PDA

Zobacz pełną wersję : High key/Low key - jak tego używać?

mathu
3.10.07, 13:15
Szczerze mówiąc enigmatyczny opis z instrukcji niewiele mi mówi. Czy dzięki tym metodom pomiaru światła da się zautomatyzować przysuwanie histogramu do górnej granicy rozpiętości matrycy?

Eddie
3.10.07, 14:04
Szczerze?
Olej te programy.
Nie zrobisz dzieki nim dobrego LK ani HK, jesli nie bedziesz mial odpowiedniego swiatla.

Mirek54
3.10.07, 14:04
Tak naprawde to na przesuwanie histogramu do górnej granicy rozpiętości matrycy sie nie bardzo orjentuje.Jednak napisze jak te techniki ja rozumie.
Robisz portrecik dziecka-Jasne wlosy jasne tlo jasna cera.Na fotce brak glebokiej czerni.Wszystko w jasnych tonacjach-High key

Portret starszego pana zmeczonego zyciem,twarz pomarszczona,ciemne tlo.Dominuje gleboka czern-Low key.

W zasadzie poprzez dobor odpowiedniego oswietlenia fotografowanego obiektu stosujesz te techniki.Mozna to pozniej powyciagac w digitalnej ciemni,jednak to juz posrednia metoda.

To tylko moje skromne zdanie

salvadhor
3.10.07, 15:10
Na LK ładnie zachody słońca wychodzą :)

mathu
3.10.07, 15:14
Szczerze?
Olej te programy.
Nie zrobisz dzieki nim dobrego LK ani HK, jesli nie bedziesz mial odpowiedniego swiatla.
Nie chcę robić HK/LK, chcę ten tryb wykorzystać do naświetlenia pod samą granicę matrycy. Czyli np. kieruję aparat na najjaśniejszy punkt kadru, wtedy mierzę światło, a aparat naświetli na tyle, żeby ten punkt wypadł przy samej granicy.

rodia
3.10.07, 21:04
Szczerze?
Olej te programy.
Nie chcę robić HK/LK, chcę ten tryb wykorzystać do naświetlenia pod samą granicę matrycy. Czyli np. kieruję aparat na najjaśniejszy punkt kadru, wtedy mierzę światło, a aparat naświetli na tyle, żeby ten punkt wypadł przy samej granicy.

Wiem co chcesz osiągnąć. Przerabiałem to. Jednak nic z tego ciekawego nie wychodzi. Prawda jest taka: RAW and nothing else matters.

kisi
4.10.07, 07:30
Ja bym to olał. Po prostu RAWek, a pozniej w domciu spokojnie lecisz z tym koksem jak chcesz.

mathu
10.11.07, 20:09
Bogatszy w teorię wracam do tematu ;>

Wedle teorii jedną z metod pomiaru światła spotem jest wybranie w kadrze obiektu czarnego lub białego, pomiar, a potem zaaplikowanie odpowiednio - lub + 2,5EV.

I najwyraźniej tak właśnie działa HK/LK, a więc jest to całkiem przydatny wynalazek, bo nie trzeba sę bawić w kręcenie.