PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa portrety do oceny

Sapphiron
8.12.13, 23:00
1.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/59705033/forum/FLA_7973.png)

2.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/59705033/forum/FLA_7944.png)

jarek_gd
8.12.13, 23:08
Piękne.

Saboor
8.12.13, 23:24
1. 2.
Wiesz co? Wydaje mi się, że tak na pierwszym jak i drugim portrecie wzrok skupia się na... nosie.
To celowy zabieg?

diabolique
8.12.13, 23:37
Warto psuć takie fajne fotki tym "stemplem"?
Jak będziesz dobry poznają cię po stylu, nie po logotypie...
(albo chociaż ustaw większą przezroczystość, please)

Sapphiron
8.12.13, 23:55
opinia odnośnie stępla mnie ni obchodzi. wstawiłem zdjęcia do oceny więc oczekuje oceny zdjęć.

diabolique
9.12.13, 00:00
opinia odnośnie stępla mnie ni obchodzi. wstawiłem zdjęcia do oceny więc oczekuje oceny zdjęć.

Nie rozumiem. Przecież stempel jest na zdjęciu...

Krystyna1975
9.12.13, 00:04
Wiesz co? Wydaje mi się, że tak na pierwszym jak i drugim portrecie wzrok skupia się na... nosie.
To celowy zabieg?

W drugim przypadku się zgadzam, myślę, że ze zbyt bliska zdjęcie było robione i ten nos wyszedł przerysowany, tj. zbyt duży i przez to przyciągający uwagę. W pierwszym portrecie mój wzrok zatrzymuje się na ładnie umalowanym i pasującym kolorystycznie (lubię zestaw niebieskiego z pomarańczowym), oku.

diabolique
9.12.13, 00:04
(...) wzrok skupia się na... nosie.

Kolega prosi o ocenę zdjęć, nie nosów ;)

Sapphiron
9.12.13, 00:28

daruj sobie te złośliwości

Nie rozumiem. Przecież stempel jest na zdjęciu...

Pozwól że wytłumaczę w najprostszy sposób jaki potrafię. Zasłoń sobie palcem stempelek, skup się na ocenie zdjęcia. Proste prawda?

diabolique
9.12.13, 00:37
Pozwól że wytłumaczę w najprostszy sposób jaki potrafię. Zasłoń sobie palcem stempelek, skup się na ocenie zdjęcia. Proste prawda?

Nawet nie wiesz, jak szybko przyznasz mi rację...
Co do meritum - ten stempel jest integralną częścią tego co widzę. Co więcej, jest częścią dominującą w kadrze. To, że ja go sobie zasłonię palcem nie sprawi automatycznie, że inni też go nie zobaczą. Bo jest to rzecz, która pierwsza rzuca się w oczy i nie pozwala cieszyć się zdjęciem.
Poza tym nie panujesz nad tak szeroką ogniskową. Krzywdzisz dziewczyny przedstawiając je tak karykaturalnie. Sama obróbka, kolorystyka jest jak dla mnie ok.

PS. Nie sądzę, że wiele osób się tu wypowie, sądząc po twoich reakcjach na wpisy. Nie byłem złośliwy, co najwyżej sarkastyczny.
pozdrawiam serdecznie, bez odbioru :)

Sapphiron
9.12.13, 00:39
Co więcej, jest częścią dominującą w kadrze.

Rozumiem że skoro dominującą to pewnie u Ciebie wyświetla się stempel na ponad 50% zdjęcia... hmmm dziwne...

Co do ogniskowej, no cóż muszę kupić jakiś dłuższy skoro 50mm karykaturalnie krzywdzi dziewczyny...

diabolique
9.12.13, 00:43
Rozumiem że skoro dominującą to pewnie u Ciebie wyświetla się stempel na ponad 50% zdjęcia... hmmm dziwne...

Nie, po prostu jest najjaśniejszym elementem na zdjęciu. Tak samo jak księżyc na niebie jest jedynie małym procentem tego co widzisz, ale zwraca twoją uwagę.
Dziwne, prawda? ;)
Jeśli to 50mm, to stoisz po prostu za blisko. To nie obiektyw je krzywdzi, tylko ten, kto się nim nonszalancko posługuje.

Krystyna1975
9.12.13, 00:46
Co do ogniskowej, no cóż muszę kupić jakiś dłuższy skoro 50mm karykaturalnie krzywdzi dziewczyny...

Ze byt małej odległości je fotografujesz. Jak chcesz mieć ciasny portret, to albo 50 mm z większej odległości i potem wykadrowujesz, albo dłuższa ogniskowa, bo widzisz co się dzieje - kinol a la cyrano de bergerac. Takie moje zdanie.

Sapphiron
9.12.13, 00:59
ok rozumiem. Zdjęcia są bardzo słabe przez moje nieumiejętne posługiwanie się obiektywem. Dziękuję, postaram się zmienić w przyszłości.

diabolique
9.12.13, 01:01
ok rozumiem. Zdjęcia są bardzo słabe przez moje nieumiejętne posługiwanie się obiektywem. Dziękuję, postaram się zmienić w przyszłości.

Źle zaczęliśmy. Spróbujmy od początku...

ZAJE..STE FOTY!
Mam nadzieję, że teraz jest ok.
pozdrówki :)

Sapphiron
9.12.13, 01:06
Raczej wolę komentarze z konstruktywną krytyką niż słodzenie... W podziękowaniach nie było ironii.

Eddie
9.12.13, 12:10
Koledzy piszą bardzo konkretnie, jest to też konstruktywne - wszak wskazują palcem gdzie leży błąd.
I jeśli zdjęcie jest nieudane z powodu złego zastosowania narzędzia, którym się posługujemy to cała reszta się nie liczy.

Dobra, po chwili namysłu...

Przede wszystkim, ciężko te dwa zdjęcia nazwać portretem. One nie mówią nic nawet o wyglądzie tych pań. Gdybym miał na podstawie tych fotografii ocenić ich urodę musiałbym przyjąć, że pierwsza ma potężny nos i bardzo wąską twarz. Druga natomiast posiada ogromne czoło, również ogromny nos, malutkie usta i przesadnie wąską brodę.
Prawdopodobnie nie to chciałeś pokazać...

Sapphiron
9.12.13, 13:18
kurcze, a ja myślałem że to jest forum fotograficzne gdzie ocenia się fotografie, technikę, światło itp a nie forum urody kosmetycznej gdzie wytyka się "wady" urody...

---------- Post dodany o 12:18 ---------- Poprzedni post był o 12:10 ----------

Przede wszystkim, ciężko te dwa zdjęcia nazwać portretem.

Wiem wiem... zdjęcia raczej należą do zdjęć aktowych ginekologicznych... zero twarzy itp... przepraszam :(

Thomasso
9.12.13, 13:20
Ja się podobno nie znam na robieniu zdjęć ale napiszę w punktach co na plus co na minus.

minusy:
- na pierwszym zdjęciu obróbka skóry czoła (ten kawałek w cieniu pod włosami) straszna masakra wyszła.
- na pierwszym kadr/poza modelki wyjątkowo podkreślające, uwypuklające dominujący nos (niestety), to nie jest kwestia urody modelki ale takim ujęciem ją skrzywdziłeś.
- na drugim - za dużo czoła i znów nienajszczęśliwsza poza uwypuklająca tylko, tak znów, nos.
- na drugim - nie wiem czy obrabiałeś skórę jakoś, czy to nietykane i jest tak jak wizażysta zrobił, ale możnaby to poprawić bo na razie to od razu rzuca mi sie w oczy gruba warstwa makijażu, szczególnie na tym nosie - trzeba by to jakoś "zblurować"
- watermarki - nie lubię :)

plusy:
+ ogólnie fajna kolorystyka - szczególnie na drugiej focie
+ sensowne światło
+ pomysłowy watermark wychodzący poza ramy zwykłego napisu "costam photography/fotografia" :)

T.

helmuth
9.12.13, 13:29
kurcze, a ja myślałem że to jest forum fotograficzne gdzie ocenia się fotografie, technikę, światło itp a nie forum urody kosmetycznej gdzie wytyka się "wady" urody...Chcesz, żeby oceniać fotografię?
Wstaw zdjęcie fotografii ;)
Co do zdjęć, dodam jeszcze, że na pierwszym, pani ma kostropate czoło a na drugim, fatalnie upudrowany nos.

wulf
9.12.13, 13:30
Pieczątka jest fajna. Powinieneś sobie zrobić taką do wyciskania na odbitkach. Suchy stępel i mała ręczna praska dadzą świetny wygląd... ale tylko na papierze.
Jak rozumiem te portrety to nie portrety dla dziewczyn tylko chodzi o to co mają zrobione z oczami?
Raczej dałbym se spokój z takimi szerokimi kadrami i skupił się na ważnych detalach w trybie macro. wystarczyłoby pół albo i mniej twarzy.
Kolorystycznie ok ale włosy u tej rudej wymagają dużej poprawy i zagęszczenia w programie graficznym.
Co do ustawienia modelek to zupełnie mi się nie podoba z powodów o których pisali wcześniej koledzy.

Sapphiron
9.12.13, 13:31
macie racje :)

Modelka ma kostropate czoło, mega nos i w ogóle wąską twarz... Na drugim jest brzydka i ma kilogram tapety na twarzy i to jeszcze źle nałożonej...

Dziękuję za konstruktywne komentarze :)

helmuth
9.12.13, 13:36
Dziękuję za konstruktywne komentarze :)Forum zawsze do usług. :twisted:

aga_piet
9.12.13, 13:37
Thomasso i wulf napisali konstruktywnie. Przykro, że tego nie widzisz.

Sapphiron
9.12.13, 13:40
Thomasso i wulf napisali konstruktywnie. Przykro, że tego nie widzisz.

Ale przecież podziękowałem za konstruktywne komentarze... więc o co ci kaman tym razem?

MonikaB
9.12.13, 13:43
Drugie zdjęcie podoba mi się, jakkolwiek skoro zauważyłeś mankamenty w urodzie modelki, to warto byłoby tak ją ustawić, by wygladała korzystniej.

wulf
9.12.13, 13:48
Ale przecież podziękowałem za konstruktywne komentarze... więc o co ci kaman tym razem?
S. proszę.
Jesteś fajnym kolegom i wprowadzasz trochę potrzebnego zamieszania na forum. Przypuszczam, że nie tylko ja ale i kilka osób spotkałoby się z Tobą osobiście na jakimś zlocie albo przy innej okazji.
Nie marnuj sympatii ludzkiej takimi niegrzecznymi wpisami. Zwracając się do kogoś wypadałoby też "Ci" napisać z dużej litery. Sam nie jestem święty w tym względzie, więc myślę, że to tylko zwykły błąd.

Piszę to otwarcie na forum bo nie mam w zwyczaju pisania pouczeń na priva albo dawania anonimowych minusów.
Pozdrawiam.

Saboor
9.12.13, 14:00
Stempli też nie. :-P Chesz w nos?

Sapphiron
9.12.13, 14:03
Stempli też nie. :-P Chesz w nos?

Szczerze się uśmiechnąłem po tym poście ;) nie ze względu na treść a ze względu na luz i zawadiackość której często brakuje na tym forum ;)

Saboor
9.12.13, 14:05
Szczerze się uśmiechnąłem po tym poście ;) nie ze względu na treść a ze względu na luz i zawadiackość której często brakuje na tym forum ;)
Się cieszĘ. Żeby nie było, przez duże "Ę". :mrgreen:

Thomasso
9.12.13, 14:08
Pieczątka jest fajna. Powinieneś sobie zrobić taką do wyciskania na odbitkach. Suchy stępel i mała ręczna praska dadzą świetny wygląd... ale tylko na papierze.

Zawsze można ja wstawić coś a la emboss czy jakoś tak z kryciem nie na 100% - też by fajnie na zdjęciu w necie wyglądało.

T.

Sapphiron
9.12.13, 14:11
Zawsze można ja wstawić coś a la emboss czy jakoś tak z kryciem nie na 100% - też by fajnie na zdjęciu w necie wyglądało.
T.

Ciekawa uwaga :) rozwinąłbyś jak to ogarnąć? bo nie znam się za bardzo, a do swojego używałem zawsze kształtu pędzla na 70% krycia.

diabolique
9.12.13, 14:21
zdjęcia raczej należą do zdjęć aktowych ginekologicznych... zero twarzy itp... przepraszam :(

Czyjś wizerunek, to jeszcze nie portret...

Kurczę, pochwalcie człowieka, bo widać, że łaknie tego jak kania dżdżu.
Rozpaczliwie próbuje odbijać argumenty kiepskich krytyków. Oceniacie nosy, twarze, stemple, kolory, obróbkę a on wciąż musi odpisywać, że nie na takie wpisy czeka...

Sapphiron
9.12.13, 14:22
Czyjś wizerunek, to jeszcze nie portret...

Kurczę, pochwalcie człowieka, bo widać, że łaknie tego jak kania dżdżu.
Rozpaczliwie próbuje odbijać argumenty kiepskich krytyków. Oceniacie nosy, twarze, stemple, kolory, obróbkę a on wciąż musi odpisywać, że nie na takie wpisy czeka...

Długo tak możesz ironizować? bo to nudne się już robi...

diabolique
9.12.13, 14:25
Długo tak możesz ironizować? bo to nudne się już robi...

Staram się w swobodnej formie literackiej, bez zadęcia przekazać ci pewną informację odnośnie twoich prac. Nie wyszło, więc poddaję się.
http://iqkartka.pl/cards/8273.png

Sapphiron
9.12.13, 14:26
Tak, masz rację. jestem za głupi :)

diabolique
9.12.13, 14:29
Tak, masz rację. jestem za głupi :)

Wiedzę książkową możesz czerpać z książek. Nie ma sensu bym ją tu powielał. Starałem się zawrzeć uwagi praktyczne zaobserwowane na własnej osobie i przeanalizowane na własnych błędach.
pozdrówki i zadowolenia ze swoich prac :)
(i oddalił się w nieznanym kierunku...)

EDIT:
Na pożegnanie ciekawy cytat

Otóż żeby wykonać dobry portret człowieka trzeba go poznać, zgłębić chociaż trochę istotę jego duszy. W dzisiejszych czasach ludzie przykładają więcej do samej techniki wykonania, większość jest robione na szybko, wg własnego widzimisię i zapominamy o najważniejszym.

ahutta
9.12.13, 14:41
EDIT:
Na pożegnanie ciekawy cytat

Otóż żeby wykonać dobry portret człowieka trzeba go poznać, zgłębić chociaż trochę istotę jego duszy. W dzisiejszych czasach ludzie przykładają więcej do samej techniki wykonania, większość jest robione na szybko, wg własnego widzimisię i zapominamy o najważniejszym.

Tym wpisem chyba przegiąłeś ;)

Sapphiron
9.12.13, 14:43
typowe ;) przeszukać internet żeby tylko zdyskredytować rozmówcę ;) techniki jak z SB ;)

Jan_S
9.12.13, 14:44
diabolique - a skąd wątpliwość że Sapphiron nie zgłębił istoty?

diabolique
9.12.13, 14:47
typowe ;) przeszukać internet żeby tylko zdyskredytować rozmówcę ;) techniki jak z SB ;)

Zdyskredytowałem cię słowami, które sam wypowiedziałeś? To bardzo mądre słowa. W pełni się z nimi zgadzam. Serio.
I nie trzeba przeszukiwać internetu, to z wątku sprzed paru dni - 5 grudnia. Wystarczy dobra pamięć zamiast przeszukania.

Thomasso
9.12.13, 14:47
Ciekawa uwaga :) rozwinąłbyś jak to ogarnąć? bo nie znam się za bardzo, a do swojego używałem zawsze kształtu pędzla na 70% krycia.

No to tak.. klepiesz tym pędzlem logo i jak pracujesz w PSie to klikasz 2x warstwe (Styl warstwy) z tym logo wybierasz opcje warstwy i idziesz do pola Faza i płaskorzeźba - tam sobie pomurdaj suwaczkami zeby sie to takie 3d zrobilo i poznej zmien mieszanie warstwy z tym logo na Ekran/Jasniej i powinno być.

EDIT:
Tylko to logo na osobnej warstwie z przezroczystym tłem.

T.

Sapphiron
9.12.13, 14:48
Nie zdyskredytowałeś mnie bo nie masz nawet takiej możliwości ;) za to ciągłe tego próby na wszelkie sposoby są już nudne ;)

---------- Post dodany o 13:48 ---------- Poprzedni post był o 13:48 ----------

No to tak.. klepiesz tym pędzlem logo i jak pracujesz w PSie to klikasz 2x warstwe (Styl warstwy) z tym logo wybierasz opcje warstwy i idziesz do pola Faza i płaskorzeźba - tam sobie pomurdaj suwaczkami zeby sie to takie 3d zrobilo i poznej zmien mieszanie warstwy z tym logo na Ekran/Jasniej i powinno być.

T.

Plusik za bardzo konkretną poradę :)

ahutta
9.12.13, 14:49

Nie przesadzaj, jakby wykorzystał techniki SB, to byś już miał totolotka pałami na plecach wypisanego, kajdanki na rękach i skarpetkę w ustach. Ot, takie sado-maso by SB, a tak to mamy "wykorzystanie zdania wyrwanego z kontekstu" ;)

diabolique
9.12.13, 14:53
(...) mamy "wykorzystanie zdania wyrwanego z kontekstu" ;)

Jesteś pewien tego co mówisz? :grin:
Oto cały "kontekst" https://forum.olympusclub.pl/threads/88403-Pogadajmy-o-portretach/page8?p=1030798&viewfull=1#post1030798
Coś jest z niego wyrwane?

helmuth
9.12.13, 15:02
... skąd wątpliwość że Sapphiron nie zgłębił istoty?Pytasz o tę istotę ze zdjęć czy o jej duszę?

Saboor
9.12.13, 15:10
Ja tak ad. tych: metod SB, mania w d00pie itp. Kopać się po kostkach trzeba umieć ale
kopanie w d00pę to już wyższa szkoła jazdy.... dajcie sobie spokój, ok?

ahutta
9.12.13, 15:12
Jesteś pewien tego co mówisz? :grin:

Zawsze jestem pewien tego co mówię, tak samo jak wykorzystywanych emotikon :D

Swoją drogą, tak patrzę jak ludzie próbują podyskutować o zamieszczonych tu zdjęciach, to w sumie jak by nie napisali, to zawsze jest nie tak.

And.N
9.12.13, 15:17
Aż strach coś napisać:wink::) tym bardziej, że nie moja dziedzina zupełnie. Myślę, że kadry niezbyt fortunne, uwypuklają mankamenty urody modelek. Zasady są po to by je łamać ale tu w pierwszym zdjęciu nos wychodzący poza obrys twarzy mi się nie podoba. Na temat obróbki, ostrości się nie wypowiem bo dla mnie za małe zdjęcia. 800pix dłuższy bok to absolutne min. mz. Podoba mi się naturalna kolorystyka (bardziej na pierwszym zdjęciu) i światło.
Tak nawiasem mówiąc jak modelkom się podobają te portrety to chyba najważniejsze i opiniami bym się nie przejmował (głównie moją)
pozdr.

Sawa
9.12.13, 15:43
Ależ tu emocji negatywnych! Po cóż?

Cześć Sapphiron,

Mały OT - poszukałem w sieci czy znaczy coś Twój nick -> i znalazłem, że znaczy to "Niebieski Lewiatan", cyt. "który żył wraz ze swym szczepem pośród mroźnych pustkowi Northrend, gdzie egzystował wraz z duchami martwych smoków". z tego linka (http://pl.wow.wikia.com/wiki/Sapphiron) dowiedziałem się jeszcze, że mimo, że uśmiercony, zostaw wskrzeszony przez swego pogromcę jako Jaszczur Mrozu.
Koniec OT.

Niebieski Smoku, moje tutejsze portfolio nie obfituje w portrety, cały czas staram się zgłębić tę umiejętność robienia portretów wg tego co napisałeś, a co zacytował diabolique - aby poznać osobę i pokazać to, kim ona jest, a nie to jak wygląda.
Umieściłeś zdjęcia w dziale początkujących, więc tym samym poradzę jak początkującym:
a. krytyka jest potrzebna, dzięki niej możemy zobaczyć, jak inni widzą dane zdjęcie.
b. elementy które umieszczasz na zdjęciu, stają się jego integralną częścią, i uszanuj fakt, że komuś może się to nie podobać, nawet, jeśli masz odmienne zdanie.
c. skoro umieściłeś zdjęcia, to zakładam że po to, aby je ktoś ocenił i 'wytknął' możliwe błędy
d. ocena zawsze będzie subiektywna - możesz się z nią nie zgadzać, możesz to nawet uzasadnić, ale szanuj swego rozmówcę.
e. To, że ktoś poświeca swój czas, aby coś napisać, podyskutować - jest wartością, o którą coraz trudniej - poznanie opinii na temat twojej pracy w chiwli dziejowej, gdzie wszystko pędzi, a ktoś zatrzymał się, wypowiedział się, przychylnie lub nie - to jest naprawdę cenne!
Być może łątwiej jest kliknąć 'lubię to', ale czy to ma wówczas naprawdę wartość?

Co do samych zdjęć:
Światło jest przyjemne, podoba mi się - łagodnie się rozkłada, nie ma brzydkich cieni, jest OK.
Super ten rudy - taki złocistorudy, niestety to co podkreślił Saboor - mój wzrok powędrował do nosa, i na nim się skupił, i tam już został, a to niedobrze dla wizerunku tej bez wątpienia urodziwej Pani. Brawa dla fryzjera za kolor i makijażystki za zestawienie tegoż rudego z niebieskim cieniem. Dla oświetleniowca też, ale dla fotografa już nie. Ze swojej strony dodatkowo doradziłbym większe przymknięcie - jakoś mi osobiście te rozmyte loki nie pasują.
Na drugim te rzęsy - ale czad! nie, żebym miał jakiś fetysz, ale jakby zatrzepotała do mnie... hmmm... :P
Ale tutaj również - popatrzyłem na rzęsy a wzrok na nos - podnoszę, fajne te rzęsy i cienie powiek, ale wzrok na nos... Niedobrze. Więc znowu jak wyżej - brawa dla stylistów, ale fotograf się nie spisał...
Jeśli 50tką robisz - do tego na większej niż 4/3 matrycy (której to pole obrazowania wymusza odsunięcie się), to lepiej się odsunąć od obiektu, a już na pewno nie ustawiać w sposób, który powoduje zniekształcenia.

pozdrawiam,

And.N
9.12.13, 15:50
Ze swojej strony dodatkowo doradziłbym większe przymknięcie - jakoś mi osobiście te rozmyte loki nie pasują
Tez na to chciałem zwrócić uwagę i się całkowicie zgadzam, a już se podarowałem:) w kontekście, że za małe zdjęcie i do ostrości (czy bardziej głębi ostrości) się nie czepiam:)

fret
9.12.13, 16:54
Pierwsze, to jest po prostu zdjęcie nosa i nie widze dla niego ratunku. Raz, że nos wystaje poza twarz, dwa, najwiekszy kontrast na zdjęciu jest na krawedzi nosa. Nie ma zmiłuj, wzrok zawsze ucieknie na nos. Teraz będzie konstruktywniej. Przerysowań bym się nawet nie czepiał, bo to nie zdjęcie modelki, tylko tak zwane beauty, czyli zdjęcie makijażu. Modelka spełnie na nim taka rolę jaką ma do spełnienia płótno w obrazie. Trzeba na czymś namalować. Na dodatek można uznać, że modelka nie jest rozpoznawalna więc tym bardziej krzywda jej się nie dzieje. Co jest źle? Czoło jakby wklejone z innego obrazka. Bez litości zblurowane, ciemne i nawet kolor nie pasuje. Rozjaśniamy, zdejmujemy trochę nasycenie, dodajemy szczyptę szumu, żeby blurek mniej bił po oczach. Z nosem wręcz przeciwnie, tzn dajemy blurek, żeby te mąke zlikwidować. Drugi problem nosa to światło. Za mocne cienie sprawiają, że wzrok tam leci, a powinien lecieć na oczy. Rozjaśniamy trochę cienie, na koniec podnosimy kontrast całości i wychodzi coś takiego:

źródło (http://img802.imageshack.us/img802/6577/873d.jpg)

Taka jest moja opinia (bardzo subiektywna i mam nadzieję, że konstruktywna ;) )

Eddie
9.12.13, 17:51
kurcze, a ja myślałem że to jest forum fotograficzne gdzie ocenia się fotografie, technikę, światło itp a nie forum urody kosmetycznej gdzie wytyka się "wady" urody...

Wiem wiem... zdjęcia raczej należą do zdjęć aktowych ginekologicznych... zero twarzy itp... przepraszam :(

Czytaj dokładnie. Ja Ci napisałem co mi te zdjęcia powiedziały o wyglądzie tych osób. Portret jednak jest czymś więcej niż tylko pokazaniem twarzy.
I biorąc pod uwagę stronę techniczną, jeśli to miały być portrety to zostały położone, bo zdjęcie to nie tylko ustawienie światła i kolor lub jego brak.

Thomasso
9.12.13, 18:04
Pierwsze, to jest po prostu zdjęcie nosa i nie widze dla niego ratunku. Raz, że nos wystaje poza twarz, dwa, najwiekszy kontrast na zdjęciu jest na krawedzi nosa. Nie ma zmiłuj, wzrok zawsze ucieknie na nos. Teraz będzie konstruktywniej. Przerysowań bym się nawet nie czepiał, bo to nie zdjęcie modelki, tylko tak zwane beauty, czyli zdjęcie makijażu. Modelka spełnie na nim taka rolę jaką ma do spełnienia płótno w obrazie. Trzeba na czymś namalować. Na dodatek można uznać, że modelka nie jest rozpoznawalna więc tym bardziej krzywda jej się nie dzieje. Co jest źle? Czoło jakby wklejone z innego obrazka. Bez litości zblurowane, ciemne i nawet kolor nie pasuje. Rozjaśniamy, zdejmujemy trochę nasycenie, dodajemy szczyptę szumu, żeby blurek mniej bił po oczach. Z nosem wręcz przeciwnie, tzn dajemy blurek, żeby te mąke zlikwidować. Drugi problem nosa to światło. Za mocne cienie sprawiają, że wzrok tam leci, a powinien lecieć na oczy. Rozjaśniamy trochę cienie, na koniec podnosimy kontrast całości i wychodzi coś takiego:

Taka jest moja opinia (bardzo subiektywna i mam nadzieję, że konstruktywna ;) )

Bardzo zgrabnie poprawione zdjęcie nr 2. Bardzo! Zdecydowanie lepiej niż oryginał. Fajniej się ogląda, takie łagodniejsze, a w oczy rzucają się tylko oczy :)

T.

Sapphiron
9.12.13, 18:30
Ależ tu emocji negatywnych! Po cóż?

Cześć Sapphiron,

Mały OT - poszukałem w sieci czy znaczy coś Twój nick -> i znalazłem, że znaczy to "Niebieski Lewiatan", cyt. "który żył wraz ze swym szczepem pośród mroźnych pustkowi Northrend, gdzie egzystował wraz z duchami martwych smoków". z tego linka (http://pl.wow.wikia.com/wiki/Sapphiron) dowiedziałem się jeszcze, że mimo, że uśmiercony, zostaw wskrzeszony przez swego pogromcę jako Jaszczur Mrozu.
Koniec OT.

Sam nick ma dużo szersze i starsze pochodzenie niż WoW ;)

Dla oświetleniowca też, ale dla fotografa już nie.

W jeden policzek przyjmuję pochwałę, w drugi liścia pokory ;) Bo sam sobie jestem oświetleniowcem i fotografem ;)

Co do ostrości i rozmycia, fryzura jest tylko dodatkiem. Jak ktoś trafnie zauważył są to portrety beauty. Mogłem przymknąć, ale po co? Czy te parę % w ostrości coś by dało do samego zdjęcia? Raczej nie.

k@czy
9.12.13, 19:57
Bardzo nostalgiczne zdjęcia. ....

Saboor
9.12.13, 20:06
Bardzo nostalgiczne zdjęcia. ....
:mrgreen:

Namor1
9.12.13, 20:39
Widzę, że kontrowersyjna postawa Sapphirona jet bardzo efektywna. Pobudził masę osób do wypowiedzi i analizy tematu :wink:

No ale chyba się nie odważę Go naśladować.

Saboor
9.12.13, 20:42
Widzę, że kontrowersyjna postawa Sapphirona jet bardzo efektywna. Pobudził masę osób do wypowiedzi i analizy tematu :wink:
No ale chyba się nie odważę Go naśladować.
A gdy Go ujrzeli, zakrzyknęli i....
w Go grać zaczęli...
jak mówi mądra księga.

diabolique
9.12.13, 21:31
Pobudził masę osób do wypowiedzi i analizy tematu :wink:

Raczej wszyscy piszą to samo...

Sapphiron
10.12.13, 11:37
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w temacie :) Jedne konkretne i soczyste, inne suche oblepione jadem ale cieszy mnie to że wątek zaczął żyć :)

Już niedługo zapraszam do oceny kolejnych moich zdjęć :)

Darekw1967
10.12.13, 12:45
Witam !

Zdjecia sa kiczowate.

Fota 1 - Oszpeciles modelke eksponujac jej bardzo niekorzystny krzywy nos.
Poza tym caly uklad jej wlosow i uzyskana GO kompletnie nie wspolgra z caloscia.
Kolejnym bledem jest wyeksponowanie ucha modelki, ktore nieco sterczy.

Ogolnie ta fota jak najszybciej do KOSZA.... bo wstyd troche.

Fota 2 - Jest lepiej ale i tutaj autor uwydatnil chropowaty nos modelki.
Miejscami jest wrecz za gladko (czolo modelki)
Mam wrazenie, ze autor nie kontroluje wlasciwie GO bo wychodzi dziwnie
plywajaca.
To zdjecie mnie nie przekonalo czyli takze do KOSZA...

Podsumowujac oba zdjecia dochodze do wniosku, ze autor fot
ma problemy uchwyceniem modelki oraz nie radzi sobie z GO.

Zanim cos pokazesz proponuje lepiej sie przylozyc i zadbac o to
co chcesz pokazac i czym oczarowac odbiorce.

Pozdrawiam.

ahutta
10.12.13, 12:58
Podsumowujac oba zdjecia dochodze do wniosku, ze autor fot
ma problemy uchwyceniem modelki oraz nie radzi sobie z GO.

Zanim cos pokazesz proponuje lepiej sie przylozyc i zadbac o to
co chcesz pokazac i czym oczarowac odbiorce.

Eee, no nie przesadzaj. Jeśli nie pokaże, to skąd będzie wiedział czy jest dobrze, czy źle?

Darekw1967
10.12.13, 13:23
Eee, no nie przesadzaj. Jeśli nie pokaże, to skąd będzie wiedział czy jest dobrze, czy źle?

Witam !

Masz racje ! Chyba zbyt mocno wzialem sobie do serca ocene fot !
Mysle, ze autor nie poczuje sie urazony, i wlasciwie kazdy z Nas poszukuje zlotego srodka na wykonanie fajnych fot ;)

Pozdrawiam

Sapphiron
10.12.13, 13:55
Eee, no nie przesadzaj.

Po co się kłócisz? Przecież zdjęcia totalnie do kosza...

a mówi to ktoś kto chwali się takim zdjęciem: https://galeria.olympusclub.pl/opakowanie.php?img=https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/17056/normal_IMG_3552o1280-ramka-oly.jpg&link=https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-55741

Mirek54
10.12.13, 14:04

a mówi to ktoś kto chwali się takim zdjęciem: https://galeria.olympusclub.pl/opakowanie.php?img=https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/17056/normal_IMG_3552o1280-ramka-oly.jpg&link=https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-55741

Tym postem utwierdziles kolejnych ,ze dyskusja z Toba sensu zadnego nie ma.Niepotrzebnie kąsasz,bo to,ze ktos nie umie doskonale gotowac nie znaczy,ze nie ma prawa mowic,ze cos mu nie smakuje.

A zdjecia sa naprawde nieudane.Popatrz na poprawke jednego z nich.Jest co najmniej o kilka klas wyzej obrobiona.Zrobiona,nie z orginalu tylko z miernej jakosci wstawki.

Eddie
10.12.13, 14:07

Sapphiron, wybacz, ale pomijając wszystko inne - to zdjęcie jest przynajmniej w miarę poprawne...

Sapphiron
10.12.13, 14:12
tak tak, oczywiście ;)

Sapphiron
12.12.13, 14:14
I przy okazji dziękuję za te wszystkie anonimowe minusiki oraz podpisane plusy :) Zadziwiający system ;)

Jan_S
12.12.13, 14:51
I przy okazji dziękuję za te wszystkie anonimowe minusiki oraz podpisane plusy :) Zadziwiający system ;)

Zaiste zadziwiający... Ty umiesz robić zdjęcia i dostajesz anonimowe minusiki a ja nie umiem a za wątek gruziński zbieram anonimowe plusiki (kilka podpisanych też było :) )

dziwny system....

Sapphiron
12.12.13, 14:53
o i za post o minusach też dostałem minusa anonimowego :)

Zadziwiające jest to że pod plusami się ludzie podpisują a minusy zostawiają anonimowe. Czyżby się wstydzili własnej opinii? Zaiste dziwne...

Jan_S
12.12.13, 14:57

Zadziwiające jest to że pod plusami się ludzie podpisują a minusy zostawiają anonimowe. Czyżby się wstydzili własnej opinii? Zaiste dziwne...

no przecież Ci napisałem że pod plusami też się często nie podpisują...

ps. tamten minus to nie ode mnie

ps.2. Dostałem kolejnego anonimowego plusika :) dziwny system :) :) :)

Saboor
12.12.13, 16:15

Gupie, nie?

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post był o 15:13 ----------

ps.2. Dostałem kolejnego anonimowego plusika :) dziwny system :) :) :)
No dziwny, ja nie dostałem (+) normalny jestem. :mrgreen:

helmuth
12.12.13, 16:29
... ja nie dostałem (+) ...Chciałem Ci dać ale ten dziwny system nie pozwala :evil:

Saboor
12.12.13, 16:34
Chciałem Ci dać ale ten dziwny system nie pozwala :evil:
No bo pisałem ja normalny jestem :-) a system dziwny jak Jan_S :mrgreen:

fret
12.12.13, 16:37
System normalnieje, ostanio zaliczyłem podpisanego minusa (szok :) ) i anonimowego plusa (i tak wiem od kogo ;) ).

grizz
12.12.13, 18:59

Zaiste dziwne. Zaiste dziwniejsze, że dziwi sie temu osoba, która sama nie podpisała żadnego z 8 ostatnio danych minusów, Za to podpisała 8 z 10 ostatnio danych plusów.

Saboor
12.12.13, 19:02
Zaiste dziwne. Zaiste dziwniejsze, że dziwi sie temu osoba, która sama nie podpisała żadnego z 8 ostatnio danych minusów, Za to podpisała 8 z 10 ostatnio danych plusów.

Namor1
12.12.13, 19:14
Dla mnie jest wszystko jasne, bo przecież od dawna wiadomo, że "są plusy dodatnie i plusy ujemne" :wink:

romek1967
12.12.13, 19:18

Sapphiron
12.12.13, 19:20

mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa ;)

Saboor
12.12.13, 20:51
mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa ;)
Już dobrze, nie kajaj się podam Ci numer konta, daj na mnie zamiast na "ofiarę" i będzie Ci odpuszczone.

k@czy
13.12.13, 00:55
o i za post o minusach też dostałem minusa anonimowego :smile:

O!
Tak cie grizz zalatwil :

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/12/tumblr_mcx9eldN6g1qedb29o1_r1_500_zps6db-1.gif
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/GIF/tumblr_mcx9eldN6g1qedb29o1_r1_500_zps6dbe5ca4.gif)

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Saboor
13.12.13, 01:16
O!
Tak cie grizz zalatwil :

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/12/tumblr_mcx9eldN6g1qedb29o1_r1_500_zps6db-1.gif
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/GIF/tumblr_mcx9eldN6g1qedb29o1_r1_500_zps6dbe5ca4.gif)

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Że bez mydła...?

apz
13.12.13, 10:19
mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa ;)Czasem warto pomyśleć zanim się napisze... zwłaszcza jak się ma coś za paznokciami, choćby odrobinę.

Syd Barrett
13.12.13, 11:03
Nieźle, Sapphiron. Miałem Cię przez długi czas w ignorowanych. Odhaczyłem, a tu takie jaja :-)

aga_piet
13.12.13, 11:04
Jaki cudny, merytoryczny wątek :D

Saboor
13.12.13, 11:14
Jaki cudny, merytoryczny wątek :D
Nie wolno tak brzydko mówić!:roll:

ahutta
13.12.13, 11:25

Permanentna inwigilacja :mrgreen:
Szach-mat :mrgreen:

PS.
Posikałem się ze śmiechu :oops:

grizz
13.12.13, 11:29
Permanentna inwigilacja :mrgreen:
Szach-mat :mrgreen:

PS.
Posikałem się ze śmiechu :oops:

Zwrócił autor uwagę na jakieś dziwne zjawisko, więc chciałem jakoś wyjaśnić, sprawdzić, pomocy udzielić w rozwianiu dziwności, a tu zamiast zmniejszenia zdziwienia - klops.

apz
13.12.13, 13:25
Zwrócił autor uwagę na jakieś dziwne zjawisko, więc chciałem jakoś wyjaśnić, sprawdzić, pomocy udzielić w rozwianiu dziwności, a tu zamiast zmniejszenia zdziwienia - klops.Cóż tak to bywa jak stosuje sie inną miarę dla siebie i inną do innych....

Sapphiron
13.12.13, 20:39
zastanawia mnie jak długo jeszcze będziecie to przeżywać w tym wątku ;) ja wiem że każda moja porażka czy wpadka to woda na młyn waszego gadania ale to już nudne, serio...

Skoro nikt więcej nie chce nic napisać odnośnie zdjęć to proszę moda o zamknięcie tego cyrku ;)

helmuth
13.12.13, 20:57
... ale to już nudne, serio...Napisz o tym w wątku "Co mnie wkurzyło".

Skoro nikt więcej nie chce nic napisać odnośnie zdjęć to proszę moda o zamknięcie tego cyrku :wink:Otworzysz sobie nowy?

Sapphiron
13.12.13, 21:02
Otworzysz sobie nowy?

Otworzę jeszcze pięćset, tak żebyś miał co robić :)

helmuth
13.12.13, 21:19
Otworzę jeszcze pięćset, tak żebyś miał co robić :)Dzięki, przynajmniej nie umrę z nudów a przy okazji będę miał niezłą polewkę :grin:

apz
13.12.13, 21:38
zastanawia mnie jak długo jeszcze będziecie to przeżywać w tym wątku ;) ja wiem że każda moja porażka czy wpadka to woda na młyn waszego gadania ale to już nudne, serio...

Skoro nikt więcej nie chce nic napisać odnośnie zdjęć to proszę moda o zamknięcie tego cyrku ;)Napisał jego/cyrku/ główny kreator i zarządca.
Zaraportuj do moderatorów, a nie pisz tekstem w poście...

Cyrk jest niezły i na Twoje życzenie.

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post był o 20:33 ----------

Otworzę jeszcze pięćset, tak żebyś miał co robić :)Jest też i taka możliwość, że nie będziesz miel ku temu okazji z wielu różnych możliwych powodów. Niekoniecznie od kogokolwiek zależnych. Proponuje odrobinę wobec życia pokory.

Namor1
13.12.13, 21:44
która sama nie podpisała żadnego z 8 ostatnio danych minusów, Za to podpisała 8 z 10 ostatnio danych plusów.
Abstrahując od głównego wątku, to jak się stawia te plusy i minusy? Myślałem, że jak się klika w gwiazdkę na dole to jest plus [wypada go podpisywać, czy widać z automatu - ta reputacja to plus?]. A gdzie stawia się minus?

ahutta
13.12.13, 21:49
Abstrahując od głównego wątku, to jak się stawia te plusy i minusy? Myślałem, że jak się klika w gwiazdkę na dole to jest plus [wypada go podpisywać, czy widać z automatu - ta reputacja to plus?]. A gdzie stawia się minus?

Zaznaczysz "zatwierdzam" - będzie plus. Wybierzesz "nie zatwierdzam" - będzie minus.
Abstrahując od Twojego pytania, ilu osobom nie zatwierdziłeś? :mrgreen:

Namor1
13.12.13, 21:54
A po plusie to reputacja wzrasta o 1, czy tylko gdzieś w profilu się dodaje?
Nie zatwierdzam to chyba nie zrobiłem, choć otwierałem okienko, aby zobaczyć co tam jest:wink:

Sapphiron
13.12.13, 21:56
A po plusie to reputacja wzrasta o 1, czy tylko gdzieś w profilu się dodaje?
Nie zatwierdzam to chyba nie zrobiłem, choć otwierałem okienko, aby zobaczyć co tam jest:wink:

Polecam zobaczyć tutaj: https://forum.olympusclub.pl/usercp.php

helmuth
13.12.13, 21:57
Abstrahując od Twojego pytania, ilu osobom nie zatwierdziłeś? :mrgreen:Dopiero się dowiedział jak to robić- teraz się zacznie :mrgreen:

Namor1
13.12.13, 22:06
Polecam zobaczyć tutaj: https://forum.olympusclub.pl/usercp.php

Szczerze mówiąc nie do końca kapuję - jest tam 33 punktów reputacji, ale gdzie dodane i przez kogo to nie wiem.
Ostatnio to pewnie kilkanaście razy kliknąłem w gwiazdkę i zatwierdziłem dla osób, które przekazały jakąś istotna informację i jednej "za całokształt" bo nie wiedziałem wcześniej o tych punktach, ale nigdy się nie podpisywałem, bo to jakoś głupio [trochę w domyśle oczekiwanie rewanżu].

ahutta
13.12.13, 22:13
Tu https://forum.olympusclub.pl/threads/10857-O-reputacji sobie poczytaj. Info o ostatnich punktach jakie dostałeś znajdziesz w swoim profilu (https://forum.olympusclub.pl/members/16900-Namor1), a info za co ktoś Ci dał + lub - znajdziesz w ustawieniach (https://forum.olympusclub.pl/usercp.php) na dole strony.
A tu https://forum.olympusclub.pl/xperience.php?go=earn masz info za co dostajesz punkty takie czy owakie.

Namor1
13.12.13, 23:41
Dopiero się dowiedział jak to robić- teraz się zacznie :mrgreen:
Już się zaczęło :wink:

Lolita
13.12.13, 23:58
A ja mam głupie putanie, Czy Autor z brodą nie chciał by zminić forum?

Sapphiron
14.12.13, 00:12
A ja mam głupie putanie, Czy Autor z brodą nie chciał by zminić forum?

a czemu miałbym?

k@czy
14.12.13, 00:44
a czemu miałbym?
Moze dlatego, ze z najwyzszym trudem tolerujesz innych uzytkownikow forum, wcale nie tolerujesz jakiejkolwiek krytyki (mimo, ze o nia prosisz), jestes niemily, obrazasz innych forumowiczow, jestes hipokryta....do tego sprawiasz wraznienie nieszczesliwego tutaj.... cos pominalem...?

aga_piet
14.12.13, 01:00
Ależ Wy jesteście nieżyczliwi... ;)

Sapphiron
14.12.13, 01:27
cos pominalem...?

Tak, wiele rzeczy :)

apz
14.12.13, 01:32
Ależ Wy jesteście nieżyczliwi... ;)Ależ tylko sprawiedliwi...

Ewangelia wg Mateusza: "Miejcie się na baczności przed fałszywymi prorokami. Oni przychodzą do was w przebraniu owczym, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z cierni lub figi z ostów. Tak właśnie każde dobre drzewo rodzi dobre owoce, a drzewo zagrzybione rodzi owoce zepsute. http://www.fbiblos.org/Ewangeliarz/WedługEwangelii/EwangeliawedługśwMateusza/tabid/80/idkom/358/Default.aspx
(http://www.fbiblos.org/Ewangeliarz/WedługEwangelii/EwangeliawedługśwMateusza/tabid/80/idkom/358/Default.aspx)to napisano jakieś 2K lat temu...

Stary tekst, dawno temu pisany i w zupełnie innych realiach, a da się go tutaj zastosować. Wart przemyślenia jak sądzę.

Sapphiron
14.12.13, 01:37
Stary tekst, dawno temu pisany i w zupełnie innych realiach, a da się go tutaj zastosować. Wart przemyślenia jak sądzę.

Warto też parę innych tekstów z biblii poczytać i pomyśleć ;) np:

cytat z Biblii (Mat. 7:3–5): A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego.

apz
14.12.13, 01:40
Warto też parę innych tekstów z biblii poczytać i pomyśleć ;) np:

....Ależ z tym stwierdzeniem zgadzam się całkowicie, warto przeczytać raz jeszcze i przemyśleć te stare teksty by nabrać niezbędnego dystansu do tego tu i teraz...

Krakman
14.12.13, 02:00
Ależ z tym stwierdzeniem zgadzam się całkowicie, warto przeczytać raz jeszcze i przemyśleć te stare teksty by nabrać niezbędnego dystansu do tego tu i teraz...
Nie licz na to . Ten facet nie ma dystansu. Zwłaszcza do "tu i teraz"

Sapphiron
14.12.13, 02:31
Nie licz na to . Ten facet nie ma dystansu. Zwłaszcza do "tu i teraz"

Bardzo ciekawe jest to że jak trzeba ocenić zdjęcie to milczysz jak mysz pod miotłą, a jak trzeba dowalić swoje mundrości to szastasz oceną człowieka na prawo i lewo... I to akurat nie pierwszy raz kiedy gadasz nie na temat żeby tylko dowalić... Czyżby taki sposób na dowartościowanie się?

Namor1
14.12.13, 09:22
Ależ tylko sprawiedliwi...

Ewangelia wg Mateusza: "Miejcie się na baczności przed fałszywymi prorokami. Oni przychodzą do was w przebraniu owczym, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z cierni lub figi z ostów. Tak właśnie każde dobre drzewo rodzi dobre owoce, a drzewo zagrzybione rodzi owoce zepsute. http://www.fbiblos.org/Ewangeliarz/WedługEwangelii/EwangeliawedługśwMateusza/tabid/80/idkom/358/Default.aspx
(http://www.fbiblos.org/Ewangeliarz/WedługEwangelii/EwangeliawedługśwMateusza/tabid/80/idkom/358/Default.aspx)to napisano jakieś 2K lat temu...

Znowu abstrahując od głównego wątku, ten fragment Biblii średnio mi się podoba. Bo ani biologicznie [drzewo nie wybiera czy chce być zagrzybione, poza tym zagrzybione może rodzić zdrowe owoce i odwrotnie], ani w przenośni, bo np. artyści bardzo wątpliwi moralnie mogą tworzyć piękne dzieła :)

helmuth
14.12.13, 09:29
... gadasz nie na temat żeby tylko dowalić... Czyżby taki sposób na dowartościowanie się?
Jak to było o źdźble i belce? :roll:

Warto też parę innych tekstów z biblii poczytać i pomyśleć :wink:Dlaczego zakładasz, że ktoś chce Ci dowalić? Nie pomyślałeś, że ci wszyscy, którzy Cię krytykują, chcą Ci zwrócić uwagę na coś, czego sam u siebie nie dostrzegasz?

Namor1
14.12.13, 09:48
Dlaczego zakładasz, że ktoś chce Ci dowalić? Nie pomyślałeś, że ci wszyscy, którzy Cię krytykują, chcą Ci zwrócić uwagę na coś, czego sam u siebie nie dostrzegasz?

Otóż to.
Dobrym sposobem jest nie reagowanie na treści krytyczne natychmiastowo - można sobie chwilowo odpuścić i próbować odpowiedzieć za godzinę, ale Ty to pewnie dobrze wiesz:wink:

Sapphiron
14.12.13, 09:50
Dlaczego zakładasz, że ktoś chce Ci dowalić?

hmmm dlatego że 11 stron w wątku do oceny zdjęć a jedyny jego post w tym temacie to wycieczka personalna?

helmuth
14.12.13, 10:40
... 11 stron w wątku do oceny zdjęć ...11 stron mówisz?
A gdyby tak policzyć, ile na tych 11 stronach jest postów z oceną zdjęć a ile Twoich postów z, delikatnie mówiąc, niewłaściwą reakcją na krytykę? :roll:
Ile byś wątków do oceny Twoich zdjęć nie założył, po kilku pierwszych merytorycznych postach, zaczyna się uświadamiania Ci niewłaściwego stosunku do krytyki i krytykujących.

Sapphiron
14.12.13, 10:59
Ile byś wątków do oceny Twoich zdjęć nie założył, po kilku pierwszych merytorycznych postach, zaczyna się uświadamiania Ci niewłaściwego stosunku do krytyki i krytykujących.

I to świadczy o moim niewłaściwym stosunku do krytykujących? No tak... bo teraz wątku Szafirka to nie są wątki fotograficzne bo i tak szkoda oceniać g*wno, ale to wątku terapeutyczne, prawda?

helmuth
14.12.13, 11:29
... ile Twoich postów z, delikatnie mówiąc, niewłaściwą reakcją na krytykę? :roll:No tak... bo teraz wątku Szafirka to nie są wątki fotograficzne bo i tak szkoda oceniać g*wno, ale to wątku terapeutyczne, prawda?Jak grochem o ścianę!

I to świadczy o moim niewłaściwym stosunku do krytykujących?Sam sobie odpowiedz, ja się poddaję.

Sapphiron
14.12.13, 11:35
Jak grochem o ścianę!

tak samo ja mogę pisać że mam gdzieś wywody pseudopsychoanalityczne na temat mojej osoby. Jeśli ktoś nie potrafi napisać nic o zdjęciu a wypowiada się w wątku tylko po to żeby dopieprzyć autorowi to jest zwykłym zerem. Tak, teraz możecie dalej się spinać jaki to ja jestem arogancki, głupi buc ale to nie zmieni tego co uważam i jak to wygląda z pozycji osoby trzeciej. Wypowiadanie się w wątku nie komentując zdjęć a dopieprzając autorowi jest skrajnym przypadkiem debilizmu i ogólnej mielizny umysłowej.

Mirek54
14.12.13, 11:55
Tak, teraz możecie dalej się spinać jaki to ja jestem arogancki, głupi buc ale to nie zmieni tego co uważam i jak to wygląda z pozycji osoby trzeciej.

Z pozycji osoby trzeciej to nie Tobie to oceniac.Ty jestes napewno nie na pozycji trzeciej.Teraz to u Ciebie po tym tekscie tak wyglada jak w tekscie o Gabryscie i o tym co fama glosi i jej stosunku do famy.
Zauwaz,ze atakujesz tylko tych co negatywnie sie wypowiadaja.Nigdy nie napisales zle o tych chwalacych.Moze naprawde warto wziac sobie do serca te teksty i przemyslec a nie trwac jak kamien.

Wstaw moze jakies dobre fotki,prawidlowo oswietlone,obrobione wykadrowane.Zobaczysz,ze napewno bedzie inaczej.Ale musisz posluchac uwag i te zastosowac przy nastepnych wstawkach.

ahutta
14.12.13, 12:16
Fajne zdjęcia.

Sapphiron
14.12.13, 12:22
Z pozycji osoby trzeciej to nie Tobie to oceniac.

I nie ja oceniałem a kilka osób postronnych od których dostałem parę PW.

Wstaw moze jakies dobre fotki,prawidlowo oswietlone,obrobione wykadrowane.Zobaczysz,ze napewno bedzie inaczej.Ale musisz posluchac uwag i te zastosowac przy nastepnych wstawkach.

Czekam aż dasz przykład i takie wstawisz ;) Pokaż Miszczu jak to się robi :)

hades
14.12.13, 12:26
Pokuszę się o podsumowanie tego wątku.

Sapphiron, zakładasz wątek, chcesz poznać opinie na poruszony temat, a później co rusz piszesz, że nie interesuje Cię zdanie tego czy tamtego klubowicza. Przepraszam, ja się zgubiłem. Chyba nie rozumiem idei dyskusji i wyrażania opinii.

---

Notatka od modertora: wątek zamknięty na prośbę autora.