PDA

Zobacz pełną wersję : olympus xz-10 czy panasonic TZ40 ???

airline
25.11.13, 14:14
Witam,
Potrzebny aparat kompaktowy na prezent.

Kilka głównych założeń:
1. Budżet do 1100 zł
2. Jak najlepsza jakość zdjęć (krajobrazy, portrety, dzieci, w pomieszczeniach)
3. Filmy w jakości full HD
4. Jak najszybszy (oraz celny) autofokus.

W rozważaniu są dwie pozycje:
1. olympus xz-10
2. panasonic TZ40

Proszę o poradę który z nich wybrać i dlaczego ? Ewentualnie jeśli w założonym budżecie jest coś ciekawszego to chętnie rozważę :)
Proszę tylko nie pisać dołóż 100zł albo 300zł i masz xxxx :) Budżet jest nieprzekraczalny.

And.N
25.11.13, 14:37
1. olympus xz-10
2. panasonic TZ40
Proszę o poradę który z nich wybrać i dlaczego ?
Z tych dwu wybrałbym Olympusa głównie z powodu znacznie jaśniejszego obiektywu, a także dlatego, że przy takiej samej wielkości fizycznej matrycy (w obydwu aparatach) ma 12MPix.
Panasonic mz. przesadził z tymi 18MPix na tak małej matrycy. Dodatkowym atutem XZ-10 dla mnie byłaby możliwość zapisu zdjęć w formacie RAW.
Ale to ja. Tobie może np. zależeć na większym zoom-ie optycznym, a tu wygrywa zdecydowanie panasonic.

gietrzy
25.11.13, 14:40
Z tych dwóch Olympus. Piszę m. in. na podstawie doświadczeń (mega negatywnych jeśli chodzi o jakość obrazu) z TZ-20 albo TZ-30 i TZ-7.
A najlepiej dołożyć do Olympusa XZ-2, ale jego cena pewnie budżet przekroczy.

staryman
25.11.13, 17:03
Moja córka ma Olympusa XZ-10, jest bardzo zadowolona, a jakość zdjęć jest całkiem ok.

Matick7
25.11.13, 19:36
Skoro nie widzę potrzeby posiadania zooma oraz jest zapotrzebowanie na dobrą jakość zdjęć w pomieszczeniach to poleciłbym xz-10 :)
Niestety optyczni się poskarżyli że w Panasonicu nie działa najlepiej af:
http://www.optyczne.pl/26.5-Test-Test_kompaktów_pod_choinkę_2013_Panasonic_Lumix_ DMC-TZ40.html