Zobacz pełną wersję : ProShow Gold/Producer - jaki FPS?
Jakiś czas temu zmieniłem E-510 na E-PM2 no i się zaczęło, bo do pokazu slajdów jaki tworze w tym programie doszły urywki filmów nagrane tym aparatem. Jak wiadomo E-PM2 nagrywa filmy z parametrem FPS 29,97. Teraz się zastanawiam czy w związku z tym konwersje w ProShow do pliku wyjściowego też powinienem robić z parametrem FPS 29,97 czy może są jakieś inne zalecenia? Poza jakością chodzi mi również też o kompatybilność w przypadku odtwarzania na różnych sprzętach.
Mam również na myśli format MPEG-4, kodek H.264 przy rozdzielczości 1920x1080.
Dziękuje za wszelkie spostrzeżenia.
Po siedzeniu od wczoraj w temacie FPS odpowiadam sobie (może też dla potomnych), że jeżeli chcemy zachować najwierniejszą jakość zarejestrowanego materiału należy FPS pozostawić taki sam jak w oryginale. W moim przypadku 29,97. Przy zmianie tego parametru, a w szczególności do wartości 24 czy 25 dla systemu PAL nasz film gubi klatki co się objawia skokami i takie tam. Pewnie idzie to jakoś ogarnąć ale sadzę, że trzeba się nieźle napocić.
"To mówiłem ja. Jarząbek Wacław"
chyba nawet tutaj pojawiały się jakieś informacje nt. obróbki wideo przez rozklatkowanie filmu, import do LR, obróbkę i ponowne złożenie materiału. Można korzystając z krzywych w aparatach Olympusa zwiększyć zakres dynamiki (zmniejszając nieco kontrast, gasząc światła i rozjaśniając cienie) co da nieco wyprany materiał do dalszej edycji.????