PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić kolorowanke?

rafrog
1.10.07, 20:05
Pytanie jak w tytule. Potrzebuję jakiegoś sposobu na przerobienie zdjęcia kwiatka, tak aby zostały tylko kontury. Ma z tego wyjść kolorowanka dla dzieci. Żona potrzebuje do pracy a ja nie wiem jak to zrobić szybko i bezboleśnie :) Może ktoś wie jak to w PS zrobić ?

Dziękuję z góry za pomoc.

Przykładowe foto do przerobienia.

dka
1.10.07, 20:08
no nie wiem. ja to bym obrysowal kontury "piorkiem" (pen tool) i z tego obrysu zrobil kontury. ale z tym zdjeciem moze byc klopot. platki sie stykaja i nie wygladalo by to jednoznacznie. tymbardziej dla dzieci.

Ania_
1.10.07, 20:09
Druga warstwa - przezroczysta i obrysowujesz kwiatka np czarnym pędzlem, potem wymazujesz tło, spłaszczasz i gotowe. :) Tylko, że myszką może być nieco pracochłonne. ;)

Ania_
1.10.07, 20:11
Chyba, że chcesz coś takiego - to mój zeskanowany rysunek, który był tam wykorzystany do jakiejś publikacji. Nie wiem tylko czy się nada.

grizz
1.10.07, 20:48
Edge-detect - w gimpie masz kilkka odmian... płatki wychodzą bez problemu - z łodyzkami trzeba się pobawić na warstwach.

skow
1.10.07, 20:48
W gimpie jest coś takiego jak "wykrywanie krawędzi"

W tym przypadku płatki są ostre ale już łodygi są całkowicie rozmazane i są kłopoty z wykryciem krawędzi.

grizz
1.10.07, 21:13
Heheh własnie o tym napisałem ;p

Mirek54
1.10.07, 21:23
Mozesz sam sie zabawic.Z meniu w szopie tworzysz warstwe z otwartej fotki,lub z klawiszy wklepujesz.
Nastepnie opcja -obrazek->Dopasuj->usun kolor.
Dalej Filtr-> stylizacja-> znajdz krawedzie.
Uaktywniasz warstwe i z trybow wybierasz nakladke-
Splaszczasz obrazek i jeszcze raz opcja usuniecia koloru.
W efekcie zabawy masz obrazek w szkicu olowkiem.
Gdy jest za bardzo tonowany to pobaw sie kontrastem i jaskrawoscia.

Najlepsze efekty uzyskasz dochodzac samemu.

Oczywiscie jak posiadasz PS :mrgreen:

paakayttaja
1.10.07, 21:24
W GIMPie jest jeszcze funkcja "fotokopia" (filtry -> artystyczne -> fotokopia) - przy odpowiednim ustawieniu poziomów białego i czarnego (oraz ostrość i promień maski) można osiągnąć zamierzony cel. Potem wymazać niepotrzebne elementy i gotowe.

kisi
2.10.07, 07:13
A musi byc akurat kolorowanka zrobiona z tego kwiatka ? Pytam bo gdzies na dysku poniewieraja mi sie jakies 60 MB kolorowanek dla dzieci z postaciami disneya i innych w plikach jpg, gif. Czekam jedynie aż moja córka podrośnie wtedy bede jej je drukował i niech koloruje :)

PS.
Jesli by ktos chcial to prosze info na priva to moge wyslac komus na server ftp.

rafrog
2.10.07, 07:44
niestety to muszą być kolorowanki kwiatów, w dodatku określonych.

PS. ale ja lubię rozdawać punkciki :)

Ania_
2.10.07, 18:27
PS to ja podziękuję. :)

(Określonych w sensie na podst. konkretnych zdjęć, czy jakichś gatunków?)

ravski
2.10.07, 18:43
Witam,

Ja bym zrobil tak.... usunol bym tlo z kwiatkow w PS... nastepnie przeniosl kwiatka do ILstratoa i tam za pomoca livetrace zrobil np. czarnobialego albo w 6 kolorach... nastepnie usunol bym obiekty ktore tworza kwiatka a zostawil kontury.... i kolorowanka gotowa :)

rafrog
2.10.07, 23:48
określonych na podstawie konkretnych zdjęć. ale już robotę skończyłem :)
żona zadowolona. dzieci w szkole też :)

Bodzip
8.06.16, 14:27
ja ostatnio się bawiłam ale średnio mi wychodziło zrobienie tych kolorowanek. Próbowałem w GIMP ale nie dałam rady:(
Wiesz berda, żeby odkopać trupa sprzed 9 lat to... eeech :evil:

lajla94
13.06.16, 14:25
oooooooo super

apz
19.06.16, 19:43
Wiesz berda, żeby odkopać trupa sprzed 9 lat to... eeech :evil:

Dlaczego, może się przydać...

krychaaa
27.06.16, 11:34
O kurna, dzięki za pomoc. Młode siostry będą wdzięczne.