PDA

Zobacz pełną wersję : Z wielkiego formatu



grzyboo
7.02.14, 10:35
Witam wszystkich,

Zakładam nowy wątek dla zdjęć z wielkiego formatu, oczywiście analogowego (puki co ;))

To już było, ale dla porządku niech będzie jako pierwsze zdjęcie z mojego aparatu:
Zeiss Tessar 210/4.5@f/16, 60s.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/12301774864_44b4b39b46_o-1.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5532/12301774864_44b4b39b46_o.jpg)

Wczorajszy eksperyment z wywoływaniem w caffenolu, bez mieszania w trakcie. Wygląda w porządku, a nie trzeba stać 15 min w łazience ;)
Zeiss Tessar 210/4.5@f/16, 30s.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/12360268273_d350f0333e_o-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7334/12360268273_d350f0333e_o.jpg)

Dzisiaj może uda mi się zrobić kalitypię z ostatniego negatywu, bo gęstość wydaje się być odpowiednia.

diabolique
7.02.14, 11:19
.
Mam pytanie.
Jak duża jest utrata jakości przy digitalizacji materiału twoim sposobem?

grzyboo
7.02.14, 11:22
Skanera nie mam więc nie mam porównania. Więcej niż matryca z aparatu nie da rady, ale jakby ktoś się uparł to może robić mozaikę i potem to wrzucić do Hugina.
Ja po prostu stawiam białą płytkę akrylową, na której jest negatyw i to fotografuję.
Kiedys podobnie skanowałem mały obrazek i wychodziło bardzo przyzwoicie, ale tutaj nie trzeba się szarpać z makro, bo to jest jednak spory negatyw.

realnasty
7.02.14, 11:28
Czekamy na więcej, gruchy też dają radę :D

Thomasso
7.02.14, 12:58
Portret jakiś maybe? Ale nie myśl, że jak zrobisz z papierową GO i przesuniętą płaszczyzną tejże to od razu dam 5 w galerii :twisted:


T.

grzyboo
7.02.14, 13:05
Portret i owszem. Pewnie niedługo. Na razie chcę się pewnie czuć z aparatem, zanim będę komuś głowę zawracał.
Nie jestem fanem papierowej GO, a przy czułości błony w okolicach ISO80 nie ma jakiegoś strasznego problemu z domykaniem przysłony.
Problemy się zaczną jak się zabiorę za szkło i żelatynę, ale wtedy trzeba będzie po prostu dołożyć światła. Ale to za jakiś czas...

czmielek
7.02.14, 13:22
Dla porównania jakościowego fotka 9x12 na "normalnym" negatywie i skan epsonem v500


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.aparaty.tradycyjne.net/konkurs/13775454681814.jpg)

grzyboo
7.02.14, 13:33
Na miniaturkach i różnych motywach trudno jest cokolwiek porównywać.
Zresztą błony rentgenowskie słabo się nadają do skanowania ponieważ są dwustronne, co powoduje, że tak naprawdę ostra jest tylko jedna strona. Druga powoduje lekkie rozmycie, bo też jest naświetlona, tyle że słabiej. Przy odbitkach stykowych to nie ma żadnego znaczenia, ale przy próbie skanowania i powiększania już dałoby popalić.
Ludzie sobie z tym radzą, po prostu zmywając tą drugą stronę po wywołaniu. Ja wolę to zostawić, bo przy kalitypii negatyw powinien być możliwie gęsty.
Gdybym chciał się bawić w powiększanie zdjeć z dużego formatu to pewnie bym się ograniczył do 4x5, który jest maleńki w porównaniu do 8x10. Prawie kompakt ;)

czmielek
9.02.14, 22:08
Ja się bawię w powiększanie 4x5 i w rentgen tez się zacząłem bawić. MZ do zabawy RTG jest w sam raz ale niewiele droższa foma troche tę zabawę pozbawia sensu.

grzyboo
10.02.14, 09:12
To ma być tania zabawa, a nie próba wyciągnięcia wielkich ilości detali, bo do odbitek stykowych i tak to nie ma znaczenia. Jak będę naprawdę chciał kiedyś uzyskać więcej detalu z takich negatywów, to wystarczy usunąć material z drugiej strony i wtedy robić odbitki w powięszalniku. Ale ja nie mam takich dużych szuflad, żeby tam upychać wielkie odbitki ;)
100 szt. błony rengenowskiej 18x24cm kosztuje ok 100zł. Foma 8x10 50szt to jest koszt 500 zł.
Błonę rtg mogę wywoływać w czerwonym świetle. Na początek to się bardzo przydaje, bo mogę pokombinować z naświetlaniem i odpowiednim wywoływaniem cały czas kontrolując czy już światła już są gotowe.

czmielek
10.02.14, 22:25
Co ja tam wiem. To moze cos z filmu technicznego...


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.aparaty.tradycyjne.net/konkurs/13506649971858.jpg)

grzyboo
25.02.14, 09:47
Wczoraj namieszałem sobie D-23, bo jednak caffenol jest zbyt ciemny i ciężko ocenić czy już jest wystarczająco wywołane. D-23 spisał się świetnie, do tego wywoływanie zajęło raptem 5min, zamiast 15.
Pierwszy raz intensywniej wykorzystałem pokłony. Fajna sprawa i naprawdę duża kontrola nad płaszczyzną ostrości.


https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/12766461114_b517897885_o-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7298/12766461114_b517897885_o.jpg)

Ten negatyw powinien się świetnie nadać do kalitypii.

Planistigmat
25.02.14, 18:36
Fajna fota, swietny klimat.

Strzelec
25.02.14, 18:47
Bardzo przyjemne zdjęcia :)

grzyboo
26.02.14, 12:15
Udało mi się wczoraj zrobić kalitypię z tego negatywu. Wyszło nawet nieźle, ale jest jeszcze kilka rzeczy do poprawienia w procesie.


https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/12788409255_bea8c98611_o-1.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3766/12788409255_bea8c98611_o.jpg)

grzyboo
4.03.14, 09:52
Kolejne wywoływane w D-23:


https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/03/12922916703_3852e2a729_o-1.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3780/12922916703_3852e2a729_o.jpg)

Teraz kolej na pigment. Brakujące składniki już do mnie jadą ;)

kon
26.07.14, 18:21
Brakujące składniki już do mnie jadą ;)
Cos utknelo...

realnasty
26.07.14, 23:11
Właśnie. Również domagam się kontynuacji.

sepi19
27.07.14, 20:11
Chyba za bardzo chwaliliśmy i podziwiali ;) Focha odstawili :-P:wink:

grzyboo
4.08.14, 10:25
Aparat przeszedł trochę modyfikacji i pewnie na tym się jeszcze nie skończy. Na razie ma nowy, mniejszy standard przedni, drewniane ramki zamiast aluminiowych, nowy miech, solidniejszy mechanizm ustawiania ostrości i składaną prowadnicę do długich ogniskowych lub makro.
Sprzęt chyba jest gotowy na wyjście poza mieszkanie, ale jeszcze muszę ogarnąć logistykę pakowania całości i zmiany filmu. W dużym rękawie do zmiany błon nie da się wygodnie zmieniać filmu bez rysowania, a namioty są drogie. Trzeba będzie jeszcze wykombinować coś z wykorzystaniem bagażnika kombi do ładowania kaset. Tak będzie najprościej.
Dzisiaj chcę sprawdzić jak się sprawuje nowy typ kasety, którą zrobiłem niedawno i zostawiłem naświetlony film na tydzień na świetle. Jak będzie dobrze, to zrobię jeszcze kilka i powinno wystarczyć.
Jak uda mi się wyjść i wrócić z jakimiś zdjęciami i sprawnym aparatem to dam znać.
Odbitki pigmentowe mam już na tyle opanowane, że wychodzą za każdym razem i nawet podobne do tego czego oczekiwałem ;)

grzyboo
9.10.14, 10:13
Sprawy powoli idą do przodu, chociaż większość czasu poświęconego fotografii spędzam przy zabawach z żelatyną i sadzą.
Próbowałem zrobić portrety dzieciom i o ile starszy wytrzymał w miarę nieruchomo przez 2s to młodszego się nie udało w miarę ostro uwiecznić.
Podoba mi się to jak łatwo można zmieniać kontrast w technice pigmentu.
Zakup papieru syntetycznego to był dobry pomysł. To jest praktycznie niezniszczalne i bez problemu można zmyć zdjęcie.
Pozostało jeszcze tylko zrobić pudełko na naświetlone błony i można zabrać sprzęt na wycieczkę.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/10/15461804546_90a1a1cc1a_b-1.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3937/15461804546_90a1a1cc1a_b.jpg)

sepi19
9.10.14, 11:53
Jestem pod wielkim wrażeniem.

KoValus
9.10.14, 12:04
Żałuję, że mogę te zdjęcia oglądać tylko na monitorze. Super!

grzyboo
27.10.14, 10:11
Wczoraj aparat zaliczył pierwsze wyjście na zewnątrz i mogłem zrobić całe dwie klatki ;)


https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/10/15616382156_32e70d4d4e_o-1.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3941/15616382156_32e70d4d4e_o.jpg)


https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/10/15640094395_f2132a7a9b_o-1.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3940/15640094395_f2132a7a9b_o.jpg)

Błona rentgenowska ma specyficzną czułość spektralną i wygląda na to, że do zieleni trzeba będzie zrobić sobie filtr zielono-żółty. Zrobić, bo obiekty ma gwint 92mm.
Moja mała aplikacja do symulowania filmu orto i pomiaru światła sprawiła się całkiem nieźle i ekspozycja wyszła tak jak powinna.
Zresztą przy filmie ortograficznym to jest łatwe ponieważ można wywoływać w czerwonym świetle i przerwać proces w odpowiednim momencie.

wulf
31.10.14, 19:33
Filtr możesz sobie założyć z tyłu obiektywu, w końcu masz tam w ch... miejsca.

Mirek54
31.10.14, 19:46
Ten kadr pionowy jest kapitalny.

grzyboo
31.10.14, 23:47
Filtr możesz sobie założyć z tyłu obiektywu, w końcu masz tam w ch... miejsca.
I to jest dobry pomysł :)
Wygląda na to, że od tyłu mam kawałek gwintu 67mm i da się tam od biedy wkręcić filtr. Taką samą średnicę ma drugi Tessar 210/4.5 z przodu więc pozostaje poszukać filtra :)
Dzięki za radę.