Zobacz pełną wersję : Zdjęcia zimocha
Witam wszystkich zajmuję się fotografią od ok 1 roku. Cały czas sie uczę ćwicząc, czytając. Od dłuższego czasu wystawiam zdjęcia na Fliktr, ale tam ciężko jest otrzymać jakąś sensowną opinię poza "Super photo" , "Great image".
Prosiłbym o szczerą (może być nawet brutalną) opinię nt. tego co robie źle a co dobrze.
Z góry dziękuje.
Zacznę od ostatnio wrzuconego superksiężyca:
[1]Half of Super Moon (http://www.flickr.com/photos/zimoch/12178315536/)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/12178315536_08bfb30f3f_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/zimoch/12178315536/)
Settings: 1/30 ƒ/9 ISO 200 300 mm
(http://www.flickr.com/photos/zimoch/12178315536/meta/)
Prosiłbym o szczerą (może być nawet brutalną) opinię ...No to szczerze i brutalnie :-P
Co w tym Moon-ie jest takiego super?
Dla mnie to on mały (ginie w kadrze), jakoś mało szczegółów widocznych na powierzchni i balans odjechany. Może to Twój pierwszy Moon? ;)
Dawaj następne, masz tam na Flikrze lepsze :)
Witam wszystkich zajmuję się fotografią od ok 1 roku/.../
Dodawaj zdjęcia jako załączniki nie linkuj z zewnętrznych serwerów.
No to szczerze i brutalnie :-P
Dziękuje :)
Co w tym Moon-ie jest takiego super?
Tak się nazywa w tym okresie: http://en.wikipedia.org/wiki/Supermoon :)
Dla mnie to on mały (ginie w kadrze), jakoś mało szczegółów widocznych na powierzchni i balans odjechany. Może to Twój pierwszy Moon? ;)
Dawaj następne, masz tam na Flikrze lepsze :)
Tzn mały bo nie chciałem tak mocno cropować. 300mm x2 daje przybliżenie w miarę ale na większym cropie jakość spadnie a ilość szczegółów nie wzrośnie :)
Balans bieli? W którą strone?
Tak się nazywa w tym okresie: http://en.wikipedia.org/wiki/Supermoon :)OK, już wiem co to jest Supermoon ale Twój nie jest w tym okresie więc czemu Super? :grin:
Natomiast co do reszty, ja dalej swoje :-P
Balans poszedł MZ, w kierunku różowego.
PS
Dobrze by było, gdybyś wklejał fotki jako załączniki a nie linkował ich z obcych serwerów.
Nie wszyscy lubią łazić po krzakach, mogą się zniechęcić.
OK, już wiem co to jest Supermoon ale Twój nie jest w tym okresie więc czemu Super? :grin:
Jest pi razy oko z tego okresu. Dzisiaj w nocy będzie drugi
http://www.wunderground.com/news/new-moon-supermoon-ring-new-year-20131230
Natomiast co do reszty, ja dalej swoje :-P
Balans poszedł MZ, w kierunku różowego.
OK. Pobawie się nim jeszcze w LR.
EDIT:
Po poprawie : W stronę zielonego tint'a jak poszedłem to wyszedł zielony :/ . Zmieniłem temp w stronę niebieskiego
109403
PS
Dobrze by było, gdybyś wklejał fotki jako załączniki a nie linkował ich z obcych serwerów.
Nie wszyscy lubią łazić po krzakach, mogą się zniechęcić.
Flickr akurat krzakiem nie jest - mi jest o tyle łatwiej, że umieszczam tam moje "najbardziejsze" zdjęcia i mam już tam ich kilkadziesiąt. Jest mi poprostu łatwiej - może dam poprostu większy format prosto do posta będzie więcej widać bez konieczności przechodzenia na strone.
PS. Da się edytować 1wszy post?
Da się edytować 1wszy post?Napisz do admina
balans bieli ustaw w rawie na okolice 4000K ; ) nie zgodzę się z Helmutem kadr jest dobry (trochę ratuje go sygnaturka by nie zagubić się w ciemności) - i najważniejsze odbijasz się od sztampy bo dość już patrzenia na centralnie skadrowaną satelitę ziemi ! Tyle że tak naprawdę nie ma co oceniać w myśl "jaki jest koń każdy widzi" ; )
balans bieli ustaw w rawie na okolice 4000K ; ) nie zgodzę się z Helmutem kadr jest dobry (trochę ratuje go sygnaturka by nie zagubić się w ciemności) - i najważniejsze odbijasz się od sztampy bo dość już patrzenia na centralnie skadrowaną satelitę ziemi ! Tyle że tak naprawdę nie ma co oceniać w myśl "jaki jest koń każdy widzi" ; )
Dziekuje za opinię. W tym kadrze skupiłem się głównie na tym żeby świecił w 2/3 pustej przestrzeni a sam księżyc jest w 1/3 po prawej: taki negative space :)
Co do temperatury:żebym to ja widział jak w LR wybrać konkretną wartość temperatury ;) WB robie najczęściej na oko albo wiedząc co jest faktycznie białe w kadrze z WB Selectorem.
Faktycznie tematycznie księżyc nie jest może jakiś cudowny, ale ma swój urok.
PS. Co do 1go posta rozumiem że tylko admin może to zrobić? Czy odblokuje on mi taką możliwość?
Co do 1go posta rozumiem że tylko admin może to zrobić? Czy odblokuje on mi taką możliwość?Daj sobie spokój.
Następne wklejaj jako załącznik i po sprawie.
Jeśli się uprzesz to tylko admin może Ci to zrobić.
[2] Ray of hope
109415
Settings: 1/1000 ISO 200 (http://www.flickr.com/photos/zimoch/11715192514/meta/) 50mm f/1,4 @2
A ta sygnaturka to naprawdę potrzebna? Nie masz wersji bez?
Masz myśli podpis na zdjęciu? Nie mam :) A czemu zły ?
Jedynka bardzo fajna ale bez sygnaturki byłaby fajniejsza. Pytasz czemu podpis zły? No bo my raczej wolimy zdjęcia oglądać niż sygnaturki ;-)
Masz myśli podpis na zdjęciu? Nie mam :) A czemu zły ?
Mamy tu na forum guru, który jak widzi napis "photography" to chińskiej choroby dostaje i włosy mu się w warkoczyki zaplatają :-P
Mamy tu na forum guru, który jak widzi napis "photography" to chińskiej choroby dostaje i włosy mu się w warkoczyki zaplatają :-P
Nie ma tu żadnych guru, wszyscy jesteśmy równi i równiejsi.:twisted:
2 przez słońce i flarę zmasakrowany kadr. Pomysł(kadrowanie), ok.
Nie ma tu żadnych guru, wszyscy jesteśmy równi i równiejsi.:twisted:
2 przez słońce i flarę zmasakrowany kadr. Pomysł(kadrowanie), ok.
Kiedy ja właśnie flarę specjalnie łapałem za rogi :)
balans bieli ustaw w rawie na okolice 4000K ; ) nie zgodzę się z Helmutem kadr jest dobry (trochę ratuje go sygnaturka by nie zagubić się w ciemności) -
Jedynka bardzo fajna ale bez sygnaturki byłaby fajniejsza.
:) Jak widać zdania są podzielone. Ja przy sygnaturce zostane z prostego powodu - wszystkie zdjęcia tak wywołuje na Flikra a narazie z niego ściągam. Jak będe miał nowe to zapamiętam zeby zostawić wersję bez.. specjalnie dla was :)
Kiedy ja właśnie flarę specjalnie łapałem za rogi :)
Hmm... no tak, Twoja intencja: złapać flarę, rozumiem i w wielu sytuacjach daje fajny efekt.
Mój odbiór: trawy - super, światło i tło ok. i tu koncentruję się na źdźbłach traw, a flara i słońce przepalone mi przeszkadza.
Mamy tu na forum guru, który jak widzi napis "photography" to chińskiej choroby dostaje i włosy mu się w warkoczyki zaplatają :-P Czy myślisz o tym, który woli "Promień nadziei" od "Ray of hope"?
mi w tym zdjęciu z nadzieją najbardziej przeszkadza wypalone niebo. Samo zdjęcie ciekawe, flara mi w niczym nie przeszkadza, ale brak nieba i obwódka nad drzewami już niestety tak
mi w tym zdjęciu z nadzieją najbardziej przeszkadza wypalone niebo. Samo zdjęcie ciekawe, flara mi w niczym nie przeszkadza, ale brak nieba i obwódka nad drzewami już niestety tak
Mam to samo.
Lubie fotografowac pod slonce..tylko to przepalone niebo.
:) Jak widać zdania są podzielone. Ja przy sygnaturce zostane z prostego powodu - wszystkie zdjęcia tak wywołuje na Flikra a narazie z niego ściągam. Jak będe miał nowe to zapamiętam zeby zostawić wersję bez.. specjalnie dla was :)
Jeżeli zgadzasz się ze stwierdzeniem, że kadr "...trochę ratuje sygnaturka..." to tym gorzej dla zdjęcia ;-)
Niebo faktycznie spaliło mi się - co w takich sytuacjach robić? Ciaśniej skadrować, albo stanąć mniej pod słońce , ale tak mi z live view najlepsza flara wychodziła pod tym kątem.
Nie wiem co wam się w sygnaturce nie podoba ale widziałem bardzo dużo zdjęć różnych fotografów którzy jej używają. Podobnie jak malarz podpisuje obraz tak samo ja podpisuje zdjęcie tym bardziej że nie zastrzegam praw autorskich więc w razie kopiowania kogoś moich zdjęć ślad po mnie pozostaje. Być może jest to nieprofesjonalne ale mi się osobiście ona podoba i przy niej pozostanę.
Te same miejsce bez flar :)
[3] Left
109583
Settings: 1/250ISO 200 (http://www.flickr.com/photos/zimoch/12074729455/meta/) 50mm f/1,4 @ nie pamietam
/.../Nie wiem co wam się w sygnaturce nie podoba /.../
"photography" jest żenujące. Jesteś Polakiem podpis: imię i nazwisko pisane w ojczystym języku i po groma fejsiowo-flickrowe: "photography"
Powołujesz się na malarzy... pokaż choć jednego polskiego artystę, który podpisywał się np. "painter" czy "artist". To odnośnie sygnatury.
A co do kadru mam pytanie: co chciałeś pokazać?
Dla mnie sygnaturka jest nieco pretensjonalna, też ze względu na to, że każdy niedzielny pstrykacz mający luszczankę myśli, że jak doda na swoim "dziele" napis (obowiązkowo czcionką a la handwriting) "Photography", to się od razu z niego wielki profesjonalista robi. Nie piję teraz do Ciebie, żeby nie było, tylko zżymam się na ogólną tendencję ;)
Nie obraź się, bo to nie do Ciebie bezpośrednio kierowane, ale wg mnie ludzie, który robią zdjęcia nie odczuwają potrzeby podkreślania faktu bycia fotografami na swoich zdjęciach.
Coś w ten deseń
http://antyfoto.eu/demot/0_0_0_499540655_middle.jpg
Dlatego część osób, zarówno na tym forum jak i na innych forach internetowych będzie podchodziła sceptycznie do zdjęć, które już od pierwszych sekund atakują ich "Photography" :)
Mnie tam podpisywanie zdjęć nie przeszkadza, ale jak już to wolę mniejszy napis bez "Photography"
Zdjęcie nr 3 mi się podoba, może w samym kadrze nie dzieje się za wiele, ale jest fajny klimat.
"photography" jest żenujące. Jesteś Polakiem podpis: imię i nazwisko pisane w ojczystym języku i po groma fejsiowo-flickrowe: "photography"
Powołujesz się na malarzy... pokaż choć jednego polskiego artystę, który podpisywał się np. "painter" czy "artist". To odnośnie sygnatury.
A co do kadru mam pytanie: co chciałeś pokazać?
Dziękuje za opinię. Zastanowię się nad usunięciem słowa Photography na przyszłość i zmniejszę czcionke to nie będzie sie w oczy tak rzucać.
BTW Photography - to fotografie a nie fotograf - czyli malarz musiałby się podpisać Imię nazwisko "obraz" :)
Dla mnie sygnaturka jest nieco pretensjonalna, też ze względu na to, że każdy niedzielny pstrykacz mający luszczankę myśli, że jak doda na swoim "dziele" napis (obowiązkowo czcionką a la handwriting) "Photography", to się od razu z niego wielki profesjonalista robi. Nie piję teraz do Ciebie, żeby nie było, tylko zżymam się na ogólną tendencję ;)
Tak myślę i myślałem, że sygnaturka dodaje nieco profesjonalizmu dlatego zacząłem jej używać - dodatkowo w necie jest tak wiele piractwa że w pewien niewielki sposób chroni to moja twórczość. Nie jestem jakimś wielkim artystą ani profesjonalistą a ze względu na obecne możliwości czasowe to nawet nie jestem niedzielnym fotografem i strasznie chciałbym poświęcać więcej czasu mojemu hobby. PS. Czcionka jest super :)
Co chciałem pokazać na zdjęciu. W sumie to na początku je zrobiłem ze względu na promienie słońca przebijające się przez trawy. Po skadrowaniu stwierdziłem że lepszy będzie w odbiorze w lekkiej sepii. Po stonowaniu kolorów nachodzi mnie jakaś nostalgia. Droga ucieka w lewo kojarzy mi się że nie wszystko zawsze wychodzi tak jak byśmy chcieli, Droga ginie w GO i "niewiadomo co jest dalej" - lekka alegoria do czasu , przemijania i niepewności o przyszłość w moim odczuciu. Stonowane kolory dają lekkie uczucie przygnębienia i zadumy. Promienie słońca padające dają uczucie nadziei. Takie oto coś :)
/.../
Co chciałem pokazać na zdjęciu. W sumie to na początku je zrobiłem ze względu na promienie słońca przebijające się przez trawy. Po skadrowaniu stwierdziłem że lepszy będzie w odbiorze w lekkiej sepii. Po stonowaniu kolorów nachodzi mnie jakaś nostalgia. Droga ucieka w lewo kojarzy mi się że nie wszystko zawsze wychodzi tak jak byśmy chcieli, Droga ginie w GO i "niewiadomo co jest dalej" - lekka alegoria do czasu , przemijania i niepewności o przyszłość w moim odczuciu. Stonowane kolory dają lekkie uczucie przygnębienia i zadumy. Promienie słońca padające dają uczucie nadziei. Takie oto coś :)
I tu dochodzimy do sedna: zdjęcie, które robisz jest powiązane z Twoimi uczuciami i emocjami chwili. Pamiętaj, że oprócz ciebie nikogo z oglądających tam nie było,a przekazanie "nastroju foty" to nie łatwa sprawa.
Powodzenia.
edit:
BTW Photography - to fotografie a nie fotograf - czyli malarz musiałby się podpisać Imię nazwisko "obraz" Wiem, nie chciałem "kopać leżącego" :mrgreen:
Wyglądało by idiotycznie nie? :-D A oglądający mógłby coś takiego odebrać, albo jako dowcip, albo obrazę inteligencji. :-D
Photography - to fotografie ...Raczej fotografia :-P
... w necie jest tak wiele piractwa że w pewien niewielki sposób chroni to moja twórczość.Nie rozśmieszaj mnie. Sygnaturka ma Cię ochronić?
109587
W sumie to chciałbym dojść to takiego poziomu aby martwić się, że ktoś będzie chciał kraść moje dzieła ;-)
PS. Wiem, wiem już za dużo o tej sygnaturce, obiecuje, że to mój ostatni wpis w tym temacie ale nie mogłem się powstrzymać :-)
Tak myślę i myślałem, że sygnaturka dodaje nieco profesjonalizmu dlatego zacząłem jej używać - dodatkowo w necie jest tak wiele piractwa że w pewien niewielki sposób chroni to moja twórczość.
No właśnie kwestia podejścia - według Ciebie dodaje profesjonalizmu, według nas wręcz odwrotnie ;) Tak samo podchodzę do kwestii czcionki. Oczywiście są sytuacje, kiedy sygnaturka się przydaje - ja np. dodaję ją, kiedy robię zdjęcia na koncertach, które lądują na fb i dzięki temu trafiają do mnie kolejni ludzie. A co do ochrony przed piractwem, to nie wiem, jak taki mały napis miałby cokolwiek zdziałać, jak się tak bardzo boisz, to dodawaj znak wodny.
Temat ptaki
[3]
110211
[4]
110212
PS. Za sygnaturkę nie bijcie :) Już nie podpisuje zdjęć.
potencjał w scenach jest - plus za niezłe oko - w pierwszym kuleje obróbka oraz światło a w drugim opanowanie miejsca ostrości : )
A jak obrobić 1wsze żeby było lepiej ? Dziecioł schował mi się trochę w cieniu niestety
A jak obrobić 1wsze żeby było lepiej ? Dziecioł schował mi się trochę w cieniu niestety
Podpisz: dzięcioł w cieniu ;)
Teraz trochę makro kwiatków.
[5]
110773
[6]
110774
Podbij światła i cienie.
diabolique
14.02.14, 09:32
Nie wiem co wam się w sygnaturce nie podoba ale widziałem bardzo dużo zdjęć różnych fotografów którzy jej używają.
Im gorsze zdjęcie, tym większa sygnaturka...
Ja widziałem bardzo dużo różnych zdjęć fotografów, którzy nie musieli się podpisywać, a każdy wiedział czyje to.
Photographujesz na export?
diabolique (https://forum.olympusclub.pl/members/4350-diabolique) - czepiasz się gościa, [6] jest idealne na tapetę na pulpit więc lepiej że z podpisem. Przynajmniej wiadomo czyje...
diabolique
14.02.14, 10:50
diabolique (https://forum.olympusclub.pl/members/4350-diabolique) - czepiasz się gościa
Ja się nie czepiam, ja się naśmiewam...
Ciekawa sprawa, o pisaniu po zdjęciu wypowiedziało się sporo osób przede mną (raczej jednoznacznie), ale dopiero pojawienie się złego Diabolika uruchamia w społeczeństwie odruchy agresywno-obronne...
Zatem z mojej strony do widzenia wszystkim z tego wątku i pozdrawiam walentynkowo :grin:
Udanych zdjęć i owocnych dyskusji :)
Napisałem już ze nie podpisuje zdjęć od pewnego momentu. To co wrzucam to pozostałość historyczna, wersji bez podpisu tych zdjęć nie mam. Rozumiem ze wg ciebie zdjęcia kiepskie ?
diabolique
14.02.14, 13:46
Rozumiem ze wg ciebie zdjęcia kiepskie ?
Nie są kiepskie. Są po prostu nieciekawe.
Za 3-4 lata, jeśli wciągnie cię hobby fotograficzne i będziesz interesował się zdjęciami to sam zauważysz, że widziany po raz trzydziesty oklepany i banalny kadr nie wnosi nic nowego do twojego życia...
Ja wiem, że każdy musi przez to przejść (ja też, rzecz jasna), ale może moja uwaga znacznie skróci u ciebie ten okres fotograficznej kariery i zaczniesz w swoich kadrach pokazywać rzeczy, które są mało znane/inaczej widziane/nigdy nie widziane itp.
Są fotografowie, którzy pokazują rzeczy banalne i oczywiste. Ale oni mają NIESAMOWITY warsztat, który jest wartością samą w sobie. Gdy nie posiadasz takiego warszatu możesz zniwelować tę różnicę pokazując coś ciekawego.
Zauważ, że zdjęcia interesujące pod względem tematu wcale nie muszą być najwyższej jakości, by były doceniane.
Nie są kiepskie. Są po prostu nieciekawe.
......etc ......etc ........etc .......
Był kiedyś taki wątek, nie pamiętam autora, zdaje się jakieś niebanalne fotografie wejścia do kibelków w Kijowie chyba... zdaje się że zainteresowanie było takie duże że autor poprosił o usunięcie wątku.
Morał, niechże zimoch (https://forum.olympusclub.pl/members/16951-zimoch) próbuje, kombinuje... kto nigdy nie zgrzeszył banalnymi pstrykami niech pierwszy rzuci kamień.
Ja wiem, że każdy musi przez to przejść (ja też, rzecz jasna), ale może moja uwaga znacznie skróci u ciebie ten okres fotograficznej kariery
Raczę wątpić. To jest tak, jak z tym, że potrafimy uczyć się tylko na własnych błędach. Po prostu jest droga, którą każdy musi przejść i musi mu to zająć trochę czasu, żadne uwagi i krytyka nie są w stanie tego zmienić.
barmichal76
14.02.14, 16:19
Raczę wątpić. To jest tak, jak z tym, że potrafimy uczyć się tylko na własnych błędach. Po prostu jest droga, którą każdy musi przejść i musi mu to zająć trochę czasu, żadne uwagi i krytyka nie są w stanie tego zmienić.
Zmienić - nie, skrócić - tak.
Pozdr
diabolique
14.02.14, 16:44
Morał, niechże zimoch (https://forum.olympusclub.pl/members/16951-zimoch) próbuje, kombinuje...
A kto mu broni? :shock:
Masz jakąś dziwną obsesję na moim punkcie. Wybacz, że nie pamiętam dlaczego :)
Lepiej rzuć autorowi garść dobrych rad zamiast wiecznie stękać. :)
PS. Jeśli uważasz te zdjęcia za dobre, to napisz to autorowi.
---------- Post dodany o 15:44 ---------- Poprzedni post był o 15:43 ----------
Raczę wątpić. To jest tak, jak z tym, że potrafimy uczyć się tylko na własnych błędach.
Pod warunkiem, że jeszcze ktoś ci te błędy wskaże.
Diabolique ma sporo racji ale jedno mi się u nas nie podoba. Łatwość krytykowania nowych, czasami nadmiernego. Starym Forumowiczom dostaje się mniej, nawet w wątkach "ocena" mamy sporo kurtuazyjnych wpisów i niewiele negatywów.
Co do tej drogi, którą każdy musi przejść i szukania niebanalnych kadrów to pełna zgoda z tym, że jest spore grono doświadczonych Forumowiczów, którym nie przeszkadza, że zobaczą kolejny "banalny" krajobraz albo kolejne "banalne" makro. Po prostu lubią akurat te dziedziny i nie szukają czegoś niebanalnego na siłę. Bo takie szukanie niebanalnych kadrów często też kończy się tym, że autor nie rozumie dlaczego dostaje jedynki za swoje dzieła. To znaczy rozumie - inni nie potrafią docenić jego geniuszu :-)
A kto mu broni? :shock:
Masz jakąś dziwną obsesję na moim punkcie. Wybacz, że nie pamiętam dlaczego :)
Lepiej rzuć autorowi garść dobrych rad zamiast wiecznie stękać. :)
PS. Jeśli uważasz te zdjęcia za dobre, to napisz to autorowi.
Obsesję? ja? dlaczego niby?
---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post był o 16:29 ----------
pers (https://forum.olympusclub.pl/members/15331-pers) - bo to tak jest że to Forum zastępuje trochę takie "kółko fotograficzne" albo "warsztaty dla początkujących". Wiadomo, takie zajęcia kosztują a udział w Forum jest w zasadzie bezpłatny. I jest tu kilku fajnych "nauczycieli": Mirek54, Bufetowa, Bodzip, helmuth, Saabor i jeszcze kilku innych. Chwała im za to! Ich jakoś nie nuży wytykanie błędów na kolejnym banalnym pejzażu czy portrecie. Trochę tak jak pani od plastyki nie nuży 100 obrazek tego samego kwiatka mniej lub bardzie udolnie przez dzieciaki w podstawówce namalowany.
No wiadomo... czasami zdarzają się gnioty takie że każdego z nerwów wyprowadzają... Tak, z pewną awersją podchodzi się do zdjęć z sygnaturkami... ale to normalne. Gorszym zjawiskiem są wpisy które z założenia z góry wszystko krytykują. Niestety, jest kilku takich "znawców" a ich komentarze zamiast pomagać to zniechęcają. A przecież szanse na to że na Forum nagle jak objawienie pojawi się kolejny Newton, Horowitz czy Tomaszewski są niestety niewielkie...
Zmienić - nie, skrócić - tak.
No właśnie wydaje mi się, że każdy ma swoje tempo i wpływ innych na nie jest niewielki.
Pod warunkiem, że jeszcze ktoś ci te błędy wskaże.
Wydaje mi się, że jak ktoś nie jest zapatrzony w sobie nadmiernie, to z czasem, nawet mimo braku krytyki, zacznie dostrzegać u siebie błędy.
Diabolique ma sporo racji ale jedno mi się u nas nie podoba. Łatwość krytykowania nowych, czasami nadmiernego. Starym Forumowiczom dostaje się mniej, nawet w wątkach "ocena" mamy sporo kurtuazyjnych wpisów i niewiele negatywów.
Krytyka, jaką znajduję na Forum, nie wydaje mi się zbyt ostra. Jeśli ktoś zniechęci się po kilku ostrych słowach, to chyba fotografia nie była mu pisana. Natomiast wobec starych Forumowiczów jest szczątkowa, jeśli w ogóle jakaś się pojawia i to nieco drażni, zwłaszcza przy świadomości, że taka praca nowego użytkownika zostałaby zjechana.
Jan_S albo źle moją wypowiedź zrozumiałeś albo na różnych forach siedzimy ;-)
/.../ pojawienie się złego Diabolika
Zaraz "zuego" Pyskaty, wyszczekany, podły z natury, szyderca, prześmiewca, gruboskur... no, jeszcze się zgodzę,
ale diabolique nie róna się zuo. Po prostu trzeba tabliczkę ostrzegawczą: "uwaga! diabolique szyderca" i tyle.
I ja Cię pozdrawiam Rogaty! :-D
diabolique
16.02.14, 13:58
Obsesję? ja? dlaczego niby?[COLOR="Silver"]
Bo dwa razy w wątku autora piszę wprost do niego o jego twórczości, natomiast ty dwukrotnie odniosłeś się do mnie personalnie zupełnie od czapy.
I śmieszno i straszno... :mrgreen:
Bo dwa razy w wątku autora piszę wprost do niego o jego twórczości, natomiast ty dwukrotnie odniosłeś się do mnie personalnie zupełnie od czapy.
I śmieszno i straszno... :mrgreen:
Strach Waści?
diabolique
16.02.14, 18:49
Zażyj cóś.....:wink:
Jest i Krakman... niezawodny :)
Kurczę, ludzie. Toczyłem dialog z autorem. Autor wątku może uznać moje wypowiedzi/rady/sugestie za sensowne, rzeczowe, lub też bezwartościowe i niewarte zachodu. Nikt go nie zmusza by się do nich stosował. Sam zdecyduje czy traktować je serio czy olać.
Natomiast grupy "sympatyków", która w wątkach zaczyna personalne* polemiki ze mną nie mogę jakoś zrozumieć. Napiszcie koledze forumowiczowi coś o jego pracach...
* podkreślam - personalne, a nie dotyczące technikaliów fotograficznych
Toczyłem dialog z autorem.Rozbawiłeś mnie :mrgreen:
Skierowałeś do autora dwa posty, on odpowiedział tylko na pierwszy. To jest toczenie dialogu?
diabolique
16.02.14, 19:09
Rozbawiłeś mnie :mrgreen:
Skierowałeś do autora dwa posty, on odpowiedział tylko na pierwszy. To jest toczenie dialogu?
...i helmuth.
To już prawie komplet. :mrgreen:
Kurczę, ludzie. Toczyłem dialog z autorem. Autor wątku może uznać moje wypowiedzi/rady/sugestie za sensowne, rzeczowe, lub też bezwartościowe i niewarte zachodu. Nikt go nie zmusza by się do nich stosował. Sam zdecyduje czy traktować je serio czy olać.
Natomiast grupy "sympatyków", która w wątkach zaczyna personalne* polemiki ze mną nie mogę jakoś zrozumieć. Napiszcie koledze forumowiczowi coś o jego pracach...
* podkreślam - personalne, a nie dotyczące technikaliów fotograficznych
Przesadzasz, co miałem napisać o fotach napisałem, co to za grupa i czyich sympatyków? Dyskusja z Tobą to grzech niewybaczalny??
Napisałeś jakoby uważano Cię za samo zło, więc wyprowadziłem Cię z błędu. Chcesz mieć forum na wyłączność? Na zasadzie: wszedł Wielki Diabolique, milczeć! Czy co?
To:
Ja się nie czepiam, ja się naśmiewam... to ma być sensowne czy rzeczowe?
Ehh...
Ja nie bede nic radzic.Pokaze tylko jedno jak bym obrobil110992110993 W kazdym razie swiatlo bym ujawnil bardziej.
Dzieciola do albumu schowal, kwiatki do .....Ale z kwiatkow wyrosniesz.One na poczatku jaraja kazdego bo kolorowe.
diabolique
16.02.14, 19:42
Chcesz mieć forum na wyłączność? Na zasadzie: wszedł Wielki Diabolique, milczeć! Czy co?
A kto milczy? Wszyscy piszą, nikomu nie zabraniam i nigdy nie zamierzałem.
Bosz.... dobra, poddaję się
:roll:
Ja tylko dopowiedziałem do Saboorowego "strach waści...)
Że niekoniecznie musi się zażywać niemodnej dziś ..... tabaki.:roll:
Żadnych personalnych wycieczek...
A kto milczy? Wszyscy piszą, nikomu nie zabraniam i nigdy nie zamierzałem.
Bosz.... dobra, poddaję się
:roll:
Chłopie, piszesz enigmatycznie, więc się nie dziw, że nie łapię sensu.
Nie można 50% meritum wypowiedzi zostawiać w domyśle.
A poddawaj się wolę oglądać Twoje foty, niż czytać posty.
Te pierwsze w większości są zaj****te(choć ja nie Tomaszewski, ale zawsze któś :-D ), te drugie czarna magia.
diabolique
16.02.14, 20:05
Chłopie, piszesz enigmatycznie, więc się nie dziw, że nie łapię sensu.
Zazwyczaj cytuję wypowiedzi, do których się odnoszę.
Odnosiłem się do postów Jana_S, który najwyraźniej czuje do mnie niechęć. Pewnie za ten wpis o Gruzji.
Trudno, ja nie lubię zdjęć jego, on moich, ale po co przywoływać temat w cudzym wątku?
Zazwyczaj cytuję wypowiedzi, do których się odnoszę.
Odnosiłem się do postów Jana_S, który najwyraźniej czuje do mnie niechęć. Pewnie za ten wpis o Gruzji.
Trudno, ja nie lubię zdjęć jego, on moich, ale po co przywoływać temat w cudzym wątku?
No fakt, to powinno iść na PW albo w Twoim wątku. Dobra dość o tym, już wiem ossochozii, wracamy do fotografii zimocha?
Trudno, ja nie lubię zdjęć jego, on moich, ale po co przywoływać temat w cudzym wątku?No właśnie, po co?
Nie sądziłem że wywołam aż taką burzliwą dyskusję. Dziękuję wszystkim za wkład i ocenę.
Panowie nie kłóćcie się, bo chyba nie ma o co :) Admin jak może to proszę usunąć wszystkie wycieczki personalne z mojego wątku.
Diabolique nic do ciebie nie mam, ale wyjeżdżasz z tekstem że się ze mnie wyśmiewasz - kolego brakuje ci chyba lekkiej ogłady.
potencjał w scenach jest - plus za niezłe oko - w pierwszym kuleje obróbka oraz światło a w drugim opanowanie miejsca ostrości : )
Dziękuje za uwagi.
Scena z ptakami mi się osobiście bardzo podoba ze względu na tego "krakana" stojącego i jakby nadzorującego resztę "krakanów". Niestety stabiliacja z 200mm i AF nie dał rady, a zrobiłem kilka zdjęć z tej serii.
Ostrości nie wyciągne bardziej niestety.
Podbij światła i cienie.
Podbiłem na maksa w LR - to chyba poprostu złe zdjęcie jest :/ Albo po eksporcie załadować od nowa i znowu podbić :)
Co do tej drogi, którą każdy musi przejść i szukania niebanalnych kadrów to pełna zgoda z tym, że jest spore grono doświadczonych Forumowiczów, którym nie przeszkadza, że zobaczą kolejny "banalny" krajobraz albo kolejne "banalne" makro. Po prostu lubią akurat te dziedziny i nie szukają czegoś niebanalnego na siłę.
Zgadzam się i dopowiem od siebie - przyroda jest piękna.
Widziałem wiele kwiatków w galeriach osób , które mówią mi, że mi one przejdą - to jak to jest? Można robić, ale nie pokazywać? nie rozumiem.
No właśnie wydaje mi się, że każdy ma swoje tempo i wpływ innych na nie jest niewielki.
Zupełnie szczerze: możesz mi pokazać do czego wg ciebie powinienem dążyć - konkretne zdjęcia, które subiektywnie oceniłbyś jako super ekstra.
Są fotografowie, którzy pokazują rzeczy banalne i oczywiste. Ale oni mają NIESAMOWITY warsztat, który jest wartością samą w sobie. Gdy nie posiadasz takiego warszatu możesz zniwelować tę różnicę pokazując coś ciekawego.
Zauważ, że zdjęcia interesujące pod względem tematu wcale nie muszą być najwyższej jakości, by były doceniane.
Poprosiłbym o przykłady fotografów i takich zdjęć. Chyba ten wątek polega na tym, że mówicie mi co mam źle w moim warsztacie.
Chce robić super makro kwiatki tak, że wyszystkim kopary opadną. Właśnie po to ten wątek założyłem.
Ja nie bede nic radzic.Pokaze tylko jedno jak bym obrobil (...) W kazdym razie swiatlo bym ujawnil bardziej.
Dzieciola do albumu schowal, kwiatki do .....Ale z kwiatkow wyrosniesz.One na poczatku jaraja kazdego bo kolorowe.
Dzięcioł faktycznie nie wyszedł zbyt dobrze.
Podbicie świateł super - nie pomyślałem o tym - dziękuje za uwagę. Obróbkę zdjęć zawsze robie globalnie muszę się nauczyć że można sobie coś tam lokalnie popodbijać.
Odnosząc się jeszcze do kwiatków i banałów. Ludzie ja rozumiem, że nie jest to wielka sztuka. Piszecie, że każdy przez to przechodził... Być może tak jest że jest to banalne, powtarzalne i faux pa fotograficzne, ale mi się bardzo podoba. Nie aspiruje na wielkiego sztukmistrza i nie szukam na siłę rzeczy tam gdzie ich nie ma.
Co więcej nie mam okazji robić zdjęć ambitnych bo najczęściej jak wychodzę w plener to są to tereny zielone stąd też najwięcej tematycznie mam takich widoczków. Dają mi one pewną satysfakcję.
Chciałbym mieć takie oko, które pozwoli mi wyłapywać ciekawsze sceny i do tego będę dążył - ale kwiatki makro , czy przyroda póki co mnie pociąga. Może po prostu nie będę wam takich zdjęć pokazywał :)
pokazuj, pokazuj. Jeden ponarzeka na szumy, drugi że krzywa perspektywa, inny na pogodę albo na to, że zima. Wśród różnych opinii znajdziesz te, które Ci się przydadzą a przy okazji skóra Ci trochę stwardnieje :)
Do roboty,
idź rób foty.
Nie sądziłem że wywołam aż taką burzliwą dyskusję. Dziękuję wszystkim za wkład i ocenę.
Panowie nie kłóćcie się, bo chyba nie ma o co :)/.../
Aj tam, nikt tu się nie kłóci... nie przesadzaj, to regularna naparzanka. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Do meritum:
Szukaj dalej, jak pisał Diabeł: treści, niech Twoje foty zaczną "gadać".
Z czasem to wejdzie w odruch: patrzenie "kadrem" na świat wokół.
Powodzenia.
Odnosząc się jeszcze do kwiatków i banałów. Ludzie ja rozumiem, że nie jest to wielka sztuka. Piszecie, że każdy przez to przechodził... Być może tak jest że jest to banalne, powtarzalne i faux pa fotograficzne, ale mi się bardzo podoba.
A myslisz,ze mi nie?
A myslisz,ze mi nie?
No właśnie! :mrgreen: Po przeglądaj galerię pod kątem flory! :-D
Zupełnie szczerze: możesz mi pokazać do czego wg ciebie powinienem dążyć - konkretne zdjęcia, które subiektywnie oceniłbyś jako super ekstra.
Przede wszystkim prosiłabym o końcówkę "-a" - jestem dziewczyną, co chyba widać na avatarze :)
Co do zdjęć, to chyba Ty sam powinieneś wiedzieć, jakie zdjęcia podobają Ci się najbardziej i jakie chciałbyś robić. Natura jest tak różnorodna, że każdy może wybrać temat dla siebie i na miarę swoich możliwości. Przyroda akurat nie jest moim konikiem, więc nie podam Ci konkretnych autorów, a poszukać w internecie to chyba każdy potrafi. Tak, jak Koledzy napisali, rób zdjęcia, a z czasem będą coraz lepsze, a Ty będziesz potrafił odsiać coś ciekawego od banału.
... możesz mi pokazać do czego wg ciebie powinienem dążyć...Eee, cwaniaczku! :grin:
Nie próbuj na skróty. Musisz sam sobie odpowiedzieć.
Szukaj, pstrykaj, kombinuj- w końcu znajdziesz to co Cię najbardziej będzie kręciło. Na początku każdy szuka, pstryka wszystko, co mu w obiektyw wlezie. Z tym, to jeszcze pół biedy. Gorzej, kiedy tym się chwali, uważając to za dobre zdjęcia. :-P
Rób zdjęcia, pokazuj, pytaj, słuchaj, wyciągaj wnioski i nie obrażaj się na tych, którzy Cie skrytykują.
Mirek jak robiłeś zdjęcia na renderosity tych roślinek na czarnym tle ? W jakimś studiu robione ?
Mirek jak robiłeś zdjęcia na renderosity tych roślinek na czarnym tle ? W jakimś studiu robione ?
Nie.Wszystkie byly w plenerze,rosnace.One sa tez tu u nas na forum.Nawet jest gdzies post z wyjasnieniem co jak i po co i dlaczego.Proste to jak budowa cepa.
Zgadza się , dwie spore płyty np. pilśniowe jedna biała mat druga czarna mat... Połączone zawiasikami i w takim "kąciku fotografujemy. Czarne jest tło biała odbija i rozjaśnia światła...
Dobrze zapamiętałem??
Zgadza się , dwie spore płyty np. pilśniowe jedna biała mat druga czarna mat... Połączone zawiasikami i w takim "kąciku fotografujemy. Czarne jest tło biała odbija i rozjaśnia światła...
Dobrze zapamiętałem??
I jak Cie nie szanowac.Prawie zdales:mrgreen:
Znalazlem.Obraz wart wiecej niz mozna napisac111045Jeszcze powinna sie latarka znalesc i plyta od suszarki ,ale to wtedy jak pogoda nie pasuje.W ostrym sloncu i w samo poludnie to wystarczy co na fotce.
dzięki Panie Psorze..:grin:
Od moderatora:
Komentarze dotyczące nicków i podpisów trafiły tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/90204-W%C4%85tek-leksykalno-ksywkalny
[7]
Przyjaciele na zawsze?
111383
[8]
111384
robert1088
23.02.14, 23:25
Przyjaciele - bardzo miłe w odbiorze .
Przyjaciele - bardzo miłe w odbiorze .
Tak. Jest klimat i opowieść.
Pozdr, Ewa
Tyle że na górze zostawiłeś za dużo przestrzeni kosztem dołu - przez co kadr nie jest wyrównany - ale sytuacja godna uwagi ; )
Mój pierwszy street :)
[9] Miś
111526
[7] bardzo fajne zdjęcie, podoba mi się.
A co do [9] to nie dało się jakoś inaczej skadrować, żeby ten miś nie był tak na środku? Na dole dużo pustego miejsca,za to śmietnik po prawej intrygujący. Wygląda trochę jakby miś próbował uciec od wyrzucenia na śmieci, ale nie dał rady i padł był kilka metrów od swego więzienia :P
No właśnie nie miałem pomysłu na inny kadr - spróbuje go jeszcze poprawić.
[9b]
Face your fate
111565111566
I co lepiej? Które lepsze waszym zdaniem?
wg mnie [9b] wersja 2. Na tej wersji 1 żółtość pokrywy śmietnika nie dodaje nic do zdjęcia.
Wersja z żółtym absolutnie odpada, ale ta druga poprawiona jest naprawdę fajna. Podoba mi się.
wygląda świetnie - w kategorii niebo to wręcz wyjątkowo dobre : )
Dziękuje za słowa uznania
Niebo piękne.
Pozdrawiam.
diabolique
16.03.14, 19:44
[10]Far far away
Matryca pięknie szumi :)
To jak wam się poprzednie podobało to jedziemy z niebem dalej.
[11] Sky is over
113290
Dałabym więcej dołu, jak już zdecydowałeś się w ogóle pokazać ziemię.
10 - szacun. Extra kadr kolory i ta smuga ...
Trochę odstawiłem ten wątek - czas to zmienić :)
Seria B&W z akcentem morskim
[12] On the Edge
123030
[13]
123032
[14]
123031
Calkiem ladna seria, 12 chyba mi sie najbardziej podoba, ale patrzac na horyzont to kadr przechylony w lewo.
Też mam takie odczucia , ale równałem horyzont z poziomem wody a nie z górami z tyłu więc krzywo nie jest
Moze rzeczywiscie tylko takie odczucie, w koncu lancuch gorski nie musi isc rowno... zreszta patrzac na kobiete na zdjeciu to rzeczywiscie stoi prosto.
Troszkę zabawy filtrami
[15]
123716
[16]
123717
[17]
123714
[18]
123715
Za takimi filtrami osobiście nie przepadam, ale tu wyszło fajnie. Szczególnie 15, a z kolei 17 wydaje się nieciekawa pod względem kadru.
Dawno nie wrzucałem nic tutaj więc kilka fotem zamieszczam
[19] Friends Forever!
165846
[20] Trio
165847
[21] Highlights
165848
[22] Little guy
165849
19 i 22 misię :)
Pozdrawiam.
19-to sie okaze.Fajna kolorystyka,zdjecie mi sie podoba.
19 najładniejsze dla mnie, ma coś w sobie :)