PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon DF

Matick7
27.10.13, 22:31
Jak widać Nikon miał coś ukryte w zanadrzu na Sony Alphe 7. Pokazały się zapowiedzi promujące nowego FF bezlusterkowca żółtego giganta nawiązującego do stylistyki analogowego Nikona FM2. Pewnie na dniach pokażą go całego, ciekawe tylko co na to inni producenci ; )

http://www.youtube.com/watch?v=2CDWV6o1o4A

http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_420572135&feature=i v&src_vid=2CDWV6o1o4A&v=gc1GYoLhT5o

adi_jm
27.10.13, 23:47
Pierwsze sygnały mówiły o nim w kontekście konstrukcji bez lustra, którą jak późniejsze plotki pokazały wcale być nie musi ;) Na pewno ciekawie budują atmosferę wokół stworzonej przez siebie kategorii "pure photography".

Jan_S
28.10.13, 00:32
Ciekawe co Nikon wymyślił... samym hasłem "pure photography" nie zawojuje się rynku który jest już mocno nasycony, trzeba coś bardzo konkretnego zaproponować... zresztą, samo hasło, jest takie jakby ukradzione Leice...

adi_jm
28.10.13, 00:39
...jakby ukradzione Leice...

W rzeczy samej :) Może sam aparat ma być ascetyczny i zarazem stylowy jak Leica ;) ciekawi mnie czym jeszcze może się wyróżniać (właściwości), po za retro stylistyką rzecz jasna. Pytanie czy ma się czymś więcej wyróżniać, czy przede wszystkim dobrze (modnie) wyglądać?

nightelf
28.10.13, 01:00
Intrygujące zapowiedzi. Żeby tylko tak mieli lepszy serwis.

szuman
28.10.13, 08:07
Ponoć ma to być pełnoklatkowa lustrzanka w stylu retro, stylizowana na analogowych Nikonach F i pozbawiona nowoczesnych pierdół, z filmowaniem włącznie. "Czysta fotografia" - o to może tu właśnie chodzić.

Filonxxxl
28.10.13, 09:12
Pytanie czy ma się czymś więcej wyróżniać, czy przede wszystkim dobrze (modnie) wyglądać?
Wyróżniać to się będzie "szklarnią"...

Ponoć ma to być pełnoklatkowa lustrzanka w stylu retro, stylizowana na analogowych Nikonach F i pozbawiona nowoczesnych pierdół, z filmowaniem włącznie. "Czysta fotografia" - o to może tu właśnie chodzić.
Jeśli to prawda to już się obśliniłem... Oby tylko z ceną nie przegięli... Taaaa, żółci z ceną nie przegięli, co ja bredzę...

gibberpl
28.10.13, 09:16
Coś rumorsy wspominały o cenie 3000$, czyli ile to będzie u nas...nie chcę ze strachu liczyć ;-)

Jan_S
28.10.13, 11:28
no właśnie... i wszystko rozbija się o cenę....

Gdzieś, w tyle głowy, siedzi mi marzenie o "aparacie do czystej fotografii". O takim, co to będzie miał minimum pokręteł i przycisków (czas, przesłona, iso, głębia ostrości, pomiar światła matrycowy/punktowy i spust migawki). O aparacie który nie będzie miał telewizorka, ba, nie będzie nawet produkował jotpegów...

Czysta fotografia...

Tylko że... po co się tak ograniczać? mam w OMD opcję kręcenia filmów i użyłem jej może 2 razy? z ciekawości raczej niż z potrzeby... więc... ? przecież nie muszę z niej korzystać. Niech sobie będzie, nie przeszkadza mi.... nie zauważyłem żeby wbudowanie tej opcji w aparat pogorszyło jakość zdjęć... więc jeszcze raz po co się ograniczać? Owszem, gdyby aparat bez filmowania był o 30% tańszy od takiego co filmować potrafi to byłbym wybrał ten tańszy... ale coś się zanosi że ten czysty Nikon nie będzie tańszy...

więc czymże przyciągać będzie potencjalnych klientów? Super dynamiką matrycy? hmmm - jest możliwe... może z racji niewielkiej rozdzielczości będzie sobie dobrze radził z winietowaniem... może będzie bardzo lekki i poręczny? (chociaż ja uważam że taki D600/D610 rewelacyjnie w ręce leżą i nic lepszego nie trzeba)

A może to będzie tylko legenda, sentymenty i zagrywka pod snobów? jeśli tak... to Nikon powinien zaimplementować jeszcze taką funkcję że na jedną kartę pamięci można wgrać nie więcej niż 36 zdjęć :)

adi_jm
28.10.13, 11:29
Istnieje duża szansa, że będą można do niego dokupić specjalną gruszkę za powiedzmy 100$ z napisem Nikon ;)

http://www.youtube.com/watch?v=iy_5ypybtX8&list=PLr5KnmfikOdm5dqUYbgj42k1 ixH90j7et

banc
28.10.13, 11:42
Coś rumorsy wspominały o cenie 3000$, czyli ile to będzie u nas...nie chcę ze strachu liczyć ;-)

Będzie w cenie tego droższego soniaka, tylko bez połowy zbędnych funkcji (HDR, filmowanie, panoramy ....).
No ale wiadomo. Nikon to nikon, prestiż większy to i cena musi być.

Thomasso
28.10.13, 12:19
Nikon powinien zaimplementować jeszcze taką funkcję że na jedną kartę pamięci można wgrać nie więcej niż 36 zdjęć :)

Świetny pomysł :) Albo choć opcję w menu -> Limit CF capacity to 36 frames :P

Co do aparatu to pewnie będzie takie D800E tylko w innej obudowie z minimalna ilością przycisków na korpusie.

T.

Jan_S
28.10.13, 12:34
to nie będzie D800 bo ma mieć tylko 16 MPix.... no chyba... że będą to jakieś "inne pixele" może coś jak Foveon?

Przyznam się szczerze że zapowiedź matrycy FF o tak "małej" rozdzielczości mnie bardzo intryguje... Nikon ma przecież dobrze opanowaną technologię 24 MPix i taki krok w tył musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie...

no chyba... że to nie jest FF... albo że tak jak powyżej pisałem to są jakieś "inne" pixele... np. nie wymagające demozaikowania...

Thomasso
28.10.13, 12:55
to nie będzie D800 bo ma mieć tylko 16 MPix.... no chyba... że będą to jakieś "inne pixele" może coś jak Foveon?

Przyznam się szczerze że zapowiedź matrycy FF o tak "małej" rozdzielczości mnie bardzo intryguje... Nikon ma przecież dobrze opanowaną technologię 24 MPix i taki krok w tył musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie...

no chyba... że to nie jest FF... albo że tak jak powyżej pisałem to są jakieś "inne" pixele... np. nie wymagające demozaikowania...

Albo jest to bezlusterkowiec i nie mieli odp. matrycy z pixalami do fazowego AF i musieli kupic od Sony to co jest, te 16Mpix ;-)

T.

hades
28.10.13, 13:22
Limit CF capacity to 36 frames :P

Heh, też o tym pomyślałem, tyle że nie opcja, a sprzętowe ograniczenie niemożliwe do obejścia ;).

Jeśli to prawda z tą matrycą 16 MP, 35 mm, to może sugerować, że będzie jakieś super hiper ISO albo jeszcze bardziej "rozciągnięta" rozpiętość tonalna.

A tak na marginesie. Jak chce się pobawić w digital pure photography to wyciągam z plecaka E-500 z matrycą Kodaka. Minimalizm w czystej postaci... no dobra, jest czyszczenie matrycy zamiast gruszki. Ale poza tym bez bajerów: live view, filmowania, składania panoram, HDR-ów, wielokrotnej ekspozycji, time lapsów i filtrów artystycznych. Inni mogą dojść do podobnych wniosków i wyjąć stare puszki gdy będą chcieli być "pure". Nowy Nikon musiałby robić coś do czego obecne modele nigdy się nawet nie zbliżą. Stawiam na to co powyżej napisałem.

banc
28.10.13, 13:25
Heh, też o tym pomyślałem, tyle że nie opcja, a sprzętowe ograniczenie niemożliwe do obejścia ;).

Jeśli to prawda z tą matrycą 16 MP, 35 mm, to może sugerować, że będzie jakieś super hiper ISO albo jeszcze bardziej "rozciągnięta" rozpiętość tonalna.

A tak na marginesie. Jak chce się pobawić w digital pure photography to wyciągam z plecaka E-500 z matrycą Kodaka. Minimalizm w czystej postaci... no dobra, jest czyszczenie matrycy zamiast gruszki. Ale poza tym bez bajerów: live view, filmowania, składania panoram, HDR-ów, wielokrotnej ekspozycji, time lapsów i filtrów artystycznych. Inni mogą dojść do podobnych wniosków i wyjąć stare puszki gdy będą chcieli być "pure". Nowy Nikon musiałby robić coś do czego obecne modele nigdy się nawet nie zbliżą. Stawiam na to co powyżej napisałem.

Ale drugi raz E-500 nie da się sprzedać. Wiec trzeba zrobić to na nowo.

Jan_S
28.10.13, 13:52
Albo jest to bezlusterkowiec i nie mieli odp. matrycy z pixalami do fazowego AF i musieli kupic od Sony to co jest, te 16Mpix ;-)

T.

czyli byłoby to APS-C ... a na to chyba się już klienta nie złowi...

tak się zastanawiam - kiedyś pisałem w wątku Fuji o powrocie do pomysłu że Fuji wkładało swoje matryce do korpusów Nikona... a może to zadziała w druga stronę? matryca FF Trans-X od Fuji w nowym korpusie?

nightelf
28.10.13, 15:17
Jakoś nie zauważyłem spadku zainteresowania DX, nie samym FF fotograf żyje :D

Mocno wątpię aby Nikon kupił matrycę od Fuji. Będzie to raczej ich autorska konstrukcja.

dzarro
28.10.13, 15:40
Wg jednej z plotek korpus ma ważyć prawie 800 g. Jeśli to się potwierdzi należy podziwiać konsekwencję Nikona w temacie bezluster: mała matryca -mały ciężar, dużą matryca - duży ciężar...:-P

szuman
28.10.13, 16:10
Tylko że... po co się tak ograniczać? mam w OMD opcję kręcenia filmów i użyłem jej może 2 razy? z ciekawości raczej niż z potrzeby... więc... ? przecież nie muszę z niej korzystać. Niech sobie będzie, nie przeszkadza mi....

Słuchaj, w aparacie do robienia zdjęć (bez kręcenia video) jest szansa na lepsze zdjęcia. Teraz priorytetem przy projektowaniu i produkcji matryc do aparatów fotograficznych jest ich szybkość potrzebna filmowaniu. Dlaczego matryce CMOS wyparły CCD? Dlatego, by móc do lustrzanek wsadzić LiveView, a CCD zbyt wolno się zczytywały i nie dało radę z nimi. A cyfrowy średni format, z bardzo drogimi aparatami do czystej fotografii matrycami CCD stoi. Tam potrzeba jakości, obrazka, a nie ficzerów i funkcji z kieszonkowej małpki "do wszystkiego". Owszem, CCD mocniej szumią, ale po pierwsze, z tak dużej (fizycznie) matrycy 16 MPx dałoby się dziś wycisnąć przyzwoite iso-3200 może nawet wyżej, a po drugie nikt nie mówi o powrocie do CCD. Wystarczy wywalić z obecnych matryc rozwiązania będące wynikiem kompromisu między foto a video i zostawić tylko to, co najlepsze dla czystej fotografii. I takie cacko nie tylko szybko znalazłoby swoich nabywców, ale miałoby szansę równie szybko stać się sprzętem kultowym.

nie zauważyłem żeby wbudowanie tej opcji w aparat pogorszyło jakość zdjęć... więc jeszcze raz po co się ograniczać?
A do czego porównywałeś? Do OM-D w wersji pozbawionej video? ;)

fret
28.10.13, 16:21
Ja bym to połączył z wiadomosciami o nowym szkle 58/1,4. Może nawet w kicie?

adi_jm
28.10.13, 16:33
Jeżeli aparat będzie miał retro styl i mniejsze gabaryty to może znak, że Nikon chce po premierze Sony A7 powiedzieć: Słuchajcie lustrzanka też może być mała a przy tym robi lepsze zdjęcia bo ma lustro ;) ustawiajcie się w kolejce. Sądzę, że samym trybem video, a właściwie jego brakiem nie należy się przejmować zakładając, że to będzie miało jakieś przełożenie na jakość zdjęć. Osoby, które taki korpus wybiorą na pewno zrobią to świadomie i nie będzie stanowić to dla nich problemu. Ja obawiam się, że aparat może być bardziej "stylowy" i dla bardziej zamożnych odpowiednio drogim gadżetem, niż ciekawą propozycją dla entuzjastów nie goniących co chwila za wszelkimi nowinkami.

epicure
28.10.13, 18:13
Czyli z filmiku wnioskuję, że czyszczałki matrycy nie będzie :)

gibberpl
28.10.13, 18:26
Co to za różnica, skoro i tak w Nikonach ona nie działa.

:lol:

odys
28.10.13, 20:08
A mi w prezentowanych spotach najbardziej podoba się pure music - czyli preludium Chopina w tle:)

adi_jm
28.10.13, 20:45
Zdecydowanie duży plus za Chopina ;)

odys
28.10.13, 21:05
No i niestety, boję się o swoją nerkę bo aparat jest pozycjonowany mocno pod moje wyobrażenie o pure:))

banc
28.10.13, 22:08
Lata całe czekałem na zmniejszenie lustrzanek. Tylko olek i pentax cokolwiek z tym walczyli. Każde FF było wielkości lodówki bo profi, bo ergonomia bo .....
I teraz nagle okazuje się, że aparat z taką matrycą mogą być wielkości aparatów analogowych. Jeszcze trochę i wyjdzie, że obiektywy też nie muszą wyglądać jak wyrzutnia rakiet balistycznych a mogą przypominać stare szkła typu 100-135-200/2.8.

Thomasso
28.10.13, 22:17
Lata całe czekałem na zmniejszenie lustrzanek. Tylko olek i pentax cokolwiek z tym walczyli. Każde FF było wielkości lodówki bo profi, bo ergonomia bo .....
I teraz nagle okazuje się, że aparat z taką matrycą mogą być wielkości aparatów analogowych. Jeszcze trochę i wyjdzie, że obiektywy też nie muszą wyglądać jak wyrzutnia rakiet balistycznych a mogą przypominać stare szkła typu 100-135-200/2.8.

Myslę, że po prostu kolejna faza miniaturyzacji technologii wchodzi w życie: elektronika - szybsze procesory, bardziej zintegrowane, mniejsze gabaryty, podobnie z elektryką (silniki) - materiały, nowe technologie itp., itd.
To co kiedys (10 lat temu) zajmowało 3 duże płytki z elektronika teraz zajmuje jedną z dwoma potężnymi procesorami.

T.

banc
28.10.13, 23:30
Myslę, że po prostu kolejna faza miniaturyzacji technologii wchodzi w życie: elektronika - szybsze procesory, bardziej zintegrowane, mniejsze gabaryty, podobnie z elektryką (silniki) - materiały, nowe technologie itp., itd.
To co kiedys (10 lat temu) zajmowało 3 duże płytki z elektronika teraz zajmuje jedną z dwoma potężnymi procesorami.

T.

Myślę, że można było wcześniej. Tylko te głupoty, że FF musi być profi i duże odbijało się czkawką. Ktoś musiał być pierwszy i padło na Sony.

Jan_S
29.10.13, 00:28
Słuchaj, w aparacie do robienia zdjęć (bez kręcenia video) jest szansa na lepsze zdjęcia. Teraz priorytetem przy projektowaniu i produkcji matryc do aparatów fotograficznych jest ich szybkość potrzebna filmowaniu. Dlaczego matryce CMOS wyparły CCD? Dlatego, by móc do lustrzanek wsadzić LiveView, a CCD zbyt wolno się zczytywały i nie dało radę z nimi. A cyfrowy średni format, z bardzo drogimi aparatami do czystej fotografii matrycami CCD stoi. Tam potrzeba jakości, obrazka, a nie ficzerów i funkcji z kieszonkowej małpki "do wszystkiego". Owszem, CCD mocniej szumią, ale po pierwsze, z tak dużej (fizycznie) matrycy 16 MPx dałoby się dziś wycisnąć przyzwoite iso-3200 może nawet wyżej, a po drugie nikt nie mówi o powrocie do CCD. Wystarczy wywalić z obecnych matryc rozwiązania będące wynikiem kompromisu między foto a video i zostawić tylko to, co najlepsze dla czystej fotografii. I takie cacko nie tylko szybko znalazłoby swoich nabywców, ale miałoby szansę równie szybko stać się sprzętem kultowym.

nie zauważyłem żeby wbudowanie tej opcji w aparat pogorszyło jakość zdjęć... więc jeszcze raz po co się ograniczać?

A do czego porównywałeś? Do OM-D w wersji pozbawionej video? ;)

no słucham słucham... i nawet patrzę i widzę... że nie widzę by dołożenie możliwości filmowania pogorszyło jakość zdjęć... może jest tak jak piszesz że da się zrobić jeszcze lepszą matrycę do zdjęć ale kosztem fimów... jeśli różnica w stosunku do klasycznych matryc będzie wyraźna to będę bił brawo takiemu rozwiązaniu... ale raczej wątpię by aż taki przeskok był możliwy. Z drugiej strony... Nikon idąc w taką reklamę i w takie hasło musi mieć jakiegoś asa w rękawie... czy go ma i czy nie blefuje pewnie zobaczymy niedługo.

ps. co do porównań o które pytasz - weź porównaj sobie Nikon D80 (bez filmów) i D90 ( filmami) i zobaczysz że filmy nie są zagrożeniem dla jakości zdjęć...

MAF
29.10.13, 01:48

Japończycy bardzo lubią Chopina więc wielkie zaskoczenie to to nie jest.

Aparat wstępnie zapowiada się interesująco, ciekawe jakie będzie mocowanie, jeśli normalne Nikon F to obstawiałbym lustrzankę, jeśli bezlusterkowiec to pewnie z nowym mocowaniem, ciekawe tylko czy będą przejściówki?

Nikon ma ten sam problem co Sony z bagnetem A, wlecze się za nim mechaniczna przeszłość w postaci popychacza przysłony, więc przejściówka nie jest tak trywialna jak 4/3 -> m43

Co do potencjalnej "małości" lustrzanek FF, skoro kiedyś dało się robić małe (choćby Minolta Dynax 5) to i teraz się da. Ewentualnym problemem mogą być szkła, te na FF będą albo duże, albo ciemne.

adi_jm
29.10.13, 02:01
Japończycy bardzo lubią Chopina więc wielkie zaskoczenie to to nie jest...

Lubią też to, dlatego Bóg zapłać, że wybrali mało zaskakującego Chopina ;)

http://www.youtube.com/watch?v=sJFEVAbTzxo

Laqua
29.10.13, 02:11
Czyli z filmiku wnioskuję, że czyszczałki matrycy nie będzie :)

Ale on dmucha na obiektyw a nie matrycę, więc szansa na czyszczałkę jest.

gibberpl
29.10.13, 09:55
Analitycy rynku foto (jeżeli można im wierzyć) prognozują, że Nikon za 5 lat będzie jak to oni określili - out of market.
Przyczyny. Problemy z jakością produktów, problemy ze zbytem dSLR, nadciągające tsunami małych aparatów EVIL z FF.

witia
29.10.13, 12:05
Mam tedy nadzieję, że doczekam się wreszcie aparatu do fotografowania, a nie "kombajnu" do wszystkiego.
Bardzo interesująca "propozycja".
Poczekam - zobaczę.
Pozdrawiam.

fret
29.10.13, 12:13
Taki aparat już był. Nazywał się C 5D.

Fatman
29.10.13, 12:57
Dlaczego matryce CMOS wyparły CCD? Dlatego, by móc do lustrzanek wsadzić LiveView, a CCD zbyt wolno się zczytywały i nie dało radę z nimi.

Oj, coś pokręciłeś. Do tej pory jest na rynku sporo kamer z matrycami CCD (pro i dla amatora) a nie CMOS, do tego te z CCD mają przewagę własnie dzięki lepszym możliwościom sczytywania :) (poczytaj o problemach CMOS z rolling-shutter).

Taki aparat już był. Nazywał się C 5D.

Ale 5D był w nowoczesnej obudowie, a nie "retro", wiec nie była to czysta fotografia ;) To była nieczysta fotografia bo z wieloma udogodnieniami :D ;)

MAF
29.10.13, 13:19
Ale 5D był w nowoczesnej obudowie, a nie "retro", wiec nie była to czysta fotografia ;) To była nieczysta fotografia bo z wieloma udogodnieniami :D ;)

5D to dla mnie aparat "skończony" jeśli chodzi o stronę fotograficzną, tyle że jest wielki. Dla mnie okazał się za duży, głównie leżał w domu.

Teraz pewne nadzieję wiążę z Sony A7. Musi tylko przyzwoicie działać AF (poziomie właśnie 5D będzie dla mnie satysfakcjonujący) i muszą się pokazać w miarę tanie szkła, bo niestety Zeissy są lekko poza zasięgiem.

Olbrzymią zaletą Canona 5D jest bogactwo tanich szkieł do niego, do A7 obiektywy na razie są koszmarnie drogie.

Matick7
30.10.13, 16:01
5 Listopada ma być przedstawiony nowy Nikon, a na dzień dzisiejszy widzimy tylko/aż tyle:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://mateuszolender.files.wordpress.com/2013/10/nikon-df-camera-teaser-4.jpg)

Czyżby kominki były w modzie? ;)

MAF
30.10.13, 16:06
Czyżby jednak lustrzanka?

fret
30.10.13, 18:10
Czyżby jednak lustrzanka?

Taka jak OMD? :)

Matick7
30.10.13, 20:58
Wszystko ładnie jak na razie z tym ich "czystym" podejściem do fotografii, ale czy to znaczy, że pokażą tylko tą jedną jedyną stałą 50 jako to najbardziej fotograficzne szkło? ;)

nightelf
30.10.13, 21:16
Stary bagnet to i pewnie klasyczna lustrzanka jednak.
Ciekawi mnie o ile będzie droższa od D610 i czemu aż tak.

MAF
30.10.13, 22:53
Stary bagnet to i pewnie klasyczna lustrzanka jednak.
Ciekawi mnie o ile będzie droższa od D610 i czemu aż tak.

O ile to będzie jednak stary bagnet...
Choć po namyśle obstawiałbym że jednak tak, stary bagnet, z pełną obsługą manualnych szkieł.

Jeśli zostanie stary bagnet to IMHO nie będzie sensu robienie EVF, szczególnie jeśli to ma być konserwatywna konstrukcja.

epicure
31.10.13, 09:24
Wsadzanie tam lustra też nie ma sensu. W zasadzie nic nie ma sensu, jeśli to ma być stary bagnet ;)

Matick7
1.11.13, 10:19
No i stało się.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/11/NikonDfcamerateaser5-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/10/Nikon-Df-camera-teaser-5.jpg)

Kolejna luszczanka, żółtego giganta tyle że retro ;)

http://www.youtube.com/watch?v=7CfeddhQGHU

gibberpl
1.11.13, 10:26
Buda nawet fajna, dach od pryzmatu wygląda zachęcająco, jak F3 HP.

nightelf
1.11.13, 10:39
Dobrze widzę tam pokrętło czasów otwarcia migawki?
Szkoda, że jednak raczej nie zrezygnowali z lustra.

banc
1.11.13, 10:49
Pamiętam czasy kiedy takie konstrukcje nazywano nowoczesnymi. A teraz to jest retro?
Retro to dla mnie wygląd np. zenitów.

Jan_S
1.11.13, 11:05
hahaha... wielu pewnie o takim aparacie marzyło (w sensie np. to pokrętło czasów migawki) ale... jak znam życie, zaraz po premierze zacznie się narzekanie...

... i jak się nie dziwię.... będzie za drogi... o wiele za drogi...

(ps. jednak fajnie że będzie większy wybór...)

Thomasso
1.11.13, 11:18
Brzyyydall... ;-)

fret
1.11.13, 11:28
Dobrze widzę tam pokrętło czasów otwarcia migawki?
Szkoda, że jednak raczej nie zrezygnowali z lustra.

Tylko jaki sens ma to pokrętło bez możliwości ustawiania przysłony na obiektywie? Czasy pokrętłem, a przysłona guziczkami??? :(

wulf
1.11.13, 11:42
Może zatem nie będzie też modułu AF? Jak czysta fotografia to czysta i już. To dałoby szansę na super jasny i wielki (większy niż w jakimkolwiek dslr) wizjer optyczny.
Szkoda tylko, że to Nikon.

Jan_S
1.11.13, 13:41
czy ja dobrze widzę że na pokrętle czasów migawki, najkrótszy czas to 1/4000s ? jeśli tak, to Nikon trochę kpi (w sensie zapowiadanej ceny w okolicach 3000$)

Fatman
1.11.13, 16:41
czy ja dobrze widzę że na pokrętle czasów migawki, najkrótszy czas to 1/4000s ? jeśli tak, to Nikon trochę kpi (w sensie zapowiadanej ceny w okolicach 3000$)

No, coś trzeba było zrobić z tymi wycofanymi z magazynów i sprzedaży Nikonami D600 nie ? :) Firma ma w tym temacie doświadczenie już (V2 zmienia się w AW1).

MAF
3.11.13, 14:21
Jak patrzę na to porównanie:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/11/NikonD610vsNikonDfvsSonya7sizecomparison-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/10/Nikon-D610-vs-Nikon-Df-vs-Sony-a7-size-comparison.jpg)

To nie jestem jakoś specjalnie zachwycony tym nowym Nikonem.

Chyba jestem po prostu za młody, i z tego zestawienia to wolałbym D610 jeśli to miałby być Nikon, a w ogóle to z tej trójki najbardziej mi się podoba Sony...

robert1088
3.11.13, 14:54
MAF ale tego nowego nikona to mało co widać więc jak tu coś porównywać ? :grin:

MAF
3.11.13, 22:12
MAF ale tego nowego nikona to mało co widać więc jak tu coś porównywać ? :grin:

Fakt że mało widać, ale jeśli rozmiary będą takie jak na tym "zdjęciu" to ja dziękuję. Fajnie by było jakby to był jeszcze sporo mniejszy aparat od D610.

Inna sprawa że jeśli obiecana cena 3000USD będzie prawdziwa to z jeśli o mnie chodz może sobie wyglądać dowolnie :-)

Ciekawe co tam będzie za matryca, bo jeśli taki jak w D4, to choć obiektywnie to świetna matryca, to jednak D800 ma trochę lepszą, a w takim razie lepiej mieć te 36MPix niż 16Mpix...

nightelf
3.11.13, 22:20
Ja bym jednak wolał dobre 16 MPx. Oszczędność miejsca na dysku, mniej mocy obliczeniowej potrzeba.
Więcej do robienia ogromnych pomieszczeń mi nie trzeba.
Świetne odwzorowanie szczegółów jest już choćby w Merrilach które mają mniej pikseli.

MAF
3.11.13, 22:33
Ja bym jednak wolał dobre 16 MPx. Oszczędność miejsca na dysku, mniej mocy obliczeniowej potrzeba.
Więcej do robienia ogromnych pomieszczeń mi nie trzeba.
Świetne odwzorowanie szczegółów jest już choćby w Merrilach które mają mniej pikseli.

Wszelako Meriile maję te piksle "trochę" inne niż Nikon.

Mnie do tej pory nigdy nie było potrzebne więcej niż 12MPix, ale chodzi mi tylko o to że jeśli takie DXO się nie myli to matryca D4 nie ma żadnej przewagi nad D800, natomiast chętnie zobaczyłbym matrycę 16Mpix o jeszcze lepszych parametrach i wtedy byłoby "naprawdę ciekawie"

frost
4.11.13, 17:15
A wyglada tak http://nikonrumors.com/2013/11/04/this-is-the-nikon-df.aspx/

dzarro
4.11.13, 17:23
Ja bym go widział w wersji złotej, z kamyczkami Swarovskiego... A z zamiast paska - łańcuch.

nightelf
4.11.13, 20:26
Faktycznie, minimalny czas otwarcia migawki to tylko 1/4000.
Wersja srebrna wygląda jakoś brzydko.
Na plus wizjer, który wygląda jak w starych manualnych lustrzankach.

Zgapili od Fuji pomysł na mechaniczny wężyk wyzwalania :wink:

Oddzielna pokrętło dla ISO to nawet fajny pomysł. Tylko coś nie widzę tam opcji Auto.

Dlaczego górny ekran taki malutki?

banc
4.11.13, 20:39
Ja bym go widział w wersji złotej, z kamyczkami Swarovskiego... A z zamiast paska - łańcuch.

Kamyczki są już passe.
Nie lepiej zmienić okleinę, dorobić drewniany grip, wygrawerować literkę H i sprzedać za 10000$?

Zapomniałbym. Zamiast tej strzykawki na wężyku dodać lewa... tfu gruszkę do czyszczenia.

epicure
4.11.13, 21:23
Sterowanie bardzo fajne. Ale cała reszta, przy tym rozmiarze, to pic na wodę. Zrobili kanciastego olbrzyma, nieudolnie imitującego stare lustrzanki (które były małe i zgrabne), zamiast wyrzucić lustro i zastosować nowy bagnet, żeby stworzyć coś kompaktowego. Sony skumało, o co chodzi, a Nikon ciągle rżnie głupa.

dzarro
4.11.13, 21:29
Ale jak ktoś będzie chciał przywłaszczyć to do samoobrony jak znalazł.

epicure
4.11.13, 21:31
Nikt nie będzie chciał go przywłaszczyć, bo on wygląda jak aparat, za którego paserzy dają 100 zł. Lepiej się zaczaić na Canona 1000D :D

witia
4.11.13, 21:41
Zaczyna mi się podobać :)
Poczekamy - zobaczymy.
Pozzdrawiam.

Filonxxxl
4.11.13, 22:00
Zaczyna mi się podobać :)
A żesz... a ja myślałem, że tylko ja taki poje...y jestem :-P No cóż, jest nas, "niestardardowych" jednak więcej...

epicure
4.11.13, 22:02
Przejdzie Wam, gdy zobaczycie, jakie to jest duże i że jest tylko jeden obiektyw, z którym ten aparat wygląda jako tako. Mi to trochę cuchnie Lunarem.

Matick7
4.11.13, 22:04
Gdyby był wielkości E-M1 to jeszcze skusiłby mnie ten wygląd, ale jak wiem że będzie to wielka cegła pokroju D600/D800 to mi się już nie podoba :P

fret
4.11.13, 22:31
Nie, to nie może byc taka cegła, nie może... no bez jaj, nie wierzę...

Laqua
4.11.13, 22:41
A żesz... a ja myślałem, że tylko ja taki poje...y jestem :-P No cóż, jest nas, "niestardardowych" jednak więcej...

Mnie też się podoba ten Nikoś.

---------- Post dodany o 22:41 ---------- Poprzedni post był o 22:39 ----------

Gdyby był wielkości E-M1 to jeszcze skusiłby mnie ten wygląd, ale jak wiem że będzie to wielka cegła pokroju D600/D800 to mi się już nie podoba :P

A skąd to wiesz ? są gdzieś podane wymiary ?

Mcarto
4.11.13, 22:44
Na Optycznych pojawiło się kilka nowych zdjęć z portali plotkarskich:
http://www.optyczne.pl/6298-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Body to tak mała cegiełka z płytkim gripem, podoba mi się górny panel z pokrętłami (ISO, EV, migawka).

Matick7
4.11.13, 23:02
A skąd to wiesz ? są gdzieś podane wymiary ?

Jest kadr z filmu promocyjnego...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/11/NikonDfcamerasidecontrols-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/11/Nikon-Df-camera-side-controls.jpg)

...mały nie jest

banc
4.11.13, 23:55
Jest kadr z filmu promocyjnego...

...mały nie jest

Skąd wiesz. Może to karzeł wynajęty do sesji z takimi tycimi rączkami.

sylwiusz
5.11.13, 00:01
nieudolnie imitującego stare lustrzanki (które były małe i zgrabne)
Czy Nikon F3 byl taki maly i zgrabny to podyskutowalbym ;-) Gdyby chodzilo o np. Olka OM-2 lub Pentaxa LX, to OK ;-)

Jacek_Z
5.11.13, 00:10
O aparacie który ..., nie będzie nawet produkował jotpegów...

Czysta fotografia...
Chyba produkował tylko jpgi, a bez rawów?

Przejdzie Wam, gdy zobaczycie, jakie to jest duże I bardzo dobrze. Większość fotografów nie lubi malutkich body z dużymi obiektywami.
Zrobienie jakiejkolwiek dużej konstrukcji i jednocześnie zmiana bagnetu byłaby absolutną głupotą ze strony nikona.

To nie mały bezlusterkowiec. A takimi kryteriami się kierujecie oceniając Df.

http://www.chassimages.com/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=128&cntnt01returnid=58

epicure
5.11.13, 00:37
I bardzo dobrze. Większość fotografów nie lubi malutkich body z dużymi obiektywami.

Malutkich to i ja nie lubię. Tak samo jak takich, które są niepotrzebnie duże.

Zrobienie jakiejkolwiek dużej konstrukcji i jednocześnie zmiana bagnetu byłaby absolutną głupotą ze strony nikona.

Dlatego Nikon nie powinien robić kolejnej dużej konstrukcji, wtedy nie byłoby to głupotą.

To nie mały bezlusterkowiec. A takimi kryteriami się kierujecie oceniając Df.

Nikon olewa bezlusterkowce, oferując w to miejsce dwie protezy: jedną w postaci systemu 1, a drugą w postaci retro olbrzyma, który jest lustrzanką. Oceniam go więc według takich kryteriów, na jakie sobie zasłużył.

Jacek_Z
5.11.13, 00:50
Spokojnie. Ważne, że jest (tzn że zaraz się zrobi) wybór. Ja mam sentyment do starych nikonów (mam FA i FE nadal), więc chciałbym nowoczesną cyfrowa lustrzankę w obudowie retro. Dużą, by była dobrze wyważona z 70-200/2.8 i innymi obiektywami jakich używam.
Wyczekujący małego bezlusterkowca (większego od pomyłki zwanej nikon 1) się tym razem nie doczekali.
Jak widać co fotograf to oczekiwania. I narawde firma by musiała robić mnóstwo modeli by zaspokoić wszystkich.

epicure
5.11.13, 00:53
Jeszcze 70-200 retro by się przydał, żeby to miało ręce i nogi. Inaczej to będzie jak zakładanie skarpet do sandałów.

Jacek_Z
5.11.13, 01:13
Ja wolę być niemodny niż oczekiwać, że zrobią mi komplet szkieł do nowej puszki. Biorąc pod uwagę, że każdy chce innych szkieł to potrzeba tak minimum 20 nowych obiektywów (zajmie to z 5-8 lat?). A ludzie wolący zwykłe cyfrówki (od D5300 po D4) też chcą mieć czasami jakieś nowe obiektywy. Bądźmy realistami. Ostatniej rzeczy jaką bym chciał to to, by firma wprowadzała nowy system (z nowym bagnetem). Zęby mnie bolały gdy słyszałem nadzieję w pisaninie ludzi, że może nikon wejdzie w MF. To by była tragedia.
Parę szkieł retro nikon ma, ale to są szkła na wylocie (tzn do odnowienia).
Fajnie będa wyglądały też stare szkła manualne. A matryca 16 Mpx nie będzie aż tak wymagająca - da się ich używać.

epicure
5.11.13, 01:17
Pewnie, niech nie robią w ogóle, bo i tak nie będą w stanie zrobić wszystkiego od razu :D Zaczyna się robić zabawnie w tym wątku.

Jacek_Z
5.11.13, 01:41
Żałujesz, że nie zmieniono bagnetu. Ale dzięki temu nie muszą wypuszczać nowych obiektywów. Mają stare. Od nie produkowanych manualnych, po nadal dostepne z AF (np portretówki 105 i 135DC). To dla tych, którzy chcą mieć "komplet retro". To nie jest aparat dla dzieci neostrady, którzy chca mieć wszystkie najnowsze bajery. Wskazuje na to choćby brak filmowania. To aparat dla konserwy. Dla dinozaurów. Którzy może mają jeszcze na półce przykładowo nocta 58/1.2, dziwnie wyglądającego w połączeniu z Dxxxx - D4. I dla tych, co wolą nastawy na pokrętłach i olewaja to, że z nowoczesnym obiektywem body nie jest plastycznie zgrane. Bo wisi im to jak inni oceniają wygląd ich sprzętu, a chcą aparatu, który będzie się fajnie używało. Przypominało to, jak uzywali 20-30 lat temu inne body.

Jaack
5.11.13, 03:25
...To dla tych, którzy chcą mieć "komplet retro". To nie jest aparat dla dzieci neostrady, którzy chca mieć wszystkie najnowsze bajery. Wskazuje na to choćby brak filmowania. To aparat dla konserwy. Dla dinozaurów. Którzy może mają jeszcze na półce przykładowo nocta 58/1.2, dziwnie wyglądającego w połączeniu z Dxxxx - D4. I dla tych, co wolą nastawy na pokrętłach i olewaja to, że z nowoczesnym obiektywem body nie jest plastycznie zgrane. Bo wisi im to jak inni oceniają wygląd ich sprzętu, a chcą aparatu, który będzie się fajnie używało. Przypominało to, jak uzywali 20-30 lat temu inne body.

Moim zdaniem jest dokładnie tak jak mówisz. Zapewne wypuszczenie takiego aparatu było poprzedzone odpowiednimi badaniami rynku. Rozmawiałem już z osobami które dawniej robiły zdjęcia analogowymi Nikonami i im się ten pomysł podoba. Pozostaje jeszcze kwestia zasobności portfela. Jednak nie wszyscy patrzą na zakupy przez pryzmat cena-możliwości. Są tacy co kupią go jako kolejny gadżet albo w ramach dawnych sentymentów. Zresztą cena jak na "zachodnie" warunki aż tak nie powala.

Mnie osobiście ten aparat nie przypadł do gustu.

Szukając kolejnego dużego kloca zapewne wybiorę D800. Z kolei szukając czegoś małego i dyskretnego wybór padnie na Fuji lub któryś z nowych Olympusów.

PS.
Jest jeszcze jedna opcja, Sony A7. Takie dwa w jednym.

Jan_S
5.11.13, 09:29
na dpreview są pierwsze zdjęcia tego wynalazku... cóż, Fatman miał rację że Nikon pozbierał to co zalegało w magazynach po innych aparatach, wrzucił w retro-opakowanie i sprzedaje w cenie nowalijek...

Estetyka tego aparatu przypomina canonixy którymi Wietnamczycy na bazarach handlowali....

Może chociaż jakość zdjęć będzie niezwykle wysoka? (szczerze? to głęboko w to wątpię)

dzarro
5.11.13, 10:05
Czyżby Nikon pozazdrościł Pentaxowi zaszczytnego miana "Wiecznie Strzelającego w Swoją Stopę"...

wulf
5.11.13, 10:19
Wg mnie pomysł jest nietrafiony. Korpus nie jest wyraźnie mniejszy od dzisiejszych dslrff, logika używania dedykowanych pokręteł jest kompletnie inna od "przycisk + rolka".
Dla reporterów - niewygodny i zbyt zwracający uwagę.
Dla studyjnych modowych - za mało mpix.
Dla fotografów przyrody - przed kim zaszpanujesz w lesie lub w bagnie? przed łosiem?
Dla sfrustrowanych zbyt szybkim tempem - jedynie jako erzac straconego czasu, którego i tak nie będą mieli dla siebie.

dzarro
5.11.13, 10:28
W komentarzach na opacznych same zachwyty nad wzornictwem - co tylko potwierdza moje obserwacje na temat "gustu" ludzi zainteresowanych "fotografią".

adambieg
5.11.13, 10:37
Jak moda na aparaty retro potrwa jeszcze trochę, to przewiduję takiego bezlusterkowca:

źródło (http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/36/62/70/81/3662708160_1)

a lustro proponuję takie:

źródło (http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/36/71/82/90/3671829080_1)

witia
5.11.13, 11:46
I takimi focono przecie.
Wybór należy do focącego.
A tak z "innej beczki" - przecie fotkę ocenia się w ostateczności - a nie fotograta, czy fotografa :)
Pozdrawiam i życzę udanych fotek "beleczem" :)

Jacek_Z
5.11.13, 12:11
Może chociaż jakość zdjęć będzie niezwykle wysoka? (szczerze? to głęboko w to wątpię)Niby dlaczego? Matryca z topowego D4. Nie przeładowna. Na wysokim ISO to będzie nr 1 ze wszystkich systemów (bo zakładam dopracowanie softu). To jesli masz na mysli kwestie techniczne. A to, czy zdjęcia będa dobre to zalezy od fotografów.

Jedni narzekają, że body jest małe, inni, że duże (większe od FM). Czyli jest dobre - wypośrodkowali.

yamada
5.11.13, 12:16
http://www.foto-kurier.pl/aktualnosci/sprzet-foto-wideo/pokaz-3797-stylowy-korpus-i-najnowsze-technologie-nikon-df.html#czytaj

konkretniej :)

dzemski
5.11.13, 12:56
brak trybu wideo, 5,5 kl/s zamiast 6 jak w D610. Cena prawie 2x wyższa od D610. hmm, czy tylko mnie się wydaje, że to zwykła marketingowa ściema?

Koriolan
5.11.13, 14:22
lipa, panie. Skoro on jest taki old fashion, powinien umożliwiać utrwalenie obrazu zarówno na matrycy jak i na kliszy- to byłoby coś :)

geo
5.11.13, 15:32
o 2 lata za późno, poza tym większośc aparatów w stylu retro na rynku jest ładniejszych :) ale w Polsce Nikoniarzy (wliczając panów z brzuszkiem w sportowym stroju walących fleszem w Egipcie) jest najwiecej to się sprzeda :)

heyahero
5.11.13, 16:18
"Faszyn from Raszyn", czyli jak sprzedać polizany już cukierek w nowym opakowaniu.

Thomasso
5.11.13, 16:40
Jeszcze 70-200 retro by się przydał, żeby to miało ręce i nogi. Inaczej to będzie jak zakładanie skarpet do sandałów.

Zawsze mozna zapiac 105 f/2 DC i bedzie pasowalo dizajnem ;-)

T.

fret
5.11.13, 17:05
Szkoda, że zrobili skrzyzowanie wyglądu FM2 z F w okolicach 5. Gdyby ten korpus nie był taki spuchniety, to bardziej by mi sie podobał. No i 5,5/s. Nie wiadomo, czy bardziej się śmiać, czy sie bać :D

Makromaniak
5.11.13, 17:33
"Faszyn from Raszyn", czyli jak sprzedać polizany już cukierek w nowym opakowaniu.

piszesz o EM-1 ??

dzarro
5.11.13, 17:36
Pierwsze wrażenia wg. fotopolo, zachwytów raczej nie ma:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17853&nikon-df-pierwsze-wrazenia

fret
5.11.13, 18:37
Chyba jednak D600Lux

heyahero
5.11.13, 19:10
piszesz o EM-1 ??

Tak, z pewnością miałem to na myśli. Dokleję tekturę do D40, lechcho śmignę sreberkiem do kaloryfera i sprzedam za $$$.

BTW - nie orientuję się w EM-1, dawno w internetach nie byłem.

Ar2
5.11.13, 19:20
Aparat w rekach optyczne.pl:
http://www.optyczne.pl/6309-news-Nikon_Df_w_naszych_r%C4%99kach.html

nightelf
5.11.13, 22:19
Jedni piszą, że aparat jest solidny, a drudzy, że nie czuć tej solidności.
Weź tu bądź mądry.

epicure
5.11.13, 22:30
Pewnie dlatego, że niektórym solidność kojarzy się z dużą wagą.

Mcarto
5.11.13, 22:56
Ja też przeczytałem dzisiaj, że to cegiełka ale lekka:wink:
Osobiście nie mam nic do wygladu, podobają mnie się te wszystkie pokrętła ale z tyloma przyciskami wygląda na przepakowany. Mały grip nie każdemu będzie przeszkadzał - jest wielu użytkowników którym do szczęścia wystarczą ogniskowe 24-90mm w stałkach.

epicure
5.11.13, 23:01
Szkoda, że nie poszli w minimalizm. Kółko czasów, iso, kompensacji ekspozycji, pierścień przysłony, ze dwa przyciski funkcyjne i to by wystarczyło do "czystej fotografii". Mógł być prosty, nie absorbujący uwagi aparat, a wyszedł kanciasty D4 pełen sprzeczności.

MAF
5.11.13, 23:25
brak trybu wideo, 5,5 kl/s zamiast 6 jak w D610. Cena prawie 2x wyższa od D610. hmm, czy tylko mnie się wydaje, że to zwykła marketingowa ściema?

[...] No i 5,5/s. Nie wiadomo, czy bardziej się śmiać, czy sie bać :D

Co Wy wszyscy z tymi 5.5kl/s? Fakt że prawie nie używam trybu seryjnego, ale te 0.5 kl/s to faktycznie robi aż taką różnicę?

Matick7
5.11.13, 23:36
Te 5.5 kl/s to mało imponujący wynik biorąc pod uwagę, że Olympus PM1 już tyle oferował ; )

nyny
5.11.13, 23:38
Te 5.5 kl/s to mało imponujący wynik biorąc pod uwagę, że Olympus PM1 już tyle oferował ; )
Teraz wypada zapytac, kto oferuje wiecej (pomijam te 6kl/s) w rodzinie bezlusterkowcow?

pozdro

fret
5.11.13, 23:38
Co Wy wszyscy z tymi 5.5kl/s? Fakt że prawie nie używam trybu seryjnego, ale te 0.5 kl/s to faktycznie robi aż taką różnicę?

0,5 kl/s nie robi różnicy, ale 5,5 kojarzy się z D600 :)

epicure
5.11.13, 23:41
A Olympus E-410 oferował 3 kl/s i w zupełności mi to wystarczyło.

Jaack
5.11.13, 23:58
Podziwiam Was że się Wam chce tak dyskutować. Prawda jest taka że 90% marudzących nigdy tego aparatu nie kupi. Nie wiem po co bić pianę.

Ci którzy kupią będą się nim cieszyć i po prostu robić zdjęcia. Jeżeli chodzi o osiągi matrycy to bym się za bardzo o to nie martwił. A sam wygląd... znam kilku którzy kupią go z sentymentu do stylu analogowego.

Moja rada... zamiast biadolić... weźcie swoje aparaty i idźcie robić zdjęcia. ;-)

PS.
Jest na tym świecie spora grupa ludzi która kupi ten aparat jako 4, 5 lub 6 kolejny. Wasze argumenty do nich nie trafią. Oni cieszą się życiem i lubią sprawiać sobie "drobne" przyjemności.

epicure
6.11.13, 00:07
Moja rada... zamiast biadolić... weźcie swoje aparaty i idźcie robić zdjęcia. ;-)

Eee, ile można? Lepiej się poznęcać nad Nikonem ;-)

Koriolan
6.11.13, 00:09
ciemno, mokro, dalej pada a ty o zdjęciach.
Niesttey, tak szybko robi się ciemno, że żal.pl

Jaack
6.11.13, 00:13
Eee, ile można? Lepiej się poznęcać nad Nikonem ;-)

W sumie masz racje... ja swojego N dzisiaj trochę wymęczyłem. Chociaż tak po prawdzie chyba on mnie wymęczył, zauważyłem że moja ostatnia częsta pozycja podczas robienia zdjęć... to klęczenie. ;-)

No przecież macie aparaty z ISO pierdyliard... uszczelnieniami, super AF'ami itd. Wiec podane przez Ciebie wymówki są słabe. ;-)

PS.
Pod dachem też da się zdjęcia robić. ;-)

epicure
6.11.13, 00:15
Czyli "pure photography" :-D Jeszcze jak się przy tym spociłeś i zdyszałeś, a pod koniec dnia bolą Cię plecy, kark i ramię, to uważaj - jesteś w targecie najnowszego Nikona :-D

Jaack
6.11.13, 00:22
Czyli "pure photography" :-D Jeszcze jak się przy tym spociłeś i zdyszałeś, a pod koniec dnia bolą Cię plecy, kark i ramię, to uważaj - jesteś w targecie najnowszego Nikona :-D

Tak... masz rację. Trochę się zmęczyłem, skoro coś boli to znaczy że jeszcze żyje. ;-)

wulf
6.11.13, 09:35
Grupa docelowa czyli emo-hipsterzy nie wykorzystają i tak trybu seryjnego bo po co? Krzaki i widoczki tak szybko się nie zmieniają.
Wszędzie gdzie coś piszą na temat aparatu odczucia są ambiwalentne. Jest fajny a jednak nie bardzo.
Stąd nie bardzo wierzę w to, że firma przeprowadziła rzetelne badania rynku na etapie prototypowania. Przypuszczam, że działa to jak w większości firm. Góra ma wizję a dół ma ją zrealizować bez dyskusji, bo któryś derektor zafascynował się artstyczną retro projekcją.
Przy premierze sony nie było takich mieszanych komenterzy. No co najwyżej narzekali na mało obiektywów i ich cenę.

diabolique
6.11.13, 09:55
Dziwny ten aparat, oj dziwny. Styl retro może i jest wizualnie atrakcyjny, ale ciekaw jestem jak te wszystkie pokrętełka i dźwigienki będą się sprawdzały w codziennej pracy, gdy w transporcie wszystko się poprzestawia/obróci itp. Aparat na półkę i do lansu (zarówno dla użytkowników jak i producenta).
Hipsterski sprzęt, więc powinni mu wbudować funkcję automatycznego wykrywania talerzy i kubków z fastfoodów oraz facebooka i instagram.

Ładne cacko rzekłbym, ale pozostanę przy posiadanym "pure".

Matick7
6.11.13, 10:00
Optyczni juz zwrócili uwagę że większość pokręteł jest zablokowana, ze trzeba cos tam wcisnąć/podnieść aby to przestawić co właśnie nie dokońca ich zachwyciło.

diabolique
6.11.13, 10:03
Optyczni juz zwrócili uwagę że większość pokręteł jest zablokowana, ze trzeba cos tam wcisnąć/podnieść aby to przestawić co właśnie nie dokońca ich zachwyciło.

Bez sensu, po co wygodne pokrętła czy przyciski, jeśli są zablokowane?
W ogóle jak na "pure photography" to strasznie dużo tych ustawień. W sumie "pure" polega na ustawieniu ISO, czasu i przysłony. Amen :)

dzarro
6.11.13, 10:41

To kiedy chcesz robić zdjęcia - latem? Teraz jest najlepsza pogoda na zdjęcia.

grizz
6.11.13, 10:48
Była sobie taką Minolta d7d... Pokrętła spisywał się wyśmienicie. Choć wolałem i tak rozwiązanie z e1,czyli przycisk+rolka.

Fatman
6.11.13, 11:03
0,5 kl/s nie robi różnicy, ale 5,5 kojarzy się z D600 :)

O własnie..... a to po prostu wygląda na zwykłe dymanie klienta.

dzemski
6.11.13, 11:19
MAF, nie zauważyłeś, że ten nowy nikoś za 13 kPLN to okrojony D610 za 2x wyższą cenę? Jedyna różnica to to, że zapakowany w pazłotko.

Koriolan
6.11.13, 11:33
rozumiem jakby wypuścili "lymyted edyszyn" w ilości 2 tysięcy sztuk, mógłby kosztować i trzy razy tyle- pewnie znaleźli by się chętni.Ale jako rynkowy aparat? hmmm...

grizz
6.11.13, 11:47
Nie rozumiem narzekania w kwestii ceny i możliwości... Przecież nikt kupować nie każe.

Saboor
6.11.13, 11:56
Nie rozumiem narzekania w kwestii ceny i możliwości... Przecież nikt kupować nie każe.
.... widzisz synek jakie to drogie! A tatuś kupić musi...

gietrzy
6.11.13, 12:00
Nie rozumiem narzekania w kwestii ceny

Jeśli mogę to chciałbym przyznać Df nagrodę Bazyl Roku 2013.

Uzasadnienie nagrody: ciosaj ciosaj syneczku, przyjdzie ojciec weźmie sikierkę i poprawi.
Już te nowe bezlusterkowe Alfy są "nijakie", ale tutaj jest zamach na wzornictwo przemyslowe, co potwierdza tezę postawioną przez Fatmana "o dymaniu". D600 się poci, więc nakreślono to coś na szybko, może na kolanie...
Jak zrobić ładny korpus pokazał Olympus w P5 i ewentualnie Panas w GX7.

diabolique
6.11.13, 12:01
.... widzisz synek jakie to drogie! A tatuś kupić musi...

I nie dość, że na chleb nie wystarczy, to jeszcze i na wódkę zbraknie :cry:

Koriolan
6.11.13, 12:02
tym stwierdzeniem można by zamknąć każdą dyskusję nt dowolnego produktu/usługi- czy doradzałbyś np klientom niezadowolonym z krytycznych głosów w necie wpisanie takiego tekstu plus straszenie prawnikiem?

grizz
6.11.13, 12:09
tym stwierdzeniem można by zamknąć każdą dyskusję nt dowolnego produktu/usługi-

Nie każdą. Ale tutaj to wybitnie pasuje. Ta puszka nie jest zamiast. Ona jest obok. Nikt nie wycofał starych linii, nie ma zmiany mocowania. Ot gadżet z gadżetową ceną. Komu wpasuje w niszę ten będzie zadowolony, reszta nic nie traci. Może poza producentem, który marketingowo dostaje.

diabolique
6.11.13, 12:15
Przyjrzałem się temu sprzętowi na poniższym zdjęciu
http://www.fotopolis.pl/obrazki/nikon_df_gora1.jpg

i nasuwają mi sie następujące pytania:
1) jaki sens ma wyprowadzanie zmiany ISO na górę obudowy? Żeby zawadzać i przypadkowo zmieniać? Czy ktoś naprawdę aż tak często żongluje tą zmienną, że jest potrzebna pod ręką?
2) zdublowanie pokrętła MASP i czasów - jeśli dobrze myślę, to zastosowanie ustawienia A i P powodują pokrętło czasów bezużytecznym.
3) jako praktyk dziwię się też zmianie trybu zdjęć pojedynczych i seryjnych na zewnątrz obudowy. To też nie jest często używany parametr.

Im więcej tych pokręteł i guzików, tym większe prawdopodobieństwo, że coś się przestawi samorzutnie w transporcie (ocieranie aparatu o pasek spodni itp.) lub w ferworze fotografowania, gdy sytuacja będzie dynamiczna, ktoś nas potrąci (lub sami mamy wielkie i niezgrabne paluchy).
Podsumowując na szybko - raczej służy to "uprofesjonalnieniu" tego dość oldskulowego korpusu w celu wywindowania ceny, niż rzeczywistej wygodzie.

dzemski
6.11.13, 12:25
nic się nie przestawi bo każde z pokręteł ma przycisk blokady. To jednak znów kiszka bo szybkie przestawienie czegokolwiek jedną ręką będzie ciężkie.

fret
6.11.13, 12:31
Mnie się podobał i nadal podoba Pentax MZ-5 (bez N). Ma dokładnie to, co jest potrzebne (przysłona na obiektywie). Reszta do menu.

http://www.foto-kurier.pl/public/upload/1995/Pentax-MZ-5_2.jpg

Thomasso
6.11.13, 12:34
Ach.. i ten napis białymi literami "Made in Japan" :)
Żeby hipster czasem nie zapomniał co ma i skąd ;-)

T.

diabolique
6.11.13, 12:34
nic się nie przestawi bo każde z pokręteł ma przycisk blokady. To jednak znów kiszka bo szybkie przestawienie czegokolwiek jedną ręką będzie ciężkie.

Tym bardziej bez sensu wyciąganie na wierzch czegoś, co trzeba przestawić dwoma rękoma. Równie szybko można wejść do podręcznego menu. :grin:

witia
6.11.13, 12:48
ciekaw jestem jak będzie się sprzedawał i jaka cena będzie za rok :)
Poczekam :)
Pozdrawiam.

Mirek54
Ach.. i ten napis białymi literami "Made in Japan" :)
Żeby hipster czasem nie zapomniał co ma i skąd ;-)

T.

To juz znam.Nasi tez zawsze zaznaczaja.Bagnet zielazny i made in japan,nie zeby jakis kit z plastikowym mocowaniem.A po fotkach jak by popatrzyc to te made in i zelazo jakby ujemnie na jakosc wplywalo:mrgreen::mrgreen:

Fatman

Bo to narzekanie z tego, że się po prostu przykro robi :( Tylko dlatego.

grizz
6.11.13, 12:52
Bo to narzekanie z tego, że się po prostu przykro robi :( Tylko dlatego.

Oj, a warto z tego powodu energię marnować? Nie lepiej zachować ją na zmagania z serwisem? ;-)

Fatman
6.11.13, 13:02
Oj, a warto z tego powodu energię marnować?

Na logikę nie, ale tak normalnie, po ludzku, przez emocje, to jak najbardziej :) ;)

Nie lepiej zachować ją na zmagania z serwisem? ;-)

No, no.... ja już jestem ledwo żywy, mój D800 właśnie w serwisie (ale u miłujących pokój sąsiadów zza Odry), a Ty mnie dobijasz........ ;)
Tak czy inaczej dla mnie już niebawem skończą się męki z serwisem chytrej firmy na N. Niestety nadal będę emocjonalnie przeżywał problemy użytkowników sprzętu tej firmy.

gibberpl
6.11.13, 13:04
Czyli przechodzisz na Canona ?

Fatman
6.11.13, 13:05
Na Canona i Sony. Za bardzo kocham 36Mpix, żeby z nich zrezygnować :)

szafir51
6.11.13, 13:10
W Nikonie Df dalej będzie coś smarować po matrycy, ale tym razem nie będzie to wada tylko dodatkowa funkcjonalność. Dzięki temu zrobione nim zdjęcia będą wyglądały bardziej "retro" :P

Koriolan
6.11.13, 13:13
Prawdziwy flejm to jest na Optycznych pod artykułem Marcina Dobasa. Tam to są emocje.

gibberpl
6.11.13, 13:14
To się nazywa chyba hejt ;-)

szafir51
6.11.13, 13:23
tam to się nazywa bezprzedmiotowa dyskusja z osobami, które i tak wiedzą lepiej. A sam "artykuł" niestety wypadł kiepsko, chyba byłoby lepiej, gdyby był opatrzony dużym kolorowym napisem REKLAMA i nie podnosił kwestii dlaczego nie lustro a skupił się na tym, dlaczego bezlustro.
ale na tym koniec OT z mojej strony, bo to wątek nt. ślicznej retro-lustrzanki.

fret
6.11.13, 13:25
Prawdziwy flejm to jest na Optycznych pod artykułem Marcina Dobasa. Tam to są emocje.

Dziwisz się? Niezbyt subtelnie wyszła ta reklama.

Koriolan
6.11.13, 13:53
Czytając komentarze pod testem E-M1, sądzę, że na Optycznych to raczej norma ?

grizz
6.11.13, 14:00
Macie autora pod ręką, wszelkie pytania i zastrzeżenia zgłaszanie w osobnym wątku... Znając dobasa uzyskacie odpowiedzi.

henry1
6.11.13, 14:18

Rolka przednia i tylna też mają blokadę ??? :-(
Jeśli tak, to trudno będzie robić foty w manualu. :-D

pers
6.11.13, 14:42
Dla mnie też jest za dużo tych przycisków ale już na forach spotkałem się z osobami, które na przykład chciały mieć wyciągniętą zmianę ISO.

W sumie to trochę śmieszne to wszystko jest:

Nie ma blokady - źle bo się będzie przestawiało
Jest blokada - źle bo po co przyciski wyciągane ;-)

Pewnie trochę myślący użytkownik poblokuje to co nie używa, a pozostałe będzie miał odblokowane. Ja mam prosty aparat a i tak czasami coś się przestawi. Niestety te wszystkie pokrętła są z jednej strony super w obsłudze ale z drugiej czasami się przestawiają. Wolę takie rozwiązania niż przyciski w stylu telefonu lub komputrerka, które się nie przestawiają.

nightelf
6.11.13, 14:53
Pewnie trochę myślący użytkownik poblokuje to co nie używa, a pozostałe będzie miał odblokowane.

Podejrzewam, że nie da się na stałe odblokować bez ingerencji fizycznej w aparat.

Przyciski są fajne, cieszą, ale jednak na pokrętle ISO mogli dać pozycję Auto.
Jak ktoś zauważył przycisk włączania aparatu ciężko się obraca, bo zrezygnowali z tej wypustki. Tak jakby forma była ważniejsza od wygody użytkowania.

Rozumiem, że aparat może się podobać, bo mi też się podoba (przynajmniej czarny), ale wygląda niestety na zrobiony "na siłę".

diabolique
6.11.13, 15:33
W sumie to trochę śmieszne to wszystko jest:

Nie ma blokady - źle bo się będzie przestawiało
Jest blokada - źle bo po co przyciski wyciągane ;-)

Nie do końca tak :) Ja wypowiadam się opierając się na praktyce codziennego używania aparatu. Idę fotografować w konkretnych warunkach. Ustawiam w menu parametry i później jedyne czym operuję to przysłona i czas.
Nie sądzę, by ktoś rzeczywiście potrzebował tych wszystkich ficzerów. Po prostu gmerając tymi wszystkimi rolkami, guzikami itp. nie robimy zdjęć i wszystko nam ucieka z kadru.
A ten korpus wygląda tak, jakby chcieli zadowolić wszystkich: hipsterów, reporterów, pejzażystów i odpowiedzieli na wszystkie postulaty jednocześnie :) Fotografuję na tyle intensywnie, że mam swoje przemyślenia na temat tego, ile guzików tak naprawdę jest potrzebnych w trakcie fotografowania.
Ok, może i ten korpus ma sens (chociaż nie dla mnie), ale nazywanie tego "pure photography" to trochę nadużycie.

Jaack
6.11.13, 15:55

Celne podsumowanie tej... bezsensownej dyskusji. ;-)

fret
6.11.13, 16:14

Byłeś cenzorem w poprzednim wcieleniu? ;)

pers
6.11.13, 16:14

Bardzo niecelne bo aby coś się dowiedzieć to trzeba wymieniać się informacjami i spostrzeżeniami - po to w końcu są takie fora jak nasze. Ja właśnie na innym forum dowiedziałem się, że dwa z trzech tych górnych pokręteł są blokowane a jedno nie i aby odblokować trzeba przycisnąć ten mały guziczek. Czyli to co się zmienia najczęściej nie jest blokowane (czasy).

Jaack
6.11.13, 16:31
Bardzo niecelne bo aby coś się dowiedzieć to trzeba wymieniać się informacjami i spostrzeżeniami - po to w końcu są takie fora jak nasze. Ja właśnie na innym forum dowiedziałem się, że dwa z trzech tych górnych pokręteł są blokowane a jedno nie i aby odblokować trzeba przycisnąć ten mały guziczek. Czyli to co się zmienia najczęściej nie jest blokowane (czasy).

Żeby się tego dowiedzieć wystarczy przeczytać kilka testów. ;-)

Bardziej chodzi mi o bezsensowną dyskusję osób które i tak nie kupią tego aparatu (chociażby z uwagi na cenę) ale znajdują tysiące powodów żeby to umotywować inaczej.

Najczęściej jest to taka krytyka dla krytyki... bo ponarzekać trzeba. ;-)

PS.
Moja rada, dajcie spokój ze sprzętem, idźcie robić zdjęcia. ;-) Szkoda życia na ciągłe narzekania. ;-)

Jacek_Z
6.11.13, 16:51
Nie wiem jak delikanie napisac na temat niektórych wypowiedzi, tak by się nie obrazono na mnie. Spróbuję tak. Czuję się jakbym czytał 15-latków. No, może niewiele starszych. Zajmujących sie fotografią ze 3 lata, może 5. Nie mających analoga, albo i mających, ale nie interesujących się fotografią 20 lat temu. Nie wszyscy ludzie są jednakowi. Nie wszyscy chcą obsługi za pmocą panelu dotykowego. Nie wszyscy potrzebują aparatu do pracy. Nie wszyscy zajmują sie fotografią slubną czy innym repo. Proszę brac to pod uwagę. Nikt nie zmusza do kupna tego aparatu. Niech inni dostaną dla siebie zabawkę o nazwie Df. Co wam przeszkadza, że cos takiego jest i że to wam nie pasuje? Taki jest świat. Nie wszystko jest dla nas. Leiki tez nie kupicie, też na ślubach i sportu nie dacie rady nią robić. Ferrari też sobie nie kupimy. Przywaliłem teraz z grubej rury, wiem :) to tak dla prawy humoru. A ja się ciezę, że takie rzeczy są, nawet jak ich sobie nie kupię.

Nektóre ze zdań krytyki sa tak nietrafne, że szok. Tylko ich autorzy o tym nie wiedzą. Wiedzą, że zarzut do Ferrari, że ma za mały bagażnik na wożenie worków z ziemniakami byłby bez sensu. Sorry, ale pewne zdania o Df dla mnie są tak samo bez sensu.

Fatman
6.11.13, 16:52
ale jednak na pokrętle ISO mogli dać pozycję Auto.

Prawdopodobnie AutoISO będzie można włączyć kombinacją "przycisk funkcyjny + rolka". Gdyby AutoISO było na pokrętle to niestety nie można by w łatwy sposób ustawiać dolnego ogranicznika ISO.

diabolique
6.11.13, 17:54
Nie wszyscy potrzebują aparatu do pracy. Nie wszyscy zajmują sie fotografią slubną czy innym repo.

Ale czy to oznacza, że ci, którzy potrzebują aparatu do pracy nie mogą się już wypowiedzieć?

Nikt nie zmusza do kupna tego aparatu.

Czy ktokolwiek napisał, że został zmuszony?

Co wam przeszkadza, że cos takiego jest i że to wam nie pasuje? Taki jest świat.

Nikomu nie przeszkadza. Tak samo dyskutujemy o muzyce (chociaż nie umiemy grać i śpiewać), piłce nożnej (siedząc na kanapie) czy polityce (bez komentarza). Taki jest świat.

Nie wszystko jest dla nas. Leiki tez nie kupicie, też na ślubach i sportu nie dacie rady nią robić.

Czy jeśli kogoś na coś nie stać, to nie mogę się o tym wypowiadać? Czy jeśli piękne modelki są dla mnie nieosiągalne, to mam nie kupować Playboya i nie komentować głośno z kolegami ich urody?
A jakie masz argumenty dla tych, którzy kupili Leikę i nawet nią zrobili ślub czy zdjęcia sportowe?

Nektóre ze zdań krytyki sa tak nietrafne, że szok. Tylko ich autorzy o tym nie wiedzą.

Wskaż je. Dobrych i sensownych wypowiedzi nigdy dość. Piszę zupełnie serio. Lubię słuchać i czytać mądrych ludzi.

Ideą wszelakich for jest właśnie wymiana poglądów, uwag, ocen, a nawet mniemań, a nie uporczywe milczenie na temat, do którego ktoś może nas uznać "niegodnym".
Idąc twoim tropem myślenia nie powinienem:
a) wypowiadać się o lustrzankach (bo nie mam)
b) wypowiadać się o zoomach (bo nie mam, a topowe szkła 70-200/2.8 są dla mnie nieosiągalne z powodu innego mocowania)
c) i tak dalej ad absurdum.

Widzisz, sęk w tym, że wypowiedzi rady oraz osądy tych, którzy "nigdy sobie nie kupią" mogą się okazać pomocne dla tych "którzy sobie kupią". I to jest niezbywalna potęga forum. Tego i innych.

nightelf
6.11.13, 20:57
Prawdopodobnie AutoISO będzie można włączyć kombinacją "przycisk funkcyjny + rolka". Gdyby AutoISO było na pokrętle to niestety nie można by w łatwy sposób ustawiać dolnego ogranicznika ISO.

Myślisz, że na pokrętle będzie się ustawiało dolny ogranicznik, albo i górny Auto ISO? Właściwie to niegłupie by było.

Fatman
6.11.13, 21:48
No tak jest w obecnych Nikonach np. D600, D800, D4 (znaczy nie na kółku, bo takowego nie ma ;) ). W menu ustawiasz górny próg. Wciskasz przycisk ISO i kręcąc tylnym kółkiem ustawiasz dolny próg -a następnie obracając przenie kółko aktywujesz AutoISO. A jak chcesz AutoISO wyłączyć to znowu wciskasz przycisk ISO + jeden obrót przedniego kółka. Wygodne i będę za tym tęsknił.

dzarro
6.11.13, 22:08
Czuję się jakbym czytał 15-latków. No, może niewiele starszych. Zajmujących sie fotografią ze 3 lata, może 5. Nie mających analoga, albo i mających, ale nie interesujących się fotografią 20 lat temu. Wiedzą, że zarzut do Ferrari, że ma za mały bagażnik na wożenie worków z ziemniakami byłby bez sensu. Sorry, ale pewne zdania o Df dla mnie są tak samo bez sensu.

Ale co to co piszesz ma wspólnego z aparatem, który od strony plecków wygląda jak typowa "luszczanka", od góry jak analog sprzed dekad, od przodu jak pijacki sen rosyjskiego miliardera - a ogólnie wrażenie estetyczne jest takie, jakby C3PO podłapał wirusa i zrobił wielką cyber-kupę. Dużo ludzi wciąż robi zdjęcia analogiem ale raczej nie względu na pokrętła i możliwość ich przełączania. Nie wiem czy to jest dobry aparat czy zły, wiem - że jest pokazem gustu, który trudno mi zaakceptować np. w przeciwieństwie do pamiętnego Pantaxa K-01(też ponoć mało praktycznego), który przy potworku Nikona jest wzorniczym arcydziełem.

epicure
6.11.13, 23:30
Nie no, aparat brzydki nie jest, tylko przekombinowany.

Jacek_Z
7.11.13, 01:59
diabolique - jak będę sie odnosił do konkretnych wypowiedzi to ich autorzy będą się wkurzać, będzie coraz ostrzejsza polemika - nie chce tego bo jeszcze dam się wciagnąć, ktoś się na mne obrazi.
Tak jak ty mówisz o wolnosci wypowiadania się, tak ja o krytykowaniu rzeczy, na których się ktoś nie zna. I nie mówie tu o kwestiach estetycznych (wzornictwo Df), ale o technicznych, praktycznych. Pewne zagadnienia trzeba znać, by o nich dyskutować i je krytykować. Pewien sprzęt nie jest sprzętem uniwersalnym, tylko dedykowanym bardziej w stronę fotografów X czy Y. Oczywistym przykładem będą aparaty średnioformatowe - one tez nie sa uniwersalne, dla wszystkich.

..który przy potworku Nikona jest wzorniczym arcydziełem.Tak, tak samo wzorniczym arcydziełem może być FM czy FE - ascetyczne, lubię ten minimalizm. Tylko, że wtedy potrzebne były max 3 kółka na body - to załatwiało wszystko. Teraz do ustawiania jest więcej rzeczy. Stąd pewne przepakowanie. Ale to jest praktyczne, to też istotne. Trzeba iśc na kompromis wygląd vs ergonomia.

diabolique
7.11.13, 09:14
nie chce tego bo jeszcze dam się wciagnąć, ktoś się na mne obrazi.

Ten argument w pełni rozumiem :)

Pewne zagadnienia trzeba znać, by o nich dyskutować i je krytykować.

A tu się nie zgodzę. To nie sumpozjum naukowe, tylko forum. Nie każda wypowiedź jest zdaniem jedynym, ostatecznym i mądrym. Pozwól ludziom błądzić i delikatnie naprowadzaj na właściwe ścieżki.
Pewne zagadnienia trzeba znać, ale by wypowiadać się o pewnym sprzęcie - w tym wątku o Nikonie DF - nie trzeba go znać od podszewki. Ja na ten przykład używałem do tej pory chyba sześciu różnych korpusów cyfrowych i chociażby na tej podstawie mogę mieć swoje przemyślenia co do ergonomii, guzikologii itp. i dzielę się nimi z innymi. Nie narzucam jednak nikomu swojego wyboru i nie uznaję za jedyny słuszny. Po prostu to kolejny puzzel do całości. Ktoś może kiedyś z tych okruchów wiedzy skorzysta i kupi/ nie kupi ten sprzęt.

sylwiusz
7.11.13, 10:43
Ja nie wnikam w gusta, ale Df jak dla mnie wydaje mi sie po prostu za duzy jak na imitacje "classic". Jakos takie klasyczne, manualne lustrzanki bly jednak znacznie mniejsze. Owszem, F3 byla dosc spora, ale jednak mniejsza od Df, juz o takich "rodzynkach" jak Nikon FM, Pentax LX, czy Olympusy OM nie wspomne. Szkoda, widac jakby zrobili go pod lapy osob przyzwyczajonych do wielkich korpusow pro Nikona... Na oslode polecam bardzo sympatyczne strony o w/w aparatach, tam wystarczy porownac wielkosc bagnetu vs korpus, zeby zobaczyc jak nieduze byly te korpusy:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/index.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf3ver2/index.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/pentaxlx/
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/index.htm

fret
7.11.13, 11:02
Ja nie wnikam w gusta, ale Df jak dla mnie wydaje mi sie po prostu za duzy jak na imitacje "classic". Jakos takie klasyczne, manualne lustrzanki bly jednak znacznie mniejsze. Owszem, F3 byla dosc spora, ale jednak mniejsza od Df, juz o takich "rodzynkach" jak Nikon FM, Pentax LX, czy Olympusy OM nie wspomne. Szkoda, widac jakby zrobili go pod lapy osob przyzwyczajonych do wielkich korpusow pro Nikona... Na oslode polecam bardzo sympatyczne strony o w/w aparatach, tam wystarczy porownac wielkosc bagnetu vs korpus, zeby zobaczyc jak nieduze byly te korpusy: ...

Pewnie nie dało się wcisnąć bebechów z D600 do mniejszej obudowy. To chyba najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie.

banc
7.11.13, 11:32
Pewnie nie dało się wcisnąć bebechów z D600 do mniejszej obudowy. To chyba najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie.

Niestety możesz mieć rację. Dostajemy aparat za duże pieniądze, który jest po prostu tańszą konstrukcją w nowej obudowie.
Sony pokazało A7. Czyli elektronikę da się zmieścić bez problemu w czymś bardzo małym. No ale trzeba się do tego przyłożyć.

epicure
7.11.13, 12:11

To błąd w sztuce. Trzeba było wcisnąć tam tylko matrycę, a nie wszystkie bebechy. Sony potrafił...

fret
7.11.13, 12:17
Niestety możesz mieć rację. Dostajemy aparat za duże pieniądze, który jest po prostu tańszą konstrukcją w nowej obudowie.
Sony pokazało A7. Czyli elektronikę da się zmieścić bez problemu w czymś bardzo małym. No ale trzeba się do tego przyłożyć.

No właśnie, nawet jak się doda do A7 komorę lustra, to może wyjść coś bardzo zgrabnego.

---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post był o 11:16 ----------

To błąd w sztuce. Trzeba było wcisnąć tam tylko matrycę, a nie wszystkie bebechy. Sony potrafił...

I co mieli zrobić z resztą? Na śmietnik wyrzucić? A zapasy pewnie są spore... ;)

epicure
7.11.13, 12:55
I co mieli zrobić z resztą?

Wypuścić D620 :D

Jacek_Z
7.11.13, 13:59
T Ja na ten przykład używałem do tej pory chyba sześciu różnych korpusów cyfrowych i chociażby na tej podstawie mogę mieć swoje przemyślenia co do ergonomii, guzikologii itp. i dzielę się nimi z innymi. Nie narzucam jednak nikomu swojego wyboru i nie uznaję za jedyny słuszny. Po prostu to kolejny puzzel do całości. Ktoś może kiedyś z tych okruchów wiedzy skorzysta i kupi/ nie kupi ten sprzęt.Nie uzywałaś analogowych lustrzanek, nie masz do nich więc sentymentu. To ważne. Ergonomia Df nie ułatwia obsługi. Tym body się pracuje inaczej (i wolniej). Osoby przyzwyczajone do tego jak się obsługuje aparaty (guzik+ kółko, a nawet panel dotykowy) nie mają po co sie przestawiać na Df. Aparat nie oferuje nic więcej (a nawet mniej - brak filmów, mniej mpx) niż D610, a jest droższy. I słabiej się spisze w tych zastosowaniach gdzie potrzeba szybkości. Wymieniłem niby same negatywne cechy - z punktu widzenia "młodziezy", której sie ciagle spieszy i chce najwięcej bajerów. Z punktu widzenia hobbysty - emeryta ;) z ciut grubszym portfelem (i któremu się nie spieszy) to wcale wady nie są. Mają przyjemność z obcowaniem z takim sprzętem. Tego nie trzeba zrozumieć. To trzeba zaakceptować - firma nie zaprzestała produkcji D610 czy D800, nie ma powodów do narzekań.

diabolique
7.11.13, 14:15
Nie uzywałaś analogowych lustrzanek, nie masz do nich więc sentymentu. To ważne.

Nie ma sensu zgadywać. UżywałEm analogowych lustrzanek, średniego formatu czy też analogowego dalmierza (najdłużej ze wszystkich analogów). Mam do nich sentyment dlatego używam cyfry tak "analogowej" jak to możliwe. Nawet noszę ją w pokrowcu zasłaniającym wyświetlacz.
Aparat noszę ze sobą praktycznie non stop, więc jako praktyk wiem, jak często i co przestawiało mi się w transporcie w przeróżnych korpusach. Dlatego zwróciłem uwagę na ten aspekt.

Mają przyjemność z obcowaniem z takim sprzętem. Tego nie trzeba zrozumieć. To trzeba zaakceptować - firma nie zaprzestała produkcji D610 czy D800, nie ma powodów do narzekań.

Po raz kolejny wyjaśniam - nie narzekam (inni chyba też nie). Dzielę się swoimi spostrzeżeniami. Kto zechce uwzględni je przy planach zakupowych Nikona DF, a kto nie chce, nie uwzględni.
Ja nie planuję w najbliższej dziesięciolatce zmiany sprzętu, więc mogę się wypowiadać w miarę obiektywnie. Tym bardziej, że nie jestem ani napalonym mlodzieńcem, ani emerytem z grubym portfelem.

epicure
7.11.13, 14:16
Mają przyjemność z obcowaniem z takim sprzętem.

Właśnie mam co do tego wątpliwości. Ja też mam przyjemność z obcowania ze starymi aparatami, które były proste i minimalistyczne. Df jednak taki nie jest - jest skomplikowany, przesadzony, napompowany, naszpikowany - wygląda jak choinka z ozdobami w stylu retro. Coś mi mówi, że większość ludzi przyzwyczajonych do analogów może być skuszonych jego wyglądem, ale obsługa ich zniechęci.

Jacek_Z
7.11.13, 15:19
... Ja też mam przyjemność z obcowania ze starymi aparatami, które były proste i minimalistyczne.Tak. Ale nie zaprzeczysz, że w tamtych aparatach było do ustawienia: na body czas, czasami ISO jak był światłomierz, no i tryb automatyki - o ile taka była. Przysłona była na obiektywie. To wszystko. Teraz ma się 150 opcji do ustawienia i trzeba na to "coś" przeznaczyć. Body ma być praktyczne i mieć guziki funkcyjne z przodu czy nie? Czy ma mieć wybór matrycowy/CW/spot czy nie, czy ma mieć wybór szybkości fps czy nie, są przyciski uruchamiania AF, kasowania zdjęć, balans bieli, pojawił sie z tyłu LCD itd.
To są rzeczy których nie było za analoga, a które teraz są. To co jest na wyciagniętych guzikach, a co w menu to kompromis (ustawienie Picture style i cała konfiguracja aparatu). Co jest ważniejsze? Jesli body ma być obsługiwane po staremu - tzn bez menu, to musi mieć sporo rzeczy na guzikach - obsługa w starym stylu kłóci się z minimalną liczbą pokręteł/przycisków. A jak się zrobi body wzorniczo fajniejsze, bardziej minimalistyczne to jego obsługa będzie wymagała ciagłego wchodzenia w menu. No a to nie jest obsługa "analogowa" że tak to okreslę, tylko cyfrowa.
Zrobiono jakiś kompromis i to oczywiste że będą zwolennicy lepszego designu (i za to cyfrowego ustawiania) oraz zwolennicy "analogowego" ustawiania wszystkiego (ok, tak zupełnie to sie nie da tego osiągnąć) kosztem zwiększenia ilości elementów sterujących i pogorszenia designu. Ale to już przeciaganie liny wewnątrz zwolenników tego body retro. Od samego początku wiadomo, że w kwestii wyglądu (czegokolwiek, nie tylko aparatów foto) wszystkim się nie dogodzi. Ja takie body akceptuję, wolę wygląd tego niż D610 czy wielu (większości) body cyfrowych (każdego z systemów).

pers
7.11.13, 15:31
Jacek_Zi - masz rację znajdą się ludzie, którzy to docenią ale takie aparaty co prawda nie FF już są na rynku. Mnie odpowiada to co oferują aparaty Fuji X - jak dla mnie to idealne połączenie obsługi w starym stylu uzupełnioną menu w nowym stylu.

fret
7.11.13, 15:51
Tak. Ale nie zaprzeczysz, że w tamtych aparatach było do ustawienia: na body czas, czasami ISO jak był światłomierz, no i tryb automatyki - o ile taka była. Przysłona była na obiektywie. To wszystko. Teraz ma się 150 opcji do ustawienia i trzeba na to "coś" przeznaczyć. Body ma być praktyczne i mieć guziki funkcyjne z przodu czy nie? Czy ma mieć wybór matrycowy/CW/spot czy nie, czy ma mieć wybór szybkości fps czy nie, są przyciski uruchamiania AF, kasowania zdjęć, balans bieli, pojawił sie z tyłu LCD itd.
To są rzeczy których nie było za analoga, a które teraz są. To co jest na wyciagniętych guzikach, a co w menu to kompromis (ustawienie Picture style i cała konfiguracja aparatu). Co jest ważniejsze? Jesli body ma być obsługiwane po staremu - tzn bez menu, to musi mieć sporo rzeczy na guzikach - obsługa w starym stylu kłóci się z minimalną liczbą pokręteł/przycisków. A jak się zrobi body wzorniczo fajniejsze, bardziej minimalistyczne to jego obsługa będzie wymagała ciagłego wchodzenia w menu. No a to nie jest obsługa "analogowa" że tak to okreslę, tylko cyfrowa.
Zrobiono jakiś kompromis i to oczywiste że będą zwolennicy lepszego designu (i za to cyfrowego ustawiania) oraz zwolennicy "analogowego" ustawiania wszystkiego (ok, tak zupełnie to sie nie da tego osiągnąć) kosztem zwiększenia ilości elementów sterujących i pogorszenia designu. Ale to już przeciaganie liny wewnątrz zwolenników tego body retro. Od samego początku wiadomo, że w kwestii wyglądu (czegokolwiek, nie tylko aparatów foto) wszystkim się nie dogodzi. Ja takie body akceptuję, wolę wygląd tego niż D610 czy wielu (większości) body cyfrowych (każdego z systemów).

Popatrz sobie na Pentaxa MZ-5 (bez N), dodaj z przodu kółko przysłony, z tyłu wyświetlacz + kilka przycisków do pogrzebania w menu i nic więcej nie trzeba. To wszystko zamknąć w puszce wielkości A7 + komora lustra i jest hit. A tak, to jest kit, czyli D600Lux za chore/gadżeciarskie pieniądze.

sepi19
7.11.13, 16:19
Brzydki, bo nie ma czerwonego paska na gripie :cry:

gibberpl
7.11.13, 17:03
O to to, powiem więcej. Brzydki, bo nie ma czerwonej kropki ;-)
Chociaż czarny mi się widzi i tatulo ma 28, 50 i 135 AiS, więc może. Zobaczymy jakie wady fabryczne Nikon tam zaaplikował.

henry1
7.11.13, 19:25
O to to, powiem więcej. Brzydki, bo nie ma czerwonej kropki ;-)
Chociaż czarny mi się widzi i tatulo ma 28, 50 i 135 AiS, więc może. Zobaczymy jakie wady fabryczne Nikon tam zaaplikował.

Wszystkie znane i kilka nowych. :-)
Ale znęcacie się nad tym korpusem.
Jak ten wątek przeczytają w centrali w Japoni, to jak nic, seppuku popełnią. :-)

epicure
7.11.13, 19:44
Teraz ma się 150 opcji do ustawienia...

...i korzysta się tylko z trzech. Presety użytkownika na wierzch, do tego blokada ekspozycji, ze dwa przyciski funkcyjne, a cała reszta wypad do podręcznego menu. Na co to komu?

grizz
7.11.13, 19:50
...i korzysta się tylko z trzech. Presety użytkownika na wierzch, do tego blokada ekspozycji, ze dwa przyciski funkcyjne, a cała reszta wypad do podręcznego menu. Na co to komu?

Dałbym pięć przycisków funkcyjnych z dowolną możliwością popiecia (a może jeszcze z capslockiem ;) i mamy 10 przycisków)i wszyscy byliby zadowoleni :P

Jacek_Z
7.11.13, 20:02
Popatrz sobie na Pentaxa MZ-5 (bez N), .Mam nadzieję, że na forum olympsa nie obrażą się gdy powiem, że ten Pentax jest okropny. Jak juz to ładny jest LX, Me, ME super itp.
Co do ilości przycisków jakie bym chciał - mam inne zdane niż wy. Ja bym chciał na wierzchu jeszcze kolejny - picture style.

diabolique
7.11.13, 20:09
Co do ilości przycisków jakie bym chciał - mam inne zdane niż wy. Ja bym chciał na wierzchu jeszcze kolejny - picture style.

Tylko jak to się ma do marketingowego hasła "pure photography" towarzyszącemu temu modelowi :mrgreen:

witia
7.11.13, 21:12
Tylko jak to się ma do marketingowego hasła "pure photography" towarzyszącemu temu modelowi :mrgreen:

Jak to jak?
Jak który z "fabrykantów" poczyta co TU się "wymyśla" - to tylko jeden guziczek "P" - zostanie i wtedy to będzie dopiero "pure" :)
Pozdrawiam i podziwiam "zaangażowanie" w dysputach o nowym N.

sepi19
7.11.13, 23:27
Witia, ja mam taki korpus co ma guziczek P. I wcale to nie jest taki głupi pomysł, jakby się mogło wydawać. Tylko ten korpus ma już "kilka" lat ;).
104183

Jacek_Z
8.11.13, 01:16
Tylko jak to się ma do marketingowego hasła "pure photography" towarzyszącemu temu modelowi :mrgreen:Mogą sobie tam głosic hasła jakie chcą, nie patrz na to. Marketing firmy nikon to ostania rzecz jaka na mnie działa. Nie uwierzysz, ale generalnie to ja na te firme jestem zły za to co robi (wpadki jak z D600) i czego nie robi (potrzebnych szkieł zamiast dziwolągów). Wyjątkowo pochwalam ten projekt (Df).

diabolique
8.11.13, 09:50
Mogą sobie tam głosic hasła jakie chcą, nie patrz na to.

Dziwne stwierdzenie, przecież jeśli nie zadziała marketing to cała reszta pracy psu na budę.
Chwyt z "pure" zadziałałby 3-4 lata temu, ale nie dziś, gdy inne firmy wypuściły już stylizowane aparaty a lejkowy Monochrom sprzedaje się jak ciepłe bułeczki.
Tym bardziej, że - jak trafnie spostrzegł dzarro

od strony plecków wygląda jak typowa "luszczanka", od góry jak analog sprzed dekad, od przodu jak pijacki sen rosyjskiego miliardera

gibberpl
8.11.13, 10:01
Pojawiła się pierwsza cena, ABFoto - 15000 PLN za body.

witia
8.11.13, 10:12
Pojawiła się pierwsza cena, ABFoto - 15000 PLN za body.

No proszę!
I po co było tak "jojczeć"? :)
Pewnikiem "na pniu" wysprzedają.
Pozdrawiam.

P.S.
To się nazywa "przebicie" !!!
Za "wielką wodą body ok 2750$ a z kitem ok 3000.

adambieg
8.11.13, 10:16
Pięknie, teraz czekamy na aparaty za 30 tys. W tej klasie cenowej liczę na samowyzwalacz z naciąganą sprężynką:mrgreen: Nie ma wyjścia, retro musi kosztować:wink:

Mirek54
8.11.13, 10:21
To po ile jest teraz ojro skoro tu jest cena 2990€.Z obiektywem stylowo dopasowanym( AF-S NIKKOR 50 mm 1:1,8G SE ).
Czy moze licza te trzy kilo ojro plus cena za paliwo i mamy cene detalu.

Koriolan
8.11.13, 11:01
W promocji będzie po 13 tysi i wszyscy chętni się rzucą.

witia
8.11.13, 11:34
http://www.dpreview.com/products/nikon/slrs/nikon_df
I to są dularki a nie jakieś oiro:)
Pozdrawiam.

Jacek_Z
8.11.13, 11:50
Dziwne stwierdzenie, przecież jeśli nie zadziała marketing to cała reszta pracy psu na budę.
Chwyt z "pure" zadziałałby 3-4 lata temu, ale nie dziś, gdy inne firmy wypuściły już stylizowane aparaty a lejkowy Monochrom sprzedaje się jak ciepłe bułeczki.
To czy zadziała marketing jest istotne dla nikona i jego sprzedaży. Nie dla mnie. Ja piszę, że mi sie podoba. Wyniki sprzedaży mnie nie interesują.
Nie interesuje mnie też czy inne firmy wypuściły retro aparaty, bo ja mam sentyment do nikona i tylko te aparaty mnie potencjalnie interesują. Choćby ze względu na kolekcje optyki, która mogę podpiąć do kilku (5) body (włącznie z FE i FA, które tez mam).
Wypowiadam się w swoim imieniu, nie firmy.

diabolique
8.11.13, 12:35
To czy zadziała marketing jest istotne dla nikona i jego sprzedaży. Nie dla mnie.

Dlaczego? Tu już nie działa ekonomiczna zależność popytu, podaży i ceny?
Chyba lepiej kupić tanio dobry sprzęt.
W dobrych czasach można było kupić D700 wFotojokerze za bodajże 4500zł

fret
8.11.13, 14:06
Nikon otworzył kącik satyryczny: "features technology similar to Nikon’s professional flagship D4 D-SLR." Do czego jest "symilar" 5/5 kl./s, to my akurat wiemy :D

Jan_S
8.11.13, 16:55
Tyle dyskusji o tym sprzęcie a 3dni temu Optyczni linkowali zdjęcia przykładowe i ani słowa komentarza

http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/df/sample.htm

Jaack
8.11.13, 17:05
Tyle dyskusji o tym sprzęcie a 3dni temu Optyczni linkowali zdjęcia przykładowe i ani słowa komentarza

Bo w tej dyskusji nie chodzi o robienie zdjęć... ale o to żeby pomarudzić. ;-)

fret
8.11.13, 17:06

Bo wiadomo jakie zdjęcia będzie robił... ale dlaczego jest taki brzydki i drogi??? :D

Mirek54
8.11.13, 17:07
W dobrych czasach można było kupić D700 wFotojokerze za bodajże 4500zł

Tja.Tylko,ze w dobrych czasach 4500zl to bylo bardzo duzo pieniedzy.Wiec cena nie byla taka niska.

A ja popieram Jacka_Zi Ma racje.Kazdy moze sobie wybrac co chce w zaleznosci od potrzeb.A czy Nikon zarobi na tym czy straci to mi to rybka.Sa firmy co wypuszczaja cos raz na dwa,trzy lata.Cos ni w piec ni w dziewiec.A sa co w ciagu trzech lat wypuszcza trzy, cztery modele.

Jan_S
8.11.13, 17:12
Bo wiadomo jakie zdjęcia będzie robił... ale dlaczego jest taki brzydki i drogi??? :D

No dobrze, ale niech mi napisze ktoś kto się zna, czy te zdjęcia są jakieś wyjątkowe? Bo ja nie widzę...

Jaack
8.11.13, 17:18
... czy te zdjęcia są jakieś wyjątkowe? Bo ja nie widzę...

Zdjęcia nie są wyjątkowe bo... to zdjęcia testowe. ;-)

Przecież nie od dzisiaj wiadomo że to fotograf decyduje o zdjęciu. Aparat jest tylko narzędziem. Zapewne tym aparatem jak i wieloma innymi da się zarabiać na życie, wygrywać konkursy, przygotowywać materiał na indywidualne wystawy.

Tak na dobrą sprawę prawie każdy dzisiejszy aparat przynajmniej ze średniej półki daje jakość obrazka na zadowalającym poziomie do praktycznie każdego rodzaju fotografii.

PS.
Pisałem już o tym raz, jednak napiszę i kolejny. Nie patrzmy na ten aparat jak na podstawowe narzędzie do pracy i utrzymania się z fotografii. Zmieńmy też miejsce akcji z Polski na inne kraje z lepszymi zarobkami. Tam taki aparat być może jako 4 lub 5 kupi sobie człowiek ponieważ... ma taki kaprys ? ;-)

fret
8.11.13, 17:26
...
PS.
Pisałem już o tym raz, jednak napiszę i kolejny. Nie patrzmy na ten aparat jak na podstawowe narzędzie do pracy i utrzymania się z fotografii. Zmieńmy też miejsce akcji z Polski na inne kraje z lepszymi zarobkami. Tam taki aparat być może jako 4 lub 5 kupi sobie człowiek ponieważ... ma taki kaprys ? ;-)

Gdyby "tam" mieszkali sami idioci lubiący wyrzucać pieniadze w błoto, to dzisiaj my byśmy mieli "tam", a nie oni. "Tam" też patrzą na ceny.

Jaack
8.11.13, 18:02
Gdyby "tam" mieszkali sami idioci lubiący wyrzucać pieniadze w błoto, to dzisiaj my byśmy mieli "tam", a nie oni. "Tam" też patrzą na ceny.

Jednak nie cedzą każdego Euro, nie wszyscy patrzą przez pryzmat czy taki zakup im się opłaci. Chcą to kupią i tyle. Zresztą cena w PL a w innych krajach to inna bajka.

PS.
Nie powiedziałem też że tam są sami idioci. ;-)

PPS.
Jak dla mnie koniec dyskusji na temat tego aparatu. Wole robić zdjęcia. ;-)

gibberpl
8.11.13, 18:21
To się zgadza, ale co dla nas jest sufitem, dla nich jest podłogą, jeśli chodzi o siłę nabywczą.

sando
8.11.13, 18:22
Nikon oferuje też tańsze i lepsze aparaty więc nikomu krzywdy nie robi, że jeden model wyceni sobie drożej.

pers
8.11.13, 18:43
Też i na tym Zachodzie koszty życia są zupełnie inne. Często jak odwiedzają mnie znajomi z Zachodu to nadziwić się nie mogą, że Polacy stawiają takie duże i skomplikowane domy. Ostatnio był u mnie Szwajcar, który jest kierownikiem w firmie budowlanej i nie mógł się nadziwić - u nich przeważa prostota, domy na bazie prostokąta z dwuspadowym dachem, a u nas hulaj dusza piekła nie ma :-)

Z drugiej strony wbrew pozorom im ktoś bogatszy tym bardziej pieniądze liczy.

Jacek_Z
8.11.13, 22:45
Dlaczego? Tu już nie działa ekonomiczna zależność popytu, podaży i ceny?
Chyba lepiej kupić tanio dobry sprzęt.Mnie to nie obchodzi. Czy działa czy nie - nieistotne (dla mnie).
Co do tego czy fajnie, że dobry sprzet jest tanio - tu cie zdziwię, bo niektórzy zawodowcy nie są wcale z tego zadowoleni. Dzięki temu, że sprzet jest tani to jest 10x więcej fotografów niz 6-8 lat temu. Lepiej było mieć drogi sprzet, małą konkurencję i drogie usługi. Wiele, wiele lepiej.

W dobrych czasach można było kupić D700 wFotojokerze za bodajże 4500złTakiej ceny absolutnie nigdy nie było. Minimum to było 6400 czy 6300, przez krótki okres słabego dolara, potem cena podskoczyła ponownie do 7500-8000. Po wejściu D800 dobre używki D700 stały po 6000. Do teraz za takie body można dostać 4500 - 5000. Są i poniżej 4 tys, ale z kosmicznym przebiegiem, odklejonymi gumami itd.

piaseczek
8.11.13, 22:48
pers,
pomieszkaj trochę w Warszawie. Ciekawe co wtedy napiszesz o kosztach zycia w Polsce.

pers
9.11.13, 10:57
piaseczek - mieszkałem kilka lat w Warszawie i wynajmowałem mieszkanie. Również jakiś czas mieszkałem na Zachodzie więc wiem gdzie udawało mi się więcej zaoszczędzić przy podobnym trybie życia. Również wiem, że na tym wspaniałym Zachodzie miałbym małe szanse na zakup jakiegoś sensownego lokum - mógłbym je jedynie wynajmować. Popatrz jak wielu Anglików narzeka, ze nie stać ich na zakup własnego mieszkania.

diabolique
9.11.13, 12:02
Dzięki temu, że sprzet jest tani to jest 10x więcej fotografów niz 6-8 lat temu. Lepiej było mieć drogi sprzet, małą konkurencję i drogie usługi. Wiele, wiele lepiej.
O tym była dyskusja już w innym wątku ;)

Takiej ceny absolutnie nigdy nie było. Minimum to było 6400 czy 6300

Dałbym głowę, że to było trochę ponad 4 tysia. Ale może coś pokręciłem, kawał czasu minęło i nie mam jak teraz sprawdzić.
EOT

MAF
9.11.13, 23:23
Witia, ja mam taki korpus co ma guziczek P. I wcale to nie jest taki głupi pomysł, jakby się mogło wydawać. Tylko ten korpus ma już "kilka" lat ;).
104183

Minolta 7000i?

Osobiście uważam że Minolty miały genialną ergonomię, pasował mi zarówno ta guzikowa z 800si, jak i "pokrętłowa" z Dynaxa 7.

Iwo
10.11.13, 15:37
Komu się spodoba i będzie w stanie zapłacić za niego, to sobie kupi. Patrzący na porównanie do cena/możliwości już niekoniecznie. Amen.

Ja też przeczytałem dzisiaj, że to cegiełka ale lekka:wink:
Bo to pustak :mrgreen:

grzeSiuu
10.12.13, 09:29
przykładowe fotki z DF'a:

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/nikon-df-samples-gallery

sylwiusz
4.01.14, 22:47
Kai przetestowal Df, nie przypadl mu do gustu:

https://www.youtube.com/watch?v=qHNm54U1nQ4&feature=youtube_gdata_player

Jan_S
4.01.14, 22:47
i jakoś się nie dziwię :)

alnico
10.01.14, 22:21
Test Fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18179&nikon-df-test

MAF
10.01.14, 23:19
Test Fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18179&nikon-df-test

Niech zgadnę. Znakomity?

Karampuk
11.01.14, 00:07
jak "Kowalski" mówi be to "Kowalski" ma problem, ale jak Kai mówi be to Nikon ma problem. Dziś podawali że dziewięćdziesiąt milionów Chińczyków uprawiało turystykę po świecie. Na ich liście krajów do odwiedzenia niestety nie było Polski
A pomyślcie. Gdyby tylko co drugi zawitał do naszego pięknego kraju i skorzystał by tylko raz z WC to jak np by wzrosła sprzedaż tylko papieru toaletowego?

banc
12.01.14, 01:41
A pomyślcie. Gdyby tylko co drugi zawitał do naszego pięknego kraju i skorzystał by tylko raz z WC to jak np by wzrosła sprzedaż tylko papieru toaletowego?

O ile używają.

Ar2
22.01.14, 19:50
Są już przykładowe zdjęcia na optycznych. Niedługo pewnie zobaczymy test :D
http://www.optyczne.pl/6592-news-Nikon_Df_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html