PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia nocne problem

Marcin114L
27.11.13, 00:03
Witajcie,

Mam otóz taki problem, z góry dodam iż jestem fotograf amator! gdy robie zdjęcie nocne, to na zdjęciu pojawiają mi się takie kolorowe piksele.
Obiektyw i lustro czyściłem ale to i tak nic nie daje.

http://www.flickr.com/photos/58323957@N03/9971930213/

Prosze o pomoc

w załączniku dodaje zdjęcie, popatrzcie na niebo

z góry dziękuje

henry1
27.11.13, 01:02
To coś nazywa się " HOT PIKSEL ", poczytaj o tym i będziesz wiedział o co chodzi.

helmuth
27.11.13, 10:09
... gdy robie zdjęcie nocne, to na zdjęciu pojawiają mi się takie kolorowe piksele.Czy te piksele pojawiają się tylko na zdjęciach nocnych?
Spróbuj zrobić zdjęcie w dzień, nie zdejmując dekla z obiektywu. Jeżeli będzie podobny efekt, spróbuj zrobić mapowanie pikseli (matrycy).

Weasly
27.11.13, 11:05
standard na matrycy CCD. Najlepiej robić zdjęcia w formacie RAW np. Lightroom niweluję to automatycznie i problem znika ;-)

diabolique
27.11.13, 11:14
To coś nazywa się " HOT PIKSEL ", poczytaj o tym i będziesz wiedział o co chodzi.

Nie pisz bzdur, to kolorowy szum.
Efekt jest związany z czułością matrycy. Nie ma co czyścić, wycierać itp. bo efekt powstaje podczas fotografowania i nie jest niczym groźnym.
Warto poszukać w internecie informacji na temat szumów wytwarzanych przez matrycę w trakcie:
a) używania wysokich czułości (ISO 1600 i więcej)
b) używania długich czasów naświetlania (wiąże się to z nagrzewaniem matrycy i powodowaniem zakłóceń na zdjęciach).

Syd Barrett
27.11.13, 11:15
Ustaw w aparacie "odszumianie przy długich czasach", czy coś w tym stylu. Efektem będzie, że zdjęcie robione przy czasie 30s, będzie się zapisywać 60s, za to gwiazdki znikną.