Zobacz pełną wersję : Przejście z lustrzanki na bezlusterkowca
Witam,
jestem fotografem amatorem (interesuje się fotografią i traktuje to jako hobby) i pracuję z Olympusem e-500. Zdecydowałem się na zakup lepszego sprzętu - nie ukrywam ale zależy mi głównie na lepszej jakości zdjęć i szybszej pracy - dotychczas większość ze zdjęć poddawałem obróbce cyfrowej ze względu na nie dość satysfakcjonujące odwzorowanie kolorystyczne przez mój aparat, oczywiście zauważalna zaczęła też się stawać dla mnie ta nie najwyższa liczba matrycy. Teraz zdecydowałem się przesiąść na aparat bez lustra - byłem w tej kwestii nieco bez przekonania ale ostatecznie zdecydowałem się właśnie na taki aparat. Mój budżet to maksymalnie 1800zł, chciałbym aby aparat był w miarę zbliżony funkcjami i przyciskami do lustrzanki (żeby było mi się łatwiej oswoić). Jak na razie zrobiłem generalny przegląd rynkowy. Pod uwagę biorę oczywiście Olympusa (serię PEN, chociaż jest ich tak wiele, że trudno się w tym połapać bo są z oznaczeniami mini, light i zwykłe), Panasonic i Sony nieco mniej mnie interesują - jestem przywiązany do Olympusa ale i otwarty na inne konkretne propozycje.
Proszę o rady przy zakupie.
Pozdrawiam:)
ALe rady w czym? Nie podałeś żadnych wymagań.
Każdy z dostępnych bezlusterkowców to przepaść w jakości obrazka w porównaniu z e-500. Nawet stareńki E-pl1.
Witam,
jestem fotografem amatorem (interesuje się fotografią i traktuje to jako hobby) i pracuję z Olympusem e-500. Zdecydowałem się na zakup lepszego sprzętu - nie ukrywam ale zależy mi głównie na lepszej jakości zdjęć i szybszej pracy - dotychczas większość ze zdjęć poddawałem obróbce cyfrowej ze względu na nie dość satysfakcjonujące odwzorowanie kolorystyczne przez mój aparat, oczywiście zauważalna zaczęła też się stawać dla mnie ta nie najwyższa liczba matrycy. Teraz zdecydowałem się przesiąść na aparat bez lustra - byłem w tej kwestii nieco bez przekonania ale ostatecznie zdecydowałem się właśnie na taki aparat. Mój budżet to maksymalnie 1800zł, chciałbym aby aparat był w miarę zbliżony funkcjami i przyciskami do lustrzanki (żeby było mi się łatwiej oswoić). Jak na razie zrobiłem generalny przegląd rynkowy. Pod uwagę biorę oczywiście Olympusa (serię PEN, chociaż jest ich tak wiele, że trudno się w tym połapać bo są z oznaczeniami mini, light i zwykłe), Panasonic i Sony nieco mniej mnie interesują - jestem przywiązany do Olympusa ale i otwarty na inne konkretne propozycje.
Proszę o rady przy zakupie.
Pozdrawiam:)
Najlepiej znajdź sobie na forum kogoś, kto robi takie zdjęcia, które Tobie się podobają i pogadaj z nim o sprzęcie :).
Jak to w czym ? :) W wyborze nowego aparatu spośród całej chmary dostępnych na rynku.
Z wymagań mogę powiedzieć, że:
- nie musi posiadać wizjera (ewentualnie może być jako opcjonalnie dokupiony),
- chciałbym żeby była lampa,
- system m4/3
- nie potrzebuję na siłę, koniecznie ani dotykowego wyświetlacza ani wysuwanego i obrotowego
Ogólnie chciałbym aby był to aparat z parametrami oczywiście lepszymi od e-500 (jak na dzisiejsze czasy), w końcu po to robię wymianę sprzętu żeby odświeżyć sprzęt no i żeby wszystko zmieściło się tak jak wskazałem w 1800zł maksymalnie.
Myślę, że mógłbyś się zainteresować E-P3 z kitowym obiektywem lub E-PL3 z kitem + 40-150 w tym budżecie, jeśli chodzi o Olympusa.
Z Panasonica jako coś większego bardziej przypominającego w chwycie lustrzankę to G5, za to z mniejszej serii świeży GF6, tylko że nie ma stopki na lampę błyskową i jest dla mnie za mały ; )
W E-P3 masz dwa dodatkowe kółka do zmiany parametrów naświetlania, przysłony bądź ekspozycji w zależności jak sobie ustawisz, natomiast jest stały ekran, wbudowana lampa błyskowa i niezależne sanki
W E-PL3 masz uchylny ekranik, ale tylko jedno kółko do zmian parametrów zdjęcia, bez lampy wbudowanej, tylko wsuwaną w sanki
W G5 jest uchylny ekran i chyba tylko 1 kółko nastaw, które jest wciskane aby przeskoczyć do drugiego parametru, sanki i wbudowana kukułka
Najlepiej znajdź sobie na forum kogoś, kto robi takie zdjęcia, które Tobie się podobają i pogadaj z nim o sprzęcie :smile:.
Trochę czasochłonna metoda. Poza tym może się okazać, że takie ładne zdjęcia robi ktoś sprzętem podobnym do mojego - albo jeszcze starszym:) Sam mogę ukraszać komputerowo zdjęcia tak, że będą wyglądały jak nie do rozpoznania. Tylko ze swoim sprzętem jak na razie tym sposobem poprawiam dosłownie wszystkie zdjęcia od nadawania nieco nasycenia barw po inne szczegóły. Liczę na to, że nowy aparat będzie pozwalał osiągać bardziej zadowalające efekty, a szczegółową edycję poświęcę tylko nad ulubionymi zdjęciami.
Zależy mi na konkretnych propozycjach - może sam ktoś używa takiego aparatu, albo zna się na tym lepiej niż ja i mógłby się podzielić informacjami
---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post był o 14:47 ----------
Szczerze powiedziawszy to jak na razie najintensywniej zastanawiam się nad E-P3. Szkoda troszeczkę, że nie ma nieco większej rozdzielczości.
Trochę czasochłonna metoda. Poza tym może się okazać, że takie ładne zdjęcia robi ktoś sprzętem podobnym do mojego - albo jeszcze starszym:) ...
Tak może się okazać i problem nie musi leżeć w obróbce... ;)
Nawet najnowszy sprzęt sam z siebie cudów nie wypluje. Daj sobie szansę na zorientowanie się, czy problem jest w sprzęcie, czy w operatorze :)
Zdecydowałem się na zakup lepszego sprzętu - nie ukrywam ale zależy mi głównie na lepszej jakości zdjęć i szybszej pracy - dotychczas większość ze zdjęć poddawałem obróbce cyfrowej ze względu na nie dość satysfakcjonujące odwzorowanie kolorystyczne przez mój aparat
Musze napisac,ze chyba nie rozumiem tego.Ale jesli Ci chodzi o to, ze kolory w aparacie miales takie, ze Ci sie nie podobaly to wiedz,ze nie ma takiego aparatu co oddaje prawidlowe kolory.
Moze pokaz kilka orfow z aparatu i te same jpg po obrobce.
Liczyłem na Mirka i się nie zawiodłem :)
Musze napisac,ze chyba nie rozumiem tego.Ale jesli Ci chodzi o to, ze kolory w aparacie miales takie, ze Ci sie nie podobaly to wiedz,ze nie ma takiego aparatu co oddaje prawidlowe kolory.
Moze pokaz kilka orfow z aparatu i te same jpg po obrobce.
Liczyłem na Mirka i się nie zawiodłem :)
Bo myśl Mirka jest głęboko przemyślana. Słynna Mirkowa sasanka jest dziełem skończonym chyba bez poprawek lub jeśli to z niewielkimi. Pamiętam jak Mirek opisywał jak powstało to zdjęcie.
Warto wiedzieć co założyciel wątku robi - przyroda, krajobraz, wnętrza ciemne / jasne. Ma statyw, czy chce robić szybko na wysokim ISO.
To determinuje wybór sprzętu.
Należy jeszcze pamiętać, że wątkotwórca ma E-500, co implikuje posiadanie przez Niego obiektywów dużego systemu. Obiektywów bardzo dobrych, które można wykorzystać, tym samym kupić lepsze body.
Dotychczas z moim e500 zdjęcia robiłem tylko przy pomocy obiektywu 17-45. A fotografuję głównie krajobraz, architekturę, przyrodę. Raczej uniwersalne zastosowania/
Jak na razie wybór chyba pada na Olympus EP3. Chciało by się żeby była nieco większa rozdzielczość ale mam budżet tylko do 1800zł (a im mniej wydam tym lepiej).
Czy jesteście w stanie jeszcze coś konkretnego zaproponować ?
Pozdrawiam.
Może w tej kwocie dostaniesz obiektyw ZD 14-54 i zmiany wyjdą na lepsze. Aż takiego wielkiego w postępie matryc bym się nie upatrywał, chyba że wybierzesz coś z OMD lub PEN PL-5, P-5, PM-2. Kolory na Kodakowskiej matrycy CCD (E500) były o wiele bardziej nasycone, pełne niż na dzisiejszych MOSach. Różnica raczej jest w szumach na wysokim ISO. Przy krajobrazach może się okazać, że więcej stracisz niż zyskasz.
W sumie jak zostajesz przy 'kitach' nie lepiej kupić jakiś kompakt z serii xz np.
Każdy z dostępnych bezlusterkowców to przepaść w jakości obrazka w porównaniu z e-500. Nawet stareńki E-pl1.
Bo myśl Mirka jest głęboko przemyślana. Słynna Mirkowa sasanka jest dziełem skończonym chyba bez poprawek lub jeśli to z niewielkimi. Pamiętam jak Mirek opisywał jak powstało to zdjęcie.
Warto wiedzieć co założyciel wątku robi - przyroda, krajobraz, wnętrza ciemne / jasne. Ma statyw, czy chce robić szybko na wysokim ISO.
To determinuje wybór sprzętu.
Należy jeszcze pamiętać, że wątkotwórca ma E-500, co implikuje posiadanie przez Niego obiektywów dużego systemu. Obiektywów bardzo dobrych, które można wykorzystać, tym samym kupić lepsze body.
Ja mam kłopot ze wzrokiem i jakiś sentymentalny dodatkowo = starość. Lepiej kupić za te pieniądze 14-54 lub jak się da to i 12-60 nie wspominam o lampie, ISO do 400 i jazda - to będzie dopiero skok jakości. No ale gdy piszemy wyłącznie o chęci, potrzebie emocjonalnej zakupu no to wybór jedynie wśród maleństw dla geriatryków.
Na mieście gadają, że C5DMk2/3 pięknie kolory oddaje :)
T.
tymczasowy_
25.11.13, 17:00
A co z poniższym zdjęciem jest nie teges, że od razu ma być przepaść?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i.minus.com/iZ7BCzC7VG4Fg.jpg)
PS
Mam obecnie E-P5 i za cholerę tej przepaści w stosunku do E-1/3/300, które też posiadam, jakoś nie widzę ... ale może stary i ślepy jestem.
Ja podobnie zwłaszcza jak sobie popatrzę na jakieś fotki z E-1 per pixel i z dzisiejszych upakowanych matryc...
A co z poniższym zdjęciem jest nie teges, że od razu ma być przepaść?
PS
Mam obecnie E-P5 i za cholerę tej przepaści w stosunku do E-1/3/300, które też posiadam, jakoś nie widzę ... ale może stary i ślepy jestem.
Bo te nowe tego siwego włosa ( a nawet dwóch) już nie pokażą ;)
Panowie jaki werdykt ostateczny ?
Widzę, że są i użytkownicy aparatów bezlusterkowych.
Twoje pieniądze, twój werdykt, "tutejsi" mogą ci tylko doradzać, miałem E-500 i też nie widzę przepaści, jak cię męczy na zmianę, to zakup EP3 będzie właściwym wyborem, moim skromnym zdaniem.
tymczasowy_
29.11.13, 10:55
Panowie jaki werdykt ostateczny ?
Widzę, że są i użytkownicy aparatów bezlusterkowych.Z mojej perspektywy powiem tak. Powinienem do tej pory robić zdjęcia przy pomocy E-1, którego zakupiłem chyba 8 lat temu i tak nie byłoby widać różnicy w 99% fotek. Ale z czym tu by było się pokazać na forum :wink:
A tak na poważnie, sam musisz zdecydować ... Czasami po prostu trzeba kupić sobie nową zabawkę, czasami warto mieć jakiś mały dodatkowy aparacik (kompakt, bezlustrowiec). Jest jedna dziedzina, zdecydowanie na plus dla nowych konstrukcji, zdjęcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych ... chociaż z drugiej strony, po założeniu na E300 Sigmy 30mm1.4 zestaw ten skutecznie bronił się wobec NEX-3 z Sigmą 30mm2.8.
Ja na twoim miejscu zostawiłbym e-500 i dokupił obiektyw 14-54 lub 12-60
Ja przeszedłem na bezlusterkowca E-PL5 dokładnie wiedząc, że chcę mniej dźwigać i nosić mniejszą torbę. To co chciałem uzyskać, uzyskałem. Jestem zadowolony. Mimo wszystko z samej obsługi i jakości zdjęć w typowych warunkach do ISO 800 byłem bardziej zadowolony z E-30 z ZD12-60, którego połączenia używałem najczęściej. Na E-PL5 mimo potwierdzenia ostrości mam od czasu do czasu nietrafione zdjęcia. Na E-30 tego nie było. Mimo wszystko do 4/3 już bym nie wrócił. U ciebie nie widzę problemu z gabarytami sprzętu. Może faktycznie warto zmienić tylko obiektyw i odkryć sprzęt na nowo? U mnie ZD 12-60 to był strzał w 10. Powtórzę, jeśli gabaryty ci nie przeszkadzają i biorąc pod uwagę twoje klimaty zostałbym przy 4/3 i zmienił sam obiektyw, chociaż i E-30 można obecnie kupić w dobrej cenie :-)
Także nie widzę jakiejś tragedii w foceniu E500, obiektyw masz kiepski to fakt, ale aparat do fotek krajobrazowych i w swietle zastanym dziennym jest bardzo fajny. We wnętrzach będzie gorzej. Ale fotki wnętrz najlepiej wyglądają z dobrego albumu.
Używam 2xE1, E300, E3 i sobie chwalę, szczególnie zdjecia natury i ludzi w ciągu dnia. Mam Pentaxa Kx z jasnym Tamronem 17-50/2,8 i wcale nie jest to mój ulubiony aparat. (Nawet zięć go nie chcial i zabrał mi Samsunga EX1).Choć niby matrycę Kx ma taka nieszumiacą. Co z tego, że nie szumi jak obrazek jest kisielowaty. Używam w pracy Nexa5N i uważam go za baaaardzo udany aparat ze znakomitymi jpg. Używam rzadko Nikona D700 i jest za duzy i cieżki. Odpada, na wycieczki czy jakieś podróże. To kocek kotleciarski.
Zakupiłem Sony RX100 i jest to mój podstawowy sprzęt do fotografii. Z głową da się nim zrobić 90% fotek. Jest malutki i zawsze pod ręką.
Do czego zmierzam w tym ględzeniu; aparaty są lepsiejsze i gorsze ale wszyskie nadają się do amatorkiego focenia. Nie daj się zapędzić specom od marketingu w kozi róg. Nie musisz kupować nowości by poczuć się lepiej. Jak byś trafil fajne szklo typu 14-54 lub 12-60 w dobrej cenie to możesz brać. Jeśli jednak nie chcesz pakować się w stary system 4/3 i chcesz cos małego to kup coś w rodzaju Sony Nex6, z dobrym wizjerem- to ważne jednak, a z czasem dłuższe szkło. Trudno o coś lepszego i zarazem niedużego. Wiem przekracza o 1000zł Twój zalożony budżet. Jakoś podwędzisz i zaszparujesz.
Chomsky, ładnie to opisałeś :)
Dziękuję za rzeczowe komentarze!
Ważna jest dla mnie także większa mobilność i lekkość urządzenia - tego nie będę ukrywać. Dużo się przemieszczam - zazwyczaj z plecaczkiem, w którym nie mam zbyt dużo miejsca na lustrzankę albo z torbą gdzie zupełnie nie ma na nią miejsca...
Jak na razie moim typem jest EP-3, przede wszystkim wypada bardzo przyzwoicie w testach (a przejrzałem ich już całkiem sporo), po drugie to Olympus:), po trzecie mieszczę się w budżecie, po czwarte system obiektywów jest bardzo różnorodny (także pod względem cenowym). - czy ktoś na forum robi zdjęcia tym aparatem (chętnie przejrzałbym jeszcze jakąś galerię od tutejszych użytkowników).
Tak czy inaczej, do lustrzanki zawsze mogę wrócić.
Tak jeszcze patrzyłem (dla alternatywy) na nowsze modele lustrzanek innych producentów - w oko wpadł mi Nikon d5100 (teraz są promocyjne zestawy z dwoma obiektywami za niewiele więcej pieniążków niż mogłem wydać - całkiem spora okazja.) Jak byście się zapatrywali na ten sprzęt w mojej sytuacji i z moimi wszystkimi propozycjami ?
Pozdrawiam.
Nikon 5100 fajny aparat z dobrą matrycą i masa optyki do tego na rynku; wg mnie ostatnio z "bezlusterkowców" nex 3 i Samsungi NX mają bardzo rozsądne ceny :) np d5100 vs NX300 sprawdź na DxO:)
D5100 świetny i bardzo wygodny. Miałem, jednak potrzebowałem czego mniejszego gabarytowo. Dobre szkła (zoom) kosztują i są spore. Za to taka 35/1.8 to wypas za tanie pieniądze. Tyle powinien kosztować 17/1.8, bo jakościowo podobne. No, może poza obudową ;)
Za to AF bez rewelacji, dziwnie oddaje czerwony (idzie się przyzwyczaić) i parę innych wad by się znalazło. Ale jeżeli szukałbyś entry lustrzanki to właśnie on (albo D3200 jak zamienisz gibany ekran na lepsze filmy i rozdzielczość).
Z innej beczki - musi być nowy? Jak sprzedasz to co masz i dorzucisz 1800 to powinieneś wyhaczyć E-620 z 12-60. Albo E-P3 w dual kicie i jeszcze zostanie na jakieś manuale albo lampę. Albo E-PM2 w dual kicie, E-PL-5 w (dual - zależy od szczęścia) kicie. Rozważ - masz dużo większy wybór. Z lustrzankopodobnych za 2300 (zakładam że wyciągniesz z 500 za staruszka z kitem) kupisz przy dobrych wiatrach Panasa G5 plus "zmotoryzowany" 14-42 plus tele.
Fakt, zestaw Nikona D5100 z dwoma obiektywami w naprawdę niskiej cenie jest wyjątkowo ciekawą propozycją, przy której obstaję ale ale... to wciąż lustrzanka z dość dużym gabarytem i zaprzeczenie mojego celu - a więc małego w rozmiarach aparatu, nie ku temu zmierzam mimo wszystko:)
Czy jest ktoś na forum (albo czy ktoś zna kogoś na forum) kto ma galerię wykonane EP-3 ?
Krystyna1975
3.12.13, 22:49
Czy jest ktoś na forum (albo czy ktoś zna kogoś na forum) kto ma galerię wykonane EP-3 ?
Tu http://www.pixel-peeper.com/mirrorless/?camera=1619 jest trochę fot wykonanych E-P3. Szału nie ma, ale może Ci to w czymś pomoże.
U mnie sporo zdjęć jest zrobionych E-P3, a wcześniej E-P1
Tu http://www.pixel-peeper.com/mirrorless/?camera=1619 jest trochę fot wykonanych E-P3. Szału nie ma, ale może Ci to w czymś pomoże.
Już przeglądałem, ale dzięki. Zdjęcia mi się podobały. Z jakiego tytułu wnioskujesz, że nie ma szału ? Jak domyśliłem się z Twojego podpisu, sama używasz aparatu z tej serii - rozumiem, że także nie jesteś zadowolona z osiągów ?
---------- Post dodany o 18:02 ---------- Poprzedni post był o 18:02 ----------
Zaczynam przeglądać!:)
Krystyna1975
4.12.13, 19:07
Z jakiego tytułu wnioskujesz, że nie ma szału ? Jak domyśliłem się z Twojego podpisu, sama używasz aparatu z tej serii - rozumiem, że także nie jesteś zadowolona z osiągów ?
Chodziło mi o to, że na podanej przeze mnie stronie są raczej pstryki niż zdjęcia :) Ja fotografuję E-Pl2 i lustrzanką C 40D. Jestem bardzo z PENa zadowolona. Z Canona zresztą też.
Chodziło mi o to, że na podanej przeze mnie stronie są raczej pstryki niż zdjęcia :) Ja fotografuję E-Pl2 i lustrzanką C 40D. Jestem bardzo z PENa zadowolona. Z Canona zresztą też.
No to fajnie, jestem naprawdę poważnie zainteresowany kupnem PENa - miło usłyszeć kolejną zadowoloną użytkowniczkę tego sprzętu:)
---------- Post dodany o 18:10 ---------- Poprzedni post był o 18:09 ----------
Jakbyś mógł to podaj linki do tematów z Twoimi zdjęciami wykonanymi EP3, bo z tego co widzę masz bardzo dużo różnych zdjęć a nie wiem, które czym wykonałeś.
Krystyna1975
4.12.13, 19:23
Wiesz, jak się kupuje sprzęt z pełną świadomością jego możliwości - zarówno tych dodatnich, jak i ujemnych - to raczej małe jest prawdopodobieństwo rozczarowania. Miałam to szczęście, że mogłam przetestować sprzęt przez 3 dni na łodzkich targach Film Video Foto w 2011 r., więc po nabyciu nie było żadnych przykrych niespodzianek. Za to radości i zachwytów - cała masa.
Wiesz, jak się kupuje sprzęt z pełną świadomością jego możliwości - zarówno tych dodatnich, jak i ujemnych - to raczej małe jest prawdopodobieństwo rozczarowania. Miałam to szczęście testować sprzęt przez 3 dni na targach Film Video Foto w 2011 r., więc po nabyciu nie było żadnych przykrych niespodzianek.
Jakbyś mogła to podaj proszę linki do Twoich zdjęć na forum wykonanych przez Olympusa.:)
Jakbyś mógł to podaj linki do tematów z Twoimi zdjęciami wykonanymi EP3, bo z tego co widzę masz bardzo dużo różnych zdjęć a nie wiem, które czym wykonałeś.
Tematu swojego nie mam. https://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21734
Większość zdjeć ma EXIF i można podejrzeć.
W sekcji krajobraz wszystkie praktycznie są z PENa oprócz najnowszych.
Krystyna1975
4.12.13, 20:38
Jakbyś mogła to podaj proszę linki do Twoich zdjęć na forum wykonanych przez Olympusa.:)
Mogę. Podaję:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=6582&pos=0
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=6588&pos=0
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=6579&pos=1
(https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=6579&pos=1)
Dziękuję Wam za odpowiedzi))