Zobacz pełną wersję : C-770 zoom w trakcie krecenia filmu
Pytanie jak w temacie. Czy da sie uzywac zooma w trakcie krecenia filmu w tym aparacie (C-770)? Jesli tak, to czy jest wlaczony dzwiek wtedy? Czytalem, ze w nowszych modelach jest to mozliwe, ale dzwiek podczas filmowania jest wylaczony, gdy dziala zoom.
Zasadniczo nagrywanie dźwięku i zoomowanie w trakcie sekwencji jest wykluczone, aby nie nagrywać szumów mechanizmów. Jednak da się nagrać dźwięk z zoomem optycznym. Jest tylko jeden ważny warunek - musisz użyć mikrofonu zewnętrznego. W modelu C-770UZ (jedyny taki model) możliwe jest wpięcie mikrofonu monofonicznego z mini-jackiem w wyjście audio-wideo, a wtedy masz nagranie dźwięku i możliwość użycia zooma optycznego. Jeżeli nie masz mikrofonu, a chcesz do sekwencji nagrać dźwięk, to musisz zadowolić się zoomem cyfrowym, który włącza się przed rozpoczęciem rejestrowania. Oczywiście masz wtedy tylko przybliżenie, począwszy od pozycji zooma optycznego, jaka była przed włączeniem nagrywania.
Pozdrawiam
Jack
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, Jack.
Zainteresowałem się C-770 własnie ze względu na jego możliwości w zakresie nagrywania filmów - format MPEG4, 640x480, 30 klatek/s, ograniczony tylko pojemnością karty. Jeszcze, jak piszesz, można nagrywać dźwięk przez zewnętrzny mikrofon - ciekawe i przydatne cechy. No i jeszcze dodatkowo stopka na lampę.
Kiedyś miałem C-2100UZ i tam można było zoomować w trakcie nagrywania filmu, ale faktycznie odgłosy silnika zoomu zagłuszały "ścieżkę dźwiękową" filmu. Widocznie doszli do wniosku, że nie ma po co walić głową w mur i zablokowali to. Rozwiązanie z mikrofonem zewnętrznym jest lepsze.
A jeśli chodzi o karty xD 1 GB do tego celu, to wyczytałem, że pasują tylko typu H. A czy 2 GB typu H też dadzą radę? Chodzi o nagrywanie filmów bez ograniczeń.
--
emc2
Mozesz nagrywac tym aparatem film z dzwiekiem uzywajac zoomu cyfrowego, nie potrzebujesz wowczas zewnetrznego mikrofonu ani nie powstaja zadne szumy w czasie nagrania.
...A jeśli chodzi o karty xD 1 GB do tego celu, to wyczytałem, że pasują tylko typu H. A czy 2 GB typu H też dadzą radę? Chodzi o nagrywanie filmów bez ograniczeń...Muszę Cie wyjątkowo zmartwić. Jeżeli użyjesz kart typu H, niezależnie od pojemności, będziesz miał poważny problem przy rejestrowaniu w kompresji MPG4, mianowicie aparat deklaruje czas nagrania stosownie do pojemności, jednak po zakończeniu nagrania będziesz miał meldunek - "Picture Error" i sekwencja nie zostanie zapisana, Szczególna sytuacja - jeżeli długość nagrania nie przekroczy 32 sekund, zostanie ono zapisane. Różne aberracje z zapisem występują tylko przy MPG4 z dźwiękiem, ale musisz to sam spraktykować - chodzi mi o czas nagrania. Na innych kartach jest OK. Do zwykłego fotografowania karta H też jest OK.
Pozdrawiam
Jack
Muszę Cie wyjątkowo zmartwić. Jeżeli użyjesz kart typu H, niezależnie od pojemności, będziesz miał poważny problem przy rejestrowaniu w kompresji MPG4, mianowicie aparat deklaruje czas nagrania stosownie do pojemności, jednak po zakończeniu nagrania będziesz miał meldunek - "Picture Error" i sekwencja nie zostanie zapisana, Szczególna sytuacja - jeżeli długość nagrania nie przekroczy 32 sekund, zostanie ono zapisane. Różne aberracje z zapisem występują tylko przy MPG4 z dźwiękiem, ale musisz to sam spraktykować - chodzi mi o czas nagrania. Na innych kartach jest OK. Do zwykłego fotografowania karta H też jest OK.Jack, a nie pomyliłeś przypadkiem typy kart H i M?
To co opisałeś występuje na kartach M.
Muszę Cie wyjątkowo zmartwić. Jeżeli użyjesz kart typu H, niezależnie od pojemności, będziesz miał poważny problem przy rejestrowaniu w kompresji MPG4, mianowicie aparat deklaruje czas nagrania stosownie do pojemności, jednak po zakończeniu nagrania będziesz miał meldunek - "Picture Error" i sekwencja nie zostanie zapisana, Szczególna sytuacja - jeżeli długość nagrania nie przekroczy 32 sekund, zostanie ono zapisane. Różne aberracje z zapisem występują tylko przy MPG4 z dźwiękiem, ale musisz to sam spraktykować - chodzi mi o czas nagrania. Na innych kartach jest OK. Do zwykłego fotografowania karta H też jest OK.Jack, a nie pomyliłeś przypadkiem typy kart H i M?
To co opisałeś występuje na kartach M.zdrip, co ja bym bez Ciebie zrobił. Niestety, pomyliłem się :oops: i Twoja uwaga jest całkowicie słuszna. emc2: - walnąłem "babola", moje uwagi dotyczą kart M. Z kartami H, zgodnie z deklaracją producenta wszystko powinno chodzić.
Przepraszam
Jack
witam, odgrzeje troche starego kotleta, ale wlasnie mam problem, wsadzilem 512MB karte do swojego 770uz i wlasnie nagrywalem filmy powyzej 40sec z dzwiekiem, i jak napisal kolega jest picture error, zalamka, :/ I teraz proste pytanie, da sie jakos na kompie odratowac te filmy, i czy wogole sie da w jakis sposob je ozywic ? czy poprostu do kosza i nie marnowac czasu? bede wdzieczny o odpowiedz.
Pozdrawiam