Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z SP 350 POMOCYYY

ella0511
24.09.07, 17:52
Witam
Rok temu zakupiłam Olympus Sp-350. Po czasie okazało się że w niesamowitym tempie rozładouje akumulatorki. Można zrobić max 25-30 zdjęć ( albo jeden filmik ) Kupowałam go w sklepie Euro AGD RTV, dlatego skorzystałam z reklamacji. Aparat był u nich przez miesiąc, potem wrócił do mnie. Niestety po czasie okazał sie, że nie ma żadnej poprawy. Wróciłam z waacji.. z kilkoma zdjęciami. Jak wytłumaczyć ten problem " fachowcom " ze sklepu i czy mam szanse na zwrot/zamianę.

Pomocyyyy. pozdrooofki

HrabiaMiod
24.09.07, 17:59
Hmm.. Po pierwsze - akumulator jest oryginalny, olkowski? Drugie - może masz włączonego FullTime AF? Trzecie.. A ile godzin pracy to? Bo jeśli będziesz biegać przez parę godzin z włączonym aparatem, aktywnym monitorem, to mimo 20zdjęć się chyba rozładuje..

Możesz wziąć jakieś specyfikacje, i pokazać na ile zdjęc ma starczyć.

Ale ogólnie to trochę kiepska sprawa.. Na ile zdjęć powinno starczyć akumulatora?

Karol
24.09.07, 17:59
Taki stan rzeczy może być spowodowany nie tylko aparatem ale również wina może leżeć po stronie akumulatorków/ładowarki. Czy tą drugą opcję sprawdzono - jeśli nie sugeruję wypróbowanie aparatu na komplecie dobrych aku poprawnie naładowanych w dobrej ładowarce... Jak to nie pomoże - serwis - ilość zrobionych przez Ciebie zdjęć jest zdecydowanie zbyt mała jak na akumulatorki, na bateriach alkalicznych - owszem - aparat ma prawo paść po tylu zdjęciach (taka specyfika poboru mocy i ogniw alkalicznych) ... Acha - jeszcze jedno - większość aku dostępnych na rynku samorozładowuje się w tempie około 1% na dzień, więc po 3-ch m-cach od naładowania takie aku nadają się jedynie do powtórnego ładowania...
Napisz jakie masz aku i czym je ładujesz...

grizz
24.09.07, 18:00
Akumulatorki czy baterie?

Jak akku, to jakie? Ile mają lat? Jak były używane? Ładowarka jest ok?

krzysiekz
24.09.07, 18:01
Nie pierwsza zauwazylas ze sp-350 marnie dziala z aku AA, i nie jest to raczej powod do naprawy. Temat byl na forum - kup ogniwa CR-V3 i bedzie lepiej.

ella0511
24.09.07, 18:31
Dzięki wielkie za pomoc i uwagi. Testowałam kilka ładowarek i akumulatorków ( od znajomych, z pracy ) Dlatego zdecydowałam sie oddać do sklepu. Myslę, że zainwestuję jeszcze w ogniwa CR-V3 , bo już mi ręce opadają....

Jeszcze jedna prośba.. Może ktoś ma namiary na godny polecenia sklep internetowy , bądź namiar na allegro u kogo mogłabym kupić ogniwa. Nie chce kupić czegos co mnie doprowadzi znowu do szału... ( a teraz doprowadza mnie niestety aparacik )

grizz: NIE PISZ POSTA POD POSTEM

Ggrzesiek
24.09.07, 22:48
Witam

Ja miałem nieco podobny problem z SP-320. Tzn. początkowo używając akumulatorów, które nie były najnowsze aparat był w stanie zrobić ok. 100-150 zdjęć. Później ilość ta spadła właśnie do 20-30. Zacząłem podejrzewać, że coś nie tak z tymi akumulatorami (gdy pracowały wszystkie na raz, tzn. 4 ich wydajność była całkiem zadowalająca). Długo myślałem i szukałem jakiegoś ogniwa CR-V3, chciałem jakieś markowe i pewne. Wreszcie zdecydowałem się na zakup ładowarki BC-700 (ładuje każdy akumulator oddzielnie) i akumulatory Sanyo 2700 mAh. Wydajność aparatu zdecydowanie się poprawiła. Tak, że sprawa zasilania przestała być jakimkolwiek problemem.
W tej chwili nie mam już SP-320, zostały mi natomiast ładowarka i akumulatory. Nie proponuję sprzedaży (planuję kupić lampę błyskową i tam zestaw się przyda) ale jeśli chcesz mogę Ci wypożyczyć zarówno akumulatory jak i ładowarkę.

Pozostaje jeszcze kwestia firmwaru aparatu. Do SP-310 i SP-350 Olympus wydał poprawkę w wersji 1.3 bodajże, która miała poprawić działanie aparatu z akumulatorami. Ale być może Twój posiada już najnowszą wersję.

Pozdrawiam

Dar-i-jush
25.09.07, 00:41
Dbać o akumulatory i będzie spokojnie ponad 120 zdjęć. Nie zostawiać w ładowarce po naładowaniu, nawet gdy producent pisze, że można, bo ładowarka przechodzi w stan "ładowania podtrzymującego". Szybsza niż 4h nie jest dobrym pomysłem. Wybrać taką, która ma po jednym kanale na akumulator. Akumulatory Energizer 2650 i Duracell 2650 polecam najbardziej. AA wystarczają.
Akumulatorów CR-V3 nie produkuje żadna poważna firma (może za wyjątkiem Hahnnel), więc tych bubli z Allegro (3800 mAh :D ) nie tykam.
Firmware 1.3 lub 1.4.