PDA

Zobacz pełną wersję : Berlin nocą - początki

sandrah
11.01.14, 20:40
Witam! Proszę o konstruktywne uwagi, z góry dziękuję!
107866
107867
107868
107869

jackowlew
11.01.14, 21:02
Ostatnia fotki mi pasuje.Reszta jakaś miękka.

glee
11.01.14, 21:27
księżyc wyszedł z klimatem - warto może skorygować balans ale zgubisz bajkowość ; )

dzarro
12.01.14, 00:07
Czy to są początki w ogóle – czy początki nocne? Jeśli w ogóle – to nocne zdjęcia zacząłbym robić po jakimś czasie.
Zdjęcia są mało interesujące . Staraj się szukać własnych tematów a nie gotowców – jak ta efektownie podświetlona budowla w samym centrum. Jeśli jakiś motyw jest tak efektowny, że aż się prosi, żeby go sfotografować - to jest to oznaka, że prawdopodobnie nie należy go fotografować. Nawet gdyby te dwa zdjęcie były dopieszczone w każdym szczególe i perfekcyjne technicznie – nadal byłyby tylko pocztówkowymi reprodukcjami. Anonimowej scenerii łatwiej nadać indywidualny charakter – bo w chwili robienia zdjęcia to jest Twój indywidualny wybór, że wybierasz ten mur i to okno na ulicy X. Wieże telewizyjne, bazyliki, starówki, pałace kultury i inne wawele fotografuje „tłum fotografujących” więc istnieje duże ryzyko zadeptania.
Skoro robisz ujęcia statyczne staraj się robić zdjęcia tam gdzie nie będzie ludzi w kadrze. Opustoszała ulica w nocy zawsze robi większe wrażenie. Unikaj też sytuacji, w której w kadrze widać źródła światła – np. latarnie, które całkowicie rozwalają drugie z Twoich zdjęć. Im więcej źródeł światła – tym mniejsza szansa na udane ujęcie.

sandrah
12.01.14, 13:27
Dziękuję za cenne podpowiedzi. Troszeczkę zapoznałam się z podstawami teorii, trzeba też popracować nad praktyką. Ciężkie zadanie dla samouczka, dlatego pomyślałam o tym forum.
@ dzarro: miło z Twojej strony, że pokusiłeś się na dłuższą wypowiedź. Są to moje początki w ogóle, jestem świadoma, że zdjęcia są słabe technicznie i tematycznie. Dziękuję za cenną wskazówkę co do "zdjęć pocztówkowych", która nabiera więcej sensu po obejrzeniu Twoich zdjęć :) W Berlinie odbywał się akurat Festival of Lights, oczywiście było mnóstwo osób z aparatami. Pomyślałam jednak, że to dobra okazja do przeprowadzenia pierwszej próby ze statywem i długim czasem naświetlania. Teraz postaram się skorzystać z Twojej uwagi i bardziej przemyśleć tematy.

Saboor
12.01.14, 13:47
Witam! Proszę o konstruktywne uwagi, z góry dziękuję!
Ok. Wszystkie jak drink Bonda: wstrząśnięte niemieszane.
Sandra, poczekaj do dnia do ładnego światła, pomyśl, co chcesz pokazać i dlaczego akurat to.
Jak już Będziesz Wiedziała - do roboty czekam na wyniki.

sandrah
13.01.14, 23:31
Niestety nie miałam czasu ani okazji wykonać i przemyśleć kolejne fotografie, pod kątem powyższych uwag poddaję jednak pod krytykę kilka moich już istniejących eksperymentów.
108019108018
Proszę o opinię, który kadr jest korzystniejszy dla tematu monotonnej drogi.
108020
Tutaj krajobraz, bez treści, ale chodzi mi o uwagi techniczne.
108021
Ucieszę się ze wskazówki, na co powinnam zwracać uwagę w fotografowaniu zwierząt.
108022
Ostatnie zdjęcie przedstawia lęk wysokości.
Z góry dziękuję.

dzarro
13.01.14, 23:44
ostatnie przyjemne