Zobacz pełną wersję : High key/Low key - jak tego używać?
Szczerze mówiąc enigmatyczny opis z instrukcji niewiele mi mówi. Czy dzięki tym metodom pomiaru światła da się zautomatyzować przysuwanie histogramu do górnej granicy rozpiętości matrycy?
Szczerze?
Olej te programy.
Nie zrobisz dzieki nim dobrego LK ani HK, jesli nie bedziesz mial odpowiedniego swiatla.
Tak naprawde to na przesuwanie histogramu do górnej granicy rozpiętości matrycy sie nie bardzo orjentuje.Jednak napisze jak te techniki ja rozumie.
Robisz portrecik dziecka-Jasne wlosy jasne tlo jasna cera.Na fotce brak glebokiej czerni.Wszystko w jasnych tonacjach-High key
Portret starszego pana zmeczonego zyciem,twarz pomarszczona,ciemne tlo.Dominuje gleboka czern-Low key.
W zasadzie poprzez dobor odpowiedniego oswietlenia fotografowanego obiektu stosujesz te techniki.Mozna to pozniej powyciagac w digitalnej ciemni,jednak to juz posrednia metoda.
To tylko moje skromne zdanie
Na LK ładnie zachody słońca wychodzą :)
Szczerze?
Olej te programy.
Nie zrobisz dzieki nim dobrego LK ani HK, jesli nie bedziesz mial odpowiedniego swiatla.
Nie chcę robić HK/LK, chcę ten tryb wykorzystać do naświetlenia pod samą granicę matrycy. Czyli np. kieruję aparat na najjaśniejszy punkt kadru, wtedy mierzę światło, a aparat naświetli na tyle, żeby ten punkt wypadł przy samej granicy.
Szczerze?
Olej te programy.
Nie chcę robić HK/LK, chcę ten tryb wykorzystać do naświetlenia pod samą granicę matrycy. Czyli np. kieruję aparat na najjaśniejszy punkt kadru, wtedy mierzę światło, a aparat naświetli na tyle, żeby ten punkt wypadł przy samej granicy.
Wiem co chcesz osiągnąć. Przerabiałem to. Jednak nic z tego ciekawego nie wychodzi. Prawda jest taka: RAW and nothing else matters.
Ja bym to olał. Po prostu RAWek, a pozniej w domciu spokojnie lecisz z tym koksem jak chcesz.
Bogatszy w teorię wracam do tematu ;>
Wedle teorii jedną z metod pomiaru światła spotem jest wybranie w kadrze obiektu czarnego lub białego, pomiar, a potem zaaplikowanie odpowiednio - lub + 2,5EV.
I najwyraźniej tak właśnie działa HK/LK, a więc jest to całkiem przydatny wynalazek, bo nie trzeba sę bawić w kręcenie.