Zobacz pełną wersję : Który lepszy
krzysiek1902
6.10.07, 13:09
Mam SP 500, a mam zamiar przejść na lustrzankę( ale którą ).
Nikon czy Olympus, cena do 2500zł około.
Pomożecie w wyborze ?
Olympus :mrgreen:
(E-400, E-500, E-410) - takie dostaniesz jeszcze nowe, ja bym z tej ekipy brał E-500
Minimalnie przekraczając budżet - E-510, jeśli myślisz o nowym sprzęcie.
tank_driver
6.10.07, 14:01
NIKON ? Oczadziałeś ? :) Bierz Olka, będziesz wiedział o co kaman. PS. Fociłem wesele D70S z gold obiektywem Nikkora, obok mojego E510 z skromnym 14-42 i... NO MORE NIKON :) Cholernie skomplikowana obsługa, jakość wykonania, materiałów > szczególnie LCD, "150" pól autofokusa (po cholerę ? tylko wprowadza zamieszanie w trybie "auto", a wyłączenie go nie jest proste... Nic innego poza marketing. BTW "pola autofokusa" przez niewtajemniczoną publikę rozumiane są tak jak przez mojego freunde z Panasoniciem TZ-3: 10 pól autofouksa = 10 dowolnie wybranych ostrych miejsc na jednym zdjęciu) Pozdro
NIKON ? NO MORE NIKON :) Cholernie skomplikowana obsługa, jakość wykonania, materiałów > szczególnie LCD, "150" pól autofokusa (po cholerę ? tylko wprowadza zamieszanie w trybie "auto", a wyłączenie go nie jest proste... Nic innego poza marketing.
Hmmm - sam fotografuję również Olkiem, jednak miałem okazję focić D70S i uczciwie muszę przyznać, że mam zupełnie inne odczucia. Obsługa mi nie przeszkadzała, AF Ok - szczególnie w porównaniu z Olkiem, jakość wykonania - nie wiem o co chodzi - D70S to akurat solidny i przyjemny aparat, ma oczywiście wady - jak każdy sprzęt. Poza tym pamiętajmy o jego wieku...
Fakt faktem - w trybie AUTO chyba go nie używałem...
tank_driver
6.10.07, 14:23
Ktotek > mówię o polach AF w trybie auto, nie o trybie AUTO rozumianym jako ustawienie trybu robienia zdjęć. Jakość wykonania ? E510 bardziej mnie przekonuje jeśli o to chodzi, szczególnie LCD jest kiepski w d70s, ale to rzeczywiście wina wieku body > jest w tym temacie znaczny postęp. Po drugie > nie wiem czy masz dłonie ginekologa czy drwala > w moich E510 lepiej leży :P Co do działania AF to się nie wypowiadam, D70S miał SB-600 ze wspomaganiem AF (trzeba przyznać że po przełączeniu pola na stałe trafia niemal zawsze), a do Olka lampki nie mam :( Chociaż w tym przypadku PLUS dla NIKONA za wbudowane również w body wspomaganie AF, które pomaga jak nie mamy SB-ka na topie. W E510 też jest, ale z lampy i w dodatku baaaardzo wolne. Jeszcze jedno > niech autor poważnie myśli o E410 lub 510 > LV do makro, i stabilka w drugim to naprawdę bardzo przydatne funkcje. Tyle z autopsji, czekam na dalszy bieg wydarzeń :)
A jakie odpowiedzi spodziewasz się uzyskać na forum Olympusa? :mrgreen:
Ciekawa teoria z tymi punktami AF w Nikonie... Jakie to szczescie, ze w Olku sa tylko 3 i mozna normalnie korzystac z AUTO AF! Ci z tymi Smarkami to maja dopiero problem...
Dobrze by bylo, bys chociaz napisal czego wymagasz od sprzetu... Jesli chodzi o lustrzanke, to z Nikona chyba tylko D40, albo D40x, ale one nie maja srubokreta, wiec trzeba sie dobrze przyjrzec potencjalnym przyszlym obiektywom, by nie miec potem przykrej niespodzianki. Mysle, ze najciekawsza propozycja do E-510 (LV i stabilizacja), jednak jest to troche wiecej niz 2500zl. Albo, jesli zalezy Ci na duzym zakresie ogniskowych to bierz E-410 w dual kicie, z cena bedzie akurat.
krzysiek:
E-510+14-42. do tego dodatkowy BLM-1 (Hahnel) i karta CF SanDisk Extreme III 4GB. do nauki aż nadto a jak podmienisz obiektyw na 14-54 albo 11-22 to i monety na nim zarobisz. jeśli trafiłbyś E-330 gdzieś na wyprzedaży, to jeszcze lepiej...
jeśli najkon, to zapomnij o D40 i D40x, bo najtańszy nikkor do tego kosztuje ponad 2000 pln a tańsze obiektywy nie będą miały AF, bo są na "śrubokręt".
Pentax K100D też odpada, bo tandetny w obyciu, wolny jak cholera a histogram to normalnie renderuje zamiast pokazywać od razu.
tank_driver:
tak się składa że po razie macałem D70 i D80. chciałbym, nawet bardzo żeby OLEK dogonił żółtków z AF... zdajesz sobie sprawę, że nikony ostrzą na gładką powierzchnię?
tank_driver
6.10.07, 15:13
Suchar > chodziło mi raczej o ilość pól AF oraz o ich użyteczność, czy przypadkiem ich większa ilość w D70S w stosunku do E510 to aż taka zaleta. Po prostu uznaję że 3 to i tak o 2 za dużo, skoro z tego co czytałem większość osób (w tym ja) ostrzy na środkowym i przekadrowuje. A pamiętam że zanim znalazłem w menu opcję manualnego ustawienia punktu, trochę czasu minęło. Notabene, po wymianie aku > samoczynnie przeskoczył na "auto"
Krzysiek > racja, AF jest sprawniejszy niż w OLku > testowałem w trudnych warunkach (na zabawie weselnej > cholernie ciemna sala). Tylko tak jak pisałem, nie wiem jak by było po podpięciu do E510 FL-ki (podobno też da się ostrzyć na gładkich), do Nikona miałem SB600, a do OLka nic.
Nie odbierajcie mnie jako fanatyka > po prostu E510 bardziej mi leży niż D70S
wszyscy zachęcają do E-510, to oczywiście będzie najlepsze rozwiązanie, ale za 2500 zł kupisz samo body, do tego obiektyw(y), karta, torba/plecak, bateria i mocno przekroczysz budżet, ale IMO warto dozbierać i poczekać i kupić E-510 ;)
Ja też stoję przed takim wyborem. Ale nie body jest ważne, tylko szkła. Na poziomie "pro" Oly wypada 1,5-2 razy taniej.
Następna sprawa - kompatybilność. Mając przyzwoite szkła, można co jakiś czas zmieniać body na nowsze. Do E3 można podpiąć to co jest teraz (gdybam, ale Olympus chwali się kompatybilnością systemu). Czy szkła obecnie używane z D70S można bezproblemowo podpiąć i używać z D3/D300 (FF) ? nie wiem, ale piszą o problemach.
Czy szkła obecnie używane z D70S można bezproblemowo podpiąć i używać z D3/D300 (FF) ? nie wiem, ale piszą o problemach.
Nie wiem czy mam rację, ale Nikon ciągle zmienia wielkość matrycy i pewnie stąd problemy, a w Olku możesz być pewien ( nie chce pisać że na 100%) na 99%, że matryca będzie tej samej wielkości
o OLKU i rynku pro, można będzie mówić za rok, może dwa. obecnie jest kilka powalających obiektywów ZD, ale same zabawkowe aparaty i jeden prawie "pro", tyle że emerytowany i praktycznie nie do kupienia. potrzeba kolejnych dwóch, trzech mocnych korpusów by pokazać alternatywę zawodowym fotografom.
jakby się uprzeć, OLEK od lat wymiata jako sprzęt do zdjęć podwodnych i tutaj cały czas jest przed konkurencją. E-330+7-14+system błysku w odpowiedniej obudowie wydają się w tej dziedzinie nie do przebicia. pozostałe działki zostały niestety przespane...
Pomożecie w wyborze ?
Sorki, ale czy ty naprawdę liczysz na obiektywną odpowiedź ?? dobre, dobre :mrgreen:
Zdaj sobie sprawę z jednego: OLY ma najlepsze kity - dla mnie to najważniejsza zaleta.
Z samego twojego pytania wnioskuje że jesteś amatorem. Tymbardziej polecam olego. poważnie teraz: nie jest to kwestia subiektywnej mojej oceny. bo szczerze mowie ze dla profesjonalistow rzeczywiscie nie ma wyboru w body wiec tu bym olka nie polecal aż tak bardzo.
krzysiek1902
7.10.07, 08:32
Rozumiem że to forum olka i więcej bedzie za olkiem ale "kto pyta nie błądzi'', gdzies juz czytałem o nikonie d40 i nie były to chwalebne opinie. Będzie trzeba troche poczekac i dozbierać, może babci moherowy beret opcham i będzie.
Dzięki chłopaki za pomoc.