Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2 czy Panasonic Lumix LX-7
Witam wszystkich forumowiczów jestem tutaj nowy. Może już był poruszany ten temat ale ja go nie znalalem. Planuje zakup mojego pierwszego aparatu, chce kompakt bo nie mam pieniędzy na szkła, po przeczytaniu setek stron o kompaktach zainteresowały mnie dwie pozycje wymienione w temacie. Czy znajdzie się jakoś dobra osoba i szczerze wypowie się który aparat będzie lepszym wyborem bo chodząc po sklepach fotograficznych to tylko słyszę o Panasonicu bo jest po prostu droższy a na optycznych widać, że ma gorszą ocenę. I jeszcze czy karta sandisk sdhc 16gb extreme oraz futerał lowepro raze 60 będą dobre gdyby zdecydował się na Olka ( do Panasonica też chyba będą pasować)
Bazując tylko na zdjęciach wstawianych na tym forum - brałbym XZ-2.
Biorąc pod uwagę także szok (nie bójmy się tego słowa) jaki przeżyłem porównując stabilizatory swoich LX3 i XZ-1 - brałbym XZ-1 czyli teraz XZ-2.
Biorąc pod uwagę filmiki jakie generuje XZ-1 brałbym jakiegokolwiek LX'a.
Sumując plusy dodatnie i plusy ujemne raczej XZ-2. To jest rewelacyjny obiektyw, stabilizator i w XZ-2 matryca. Jedyny minus - filmy.
XZ-2 za odchylany ekran,
LX-7 za jakość filmowania.
Krystyna1975
27.11.13, 14:31
Witam wszystkich forumowiczów jestem tutaj nowy. Może już był poruszany ten temat ale ja go nie znalalem. Planuje zakup mojego pierwszego aparatu, chce kompakt bo nie mam pieniędzy na szkła, po przeczytaniu setek stron o kompaktach zainteresowały mnie dwie pozycje wymienione w temacie. Czy znajdzie się jakoś dobra osoba i szczerze wypowie się który aparat będzie lepszym wyborem bo chodząc po sklepach fotograficznych to tylko słyszę o Panasonicu bo jest po prostu droższy a na optycznych widać, że ma gorszą ocenę. I jeszcze czy karta sandisk sdhc 16gb extreme oraz futerał lowepro raze 60 będą dobre gdyby zdecydował się na Olka ( do Panasonica też chyba będą pasować)
Witaj. Ciężko jest doradzać kiedy nie podałeś ani tematów fotograficznych, które chciałbyś realizować za pomoca nowego aparatu, ani nie określiłeś budżetu na nowy sprzęt. Co do kwestii stać/ nie stać, to przecież nie ma obowiązku zakupu dodatkowych obiektywów, a korzyści z dużej matrycy, mam na myśli bezlusterkowca, są bezdyskusyjne moim zdaniem - jakość obrazu. Osobiście używam E-Pl2 z jednym li tylko obiektywem 14-42 II i jestem zadowolona z wyboru, a tez myślałam o zakupie kompaktu. Dziś nie wymieniłabym bezlusterkowca na kompakt, no może tylko na taki z matrycą FF ;)
Dzięki za odpowiedź. Ja wychodzę z założenia, że aparat to aparat a nie kamera więc po pierwsze interesuje mnie jakość zdjęć a filmów nie nagrywam nawet mając dostęp do kamery. Także pewnie zdecyduję się na Olka tylko jeszcze jakby ktoś mi mógł napisać co do tych akcesoriów bo ten futerał to tak na lowepro wybrany został gdy podałem do jakiego aparatu.
---------- Post dodany o 13:34 ---------- Poprzedni post był o 13:32 ----------
Zdjęcia wakacyjne, krajobrazy, tak jak dla zwykłego zjadacza chleba, budżet do 1600 zł. Filmy nie sądzę żebym jakiekolwiek nagrywał.
Filmy nie sądzę żebym jakiekolwiek nagrywał.
Tylko Oly ;)
Zdjęcia wakacyjne, krajobrazy, tak jak dla zwykłego zjadacza chleba, budżet do 1600 zł. Filmy nie sądzę żebym jakiekolwiek nagrywał.
LX7 pozwoli więcej zmieścić w kadrze - szerszy kąt widzenia (24 mm vs 28 mm - różnica jest widoczna).
XZ-2 świetnie sprawdza się na imprezach typu koncerty - ma większe przybliżenie i jasny obiektyw na tym przybliżeniu + odchylany ekran który pozwala robić zdjęcia znad tłumy.
zależy więc na jakich zdjęciach bardziej Ci zależy
Ale coś ten obiektyw w Panasonicu nie pracuje na 100% bo w teście optycznyh wypada słabo szczególnie na rogach dodam, że miałem oba aparaty w ręach i wydaje mi się, że Panasonic jest gorzej wykonany.
tymczasowy_
27.11.13, 16:35
XZ-2 za odchylany ekran,
LX-7 za jakość filmowania.Drugi plus dla LX-7 to 24mm na szerokim końcu.
---------- Post dodany o 15:35 ---------- Poprzedni post był o 15:31 ----------
Filmy nie sądzę żebym jakiekolwiek nagrywał.Tyle, że jak już coś nagrasz to zawsze będziesz miał nagrane jak to w Olympusie pracuje AF czy tzw. podgląd GO w opcji filmowania :wink: Ja do momentu zakupu E-P5 nie wiedziałem, że Olympus to potrafi (miałem LX5 i NEX). Teraz jak filmuję E-P5 to obowiązkowo na MF :wink:
Ale coś ten obiektyw w Panasonicu nie pracuje na 100% bo w teście optycznyh wypada słabo szczególnie na rogach dodam, że miałem oba aparaty w ręach i wydaje mi się, że Panasonic jest gorzej wykonany.
Słuchaj, nie patrz przesadnie na te wszystkie testy ... liczy się praktyka używania. W większości przypadków tego co widzisz na wykresach nie zobaczysz w praktycznie robionych zdjęciach.
pozdrawiam
Jestem tego świadomy, jakie dźwięki wydaje AF w Olku ale mi chodzi o jakość zdjęć a nie filmów, bo jak bym chciał kręcić filmy to bym kupił kamerę a na lustrzankę mnie nie stać więc chciałem dobry kompakt do zdjęć. Z tego co mówicie to oba aparaty mają swoje plusy i minusy ale chyba zasugeruje się ogólną oceną z testów optyczne.pl i kupię Olka bo wypada lepiej.
Nie mam i nie używałem LX7 (poza pomacaniem w sklepie), mam XZ-2 i jestem zadowolony, ale prawda jest taka, że nie jest to aparat do pstrykania na auto. Uzyskasz wtedy dobre efekty, ale porównywalne do tańszych aparatów. Prawdziwy potencjał XZ-2 będziesz miał jak opanujesz różne myki z ustawieniami, a najlepiej jak będziesz fotografował w RAW. Wtedy jakość zdjęć - zwłaszcza szczegółowość - jest rewelacyjna jak na kompakt.
Skoro tak mówisz to dobrze, bo nie chce właśnie tylko w auto pstrykać zdjeć bo wiem, że do tego nie potrzebuje takiego kompaktu, a jeszcze jedno pytanie nie uważasz, że Panasonic jest gorzej wykonany? bo ja też miałem go w rękach w sklepie i średnio mi przypadł do gustu.
Trudno powiedzieć bo miałem go przez chwilę w ręcę tylko.
Ale z tego co pamiętam jest nieco mniejszy.
tymczasowy_
27.11.13, 17:18
LX5 używam od ponad 2 lat, dość intensywnie. I nie dostrzegam aby jego wykonanie miało wpływ na użytkowanie, wszystko wykonane należycie, nic się nie zacina itp. Nie podejrzewam aby LX7 był gorzej wykonany.
Jedna rzecz podoba mi się w Panasonikach, zoom można przestawiać krokowo 24, 28, 35, 50, 70, 90mm czyli tak jabys robił stałkami o tej ogniskowej, dodatkowo daje to precyzyjne ustawienie ogniskowej.