PDA

Zobacz pełną wersję : Przesiadka z E-30 na E5 czy warto?

Peterax
22.12.13, 21:54
Witam!!!

Jak w temacie zastanawiam się nad zakupem E-5, trochę biję się z myślami czy warto?

W E-30 głównie denerwuje mnie niskie użyteczne ISO, czy w E-5 jest lepiej?

Pozdrawiam i czekam na opinie?

nyny
22.12.13, 21:56
Moim zdaniem nie warto.
No chyba, ze brakuje uszczelnien i nie ma kasy na M1.

Tutaj masz technikalia:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M1-versus-Olympus-E5-versus-Olympus-E620___909_682_588

pozdro

apz
22.12.13, 21:56
Witam!!!

Jak w temacie zastanawiam się nad zakupem E-5, trochę biję się z myślami czy warto?

W E-30 głównie denerwuje mnie niskie użyteczne ISO, czy w E-5 jest lepiej?

Pozdrawiam i czekam na opinie?Jest podobnie, nieznacznie lepiej, niestety... Lepiej jest w obu OM-D.

Peterax
22.12.13, 22:13
W OMD E-M5 miałem okazję potestować na warsztatach foto no i sprawdziłem ISO i AF są bardzo fajne. Mam parę obiektywów 4/3 i nie chciałbym z nich rezygnować na razie. Czy E-M5 radzi sobie ze starymi obiektywami pod względem AF?

Moominek
22.12.13, 22:30
Jak ma być szybko, to nie. Miałem przez chwilę stare tele z 4/3 z adapterem i zrezygnowałem na rzecz 75-300. Poza tym, AF-C marny. Do tego E-M1 potrzebny.

apz
22.12.13, 22:46
W OMD E-M5 miałem okazję potestować na warsztatach foto no i sprawdziłem ISO i AF są bardzo fajne. Mam parę obiektywów 4/3 i nie chciałbym z nich rezygnować na razie. Czy E-M5 radzi sobie ze starymi obiektywami pod względem AF? Jest już E-M1, dzięki innej budowie matrycy i oprogramowaniu AF-S działa świetnie lub bardzo dobrze (zalezy od konstrukcji obiektywu) i jest nareszcie działajacy AF-C.

jagger
22.12.13, 22:53
ja kiedyś przesiadłem się z E30 na E5 i nie żałowałem... różnica była bardzo duża na korzyść E5... ale to było 3 lata temu.. teraz jest OMD EM1 z MMF3, które świetnie łączy duże szkła z bezlusterkowcami... mz warto iść w tym kierunku... natomiast jak masz okazję kupić tanio E5 to mz nie jest to zły wybór bo to sprzęt nie do zajechania, mocno nim tłukłem strita i przyrodę, dyndał mi też przy sakwie na wyprawach rowerowych za kołem polarnym i nie zawiódł ani razu. pozdrawiam.

Peterax
22.12.13, 22:54
No to trzeba czekać jak stanieje E-M1 albo kasy trochę wygrać ;)

osiem1984
23.12.13, 11:01
Nie warto moim zdaniem, miałem kiedyś podobny dylemat. Ja zmieniłem swojego E-30 na E-M5 i nie żałuję żadnej wydanej złotówki. Możesz poczekać aż stanieje E-M1, żeby używać komfortowo dużych szkiełek ale jeśli się przesiądziesz na mały korpus to pomyśl, czy nie lepiej zamienić te szkiełka. Z mojego doświadczenia Ci napiszę, że sprzedając szkiełka 4/3 można wcale nie tak dużo dokładając zakupić szkiełka do m4/3.