Zobacz pełną wersję : Jak to zrobiłem?
Sagarmatha
25.09.07, 12:13
Witam
Jesteśmy tutaj na forum m.in. by doskonalić nasz warsztat, by dzielić się swoimi doświadczeniami, wiedzą i by sobie pomagać.
Widziałem na forum parę zdjęć i ciekawi mnie jak zostały zrobione.
Może tutaj otworzę wątek, w którym autorzy wezwani do tablicy podzielą się swoją wiedzą i opiszą co zrobili by dany efekt wywołać.
Na początek:
Edyta (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-8487)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-8487)
Jak uzyskałeś taki kolor skóry? Pięknie się zgrał z tłem.
2
Ewelina (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-8425)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-8425)
Jak tu są ustawione światła?
Pozdrawiam
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=822&pos=3
Jaki czas tu jest ustawiony?
1/10s - po co pytasz o to autora skoro jest to w informacjach zdjęcia? wystarczy kliknąć ikonkę "i" nad obrazkiem po lewej stronie belki.
nie podawaj tak linków, bo zdjecia pod nimi bedą się zmieniać!
Jak otworzysz zdjecie, to masz pod nim link "kody podinkowań" kliknij i skopiuj np: miniaturka z tytułem.
Sagarmatha
25.09.07, 13:16
Przepraszam. :oops:
Dziękuję za instrukcję. Już zmieniłem.
Z czystej przyzwoitości zapytaj willowa czy możesz w swoim wątku podlinkowywać jego zdjęcia.
Intencje ok, ale wątek szybko zdechnie. Konstrukcja do bani. Zamieszczasz czyjeś zdjęcia prawdopodobnie bez zgody autora po czym pytasz autora za pośrednictwem posta jak je zrobił. I to nie mając pewności czy ma ochotę zdradzić swój warsztat. Sry, ale bez sensu.
Intencje ok, ale wątek szybko zdechnie. Konstrukcja do bani. Zamieszczasz czyjeś zdjęcia prawdopodobnie bez zgody autora po czym pytasz autora za pośrednictwem posta jak je zrobił. I to nie mając pewności czy ma ochotę zdradzić swój warsztat. Sry, ale bez sensu.zum, lubsz chyba szukac problemów tam, gdzie nie ma problemów. Bez sensu jest mówienie, ze to bez sensu. A kompletnie idiotyczny jest zarzut dot. zamieszczania zdjęcia bez zgody autora (gdyby autor nie chciał, aby jego zdjęcie było oglądane, to, jak sądzę, nie wieszałby go w galerii :mrgreen: :mrgreen: ).
Pomysł jest dobry, sam jestem ciekawy odpowiedzi.
Z czystej przyzwoitości zapytaj willowa czy możesz w swoim wątku podlinkowywać jego zdjęcia.
Intencje ok, ale wątek szybko zdechnie. Konstrukcja do bani. Zamieszczasz czyjeś zdjęcia prawdopodobnie bez zgody autora po czym pytasz autora za pośrednictwem posta jak je zrobił. I to nie mając pewności czy ma ochotę zdradzić swój warsztat. Sry, ale bez sensu.
Galeria jest integralną cześcią forum, a kody podlinkowań w sumie też po coś są - niepprawdaż?
Galeria jest integralną cześcią forum, a kody podlinkowań w sumie też po coś są - niepprawdaż?
Ok... cierpliwie poczekam :mrgreen: Zobaczę jak wątek się rozrośnie ;) Może nie mam racji i będziemy mieli całą masę postów autorów fotek z instruktarzem "jak to zrobiłem". Czekamy...
Tak na marginesie to autora fotki chyba należy zapytać czy ma ochotę na spowiedź? Jaki sens jest zamieszczać zdjęcia w tym wątku nie informując o tym autora zdjęć, jednocześnie pytając czy będzie tak miły i zdradzi swój warsztat?
Ale ja nie napisałem, ze wątek ma sens ;p
tak sie zastanawiałem czy ktoś kiedykolwiek zapyta jak ja to robię :) Miałem nawet pomysł zeby zorganizowac jakieś warsztaty, ale z uwagi że nie było ciekawskich wiedzy temat poszedł w zapomnienie :)
Zdjęcie 1
jedna lampa z Soft-Boxem. Edycja w PS CS3 szmata którą zasłania się modelka oryginalnie ma kolor turkusowy :D hue/saturation i wszystko staje się możliwe :) Kolor skóry to zabawa krzywymi na kanałach. Oczywiście wszystko robione na warstwach z maskami i wymazywanie fragmentów które nas interesują. Niestety na dokładniejszy opis czy tutorial czasu nie mam :(
Zdjęcie 2
jedna lampa z S-B przed modelką, druga z wrotami i plastrem miodu na tło.
no to chyba tyle w temacie tych 2 zdjęć ;)
polecam się na przyszłosć, oczywiście w miarę wolnego czasu :)
pozdrawiam
PS. proszę nie pisać do mnie na priv w tej sprawie, jeżeli sa jakiekolwiek pytania zostawiajcie je w tym wątku, wtedy wszyscy będą mogli skorzystać.
tak sie zastanawiałem czy ktoś kiedykolwiek zapyta jak ja to robię :) Miałem nawet pomysł zeby zorganizowac jakieś warsztaty, ale z uwagi że nie było ciekawskich wiedzy temat poszedł w zapomnienie :)
Pewnie nikt nie pytał bo rzeczywiście panuje przeświadczenie, że profesjonaliści nie bardzo chcą się dzielić swoimi sekretami. Fajnie że z Ciebie nie jest chytrusek. ;)
Miałem nawet pomysł zeby zorganizowac jakieś warsztaty, ale z uwagi że nie było ciekawskich wiedzy temat poszedł w zapomnienie :)
jak to nie było chętnych :) a kto się pytał czy Ci lampy nie przytrzymać :D
Willow dzięki. Resztę napisał rodia :)
Pewnie nikt nie pytał bo rzeczywiście panuje przeświadczenie, że profesjonaliści nie bardzo chcą się dzielić swoimi sekretami. Fajnie że z Ciebie nie jest chytrusek. ;)
pierdoła zawsze będzie pierdołą, bez względu na to czy profi czy amator. Nie widzę powodów dla których nie miałbym się z wami dzielić swoją wiedzą, wręcz odwrotnie, chcę się dzielić żebym na forum Olympusa nie musiał oglądać słabych zdjęc ;) (zart) Tak na poważnie, nie posiadam zadnej tajemnej wiedzy, więc nie za bardzo mam się z czym kryć :D Jak tylko mogę pomóc zawsze pomagam :)
PS. proszę nie pisać do mnie na priv w tej sprawie, jeżeli sa jakiekolwiek pytania zostawiajcie je w tym wątku, wtedy wszyscy będą mogli skorzystać.
Ok. Nie wiem czy robisz tam też fotki dowodowe bo mam pytanko w tej materii: jaki kolor powino miec tło na zdjeciu? 255,255,255? czy lekko szare?
Ok. Nie wiem czy robisz tam też fotki dowodowe bo mam pytanko w tej materii: jaki kolor powino miec tło na zdjeciu? 255,255,255? czy lekko szare?
żadnych dowodowych!! dżizas, to byłby mój koniec jako fotografa :D Nie znam odpowiedzi, ale mam nadzieję ze nie będę tutaj jedynym który będzie pomagał?
... ale mam nadzieję ze nie będę tutaj jedynym który będzie pomagał?
właśnie
Witam, bardzo się cieszę z kierunku, w którym się ten wątek rozwinął!
Fajnie, że jest możliwość uczyć się od "najlepszych" :mrgreen:
Uważam, że to suuUUuuper pomysł i nieoceniona pomoc dla tych, którzy chcą rozwijać umiejętności pracy w studio.
Stąd też moje pytanie: w jaki sposób była ustawiona lampa oświetlająca tło?! W którym miejscu - tzn. błyskała od góry, od dołu czy może z boku :?:
Stąd też moje pytanie: w jaki sposób była ustawiona lampa oświetlająca tło?! W którym miejscu - tzn. błyskała od góry, od dołu czy może z boku :?:
I to jest własnie cały fan fotografii, nie ma sztywnych zasad, lampa może stać nawet u sąsiada byleby efekt był taki jakiego oczekujemy :) Nie ważne gdzie lampa stoi, ważne zeby świeciła tam gdzie chcemy i tak jak chcemy :)
Na omawianym zdjeciu stała po mojej prawej ręce...
I to jest własnie cały fan fotografii...
Tak wiem, wiem ;) No dobra, skoro tak, to inaczej podejdę do problemu oświetlenia tła...
... na zdjęciu nr2 tło jest bardzo fajnie oświetlone. Za modelką tworzy się efekt jakby delikatnej poświaty - ledwo widoczny, ale jednak.
Willow32 taki efekt to kwestia maksymalnego zmniejszenia mocy lampy, czy raczej zabawy w PS :?:
Gdy został rozwinięty ten temat zastanawiałem się jak potoczą się dalsze jego losy?
Na szczęście zainteresowani otrzymali odpowiedź.
Mam nadzieję że przeświadczenie o tym cytuję" że profesjonaliści nie bardzo chcą się dzielić swoimi sekretami" nie do końca jest prawdziwe.
W tym miejscu podziękowanie dla Willow32 - cieszę się że nie wrzuciłeś tematu do kosza i nie robiłeś uników. Także mam nadzieje, że nie będziesz jedynym, który daje wsparcie tym, którzy chcą się czegoś nauczyć lub o coś pytają.
Willow32 może nie warto odkładać pomysłu zorganizowania warsztatów (nie tylko w materii akt od której ten wątek wystartował i nie tylko do trzymania lamp :D.)
Określ zakres tematyczny z którego takie warsztaty możesz (chcesz) przeprowadzić i zbadaj jakie jest w rzeczywistości zainteresowaniem taką inicjatywą?
Wiem, że w sieci oraz na forum jest mnóstwo tutoriali dotyczących konwersji do B&W, ale jakoś póki co, po przekształceniu 'kolory' wychodzą u mnie strasznie "płaskie". I teraz mam pytanie, mam nadzieję że C+ nie obrazi się że podlinkowałem jego zdjęcie ;)
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-10624
Chodzi mi o to, czy np. efekt jak na prezentowanym zdjęciu to w największym stopniu:
- specjalny rodzaj konwersji do B&W?
- zabawa suwakami (kontrast ??)
- zależy od oświetlenia?
pozdr.
Nie nabijaj postów tylko lepiej byś odpisał :razz:
To nie moje zdjęcie, ale wygląda na mieszanie kanałów z wykorzystaniem znacznej ilości czerwonego.
A mogę tutaj np. wkleić swoje zdjęcie i opisać dokładnie jak je wykonałem? Nie będzie to poczytane jako jakieś wymądrzanie się? Często jest tak, że mamy ograniczone warunki w czasie fotografowania i taki opis może pomóc także tym, którzy będą chcieli powiedzieć: "to mogłeś zrobić inaczej".
A mogę tutaj np. wkleić swoje zdjęcie i opisać dokładnie jak je wykonałem?
Prosimy! Tego właśnie brakuje na tym forum. Powinien być osobny dział o tej tematyce. najlepiej uczyć się na przykładach. Ja nie mam bladego pojęcia o pracy w studio, więc taki opis "od kuchni" będzie dla mnie podwójnie ciekawy.
Zdecydowanie ZA. Dobry pomysł. I nikt nie weźmie tego za jakieś przechwalanie czy coś :)
Można wkleić zdjęcie, pod spodem parametry - czas, przysłona, iso, sprzęt, gdzie, jakie światło, jakiś zarys sytuacji w której było zrobione, opis obróbki, użyte techniki itp..
Możnaby się wiele nauczyć.
Pozdr
Ok, to preparuję coś, mam nadzieję, że się spodoba taka forma.