Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Karta pamięci do Camedia C-725 Ultra Zoom

Zorro
30.01.14, 21:35
Helou
Chciałby ja zapytać bo się gubię z tymi XD Picture. Ja jestem Pentaksiarzem ale dziewczynie miałem nadzieję kupić
CAMEDIA C-725 Ultra Zoom. W porę jednak zauważyłem że zapis zdjęć odbywa na nieznanym mi nośniku.

karty xD-Picture (16, 32, 64, 128, 256, 512 MB)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=1749

Czy w tym wypadku te stare karty mogą być zastępowane nowszymi typu M, M+, lub H?
Bo te stare to jakoś trudno dostępne i drogawe z tego co zauważyłem. A może jakie adaptery istnieją z mikroSD?
Pogubiłem się w tym systemie:roll:

Pozdrawiam
(nie wiem czemu mi cały czas na zieloną czcionkę przełącza na tym forum. Nie kumam tego i już nie chce mi się walczyć :P )

luc4s
30.01.14, 21:39
To zaszalejesz. Kup jej jakiś normalny kompakt, a nie zabytek sprzed 10 lat. Podejrzewam, że karta będzie Cię kosztować 3x wartość aparatu.

Jack
30.01.14, 22:02
[...]
CAMEDIA C-725 Ultra Zoom. W porę jednak zauważyłem że zapis zdjęć odbywa na nieznanym mi nośniku.

karty xD-Picture (16, 32, 64, 128, 256, 512 MB)[...]W swoim czasie był to bardzo znany nośnik :-D C-725UZ posługuje się wszystkimi możliwymi jeszcze do kupienia kartami xD-Picture dowolnego producenta (Olympus, Kodak, Fujifilm, Toshiba), tj. typu Standard, H, M, M+ do pojemności do 2 GB. Co do kupienia tych kart - to może na... Allegro? e-bay? Ostatnie resztki wyprzedał już sklep sieciowy Olka i ostatni zaopatrzony w nie sklep w Polsce - czyli cyfrowe.pl
luc4s przesadza - 2 gb karta kosztuje ok. 90,- zeta

Edit: Do tego aparatu nie można zastosować adaptera MASD-1 - tego na karty microSD

oly2020
30.01.14, 22:20
właśnie chciałem napisać o adapterze - ale skoro nie działa to wykasowałem, ja przeskoczyłem z SM - smartmedii od razu na CF, aparat na XD jakoś mi nie podpasowały , jeśli chodzi o zakup to podzielę opinię luc4s, że nie warto c725, gdyby to był któryś z zacnych ultra jasnych Olków jak c2020 (jakiego mam do dziś jako eksponat sentymentalny obok mjuII - oba w 100% sprawne), czy jeszcze lepsze c3040, c5050, ale niestety c-725 nie jest wart zakupu moim zdaniem, pamiętam go dość dobrze z czasów kiedy pojawił się w sklepach, znajomi go mieli i daleko mu do sporo starszego c-2020, oczywiście w dzisiejszych realiach zupełnie też nie warto kupować olków na SmartMedie

luc4s
30.01.14, 22:20
luc4s przesadza - 2 gb karta kosztuje ok. 90,- zeta

To nie przesadzam, aparat wart 30 zł :)

MAF
30.01.14, 22:33
To zaszalejesz. Kup jej jakiś normalny kompakt, a nie zabytek sprzed 10 lat. Podejrzewam, że karta będzie Cię kosztować 3x wartość aparatu.

Zgadzam się z luc4sem, kupowanie tego aparatu teraz ma ewentualny sens tylko ze względów sentymentalnych. Jeśli już kupować coś w tym wieku to jest dużo "kultowych" aparatów znacznie lepszych. Np. Olympus 8080, Minolta A1, A2, A200, Sony 717, 828, Canon Pro1. Ale i tak wolałbym coś współczesnego.

Zorro
30.01.14, 23:25
To nie przesadzam, aparat wart 30 zł :)

Ha, właśnie dokładnie ta kwota wchodziła w rachubę. Zastanawiałem się nad taką używką raczej ze względu na niską kwotę. Jednak z tymi kartami to rzeczywiście szkoda zachodu. Z tego co zrozumiałem to wszystkie rodzaje pasują, ale adaptera z mikroSD nie ma więc sobie daruję. Poszukam czegoś jeszcze...:)
Dzięki za szybkie reakcje, aż się zaskoczyłem.