Zobacz pełną wersję : Co to do choroby jest????
Sebastian_T
23.09.07, 18:25
Zobaczcie załącznik (pomijając treść zdjęcia ;-) a sam załącznik to zrzut z fragmentu ekranu) - gdy otwieram ORF'a, zrobionego E510, w OM2, nie ma problemu, wszystko git. Gdy go otwieram (czy bezpośrednio, czy przekonwertowanego na DNG), pojawiają się (na wszystkich ORF'ach) w czarnych miejscach takie niebieskie artefakty. Po ponownym otwarciu pliku np. w OM - nie ma tego. Tylko w PS CS3 się pokazują. PS jest oryginalny w zaprzyjaźnionej firmie, plugin do RAW'ów ściągnięty najnowszy (4.2 bodajże). Po otwarciu ORF'a w jego prawym górnym rogu w PS'ie pojawia się wykrzyknik na żółtym trójkąciku - co to znaczy? (wybaczcie, ale na forum nie znalazłem info, PS'a nie znam - dopiero zaczynam poznawać - gościnnie; żeby to był pirat, to bym się może i nie zdziwił, bo różne rzeczy mogą się dziać, ale człowiek zapewnia, że to oryginał - a może ściemniał? ;-) ).
Aha, wywołana fotka już takich artefaktów nie ma i wszystko jest w porządku, no ale przeszkadza, jak się cokolwiek chce ze zdjęciem zrobić...
Spotkał się ktoś z czymś takim?
RadioErewan
23.09.07, 18:30
Jak dobrze zrozumiałem, zrobiłeś screenshot z okna ACR?
Jeżeli tak, to te niebieskie obszary ilustrują obszary niedoświetlone. Jak włączysz podgląd prześwietleń, to może zobaczysz podobne plamy tylko czerwone.
Jeżu, dlaczego ludzie nie czytają dokumentacji?
Wykrzyknik oznacza, że oglądasz nadal prevkę i trwa przygotowywanie obrazu w wysokiej jakości.
Więcej porad na temat czytania instrukcji się ode mnie nie spodziewaj.
Sebastian_T
23.09.07, 18:42
Ups, no to temat można uznać za zamknięty... I ciekawe, że siedziałem z tym u człowieka, który ponoć na PS pracuje... (ja dopiero poznaję)
Tak, zrzut był z okna ACR zrobiony... Dzięki...
Czy PS ma szczegółowego "help'a" (teraz nie mam możliwości spojrzenia, jutro dopiero), czy muszę sobie poszukać różnych dokumentacji do poczytania do poduszki?
:) moze się również zdarzyc e artefaktybędziesz miał w najjaśniejszych partiach zdjęcia ;)
pozdrawiam
dobas
Wytlumaczcie mi moze,dlaczego wiekszosc strzela z armaty zeby ubic komara??
PS to program przede wszystkim dla grafikow,jego bardzo mala czesc dotyczy fotografi.
Jest tyle tanich i darmowych,ktore w zupelnosci zastapia a nawet lepiej sie spisuja niz PS
Czy moze ja jestem inny?
Sebastian_T
23.09.07, 19:00
No dobra, żeby nie było. Chciałem PS'a poznać, ot, cała zagadka ;-)
W domu np. mam GIMP'a (też poznaję dopiero), Corel PaintShop'a. Znajomy ma PS'a, no to chciałem zobaczyć, co i z czym się je ;-)
Ale, chyba niepotrzebnie wyciągnąłem sprawę, jak widzę. Proszę o zamknięcie tematu...