Zobacz pełną wersję : trudne początki
Jestem początkującym a nawet raczkującym fotografem... może nawet nie fotografem a właścicielem aparatu...
Bardzo się boję Waszej oceny ale kiedyś musi być ten pierwszy raz... Jeśli nie będę nikomu nie pokazywał zdjęć, nigdy nie nauczę się ich robić. Dzięki Wam dowiem się co robię źle i co robić aby moje foty były dobre.. tak na początek jedno z wakacji wykonane e-pl1
1.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/8df29ea78a238225med-1.jpg
źródło (http://images62.fotosik.pl/549/8df29ea78a238225med.jpg)
Witaj,
Nic niestety nie widać :( Spróbuj dodać zdjęcie tak jak to opisuje ten post: https://forum.olympusclub.pl/threads/12293-Poradnik-Jak-zamieszcza%C4%87-zdj%C4%99cia-w-postach
(https://forum.olympusclub.pl/threads/12293-Poradnik-Jak-zamieszcza%C4%87-zdj%C4%99cia-w-postach)
poprawiłem i mam nadzieję że widać...
Widać, na początek wyprostuj horyzont.
Krystyna1975
12.01.14, 21:38
No widać, tylko nie jestem pewna, czy chciałam to zobaczyć :) A tak poważniej, to czemu to sfotografowałeś? Nie było w pobliżu nic bardziej wartego uwagi?
przemysl kadr i to co chcesz pokazać bo tutaj głównie co widze to drewniane pale.mniemam że inne zamierzenie było.
Dziękuję za uwagi.. Czyli uznajemy, że zdjęcie nie jest tym co można uznać za interesujące
To może taka mała próba z Heliosem i ostrzenie na zombi e-pl1
2.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/2ec7aea40b7686ccmed-1.jpg
źródło (http://images62.fotosik.pl/549/2ec7aea40b7686ccmed.jpg)
Krystyna1975
12.01.14, 21:58
Bokeh typowe dla szkieł manualnych (kółeczka). Rzecz gustu, ja takiego nie lubię. Lewy górny róg - jasna plama w tle trochę przeszkadza moim zdaniem. Ta czarna (dla odmiany) w prawym górnym, też średnio ładna. Tło w portrecie jest równie ważne co pierwszy plan tj. modelka/model.
Myslisz ze ciasniejszy kadr poprawiłby sytuację?
Nie.W takich zdjeciach dla Ciebie bedzie wszystko slicznie.To zdjecie wkleic do albuma i podziwiac .Na nim sie nie nauczysz.Ktos kto nie bedzie owijal w bawelne tak Ci opisze ze sie zrazisz.A tu nie o to chodzi.
Ps.Po kiego grzyba podpinasz tego Heliosa???Co chcesz uzyskac dopiero sie uczac.Przestaw sie na manual i bedzie to samo a technicznie duzo lepiej.
Dla mnie te uwagi też są ciekawie. Bardzo technicznie podchodzicie do zdjęć, no ale o to prosił Autor.
Mirku ze względu na światło.. to jest 77-4 o świetle 1,8 wiec chciałem to wykorzystać... Posiadam tylko dwa kity w tym momencie podpinane do e-620. Idąc za Twoją radą będę się uczył na nich. Nie inwestuję w sprzęt bo lepszy obiektyw nie nauczy mnie fotografować. A tak na marginesie z tego co czytałem Ty też używasz kitów.... :)
Nie boję się krytyki i napewno nie zrazi mnie ona do robienia zdjęć. Zdjęcia do rodzinnych albumów zawsze będę robił. Nie będę ich pokazywał publicznie :)
Rozumiem, że zdjęcia dziecka mają inną wartość ale właśnie na niej próbuję się uczyć.. nie mam na tyle odwagi aby robić zdjęcia obcym ludziom na ulicy...
Będę próbował dalej. Chowam narazie szkła manualne i ćwiczę na kitach. Czytam cały czas, oglądam zdjęcia innych i liczę na to, że nauczę się robić technicznie dobre zdjęcia bo mi sie to podoba.. znaczy fotografowanie :) jak coś znajdę dobrego, w mojej ocenie, poddam to Waszej krytyce...
Dziękuję za uwagi. Są dla mnie bardzo cenne. Nie boję się krytyki, potrafię się przyznać do błędów :)
Krystyna1975
12.01.14, 22:32
Myślę, że tak. A co Ty o tym sądzisz? Pozwoliłam sobie uciąć :D Kit do portretów? No nie wiem, nie wiem. Może 40-150 by się nadał, na dłuższej ogniskowej. Masz rację, że sprzęt za kilka tysięcy nie nauczy Cię fotografii - on za Ciebie nie wybierze tła, nie powie Ci, że teraz jest dobre światło, itp. Małe dzieci niezwykle trudno się fotografuje. Starszemu można już powiedzieć: przesuń się dwa kroki w przód/tył/lewo/prawo... Chociaż fotografowałam kiedyś dwulatkę, która przychylnie patrzyła na moje uwagi :) Po prostu lubiła jak jej robiłam zdjęcia. Zawsze przybiegała do mnie, żeby zobaczyć na wyświetlaczu jak wyszła. Czuła blues'a :) Ale to był chyba jakiś wyjątek. Moja bratanica, w podobnym wieku, w ogóle nie była zainteresowana tym, że robię jej zdjęcia.
Szczerze mówiąc zawsze się bałem obcinania czubka głowy ale faktycznie bez tych plam lepiej :)
nie mam na tyle odwagi aby robić zdjęcia obcym ludziom na ulicy...
A w imie czego masz obcych ludzi fotografowac.Czyz nie ma innych obiektow do fotografowania.Obiektow na ktorych nauczysz sie w spokoju kadrowac dostrzec jego najlepsza strone,pomierzyc swiatlo,ogarnac zakres EV przemyslec ze taki zakres tez matryca ogarnia.Zastanowic sie w spokoju nad kompozycja,naswietleniem,glebia ostrosci.Powtorzyc swoje proby wielokrotnie notujac na kartce i pozniej porownujac efekty.Czy tymi podejsciami musisz meczyc ludzi,dzieci.Co one Ci zawinily??
Zwykly korzen na polanie do takich prob wystarczy.I jak ktos napisze,ze korzen wyszedl jak zmija to nie zaboli.
Krystyna1975
12.01.14, 22:48
Szczerze mówiąc zawsze się bałem obcinania czubka głowy ale faktycznie bez tych plam lepiej :)
Nie myśl o tym jak o obcięciu czubka głowy - pomyśl, że obcięty został kawałek czapki. Będzie Ci łatwiej.
Możesz ćwiczyć na roślinach, potem mniej ruchliwych (niż ważki i motyle) zwierzętach małych (np. koniki polne, biedronki) - za kilkadziesiąt złotych możesz kupić manualne pierścienie pośrednie do Heliosa i działać.
Właśnie dlatego zdecydowałem się podpiąć ten ruski sprzęt.. Kit im dłuższy tym ciemniejszy...
Moja córcia też za każdym razem podbiega zobaczyć zdjęcie, czasem rusza w moją stronę gdy migawka jest otwarta ;) Ciężko jej zrobić uśmiechnięte zdjęcie bo cały czas w ruchu.. Najlepszy jest moment jak się zatrzyma w takiej swojej dziecięcej zadumie lub zapatrzy się na coś... no ale wtedy minę też ma poważniejszą...
pierścienie mam... próbowałem kiedyś na swoich pszczołach bo mam pasiekę... niestety pszczoła na wylotku czy na ramce kiepsko wychodzi.. na kwiatku - zbyt szybka... zaraz ucieka... jak tylko zaczną latać spróbuję z dłuższym obiektywem co pozwoli mi na oddalenie się od pszczoły ale zmieni to skalę odwzorowania... na robaczki muszę poczekać do wiosny...
Rob zdjecia dziecku tak by ono o tym nie wiedzialo.
No to co,ze ciemniejszy?Ten kij ma dwa konce.Im ciemniej tym dluzsza GO.
Krystyna1975
12.01.14, 23:02
Ja portrety robię lustrzanką z podpiętym 70-200 f/4L USM na 135 mm f/4, czasem na 200 mm f/4. Na zwierzaki głównie poluję - te większe (psy) i te całkiem małe jak ważki, koniki polne. Ludzi rzadko. Jeśli nie liczyć street foto, praktycznie w ogóle.
Zacząłeś od najtrudniejszego. Wiesz, że fotografowanie dzieci to sport ekstremalny? ;) I jeszcze żeby tego było mało dzieci 1-3 to najruchliwsza grupa wiekowa. Już niemowlaki fotografuje się łatwiej, bo można je przenieść bez ich sprzeciwu. Z dwulatką już się tak nie da. Włącza syrenę na znak sprzeciwu i jak nie chcesz, żeby Ci uszy odpadły, to pasujesz - dla własnego dobra :)
---------- Post dodany o 22:02 ---------- Poprzedni post był o 22:00 ----------
Rob zdjecia dziecku tak by ono o tym nie wiedzialo.
To też jest wyjście. O minę dziecka się nie martw. W przypadku małych dzieci mała szansa (czyt. prawie żadna), że uzyskasz lepszą, gdy będą wiedziały, że są fotografowane.
Nie przejmuj się, sam w tytule wątku stwierdziłeś, że początki są trudne. Masz fajny aparat :wink:
Krystyna1975
12.01.14, 23:20
Jak się nie będzie przejmował, nie będzie robił postępów. Chyba nie tego mu życzysz?
A tak właśnie wychodziły mi zdjęcia z pierścieniami i Heliosem...
3. Pszczoły przekazują sobie pokarm/wodę... trzecia wlazła w kadr
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/f29255024b4d84c5med-1.jpg
źródło (http://images65.fotosik.pl/549/f29255024b4d84c5med.jpg)
4.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/8e82cafab35c14a0med-1.jpg
źródło (http://images64.fotosik.pl/549/8e82cafab35c14a0med.jpg)
Tak jak pisałem wcześniej ciężko uzyskać dobre tło... Ruchliwe to owady i ciężko też z ostrością trafić.. teraz widzę że powinienem przymknąć przysłonę bardziej... niestety będę mógł się poprawić dopiero koło marca kwietnia...
dr_feelgood
12.01.14, 23:25
Dajcie dziewczynce oddychac. Ciasna duszna klaustrofobia. A gra kolorow w glebi moze byc lekarstwem na dusznosci I przecietnosc. Pozdr
Krystyna1975
12.01.14, 23:27
Jak bardziej przymkniesz przysłonę, jeszcze bardziej Ci się wydłuży czas naświetlania. Głębia ostrości sie zwiększy, ale nie będzie z niej pożytku przy poruszonym zdjęciu :) Tu tylko podniesienie czułości matrycy może pomóc, żeby skrócić czas naświetlania. Czasy muszą być bardzo krótkie, żeby "zamrozić" pszczołę w ruchu, no i nie poruszyć zdjęcia.
pszczółki jak na razie tak sobie. ciasne kadry( popatrz mocne punkty w kadrowaniu) uwazaj zeby nie ucinac nóżek, skrzydełek itp itd
Jak się nie będzie przejmował, nie będzie robił postępów. Chyba nie tego mu życzysz?
Życzę mu żeby się nie zniechęcał tylko dalej robił zdjęcia i uczył się. I słuchał dobrych rad.
Krystyna1975
12.01.14, 23:37
Życzę mu żeby się nie zniechęcał tylko dalej robił zdjęcia i uczył się. I słuchał dobrych rad.
Rady to jedno, ale dobrym sposobem na naukę jest też oglądanie dobrych zdjęć. Na początku w porównaniu ze swoimi to może być nieco dołujące, ale na dłuższą metę da efekty. Tło to jedno, ale wyczucie światła, kompozycja - to tez są ważne sprawy i nie należy o nich zapominać. W żadnym wypadku nie należy się zniechęcać tylko próbować, próbować, próbować... Do skutku, aż zacznie wychodzić.
Ja portrety robię lustrzanką z podpiętym 70-200 f/4L USM na 135 mm f/4, czasem na 200 mm f/4. Na zwierzaki głównie poluję - te większe (psy) i te całkiem małe jak ważki, koniki polne. Ludzi rzadko. Jeśli nie liczyć street foto, praktycznie w ogóle.
Zacząłeś od najtrudniejszego. Wiesz, że fotografowanie dzieci to sport ekstremalny? ;) I jeszcze żeby tego było mało dzieci 1-3 to najruchliwsza grupa wiekowa. Już niemowlaki fotografuje się łatwiej, bo można je przenieść bez ich sprzeciwu. Z dwulatką już się tak nie da. Włącza syrenę na znak sprzeciwu i jak nie chcesz, żeby Ci uszy odpadły, to pasujesz - dla własnego dobra :)
---------- Post dodany o 22:02 ---------- Poprzedni post był o 22:00 ----------
To też jest wyjście. O minę dziecka się nie martw. W przypadku małych dzieci mała szansa (czyt. prawie żadna), że uzyskasz lepszą, gdy będą wiedziały, że są fotografowane.Są takie dwa szkielka Lumix 25/1,4 i mZD 45/1,8 oraz Sigmy 30/2,8, i 60/2,8. Wszystkie z AF i jest na czym poćwiczyć, Sigmy są niekoniecznie drogie.
Krystyna1975
13.01.14, 10:22
Są takie dwa szkielka Lumix 25/1,4 i mZD 45/1,8 oraz Sigmy 30/2,8, i 60/2,8. Wszystkie z AF i jest na czym poćwiczyć, Sigmy są niekoniecznie drogie.
Rozumiem, że to propozycje dla Kolegi, bo ja sprzęt do portretów mam i na razie nie planuję zmian. A nawet jeśli, to na portretówkę Canona. Na dzieci, to coś dłuższego raczej - 45 mm f/1.8 albo Sigma 60 f/2.8. Osobiście skłaniałabym się ku 45 mm f/1.8.
Wszystkie rady przyjmuję z pokorą i staram się wprowadzać je w życie :)
Tak jak pisałem wcześniej, szkieł narazie nie kupuję. Po co wydawać pieniądze jeśli nie potrafię fotografować. Do rodzinnych albumów wystarczy jeden kit:)
Jeśli uda mi sie nauczyć, wtedy pomyślimy o czymś nowym...
Polecam zakupić książke Łukasza Gawła " Praktyczny kurs fotografii" . dużo sie z niej dowiedziałem. i oczywiście z forum masę potrzebnych i przydatnych rzeczy.pozdr
Rozpocząłem poszukiwania tej książki i niestety w księgarni, w której była wg googla, juz jej nie ma. Nie jest też już dostępna w hurtowni. Spróbuję jeszcze w sieci. Póki co zakupiłem "Poranik fotograficzny" Ross Hoddinott.
Niestety nie mam teraz zbytnio okazji do poćwiczenia. Pogoda kiepska, a nie będę już męczył córci w domu... Wiosno przybywaj...
Rozpocząłem poszukiwania tej książki i niestety w księgarni, w której była wg googla, juz jej nie ma. Nie jest też już dostępna w hurtowni.
A TUTAJ (http://www.ceneo.pl/289049) szukałeś?
właśnie ceneo mnie odesłało do Matrasa. Będąc przejazdem zajrzałem do nich i właśnie u nich nie było i zamówić też się nie dało. Ze względu na charakter pracy mam trochę ograniczony czas. Dodatkowo dzisiaj pracuję w domu bo babcia się rozchorowała i muszę córcią się zajmować.... Myślę, że jest do zdobycia ta książka. Gdzieś nawet pdf'y widziałem....
Ostatnio brak czasu i pogoda nie sprzyjają nauce praktycznej więc oglądam tutoriale, szkolenia itp związane z LR.
Poniżej zdjęcie, które może być zakwalifikowane jako nadające się tylko do rodzinnego albumu ale na nim sobie ćwiczę zabawę w programie. Zostało ono wykadrowane i podostrzone. Tej ręki z prawej strony w tle już bardziej nie mogłem przyciąć. Tej Pani w tle też mogłoby nie być ale to plaża więc ludzi mnóstwo. Chodzi mi o samą zabawę LR.
Podstawowym problemem jaki napotkałem przy operowaniu suwaczkami jest powstające ziarno przy krawędziach zwłaszcza włosów. Jak sobie z tym radzić?
Co można jeszcze zrobić z kolorem?
[5]
109236
E-pl1 ze słoikiem od dużego 4/3
Te pszczoły na początek całkiem niezłe. Znalezienie tła i kontekstu na którym pokazujesz owada przyjdzie z czasem, raczej samo. Niestety Helios nie daje zbyt ostrych zdjęć i brak detalu zwraca moją uwagę. Do portretów lubię używać Heliosa, bo to świetny obiektyw w tym zastosowaniu. Ale do makro już nie bardzo, chyba, że jakieś większe kadry albo kwiaty.
Podstawowym problemem jaki napotkałem przy operowaniu suwaczkami jest powstające ziarno przy krawędziach zwłaszcza włosów. Jak sobie z tym radzić?Nie wiem, w którym momencie zauważyłeś to ziarno ale spójrz na fragment zdjęcia w powiększeniu:
109247
Widzisz co dzieje się wokół krawędzi?
Może to sprawa kompresji? Zdjęcie o tych wymiarach powinno mieć ok. 350KB a nie 75KB.
Co do samego zdjęcia: chociaż "do albumu rodzinnego", to jednak twarz mógłbyś nieco doświetlić/rozjaśnić
Nie wiem, w którym momencie zauważyłeś to ziarno ale spójrz na fragment zdjęcia w powiększeniu:
109247
Widzisz co dzieje się wokół krawędzi?
Może to sprawa kompresji? Zdjęcie o tych wymiarach powinno mieć ok. 350KB a nie 75KB.
Co do samego zdjęcia: chociaż "do albumu rodzinnego", to jednak twarz mógłbyś nieco doświetlić/rozjaśnić
To na pewno spowodowane zbytnią kompresją. Sadzę, że już 250KB wystarczy dla b.dobrej jakości przy tym rozmiarze.
W LR masz taki suwak Shadows do rozjaśnienia cieni i można spróbować bardziej go zastosować.
To byla wina kompresji. Zmniejszałem zdjęcie jakimś głupkowatym programem. LR mam od wczoraj i nie zauważyłem, że tam przy eksporcie jest opcja zmniejszenia.
Troszkę rozjaśniłem suwaczkiem shadows ale wydaje mi się że takie mydło wyszło.
Przy powiększeniu widać przy oczach to "ziarno" o którym pisałem. Zwiększyć maskę przy ostrzeniu?
109256
Teraz dopiero zauważyłem, że te szumy widać na oryginalnej wielkości zdjęcia. Przy zmniejszonym do dłuższego boku 800 nie są widoczne.
Sadzę, że już 250KB wystarczy dla b.dobrej jakości przy tym rozmiarze.To nie jest stała wielkość zależna tylko od rozmiarów. Wiele zależy od "ilości koloru w kolorze" ;)
Zapisując zdjęcie w jpg-u staram się nie zjeżdżać z kompresją poniżej 95% (wtedy artefakty są praktycznie niezauważalne) a
"waga" jest już nieistotna chyba, że z jakiegoś powodu, plik nie może być "większy niż ...".
Troszkę rozjaśniłem suwaczkiem shadows ...Przy okazji, rozjaśniłeś za bardzo w światłach (spójrz na czapeczkę)
Teraz dopiero zauważyłem, że te szumy widać na oryginalnej wielkości zdjęcia. Przy zmniejszonym do dłuższego boku 800 nie są widoczne.Czy robisz zdjęcia w jpgu? Może ustawienie ostrości w aparacie trzeba zmniejszyć? :roll:
czy tak lepiej? Tak jak wspomniałem, dopiero uczę się do czego który suwaczek służy.
109257
Zdjęcie było robione w RAW'ie. Rozumiem, że ustawianie ostrości w aparacie dotyczy tylko jpg? Patrzę teraz w PEN'ie i w E-620 i nie mogę znaleźć gdzie to się zmienia
To nie jest stała wielkość zależna tylko od rozmiarów. Wiele zależy od "ilości koloru w kolorze" ;)
Zgadza się:) Podałem tak orientacyjnie. Dla czarno-białego pewnie i 150KB wystarczy przy boku 800pix.
To byla wina kompresji. Zmniejszałem zdjęcie jakimś głupkowatym programem. LR mam od wczoraj i nie zauważyłem, że tam przy eksporcie jest opcja zmniejszenia.
Troszkę rozjaśniłem suwaczkiem shadows ale wydaje mi się że takie mydło wyszło.
Przy powiększeniu widać przy oczach to "ziarno" o którym pisałem. Zwiększyć maskę przy ostrzeniu?
109256
Teraz dopiero zauważyłem, że te szumy widać na oryginalnej wielkości zdjęcia. Przy zmniejszonym do dłuższego boku 800 nie są widoczne.
Domyślnie suwak maski w LR przy ostrzeniu jest na zero. Wówczas wyostrzane są wszystkie piksele na zdjęciu łącznie z szumem. Oczywiście wskazane jest zwiększyć jego wartość aby wyostrzane były krawędzie, a nie gładkie miejsca. Najlepiej operuj tym suwakiem przy jednocześnie wciśniętym lewym Alt na klawiaturze. Będziesz wtedy widział co zostanie poddane wyostrzeniu.
Rozumiem, że ustawianie ostrości w aparacie dotyczy tylko jpg?
Tak tylko jpg.
wujek.samo.h
28.01.14, 14:48
Ja proponuję po prostu pobawić się suwaczkami, zrobić 10-15 wersji i wybrać najlepszą. A jeszcze fajniejsze kadry przyjdą z czasem.
Najlepiej operuj tym suwakiem przy jednocześnie wciśniętym lewym Alt na klawiaturze. Będziesz wtedy widział co zostanie poddane wyostrzeniu.
Tak też robię.
czy tak lepiej?
109257Twarz jest jaśniejsza ale jakby rozmyta. Poruszaj innymi suwaczkami- ostrość, kontrast, może masz tam Clarity :roll:
Zdjęcie było robione w RAW'ie.Widocznie, te szumy o których mówisz, to taka uroda matrycy :roll:
Mógłbyś zapodać tego raw-a?
Na pewno znajdą się chętni, żeby zobaczyć co z niego można wycisnąć.
Coś w ten deseń bym podążał z obróbką.
Głównie chciałem pokazać możliwości pod kątem ekspozycji (rozjaśnienia zdjęcia)
109288
W Lightroom w module Develop masz nad Histogramem dwa trójkąciki, których włączenie spowoduje wyświetlanie na zdjęciu informacji o obszarach niedoświetlonych (lewy) i prześwietlonych (prawy).
109289
Warto je włączyć przy nauce, żeby wiedzieć w jakich granicach się poruszać, kiedy nie przesadzić z suwaczkami, bo przepadną informacje zawarte w zdjęciu (np. detale w cieniach i światłach)
Dzisiaj spędzam dzień z córcią więc postanowiłem poćwiczyć trochę z aparatem. Popełniłem coś takiego:
[6]
110159
Skorzystałem z okazji, że ustawiła się na tle zasłony i zajęła się wycieraniem rączek oglądając "jedynkowe przedszkole".
Czy mi się wydaje czy twarz jest nieostra? Ustawiłem pole AF na środek i ostrzyłem na prawe oko. Nie ruszyła główką, tego jestem pewny. Robione w trybie preselekcji przesłony długim kitem. Przesłona na maksymalnym otworze na jaki mi pozwoliła długość ogniskowej.
Próbowałem trochę podostrzyć ale szczerze mówiąc nie widzę różnicy. Czy mógłby ktoś wyostrzyć to zdjęcie i zrobić zrzut ekranu z widocznymi suwaczkami w LR?
Ciąłem na kwadrat bo złapałem kawałek ławy w prawym dolnym rogu i tak mi się wydawało najlepiej.
Załączam orf'a
110160
nie chce Cie rozczarować ale sam fakt pracy przy ISO 800 na E-620 zapewne powoduje "zmiękczenie" obrazka i degradacje szczegółów tym bardziej że kit 40-150 nie oferuje ponad przeciętnej jakości obrazka a co za tym wszystkim idzie nie ma co oczekiwać żylety ; ) Nikt tu Ci czary - mary nie zrobi chyba że w zakresie niewielkiej miniaturki zdjęcie będzie wyglądać na ostre.
Czy mógłby ktoś wyostrzyć to zdjęcie i zrobić zrzut ekranu z widocznymi suwaczkami w LR?
W .orf faktycznie nie ma już zbyt dobrej ostrości. Możliwe, że wina iso 800, może nieco domknąć przysłonę ("wina" czy "uroda":wink: obiektywu na w pełni otwartej przysłonie), może lekko ostrość nie trafiona, może lekkie poruszenie (z statywu chyba nie robiłeś). Tych "może" sporo się nazbierało.
Mnie tak wyszło z samego LR: 110352 a tak LR+PSE: 110353 (klikać po pełny rozmiar)
W Lightroom jeśli chodzi o wyostrzenie to suwaki (od góry) miały wartości odpowiednio: 86 ; 1,3 ; 25 ; 70. Przy eksporcie do jpg zaznaczone: profil koloru sRGB ; zmniejszenie rozmiaru 850 dł. bok ; wyostrzenie Standart ; jakość 100.
Przy drugim, zdjęcie było zmniejszone i wyostrzone w PSE. Wyostrzenie maską wyostrzającą: Wartość 70 ; Promień 1,1 ; Próg 3 + minimalnie jeszcze wyostrzenie samych oczu.
Rewelacji nie ma ale to już dlatego, że w .orf jest z tą ostrością nie za bardzo.
dzieki!
wiekszosc zdjec tak mi wychodzi... nastepnym razem sprobuje seryjne zrobic... zobacze czy wszystkie wyjda nieostre
dzieki!
wiekszosc zdjec tak mi wychodzi... nastepnym razem sprobuje seryjne zrobic... zobacze czy wszystkie wyjda nieostre
Jak będą w miarę warunki spróbuj na max iso400 i domknąć nieco przysłonę, choć obawiam się, że w pomieszczeniu to będzie trudne.(chyba, że statyw i cierpliwy model(ka).
Czy seryjne pomogą, nie wiem, spróbować nie zaszkodzi.
A możesz podlinkować gdzieś RAW-a tego zdjęcia ?
Chciałbym zobaczyć czy to aparat, czy obróbka
A możesz podlinkować gdzieś RAW-a tego zdjęcia ?
Chciałbym zobaczyć czy to aparat, czy obróbka
jest przecież podlinkowany:) post#51
jest przecież podlinkowany:) post#51
Zwracam honor, nie zwróciłem uwagi, nawet nie patrzyłem :) - "tester" ?? :shock:
"tester" ?? :shock:
Luka w planie ;)
Luka w planie ;)
??
moze zbyt wczesna pora dla mnie ale nie lapie
no i jak Bodzip?
Na mój chłopski rozum, to nie ISO 800 rozmazało włosy tylko za płytka GO, lub trafienie AF-em w szyję zamiast w oko.
Sam mam E-30, który ma taką samą matrycę jak 620 i ISO 800 jest całkiem ok.
Nawet te wróbliki i kaczuchy co je ostatnio pokazywałem to nikt do ISO się nie przyczepił. a robione były na 500, 640 i 800
---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post był o 13:10 ----------
??
moze zbyt wczesna pora dla mnie ale nie lapie
orfy mogą załączać tylko ci, co mają "tester" przy nicku. A Ty załączyłeś orfa jako załącznik forum, a nie z zewnętrznego serwera.
orfy mogą załączać tylko ci, co mają "tester" przy nicku.
Nie wiedziałem.
Czyli na przyszłość wrzucać na zewnętrzny serwer?
Nie wiedziałem.
Czyli na przyszłość wrzucać na zewnętrzny serwer?
Ależ skąd :roll: jak tylko masz taką właściwość to tylko się cieszyć :D
:) dopóki się Admin nie zorientuje ;)
:) dopóki się Admin nie zorientuje ;)
On już wiedział, zanim o tym pomyślałeś.:twisted:
On już wiedział, zanim o tym pomyślałeś.:twisted:
No i było się nie odzywać.
Po długiej nieobecności małą próba portretu
[7]
145131
Pierwsze zabawy z Sigmą 30/2,8
Są to elementy najstarszych maszyn u nas w firmie. Wyprodukowane zaraz po wojnie w DDR.
[8]
158620
[9]
158621
Nikt nic nie pisze. Nie wiem czy mam kończyć przygodę na forum... Napisalibyście chociaż - "do bani! daj se spokój"
Nikt nic nie pisze. Nie wiem czy mam kończyć przygodę na forum... Napisalibyście chociaż - "do bani! daj se spokój"
Czemu: daj se spokój? Po prostu foty są z tych: nie zatrzymujących na chwilę. Element, elementem... brakuje albo rytmu, albo historii opowiadanej przez fotę,
naumisz się. ;-)
Do bani.
Znajdz sobie jakis konkretny temat. Ja nawet nie wiem co jest na ostatnich dwoch zdjeciach...
Wez aparat na wyprawe, na ktorej bedziesz robil TYLKO zdjecia. Nie bierz go do pracy i nie szukaj na sile tematu, tam gdzie go nie ma.
Bawisz sie nowym szklem? Super. Ale niekoniecznie musimy to ogladac.
Szanuj czas innych tak samo jak szanujesz swoj - pokaz cos, co mnie zaciekawi, przyciagnie uwage, zaintryguje.
Fotografia juz dawno przestala byc sztuka robienia zdjec. Teraz to jest walka o uwage.
Nie wiem czy mam kończyć przygodę na forum... Napisalibyście chociaż - "do bani! daj se spokój"Do bani.Co Cię nie zabije to Cię wzmocni. :-P
Dalszy Twój pobyt na forum zależy tylko od Ciebie.
Przeczytaj rady k@czego na spokojnie i pomyśl! Może to jest jakieś wyjście. Na razie próbujesz (jak większość początkujących) wszystkiego. Spróbuj popatrzeć na zdjęcia w Galerii i pomyśl, które tematy są Ci najbliższe. Skorzystaj z rady k@czego, weź odpowiedni obiektyw i naprzód.
Pstrykaj aż Ci karty zbraknie. Coś z tego wybierzesz na pewno. Przy okazji, patrząc na odrzucone zdjęcia, powinieneś zobaczyć jakie są możliwości sprzętu, jakie popełniasz błędy. W przyszłości ta wiedza powinna zaprocentować.
Po prostu foty są z tych: nie zatrzymujących na chwilę.Nie ma prostego przepisu na takie zdjęcia ale ćwiczenie czyni mistrza ;)
Bo widzisz to jest tak. Sam na początku zapatrzony byłem w swoje zdjęcia. Nawet z rozmyciem tła robiłem. Cóż, nie podobały się. Dziś jak sam na nie patrzę to mnie aż otrzepuje.
Mało, bardzo mało wrzucam do galerii - samokrytyka mówi mi, że nie zasługują na galerię. Weryfikacja zdjęcia do galerii to najlepiej przez własny wątek. Tam się dowiesz co źle, co dobrze. Jak cisza to znaczy że bardzo źle :mrgreen: a ludzie na tyle kulturalni, że nie chcą Cię dołować :-P
Jak idziesz na wycieczkę - zrób serię zdjęć - może kogoś zaciekawisz, może ktoś tam pojedzie bo miejsce piękne i klimat ma. Jak idziesz do muzeum czy kościoła - zrób zdjęcia o pokaż.
Powoli, powoli ludzie zaczną patrzeć na twoje zdjęcia. Nie, nie od razu - to potrwa. Wyrobisz sobie swój styl, bardzo charakterystyczny.
Tematów jest multum: od portretu, krajobrazu, archtektury, fotografii sakralnej - po robale, makro, fotografię produktową.
I jeszcze techniki - hdr, klasyka, W&B. To wszystko przed Tobą.
Więc nie przejmuj się, dawaj zdjęcia. Ludzie będą pisać. Najpierw mało, potem więcej, ...potem przyjedziesz na zlot i... zobaczysz :mrgreen:
Sam na początku zapatrzony byłem w swoje zdjęcia. ... Dziś jak sam na nie patrzę to mnie aż otrzepuje.
Jak ja patrzę na swoje zdjęcie, to też się otrzepuję ;):mrgreen:
Poprzednicy napisali wszystko. Dawaj kolejne zdjęcia :)
Poprzednicy napisali wszystko. Dawaj kolejne zdjęcia :)
Podpiszę się również pod tym.
Dziekuje za odpowiedz. O to mi chodzilo. Nie liczylem na zadne zachwyty nad moimi marnymi zdjeciami tylko o konkretne rady. Napewno sie do nich dostosuje.
Wrzucam parę fotek z szuflady.
Jakiś czas temu odbył się w Szydłowcu Marsz Życia połączony z festynem charytatywnym. Zbieraliśmy pieniądze na przeszczep dla chorej na mukowiscydozę dziewczyny. Historia niestety nie zakończyła się happyendem gdyż kilka miesięcy później dziewczyna zmarła.
Część fotek z imprezy. Gwóźdź programu - zespół Playboys.
[10]
167227
[11]
167228
[12]
167229
[13]
167230
[14]
167231
[15]
167232
[16]
167233
[17]
167234
[18]
185023
[19]
185024
[20]
185025
[22] 3/52 "warstwy"
185378
[QUOTE=lisu84;1301845][22] 3/52 "warstwy"
Wafle mnie nie przekonały,,,
Filiżanki próbował z polarem.
Wafle mnie nie przekonały,,,
Filiżanki próbował z polarem.
Nie miałem pomysłu na realizację tematu więc ratowałem się tą tekturą.
Filiżanki spróbuję powtorzyć z polarem.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
[21b]
185389
Z polarem ale niestety polar przefiltrował nie wszystkie odbicia. Jeśli jest wycięte z ekspresu to zostają na filiżankach. Chyba żeby złożyć zdjęcie z kilku? Co Ty na to?