PDA

Zobacz pełną wersję : EP-3 Komputer nie widzi filmów

rafalzimnicki
5.02.14, 14:19
Witam Szanownych kolegów. Otóż mam pewien problem, w związku z narodzinami maleństwa postanowiłem zakupić nowy aparat jako że wcześniej miałem Olympusa Epl-1 postanowiłem iść tą drogą i kontynuować tradycję. Wybór padł na model Ep-3 z kitowym obiektywem + dodatkowo 45mm 1.8. W związku z tym że karta się zapełniła postanowiłem zgrać zawartość na komputer i.... pojawił się problem jak w tytule po podłączeniu aparatu komputer wyświetla jedynie zdjęcia. Dodam że podłączałem zarówno aparat kablem jak i wkładałem kartę pamięci do czytnika ten sam efekt -tylko zdjęcia. Karta to 8GB Sandisc. Co dziwne W aparacie wszystkie filmy są widoczne jak i odtwarzane są poprawnie. Błagam o pomoc. Mój system to Vista jeżeli ma to jakieś znaczenie.

romek1967
5.02.14, 14:41
Witam Szanownych kolegów. Otóż mam pewien problem, w związku z narodzinami maleństwa postanowiłem zakupić nowy aparat jako że wcześniej miałem Olympusa Epl-1 postanowiłem iść tą drogą i kontynuować tradycję. Wybór padł na model Ep-3 z kitowym obiektywem + dodatkowo 45mm 1.8. W związku z tym że karta się zapełniła postanowiłem zgrać zawartość na komputer i.... pojawił się problem jak w tytule po podłączeniu aparatu komputer wyświetla jedynie zdjęcia. Dodam że podłączałem zarówno aparat kablem jak i wkładałem kartę pamięci do czytnika ten sam efekt -tylko zdjęcia. Karta to 8GB Sandisc. Co dziwne W aparacie wszystkie filmy są widoczne jak i odtwarzane są poprawnie. Błagam o pomoc. Mój system to Vista jeżeli ma to jakieś znaczenie.

Zainstaluj codec z TEJ STRONY (http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=26829)

rafalzimnicki
5.02.14, 16:50
Zainstaluj codec z TEJ STRONY (http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=26829)

Dziękuje za zainteresowanie. Więc zrobiłem tak jak kolega radził i jest postęp:grin: mam jeszcze pytanie mianowicie w którym katalogu powinny znajdować się filmy ? pytam tak dla pewności, ponieważ wchodząc w tryb MTP mam tylko jedek katalog DCIM i tylko zdjęcia, wybierając tryb ZAPIS pojawiają się 2 katalogi DCIM i PRIVATE po wejściu w PRIVATE znajduje się katalog AVCHD A z kolei w nim BDMF mniemam że w katalogu STREAM powinny być filmy..... ponieważ wcześniej nic tam nie było teraz pojawiły się pliki o różnych wielkościach ale z końcówką .MTS.... Moje pytanie może dziecinne jak to otworzyć? czy to normalne i tak to powinno wyglądać? z góry dziękuje.

Krakman
5.02.14, 18:36
MTS to normalne rozszerzenie w różnych plikach HD. Jak Cię drażni :wink: zawsze możesz po skopiowaniu na pulpit zamienić rozszerzenie MTS na Mpg4 (w opcji "zmień nazwę")
też będzie działać...:grin:

Jack
5.02.14, 21:10
...możesz po skopiowaniu na pulpit zamienić rozszerzenie MTS na Mpg4 ...Nie jest to konieczne. Uniwersalne programy do odtwarzania, np. VLC Player odtwarzają pliki MTS bez jakiegokolwiek wahania.
@rafalzimnicki: jak zmniejszysz rozdzielczość na HD w formacie MOV i SD, to wtedy filmy zostaną ulokowane w katalogu DCIM -> xxxOLYMP i będziesz mógł je pociągnąć nawet za pomocą MTP.