PDA

Zobacz pełną wersję : Bo ja zwykły pstrykacz jestem :-)

izatemka
25.01.14, 22:13
Dzisiaj zarejestrowałam sie na forum z okazji zakupu Olympusa XZ-2.
Ale ponieważ go jeszcze do końca nie ogarniam - więc na razie z Fuji S9600 albo Canona A630

Na pierwszy strzał zdjęcie z lata - które zatytułowałam Piękna i Bestia.
Z założenia Bestia miała przytłaczać/pochylać się nad Piękną...
Ale zwrócono mi uwagę, że architekturę należy fotografować z szacunkiem dla pionu i perspektywy - więc wstawiam dwa, drugie próbowałam trochę "naprostować"

1. Moja pierwotna koncepcja

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/2r2udxv-2.jpg
źródło (http://i43.tinypic.com/2r2udxv.jpg)

2. Koncepcja "naprostowana" - lepiej naprostować już nie potrafiłam

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/2ld7r4g-2.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/2ld7r4g.jpg)

aga_piet
25.01.14, 22:20
Szkoda, że nie masz nicka "pstrykacz" - klikacza już mamy :D
Powodzenia na Forum. A w kwestii prostowania się nie martw, sporo tu speców od pionów i poziomów - pomogą Ci bo uczynni są.
Pokaż więcej zdjęć, to jedno niewiele o Tobie mówi ;)

izatemka
25.01.14, 22:39
Pokaż więcej zdjęć, to jedno niewiele o Tobie mówi ;)
Proszę bardzo - natura :-)

3.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/2j0hyko-2.jpg
źródło (http://i42.tinypic.com/2j0hyko.jpg)

4.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/5fitmq-1.jpg
źródło (http://i43.tinypic.com/5fitmq.jpg)

gulasz
26.01.14, 01:06
a widzisz - już więcej jak 2 ;)
powodzenia życzę i radości z nowego sprzętu :)

Bodzip
26.01.14, 10:11
Troszkę za mały plik aby uczciwie pobawić się w prostowanie.
Dobra rada - jak będziesz prostować, to rób to na pełnym pliku, ponieważ na zmniejszonym do rozmiarów forum bardzo tracisz na jakości.
Poniżej wyprostowane piony, wszystkie piony. Z poziomami - hmmm....

109067 109066

Saboor
26.01.14, 10:38
Troszkę za mały plik aby uczciwie pobawić się w prostowanie.
Dobra rada - jak będziesz prostować, to rób to na pełnym pliku, ponieważ na zmniejszonym do rozmiarów forum bardzo tracisz na jakości.
Poniżej wyprostowane piony, wszystkie piony. Z poziomami - hmmm....
Poziomów nie ruszaj bo się posypie perspektywa. Zamysł jest fajny, do Autorki:
a gdyby tak szerzej z lewej(cała bryła pięknej) i pionowy kadr(więcej bestii)?
Piękna jeszcze by zmalała, a bestia stała by się na prawdę przytłaczająca.

Bodzip
26.01.14, 10:41
Dlatego napisałem hmm. Zdjęcie ze skosa robione

izatemka
26.01.14, 11:24
jak będziesz prostować, to rób to na pełnym pliku
No właśnie na pełnym prostowane - ale kadr ciasny, poniżej dolnej krawędzi zdjęcia są dłuuuugie modernistyczno-nowoczesne schody, których postanowiłam na zdjęciu nie umieszczać :-D Mogę podesłać oryginalny jpeg na PW - ale jest niewiele szerszy

gdyby tak szerzej z lewej(cała bryła pięknej)
Ten fragment Pięknej widoczny na zdjęciu to mniej więcej 1/3 bryły :-(

pionowy kadr(więcej bestii)?
I na to właśnie nie wpadłam :-( - a powtórzenie tego zdjęcia z tego ujęcia z przyczyn obiektywnych jest nieco ... hmmm...utrudnione (teren zamknięty). Ale może będzie jeszcze okazja - wtedy spróbuję :-)

Dodam (z innej bajki)zdjęcie, które bardzo lubię - mimo, że zapewne z technicznego punktu widzenia przedstawia wiele do życzenia

Fragment wnętrza drewnianego XVI-wiecznego kościółka po wezwaniem św.Wawrzyńca w Zacharzowicach koło Toszka.
Smaczku dodaje fakt, że klucze do tego kościółka posiada Pani Kościelna, która jednocześnie jest sklepową w sklepiku tuż obok - trzeba poczekać, aż skończy obsługiwać i...nabierze zaufania...
Były kilkakrotne próby (część udanych) okradania kościoła metodą "na fotografa" :evil:.
Prawie się Pani wylegitymowałam, żeby mnie wpuściła :-P

5.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/o1sw9-2.jpg
źródło (http://i43.tinypic.com/o1sw9.jpg)

Saboor
26.01.14, 11:38
Ty często piszesz: "hmmm" nawet jak chałwę żresz, też: hmm... . :-P

---------- Post dodany o 10:38 ---------- Poprzedni post był o 10:35 ----------

/.../
Dodam (z innej bajki)zdjęcie, które bardzo lubię - mimo, że zapewne z technicznego punktu widzenia przedstawia wiele do życzenia
Fragment wnętrza drewnianego XVI-wiecznego kościółka po wezwaniem św.Wawrzyńca w Zacharzowicach koło Toszka.
5.

Tu potrzeba więcej światła, może by tak się nie za szumiało, daj niższe ISO i dłuższy czas?

izatemka
26.01.14, 11:40
No żeby je zrobić z prawidłowej perspektywy musiałabym udać się na pierwsze piętro pewnego budzącego postrach przestępców gliwickiego budynku i jedno byłoby pewne - dłuuuuugo musiałabym się tłumaczyć uzbrojonym Panom z próby użycia aparatu fotograficznego :mrgreen:

Mirek54
26.01.14, 11:56
No żeby je zrobić z prawidłowej perspektywy musiałabym udać się na pierwsze piętro pewnego budzącego postrach przestępców gliwickiego budynku i jedno byłoby pewne - dłuuuuugo musiałabym się tłumaczyć uzbrojonym Panom z próby użycia aparatu fotograficznego :mrgreen:

Czyli robisz na zasadzie:Wiem,ze bedzie zle ale sobie zrobie,moze sie nie dopatrza.Moze lepiej po prostu nie robic danego ujecia jak zdajesz sobie sprawe,ze to nie to czego sama oczekujesz.

Saboor
26.01.14, 12:13
Czyli robisz na zasadzie:Wiem,ze bedzie zle ale sobie zrobie,moze sie nie dopatrza.Moze lepiej po prostu nie robic danego ujecia jak zdajesz sobie sprawe,ze to nie to czego sama oczekujesz.
Mirek, najpierw kusisz seksem, a potem.... a gadajom: La Donna mobile...

izatemka
26.01.14, 12:18
Czyli robisz na zasadzie:Wiem,ze bedzie zle ale sobie zrobie
Nie.
Jak zapewne zauważyłeś - wątek znajduje się w dziale dla początkujących
Ja jestem całkowitym amatorem - koncepcję mam- ale w większości nie do końca efekt jest taki jaki bym chciała.
I tak mnie nie zniechęcisz :twisted:

Czyli robisz na zasadzie:Wiem, że bedzie zle ale sobie zrobie,moze sie nie dopatrza
Teraz ja napiszę....hmmm...i zacytuję słynna anegdotę autorstwa Stanisława Lema

raz dwu filozofów stało na mostku nad rzeczką, przypatrując się igrającym w wodzie rybkom.
Pierwszy z nich rzekł: „Spójrz, jak te rybki wirują i pluskają w wodzie. Na tym polega przyjemność ryb.”
Na to drugi: „W jaki sposób ty, który nie jesteś rybą, możesz wiedzieć, co jest przyjemne dla ryb?”
A na to pierwszy: „A skąd ty, który nie jesteś mną, wiesz, że ja nie wiem, na czym polega przyjemność ryb?”
Otóż ja stoję na stanowisku tego drugiego filozofa i mogę tylko pozazdrościć Tobie, że masz tak dokładne informacje na temat myśli, odczuć i zamiarów autora zdjęć w trakcie ich robienia i po :-)

Moze lepiej po prostu nie robic danego ujecia jak zdajesz sobie sprawe,ze to nie to czego sama oczekujesz.
Jak nie spróbuję to nie będę wiedziała :-P

Mirek54
26.01.14, 12:44
Nie.
Jak zapewne zauważyłeś - wątek znajduje się w dziale dla początkujących
Ja jestem całkowitym amatorem - koncepcję mam- ale w większości nie do końca efekt jest taki jaki bym chciała.
I tak mnie nie zniechęcisz :twisted:

Teraz ja napiszę....hmmm...i zacytuję słynna anegdotę autorstwa Stanisława Lema

Otóż ja stoję na stanowisku tego drugiego filozofa i mogę tylko pozazdrościć Tobie, że masz tak dokładne informacje na temat myśli, odczuć i zamiarów autora zdjęć w trakcie ich robienia i po :-)

Jak nie spróbuję to nie będę wiedziała :-P

Alez ja nie mam zamiaru Cie zniechecac.Z tymi filozofami to mnie tak zakrecilas,ze nie wiem o co chodzi i skad wiesz,ze mam mostek i ryby w stawie.
Wszyscy jestesmy poczatkujacy,tylko jedni mysla,ze sa bardziej od innych.Ja tez jestem poczatkujacy.
Ja tez czesto probuje,ale nie wszystkimi podejsciami sie chwale.
Zauwazylem,ze watek w poczatkujacych,dlatego tak a nie inaczej napisalem.
Ale dzialaj,pokazuj bedziemy dumac nad tym co na tak co na nie.A czy bedziesz sluchac i czytac to juz ......

ahutta
26.01.14, 13:09
No to Ci Mirku koleżanka z Gliwic filozofem dowaliła ;)
Jedno natomiast Iza musisz Mirkowi przyznać, czasem warto się nad kadrem zastanowić nie tylko w momencie robienia, ale nawet w momencie poblikacji. Czasem kadr wychodzi tak a nie inaczej, bo w danym momencie bardzo chcemy zrobić zdjęcie i po prostu naciskamy spust migawki.
Ważne, żeby a) umieć samemu wychwycić mankamenty i starać się ich ustrzec w przyszłości, b) nawet jak już pokażemy fotkę, to albo przyjmujemy na klatę opinie innych, albo bronimy swego stanowiska jak lwica jeśli wiemy na 100℅, że jest dokładnie tak jak miało być.
Dawaj kolejne :)

izatemka
26.01.14, 13:35
czasem warto się nad kadrem zastanowić nie tylko w momencie robienia, ale nawet w momencie poblikacji.
Ależ ja tego wcale nie neguję :-)
Problem wszystkich "bardziej" początkujących polega na tym:

bo mnie się podobaaaaaaaa
I na obyciu ( a tego jeszcze do końca nie posiadam) czy to co mnie się podoba ma sens z punktu widzenia sztuki fotograficznej

A gwoli wyjaśnienia- do Mirka:
Uwagi dotyczące perspektywy usłyszałam wczoraj PO publikacji zdjęcia na forum-w chwili jego robienia nie do końca byłam tego świadoma.
I moja uwaga dotycząca wejścia na pierwsze piętro wspomnianego budynku była spowodowana właśnie uwagami "tu i teraz" a nie tym, że nie chciało mi się uzyskać takowej perspektywy w lipcu zeszłego roku

Ja tez jestem poczatkujacy
Po obejrzeniu Twojej galerii stwierdzam, że pojęcie "poczatkujący" ma zdecydowanie baaaardzo szeroki zakres:-)

Bodzip
26.01.14, 13:36
No to Ci Mirku koleżanka z Gliwic filozofem dowaliła ;)
Jedno natomiast Iza musisz Mirkowi przyznać, czasem warto się nad kadrem zastanowić nie tylko w momencie robienia, ale nawet w momencie poblikacji. Czasem kadr wychodzi tak a nie inaczej, bo w danym momencie bardzo chcemy zrobić zdjęcie i po prostu naciskamy spust migawki.
Ważne, żeby a) umieć samemu wychwycić mankamenty i starać się ich ustrzec w przyszłości, b) nawet jak już pokażemy fotkę, to albo przyjmujemy na klatę opinie innych, albo bronimy swego stanowiska jak lwica jeśli wiemy na 100℅, że jest dokładnie tak jak miało być.
Dawaj kolejne :)
Dobrze powiedziane - "jak lwica" - lwom to wszystko zwisa :-P

Saboor
26.01.14, 13:38
Dobrze powiedziane - "jak lwica" - lwom to wszystko zwisa :-P
Erotoman gawędziarz.:grin:

Bodzip
26.01.14, 13:41
jaaaaaa :shock:

Saboor
26.01.14, 13:45
Ops :oops: zapomniałem: praktyk.

helmuth
26.01.14, 14:21
No żeby je zrobić z prawidłowej perspektywy musiałabym ...Co to znaczy "właściwa perspektywa"? Szczególnie w zdjęciach architektury? :roll:
Jeżeli chcesz pokazać fronton jednego budynku, dobrze jest być "na wprost", w połowie jego wysokości ale kiedy chcesz pokazać dwa różne budynki, na zasadzie kontrastu (stary- nowy, gładki- rzeźbiony itd) często korzystnie jest pokazać jeden, na tle drugiego a wtedy, często trzeba stanąć "z ukosa".
Nie ma jednej, uniwersalnej, właściwej perspektywy. Wszystko zaleź od tego co fotografujesz i jak to chcesz pokazać. ;)

Czyli robisz na zasadzie:Wiem,ze bedzie zle ale sobie zrobie,moze sie nie dopatrza.Moze lepiej po prostu nie robic danego ujecia jak zdajesz sobie sprawe,ze to nie to czego sama oczekujesz.Nie doszukuj się złośliwości w dobrych radach- Mirek tak ma, że lubi wbić szpilkę ale jego rady są na ogół cenne :)

... mogę tylko pozazdrościć Tobie, że masz tak dokładne informacje na temat myśli, odczuć i zamiarów autora zdjęć w trakcie ich robienia i po :smile: ...Lubimy tu sobie podogryzać ale trzeba uważać, żeby to dogryzanie nie przerodziło się w kąsanie :-P

PS
Jeżeli Cię interesuje prostowanie zniekształceń perspektywy, to jest na ten temat sporo materiału na naszym forum. Wpisz "prostowanie perspektywy" i na pewno znajdziesz. W razie czego pisz a rada się znajdzie :grin:

---------- Post dodany o 13:21 ---------- Poprzedni post był o 13:14 ----------

Ops :oops: zapomniałem: praktyk.Znaczy kto, bo się pogubiłem- praktyk gawędziarz? :roll:

Saboor
26.01.14, 14:24
Co to znaczy "właściwa perspektywa"? /.../
Kto je kto:
Mirek54: cięty język, ogromna baza informacji, majster fotografii, w wolnych chwilach erotoman
Bodzip: fajnyMiś, duuża wiedza, grzebacz GIMP'men, w wolnych chwilach erotoman i wielbiciel gąski Balbinki
helmuth: jak tylko jest się czego czepić na zdjęciu, to się czepi, maniak prostowania, GIMP'iarz, w wolnych chwilach (jego żona czyta forum... )
Ahutta: Doradzacz pierwszego sortu, w wolnych chwilach erotoman
Saboor: byt internetowy, nie zaspokojony erotoman.
czegoś zapomniałem?

Bodzip
26.01.14, 14:26
Znaczy kto, bo się pogubiłem- praktyk gawędziarz? :roll:
Chyba najbliżej prawdy jesteś, na to pierwsze włosów mi już brakuje.
...
Tych na górze znaczy się :roll:
Zapomniałeś:
bufetowa - cudowna fotografia, zawsze ma walizeczkę, a w środku melonik i haltery. Skojarzenia i perfekcja języka doskonała
wieprz - jak sama nazwa wskazuje - jak każda świnia robi doskonałe konfitury
Krakman - słynie z kiełbasy na kaloryferze i lelenia na rykowisku
...nic o erotomanach nie pisałem o ! :-P

Saboor
26.01.14, 15:10
izatemka
Podczas stego fanzolenia gupot, zająłem się słonecznikiem.
Jak robisz taką fotkę, albo na miejscu albo w domu przy komputerze
postaraj się usunąć przeszkadzacze:

109091___109092
Nie jest to arcydzieło ale zaraz wrzucę porównanie. Słonecznik jest ładny i trzeba go na hiper pierwszy plan dać.

izatemka
26.01.14, 15:21
zająłem się słonecznikiem.
Oooooooo!!!! :shock:
To już teraz wiem co chciałam zrobić ale nie pomyślałam :oops:
Chyba na pewno ;-) na starość przyjdzie czas na przeprosiny z bardziej rozbudowanym programem do obróbki zdjęć niż PhotoScape
W tym temacie jestem całkowicie i zupełnie zielona.

Saboor
26.01.14, 15:37
Oooooooo!!!! :shock:
To już teraz wiem co chciałam zrobić ale nie pomyślałam :oops:
Chyba na pewno ;-) na starość przyjdzie czas na przeprosiny z bardziej rozbudowanym programem do obróbki zdjęć niż PhotoScape
W tym temacie jestem całkowicie i zupełnie zielona.
:-D
Bardziej rozbudowany.... to tak: PhotoShopElements, LightRoom, GIMP, Photoshop

ahutta
26.01.14, 19:02
Kto je kto:
...
czegoś zapomniałem?

Wiesz, prościej było napisać, że to erotomani, co lubią doradzać :p Byś się tyle nie nastukał na klawiaturze ;) :D

Co do słonecznika, to popieram radę, tylko trzeba się bardziej postarać niż to zrobił Saboor ;) :p :mrgreen:

Saboor
26.01.14, 19:35
Wiesz, prościej było napisać, że to erotomani, co lubią doradzać :p Byś się tyle nie nastukał na klawiaturze ;) :D

Co do słonecznika, to popieram radę, tylko trzeba się bardziej postarać niż to zrobił Saboor ;) :p :mrgreen:
Zdecydowanie, ale o tym przy okazji obróbki napiszę czego nie wolno, to jest super przykład.:grin:

Bodzip
26.01.14, 20:07
Pietrek, spierdasiłeś tego słonecznika :mrgreen:
oj chyba flasiurkę Ci będę wisiał :roll: ... ale spoko, ja lubię, Ty lubisz. Zrobimy zlot w Regietowie o :mrgreen:

Saboor
26.01.14, 20:17
Pietrek, spierdasiłeś tego słonecznika :mrgreen:
oj chyba flasiurkę Ci będę wisiał :roll: ... ale spoko, ja lubię, Ty lubisz. Zrobimy zlot w Regietowie o :mrgreen:
A Wiesz gdzie ta fota jest skopana? :grin:
Zróbmy!

Bodzip
26.01.14, 20:19
Oooo nie. Wiesz jak ma być - weźcie się i zrób to sam :-P :-P :-P

Saboor
26.01.14, 20:23
Oooo nie. Wiesz jak ma być - weźcie się i zrób to sam :-P :-P :-P
Zlot zróbmy! :mrgreen:
Fotę opiszę jak znajdę chwilę teraz spadam jestem pod telefonem 3422 dzwoń!
Pogadamy o spotkaniu w Regietowie .

izatemka
28.01.14, 00:20
Raz kozie śmierć :oops:

6, 7 - Rabin Katowic