Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : OMD E-M1 i co jeszcze?

bahtek83
25.11.13, 20:52
Witam,
zacznę od początku, posiadam body 450okla plus szkła 35, 50, 12-60 i 50-200 oraz lampę fl36 jak i statyw, filtry.
Długo zastanawiałem sie nad zmianą body, miałem już zamiar zakupić e-5 ale cierpliwie czekałem na nowość w stajni Olympusa i sie doczekałem.
Tak jak wspomniałem kupuje nowe body E-M1 plus oczywiście przejściówkę na moje szkła, ale co do reszty sprzętu, przyznam szczerze ze się nie orientuje, potrzebuje lampy błyskowej, myślę o bezprzewodowej oraz dodatkowy uchwyt czyli grip.
Coraz więcej dostaje propozycji aby wykonywać zdjęcia "odpłatnie" wiec zastosowanie bedzie nie tylko amatorskie!
Głownie problem rozchodzi sie co do dodatkowego oświetlenia i współpracującego sprzętu!
Moja obecna lampe moge wykorzystac z E-M1?

Pozdrawiam!

Moominek
25.11.13, 20:56
FL-36 jak najbardziej pracuje w mikro. Tyle że bez R nie jest bezprzewodowa. Do "nie za darmo" focenia może być jednak za słaba (bardziej w sensie czasu ładowania). Co do ergonomii z czymś pokroju FL-50R lepiej niech się wypowie ktoś kto już posiada E-M1.

bahtek83
25.11.13, 22:06
pracując z 450, lampa fl36 spisywała sie rożnie...nie zawsze była pełna współpraca z aparatem na każdym trybie lampy ale nie wiem czy to akurat moja lampa tak miała czy ogół. co do mojej lampy mam pytanie tak na marginesie czy ktoś sie orientuje gdzie mogę naprawić mocowanie lampy, dokładnie pierścień dociskający lampę do sanek. pękł w taki sposób iż wszelkie próby naprawy czytaj sklejenie sie nie powiodły...serwis Olympusa to za drogi interes a sklep który znalazłem w Poznaniu zaproponował mi sprowadzenie części zamiennej z USA co wiąże sie z kwota około 150zł plus oczywiście robocizna!

Bodzip
25.11.13, 22:40
Takie coś było na forum
https://forum.olympusclub.pl/threads/19245-Pier%C5%9Bcienie-do-FL-36-zamawiam%21?highlight=naprawa+pier%B6cienia+lampy

henry1
25.11.13, 23:01
pracując z 450, lampa fl36 spisywała sie rożnie...nie zawsze była pełna współpraca z aparatem na każdym trybie lampy ale nie wiem czy to akurat moja lampa tak miała czy ogół. co do mojej lampy mam pytanie tak na marginesie czy ktoś sie orientuje gdzie mogę naprawić mocowanie lampy, dokładnie pierścień dociskający lampę do sanek. pękł w taki sposób iż wszelkie próby naprawy czytaj sklejenie sie nie powiodły...serwis Olympusa to za drogi interes a sklep który znalazłem w Poznaniu zaproponował mi sprowadzenie części zamiennej z USA co wiąże sie z kwota około 150zł plus oczywiście robocizna! Znajdź jakiegoś tokarza, wyrzeźbi z aluminium za parę złotych.

bahtek83
25.11.13, 23:09
Takie coś było na forum
https://forum.olympusclub.pl/threads/19245-Pier%C5%9Bcienie-do-FL-36-zamawiam%21?highlight=naprawa+pier%B6cienia+lampy

sprawdze, dzieki

---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:06 ----------

co do pierwszego pytania, kto jakíe lampy posiada i poleca?

pebe
26.11.13, 11:27
co do pierwszego pytania, kto jakíe lampy posiada i poleca?

Ja mam Metza 50AF-1 i polecam. Chodzi ze stopki i bezprzewodowo, obsługuje krótkie czasy
(do 1/8000) i ładuje się jak na mój gust bardzo szybko.
Co prawda nie sprawdzałem jej jeszcze dokładnie z E-M1 tylko z E-30 ale tu chyba
różnic nie będzie.

Bodzip
26.11.13, 11:34
Ja mam Metza 58-AF1 (już ich nie ma, teraz jest wersja AF2). Jest doskonały jeśli chodzi o właściwości i parametry pracy (dwa palniki)
Jest do kitu jeśli chodzi o ergonomię z mikrusami (za duży)

bahtek83
26.11.13, 12:15
lampa która sprawdzi sie w pomieszczeniach typu kościół, zaciemniona sala taneczna itp...chyba nkresliłem głowny kierunek użytkowania lampy, pozdr

frost
26.11.13, 13:40
zgadzam sie z Bodzip, jesli metz wspolpracuje w pelnym zakresie z olympusem, to jest to lampa godna polecenia. Uzywalem jej z nikonem i system dwu palnikowy zdaje wysmienicie egzamin. jedyny mankament, brak czujnika temperatury, co spowodowalo u mnie przegrzanie i spalenie palnika .

tymczasowy_
26.11.13, 16:18
Duża lampa np FL-50 na małym korpusie może być niewygodna w użytkowaniu.
Polecam umieszczenie lampy na tzw. bracket'cie, który polepsza operowanie lampą, szczególnie przy zmianie orientacji zdjęć "pion" - "poziom".
Do połączenia lampa - stopka potrzebny będzie dodatkowy kabel TTL.

PS
Używając dodatkowego uchwytu komfortowo używam FL-50 nawet we współpracy z LX5.