PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus Viewer 3 - czy korzystacie z tego programu.



Namor1
28.12.13, 20:55
Od niego zacząłem bo był dołączony do aparatu. Dzisiaj mandarynki tokowały i jedna wylądowała przy dziupli tuz nad moją głową. Kilka ujęć zdążyłem zrobić, ale kompletny przepał. Co można zrobić z tym tłem po lewej stronie. Czy jakaś funkcja tytułowego programu może pomóc. Czy też trzeba jakoś inaczej?

106860

Rysiek_O
28.12.13, 21:04
Masz tę fotkę zapisaną w formacie RAW?

andtor2
28.12.13, 21:05
Od niego zacząłem bo był dołączony do aparatu. Dzisiaj mandarynki tokowały i jedna wylądowała przy dziupli tuz nad moją głową. Kilka ujęć zdążyłem zrobić, ale kompletny przepał. Co można zrobić z tym tłem po lewej stronie. Czy jakaś funkcja tytułowego programu może pomóc. Czy też trzeba jakoś inaczej?

106860
Rób zdjęcia w RAW + jpg. Z RAW-a (.orf ) są zawsze większe szanse, że z przepału coś uda się wyciągnąć. Z drugiej strony taki aparat PRO nie powinien tak przepalić tła:wink:
Wszak ma ogromna rozpiętość tonalną. Bez porównania lepszą do starszych konstrukcji. (tzw. rów mariański:wink: )

Namor1
28.12.13, 21:06
Masz tę fotkę zapisaną w formacie RAW?
Niestety, na razie robię tylko jpg.

Jasand
28.12.13, 21:09
Czy Olympus Viewer 3.0 jest tylko do M1 ? Ja mam OV 2.0 i mogłem zaktualizować tylko do wersji 1.43.

BIKER
28.12.13, 21:11
Koniecznie przejdź na foty w RAWACH. Naprawdę uratujesz dzięki temu niejedną fotkę.:grin:

P.S. Mam obie wersje OV. Ostatnio do wersji 3 była aktualizacja. Pobierzcie sobie bo warto.

Rysiek_O
28.12.13, 21:11
Niestety, na razie robię tylko jpg.

Tak jak Andtor 2 radzę przestawić na zapis RAW+jpg. Zmniejszy się wtedy ilość zdjęć możliwa do zapisania na karcie, ale OV3 uaktywni nowe funkcje i łatwiej będzie zapanować nad taką fotką.

apz
28.12.13, 21:13
Niestety, na razie robię tylko jpg.


Brakuje Ci miejsca na kartach SD?
Z Rawa możesz odzyskać znacznie więcej danych, masz ponad 2 EV do odzyskiwania tła.

Mój błąd....Chcesz pomocy a wstawiasz na forum znaczki pocztowe?
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=106862&d=1388262131

Poproszę o całego jpg-a gdzieś w necie , a na forumie przy tej wielkości pliku zmniejszaj rozdzielczośc do 72 dpi

Nadal jest 300 dpi, czego w necie i tak nie da sie wykorzystać.

Rysiek_O
28.12.13, 21:15
Czy Olympus Viewer 3.0 jest tylko do M1 ? Ja mam OV 2.0 i mogłem zaktualizować tylko do wersji 1.43.
Możliwe, że trzeba aktualizować po kolei. Ściągnąłem OV3 po zmianie kompa od razu. Korzystam z niego do obróbki fotek z E-30, ale potrafi też czytać RAW-y z E-M1.

andtor2
28.12.13, 21:36
...Chcesz pomocy a wstawiasz na forum znaczki pocztowe?...
Bez przesady, o ile pamiętam wstawiał za duże zdjęcia, a te ostatnie o rozdzielczości 1382x1037pix (także te w swoim wątku) ledwo mieszczą mi się na ekranie i znaczkiem pocztowym bym tego nie nazwał.

Krystyna1975
28.12.13, 21:39
Pobierzcie sobie bo warto.

A co ma takiego świetnego ver. 3.0, czego nie ma 2.0, którą zainstalowałam?

Namor1
28.12.13, 21:43
Brakuje Ci miejsca na kartach SD?
Z Rawa możesz odzyskać znacznie więcej danych, masz ponad 2 EV do odzyskiwania tła.

Chcesz pomocy a wstawiasz na forum znaczki pocztowe?


Poprszę o całego jpg-a gdzieś w necie , a na forumie przy tej wielkości pliku zmniejszaj rozdzielczośc do 72 dpi

Zostałem wcześniej wielokroć opieprzony za zbyt duże załączniki.
Co do wrzucenia gdzieś w necie to muszę najpierw wyczaić jak się to robi.

Jasand
28.12.13, 21:46
Pierwsze co zauważyłem to ikonki na listwie narzędziowej sa opisane czego nie było w OV2.

Co do werski to przy zakupie OM-D E-M5 był na płycie OV2 który można zaktualizować tylko do wersji jak pisałem powyżej . Nie ma propozycji do przejscia na OV3.


Co do wrzucenia gdzieś w necie to muszę najpierw wyczaić jak się to robi.

Załóż sobie konto np na dropbox

andtor2
28.12.13, 21:49
Zostałem wcześniej wielokroć opieprzony za zbyt duże załączniki.
Co do wrzucenia gdzieś w necie to muszę najpierw wyczaić jak się to robi.
I słusznie:) Nie musisz wrzucać gdzieś w necie, tak jak teraz jest OK w formie załączników. Tylko mało kto ma pewnie większa rozdzielczość monitora w pionie jak 1024pix. W poziomie już często sięga do 1920pix.

BIKER
28.12.13, 21:50
OL V 3 jest bardziej rozbudowany, również do nowych aparatów. Mnie bardzo odpowiada obróbka rawów. A OL V 2 służy mi do zmnieszania rozmiaru fotek (tak mi wygodniej):grin:

apz
28.12.13, 21:51
Bez przesady, o ile pamiętam wstawiał za duże zdjęcia, a te ostatnie o rozdzielczości 1382x1037pix (także te w swoim wątku) ledwo mieszczą mi się na ekranie i znaczkiem pocztowym bym tego nie nazwał.Masz rację ,to ja zapisałem samą miniaturkę, wycofuję zastrzeżenie. Mea culpa!

marek7001
28.12.13, 21:53
Pierwsze co zauważyłem to ikonki na listwie narzędziowej sa opisane czego nie było w OV2.

Co do werski to przy zakupie OM-D E-M5 był na płycie OV2 który można zaktualizować tylko do wersji jak pisałem powyżej . Nie ma propozycji do przejscia na OV3.










Załóż sobie konto np na dropbox



OV3 musisz pobrać jako coś nowego, nie ma aktualizacji z 2 do 3.

jck
28.12.13, 21:56
Niestety, z tego jpg'a w Olympus Viewer'ze nie uda ci się nic sensownego zrobić. Gdybyś miał orf'a to mógłbyś się ratować funkcją "Gradacja" z nastawem "Ciemny ton", na zrzucie w czerwonym kręgu.
106864

Namor1
28.12.13, 22:12
A co ma takiego świetnego ver. 3.0, czego nie ma 2.0, którą zainstalowałam?

Tego nie wiem, ale w 1 grudnia doszło [ z tym, że jest to Olympus Viewer 3 ver.1.2]:


Wer. 1.2, 1 grudnia 2013
* Obsługa Kontroli świateł i cieni przez procesor TruePic VI.
* Dodanie funkcji do następującego okna
-Tworzenie filmu Time Lapse
-Eksportowanie z przetwarzaniem zbiorczym
-Wyczyść Cache
* Poprawa stabilności następujących funkcji
-Eksportuj zdjęcie



---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post był o 21:57 ----------

Posumowując:
- powinienem zapisywać RAW+jpg [już przestawiłem]. Z jpg wynika, czy zachować zdjęcie, czy wywalić, a takie na których mi zależy jakoś tam obrabiać [na razie nie wiem jak; jak będę musiał przestawiać przy każdym zdjęcie te 20 suwaków to się załamie].

BIKER
28.12.13, 22:27
Namor1 pójdź "na skróty" zapisuj tylko w RAW. Zyskasz miesce na karcie, a co będzie trzeba i tak wyrzucisz po przejżeniu na kompie, bo wyświetlacz aparatowy może Ciebie oszukać. O ew. czasie na selekcję już nie wspomnę. :grin:

andtor2
28.12.13, 22:41
Posumowując:
- powinienem zapisywać RAW+jpg [już przestawiłem]. Z jpg wynika, czy zachować zdjęcie, czy wywalić, a takie na których mi zależy jakoś tam obrabiać [na razie nie wiem jak; jak będę musiał przestawiać przy każdym zdjęcie te 20 suwaków to się załamie].
Tak nie całkiem do końca prawda. Bywa, ze jpg wydaje się bardzo nieudany (niedoświetlony, prześwietlony) a z tego samego pliku RAW można uzyskać jeszcze przyzwoite zdjęcie, choć trzeba przyznać nie zawsze. Gorzej jesli jest przepalone bardzo, jesli niedoświetlone są duże szanse (biorąc jeszcze pod uwagę jaki masz sprzęt) na dobre foto. Wiadomo jesli nie ma ostrości to i RAW w niczym nie pomoże. Dodatkowa zaleta, że możesz sobie swobodnie w RAW-ie korygować balans bieli, a w jpg to już trudniej. Jeśli chodzi o suwaki to trzeba się z nimi zaznajomić i czasem wystarczy tylko kilka przestawić.

Mirek54
28.12.13, 23:23
Co można zrobić z tym tłem po lewej stronie. Czy jakaś funkcja tytułowego programu może pomóc. Czy też trzeba jakoś inaczej?

106860

Postaraj sie wyciagnac ile sie daa z tego tla,albo jeszcze wiecej.A jak nie to inaczej jakos 106871

Namor1
28.12.13, 23:31
Postaraj sie wyciagnac ile sie daa z tego tla,albo jeszcze wiecej.A jak nie to inaczej jakos

Dzięki, a w jaki sposób/jakim programem to zrobiłeś?

apz
29.12.13, 00:05
Dzięki, a w jaki sposób/jakim programem to zrobiłeś?


Podejrzewam, że w PS.

helmuth
29.12.13, 00:27
Co można zrobić z tym tłem po lewej stronie. Czy jakaś funkcja tytułowego programu może pomóc
Tu już nic (żaden program do wywoływania) nie pomoże. Chyba, że jakieś sztuczki, tak jak Mirek pokazał, ale to już w innym programie (do edycji). :-P

Namor1
29.12.13, 10:15
A odszumianie to też tylko z RAW, czy z jpg też można?

apz
29.12.13, 13:04
A odszumianie to też tylko z RAW, czy z jpg też można?Jak w pozostałych aspektach, masz więcej informacji , łatwiej jest je zrobić z mniejszą stratą dla jakości końcowej obrazka.

Z jpg też można tylko jest gorzej...

zbyma72age
6.01.14, 14:49
Tu już nic (żaden program do wywoływania) nie pomoże. Chyba, że jakieś sztuczki, tak jak Mirek pokazał, ale to już w innym programie (do edycji). :-P

Dzisiaj zajrzałem i spróbowałem:
https://forum.olympusclub.pl/threads/89433-Poradnik-GIMP-Maski-jasno%C5%9Bci.
czas ok. 1 min.
Oczywiście jest to szybka próba.

Pozdrawiam

BIKER
6.01.14, 15:07
Zbyma Ciebie można tylko podziwiać. Szacun.:grin:

luzaczek82
6.01.14, 18:52
Siemanko.Oczywiście stawiam pierwsze kroki w olympusie i bawię się Viever 3,mam pytanko np jak wykadruję zdjęcie jak zrobić żeby został tylko sam kadr bez zaciemnionych boków?i następne powiedzmy mam jakieś zdjęcie na pulpicie otwieram za pomocą viever 3 i nie widać go w programie(chyba że muszę importować zdjęcie)

helmuth
7.01.14, 13:35
... i następne powiedzmy mam jakieś zdjęcie na pulpicie otwieram za pomocą viever 3 i nie widać go w programie(chyba że muszę importować zdjęcie)Najpierw uruchom OV3 a potem otwórz zdjęcie z pulpitu.

luzaczek82
7.01.14, 13:54
Dzięki pomogło jeszcze nie wiem jak z tym kadrowaniem...

BIKER
7.01.14, 16:52
Jak wykadrujesz w programie, eksportuj zdjęcie. Ono powinno trafić do folderu Olympus Viewer. Ten folder program sam zakłada i tam są zgrywane fotki np. z aparatu.
Ale jeśli będziesz edytował fotę z innego folderu, też wyeksportuj i ona w folderze zostanie po edycji.:grin:

luzaczek82
7.01.14, 17:03
Dziwnie tak, jak obrabiałem foty z nikona w vnx2 to po wykadrowaniu zostawało mi tylko wykadrowane zdjęcie...dzięki za pomoc

Namor1
21.01.14, 13:51
Podczas obróbki, gdy próbuje zapisać "zapisz kopie" program zawiesza się i w rezultacie trzeba go zamknąć. Odinstalowałem, zainstalowałem na nowo - to samo. Nawet bez obróbki, jeśli przeglądane zdjęcie chcę zapisać jako kopię jest to samo. Pojawia się struktura katalogów i natychmiast zawiesza. Dotyczy to też najzwyklejszych "jpg". Możecie sprawdzić czy u Was też tak jest - może nie powininem aktualizować oprogramowania to byłoby lepiej.

sten
21.01.14, 15:11
Mam OV2. Ciekawe? Mnie tak robi, tylko wtedy jak chcę zapisać w folderze razem ze zdjęciami obrabianymi w innych programach, więc muszę mieć osobny folder na zdjęcia z OV i nie ma wtedy żadnych konfliktów.

Namor1
2.02.14, 11:09
Czy "redukcja zakłóceń" w Olympus Viewer 3 to to samo co "odszumianie"?

jck
2.02.14, 11:43
Czy "redukcja zakłóceń" w Olympus Viewer 3 to to samo co "odszumianie"?
No, chyba "filtr zakłóceń". Jak najbardziej. Zapewne nie najgorszy, bowiem algorymy odszumiania wykorzystuje również LR i PS. Nie sadzisz, że jest coś na rzeczy?

petreq
2.02.14, 11:44
"Filtr zakłóceń" - tak.

Careme
16.08.14, 20:31
Nie wiecie czy w Olympus Viewer można łączyć zdjęcia, kt. nie są zrobione w trybie panoramy? Na razie nie mogę znaleźć takiej opcji.

BIKER
16.08.14, 20:50
Viewer łączy tylko zdjęcia w panoramy, zrobione na kartach XD przez aparaty Olympus trybie PANORAMA. O innych możliwosciach, nic nie wiem.:grin:

Careme
16.08.14, 21:11
Viewer łączy tylko zdjęcia w panoramy, zrobione na kartach XD przez aparaty Olympus trybie PANORAMA. O innych możliwosciach, nic nie wiem.:grin:
To się zgadza z moją obserwacją + szukaniem po hasłach kluczowych. A może ktoś ma poradę na to?

BIKER
16.08.14, 21:24
Prawdopodobnie w przypadku OV 3 nie ma ta to dobrej rady. Program nie składa panoram z innych aparatów i nośników, oraz zdjęć zrobionych "z ręki".Ale najlepiej jakby to potwierdził np. Jacek. On będzie złotym źródłem wiedzy, albo potwierdzi to co napisałem.

P.s. Być może do nowych aparatów Olympusa dołączany jest program z rozbudowaną wersją funkcji Paoramy, musisz sprawdzić. Albo poszukać innego programu.:grin:

Karol
16.08.14, 22:15
A może ktoś ma poradę na to?
Inny soft?
Dobrze sobie radzi prościutki Microsoft ICE, ew. bardziej rozbudowany Hugin.

Careme
20.08.14, 06:06
Inny soft?
Dobrze sobie radzi prościutki Microsoft ICE, ew. bardziej rozbudowany Hugin.
Dziękuję za poradę.

bronku
4.03.17, 19:52
Witam
Mam pytanie odnoście Viewer'a. W aparacie (O-MD em10 mkII) jest możliwość zrobienia 1 zdjęcia poprzez połączenie np 3 zdjęć (taki jakby kolaż). Orientuje się ktoś czy można zrobić takie połączenie w programie? Szukałem po menu i nie mogę znaleźć.

tropic
4.03.17, 20:05
Witam
Mam pytanie odnoście Viewer'a. W aparacie (O-MD em10 mkII) jest możliwość zrobienia 1 zdjęcia poprzez połączenie np 3 zdjęć (taki jakby kolaż). Orientuje się ktoś czy można zrobić takie połączenie w programie? Szukałem po menu i nie mogę znaleźć.

Nie temu służy OV !! To program do obrabiania zdjęć...Kolaże, ramki, dymki i psie mordki są w pierdylionie aplikacji na smarka...i w Picasa :-)