Zobacz pełną wersję : Problem z Olympusem C-740
Witam,
Robiłem dzisiaj zdjęcia Olympuse C-740. Gdy padły mi akumulatory zmieniłem na nowe i... nie mogłem już go włączyć. Czy wiecie może co mogło się stać? Co to za awaria i czy naprawa będzie droga? Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Aparat zrobił już sporo zdjęcie...
Będę wdzięczny za pomoc.
Może pomyliłeś bieguny w akumulatorach :)
A tak na poważnie gdzieś ktoś już miał taki problem. Niestety nie pamiętam gdzie. Musisz poszperać w necie.
Pzdr
Witaj!
Kiedyś już ktoś miał ten problem, rozwiązaniem okazało się przeczyszczenie styków w komorze baterii aparatu. Jeżeli to nie pomoże to jest jeszcze jedna możliwość, wiele razy słyszałem, że włączniki w tych aparatach przestają zamykać obwód, tak też było kiedyś w moim C 765, bez problemu udało mi się to naprawić. W tym celu musisz odkręcić tylną część obudowy i wypiąć taśmę przycisków ze złącza na płycie głównej. Następnie nacisnąć włącznik i miernikiem sprawdzić czy włącznik zamyka obwód. Dla ułatwienia podam, że w C 765 na taśmie przycisków należy zetknąć drugi styk od lewej z przedostatnim od prawej. Nie jestem pewien czy tak samo jest w C 740. Zacznij od tego co napisałem, jeżeli to nie pomoże to kicha.