PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia panoramiczna



frost
7.02.14, 13:12
Mam pytanie - czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się co nie co w tworzeniu panoram ?

sepi19
7.02.14, 13:18
A o co pytasz konkretnie? Z czym masz problemy?

frost
7.02.14, 13:23
Wczoraj pierwszy raz rozlozylem maszt. Na probe zrobilem kilka zdjec w mojej bazylice - niestety. troche sie zniechecilem i nie wiem gdzie popelnilem blad.
Tu sa zdjecia ktore wykonalem masztem https://plus.google.com/photos/117167405144243077756/albums/5977628339048549089?authkey=CPHwv4DBmdaGqAE

a (https://plus.google.com/photos/117167405144243077756/albums/5977628339048549089?authkey=CPHwv4DBmdaGqAE) tu efekt działania Pano, generalnie zaden program z ktorego skorzystalem nie dal akceptowalnych rezultatow.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-2pPRPPV1UbQ/UvTPq4BMG-I/AAAAAAAA5eY/kYunV4ZIYts/w1352-h1085-no/Untitled-1.jpg)

sepi19
7.02.14, 13:43
Probowaleś to wrzucic do Microsoft ICE ? Dość sprytnie sobie radzi, w mojej galerii jest Wawel nocą, składany przez niego z 18 rawow.

frost
7.02.14, 14:57
Tez kiepsko - pominął klatki - chyba za trudne jak na poczatek


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-2fRWfD5Cw0M/UvTlFolCcNI/AAAAAAAA5es/MmBw7A_ym1c/w1405-h841-no/Untitled-1.jpg)

adambieg
7.02.14, 15:06
Hugina próbowałeś? Niestety nie znam tego programu ale pozwala on na definiowanie punktów wspólnych dla sąsiadujących zdjęć przez co można wymusić odpowiednie deformacje. Pytaj Bodzipa i hadesa.

Mi kiedyś pomogło ręczne korygowanie zniekształceń zdjęć przed wrzuceniem do ICE. Pogiętych skleić nie chciał.

via
7.02.14, 15:07
Tak patrzę na to zdjęcie z wiszącą amboną... i się zastanawiam, dlaczego ją widzę tylko na jednym zdjęciu ? Czy aby na tych zdjęciach nie ma zbyt mało części wspólnych ?

edit : źle spojrzałem :) Już widzę, że są.

jarek_gd
7.02.14, 15:16
544 i 548 w ogóle nie pasują do tej panoramy :)

frost
7.02.14, 16:02
Jarek_gd - czemu tak ? Robione byly tak samo jak pozostale. Czy kat obrotu jest wazny ? Ze np. jedno zdjecie - 30 stopni - drugie zdjecie - 35 stopni - trzecie zdjecie - 40 stopni ?

barmichal76
7.02.14, 16:10
Kąt obrotu na pewno będzie zależał od ogniskowej, ważne żeby były spore zakładki. W przypadku fiszaja zawsze wystarczało mi 6 klatek lub 8 klatek, czyli oprót co 60 i 45 stopni. Składam w Huginie i jedynie w przypadku kadrów gdzie dużo się dzieje na pierwszym planie miałem problemy. Czasem rzeczywiście wystarczało ręcznie pomóc programowi wskazując punkty wspólne na sąsiadujących klatkach (im więcej punktów tym lepiej), czasem nawet to nic nie pomagało - w przypadku gdy na pierwszym planie miałem ażurową barierkę, przez którą widać było plan dalszy. Tutaj Hugin nie dał rady.

Pozdr

Bodzip
7.02.14, 18:28
Podaj ogniskową, obiektyw i aparat

Mirek54
7.02.14, 18:44
Tu w tym wypadku zaden automat sam poprawnie nie zlozy panoramy.Popatrz na pliki.Glowny motyw jest na kazdym dla automata identyczny.Zmienia sie tylko dol.Automat robi nakladke i tylko rozszerza niuanse na dole kadru.
Tu w tym wypadku Ty musisz ingerowac w kolejnosc kadrow i podac punkty wspolne.Tylko recznie osiagniesz efekt zadowalajcy.

kon
7.02.14, 18:52
Szanowny Zbyma72age zrobil poradnik:
https://forum.olympusclub.pl/threads/89052-Hugin-2013.0.0-wydany-dnia-27-10-2013r

frost
7.02.14, 20:21
@Bodzip zenitar fish 16mm aparat nikon d800

---------- Post dodany o 20:21 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------

to moja pierwsza w zyciu proba robienia panoramy 360 stopni

frost
8.02.14, 13:49
Tu w tym wypadku zaden automat sam poprawnie nie zlozy panoramy.Popatrz na pliki.Glowny motyw jest na kazdym dla automata identyczny.Zmienia sie tylko dol.Automat robi nakladke i tylko rozszerza niuanse na dole kadru.
Tu w tym wypadku Ty musisz ingerowac w kolejnosc kadrow i podac punkty wspolne.Tylko recznie osiagniesz efekt zadowalajcy.

Mirek, chyba masz racje, moja druga panorama wyszla moim zdaniem , jak dla mnie rewelacyjnie - hugin poradzil sobie z automatu bardzo dobrze.
Tamte zdjecia byly za trudne.


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-qSOyG4vHZ8A/UvYnNyP7X-I/AAAAAAAA5fY/k-V7Y97-xbs/w1151-h408-no/000_6595+-+000_6609.jpg)

Bodzip
8.02.14, 14:07
Hej :)
Tak jak Mirek i teraz Ty wspominacie - próbowałem ją złożyć i też poległem. Tam na kolumnach było zbyt dużo identycznych elementów. Hugin czytał je jako punkty wspólne dla zdjęć które nijak ze sobą nie były powiązane. Stąd między innymi powstawały błędy dopasowania oraz błędy paralaksy.
...
D800 to aparat pełnoklatkowy -pytanie jaki ma crop: 1 cz też 1,2 bo i takie coś znalazłem.

frost
8.02.14, 14:49
D800 - teoretycznie bez cropa .
Tu jest panoramka z bazyliki, ale niższa perspektywa http://www.wirtualnygostyn.pl/klasztor-na-swgorze/