Zobacz pełną wersję : Fontanny,pomniki,obeliski itp. (wątek otwarty)
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
606. Foki z Parku Śląskiego w Chorzowie.
185783
607. ''Człowiek i ziemia'' - Skwer Harcerski im. Szarych Szeregów w Kielcach.
185802
608. Pomnik wzniesiony ku czci Esaiasa Tegnéra - Riksplan w Sztokholmie.
185836
185837
Madryt . Dwa z Madrytu.
Pierwsze zdjęcie to pomnik Diego Velazqueza - hiszpańskiego malarza.
Drugie - przy uliczce sfocone.
185848
185847
Drugie - przy uliczce sfocone.
Byłem tam i też fociłem tę rzeźbę. Na pewno nie nazwałbym tego miejsca ''uliczką'', bo to jedna z głównych arterii komunikacyjnych Madrytu - Paseo del Prado. :)
Skoro stolica Hiszpanii na tapecie, to też wrzucę coś z innej ''uliczki'' :wink: - Baldomero Espartero przy Calle de Alcalá.
609.
185858
610. Cmentarz Żołnierzy Armii Czerwonej - park im. Tadeusza Kościuszki w Katowicach.
185877
611. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
185921
612. Osiołek stojący na rogu ulic Szerokiej i Żeglarskiej w Toruniu.
185945
Barcelona. Pomnik Bohaterów Wojen Napoleońskich z 1809 .
185949
Walencja
185950
Pomnik Majmonidesa . Kordoba .
185967
613. Gustaw I Waza przed Domem Rycerstwa w Sztokholmie.
185974
614. Pomnik francuskiego XVIII-wiecznego żeglarza Bertranda Francoisa Maho de La Bourdonnais w Saint Malo w Bretonii:
185979
614. Pomnik francuskiego XVIII-wiecznego żeglarza Bertranda Francoisa Maho de La Bourdonnais w Saint Malo w Bretonii
Nie spodziewałem się, że focisz tego rodzaju obiekty. :)
615. ''Zbliżenie'' - Park Śląski w Chorzowie.
186019
Nie spodziewałem się, że focisz tego rodzaju obiekty. :)
Rzadko, ale czasem mi się zdarza. To konkretne zdjęcie powstało ponad 12 lat temu podczas wycieczki do Normandii z której relację kiedyś pokazywałem na forum. Musze kiedyś w wolnej chwili pogrzebać na dysku i jeszcze pewnie trochę ciekawych pomników z różnych miejsc się znajdzie - tylko tych wolnych chwil wciąż brakuje...
To konkretne zdjęcie powstało ponad 12 lat temu podczas wycieczki do Normandii z której relację kiedyś pokazywałem na forum. Musze kiedyś w wolnej chwili pogrzebać na dysku i jeszcze pewnie trochę ciekawych pomników z różnych miejsc się znajdzie - tylko tych wolnych chwil wciąż brakuje...
Relację pamiętam, była bardzo interesująca. Chętnie zwiedziłbym te miejsca, być może kiedyś się tam wybiorę. Co do fot pomników, to liczę na Twoje kolejne wrzutki w wątku. :)
616. Biskup Czesław Kaczmarek przy Bazylice katedralnej w Kielcach.
186034
A wrzucę jeszcze dwa zdjęcia.
Madryt
Pomnik Admirała Marynarki Wojennej Hiszpanii. Don Alvaro de Bazan
186052
Kordoba.
Pomnik Św. Rafała.
186053
A wrzucę jeszcze dwa zdjęcia.
Mam nadzieję, że nie będą to Twoje ostatnie zdjęcia tutaj. :wink:
617. Pomnik Żołnierzy Wyklętych z placu Teatralnego w Toruniu.
186086
618. Nie wiem kogo przedstawia ta postać. Znajduje się w porcie lotniczym Madryt-Barajas (T1).
186103
Mam nadzieję, że nie będą to Twoje ostatnie zdjęcia tutaj. :wink:
No znajdę coś jeszcze na dysku myślę. To coś jeszcze wrzucę.
Teraz dwa zdjęcia z Madrytu
186109
186110
Teraz dwa zdjęcia z Madrytu
Dzięki za kolejne wrzutki. Widzę, że byliśmy w wielu tych samych miejscach Madrytu. :) Skoro mowa o tej stolicy, to następna wrzutka będzie właśnie stamtąd.
619. Pedro Ponce de León z Parku Retiro.
186141
620. Aleja Jana Pawła II w Toruniu.
186176
186177
Dzięki za kolejne wrzutki. Widzę, że byliśmy w wielu tych samych miejscach Madrytu. :)
No troszkę tylko pochodziłem po Madrycie. Zbyt wiele czasu nie miałem niestety.
A teraz coś z Gibraltaru
186202
186203
A teraz coś z Gibraltaru
Szkoda, że nie napisałeś komu poświęcone są te pomniki. Wytężam wzrok, jednak nie mogę przeczytać inskrypcji.
621. Skwer Harcerski im. Szarych Szeregów w Kielcach.
186258
Szkoda, że nie napisałeś komu poświęcone są te pomniki. Wytężam wzrok, jednak nie mogę przeczytać inskrypcji.
Faktycznie mogłem napisać.
Pierwsze zdjęcie to pomnik poświęcony obrońcom Gibraltaru w czasie II WŚ.
A drugie pomnik pamięci oficerom i żołnierzom którzy odddali swoje życie w czasie Wielkiej Wojny.
Pierwsze zdjęcie to pomnik poświęcony obrońcom Gibraltaru w czasie II WŚ.
A drugie pomnik pamięci oficerom i żołnierzom którzy odddali swoje życie w czasie Wielkiej Wojny.
Podziękował za wyjaśnienia. :)
622. Hutnik z Parku Śląskiego w Chorzowie.
186307
623. Park im. Tadeusza Kościuszki w Katowicach.
186449
624. Skwer przy Muzeum Narodowym w Krakowie.
186472
625. Pallas Atena przed parlamentem w Wiedniu.
186498
626. Karol Linneusz - Humlegarden w Sztokholmie.
186515
627. ''Urząd'' - Park Śląski w Chorzowie.
186529
628. Św. Jan Nepomucen - park miejski im. Stanisława Staszica w Kielcach.
186573
629. Filuś na ul. Chełmińskiej w Toruniu.
186694
Trzy krzyże na Górze Trzech Krzyży w Wilnie:
186697
Na górze tej w XVII wieku ustawili mnisi franciszkańscy trzy drewniane krzyże dla upamiętnienia siedmiu mnichów których w/g legendy w tym miejscu w czasach pogańskich zamordowano. Krzyże (wymienione na nowe, również drewniane w połowie XVIII wieku) przetrwały do 1869 roku, kiedy zmurszałe zawaliły się, a władze carskie uniemożliwiły ich odbudowę. Po zajęciu Wilna przez Niemców podczas I wojny światowej postawiono na górze trzy nowe, betonowe krzyże, które przetrwały obie wojny i dopiero w 1950 roku zostały na polecenie władz radzieckich wysadzone w powietrze. W 1989 roku wykorzystując odwilż związaną ze stopniowym rozkładem komunizmu udało się uzyskać zgodę władz na odbudowę krzyży jako pomnika ofiar stalinizmu i zostały one odbudowane w rekordowym czasie 14 dni. Poniżej odbudowanego pomnika umieszczono ocalałe resztki starych, wysadzonych w 1950 roku krzyży.
Zdjęcie zostało wykonane w 2008 roku.
Trzy krzyże na Górze Trzech Krzyży w Wilnie.
Ciekawy obiekt, niestety będąc w Wilnie nie miałem okazji go obejrzeć.
630. Ul. Dehnelów w Czeladzi.
186716
Kolejny obiekt z Wilna - piszę 'obiekt' bo w zasadzie nie wiem, czy bardziej pasuje do tego wątku, czy do militarii. Z Góry Trzech Krzyży wracaliśmy do centrum ścieżką wzdłuż brzegu potoku Wilnia. Po przejściu przez mostek na potoku ujrzeliśmy... nieco zdekompletowana i pomazaną graffiti minę morską wz. 1908 ustawioną na cokole:
186720
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Niestety nie wiem, dlaczego ustawiono tam tę minę. Na cokole nie było żadnych tabliczek, nie było też w pobliżu żadnych obiektów które można by uznać za związane z morzem.
Pomnik Witolda Kiejstutowicza (lit. Vytautas Didysis) na maleńkiej wysepce Karvine położonej między stałym lądem a zamkiem w Trokach:
186759
Witold Kiejstutowicz urodzony w Trokach w 1354 lub 1355 roku miał bardzo barwne życie - w latach 1381 - 1384 kilkakrotnie wojował z Władysławem Jagiełłą o władze na Litwie zawierając sojusze z Krzyżakami (w przerwach miedzy tymi walkami zawierał z kolei sojusze z Władysławem Jagiełłą przeciwko Krzyżakom), potem przez 5 lat był lojalnym poddanym Jagiełły, w 1389 roku znów się zbuntował i walczył wraz z Krzyżakami przeciwko Władysławowi Jagielle, w 1390r oblegał wraz z Krzyżakami broniących Wilna Polaków. W 1392 roku znów przeszedł na stronę Jagiełły i został jego namiestnikiem na Litwie. W 1398r podpisał z Krzyżakami separatystyczny pokój i spróbował z kolei dokonać ekspansji na wschód - jednak te plany załamały się, gdy w 1399r wojska Witolda poniosły klęskę w bitwie z Tatarami nad Workslą. Później w 1400r wspólnie z Krzyżakami najechał Żmudź, po czym z kolei znów pogodził się z Jagiełłą, zwrócił się przeciwko Krzyżakom i w 1401r otrzymał dożywotni tytuł Wielkiego Księcia Litewskiego. W latach 1402-1403 odpierał wraz z wojskami polskimi najazd na Litwę wojsk koalicji Krzyżaków z księciami Riazania, Wiaźmy i Smoleńska, po czym z kolei sam uderzył na wschód i w 1404 r przyłączył do Litwy Księstwo Smoleńskie. W latach 1406-1408 udezrył na Psków i trzykrotnie wyprawiał się na Moskwę, której jednak nie udało mu się zająć. W 1409 roku ponownie wyprawił się na Psków, którego księcia zmusił do płacenia Litwie daniny. W 1410 roku dowodził wojskami litewskimi biorącymi udział w bitwie pod Grunwaldem. Tuż przed śmiercią w latach 1429-1430 znów w jego życiu sporo się działo - w wyniku intrygi króla niemiecko-wegierskiego Witold omal nie został koronowany na króla Litwy - początkowo ten projekt był nawet popierany przez Władysława Jagiełłę, później w marcu 1430 roku król Polski zmienił zdanie, ale Litwini nadal czynili przygotowania do uroczystości koronacyjnej wyznaczonej na 29 września 1430r - zaproszono już między innymi książąt mazowieckich, wielkiego mistrza krzyżackiego, książąt Tweru i Riazania i hospodara mołdawskiego, ale skończyło się tak, że Polacy obsadzili granicę zachodnią Litwy i 1 sierpnia zatrzymali posłańca cesarskiego z insygniami królewskimi i kompromitującymi dokumentami, w których cesarz zawierał z Witoldem sojusz z krajami luksemburskimi i krzyżackimi wymierzony przeciwko Królestwu Polskiemu. Wkrótce potem, 27 października Witold zmarł w Trokach, zresztą w obecności Władysława Jagiełły, któremu na łożu śmierci przekazał władzę wielkoksiążęca.
Swoją drogą strasznie skomplikowane były układy polityczne w tamtych czasach...
Kolejny obiekt z Wilna - piszę 'obiekt' bo w zasadzie nie wiem, czy bardziej pasuje do tego wątku, czy do militarii.
Pasuje do obu wątków. Dzięki za zdjęcia i opisy.
631. Engelbrekt Engelbrektsson - park ratuszowy w Sztokholmie.
186783
186784
Przed kościołem w Kiernowie (dawnej stolicy Litwy) otoczony krzewami posadzonymi w kształt krzyża stoi pomnik... Mojżesza trzymającego 10 przykazań wyrytych na dwóch kamiennych tablicach które otrzymał od Boga na górze Synaj:
186790
(zdjęcie z 2008 roku)
632. Viktor Oskar Tilgner - Muzeum Historii Wojskowości Wiedeń.
186818
Pomnik Jana Husa na Rynku Staromiejskim w Pradze:
186837
Zbliżenie na figurę Jana Husa:
186838
Twarz jednego z pokornych protestantów towarzyszących na pomniku Husowi:
186839
Zbolała mina świadczy, ze chyba czasem nie jest lekko być na pomniku...
186840
I już wiemy dlaczego:-)
Pomnik Jana Husa na Rynku Staromiejskim w Pradze
Dzięki za następne foty! :) Wrzucałem go w poście #193 (zdjęcie nr 54 na 20 stronie wątku). :wink:
633. Obiekt poświęcony Stefanowi Łaszewskiemu, znajdujący się przy Collegium Maius UMK w Toruniu.
186852
Fontanna i stojąca za nią kolumna z figurą Madonny na rynku starego miasta w Broumovie (północne Czechy). Zdjęcie z 2003 roku.
186876
Fontanna i stojąca za nią kolumna z figurą Madonny na rynku starego miasta w Broumovie (północne Czechy).
Tą fotą upiekłeś dwie pieczenie przy jednym ogniu. :)
634. ''Zakochani II'' - Park Śląski w Chorzowie.
186887
Jeśli rzeźby i inne instalacje artystyczne też wchodzą w tematykę wątku, to jeszcze kilka będę miał do pokazania. Podczas wyjazdu na Litwę w 2008 r zwiedzaliśmy tzw. Park Europejski (Europos Parkas) położony nad Wilią ok. 15km na północ od centrum Wilna gdzie różnych, często bardzo dziwnych rzeźbi i innych dzieł sztuki nowoczesnej było mnóstwo. Pogoda była fatalna (na przemian deszcz z mżawką)ale trochę zdjęć zrobić się udało. Na początek coś bardziej klasycznego - figura jakiegoś pana w mundurze:
186904
Kolejna rzeźba z podwileńskiego Europos Parkas:
186923
Jeśli rzeźby i inne instalacje artystyczne też wchodzą w tematykę wątku, to jeszcze kilka będę miał do pokazania.
Rzeźby jak najbardziej, co do instalacji, to wolałbym tylko stałe. Ciekawe wrzutki, czekam na kolejne.
635. Hutnicy - AGH Kraków.
186924
To pomnik zapewne hydraulika. Ale nie to jest ważne. Taki pomnik stał kiedyś w naszym kraju, był większy i pionowy. Sama koncepcja obu pomników była identyczna - połączone ze sobą rury. Ciekawe, czy któryś z projektantów podpatrzył jeden od drugiego, czy to zbieg okoliczności. Ten znajduje się o ile dobrze pamiętam na końcu ulicy prowadzącej do placu Taxim w Istambule.
636
186928
Kolejna rzeźba? konstrukcja? z Europos Parkas:
186952
- inne jej zdjęcie - może mniej udane kadrowo, ale dające pojęcie o jej rozmiarach:
186953
Kolejna rzeźba? konstrukcja? z Europos Parkas:
- inne jej zdjęcie - może mniej udane kadrowo, ale dające pojęcie o jej rozmiarach:
Spore to to! I ciekawie pomyślane.
Dzięki za komentarz! Kawałek dalej stał sobie fotel - wprawdzie z nieco zapadniętym siedziskiem, ale również całkiem słusznych rozmiarów:-):
187070
To pomnik zapewne hydraulika. Ale nie to jest ważne. Taki pomnik stał kiedyś w naszym kraju, był większy i pionowy.
Masz na myśli nieistniejący Pomnik Czynu Rewolucyjnego z parku Sieleckiego w Sosnowcu? Fota ciekawa, jednak szkoda, że nie jest powiększona.
637. Girardipark w Wiedniu.
187075
Masz na myśli nieistniejący Pomnik Czynu Rewolucyjnego z parku Sieleckiego w Sosnowcu? Fota ciekawa, jednak szkoda, że nie jest powiększona.
Tak, dokładnie. Ten pomnik w swojej formie był oryginalny, mógł zostać jako np. Pomnik Ludzi Pracy. Szczególnie, że żadnych sierpo/młotów czy innych symboli minionej epoki na nim nie było. Ale takie były czasy i go rozebrali. Teraz służyłby nam do testowania szkieł, bo strasznie wysoki był. Dalej dookoła miejsca po pomniku jest spora przestrzeń, więc byłoby gdzie robić fotki.
Jeśli chodzi o powiększenie to dosyć duże jest jak go otworzysz jako grafikę w nowej karcie. Aczkolwiek zdjęcie nie jest szczególnie udane, nie wypracowane a pstryknięte w biegu (rodzina gdzieś już polazła dalej i trzeba ich gonić :))
Kolejna figura z podwileńskiego Europos Parkas:
187189
Dzięki za kolejne foty!
638. ''Śpiew'' - park ratuszowy w Sztokholmie.
187304
Kolejna ogromna rzeźba z Europos Parkas:
187309
Kolejna ogromna rzeźba z Europos Parkas:
Ciekawe co to przedstawia?
639. Fontanna Karczocha - madrycki Park Retiro.
187341
Ciekawe co to przedstawia?
Udało mi się znaleźć - jest to dzieło meksykańskiego artysty Javiera Cruza zatytułowane 'Kobieta patrząca na Księżyc'.
Udało mi się znaleźć - jest to dzieło meksykańskiego artysty Javiera Cruza zatytułowane 'Kobieta patrząca na Księżyc'.
Księżyc źle na nią działa...lub tequila na Javiera.
W dzisiejszym odcinku prezentacji dzieł z Europos Parkas grzybki - maleńki:
187351
- i wysmukły:
187352
W dzisiejszym odcinku prezentacji dzieł z Europos Parkas grzybki
Dobrze, że napisałeś co to jest, bo nigdy bym się tego nie domyślił. :)
640. ''Dziewczyna '83'' z Parku Śląskiego w Chorzowie.
187400
Kolejne dwie rzeźby z Europos Parkos:
187404
187405
Chłopiec z balonikiem z Europos Parkas:
187444
I złożone z trzech ulożonych na ziemi części dzieło sztuki zatytułowane 'Marzenie' - chyba marzenie o bogactwie, bo jak widać zwiedzający w szczelinach drobne monety zostawiali...
187445
Dzięki za następne foty z Litwy.
641. Park Kościuszki w Katowicach.
187511
Dzięki za następne foty z Litwy.
Jeszcze kilka rzeźb z Europos Parkas czeka na pokazanie - zatem za chwilę będzie następna:-)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tym razem potężna kompozycja z kamienia i stali:
187536
Jeszcze kilka rzeźb z Europos Parkas czeka na pokazanie
Ciekaw jestem kolejnych.
642. Fredrika Bremer - Humlegarden Sztokholm.
187577
Stalowy koń z Europos Parkas:
187611
187612
Następna - tym razem bardziej 'zwyczajna' rzeźba z Europos Parkas:
187637
Dzięki za następne wrzutki!
643. Wzgórze Zamkowe w Kielcach.
187648
Jeszcze jedna z Europos Parkas:
187671
W krzakach stał sobie król:
187706
Ostatnia już rzeźba z podwileńskiego Europos Parkas:
187732
Kolejny obiekt z tego samego miejsca - z postury przypominał mi indiański totem, aczkolwiek treść rzeźby na nim wyglądała na jakiś średniowieczny motyw chrześcijański.
187818
Kolejny obiekt z tego samego miejsca - z postury przypominał mi indiański totem, aczkolwiek treść rzeźby na nim wyglądała na jakiś średniowieczny motyw chrześcijański.
Też mam coś w ten deseń - rzeźba ''Totem'' z Parku Śląskiego w Chorzowie.
187909
Sofokles - Auditorium Minus UW w Warszawie.
187931
Jeden z posągów z Mostu Karola w Pradze (przy zachodnim końcu mostu - już nad lądem - dlatego w tle zamiast rzeki kasztanowce) - zdjęcie z maja 2009:
187932
Jeden z posągów z Mostu Karola w Pradze (przy zachodnim końcu mostu - już nad lądem - dlatego w tle zamiast rzeki kasztanowce)
Dzięki za kolejny ciekawy obiekt. Praga jest świetnym miejscem, z pewnością wartym polecenia.
Aleja Jana Pawła II w Toruniu.
188070
W Pradze obie strony Mostu Karola udekorowane są całymi rzędami pomników - jest tam ich kilkadziesiąt. Niestety o ile się nie przyjdzie wcześnie rano fotografowanie utrudniają tłumy turystów przewijających się przez most - i dolną część pomnika przesłaniają ich głowy - po wykadrowaniu wygląda to tak:
188094
W Pradze obie strony Mostu Karola udekorowane są całymi rzędami pomników - jest tam ich kilkadziesiąt. Niestety o ile się nie przyjdzie wcześnie rano fotografowanie utrudniają tłumy turystów przewijających się przez most
Most Karola to jeden z najbardziej obleganych obiektów Pragi. Trzeba dużego trafu, by nikogo nie spotkać. Najlepiej wybrać się tam poza sezonem, o ekstremalnie wczesnej porze i przy paskudnej pogodzie. :wink:
Claudio Moyano - plac Karola V w Madrycie.
188100
Jedna z rzeźb stojących w ogrodzie otaczającym zamek królewski w Pradze:
188123
Niewielka ozdobna fontanna - również z ogrodów przy pałacu królewskim w Pradze:
188128
Dzięki za kolejne foty z Pragi. :)
Katowicki Park Leśny.
188141
Ul. Bolesława Chrobrego w Toruniu.
188160
Demostenes - Auditorium Minus UW w Warszawie.
188193
Rzeźba 'Ctirad a Šárka' (to prawdopodobnie jakieś postacie ze starej czeskiej legendy) najsłynniejszego czeskiego rzeźbiarza XIX wieku - Josefa Václava Myslbeka, stojąca w ogrodach na praskim wzgórzu Wyszehrad:
188205
''Przysięga miłości'' - ul. Stanisława Staszica w Kielcach.
188215
Kolejna rzeźba Josefa Václava Myslbeka z ogrodów na praskim wzgórzu Wyszehrad - Slavoj a Zaboj:
188233
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
188280
Kolejna rzeźba ze wzgórza Wyszehrad:
188294
188295
Śmiesznie wyglądają te "antenki' zabezpieczające przed brudzeniem rzeźby przez gołębie...
''Trojak'' - Park Śląski w Chorzowie.
188345
Kolejna rzeźba ze wzgórza Wyszehrad:
Śmiesznie wyglądają te "antenki' zabezpieczające przed brudzeniem rzeźby przez gołębie...
Jak nieoficjalne źródła donoszą św. Sebastian przed śmiercią miał akupunkturę. To dopiero przewrotność losu.:wink:
Pomnik wzniesiony ku czci Jacinto Benavente - Park Retiro w Madrycie.
188420
Ok. 60km na wschód od Pragi znajduje się piękne miasteczko Kutna Hora - a w nim naprzeciw budynku kolegium Jezuitów mur nad krawędzią skarpy ozdobiony całym rzędem rzeźb:
188421
Jak pięknie jest ten mur położony widać na drugim zdjęciu:
188422
Oświęcim.
Tablica na jednym z budynków.
188435
Dzięki za wrzutki Panowie!
''Krokus'' - park przy ratuszu w Sztokholmie.
188470
Znalazłem na dysku jeszcze kilka zdjęć z Kutnej Hory - dwa z nich:
188488
Na poniższym w tle gotycka katedra Św. Barbary:
188490
W centrum Kutnej Hory coś bardziej współczesnego - przed urzędem miejskim stoi pomnik prezydenta Masaryka:
188511
Ok. 60km na wschód od Pragi znajduje się piękne miasteczko Kutna Hora
Rzeczywiście bardzo urokliwe miasto. Jest tam kaplica wykonana z ludzkich kości i czaszek. Zwiedzałeś może to miejsce?
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu.
188514
Rzeczywiście bardzo urokliwe miasto. Jest tam kaplica wykonana z ludzkich kości i czaszek. Zwiedzałeś może to miejsce?
Zwiedzałem - i ok. godziny temu wstawiłem kilka zdjęć z tej kaplicy na ościennym forum (pokazuję zdjęcia w obu miejscach i staram się, by się zbyt często nie powtarzały) - http://olympusforum.pl/watek-Kosaciolay-duzbe-i-malae?page=20 (trzeba przewinąć kawałek w dół - niestety nie wiem jak wstawić linka do konkretnego postu).
Zwiedzałem - i ok. godziny temu wstawiłem kilka zdjęć z tej kaplicy na ościennym forum - http://olympusforum.pl/watek-Kosaciolay-duzbe-i-malae?page=20
Dzięki za link. Kiedy zobaczyłem Twoje foty, to od razu przypomniałem sobie wizytę w brneńskim ossuarium - bardzo podobny klimat, który nie każdemu przypadnie do gustu.
''Rytm'' - Park Śląski w Chorzowie.
188548
Figura Św. Jerzego walczącego ze smokiem stojąca obok katedry Św. Wita na dziedzińcu praskiego zamku Hradcany:
188553
188554
Figura Św. Jerzego walczącego ze smokiem stojąca obok katedry Św. Wita na dziedzińcu praskiego zamku Hradcany
Wrzucałem go w poście #153 na 16 stronie wątku. :)
Obiekt znajdujący się przy Bibliotece Śląskiej w Katowicach (od ul. Damrota).
188632
Pomnik 50-lecia I Komuny Miejskiej przed UM w Czeladzi.
188699
Fontanna ''Galapagos'' - park Retiro w Madrycie.
188742
Elżbieta Zawacka - ul. Podmurna w Toruniu.
188763
Aleja Sław - Skwer Harcerski im. Szarych Szeregów w Kielcach.
188821
August Strindberg - park przy Ratuszu miejskim w Sztokholmie.
188833
Francisco Franco Bahamonde - Muzeum Morskie Madryt.
188856
Tablice Mojżeszowe - rezerwat Kadzielnia w Kielcach.
188872
Foki z Parku Śląskiego w Chorzowie.
188956
Ramón Franco - Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Madrycie.
188999
Juan de Borbón - Muzeum Morskie w Madrycie.
189003
Park Krakowski w Krakowie.
189089
Flisak na Rynku Staromiejskim w Toruniu.
189102
Belweder w Wiedniu.
189126
Urząd Miejski w Zabrzu (ul. Religi).
189167
Michael Bellman, Franz Berwald, Jenny Lind, Hugo Alfvén, Sten Hammar - ratusz w Sztokholmie.
189210
Plac Wolności w Katowicach.
189252
Carlos Haya - Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Madrycie.
189281
Aleja Jana Pawła II w Toruniu.
189308
Witkowice - Ostrawa
189402
Ratusz w Sztokholmie.
189414
''Żywe wiązania'' - Skwer Harcerski im. Szarych Szeregów w Kielcach.
189441
''Symbioza'' - Park Śląski w Chorzowie.
189469
''Leaping Hare on Crescent and Bell'' - Broadgate w Londynie.
189493
Jerzy Kukuczka - teren AWF w Katowicach.
189518
Antonio de Ulloa - Muzeum Morskie w Madrycie.
189542
Elżbieta Bawarska - Westbahnhof w Wiedniu.
189560
Bulwar Filadelfijski w Toruniu.
189609
189610
''Gromowładny'' - Park Śląski w Chorzowie.
189680
DB Cargo Polska w Zabrzu.
189712
''Der letzte Mensch'' - Resselpark w Wiedniu.
189727
Muzeum Lotnictwa i Astronautyki Madryt.
189772
Aleja Sław - Skwer Harcerski im. Szarych Szeregów Kielce.
189800
Ul. Piastów Śląskich w Mysłowicach-Wesołej.
189826
189827
''Leżąca przy schodach'' - Park Krakowski w Krakowie.
189855
Park Retiro w Madrycie.
189878
Kindertransport Memorial - Liverpool Street station w Londynie.
189889
Djurgardsbrunnsvägen w Sztokholmie.
190052
190260
Madryt
Dos De Mayo .
Pomnik Bohaterów Powstania z 1808 r.
190480
Świnoujście . Przed Urzędem Miasta .
190481
Madryt
Dos De Mayo.
Dzięki za wrzutki! :)
Obelisk znajduje się przy Paseo del Prado. Natknąłem się nań przypadkiem, spacerując po zwiedzeniu Muzeum Morskiego.
Ja wrzucę coś z Torunia - fontanna przy Fosie Staromiejskiej.
190547
''Kolarze'' - Park Śląski w Chorzowie.
190594
Ze Świnoujścia
190598
190597
Ul. Józsefa Antalla w Budapeszcie.
190612
Ul. Wita Stwosza w Katowicach.
190673
Ahlbeck . Niemcy .
190688
190689
Dzięki za kolejną wrzutkę koronax!
Ul. Stanisława Staszica w Kielcach.
190723
Trzy jakieś figury w jednym z Parków w Świnoujściu
190731
190732
190733
Ferenc Rákóczi - plac Lajosa Kossutha w Budapeszcie.
190772
Park Kościuszki w Katowicach.
190830
Dzięki za następne foty!
Plac Tirso de Molina w Madrycie.
190868
Głogówek pomnik Św. Franciszka
190884
Dzięki za kolejne zdjęcie.
Park Śląski w Chorzowie.
190903
190904
Heringsdorf - Niemcy
190925
190926
Port lotniczy im. Lecha Wałęsy w Gdańsku.
190970
Ul. Religi w Zabrzu.
191030
Świnoujście
191056
191057
Fajnie, że znowu zasiliłeś wątek koronax! :)
Elżbieta Bawarska - plac Döbrentei w Budapeszcie.
191084
Dwie takie fontanny na rynku w Jaworznie.
191157
191158
To też z Jaworzna .
Zegar wodno - słoneczny i rzeźba drwala
191298
191297
W Cieszynie po czeskiej stronie.
191401
Heringsdorf
Wilhelm I oraz Hugo Delbruck
191599
191598
Ahlbeck
191808
191806
191807
Jakiś kamień czy też obelisk z Bierunia.
A druga fotka to pomnik w Bojszowach, nie daleko Bierunia.
192110
192109
Bardzo dzielnie przeglądam fotki od dwóch dni. Cofnąłem się już do 65 strony i chyba znajdę kilka obiektów do wątku :-)
Dotarłem do końca...musiałem się upewnić czy nie będzie dubeltów :)
Najsłynniejsza dama Polski...
192176
192177 ...oczywiście Zamek Królewski w Niepołomicach :)
I moja wersja Stańczyka...
192185...w Niepołomicach oczywiście.
Woje przy bocznym wejściu...
192229
192230
Pierwsze to Jaworzno , a drugie zdjęcie to miejscowość Jeleń koło Jaworzna
192317
192316
Nowy look Pomnika Rodziny z Katowic...
192344
Mysłowice
Pomnik poświęcony Powstańcom Śląskim oraz Ofiarom Faszyzmu
192445
Dwie tablice na Kościele w Bieruniu
192446
192447
Dwie fotki ze Świnoujścia.
Pierwsza to Pomnik który powstał w 2000 r. w XX rocznicę strajków sierpniowych.
192572
I drugie zdjecie
192573
Ze Świnoujścia
192880
192878
192879
W Oświęcimiu na murze jednego z Kościołów
192935
192936
192937
Dzięki za wrzutki Panowie!
192950
Gyula Andrássy - plac Lajosa Kossutha w Budapeszcie.
193030
Mikołaj Kopernik przy ratuszu w Toruniu.
193054
193075
193079
193078
193077
193076
Pomysłowe te obiekty - rzeźba i makieta w jednym.
Coś w innym klimacie (dosłownie) :) ''Mujer con espejo'' - Calle de Génova w Madrycie.
193092
''Akt'' - park im. Stanisława Staszica w Kielcach.
193116
Hotel St.-Michaels-Heim - Bismarckallee w Berlinie.
193138
193139
Skwer przy ul. Powstańców w Katowicach.
193169
Katowice i Świnoujście.
Co do płyty z Katowic nie jestem pewien czy było to zdjęcie już wrzucane tutaj.
193194
193195
Co do płyty z Katowic nie jestem pewien czy było to zdjęcie już wrzucane tutaj.
Pomnik znajdujący się obok rzeczonej płyty już kiedyś wrzucałeś. Jeśli chodzi o samą płytę, to chyba jeszcze jej nie było - należałoby to sprawdzić.
Coś z wiedeńskiego Belwederu.
193200
A spoko. Płyty ma pewno nie wrzucałem. Myślałem że może ktoś już ją pokazał wcześniej.
A teraz coś z Jaworzna .
193215
193216
''Helios'' - plac Rapackiego w Toruniu.
193234
Park Śląski w Chorzowie.
193273
Plac Ferenca Deáka w Budapeszcie.
193308
Krakowskie Przedmieście w Warszawie.
193320
Gdzieś pod Nysą...nie pamiętam gdzie...
193344
193345
Gdzieś pod Nysą...nie pamiętam gdzie...
Ciekawe kogo przedstawia ta postać?
Juan Van Halen - Muzeum Morskie w Madrycie.
193347
Ciekawe kogo przedstawia ta postać?
Stawiam że to św. Nepomucen...
Stawiam że to św. Nepomucen...
Dzięki za szybką reakcję. :) Też bym się z tym zgodził.
Świnoujście
Pomnik poświęcony Bohaterom Walk o Niepodległość
193369
Libiąż
Obelisk upamiętniający pielgrzymkę Jana Pawła II do Ojczyzny.
193368
''Trauernde'' - Resselpark w Wiedniu.
193384
Teren wokół ratusza w Sztokholmie.
193402
Dzięki za kolejne foty koronax!
Franciszek Józef I - HGM Wiedeń.
193439
Górnicy - Park Śląski w Chorzowie.
193465
Jaworzno.
Pomnik upamiętniający poległych żołnierzy radzieckich
193483
Płyta upamiętniająca.
193484
Bornholm "Metamorphose"
193485
Podziękował za wrzutki Panowie!
Piernikarka - ul. Małe Garbary w Toruniu.
193487
Plaza de Oriente w Madrycie.
193525
Pałac Ślubów w Sosnowcu.
193556
Gdynia
193563
Madryt.
Carlos III
193562
Św. Florian z Cieszyna
193569
Ponownie dziekuję za zasilenie wątku. :)
Plac Józefa Bema w Budapeszcie.
193587
Jaworzno
193595
193597
193596
Cieszyn ul. Srebrna...
193598
Na krakowskich Plantach
Nie dało się bez tej reklamy
193604
193605
To najlepszy zestaw
193606
Wzgórze Zamkowe w Kielcach.
193639
Wzgórze Zamkowe w Kielcach.
193639
Ten sam tylko z trochę innego ujęcia:lol:
193648
Park Krakowski - ''Ptak duży''.
193660
Karlavägen Sztokholm.
193713
Zator
193744
Bojszowy
193743
''Farfadern'' - Humlegarden w Sztokholmie.
193787
Pelikany - Park Śląski w Chorzowie.
193832
193867
Poległym i pomordowanym mieszkańcom Poręby Wielkiej
193905
Pomnik na rzecz żołnierzy poległych w Wojnie Światowej z Polanki Wielkiej oraz tablica pamiątkowa zaginionych i zamordowanych w obozach koncentracyjnych.
193904
Dzięki za kolejną wrzutkę.
Park Strzelecki w Krakowie.
193910
Pomnik Stulecia - Wyspa Małgorzaty w Budapeszcie.
193938
Gdynia
Pomnik księdza Hilarego Jastaka. Kapelana Armii Krajowej i kapelana Solidarności.
193995
Eugeniusz Kwiatkowski. Minister okresu międzywojennego
193994
Aleja X Wieków Kielc w Kielcach.
194039
Tych postaci przedstawiać nie trzeba, stoją przy ul. Czerwona Droga w Toruniu.
194075
Plac św. Anny w Madrycie.
194115
Rezerwat Kadzielnia w Kielcach.
194197
Belweder w Wiedniu.
194235
Rynek Nowomiejski w Toruniu.
194249
194250
194251
Jaworzno
Bojownikom polskiego ruchu oporu poległym w latach 1846-1945 o wyzwolenie narodowe i społeczne.
194294
Pomnik ofiarom strajku z 19 maja 1931 r.
194295
Djurgardsbrunnsvägen w Sztokholmie.
194324
J.F. Duro - Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Madrycie.
194418
Skwer Harcerski im. Szarych Szeregów w Kielcach.
194434
Z Gdyni
Ofiarom terroru komunistycznego w latach 1939-1989
194444
Leonid Teliga.
Jako pierwszy polak opłynął samotnie ziemię.
194442
Tablica pamiątkowa
194443
Plac Miklósa Ybla w Budapeszcie.
194461
194491
Pomnik Agaty Christie w Londynie.
Gitarzysta nie chciał się odsunąć :wink:
194509
Gitarzysta nie chciał się odsunąć :wink:
Skoro tak, to trzeba było go wykadrować.
Plac Ferenca Deáka w Budapeszcie.
194518
O pole ;-)
Oryginalna ta fontanna.
194544
"Gwiazda" zespół rynku opolskiego
194555
Dzięki za kolejne zdjęcie tropic!
Jelonki z Parku Śląskiego w Chorzowie.
194564
Pomnik Hołodomoru 32-33 (Wielkiego Głodu z lat 32-33 XX w.), a raczej kompleks pomników w Kijowie...
194568194569194570194571194572
nr 1 - widok ogólny.
nr 2 - jeden z aniołów
nr 3 - główny pomnik w kształcie świecy
nr 4 i nr 5 - figurka dziewczynki ściskającej w dłoni kilka kłosów zboża stojącej w kręgu kamiennych płyt upodobnionych do żaren - wg mnie część kompleksu, która swobodnie samodzielnie mogłaby stanowić upamiętnienie tej ludzkiej tragedii
Plaza de Oriente w Madrycie.
194861
Ul. Piastowska w Toruniu.
194880
Carl Scheele - Humlegarden w Sztokholmie.
194949