Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opadające pokrętło nastaw

droplet
26.10.13, 16:41
Odpadło mi w pokrętło wyboru trybów w E-P3, E-PL5 a teraz w pokrętło pod kciuk OM-D E-M5. Trzeba przyznać, że firma jest bardzo konsekwentna w tym sposobie mocowania. Bez pokrętła w E-M5 nie jestem wstanie wygodnie ustawiać czasu w trybie M :-( .
Ja na pewno już bez taśmy klejącej nie ruszę się na żaden wyjazd.

Jaką taśmę dwustronną polecacie do mocowania?

Jd
26.10.13, 16:52
Muszę z przykrością stwierdzić , że mi też odpadło :)
Jak widać na zdjęciach nie ma śladu po mocowaniu czy tez kleju.
Czy wystarczy tylko tasma dwustronna czy też te blaszki muszą być odpowiednio dopasowane ?
103273103272

nightelf
26.10.13, 16:54
O kurczę, normalnie jakaś epidemia odpadających pokręteł.
Do czego jest ono mocowane?
Myślisz, że lepsza będzie taśma od jakiegoś kleju?

Mirek54
26.10.13, 16:57
Mi nie odpadlo.Ale moja stara puszka robi nadaj zdjecia.

droplet
26.10.13, 17:06
Pokrętła odpadają w PEN-ach i w OM-D. Jeszcze E-P2 miał dobrze rozwiązane pokrętło, tak jak w lustrzankach w korpusie. Nie wiem jakim wynalazkiem Olympus przykleja te pokrętła ale zakładam, że dobra taśma dwustronna 3M będzie dużo lepsza tylko która? Ja ratowałem się na łodzi na morzu jakąś słabą pożyczoną taśmą dwustronną, wolę nie używać kleju.

Jd
26.10.13, 17:30
Przykleiłem taśmą dwustronną rollfix i trzyma . Jest trochę wyżej bo taśma ma chyba 0,5-0,6 mm grubości. Kółko nastaw działa.

PS
O kurczę, normalnie jakaś epidemia odpadających pokręteł.
Do czego jest ono mocowane?

Nie ciesz sie tak - lepiej sprawdź czy Twoje sie trzyma.
Po przeczytaniu pierwszego postu @dropleta pomyślałem aby zobaczyc jak jest u mnie. Wyjąłem aparat z torby , chwyciłem za pokrętło i ze zgrozą stwierdziłem , ze moje też sie niczego nie trzyma. Dobrze , ze to stało sie w domu.

Jednym słowem Olek dał ciała po raz kolejny. Ciekawe co jeszcze "wyskoczy". Przy środkowej śrubce wyświetlacza też mam pękniecie.

Jd
28.10.13, 12:32
Po głębokim namyśle wysyłam jednak do serwisu. Przy okazji zgłaszam też pękniecie na obudowie LCD. Paczka czeka na kuriera.

osiem1984
28.10.13, 12:42
Niezłe jaja..

sepi19
28.10.13, 14:10
Dwa razy przeczytałem watek, normalnie cycki opadają. Nie chcę krakać, ale skoro na zewnątrz taka wtopa, to co może w takim razie siedzieć w środku?

droplet
28.10.13, 15:31
Nawet zlazłem petycję (http://www.change.org/petitions/olympus-photographic-equipment-om-d-em5-division-free-recall-fix-olympus-om-d-main-dial-adhesive) z prośbą aby Olympus wezwał wszystkich użytkowników do bezpłatnej naprawy odpadającego głównego pokrętła.
Jest jeszcze taki wątek (http://www.mu-43.com/showthread.php?t=32932).
Pokrętła odpadają nawet w świeżo kupionych aparatach :shock:. Jeszcze nie wiem czy wyślę do serwisu, czekam na zamówioną taśmę 3M, kleju nie chcę używać.

Pocieszające jest tylko to, że da się robić zdjęcia. Nawet w obudowie podwodnej ale trzeba się wtedy naklikać przyciskami nawigacyjnymi. Obawiam się, że E-M1 te wystające pokrętła też odlecą :-(.

Jd
28.10.13, 17:09
Ja też bym nie wysyłał ale przy okazji naprawią mi pękniętą obudowę LCD. Temat LCD też był nagłaśniany i jest uznany przez Olka .

Niech żyją księgowi :)

henry1
28.10.13, 17:11
Nawet zlazłem petycję (http://www.change.org/petitions/olympus-photographic-equipment-om-d-em5-division-free-recall-fix-olympus-om-d-main-dial-adhesive) z prośbą aby Olympus wezwał wszystkich użytkowników do bezpłatnej naprawy odpadającego głównego pokrętła.
Jest jeszcze taki wątek (http://www.mu-43.com/showthread.php?t=32932).
Pokrętła odpadają nawet w świeżo kupionych aparatach :shock:. Jeszcze nie wiem czy wyślę do serwisu, czekam na zamówioną taśmę 3M, kleju nie chcę używać.

Pocieszające jest tylko to, że da się robić zdjęcia. Nawet w obudowie podwodnej ale trzeba się wtedy naklikać przyciskami nawigacyjnymi. Obawiam się, że E-M1 te wystające pokrętła też odlecą :-(.

Nie strasz. :-(

Jd
28.10.13, 17:19
Nie strasz. :-(

A co myślisz , że M1 będzie lepszy ?

PS Właśnie pojechał do serwisu.

Jd
12.11.13, 12:51
OM-D E-M5 wrócił cały i zdrowy z naprawy. W specyfikacji naprawy napisali tylko "wymiana kółka nastaw". O wymianie wyświetlacza nawet sie nie zajaknęli mimo ,że jest nowy. :)

Wesley
17.11.13, 22:54
Jak odpada i się znajdzie to mały problem taśma i po kłopocie. Moje odpadło na łące i nie znalazłem. Wysłałem założyli nowe kółko i mimo że sklep napisał na zgłoszeniu ,naprawa płatna ,nic nie skasowali nawet nie obciążyli mnie za kuriera.

droplet
18.11.13, 01:06
Jak odpada i się znajdzie to mały problem taśma i po kłopocie. Moje odpadło na łące i nie znalazłem. Wysłałem założyli nowe kółko i mimo że sklep napisał na zgłoszeniu ,naprawa płatna ,nic nie skasowali nawet nie obciążyli mnie za kuriera.
fakt, taśma trzymała nieźle jednak wysłałem do serwisu. Najbardziej wkurzające jest to, że po serwisie znikają wszystkie ustawienia włącznie z tymi zapisanymi.

Jd
18.11.13, 12:33
Najbardziej wkurzające jest to, że po serwisie znikają wszystkie ustawienia włącznie z tymi zapisanymi.

Potwierdzam - miałem to samo.

Makromaniak
29.11.13, 12:35
U mnie odpadło kółeczko na gripie do OM-D, na szczęście na twardą posadzkę i usłyszałem......
mocowanie jest identyczne jak to na aparacie

Benek
24.07.15, 11:51
Elegancko odpadło mi właśnie pokrętełko od E-M5. Dobrze, że zwyczajnie zostało mi w palcach, bo mogło wpaść gdzieś w trawę i szukaj wiatru w polu.

Mam pytanie - ile kosztować może poserwisowa naprawa czegoś takiego? Ktoś z was to robił?
Zawsze zostaje opcja taśmy dwustronnej, ale ona też może kiedyś puścić i szlag trafi pokrętło na zawsze.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/07/P7240001JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-FJbP02ZxEWU/VbIJHVkC1SI/AAAAAAAAEMQ/668Y1xHOQ2E/s912-Ic42/P7240001.JPG)

Jd
24.07.15, 12:02
Nie wiem ile może kosztować . Zadwoń na serwis. Mogę tylko stwierdzic , ze jest to jedna z przypadłosci jakie ma E-M5. Mnie to spotkało , ale jeszcze podczas gwarancji. Po naprawie stwierdziłem , ze wymienili całe kółko. Ja bym żądał naprawy za darmo bo jest to błąd produkcyjny. Wiem że spotkało to niejednego uzytkownika tego aparatu.

PS Patrz moje posty powyzej

Benek
24.07.15, 15:51
Napisałem do polskiego serwisu. Przesłali pytanie dalej. Mam czekać na odpowiedź.

Co do kółek - drugie to z trybami fotografowania też mi się rusza. Tandetnie to zrobili, nie da się ukryć.

droplet
24.07.15, 16:31
Kółka odpadały mi z E-P3, E-PL5 i E-M5. Z tym, że z jednego z nich odpadło nawet po serwisie.
Kupiłem dwustronną taśmę 3M i mam teraz spokój, tym bardziej, że kółko potrafi odpaść na wyjeździe a nie da się wtedy używać aparatu w obudowie podwodnej.
W sumie to na "kropelce" też się trzyma.

Benek
24.07.15, 18:01
Jakaś konkretna taśma 3M?

droplet
24.07.15, 18:20
Jakaś konkretna taśma 3M?
Ja kupiłem:
3M 9088 Cienka taśma dwustronna 9mm x 50m
warto zabierać taką taśmę na wyprawy. Inna sprawa, że jest trochę za duża i na wyjazdy przykleiłem na mniejszą rolkę.
Myślałem też nad piankową ale może być za gruba.

Jack
24.07.15, 18:46
Napisałem do polskiego serwisu. .Nie napisałeś do polskiego serwisu, tylko do mnie :-) a ja przesłałem zapytanie do serwisu. Z obsługą klienta (czyli serwisem) można kontaktować się bezpośrednio telefoniczne lub e-mailem, namiary: http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/contact/index.html

Benek
24.07.15, 21:07
Jaki ten świat mały. :-)

alnico
24.07.15, 22:30
Poxipolem przykleiłem i trzyma do dzisiaj. Trzeba tylko uważać aby tych otworów pod pokrętłem nie zapaćkać :grin: