Zobacz pełną wersję : Rafałowe pierwsze kroki
Witam Wszystkich,
Wczoraj razem z Gryphoonem poszliśmy zrobić kilka fotek. Miałem zamiar wypróbować swój sprzęt i myślę że mniej więcej się udało. Pogoda była 'znośna' więc mam nadzieję że kilka fotek które tu wrzucę też będzie można uznać za 'znośne' :) (90 % zrobionych zdjęć nie nadaje się do pokazywania :) ).
Zdjęcia robione e620 głównie obiektywem 40-150 (widok był robiony 14-42)
Krzak (testowałem ustawienia przysłony – to jest jedno ze zdjęć)
http://s1329.photobucket.com/user/kolodzierr/media/P1020070_zps350d1e6b.jpg.html?sort=3&o=5#/user/kolodzierr/media/P1020070_zps350d1e6b.jpg.html?sort=3&o=5&_suid=138874452737709700601483971603
Widok
http://s1329.photobucket.com/user/kolodzierr/media/P1020070_zps350d1e6b.jpg.html?sort=3&o=5#/user/kolodzierr/media/P1020064_zps58cc578f.jpg.html?sort=3&o=6&_suid=1388744219899031155263748816364
Ptak (zapomniałem już jaki gatunek... )
http://s1329.photobucket.com/user/kolodzierr/media/P1020070_zps350d1e6b.jpg.html?sort=3&o=5#/user/kolodzierr/media/P1020107_zps7f684846.jpg.html?sort=3&o=4&_suid=138874424290305267551701879075
Samolot (przejechaliśmy się na lotnisko w Łodzi)
http://s1329.photobucket.com/user/kolodzierr/media/P1020070_zps350d1e6b.jpg.html?sort=3&o=5#/user/kolodzierr/media/P1020153_zpsed404420.jpg.html?sort=3&o=2&_suid=138874035111902095713546086334
Samolot 2 :)
http://s1329.photobucket.com/user/kolodzierr/media/P1020070_zps350d1e6b.jpg.html?sort=3&o=5#/user/kolodzierr/media/P1020154_zps827846e2.jpg.html?sort=3&o=1&_suid=1388740354348023956506731338184
Czekam na konstruktywną krytykę, myślę że z miesiąca na miesiąc będzie coraz lepiej ;)
Ptak (zapomniałem już jaki gatunek... )
kowalik :wink:
Parę uwag:
1) numeruj zdjęcia kolejnymi cyframi :)
2) uzywaj tagów [IMG] podająć bezpośredni link do grafiki - spowoduje to wyświetlenie obrazka razem z postem.
Poza tym fajnie że założyłeś wątek. Pogoda faktycznie była średnia, co widać na zdjęciach. Ptak to kowalik. Jak dla mnie najlepszy "widoczek". Dawaj dalej!!!
kowalik :wink:
bliżej ptaka na celownik łapac! :wink:
z czasem i ptaka uda się bliżej ustrzelić ;)
Witam Wszystkich,
Wczoraj razem z Gryphoonem poszliśmy zrobić kilka fotek. Miałem zamiar wypróbować swój sprzęt i myślę że mniej więcej się udało. Pogoda była 'znośna' więc mam nadzieję że kilka fotek które tu wrzucę też będzie można uznać za 'znośne' :) (90 % zrobionych zdjęć nie nadaje się do pokazywania :) ).
Zdjęcia robione e620 głównie obiektywem 40-150 (widok był robiony 14-42)
Czekam na konstruktywną krytykę, myślę że z miesiąca na miesiąc będzie coraz lepiej ;)
Dodaj zdjęcia jako załączniki, linki zewnętrzne są do kitu.
Dodaj zdjęcia jako załączniki, linki zewnętrzne są do kitu.
Polemizowałbym, ja podaję linki do imageshack. Dzięki temu nie mam miniaturek tylko ładnie się wyświetla.
Polemizowałbym, ja podaję linki do imageshack. Dzięki temu nie mam miniaturek tylko ładnie się wyświetla.
Zabka umieszcza pliki na kilku serwerach.Jesli jakis bedzie na przerwie obiadowej to tez bedziesz polemizowal czy sie zastanawial dlaczego sie kupa ladnie wyswietla a nie ma fotecki.
Mirek, nie sądzę aby moje (niewątpliwej przecież jakości) prace były tak ważne aby ich chwilowa niedostępność spowodowała protesty na ulicach :)
Przerabialiśmy to z konkursami, bywało, że komuś "się zniknęło z serwera" i... dusza a załącznik jest
tu na serwerze, tym serwerze :-) i jak backup regularnie robiony, nie zniknie.
... ja podaję linki do imageshack. Dzięki temu nie mam miniaturek tylko ładnie się wyświetla.Jako załączniki, też można mieć duże ;)
https://forum.olympusclub.pl/threads/83579-Jak-wstawia%C4%87-zamieszcza%C4%87-zdj%C4%99cia-w-postach./page4?p=1016904&viewfull=1#post1016904
Jako załączniki, też można mieć duże ;)
https://forum.olympusclub.pl/threads/83579-Jak-wstawia%C4%87-zamieszcza%C4%87-zdj%C4%99cia-w-postach./page4?p=1016904&viewfull=1#post1016904
No i masz, żabka straciła klienta:) Jak mogłeś???
Dzięki, + leti :)
PS. Ale jak mi kto powie RTFM... :P
No i masz, żabka straciła klienta:) Jak mogłeś???Bo ja nie lubię żabki, za to kocham nasz serwer :mrgreen:
Bo ja nie lubię żabki, za to kocham nasz serwer :mrgreen:
To Ty taki jak ja.Tylko,ze jeszcze ja wiecej pije i Admina kocham.:mrgreen::-P
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, spróbujmy z IMG i dwoma dzisiejszymi fotkami.
Przejechałem się w okolice Łodzi i udało mi się strzelić fotki 'trawki' i 'dzięcioła' (dzięcioł marny ale fajnie że udało mi się go wogóle znaleźć ;) ).
06.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img27/7757/4sgv.jpg)
07.
źródło (http://imageshack.com/a/img34/8013/m6fd.jpg)
Już umiesz wklejać zdjęcia do wątku, teraz naucz się je zmniejszać przed wklejeniem.
107317
Twoje ma 3.024px × 4.032px i jest za duże więc musiało zostać przeskalowane do 800px × 1.067px żeby dało się obejrzeć bez przewijania ekranu
Twoje ma 3.024px × 4.032px i jest za duże więc musiało zostać przeskalowane do 800px × 1.067px żeby dało się obejrzeć bez przewijania ekranu
Ciekawe tylko dlaczego nie zmniejszyło wagi do ok. 1MB, a maja po ok. 6MB:)
no tak, na zewnętrznym serwerze
Już umiesz wklejać zdjęcia do wątku, teraz naucz się je zmniejszać przed wklejeniem.
Czepiasz się, obejdź monitor dookoła to całą fotę zobaczysz. :-D
Do Autora wątku: nie ma sensu wrzucać zdjęć większych niż 1200px dłuższy bok.
Czepiasz się, obejdź monitor dookoła to całą fotę zobaczysz.:-DNie mogę- monitor stoi w kącie, przy ścianie :|
Krok po kroku człowiek nauczy się wszystkiego... następne powinny być już lepsze :)
Ne wrzucaj takich dużych fotek, bo jak ktoś mieszka na wsi (tak jak ja) i ma kiepskie łącze to nawet jak obejdzie monitor 5 razy to nie zobaczy całego zdjęcia :grin:
06 podoba mi się bardzo - fajna GO. Oby tak dalej.
Chwilę to trwało ale idziemy dalej ... W weekend przejechałem się z Łodzi do Wielunia. W sobotę była świetna pogoda - drzewa i rośliny pokryte lodem plus ładne słońce. Zanim dojechałem na miejsce pogoda troche się popsuła ... ale udało mi się troche postrzelać. Poniżej wrzucam dwie fotki (jak na razie bez fajerwerków ale taki ze mnie fotograf ;) - wierzę że z miesiąca na miesiąc będzie lepiej). Użyję tutaj jeszcze serwera żabkowego, ponieważ ładowanie bezpośrednio coś nie idzie - możliwe że mam problem z przeglądarką...
8. Lodowy krzak
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/905x679q90/24/qa0h.jpg)
9. Szklane szyszki
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/905x679q90/546/c1cj.jpg)
Użyję tutaj jeszcze serwera żabkowego, ponieważ ładowanie bezpośrednio coś nie idzie - możliwe że mam problem z przeglądarką...Jest lepiej ale jeszcze za duże:
109182
Jak widzisz, zdjęcie zostało przeskalowane do 800pix na dłuższym boku. W tym wypadku nie ma to większego znaczenia ale skalowanie przez skrypt, na ogół pogarsza jakość.
Jak już opanujesz wklejanie zdjęć jako załączniki, nie będzie to miało znaczenia. Klikając kilkakrotnie w miniaturkę, można dojść do oryginalnych rozmiarów.
Jeśli chodzi o zdjęcia, światła Ci zdecydowanie zabrakło na obu.
W szyszkach, ograniczyłbym się do pokazania jednej, maź, trzech. Teraz jest tego zbyt wiele w kadrze, lodowa otoczka jest mało widoczna.
Dzięki wielkie helmuth. Następne fotki spróbuję już wrzucić bezpośrednio jako załączniki, jak nie w internet explorerze to inaczej..
Witam wszystkich,
Wracam z nocnymi fotkami. Kupiłem statyw więc trzeba było wypróbować. Wybrałem się do parku na Zdrowiu w Łodzi wieczorkiem.
Jest tam dosyć ciekawy obiekt do sfotografowania. Muszę się przyznać że byłem tam już wczoraj ale nic z fotek nie wyszło z dwóch powodów - źle ustawiłem aparat i nie naładowałem baterii przed wyjściem :wink: a zimą jest to szczególnie wskazane...
Poniżej kilka fotek - prosiłbym kolegów o kilka wskazówek co do kadru i całej reszty - jak byście widzieli takie zdjęcia.
Z góry dzięki
10.
110197
11.
110198
12.
110200
I jeszcze taka fotka :wink: :
13.
110202
Po co rozmiar ponad 4 tyś pix dłuższy bok? Podoba Ci się jakość jak powiększysz do tego rozmiaru?
Nie umiesz zmniejszyć rozmiaru?, nie chce Ci się?
Powiem tak, fajnie że chciało Ci się fotki zrobić, ale zmasakrowałeś je obróbką. Np. obrazek 12 ma 2889x3853px i waży 231kB !!!
Powiększ to sobie do 100% i zobacz co się dzieje. Taka pikseloza, że przypomniały mi się czasy Commodore 64.
Po pierwsze, wystarczy jak wstawisz fotkę przeskalowaną do 1000x750px (łatwo zapamiętać przy formacie 4/3) i po drugie co chyba jeszcze ważniejsze, nie ustawiaj takiej kompresji. Fotka 1000x750px która waży ok. 400-500kB będzie się fajnie prezentować. Jak będziesz próbował wgrywać obrazki które zajmują więcej niż 1MB to skrypt forum je skompresuje że by nie przekroczyły tej magicznej bariery 1MB i też może wyjść kicha.
Podsumowując wstawiaj kolejne, ale posłuchaj rad, bo za chwilę zrazisz się kolejnymi takimi postami i zamiast zabawy, będzie marudzenie, że nikomu się nie podoba.
110210
Po co rozmiar ponad 4 tyś pix dłuższy bok? Podoba Ci się jakość jak powiększysz do tego rozmiaru?
Nie umiesz zmniejszyć rozmiaru?, nie chce Ci się?
Rzeczywiście zamiast zmniejszać rozmiar zmniejszałem jakość.
Chce mi się jak najbardziej tylko początki amatora, który od ledwo ponad miesiąca zaczął robić fotki nie są zbyt łatwe, nawet jeżeli chodzi o tak banalne rzeczy.
Zaraz będzie lepiej
Po pierwsze, wystarczy jak wstawisz fotkę przeskalowaną do 1000x750px (łatwo zapamiętać przy formacie 4/3) i po drugie co chyba jeszcze ważniejsze, nie ustawiaj takiej kompresji.
ahutta, dzięki za konstruktywną krytykę, taką lubię.
Wrzucam te same fotki przeskalowane do 1000x750px. Też jest pikseloza ale już wydaje się lepiej.
Co o tym myślisz/myślicie?
14.
110213
15.
110214
16.
110215
17.
110216
jest trochę lepiej, 15 nawet mi się podoba :)
No zaraz lepiej :)
Teraz się zacznie z prostowaniem :mrgreen:
I balansem bieli?
Oj tam, oj tam. Helmuth już był w wątku, a pary z gęby nie puścił w tym temacie ;)
Tak na szybko
110218 110219
Tak na szybko
110218 110219
Dzięki wielkie, od razu widać różnicę :wink:
Rzeczywiście zamiast zmniejszać rozmiar zmniejszałem jakość.
Chce mi się jak najbardziej tylko początki amatora, który od ledwo ponad miesiąca zaczął robić fotki nie są zbyt łatwe, nawet jeżeli chodzi o tak banalne rzeczy.
Zaraz będzie lepiej
Mój komentarz był w takim tonie ponieważ kilka osób wcześniej zwracało Ci uwagę odnośnie rozmiaru, podając : " Do Autora wątku: nie ma sensu wrzucać zdjęć większych niż 1200px dłuższy bok." Jakie później wstawiłeś sam wiesz:) Fajnie, że Ci się chce. Te poprawione są OK pod tym względem.
...Wrzucam te same fotki przeskalowane do 1000x750px. Też jest pikseloza ale już wydaje się lepiej. ...
Nie ma pikselozy. Jest widoczny nieco szum, a to jest duża różnica. Po przeskalowaniu zdjęć na mniejszy rozmiar zazwyczaj jest potrzeba lekkiego podostrzenia i w tych zdjęciach to by się przydało.
Nocne rób wtedy gdy niebo nie jest jeszcze całkowicie czarne. Efekt będzie lepszy mz. Skrócą się też nieco czasy naświetlania i w związku z tym szum też będzie mniejszy.
Mój komentarz był w takim tonie ponieważ kilka osób wcześniej zwracało Ci uwagę odnośnie rozmiaru, podając : " Do Autora wątku: nie ma sensu wrzucać zdjęć większych niż 1200px dłuższy bok." Jakie później wstawiłeś sam wiesz Fajnie, że Ci się chce. Te poprawione są OK pod tym względem.
W zasadzie co racja to racja, kubeł zimnej wody czasem się przydaje, przynajmniej szybko się nauczyłem jak zmieniać rozmiary zdjęcia w PS :wink:
Nie ma pikselozy. Jest widoczny nieco szum, a to jest duża różnica. Po przeskalowaniu zdjęć na mniejszy rozmiar zazwyczaj jest potrzeba lekkiego podostrzenia i w tych zdjęciach to by się przydało.
Nocne rób wtedy gdy niebo nie jest jeszcze całkowicie czarne. Efekt będzie lepszy mz. Skrócą się też nieco czasy naświetlania i w związku z tym szum też będzie mniejszy.
Dzięki za podpowiedzi, następnym razem wybiorę się na fotki troche wcześniej jak niebo nie będzie zupełnie czarne. No i pokombinuję z ostrością, balansem bieli i prostowaniem :)
Troszkę za wąsko zdjęcie robione i miejsca mało na pełne prostowanie. No ale jakoś tak mi wyszło
110227110226
===edit===
balans bieli był ustawiany na biel kory brzóz
Troszkę za wąsko zdjęcie robione i miejsca mało na pełne prostowanie. No ale jakoś tak mi wyszło
===edit===
balans bieli był ustawiany na biel kory brzóz
Prostuj wg osi kolumny nie "boku"
Jeżeli chodzi o krzywizny na zdjęciach to rzucają się w oczy - jest tu na forum kilka poradników o prostowaniu, skalowaniu, wyostrzaniu. Również w darmowych programach, np. Gimp.
Robienie zdjęć to jedna, ale ich właściwa obróbka to ciężka katorga. Dlatego warto się dokształcać, bo im lepsze zdjęcia tym mniej obróbki wymagają. Ja póki co nie mogę dość do zadowalających rezultatów jeżeli chodzi o zmniejszanie i wyostrzanie zdjęć. Zawsze albo piksele, albo przeostrzenie albo mydło :(
Co do balansu bieli to mi się nie podobają zdjęcia z na siłę poprawnym BB, często wyglądają sztucznie. Światło latarni daje żółtawe zabarwienie i tak jak to wygląda na zdjęciach pewnie wyglądało w rzeczywistości.
Latarnie rzeczywiście na żółto świecą a obiekt dodatkowo ma żółtawy kolor.
Patrzę na te moje zdjęcia i wszystkie są dosyć ciasne. Chyba powinienem troche oddalić fotografowany obiekt, żeby później mieć większą możliwość obróbki... Co o tym myślicie?
Miałem już nauczkę jak zbyt ciasno próbowałem strzelać do samolotów. W efekcie wychodziły fotki bez kawałka ogona albo skrzydła a szkoda bo niektóre mogłyby być znośne...
Patrzę na te moje zdjęcia i wszystkie są dosyć ciasne. Chyba powinienem troche oddalić fotografowany obiekt, żeby później mieć większą możliwość obróbki... Co o tym myślicie?
Zawsze można pokusić się o wykonanie kilku zdjęć i złożenie ich potem w całość.
Wyszedłem ostatnio na polowanie. Do strzelania wziąłem oczywiście swojego e620. Miałem nadzieję upolować kaczki ponieważ jest ich trochę na rzece która przepływa całkiem niedaleko. Przeszedłem kilka kilometrów, przy okazji spłoszyłem dwie sarny i cztery bażanty - taki ze mnie myśliwy. Co się zbliżyłem do kaczek to one uciekały I nie mówię tutaj o jakiś bliskich odległościach.
Udało mi się wczoraj znaleźć dobre miejsce - na małym moście. Są tam chyba trochę bardziej oswojone.
Poniżej wrzucam dwie sztuki - kaczki krzyżówki samiec i samica. Pogrzebałem trochę w PS żeby je trochę podrasować...
18.
110610
19.
110611
Z ostrością kiepsko na kaczce, a na kaczorku to już całkiem. W exif-ie za dużo nie widać, ale wydaje mi się, że miałeś zbyt długi czas ustawiony i wyszło jak wyszło.
Wyszedłem ostatnio na polowanie. /.../
18. 19.
Przy następnych fotach zwierzaków, dzieci i innego chziajstwa aparat na wysokości oczu zwierza.
Będą zupełnie inne foty, a ile frajdy.. .
Z ostrością kiepsko na kaczce, a na kaczorku to już całkiem. W exif-ie za dużo nie widać, ale wydaje mi się, że miałeś zbyt długi czas ustawiony i wyszło jak wyszło.
Czas 1/40, słońce dzisiaj słabe no i jak mówisz wyszło jak wyszło :)
---------- Post dodany o 15:25 ---------- Poprzedni post był o 15:22 ----------
Przy następnych fotach zwierzaków, dzieci i innego chziajstwa aparat na wysokości oczu zwierza.
Będą zupełnie inne foty, a ile frajdy.. .
Mam plan żeby się na nie zasadzić jutro, na wysokości oczu będzie ciężko ale zobaczymy...
Może na chleb się połaszczą
na wysokości oczu będzie ciężko ale zobaczymy...
Z tymi oczami to tak umownie Saboor powiedział.
(znajdź oczy np u niektórych psów. Pytanie: "Z której strony ten pies ma pysk bo go chciałem w doopę kopnąć" - taki głupi żart) :roll:
Najważniejsze to siąść sobie na wyżej wymienionej...:grin:
Fachowcy od foto dawniej mówili: "z pozycji żaby"
Nie deptanej.
zdjęcie nr 18 chyba bardzo mocno wyostrzane. W PS warto stosować maskę wyostrzającą, żeby wyostrzać tylko krawędzie a jednolite, gładkie obszary zostawić w spokoju.
Mam plan żeby się na nie zasadzić jutro, na wysokości oczu będzie ciężko ale zobaczymy...
Może na chleb się połaszczą
Oj, tam ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=92686&d=1373199149
PS.
Tak sobie pozwoliłem, w razie czego usuwam z posta.
Z tymi oczami to tak umownie Saboor powiedział.
On tak napisal,bo zyrafy nie widzial.Tera wiadomo dlaczego nigdy dzdzownicy nie zrobil fotki
zdjęcie nr 18 chyba bardzo mocno wyostrzane. W PS warto stosować maskę wyostrzającą, żeby wyostrzać tylko krawędzie a jednolite, gładkie obszary zostawić w spokoju.
Generalnie: racja. Choć ja robię dokładnie na odwrót, ale tylko w przypadku tekstur.
maskuję zewnętrzne krawędzie obiektu a wyostrzam teksturę.
---------- Post dodany o 16:25 ---------- Poprzedni post był o 16:24 ----------
On tak napisal,bo zyrafy nie widzial.
Do qnia podobna?
Dam z siebie wszystko, byleby tylko kaczki poświęcenie zrozumiały :D
---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post był o 16:30 ----------
Dzięki za podpowiedź muszę pokombinować...
---------- Post dodany o 16:32 ---------- Poprzedni post był o 16:31 ----------
Oj, tam ;)
PS.
Tak sobie pozwoliłem, w razie czego usuwam z posta.\
Nie usuwaj, w końcu jedno dobre zdjęcie w tym wątku ;)[COLOR="Silver"]
---------- Post dodany o 16:35 ---------- Poprzedni post był o 16:32 ----------
Generalnie: racja. Choć ja robię dokładnie na odwrót, ale tylko w przypadku tekstur.
maskuję zewnętrzne krawędzie obiektu a wyostrzam texture
Saboorowe tutki też mam w planie poćwiczyć :)
Oj tam, oj tam. Helmuth już był w wątku, a pary z gęby nie puścił w tym temacie ;)A właśnie, ze nie był i dla tego nie puścił. :-P
A właśnie, ze nie był i dla tego nie puścił. :-P
Byłeś. Chwilkę przed wrzuceniem tych zdjęć z parku. To pewnie dlatego :)
Ostatnio na kaczki pogoda nie dopisała, więc skupiłem się na czym innym. Wrzucam fotkę z jednej z Łódzkich herbaciarni.
Zdjęcie trochę wyprostowałem dlatego wyszło minimalnie za ciasno. Nie podobają mi się też kontakty na ścianie ale nie chciałem kombinować z wycinaniem.
20.
110902
świetne drzwi idealne kafle na piecu a Ty fotografowałeś pospolite: stół i podwójne gniazdko - indywidualne podejście się rozumie ; )
świetne drzwi idealne kafle na piecu a Ty fotografowałeś pospolite: stół i podwójne gniazdko - indywidualne podejście się rozumie ; )
Było więcej fotek ale wszystko ruszone, to jedno podpierane na stole, reszta na kolanie ;)
Z braku laku dobry kit ...
Było więcej fotek ale wszystko ruszone, to jedno podpierane na stole, reszta na kolanie ;)
Z braku laku dobry kit ...
Ja bardzo przepraszam, ale dlaczego użyłeś ISO 200 i przesłonę f=8 ? :roll: - nie dziw że poruszone.
E-620 daje ładny obrazek na ISO 640 lub nawet 800. Przysłona 3,5 spokojnie wystarczy.
Ja bardzo przepraszam, ale dlaczego użyłeś ISO 200 i przesłonę f=8 ? :roll: - nie dziw że poruszone.
E-620 daje ładny obrazek na ISO 640 lub nawet 800. Przysłona 3,5 spokojnie wystarczy.
Moze bal sie o GO??Osobiscie bym na 5,6 zjechal i iso podbil.
Ale to swiatlo co tam bylo to bym wyciagnal bardziej.O tak110940tak szybko
... ech muszę tam wrócić i pokombinować
Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) - Czarodzieju, jak Ty to robisz?
Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) - Czarodzieju, jak Ty to robisz?
Siedzi przy kompie cały czas to i z nudów się nauczył......:grin:
Ja bym poszedł w tym kierunku
111023
Ja bym poszedł w tym kierunku
Tak na zimno?
Tak na zimno?
Jak zimno, jak piec kaflowy stoi? ;)
A na poważnie, u babki od mojej żony piec kaflowy jeszcze stoi i kafle są właśnie takie wpadające w taki beżowo-kremowy kolor. Natomiast stół i krzesła przypominają mi jako żywo te, które u mojej babci były i one były na biało pomalowane.
Jak zimno, jak piec kaflowy stoi? ;)
A na poważnie, u babki od mojej żony piec kaflowy jeszcze stoi i kafle są właśnie takie wpadające w taki beżowo-kremowy kolor. Natomiast stół i krzesła przypominają mi jako żywo te, które u mojej babci były i one były na biało pomalowane.
Taka była moda, na ten czas.
Taka była moda, na ten czas.
Na ten czas......
Wojski chwycił na taśmie przypięty róg bawoli, długi i cętkowany niczym wąż boa.... czy jakoś tak....:roll:
Młodzi już nie będą wiedzieć o so chodzi, bo "Pana Tadeo" wycofali ze szkół.
Dobrze, że jeszcze w sklepach z monopolem można go kupić i poczytać... Ech.... teraz jakieś te "czytadła w tych sklepach.... kiepskie.:wink:
Można tylko patrząc na opakowanie powiedzieć "...mordo ty moja...
Na ten czas......
Wojski chwycił na taśmie przypięty róg bawoli, długi i cętkowany niczym wąż boa.... czy jakoś tak....:roll:
Młodzi już nie będą wiedzieć o so chodzi, bo "Pana Tadeo" wycofali ze szkół.
Dobrze, że jeszcze w sklepach z monopolem można go kupić i poczytać... Ech.... teraz jakieś te "czytadła w tych sklepach.... kiepskie.:wink:
Można tylko patrząc na opakowanie powiedzieć "...mordo ty moja...
Jest na to rada: nie kupuj czytadeł w monopolowym. :cool:
Na ten czas......
długi jak wąż boa..
prawie dobrze umiesz :-P
---------- Post dodany o 18:22 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------
Jest na to rada: nie kupuj czytadeł w monopolowym. :cool:
Bo to taki kawał był:
zamiast wódka należało mówić książka, a księgarnia zamiast monopolowy....
a potem czytali i czytali i czytali
Przynajmniej była poczytność w narodzie....
A i drukarni wiecej bylo prywatnych cala dobe czynnych.
barmichal76
17.02.14, 22:10
A i drukarni wiecej bylo prywatnych cala dobe czynnych.
Tak i jeszcze krótkie, wręcz niepowtarzalne serie tam drukowali.
Pozdr
Tym razem wracam z fotkami z Łódzkiego ZOO
21.
111723
22.
111724
23.
111725
24.
111726
25.
111727
26.
111728
27
111729
z akwariowych mógłbyś zdjąć trochę nasycenia (kolor) i były by dobre : ) wszystkie prezentują dość wyrównany niezły poziom.
z akwariowych mógłbyś zdjąć trochę nasycenia (kolor) i były by dobre : ) wszystkie prezentują dość wyrównany niezły poziom.
Dzięki :)
podoba mi się 21 i 24, wg mnie na 27 mógłbyś się bardziej położyć
A teraz trzy fazy lotu gołębia :)
28.
111943
składanka ze statywu? fajny pomysł :)
składanka ze statywu? fajny pomysł :)
hehe właśnie zero statywu i czysty strzał trzech gołębi :)
Muszę przyznać że się za nimi troche nabiegałem :)
A można to było łatwiej osiągnąć :-)
hehe właśnie zero statywu i czysty strzał trzech gołębi :)
Muszę przyznać że się za nimi troche nabiegałem :)
To teraz kolejne wyzwanie. Sfotografuj strzał trzech gołębi! To dopiero będzie fotka, a nalatać się dopiero będziesz musiał ;)
Niech się tylko trochę cieplej zrobi to się postrzela również do ciekawszych ptaków na działeczce ...
Dawno się nie odzywałem, więc wrzucam fotkę z dzisiejszej próby "makro".
Makro w cudzysłowie ponieważ komar zrobiony szkłem 40-150 i wycięty z dużego obrazka.
Kombinowałem z różnymi ustawieniami, najlepiej mi wyszło z f/6.3, czas 1/400, ISO podkręciłem do 200.
Mam w planach zakup soczewki raynoxa więc myślę że w niedalekiej przyszłości będzie lepiej.
114205
Jest i drugie podejście z obiektywem 14-42
Gałązka iglaka na górze trochę psuje efekt ale nie chciałem spłoszyć owada.
Tym razem ISO 100, 1/320 i f/5.6
Co o tym sądzicie?
114206
Jest i drugie podejście z obiektywem 14-42
Gałązka iglaka na górze trochę psuje efekt ale nie chciałem spłoszyć owada.
Tym razem ISO 100, 1/320 i f/5.6
Co o tym sądzicie?
114206
No to już lepsze, ale jak sam zauważyłeś, to nie są obiektywy do makro.
Zainwestuj w jakiś obiektyw do makro - może na początek niedrogi -->> https://forum.olympusclub.pl/threads/84751-Olympus-ZUIKO-DIGITAL-35mm-Makro-1-3.5
No to już lepsze, ale jak sam zauważyłeś, to nie są obiektywy do makro.
Zainwestuj w jakiś obiektyw do makro - może na początek niedrogi -->> https://forum.olympusclub.pl/threads/84751-Olympus-ZUIKO-DIGITAL-35mm-Makro-1-3.5
Też właśnie o nim myślałem...
Co myślisz o soczewkach raynox, bo wstępnie się przymierzałem do zakupu za niedługi czas?
40-150 + Raynox będzie ok
Wrzucam kilka fotek z ostatnich dni:
29. Biały pies (nie pytajcie dlaczego ISO 800 :roll: )
115168
30. Biały ptak
115169
31. Kot bury
115170
Odnośnie:
- "30. Biały ptak" to dawno, dawno temu, gdy zepsuł mi się telewizor, usterka wyglądała dość podobnie jak ta fotka. Ekran był przedzielony na pół i na lewej połowie widziałem to co miało być na prawej, a na prawej to co miało być na lewej. Trochę zawile:)
W każdym razie, gdyby wziąć tył tego łabędzia, któremu uciąłeś przód i przód tego, któremu uciąłeś tył to byłoby poprawne zdjęcie :)
- "29. Biały pies" - poodcinałeś mu tył i nogi, kadr krzywy
Najlepszy z tej wrzutki jest "Kot bury"
Z tej wrzuty najlepszy kot. I to foto mi się podoba. Musisz popracować nad kadrowaniem, czyli podstawy. Na obróbkę przyjdzie czas później. Poświata wokół dziobu łabędzia, to wynik niedoskonałego maskowania. I nie wygląda to najlepiej. Pocięty ptaszek w tle też niestety nie teges:-) Białego pieska też nie za fajnie potraktowałeś cięciami.
przychylam się do opinii kolegów. kot wygrywa
Dzięki za opinie, następne fotki będą lepsze :wink:
Dzięki za opinie, następne fotki będą lepsze :wink:Czekamy.
Czekamy.
czekamy na następne czy lepsze?:mrgreen:
taki żarcik
czekamy na następne czy lepsze?:mrgreen:
taki żarcik
No lepsze.
(...) :-P
Koty zawsze fajnie wychodza...:-)
Koty zawsze fajnie wychodza...:-)
znam takich co lubią drzeć koty:roll: te nie wyszłyby za ciekawie
znam takich co lubią drzeć koty:roll: te nie wyszłyby za ciekawie
Poczułbym się rozdarty.
znam takich co lubią drzeć koty:roll: te nie wyszłyby za ciekawie''
kotów darł nie będę ale coś się ustrzeli (następnego i lepszego) :-P
Cześć, tym razem wracam z kilkoma angielskimi fotkami:
32. Ruiny zamku
116395
33. Łódź
116396
34. Kościół
116397
35. House of the Parliament
116398
36. Autobus - wszędzie w Londynie krążą nowe czerwone, udało mi się ustrzelić starego srebrnego
116399
Jak tylko przejrzę resztę fotek, postaram się coś wrzucić
Hej, udał się wyjazd?
35 najlepsze - fajnie ptak się ustawił.
z 32 coś kombinowałeś? Widzę aureolkę wokół ruin...
Dawaj dalej fajnie się ogląda.
Hej, udał się wyjazd?
35 najlepsze - fajnie ptak się ustawił.
z 32 coś kombinowałeś? Widzę aureolkę wokół ruin...
Dawaj dalej fajnie się ogląda.
Hej, wyjazd jak najbardziej udany. Pogoda w kratkę ale dzięki temu fajne chmury na zdjęciach wychodziły.
Niebawem wrzucę więcej fotek.
Z 32 kombinowałem trochę z ostrością, kontrastem, ekspozycją... pokazałem bardziej chmury.... i rzeczywiście teraz jak się przyglądam widzę poświatę, powinienem trochę to wygładzić. Tak czy owak nie jest to fotomontaż ;)
Wrzucam następne fotki:
37. Admiralty Arch - Londyn
116848
38. Serfer w Bournemouth
116849
39. Skała
116850
Dorzucam jeszcze dwie fotki, które zamieściłem w zeszłym tygodniu w galerii:
40. Tower Bridge
116854
41. Wiewiórkę szarą
116855
Na 39 widziałbym polara, aby zgasić odblaski z wody po "naszej" stronie skały.
Masz RAW-a ?
fajne fotki... 32 czyli ruinki chyba najfajniejsze
Fajne i udane. Uwaga do 40: nie dawałbym mostu tak centralnie.
Na 39 widziałbym polara, aby zgasić odblaski z wody po "naszej" stronie skały.
Masz RAW-a ?
Hej, mam RAW-a, zaraz postaram się go wysłać. RAW wygląda dosyć marnie, trochę go obrobiłem ale zobaczymy :)
---------- Post dodany o 19:17 ---------- Poprzedni post był o 19:15 ----------
Fajne i udane. Uwaga do 40: nie dawałbym mostu tak centralnie.
Tutaj strzelałem z łodzi, chciałem go całego objąć
Poniżej RAW do zdjęcia 39, mam nadzieję że dobrze go wrzuciłem...:
116856
No wreszcie znalazłem chwilę :)
Może nie lepsze, może nie gorsze - na pewno inne :mrgreen:
Twoje 116907 moje 116906
Wolę oryginał. U Ciebie niebo za bardzo w róż poleciało. Oryginał na mój gust bardziej prawdopodobny do zaobserwowania w naturze :)
Podoba mi się. Inne spojrzenie, ja mam tendencję do mocnego wyostrzania ostatnio... widać na moim - takie podejście :)
Ostatnio zakupiłem raynoxa msn-202. Nie miałem za dużo okazji, żeby się nim pobawić, trochę się podziębiłem ale dzisiaj po południu po prostu musiałem to wypróbować.
Moja pierwsza próba:
117172
Planujemy z Gryphoonem wyskoczyć za jakiś czas na owadowe polowanie. Zobaczymy co nam wyjdzie ...
Bardzo fanie wyszło Ci do zdjęcie z owadem :)
Gratuluję zakupu. Troszkę ciemno i ciasno, niemniej jestem pewien, że następne będą lepsze. Walcz i próbuj :)
Planujemy z Gryphoonem wyskoczyć za jakiś czas na owadowe polowanie. Zobaczymy co nam wyjdzie ...
Najwcześniej w czerwcu coś będziemy montowali. Oczywiście, damy znać - dodatkowi uczestnicy są mile widziani.
Cześć Wszystkim,
Jak tylko mam okazję próbuję swoich sił z makro. Dzisiaj znalazłem coś bardzo ciekawego - młode pająki krzyżaki na moim tarasie (miejmy nadzieję że mnie nie zeżrą którejś nocy).
Część zdjęć jest nieostra ale mimo to chciałem się podzielić fotkami, jak te zwierzaczki wyglądają w powiększeniu.
Ktoś już gdzieś napisał że z raynoxem nie ma lekko - potwierdzam, tym bardziej że kupiłem wersję dającą jeszcze większe powiększenie niż DCR 250.
No cóż, poniżej zwierzaczki:
43.
117382
44.
117383
45.
117385
46.
117386
47.
117387
48.
117388
ale ich się naroiło.... dobrze że wstawiłeś w miniaturkach bo gdyby zaglądnął tu ktoś z arachnofobią mógłby gwałtownie nasze Forum opuścić
hehe, jest ich naprawdę sporo, mam tylko nadzieję że nie wlezą mi do domu...
Ja mam arachnofobię - powstrzymam się od oglądania.
:)
Ktoś już gdzieś napisał że z raynoxem nie ma lekko - potwierdzam, tym bardziej że kupiłem wersję dającą jeszcze większe powiększenie niż DCR 250.
Z Raynoxem mocniejszym od DCR250 to chyba tylko macro ze stackowanych kadrów ma sens - przy takiej głębi ostrości jaką*się*tam uzyskuje (i jakości). Czyli - statyw, niemrawy klient, 10 - 20 kadrów z przesuniętą*ostrością*co parę*milimetrów. Zresztą, mamy na forum fachowców od macro, to podpowiedzą.
na niektórych trochę bałaganu, na innych ostrość gdzieś uciekła. ale tak jest jak się poznaje coś nowego.
życzę wytrwałości
Fotorelacja z Anglii fajna, natomiast pajączki są super.
Dzięki za komentarze, rzeczywiście strzelanie z tą soczewką z ręki do najłatwiejszych nie należy. Cóż będę kombinował dalej, poćwiczę ze statywem a za jakiś czas i tak pewnie dokupię DCR 250..
Jak naprawdę chcesz bawić się w prawdziwe makro, to dokup sanki. Nie będziesz musiał kolibać się ze statywem, tylko raz go ustawisz, a potem na saneczkach ładnie do robala podjeżdżasz aparatem. No i masz możliwość stackowania.
No cóż na zakupy przyjdzie czas ... jak żona zaaprobuje ;)
A tym czasem następne z cyklu bliskich spotkań - jakieś skojarzenia? :)
49.
117701
No cóż na zakupy przyjdzie czas ... jak żona zaaprobuje ;)
A tym czasem następne z cyklu bliskich spotkań - jakieś skojarzenia? :)
49.
117701
żona ? :shock:
W polityce wspólnego budżetu żona ma swoje zdanie ;)
żona ? :shock:
Wiele jest takich przypadków w narodzie... niestety.:roll:
W polityce wspólnego budżetu żona ma swoje zdanie ;)
Bodzipowi chodziło o skojarzenie, a nie o osobę aprobującą :p:mrgreen:
Hehe :) to może nie rozwijam już dalej skojarzeń...
Hehe :) to może nie rozwijam już dalej skojarzeń...
Spoko, kontynuuj , Oni tak mają.....
Wracam z kilkoma fotkami z dzisiejszej wyprawy na łąkę
50.
117861
51.
117862
52. Nie wiedziałem na które się zdecydować więc wrzucam oba (które lepsze?...)
117863
53.
117864
Co o nich myślicie?
widzę, że ćwiczenia z raynoxem dają efekty:grin:
Co o nich myślicie?
A zona co mysli???:grin:
Żona to przeklina dzień w którym aparat kupiłem :)
Żona to przeklina dzień w którym aparat kupiłem :)
Przyzwyczai sie.Przeczekaj.
Przyzwyczai sie.Przeczekaj.
I właśnie taki mam plan :)
O kurcze :D Na 51, 52 jakbyś inny balans bieli ustawił. Chyba 51.
Też 51. W dobrą stronę idziesz synu...
:mrgreen:
Wracam z kilkoma fotkami z dzisiejszej wyprawy na łąkę
Co o nich myślicie?
Że jest coraz lepiej, 51 najfajniejsze :grin:
01.06.2014 w Łodzi odbył się pokaz Monster Track. Wypad zaliczam do udanych, świetny show, 1500 koni pod maską i ryk silników.
Wystąpiło 6 maszyn:
Rock Star
54.
119433
55.
119435
Big Foot
56.
119436
California Kid
57.
119439
Reverse Racer
58.
119431
59.
119437
Iron Man
60.
119438
Identity Theft
61.
119432
62.
119434
Oprócz pokazu Monster Track był również Freestyle Motocross i wyścig quadów.
63.
119440
Jeżeli chodzi o same zdjęcia to robiłem na trybie S, ustawiając czas od 40 do 125. ISO od 640 do 1000 obiektywem kitowym 40 - 150.
Ogólnie było dosyć ciemno i zdjęcia motocross kompletnie nie wyszły.
Jeżeli ktoś wybiera się na ten pokaz w następnych tygodniach do Wrocławia lub Krakowa rekomenduję zakup stoperów do uszu - najlepiej wcześniej gdzieś w markecie z narzędziami ponieważ: 1. taniej (stopery na imprezie jedna para 10 zł) 2. Na imprezie po czasie ich zabraknie - dla mnie nie starczyło...
Na następny dzień po pokazie cały czas piszczy mi w uszach.
56 i 57 z całej wrzutki. Reszta bardzo podobna, ale gorsza jakościowo. Pokaz fajny.
Za Ahuttą - 56 i 57.
Gratuluję wyjścia!
62 - przez chwilę myślałem ze to slynny Grave Digger. Reverse na żywo robi wrażenie, co?
Ja też zgodzę się z ahuttą.
62 - przez chwilę myślałem ze to slynny Grave Digger. Reverse na żywo robi wrażenie, co?
Robi wrażenie, świetne widowisko :)
Od 25 do 27 lipca w Gdyni odbywały się zawody Red Bull Air Race.
W piątek były ćwiczenia, w sobotę kwalifikacje, zawody i pokazy lotnicze a w niedzielę zawody i pokazy.
Ja wybrałem się na imprezę sobotnią. Dzień od rana do ok godziny 15.00 był lekko deszczowy. Przestało padać po godzinie 15.00 akurat na czas najlepszego widowiska.
Udało mi się dotrzeć na miejsce przy barierkach więc widok miałem przedni.
A poniżej kilka zdjęć.
1. Dwa ujęcia maszyn biorących udział w zawodach:
125310
2.
125309
3. Następnie maszyna Breitling DC3
125308
4. A dalej to co najbardziej wywarło na mnie wrażenie - kilka fotek z pokzu Braitling Jet Team w samolotach odrzutowych L-39C Albatros.
Część fotek zrobiłem czarno białych, dodając trochę szumów, mam nadzieję że mi wyszło...
125311
5.
125301
6.
125307
7. Tutaj dosyć ciekawa sytuacja, na zywo wyglądało to tak jakby mieli się zderzyć. Zresztą na zdjęciach widać że odległość pomiędzy maszynami nie jest zbyt duża...
125306
8.
125305
9.
125304
10.
125302
Niebo było przeważnie zachmurzone, szkoda że nie mogłem być na pokazie w niedzielę, ale za to Ola_Olga była i wrzuciła kilka fotek ;)
Na 9 piekne ''esyfloresy".
9 b. fajna, ale przed wrzuceniem trzeba było "odszumić" nieco zdjęcie:
125319 odszumione:125320
9 b. fajna, ale przed wrzuceniem trzeba było "odszumić" nieco zdjęcie:
125319 odszumione:125320
hehe a ja specjalnie je zaszumiłem żeby wyglądało bardziej 'old school' :)
Oryginalne jest bez szumów...
hehe a ja specjalnie je zaszumiłem żeby wyglądało bardziej 'old school' :)
Oryginalne jest bez szumów...
A, to co innego:mrgreen:
Mi podobają się wszystkie, tylko ten szum niepotrzebnie dodałeś. Ciągle jestem pod wrażeniem całej imprezy, która była rewelacyjna. W niedzielę faktycznie była lepsza pogoda, chociaż nie przez cały dzień. Fajnie, że udało Ci się ustrzelić "mijankę" - mi niestety nie, chyba ze strachu... :)
Cały pokaz akrobatyczny super, ale świetny był też podkład muzyczny w trakcie jego trwania, aż ciarki przechodziły...
Pozdrawiam.
Mi podobają się wszystkie...
Następnym razem trzeba będzie się w szerszym gronie umówić na taką imprezę :)
W ostatni weekend wybrałem się na Summer Dying Loud do Aleksandrowa Łódzkiego.
Od kilku lat na zakończenie lata w Aleksandrowie organizowany jest dwudniowy festiwal muzyki rockowej/metalowej. Świetna impreza, na której występują polskie zespoły. Wstęp jest za półdarmo a można zobaczyć i posłuchać kawał dobrej muzyki.
W tym roku najbardziej przypadły mi do gustu Blindead, Corruption, Hunter (dali najlepszy show) i Riverside
Poniżej kilka fotek (dwie chłopaków z Corruption i reszta Riverside):
11. 129822
12. 129823
13. 129824
14. 129825
15. 129826
Najbardziej spodobała mi się 13.
15 też dobra , bardzo mnie się podoba. :grin:
Fajnie to wyszło, aż trochę pożałowałam, że jednak się nie wybrałam ;)
Dzięki za odpowiedzi, fajnie że fotki się podobają :)
realnasty szkoda że nie poszłaś, impreza była przednia. Zobaczymy jak będzie za rok..
15. W dechę! Podoba mi się.
Z festiwalowych 13. i 15. podobają mi się najbardziej.
Z pokazów lotniczych, czarno białe 4. 6. 8. i 9. super.
Pozdrawiam
Dzięki Panowie, jeżeli chodzi o dym to był, były iskry i była dobra muza :)
13. 129824
cześć,
to mi się bardzo spodobało - fajny efekt teatru cieni, mogłeś dociąć do kwadratu.
pozdrawiam,
cześć,
to mi się bardzo spodobało - fajny efekt teatru cieni, mogłeś dociąć do kwadratu.
pozdrawiam,
Dzięki, wstawiłem zdjęcie do galerii lekko wykadrowane
Wczorejszego dnia popadał śnieg więc postanowiłem wyskoczyć wieczorem ustrzelić kilka fotek.
Wybrałem się do Łodzi sfotografować Katedrę. Wyszło tak sobie - mam nadzieję że uda mi się tam jeszcze wrócić niebawem. Z tego co widzę to przede wszystkim muszę stanąć dalej od obiektu ponieważ wychodzi zbyt ciasno żeby można go było później ładnie wyprostować...
E620; 14-42; ISO:100, F:3,5
16.
165482
Pozwoliłem sobie pogrzebać:
165587
[QUOTE=helmuth;1241789]Pozwoliłem sobie pogrzebać:
Fajnie, podoba mi się. Następnym razem też popracuję nad kontrastem i ostrością. Przyciemniając zdjęcie zniknął nam krzyż, który prawdę mówiąc trochę "przeszkadzał". Niebo wygląda lepiej jak jest ciemniejsze. Dzięki helmuth
tak wersja helmutha Twojej foty super wyszła !
także jest na czym trenować :) bo efekty dobre wychodzą :)
Czas odświeżyć trochę wątek.
Z ostatniego wypadu do Łódzkiego Ogrodu Botanicznego i ZOO:
Kilka rzutów tulipanów
17.
174645
18.
174648
19.
174647
20.
174646
21.
174655
22.
174654
23. Najwdzięczniejsze zwierzaki - fotki zawsze się udają
174653
24.
174652
25.
174651
26. Pawie miały okres godowy, chodziły z wachlarzami pomiędzy ludźmi
174650
27.
174649
28.
174658
29. Ustawiamy się do słońca
174657
30. A teraz się opalamy
174656
Lemury zawsze mie bawią, teraz też. Wygąda na to, że to był przyjemny spacer po ogrodzie.
Całkiem przyjemny, polecam Łódzkie ZOO, z roku na rok wygląda coraz lepiej, cały czas coś jest odnawiane.
Najbardziej spodobały mi się pawie. Wydaje się że okres godowy miały i chodziły pomiędzy ludźmi z rozpostartymi wachlarzami.
Na wakacjach na Lanzarote strzeliłem kilka fotek, dajcie znać czy dają radę :)
31. Krab - tego nie oceniajmy, poprostu fajnie że udało mi się go zauważyć ;)
177453
32. Mewa szykująca się do ataku na ryby
177454
33. Plaża z portem na La Graciosa
177455
34. Kuter na tle Fuertaventury
177456
35. Ten sam kuter, inny kadr
177457
36. Na ryby ...
177458
37. Oczopląs - wróble w kaktusie :)
177459
38. Lanzarote - widok klifu z katamaranu
177460
39. Ten sam klif inne ujęcie
177461
całkiem spoko - kadrowo większość ok
38 leci w lewo - bym wyprostowała
37 dużo mocnych cięć - na kaktusie i parasolu - mnie osobiście przeszkadzają - a do tego krzywo
36 - na ryby - całkiem sympatyczne - osobiście chyba bym dodała trochę dołu o ile tam były kamienie - wydaje mi się że łądnie domknęłyby kadr od dołu
jeśli chodzi o 34-35 trochę nieostrość statku mi przeszkadza - no i generalnie kojarzy mi się z krakowskim smogiem
z całego zestawienia 39 mi się najbardziej podoba :)
---------- Post dodany o 17:47 ---------- Poprzedni post był o 17:45 ----------
co do lemurów z poprzedniej wrzuty - to za Sawą - te stwory zawsze wywołują uśmiech :)
kadry pawi - klasyczne i ładne
Hejka:)
39 najlepsze z całej ostatniej wrzutki :) Jedyne moje spostrzeżenie (jako amatora oczywiście), ciekawe jak wyglądałby ten klif, kadrując go bardziej w lewej części zdjęcia:)
BTW fajne zdjęcia pstrykasz :)
gulasz, Belezo, dzięki za komentarze :)
Wrzucam wersję "Na ryby" z większym dołem.
Belezo - jeżeli chodzi o nr 39 to myślałeś żeby uciąć prawą stronę zdjęcia?
No i 38 trochę prostuję:
177969
Wakacyjnie, ale lepiej niż standardowe wakacyjne pstryki. Podglądaj np Yamadę, dobre wzorce zdjęć z wypraw.
Tym razem wracam fotkami zrobionymi na sesji z modelkami.
Moje pierwsze podrygi jeżeli chodzi o takie zdjęcia.
Jest sporo mankamentów związanych z umiejętnościami, sprzętem, brakiem światła...
Wybrałem kilka fotek poniżej, dajcie znać czy idę w dobrą stronę :)
40.
183247
41. Tutaj kompletnie po ciemku
183248
42.
183249
43.
183250
44.
183251
45.
183252
46.
183253
47.
183254
Tym razem świeże zdjęcia Kościoła Mariackiego. Zrobiłem kilka, jedno z nich chciałbym u siebie w galerii umieścić.
Pytanie które.. no i co o nich myślicie?
48.
186133
49.
186134
50.
186135
51.
186136
52.
186137
53.
186138