Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-PL5 albo GX7. Który z nich?

luzaczek82
6.12.13, 10:41
Witam wszystkich.Właśnie jestem w trakcie sprzedaży systemu nikona i mam zamiar wejść w system m4/3.Wybrałem ten system ponieważ jest bardzo fajnie rozwinięty...szkalrnia,body i akcesoria.Zastanawiam się nad epl5 albo panas gx7.Na pewno zakupie body z kitem,plus mzd60 2.8 do makro.Z tego co widzę olympus ma teraz Cash Back,więc cenowo bo to wypadło lepiej niż panas.Plusy dla panasa to wizjer(tyle że 16:9 a jak dam 4:3 to będą czarne ramki tak?) no i lepszy jakościowo wyświetlacz,plus focuspeking co w makro się przyda.Co do ergonomii to gx7 fajnie leży w dłoni,do epl5 musiał bym kupić większy grip. W kwestii obrazowania to myślę że będzie to samo?.pozdro Krzysiek

apz
6.12.13, 10:52
...W kwestii obrazowania to myślę że będzie to samo?.pozdro KrzysiekWitaj!
Te sprzęty rożnią się matrycami i oba ich rodzaje mają swoich zwolennikow i przeciwników.Z tego samego wynikają takze inne możliwości filmowania, i tutaj lepszy okazuje sie Panasonic. Musisz posprawdzać co Tobie bardziej pasuje.

luzaczek82
6.12.13, 11:17
Na pewno częściej będę robić zdjęcia,szczególnie jpg,raw to makro :grin:film dodatek...i ciekawe czy dałbym rade bez wizjera w olku(przyzwyczajenie do wizjera z lustra)

grizz
6.12.13, 11:41
Na pewno częściej będę robić zdjęcia,szczególnie jpg,raw to makro :grin:film dodatek...i ciekawe czy dałbym rade bez wizjera w olku(przyzwyczajenie do wizjera z lustra)

To kwestia kilku dni na przywyknięcie.

szafir51
6.12.13, 12:08
czy dałbym rade bez wizjera

ja nie daję. zombie mode nie dla mnie :)

Iwo
6.12.13, 12:22
ja nie daję. zombie mode nie dla mnie :)
Też tak myślałem a potem po 2-ch latach używania e-pl1, mając okazję przetestować 2 dni om-d nie mogłem z kolei przestawić się na wizjer.

luzaczek82 - jeśli zależy Ci na lepszy wideo myślisz, że warto dopłacić różnicę w cenie za wbudowany wizjer to bierz GX7. Jak nie - e-pl5.
Warto by je przed zakupem w jakimś sklepie chwycić i cyknąć ze dwie fotki - dla mnie pod względem ergonomii GX7 jest bez porównania wygodniejszy od e-pl5. Polecam w następnej kolejności czarny 45mm 1,8 - świetne szkło i fajnie komponuje się zarówno z PENami jak i GX7.

jurekg
6.12.13, 13:23
Jakie body i obiektywy miałeś w systemie Nikona ? Posiadam e -pl5 i nikona d7000 i choć wiem, że powinienem z ekonomicznego punktu widzenia zrezygnować z któregos systemu, to gdyby to miał być nikon, to byłoby mi bardzo szkoda, więc na razie trzymam obydwa.

luzaczek82
6.12.13, 14:24
Jakie body i obiektywy miałeś w systemie Nikona ? Body to d300s szkiełka to 18-55,35 1.8,S150 2.8,N300 f4.Została mi jeszcze praktycznie sigma na spylenie. Zdecydowałem się na przesiadkę ze względu na gabaryty,nie fotografuje już pierza więc nie jest mi potrzebny taki klocek,mniejszy zabiorę praktycznie wszędzie.Byłem w sklepie na macaniu i powiem tak: omd EM-5 nie leżał mi kompletnie,epl5 większy grib i myślę że było by w miarę,panas najlepiej leżał,ep5 chora cena :grin: Co do panasa to szkoda że nie można wyłączyć redukcji szumu w jpg,stabilizacja na filmie mogła by działać i nie rozumiem czemu w trybie M nie działa auto iso...

outsider
7.12.13, 18:20
Też swego czasu przesiadałem się z dużego systemu na mały :-) To były czasy kiedy królował ep-1 :-)
Zasadniczo wolałem body olympusa ze względu na stabilizację w body (nie cierpię flasha) i bardziej naturalne jpgi (nie znosiłem niebieskiego zafarbu konkurencyjnego panasa - z przykładowych fotek, a nie zawsze miałbym czas aby bawić się w rawy). Od tamtej pory wiele się zmieniło (nawet mój aparat ma teraz numer pl5).
Panas wypuścił body ze stabilizacją (ale GX7 nie powala ze swoją skutecznością na poziomie 1.5EV), a nie wiem czy 'jakość' jpg-ów w panasie poprawiła się (czyli osiągnęła poziom olympusa ;-) ). Jeśli chodzi o panasa to bardzo sobie cenię jego obiektyw 20/1.7 i polecam każdemu. Do tego mam olympusa 14-150 i więcej nie potrzebuję do szczęścia :-)

luzaczek82
8.12.13, 11:46
Oglądałem trochę zdjęć w sieci i chyba jednak bardziej podobają Mi się jpg z olympusa...raczej zdecyduje się na epl5 i w przyszłości wizjer dokupię.

Darekw1967
8.12.13, 12:01
Witam !

GX7 ma migawke do 1/8000s co jest nie bez znaczenia przy jasnych stalkach, wbudowany wizjer, lepiej filmuje.

Jedynym mankamentem jest cena.

Gdyby do EPL-5 dodac wizjer za... 900 zl to roznica cenowa jest juz mniejsza.

Jezeli chcesz wydac jak najmniej, nie wazny jest wizjer, chcesz miec fajne foty wyborem bedzie EPL-5 a jak chcesz
miec wszystko w jednym i masz nieco wiecej kasy do wydania bierz GX7.

Pozdrawiam

luzaczek82
8.12.13, 14:26
Planuje zakupić body plus kit i mzd60 2.8 więc na oly zestawie mam jeszcze 600zł zwrotu z cash back a jak kupie panasa zwrotu nie będzie...

easy_rider
8.12.13, 16:23
...na oly zestawie mam jeszcze 600zł zwrotu z cash back... które na (porządny) wizjer nie wystarczą...

nightelf
8.12.13, 17:09
które na (porządny) wizjer nie wystarczą...
Zawsze to 600 zł rabatu na wizjer :)
Dokup później VF-4 jest najlepszym wyborem z wizjerów.

Krystyna1975
8.12.13, 17:12
Zawsze to 600 zł rabatu na wizjer :)
Dokup później VF-4 jest najlepszym wyborem z wizjerów.

A nie lepiej dołożyć grosza i kupić 45 f/1.8 ? Ja bym wolała, zamiast wizjera.

koronax
8.12.13, 18:09
A nie lepiej dołożyć grosza i kupić 45 f/1.8 ? Ja bym wolała, zamiast wizjera.

Sory , ale to to co ty chcesz to raczej autora wątku nie interesuje. Autor tematu pisał ze chciałby wizjer. Więc może nie mieszajmy mu w głowie.

Krystyna1975
8.12.13, 18:22
Sory , ale to to co ty chcesz to raczej autora wątku nie interesuje. Autor tematu pisał ze chciałby wizjer. Więc może nie mieszajmy mu w głowie.
Pewnie masz rację, ale nie chciałam być niegrzeczna (tak jak ty w tym momencie) pisząc, że sensowniejsze jest kupno fajnej jasnej portretówki niż wizjera i dlatego napisałam co ja bym zrobiła. Ja wolę kupić Canona 50 mm f/1.4 USM jak już przy moim woleniu jesteśmy, bo mam prócz PENa lustrzankę tej firmy. Przez ponad rok uzytkowania PENa miałam może ze dwie sytuacje, kiedy żałowałam, że nie mam wizjera. To trochę za mało, by usprawiedliwić wydatek kilkuset zł.

koronax
8.12.13, 18:30
Nie chciałem żebyś odebrała mój post jakoś źle. Nie pisałem nic złośliwe. Autor wątku napisał czego chce, czego oczekuje, i jakoś mam wrażenie ze doradzanie mu czegoś innego nie jest chyba dobrym pomyslem. :mrgreen:

Krystyna1975
8.12.13, 18:33
Nie chciałem żebyś odebrała mój post jakoś źle. Nie pisałem nic złośliwe. Autor wątku napisał czego chce, czego oczekuje, i jakoś mam wrażenie ze doradzanie mu czegoś innego nie jest chyba dobrym pomyslem. :mrgreen:

Wręcz przeciwnie. Skoro to może przynieść mu korzyść, to wypada wskazać inne mozliwości. Może Pytający stwierdzi, że nie będzie robił portretów i w związku z tym 45 mm f/1.8 nie będzie mu potrzebny, za to wizjer i owszem - odpuszczę, nie zwykłam przekonywać nikogo na siłę do swoich racji. To nie jest mieszanie w głowie tylko podpowiedzi, wskazanie różnych wariantów - sam wybierze, który będzie mu odpowiadał.

nyny
8.12.13, 19:31
@luzaczek: witaj tutaj;)

Bierz epl5, mZD60 a z keszbeku zapoluj na uzywany wizjer, albo poczekaj na wejscie do zakonu :)
Do tej roboty co chcesz bedzie to zaj... zestaw.

pozdro

grzeSiuu
8.12.13, 22:07
Zasadniczo wolałem body olympusa ze względu na stabilizację w body...
Panas wypuścił body ze stabilizacją (ale GX7 nie powala ze swoją skutecznością na poziomie 1.5EV)...

z tą stabilizacją troszkę (chyba) przesadziłeś.
fotopolis podaje w obu przypadkach 2 EV.
optyczni faktycznie podaje 2 EV dla Oly i 1,5 EV dla Panasonica.
myślę, że prawda jest po środku i nie doszukiwałbym się tutaj różnicy... to nie OMD czy EP5!
fakt wadą jest brak stabilizacji dla video! myślę, że tu troszkę wpływ miał dział marketingu od obiektywów.
tym bardziej, że Panas opisuje na obudowie mega/super/hiper stabilizacja + rozdzielczość HD.
literki czynią cuda... i mają wpływ na sprzedaż. ot cała filozofia.

luzaczek82
8.12.13, 23:51
Co do 45 1.8 czytałem już o nim opinie i oglądałem fotki(są git).Zanim kupie kolejne szkiełka zapoznam się trochę z zestawem...i muszę zobaczyć czy dam rade bez wizjera,jeśli tak to pomyślimy o 45 a jak nie to fv-4:grin: tak czy siak to dziękuję wszystkim za pomoc.Mam jeszcze pytanko jak się sprawuje ten program,do obróbki zdjęć co daje olympus?bo np w nikonie bardzo lubiłem obrabiać ViewNX2.Nyny ja się nie nadaje do zakonu:wink:

Krystyna1975
8.12.13, 23:56
Nyny ja się nie nadaje do zakonu:wink:

A to ciekawe, bo moja śp. Babcia też tak twierdziła - że ja się nie nadaję. Kiedy kilkanaście lat temu z głupia frant wypaliłam, że pójdę do zakonu (taka tam mała prowokacja z mojej strony hi hi, bo oczywiście nie miałam najmniejszego zamiaru tego robić :P), zapytała: i po co? Zakonników chcesz demoralizować? :D

grzeSiuu
9.12.13, 00:47
jeszcze jedna mała uwaga.
panasonic jest nowszą konstrukcją. ja osobiście nie zastanawiałbym się miedzy epl5 a gx7.. wybór jest prosty.
matryca jest nowsza, czulsza.. i ma szybszy od konkurencji AF. panasonic chwali się, że działa w -4EV.
co innego ep5 a gx7... tu mnie męczy osobiście i sam nie potrafię wybrać.

Darekw1967
9.12.13, 09:40
panasonic jest nowszą konstrukcją. ja osobiście nie zastanawiałbym się miedzy epl5 a gx7.. wybór jest prosty.
matryca jest nowsza, czulsza.. i ma szybszy od konkurencji AF. panasonic chwali się, że działa w -4EV.
co innego ep5 a gx7... tu mnie męczy osobiście i sam nie potrafię wybrać.

Witam !

AF w EPl-5 jest bardzo szybki i to nawet w ciemnawych pomieszczeniach, wiec nie ma problemu.
Moim zdaniem oba aparaty maja szybki AF i najlepiej by bylo przed zakupem miec te aparaty i
potestowac sobie w praktyce jak to dziala i jakie roznice sie wylapie na korzysc lub niekorzysc ;)

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 08:40 ---------- Poprzedni post był o 08:28 ----------

Co do 45 1.8 czytałem już o nim opinie i oglądałem fotki(są git).Zanim kupie kolejne szkiełka zapoznam się trochę z zestawem...i muszę zobaczyć czy dam rade bez wizjera,jeśli tak to pomyślimy o 45 a jak nie to fv-4:grin: tak czy siak to dziękuję wszystkim za pomoc.Mam jeszcze pytanko jak się sprawuje ten program,do obróbki zdjęć co daje olympus?bo np w nikonie bardzo lubiłem obrabiać ViewNX2.Nyny ja się nie nadaje do zakonu:wink:

Witam !

Najlepiej uzywac dobrego i sprawdzonego edytora graficznego.
Najczesciej foty obrabiam darmowym GIMP-em + UfRaw i to mi sie sprawdza dla Canona jak i... Olympusa.

Pozdrawiam

luzaczek82
9.12.13, 11:02
Witam!Nowszy nie zawsze oznacza lepszy...Za zestaw epl5 z kitem i mzd60 2.8 wyjdzie Mi 3737zł(po odliczeniu cash backa)a za panasa z kitem i mzd60 2.8 5722zł nie widzę raczej sensu dopłaty takich pieniędzy do panasa,za tę resztę mogę dokupić szkiełko i wizjer.A jak bym miał wybór pomiędzy ep5 a gx7 to wybrał bym bez wahania panasa...pozdro

epicure
9.12.13, 11:29
Stabilizacja najczęściej sprawdza się przy ciemnych obiektywach lub teleobiektywach. Jeśli kupić je od Panasa, to będą miały stabilizację. Z kolei w jasnych szkłach można się bez niej obejść. Ja bym brał ten aparat, który ma wizjer.

grzeSiuu
9.12.13, 12:56
AF w EPl-5 jest bardzo szybki i to nawet w ciemnawych pomieszczeniach, wiec nie ma problemu.
Moim zdaniem oba aparaty maja szybki AF i najlepiej by bylo przed zakupem miec te aparaty i
potestowac sobie w praktyce jak to dziala i jakie roznice sie wylapie na korzysc lub niekorzysc ;)

ja nie kwestionuję szybkości i celności AF Olympusa.
ja tylko informuję, czym się chwali Panas i co można wyczytać z recenzji.
na dzień dzisiejszy (tak głoszą informacje) jest to najlepszy system ostrzenia.
druga sprawa konstrukcja matrycy jest nowsza i ma nowe rozwiązanie:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.smallcamerabigpicture.com/wp-content/uploads/2013/08/gx7-sensor-cross-section.png)

i ja jednak będę się upierał nowsze jest lepsze ;)
i proponuję się na początek zastanowić na tylko P GX7 + 20 ka = ok 4800 zł.
ja osobiście nad tym myślę.

luzaczek82
9.12.13, 16:19
i proponuję się na początek zastanowić na tylko P GX7 + 20 ka = ok 4800 zł.
fajny zestaw ale jednak nie dla mnie...ja potrzebuję 60 do makro,każdy woli coś innego:wink:

viruuss
9.12.13, 16:32
witam
dzisiaj testowałem GX7, ponieważ w sklepie był też E-PL5 też się nim pobawiłem
powiem jedno GX7 to inna bajka !! inny uchwyt, inna ergonomia
tutaj nie ma się nad czym zastanawiać, GX7 i już !! :)

luzaczek82
9.12.13, 16:53
Testowałem w sklepie oba,to fakt lepiej leży w łapce panas,ale czy testowałeś epl5 z większym gripem MCG-2?

grizz
9.12.13, 17:18
ja nie kwestionuję szybkości i celności AF Olympusa.
ja tylko informuję, czym się chwali Panas i co można wyczytać z recenzji.
na dzień dzisiejszy (tak głoszą informacje) jest to najlepszy system ostrzenia.
druga sprawa konstrukcja matrycy jest nowsza i ma nowe rozwiązanie:
[...]
i ja jednak będę się upierał nowsze jest lepsze ;)

Myhym nowsze jest lepsze co doskonale widać na przykładzie rozwiązania czyszczenia matrycy :P

grzeSiuu
9.12.13, 17:57
@Grizz

tzn?
rozwiń bo nie mam informacji na ten temat a ciekawi mnie... sam jestem na etapie wyboru jak autor.

grizz
9.12.13, 18:02
@Grizz

tzn?
rozwiń bo nie mam informacji na ten temat a ciekawi mnie... sam jestem na etapie wyboru jak autor.

Proste - stary patent Olka jest nie do przegonienia przez nowsze rozwiązania czyszczące konkurencji.

W samych matrycach pełno było takich przykładów. Opieranie sia na zasadzie nowsze=lepsze, jest mocno zwodnicze.

viruuss
9.12.13, 18:19
Testowałem w sklepie oba,to fakt lepiej leży w łapce panas,ale czy testowałeś epl5 z większym gripem MCG-2?
nie testowałem
problemem EPL5 jak dla mnie jest jego wielkość , a raczej "grubość", mam dosyć duże dłonie i kiepsko mi się trzyma body w stylu EPL5

luzaczek82
10.12.13, 16:35
Cze.Jak wygląda sprawa z ręcznym ostrzeniem w epl5?bo w makro będę tego używał,tu plus dla gx7 bo posiada focus peaking

nyny
10.12.13, 19:42
Cze.Jak wygląda sprawa z ręcznym ostrzeniem w epl5?bo w makro będę tego używał,tu plus dla gx7 bo posiada focus peaking

Ja nie widze problemow:)
Mozesz sobie powiekszyc to co chcesz wyostrzyc wiec wg. mnie fokus piking nie jest czyms niezbednym :)

pozdro

millicano
12.12.13, 00:04
Miałem E-PL5 przez 5 miesięcy i go sprzedałem. Kupiłem GX7 i jak na razie jestem zadowolony.&nbsp;<br>Sprzedałem E-PL5 gdyż:<br>- po 4 miesiącach odpadła klapka od akumulatora. Podejrzewam, że jest to wada konstrukcyjna. Klapka nie zamykała się swobodnie, tylko sprężynowała o baterię. Po prostu między baterią a klapką nie ma luzu. Więc jeden sztyft z klapki się urwał. Do tej pory nie widziałem tak fatalnej konstrukcji, a miałem 3 analogi i 3 cyfrowe lustrzanki Canona. Klapka nie ma nawet sprężynki, tak więc po wyciągnięciu baterii są trudności żeby klapkę otworzyć. Aparat powędrował do serwisu i w ustawowych 2 tygodniach roboczych dostałem aparat z wymienioną pokrywą. I tutaj brawo dla serwisu Olympusa.<br>- tandetne tylne pokrętło wyglądające trochę odpustowo - srebrne na czarnym korpusie. Po około 3 miesiącach kręcenie pokrętłem powodowało np. w trybie odtwarzania zdjęć przeskok o kilka pozycji do przodu a czasem do tyłu. Wystarczyła kropelka spirytusu do czyszczenia matryc i na miesiąc był spokój.<br>- za twardy spust migawki. Naciśnięcie do połowy działa dobrze, dociśnięcie - spust jest za twardy, co powodowało wiele poruszonych zdjęć.<br>- miałem również wizjer VF-3, ale praktycznie z niego nie korzystałem. Po założeniu bałbym się wkładać aparat do torby, gdyż wizjer jest cały plastikowy i bałem się, że go urwę w połowie.<br>- ergonomia - brak dodatkowych pokręteł do zmiany np. przesłony lub czasu. Nie jest to wada samego aparatu, gdyż jest to inna klasa sprzętu niż GX7.<br>- z lewej strony patrząc od tyłu było ledwo widoczne niezbyt dobre spasowanie dwóch części obudowy. No cóż, montaż w Chinach nie zawsze wpływa na jakość.<br><br>A poza tym to wspaniały aparat. Znakomita jakość obrazu, szybki AF. To, że jest mniejszy niż GX7 jest jego i wadą i zaletą. Zależy jak na to spojrzeć. Mimo jego wad chętnie bym go zatrzymał jako drugie body, tylko obawiam się, że bym rzadko z niego korzystał.

apz
12.12.13, 00:27
Miałem E-PL5 przez 5 miesięcy i go sprzedałem. Kupiłem GX7 i jak na razie jestem zadowolony.&nbsp;<br>Sprzedałem E-PL5 gdyż:<br>- po 4 miesiącach odpadła klapka od akumulatora. Podejrzewam, że jest to wada konstrukcyjna. Klapka nie zamykała się swobodnie, tylko sprężynowała o baterię. Po prostu między baterią a klapką nie ma luzu. Więc jeden sztyft z klapki się urwał. Do tej pory nie widziałem tak fatalnej konstrukcji, a miałem 3 analogi i 3 cyfrowe lustrzanki Canona. Klapka nie ma nawet sprężynki, tak więc po wyciągnięciu baterii są trudności żeby klapkę otworzyć. Aparat powędrował do serwisu i w ustawowych 2 tygodniach roboczych dostałem aparat z wymienioną pokrywą. I tutaj brawo dla serwisu Olympusa.<br>- tandetne tylne pokrętło wyglądające trochę odpustowo - srebrne na czarnym korpusie. Po około 3 miesiącach kręcenie pokrętłem powodowało np. w trybie odtwarzania zdjęć przeskok o kilka pozycji do przodu a czasem do tyłu. Wystarczyła kropelka spirytusu do czyszczenia matryc i na miesiąc był spokój.<br>- za twardy spust migawki. Naciśnięcie do połowy działa dobrze, dociśnięcie - spust jest za twardy, co powodowało wiele poruszonych zdjęć.<br>- miałem również wizjer VF-3, ale praktycznie z niego nie korzystałem. Po założeniu bałbym się wkładać aparat do torby, gdyż wizjer jest cały plastikowy i bałem się, że go urwę w połowie.<br>- ergonomia - brak dodatkowych pokręteł do zmiany np. przesłony lub czasu. Nie jest to wada samego aparatu, gdyż jest to inna klasa sprzętu niż GX7.<br>- z lewej strony patrząc od tyłu było ledwo widoczne niezbyt dobre spasowanie dwóch części obudowy. No cóż, montaż w Chinach nie zawsze wpływa na jakość.<br><br>A poza tym to wspaniały aparat. Znakomita jakość obrazu, szybki AF. To, że jest mniejszy niż GX7 jest jego i wadą i zaletą. Zależy jak na to spojrzeć. Mimo jego wad chętnie bym go zatrzymał jako drugie body, tylko obawiam się, że bym rzadko z niego korzystał.

EPLki od trzeciego sprawiją wrażenie tandetnych aparacików co nie znaczy wcale, że sa takimi. Maja bogate i sprawne wnętrze w miniaturowej obudowie.
Dziwne dla mnie, ze nie widzisz roznicy między matrycami w obu aparatach. Dla mnie to jest jednak roznica znaczne w mozliwościach i obrazku, mimo, że testujący pisza inaczej...

grzeSiuu
12.12.13, 00:29
Apz sugerujesz, że EPL5 dominuje jakością obrazu nad GX7?

nyny
12.12.13, 00:33

Zasadniczo i pobieznie powazni testezy to zauwazyli:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M1-versus-Panasonic-Lumix-DMC-GX7-versus-Olympus-PEN-E-PL5___909_901_839

pozdro

apz
12.12.13, 00:40

Nie widziałem jeszcze zdjęc z Panasonika, ktore dorownują jakością obrazkom ze zdjęć z matryc Sony używanych przez Olympusa.
Maja one inne zalety np. inne tryby filmowe, rozne częstotliwosci odbierania obrazu, ale zdjęcia są na pewno inne. Gorsze.

grzeSiuu
12.12.13, 00:42
no tak... oni zauważyli. ja też zauważyłem różnicę w cyferkach.
tylko pytanie teraz, czy faktycznie w rzeczywistości tę różnicę widać?

hmmm jestem ciekaw. wypowiedzieć się raczej muszą osoby, które mają lub mieli oba aparaty.

---------- Post dodany o 23:42 ---------- Poprzedni post był o 23:40 ----------

Nie widziałem jeszcze zdjęc z Panasonika, ktore dorownują jakością obrazkom ze zdjęć z matryc Sony używanych przez Olympusa.
Maja one inne zalety np. inne tryby filmowe, rozne częstotliwosci odbierania obrazu, ale zdjęcia są na pewno inne. Gorsze.

zainteresowałeś mnie tą odpowiedzią.
nie spodziewałem się znaczącej różnicy, raczej porównywalnego obrazu się spodziewałem.
teraz baczniej będę się doszukiwał różnic.

droplet
12.12.13, 00:43
..Klapka nie zamykała się swobodnie, tylko sprężynowała o baterię. Po prostu między baterią a klapką nie ma luzu. Więc jeden sztyft z klapki się urwał. Do tej pory nie widziałem tak fatalnej konstrukcji, a miałem 3 analogi i 3 cyfrowe lustrzanki Canona. Klapka nie ma nawet sprężynki, tak więc po wyciągnięciu baterii są trudności żeby klapkę otworzyć. ...
W E-PL5 klapka ma sprężynę i ładnie odskakuje nawet bez baterii. Miałeś pewnie walnięty egzemplarz. Nie zmienia to faktu, że aparat nie grzeszy ergonomią. Nie ma sensu go porównywać jego ergonomii do GX7 bo to nie ta klasa. Obrazek pewnie dają tylko dają podobny.

apz
12.12.13, 00:45
no tak... oni zauważyli. ja też zauważyłem różnicę w cyferkach.
tylko pytanie teraz, czy faktycznie w rzeczywistości tę różnicę widać?

hmmm jestem ciekaw. wypowiedzieć się raczej muszą osoby, które mają lub mieli oba aparaty.
Stary test to ściągnij sobie niedoświetlone rawy i powyciągaj z cieni, potem popatrz co dzieje sie w przepałach np na oswietleniu i wszystko bedziesz wiedział. I poszukaj podobnych rawów z ktoregoś OMD. I nie bedziesz mial watpliwości o co biega.
Wyciągnij tak na początek 2-3 EV.

millicano
12.12.13, 08:35
Ja nie napisałem, że nie widzę różnicy w jakości zdjęć pomiędzy E-PL5 i GX7. Ależ są. Zdjęcia z Olympusa są ostrzejsze - słabszy filtr antyaliasowy, jest inna kolorystyka. Ta z Olympusa ma większe nasycenie kolorów, a z Panasonika kolory są bardziej zbliżone do natuaralnych. Faktem jest, że lepiej się prezentują te z Olympusa. Co do możliwości wyciągnięcia z cieni, to w Panasoniku robiłem około 1,5EV i nie było problemów. Więcej nie musiałem. Jak zdjęcie jest totalnie niedoświetlone, to ląduje po prostu w koszu. Z wyciąganiem świateł jest łatwiej, gdyż tam jest zawerte więcej użytecznych informacji i nie widzę zasadniczych różnicy pomiędzy Panasonikiem i Olympusem.
Co do klapki, to moja nie miała żadnej sprężynki i serwis też jej nie założył. Sprężynka przy takiej konstrukcji klapki by się w ogóle nie zmieściła.

luzaczek82
12.12.13, 10:45
Byłem przedwczoraj w saturnie i poprosiłem o epl5,zrobiłem sobie ze 2 zdjęcia, i udałem się do fotojokera w celu zrobienia jakiś fotek z gx7, również zrobiłem 2 zdjęcia.Tak jak pisze millicano kolorystyka jest inna.Mnie bardziej pasuje ta z olympusa tylko lepiej leży panas haha,może poszukam używki omd bo jednak trochę lepiej leży od epl5,mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia itp

droplet
12.12.13, 11:44
Po moich doświadczeniach z ergonomiczną puszką E-3 wolę już mieć gorszy korpus ale lepszą matrycę.

...
Co do klapki, to moja nie miała żadnej sprężynki i serwis też jej nie założył. Sprężynka przy takiej konstrukcji klapki by się w ogóle nie zmieściła.
Końcówka sprężynki wystaje przy zawiasie, przynajmniej w sprawnym aparacie.

luzaczek82
12.12.13, 12:06
Może ma ktoś doświadczenie z tym większym gripem MCG-2?bo nie mam gdzie go pomacać...

millicano
12.12.13, 12:25
Po moich doświadczeniach z ergonomiczną puszką E-3 wolę już mieć gorszy korpus ale lepszą matrycę.

Końcówka sprężynki wystaje przy zawiasie, przynajmniej w sprawnym aparacie.
To niezbyt dobrze świadczy o Olympusie. Widocznie w niektórych były sprężynki, a w moim nie było. Może zmienili konstrukcję klapki. Ja swój kupiłem w czerwcu tego roku.

luzaczek82
12.12.13, 12:34
Jak bym kupował epl5 to zwrócę uwagę czy ma sprężynkę...:grin:

jurekg
12.12.13, 13:06
Jak będziesz kupował, to wypatruj czegoś takiego:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/12/9hs0ud-1.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/9hs0ud.jpg)

Ta sprężynka "wyrzuca" klapkę na 1 cm, jest to wystarczające, żeby uchwycić ją i odchylić bardziej, choć faktem jest, że np. w xz1 czy xz2 jest to rozwiązane lepiej, bo klapka po zwolnieniu od razu tworzy kąt 90 stopni.

luzaczek82
12.12.13, 13:22
Dobra dzięki za cynka

nightelf
12.12.13, 19:05
Może ma ktoś doświadczenie z tym większym gripem MCG-2?bo nie mam gdzie go pomacać...

Miałem większy grip z E-P3 i znacząco poprawiał jakość uchwytu.
Zresztą istnieją też gripy przyklejane firm niezależnych, albo nawet przykręcane od spodu.
Np Gripy Richarda Franiec http://www.kleptography.com/rf/

Darekw1967
12.12.13, 23:22
Byłem przedwczoraj w saturnie i poprosiłem o epl5,zrobiłem sobie ze 2 zdjęcia, i udałem się do fotojokera w celu zrobienia jakiś fotek z gx7, również zrobiłem 2 zdjęcia.Tak jak pisze millicano kolorystyka jest inna.Mnie bardziej pasuje ta z olympusa tylko lepiej leży panas haha,może poszukam używki omd bo jednak trochę lepiej leży od epl5,mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia itp

Witam !

Takie testy w marketach robione "na lapu-capu" sa najczesciej do niczego...
Kazdy aparat ma wlasne mozliwosci konfiguracyjne i trudno na domyslnych albo rozgrzebanych
parametrach przy swietle jarzeniowym kierowac sie efektami takich pstrykow.

Pozdrawiam

apz
13.12.13, 02:03
Witam !

Takie testy w marketach robione "na lapu-capu" sa najczesciej do niczego...
Kazdy aparat ma wlasne mozliwosci konfiguracyjne i trudno na domyslnych albo rozgrzebanych
parametrach przy swietle jarzeniowym kierowac sie efektami takich pstrykow.

PozdrawiamTym nienmiej lepszy ryc jak nic... A czas na przemyślenie bezcenny.

grzeSiuu
13.12.13, 03:07
ale jest jeszcze coś z tego 'łapu capu'.
ja mając pierwszy raz w rękach właśnie w macalni, właśnie na łapu capu odkryłem w GX7 możliwość ustawienia osobno punktu ostrości i osobno punktu pomiaru światła.
to jest właśnie magia dobrze napisanego menu oraz klawiszologi, która jest intuicyjna.
w pełni się natomiast zgadzam, że testy są do bani... ale zawsze można sprawdzić podstawy.

thorgal
13.12.13, 07:30
a nie myślałeś zakupić w necie np. tu http://www.i-store-online.com/product_info.php?info=p18138_olympus-digital-camera-om-d-e-m5-with-lens-12-50-silver.html

(http://www.i-store-online.com/product_info.php?info=p18138_olympus-digital-camera-om-d-e-m5-with-lens-12-50-silver.html)

Jan_S
13.12.13, 10:08
kupował ktoś już tam? ceny podejrzanie niskie...

grizz
13.12.13, 10:12
kupował ktoś już tam? ceny podejrzanie niskie...

Firmensitz
Stammland / Stammsitz: Thailand

Firmenname
Import Export Group Co., Ltd
(hier bezeichnet als I-STORE-ONLINE)

Firmenanschrift
126/67 Udondusadee 6
Mhagkang Muang
Udonthani 41000
Thailand

Dodaj VAT i CŁo odejmij Gwarancję. Kup u OPL.

Jan_S
13.12.13, 10:16
tylko że oni tam piszą że "inklusive aller Kosten und Gebühren (Mehrwertsteuer / Zoll)" nawet wysyłka, jeśli nie miałaby być ekspresem jest w cenie...

Dla mnie to trochę dziwne bo wiadomo że nie ma obiadów za darmo

apz
13.12.13, 10:23
tylko że oni tam piszą że "inklusive aller Kosten und Gebühren (Mehrwertsteuer / Zoll)" nawet wysyłka, jeśli nie miałaby być ekspresem jest w cenie...

Dla mnie to trochę dziwne bo wiadomo że nie ma obiadów za darmo

Oni może zarobią na pewno, za to Skarbówka z Celnym swoje wyegzekwuje na pewno... Tym razem może nawet niemiecka nie polska...

grzeSiuu
13.12.13, 10:26
ale na stronie jest napisane, że wysyłka z Anglii ... .. ??

Jan_S
13.12.13, 10:35
Oni może zarobią na pewno, za to Skarbówka z Celnym swoje wyegzekwuje na pewno... Tym razem może nawet niemiecka nie polska...

czyli Twoim zdaniem, pomimo iż na stronie napisane jest że cena zawiera cło i VAT to i tak trzeba będzie je ekstra dopłacić?

grizz
13.12.13, 11:06
czyli Twoim zdaniem, pomimo iż na stronie napisane jest że cena zawiera cło i VAT to i tak trzeba będzie je ekstra dopłacić?

A jak napiszą, że wysyłają zapakowane w liście zwijane na udach dziewic, to co?

Trzeba uważać, jak pojawia się taka cena…

Jan_S
13.12.13, 12:05
dlatego zapytałem czy ktoś kupował... niektóre ceny naprawdę dziwne... no i ten czas oczekiwania - 3 tygodnie...

grzeSiuu
13.12.13, 12:44
ale są towary dostępne w 24h.
zaraz sprawdzę i dam znać.

pomyliłem się... to nie na tej stronie :(

luzaczek82
13.12.13, 17:28
Biegałem dzisiaj po sklepach foto,bo chciałem podziałać coś na omd em5,nie miałem jeszcze okazaji nic nim pstryknąć,chociaż spojrzeć przez wizjer ale nigdzie nie ma...miałem tylko okazje popatrzeć przez wizjer vf2 spoko,był też vf4 ale nie było do czego podpiąć bo epl5 miał nie zaktualizowany soft...jedynie co znowu się pobawiłem panasem gx7(chyba go ciągnie do mnie)

thorgal
13.12.13, 17:52
nie chce im robić reklamy, ale sam chciałem tam kupić pl 25mm - teraz się jeszcze wstrzymam i zobacze co Oly da.
Poza tym napisane jest:
product will be dispatched from our depot in Milton Keynes (England) and, due to special regulations, is not subject to any taxes or duties, if the address of the recipient is within an EU member state. When placing an order you may choose between standard or express delivery. Standard deliveries to an EU address will be free of charge. For express deliveries there will be a charge. All deliveries will be insured.

viruuss
13.12.13, 19:45
Biegałem dzisiaj po sklepach foto,bo chciałem podziałać coś na omd em5,nie miałem jeszcze okazaji nic nim pstryknąć,chociaż spojrzeć przez wizjer ale nigdzie nie ma...miałem tylko okazje popatrzeć przez wizjer vf2 spoko,był też vf4 ale nie było do czego podpiąć bo epl5 miał nie zaktualizowany soft...jedynie co znowu się pobawiłem panasem gx7(chyba go ciągnie do mnie)

nie zastanawiaj się, bierz GX7 :)

luzaczek82
14.12.13, 10:59
nie zastanawiaj się, bierz GX7 :) spokojnie czytam teraz informacje o chwalonym omd EM-5 :wink: