
Musisz rozdać...

Ja wciąż jestem niezdecydowany co polecić jednej osobie: rozum swoje RX100, serce swoje: XZ-2.
Epi, jest coś w kategorii tych zawodników od Fuji? Coś co ma filmiki lepsze od Oly. GX1 II odpada.

Witam !

Rozpatrujac RX100 i XZ-2 to oba aparaty robia wysokiej jakosci foty.
XZ-2 ma jasniejszy stabilniejszy optycznie obiektyw i potrzebuje mniejszego ISO ale
RX100 znacznie lepiej filmuje i mozna tym malenstwem krecic wysokiej jakosci filmy HD.

Gdyby rozpatrywac kompromisy suma mozliwosci (obraz i film) to RX100 bedzie tutaj lepszym rozwiazaniem a
jak bedzie nam zalezalo na jakosci fot to lepiej brac XZ-2.

Pozdrawiam

epicure
9.05.14, 01:46

Nie, Fuji i filmiki to niezbyt dobrana para.