Zobacz pełną wersję : Przejściówka z m4/3 na Sony/Minolta
Witam,
czy ktoś bardziej obyty w temacie mógłby pomóc w rozwikłaniu zagwozdki. Mianowicie mam adapter z m4/3 do Olympusa jednakże poprawnie da się nim ostrzyć manualnie od 45 mm w górę. Poniżej tej wartości albo nie da się wyostrzyć do nieskończoności albo trzeba robić różne konfiguracje odległość/ostrość. Tym bardziej jest to dziwne ponieważ adapter nie posiada soczewek korygujących i w dodatku jest to wydawać by sie mogło niemożliwe do zepsucia ze wzgędu na odległość do matrycy
Znaczy z czego na co masz ten adapter (jakie body jaki obiektyw) bo z opisu to się zupełnie pogubiłem czy to ma być na aparat Sony/Minolta na aparat Olympusa czy z bagnetu MD Minolty czy z bagnetu OM Olympusa.
Ja używam przejściówkę z mocowania MD na u43 na którą zapinam Minoltę MD 50/1.4 i z ostrzeniem nie ma problemów. O ile obiektyw sprawny to jedyny powód nieostrzenia w takim wypadku to zła grubość adaptera. Widziałem kilka postów mówiących o problemach z ostrzeniem na jakichś mocno nonameowych adapterach chińskich.
tak jak w temacie z bagnetu m 4/3 na bagnet Minolta/Sony A, nie jest to wprawdzie Novoflex za 700 zł ale z wyglądu Novoflex jest dłuższy niż ten mój adapter no-name wiec teoretycznie to on powinien mieć problemy a nie mój.
Wogóle rynek adapterów m 4/3 na Sony A jest strasznie mały. Nie wiesz może dlaczego ?
Twoje zdziwienie zniknie, kiedy sprawdzisz jaką odległość (indeksową, konstrukcyjną, oporową) - czyli w jakiej odległości od mocowania bagnetu, obiektyw daje ostrość obiektu w nieskończoności. Da się dowolny obiektyw skutecznie zamocować adapterem tylko wtedy, gdy odległość indeksowa jest większa, niż tzw. flange back aparatu - czyli odległość pomiędzy mocowaniem obiektywu a płaszczyzną matrycy. Jeżeli odległość indeksowa jest taka sama, albo mniejsza, jak flange back - to adapter będzie pełnił wyłącznie rolę cieńszego lub grubszego pierścienia pośredniego do makrofografii. Zatem - nie wszystko jest możliwe:-)
Edit: zapomniałem dodać, że flange back systemu M4/3 wynosi 20 mm.
nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem ale jeżeli tak jak piszesz nominalnie odległość to 20mm to po zastosowaniu przelotki odległość ta jest większa ? ponad 20 mm. Ponaddto jak to ma się do ogniskowej obiektywu bo tego niestety nie jestem w stanie ogarnąć. Owa stałoogniskowa 50mm w odległości bagnet - matryca także jest dalej. Mógłbyś to rozwinąć na jakimś konkretnym przykładzie ?
nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem ale jeżeli tak jak piszesz nominalnie odległość to 20mm to po zastosowaniu przelotki odległość ta jest większa ? ponad 20 mm. Ponaddto jak to ma się do ogniskowej obiektywu bo tego niestety nie jestem w stanie ogarnąć. Owa stałoogniskowa 50mm w odległości bagnet - matryca także jest dalej. Mógłbyś to rozwinąć na jakimś konkretnym przykładzie ? do ogniskowej obiektywu to się ma nijak. To, co napisałem wcześniej, to odległość od płaszczyzny mocowania obiektywu do płaszczyzny na której tworzony jest obraz obiektu w nieskończoności. W przypadku M4-3 ta odległość wznosi 20 mm i jest własnością konstrukcyjną obiektywu, niezależną od ogniskowej. W pełni ogarniesz temat, jak się zorientujesz, dlaczego stosuje się pierścienie pośrednie, aby zwiększyć skalę odwzorowania i jak one działają. Jeszcze raz wracam do swojej poprzedniej odpowiedzi: jeżeli będziesz próbował przypinać obiektyw, który ma flange back 20 mm do aparatu, który wymaga obiektywu z flange back, np. 50 mm, to tenże obiektyw znajdzie się 30 mm przed płaszczyzną ustalania ostrości, a więc mimo, że nie widzisz żadnego pierścienia "pośredniego", to jednak cały układ zachowuje się, jak pierścień pośredni o grubości 30 mm, czyli zapomnij o ostrości na nieskończoność.
Sony A (Minolta AF ) ma flange back 44,5 mm a więc adapter winien mieć 24,5 mm (44,5-20)
Minolta MD ma flange back 43,5 mm i adapter musi miec 23,5 mm
W pierwszym przypadku sa dostępne zwykłe adaptery bagnet-bagnet lub ze sterowaniem przysłoną natomiat dla Minolta MD tylko bagnet-bagnet ewentualnie z funkcją shift lub funkcja tilt
http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
To jest tabelka. Wynika z niej, że przejściówka powinna mieć 25.25mm. Jeśli jest dłuższa to możemy (niektóre obiektywy mają zapas) starcić nieskończoność. Jeśli jest trochę krótsza to tracimy bliższy kadr (nieskończoność jest znacząco bliżej).
Sony A (Minolta AF ) ma flange back 44,5 mm a więc adapter winien mieć 24,5 mm (44,5-20)...Raczej na odwrót. Nasz kolega chce przypiąć obiektyw M4/3 (flange back = 20 mm) do korpusu posiadającego FB = 44,5. To nie adapter ma mieć 24,5 mm grubości, ale obiektyw M4/3 musiałby zostać wpuszczony 24,5 mm w głąb korpusu S/M, aby dać ostry obraz obiektu w nieskończoności:-P
tak jak w temacie z bagnetu m 4/3 na bagnet Minolta/Sony A
Tak piszesz że i tak wszyscy mają wątpliwości. Kolega Jacek założył że podpinasz obiektyw u4/3 do aparatu Sony z bagnetem A. Ale raczej taki nie istnieje m.in. z powodów o których pisał Jacek (obiektyw musiał by wchodzić w głąb body). Czyli pewnie jest tak jak zakładałem ja i kolega Jasand czyli podpinasz obiektyw z bagnetem Sony A do aparatu u4/3. W takim wypadku sprawdź suwmiarką grubość adaptera tak jak pisał Jasand a w zasadzie banc bo to wgląda na poprawną grubość. Oczywiście sam gwin pomiń.
...Czyli pewnie jest tak jak zakładałem ja i kolega Jasand czyli podpinasz obiektyw z bagnetem Sony A do aparatu u4/3...Faktycznie, w tej sytuacji byłby odpowiedni adapter o podanej wyżej odległości między obydwoma bagnetami, tj. 24,5 mm
Banc ma racje jeżeli przyjmiemy za Wiki , że m4/3 ma flange back 19,25 mm a nie 20 mm.
... jednakże poprawnie da się nim ostrzyć manualnie od 45 mm w górę. Poniżej tej wartości albo nie da się wyostrzyć do nieskończoności albo trzeba robić różne konfiguracje odległość/ostrość. Tym bardziej jest to dziwne ponieważ adapter nie posiada soczewek korygujących i w dodatku jest to wydawać by sie mogło niemożliwe do zepsucia ze wzgędu na odległość do matrycyJeżeli tytuł wątku powinien brzmieć na odwrót (S/M -> M4/3), to muszę Cię zmartwić. Problem tkwi w niedokładnie wykonanej przejściówce, która jest odrobinę zbyt gruba (na poziomie 0,1 - 0,3 mm), co sprawia, że nie ustawisz ostrości na nieskończoność. Poza zmianą przejściówki na bardziej precyzyjną, nie widzę innego rozwiązania (może szlifowanie?, ale trudno będzie zachować niezbędną dokładność).
Jeżeli tytuł wątku powinien brzmieć na odwrót (S/M -> M4/3), to muszę Cię zmartwić. Problem tkwi w niedokładnie wykonanej przejściówce, która jest odrobinę zbyt gruba (na poziomie 0,1 - 0,3 mm), co sprawia, że nie ustawisz ostrości na nieskończoność. Poza zmianą przejściówki na bardziej precyzyjną, nie widzę innego rozwiązania (może szlifowanie?, ale trudno będzie zachować niezbędną dokładność).
Problemem może być właśnie podawanie w różnych miejscach różnych wielkości. 19.25 a 20mm to jest jednak różnica.
Ze swojego E-PL1 wyjąłem filtr dolnoprzepustowy i niektóre obiektywy pracują bez problemu, a inne kończą się na 10m. Czasami wszystko zależy od obiektywu. Na dodatek im mniejsza ogniskowa tym trudniej o zapas. To może być odpowiedz dlaczego zoom (o ile dobrze kojarzę) działa tak dziwnie.
Miałem podobne problemy z prostą przejściówką na m42. Mam 3, używam dwie.
Nie wiem, dlaczego zoom pracuje niestabilnie. Miałem "kaprawą" przjściówkę z Minolty MD i używałem m.in. Tokiny 70-210, ale ostrość nie dojeżdżała do niekończoności mniej, więcej, podobnie na każdej ogniskowej.
Przepraszam za zamieszanie. Chodziło mi oczywiście o przejściówke z systemu m4/3 na Sony A by można było podpiąć obiektyw z bagnetem Sony do aparatu Olympusa np. EP3, OM-D etc. Tak gwoli sprostowania mojego wprowadzenia w błąd
Przepraszam za zamieszanie. Chodziło mi oczywiście o przejściówke z systemu m4/3 na Sony A by można było podpiąć obiektyw z bagnetem Sony do aparatu Olympusa np. EP3, OM-D etc. Tak gwoli sprostowania mojego wprowadzenia w błąd:-) ostatecznie już znasz odpowiedź, a przy okazji pogadaliśmy o czymś, co nie dorobiło się jednolitej polskiej nazwy (flange back).
To chyba odleglosc pomiedzy plaszczyzna mocowania obiektywu a elementem dociskajacym klisze do mechanizmu migawki.A teraz to chyba matryca.
to swoją drogą ktoś miał styczność z dobrymi adapterami by można było przypiąć szkła systemowe Sony ?
Tu masz link http://www.ebay.com/itm/Sony-Alpha-Minolta-AF-to-Micro-4-3-M43-Lens-Mount-Adapter-GX1-EP3-OM-D-MA-M43-/370915717825?pt=US_Lens_Adapters_Mounts_Tubes&hash=item565c4cb2c1
przejściówka doszła i działa w przeciwieństwie do poprzedniej i jest sporo tańsza. Dziękuje za rade !:)