Zobacz pełną wersję : Oly 12-40 czy trinity?
Chciałbym Was odpytać o Wasze preferencje względem szkła.
Stoje na rozdrożu i być może Wasze spostrzeżenia, uwagi pomogą mi lub innym użytkownikom w podjęciu decyzji - może nawet słusznej:grin:
Otóż posiadam omd em-5 wraz z kitem oraz szkłami oly 17/1.8 i oly 45/1.8
Rozważam zakup:
a) Olympus 12-40mm 2.8
vs
a) Panasonic 14mm 2.5 (wiem, że 12 tu lepiej pasuje ale nie przeskoczę tego cenowo :evil:)
b) Panasonic 25mm 1.4
c) Olympus 45mm 1.8 (mam już)
Skąd mój "zastanów".
Pro 12-40/2.8 - uniwersalność, jakość obrazka, lenistwo=brak "wachlowania szkłami"
Cons 12-40/2.8 - duży - jak na standardy mft, światło 2.8 - "tylko"
stałki:
Pro - małe, lekkie, jasne, jakość obrazka, najczęstsze ogniskowe, DOF (nie wchodźmy w dyskusje, czy mft oferuje dof czy nie)
Cons - "wachlowanie szkłami"
ciekaw jestem co byście wybrali?
też miałem podobny dylemat i zostałem przy stałkach. Dlaczego? Bo Panasa G3 z 20/1.7 chowam do kieszeni kurtki czy bluzy, bo w 45/1.8 mogę już uzyskać w miarę małą GO jeżeli tego potrzebuję. Denerwuje mnie za to konieczność wachlowania obiektywami.
Do zalet 12-40 dodałbym jeszcze szeroki kąt na 12 mm.
Dziwią mnie takie tematy. Jako osoba fotografująca od lat chyba sam powinieneś wiedzieć co Ci jest potrzebne.
Nic doradzał nie będę. Powiem tylko, że przed zakupem 12-40 sprzedałem 14/2,5 i 45/1,8. Pozostawiłem natomiast panasa 20/1.7. Jedno jasne szkiełko warto mieć.
Mam tak samo jak Ty 17.18 oraz 45 1.8 i zdecydowałem się na zakup 12-40 i nie żałuję. Szybki, bardzo dobry optycznie obiektyw, stałe światełko wystarczające do moich potrzeb. Mając 17 1.8 zawsze mogę jej użyć, gdy potrzebuję więcej światełka. Ja osobiście jestem zwolennikiem systemowych rozwiązań w przypadku obiektywów "podstawowych".
1. Stałki zostawić.
2. Zagryźć zęby.
3. Kupić zooma.
Stałki są super ale nie zawsze jest możliwość/chęć ich używania/zabrania.
Kwestia finansowania zakupu: kredyt, rzucić palenie/picie (na jakiś czas), namówić rodzinę na przekazanie środków jakie wydałaby na prezenty gwiazdkowo-urodzinowe przez rok lub dwa na Twoje konto - co wybawi ich z kłopotu odpowiadania sobie na pytanie "co mu kupić"
Otóż posiadam omd em-5 wraz z kitem oraz szkłami oly 17/1.8 i oly 45/1.8
Rozważam zakup:
c) Olympus 45mm 1.8
To masz to 45mm czy masz mieć? Jeśli nie masz, to warto mieć. Panas 25mm 1,4 jest fajny, ale nie aż tak ($$) fajny...
Ja mam obecnie 12-50 bo 12mm, makro, uszczelki i fajny zoomik na wyjazdy. Do tego 17 1,8 i 45 1,8 bo jasne i fajnie się uzupełniają.
Do tego 7,5 ale to inna bajka. Niemniej gdybym czasem nie potrzebował F/1,8 dla światła (w drugiej kolejności dla GO), kupiłbym samo 12-40.
Patrząc na Twoje rozterki kupiłbym po prostu 12-40 f/2,8 i potem do niego taką jasną stałkę jakiej najbardziej będzie Ci brak.
ciekaw jestem co byście wybrali?
Naleśniki plus CV tj. szkła manualne z extra światłem.
Dziwią mnie takie tematy. Jako osoba fotografująca od lat chyba sam powinieneś wiedzieć co Ci jest potrzebne.
Nic doradzał nie będę. Powiem tylko, że przed zakupem 12-40 sprzedałem 14/2,5 i 45/1,8. Pozostawiłem natomiast panasa 20/1.7. Jedno jasne szkiełko warto mieć.
niby wiem, ale im dalej w las tym ciemniej :)
Panas super szkiełko tylko dla mnie za wolny.
niby nie chcesz doradzić a jednak coś poradziłeś - dzięki.
Iwo,
mam 12-50, 17/1.8 i 45/1.8
Miałem - ok nie będę wymieniał, bo powiecie, że coś ze mną nie tak - panasa 20/1.7
Bardzo zadowolony byłem z obrazka ale za wolny był dla mnie.
Napaliłem się jak wszyscy na tym forum - poza małymi wyjatkami - na 12-40, ale...
dopadła mnie jeszcze mała refleksja ...czy chce mieć takie wielkie szkiełko czy wolę stałki.
Uwielbiam zdjęcia portretowe, również te z przerysowaną perspektywą i tu się kłaniają stałki.
45/1.8 jest do tego bardzo dobra. 17mm/1.8 zaczynam dochodzić do wniosku, że brakuje mi plastyki tej z 20/1.7.
Dlatego pomyślałem tak:
a) kupię 12-40 - i być może będę cierpiał z braku światełka (a może nie)
- 45/1.8 zostawiam bo je bardzo lubie
- ale sprzedam 17/1.8 i 12-50 bo droga ta zabawa - a focę tylko i wyłącznie hobbistycznie
lub
b) kupie:
- 25/1.4 (tu będę miał jasno i plastykę i szybkość af) - już nie jest taki drogi jak pokazał kolega rodem zza odry
- 14/2.5 (mały, szeroki i dość jasny a przy tym ostry od pełnej dziury w centrum - dobry do wnetrz) - okazjonalnie używany egzemplarz
- 45/1.8 mam więc zostaje
- 17/1.8 sprzedam aby w części pokryć powyższe zakupy
Oprócz zakresu, światła i wagi jest jeszcze kwestia noszenia i zmieniania.
Mam w tej chwili aż 5 obiektywów: mZD 9-18, 45 i 14-150 oraz ZD 12-60 i 50-200 przez przejściówkę.
Staram sie nie nosić więcej niż dwóch jednocześnie.
12-60 to bosski zoom podstawowy, wielki (dodatkowo z przejściówką) ale ciagle mjut y malyna. Wymieniać na 12-40 ? Albo na trzy jaśniejsze stałki??? I ciągle nimi żonglować?
50-200 jak na razie nie ma alternatywy.
45 jest świetna.
w komplecie z 14-150 to idealny zestaw wyjazdowy.
zastanawiam się nad sprzedaniem 9-18, ale nauczyłem się nieco korygowac perspektywę i od czasu do czasu chętnie go użyję.
Na miejscu autora kupiłbym zoom 12-40 i wybraną stałkę.
tymczasowy_
27.11.13, 16:17
We mnie też walczą dwie koncepcje:
a) 12, 17, 45mm
vs.
b) 12-40mm
Aktualnie mam 17mm1.8 i jedynie sporadycznie podpinam coś innego, głównie do portretu, bo 17mm jest doskonałe na wiele sytuacji i pod kątem ogniskowej i pod kątem jasności.
Zamówiłem 12-40mm, pewnie dostanę na początku grudnia, poużywam i zadecyduję, też nie lubię wielkich gabarytów. Z drugiej strony, żonglowanie też nie jest miłe.
Na pewno będę miał rezerwowe body, raczej na pewno GM1 z 12-32mm.
Niewykluczone, że ostatecznie będzie 12-32mm plus 12, 17, 45mm oraz dwa body E-P5 i GM1.
W sumie doskonały zestawik na dalekie podróże.
PS
Być może zamiast 12mm nabędę coś jeszcze bardziej szerokiego, może nawet fisza - byłoby taniej.
Gdybym uwielbiał zdjęcia portretowe i miał system m4/3 (nie uwielbiam i nie mam;-)) i do tego miał taki budżet jak Ty to kupiłbym 75ke + jakąś uniwesalną stałke, ewentualnie zooma. 75ka to chyba jedno z najlepszych szkieł w tym systemie i do portretów nada się idealnie.
tymczasowy_
27.11.13, 16:28
Gdybym uwielbiał zdjęcia portretowe i miał system m4/3 (nie uwielbiam i nie mam;-)) i do tego miał taki budżet jak Ty to kupiłbym 75ke + jakąś uniwesalną stałke, ewentualnie zooma. 75ka to chyba jedno z najlepszych szkieł w tym systemie i do portretów nada się idealnie.W plenerze owszem, w pomieszczeniach wg. mnie za długa ogniskowa. No i minimalna odległość ostrzenia prawie 0,9m - czasami potrafi być upierdliwa.
skrzynka97
27.11.13, 17:05
Ja wymieniam stałki (12mm, 17mm, 45mm) na zoom (12-40).
Ze stałek zostanie tylko 75mm.
I jest to świadoma i szybko podjęta decyzja wieloletniego fotografa amatora (fotografia rodzinna i turystyczna).
Iwo,
mam 12-50, 17/1.8 i 45/1.8
Miałem - ok nie będę wymieniał, bo powiecie, że coś ze mną nie tak - panasa 20/1.7
Bardzo zadowolony byłem z obrazka ale za wolny był dla mnie.
Ja mam taki sam zestaw (+ 7,5) i też pozbyłem się z powodu zbytniej powolności 20 1,7. Także się rozumiemy :cool:
Jeśli szkoda Ci kasy na zoom 12-40 2,8, to może Sigma 30mm 2,8? Nie wiem jakiego potencjału szkieł głównie Ci brakuje, jeśli:
1. zdjęć portretowych: kup 25mm f/1,4 tylko i potem ew. rozważ czy 17mm nie stało się zbędne.
2. ALLin1: kup tylko 12-40 i opchnij 12-50mm i potem ew. rozważ czy 17mm nie stało się zbędne.
Dla mnie 17mm jest godnym następcą wooolnego i bardziej plastikowego 20mm póki co
i gdybym cierpiał na nadmiar gotówki, to bym się teraz czaił na używaną Sigmę 30mm 1,4 pod 4/3.
Gdybym uwielbiał zdjęcia portretowe i miał system m4/3 (nie uwielbiam i nie mam;-)) i do tego miał taki budżet jak Ty to kupiłbym 75ke + jakąś uniwesalną stałke, ewentualnie zooma. 75ka to chyba jedno z najlepszych szkieł w tym systemie i do portretów nada się idealnie.
I to jest chyba najlepsze rozwiązanie moim zdaniem OMD-EM5 + 12-40 2.8 + 75mm 1.8 + jakaś uniwersalna stałka (17mm, 20mm lub 25mm) i mamy piękny zestaw do praktycznie wszystkiego ;),z wyjątkiem dla tych co zajmują się fotografowaniem ptaków czy zwierząt.
I to jest chyba najlepsze rozwiązanie moim zdaniem OMD-EM5 + 12-40 2.8 + 75mm 1.8 + jakaś uniwersalna stałka (17mm, 20mm lub 25mm) i mamy piękny zestaw do praktycznie wszystkiego ;),z wyjątkiem dla tych co zajmują się fotografowaniem ptaków czy zwierząt.
Moj standardowy zestaw to EM5 + 12-35/2.8 i 2 male stalki mieszczace sie w kieszonkch torby: 20/1.7 i 45/1.8. 90 % uzycia przypada na zooma, stalki sa na specjalne okazje typu wieczone wyjscia albo portret. Uniwersalnosc i jakosc zooma jak dla mnie maja kluczowe znaczenie chociaz nie ukrywam ze w plecaku mam tez zawsze 25/1.4 i 35-100/2.8 :)
Dla mnie idealny zestaw to panas 7-14, leica 25mm 1.4, olek 45mm, olek 75mm, panas 100-300mm(lub olek 75-300, tutaj nie jestem zdecydowany) do "ptaszków" :) Jeśli chodzi o makro to warto dokupić np. http://www.ebay.com.au/itm/FOTGA-Macro-AF-Auto-Focus-Extension-Tube-DG-for-Four-Thirds-M43-Micro-4-3-Camera-/251255704103?pt=US_Lens_Adapters_Mounts_Tubes&hash=item3a8001ca27&_uhb=1#ht_6329wt_909
i z 45'tka to używać.
Ja osobiście do takiego zestawu dążę :)
Jakbym miał wybierać to wybrałbym stałki. Światło nieraz się przydaje, a wachlowanie szkłami specjalnie mi nie przeszkadza, mimo że wcześniej pracowałem wyłącznie z zoomami. W obecnej sytuacji mając 12, 20 i 45 dokupuję 12-40 - nieraz będzie wygodniej a w zimie dłonie nie zamarzają przy mieszaniu stałkami :). Cena zooma dla mnie jest tak na granicy akceptacji, gdyby był nawet niewiele droższy to bym go olał i został wyłącznie przy stałkach.
We mnie też walczą dwie koncepcje:
a) 12, 17, 45mm
vs.
b) 12-40mm
Aktualnie mam 17mm1.8 i jedynie sporadycznie podpinam coś innego, głównie do portretu, bo 17mm jest doskonałe na wiele sytuacji i pod kątem ogniskowej i pod kątem jasności.
Zamówiłem 12-40mm, pewnie dostanę na początku grudnia, poużywam i zadecyduję, też nie lubię wielkich gabarytów. Z drugiej strony, żonglowanie też nie jest miłe.
Na pewno będę miał rezerwowe body, raczej na pewno GM1 z 12-32mm.
Niewykluczone, że ostatecznie będzie 12-32mm plus 12, 17, 45mm oraz dwa body E-P5 i GM1.
W sumie doskonały zestawik na dalekie podróże.
PS
Być może zamiast 12mm nabędę coś jeszcze bardziej szerokiego, może nawet fisza - byłoby taniej.
Jeśli można doradzić, to nie pozbywaj się 17 1.8. To świetne uzupełnienie, kiedy potrzebujesz jeszcze czegoś nieco jaśniejszego niż 2.8 w 12-40. 12-40 jest bardzo dobry optycznie i wygodny z racji na zakres i na całkiem dobre światełko, 17 1.8 to dobra i użytczna ogniskowa i jeszcze lepsze światełko - świetna rezerwa.
W m4/3 małe stałki to zaiste wielka zaleta. Do 12-40 też planuję dokupić jasną 17 lub 25 oraz 45. Brak natomiast czegoś pomiedzy 7 a 8mm w przyzwoitej cenie.
:roll: czasami ma wrażenie, że mam więcej szczęścia niż rozumu. Rano rozważałem jak najepiej wybrać mieszcząc się z istniejącym budżetem plus mały plusik. Przed wyjściem z pracy dostałem podwyżkę :lol: i teraz już wiem, że 12-40 jedzie do mnie a stalki (17 i 45) zostają - przynajmniej na razie.
Dziękuje Wam wszystkim za poświęcony czas i rady.
btw, jest już kilka osób, które posiadają 12-40. Czy można by Was prosić drodzy koledzy i jeszcze bardziej drogie koleżanki prosić o 4 sampelki.
12, 17, 25, 40 na f/2.8 najlepiej twarzy z okoła 1 m z ostrością na oko :)
jeszcze raz dzięki
tymczasowy_
27.11.13, 19:20
Jeśli można doradzić, to nie pozbywaj się 17 1.8. Nigdzie nie napisałem, że chcę się pozbywać 17mm1.8. Jest to bardzo uniwersalny obiektyw, na dobrą sprawę tylko on wystarczyłby w systemie. Jedynie do rasowego portretu wypadałby mieć inne szkło, i ponieważ taka bardzo dobra portretówka jest w systemie (45mm1.8 ) to będzie kolejne szkło, które sobie sprawię, na razie zastępuję je Sigmą 30mm1.4 (genialne szkiełko dla matrycy z E-P5) lub ZD14-54, a jak chce mi się dźwigać to 35-100mm2.0 - 45mm1.8 będzie głównie na wyjazdy i rodzinne wypady z małą ilością sprzętu (17mm +45mm i wystarczy).
Ja właśnie pogoniłem 12-50 na rzecz 12-40, stałek (17 i 45) nawet przez myśl mi nie przyszło się pozbywać. W planach jeszcze 75, ale cosik nasze drogi się rozmijają :)
Jak dla mnie 12-40 + naleśnik (jakikolwiek - jaka ogniskowa komu odpowiada) to odpowiedni zestaw. BTW - gratuluję podwyżki ;)
Widze, że moja sympatia do posiadanych 12-40, 17 1.8 oraz 45 1.8 podzziela Wielu forumowiczów. Mi osobiście do kompletu grakowało superzoom, wiec zdecydowalem się na 75-300. Jest ok, ale ciemjy niemniej podobnie jak dawny 70-300 będzie przydatny w czasie dalszych podróźy. Zostawiłem sobie sigme 150 ale coraz częściej korci mnie zamiana na m.zuiko 60. Do szczęścia pitrzebuję jeszcze samyang 7.5 z uwagi na kąt. Namówiłeem na jego zakup kolegę a sam sie wstrzymałem. Moim zdaniem to jednak obowiązkowe szkielko w fzasie górsk7ch wędrówek.