Zobacz pełną wersję : Nikon D610
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d610/
To się nazywa szeroko zakrojona akcja serwisowa :)
Też się dziwię. Widocznie ktoś policzył, że taniej będzie wypuścić nowy model, niż serwisować stare. Nie honorowe to, ale trudno. Zawsze można głosować portfelem i osobiście wybrałem 6D.
Też bym wybrał Canona, gdyby miał dziś kupować pełnoklatkową lustrzankę.
Jeśli cena 610tki zejdzie w miarę szybko do obecnych poziomów 600tki to może być ciekawie... i przed gwiazdką będzie trzeba ciężko walczyć z pokusą kupna... bardziej prawdopodobne jednak że będzie wyraźnie wyższa a wtedy 6D górą... a i pokusa zakupu FuFu nie bedzie taka wielka
swoją drogą - ciekawe co tym razem N.... schrzanił
swoją drogą - ciekawe co tym razem N.... schrzanił
Zapomniał wyjąć lustra.
Ciekawe kiedy doczekamy się bezlustra 24x36 z chociaż dwoma stałami f/1.4 z przedziału 24mm-50mm-90mm.
Ciekawe kiedy doczekamy się bezlustra 24x36...
Za parę tygodni.
...z chociaż dwoma stałami f/1.4 z przedziału 24mm-50mm-90mm.
Oj, to jeszcze długo...
Za parę tygodni.
Ma być NEX A7 i A7r.
Stałki 24,50 z 1.4 ma już Leica. O ceny nie pytaj. Ok, 90 Summicron f/2 ;-)
Stałki 24,50 z 1.4 ma już Leica. O ceny nie pytaj. Ok, 90 Summicron f/2 ;-)
Czyli cała nadzieja w Samyangu.
Zapomniał wyjąć lustra.
Ciekawe kiedy doczekamy się bezlustra 24x36
Olek mógłby coś ciekawego wymyślić w tym zakresie. Ma technologie, know-how i inne takie.
Mógłby być to ciekawy ruch - pierwszy profesjonalny FF od prekursora bezluster. Kurde.. tylko szkieł nie maja na FF :/ Więc tu pewnie pies pogrzebany.
T.
I takie "sztuki" to jest TO.
Poprawia się to co "spaprało się" u poprzednika, utrzymuje się cenę na tym samym poziomie i ... GIT :)
Robi się ciekawie.
Pozdrawiam.
Musze zerknac kto z tych lamentujacych mial naprawde stycznosc i problem z d600...
Ciesze, sie ze zolty wypuszcza regularnie nowe puszki, jest z czego powybierac i kazdy znajdzie cos dla siebie w budzecie jakim dysponuje :)
Teraz czekam na dwa ruchy, D4s i d400 :)
p.s. Kwestie 6d to chyba w innym watku poruszane w dobrym tonie aby byly.
Dziwie sie jak mozna porownywac cos co jest z czyms czego nie ma, no brawo za fantazje...
pozdro
Mylisz lament z szyderstwem.
Mylisz lament z szyderstwem.
Zwal jak zwal, po prostu trol zawsze bedzie trolem :)
pozdro
Zwal jak zwal, po prostu trol zawsze bedzie trolem :)
I tę niezmienność w Tobie cenię.
I tę niezmienność w Tobie cenię.
Uderz w stol...
Przygadal kociol i tak dalej i tak dalej...
Takze, czekam teraz na konstruktywne rzeczy zwiazane z D610 :)
pozdro
Takze, czekam teraz na konstruktywne rzeczy zwiazane z D610 :)
A o czym tu dyskutować? Przecież to D600 z naprawioną (oby) migawką. To jedyna konstruktywna rzecz, jaką można na jego temat powiedzieć.
A o czym tu dyskutować? Przecież to D600 z naprawioną (oby) migawką. To jedyna konstruktywna rzecz, jaką można na jego temat powiedzieć.
hmmm......
Masz jakies niusy co bylo uszkodzone w migawce d600, podziel sie....
pozdro
Nic nie było uszkodzone, a księżycowy pył sypiący się na matrycę to nie była wada, tylko ficzer, z którego D610 został wykastrowany (używając Twojej terminologii).
Nic nie było uszkodzone, a księżycowy pył sypiący się na matrycę to nie była wada, tylko ficzer, z którego D610 został wykastrowany (używając Twojej terminologii).
hehehehheheheh
I rozumiem, iz po rozbiorce aparatu i poddaniu wnikliwej analizie stwierdziles jednoznacznie, ze wadliwa migawka powodowala syfinie matrycy...
A moze to wcale nie migawka, a lustro, albo czyszczalka, albo inne czarymary?
To jest tak wiarygodne, ze az idiotyczne.
I stad sie biora lamenty, szydery i inne banialuki...
Naprawde merytoryczna i rzeczowa odpowiedz w temacie wadliwosci migawki D600.
pozdro
Więcej można za to napisać o firmie bez honoru. Nigdy więcej produktów firmy Nikon........
I rozumiem, iz po rozbiorce aparatu i poddaniu wnikliwej analizie stwierdziles jednoznacznie, ze wadliwa migawka powodowala syfinie matrycy...
A moze to wcale nie migawka, a lustro, albo czyszczalka, albo inne czarymary?
No tak, gdyby okazało się, że to lustro, a nie migawka, od razu bardzo przychylnym okiem spojrzałbym na problem i być może nawet bym go polubił, a Nikonowi w ramach podziękowania przesłałbym kwiaty i bombonierkę. Ty to potrafisz rzucić na sprawę nowe światło.
Naprawde merytoryczna i rzeczowa odpowiedz w temacie wadliwosci migawki D600.
Czytam co tu pisałeś i pisałeś z sensem. Teraz wybacz to pytanie: Zjadłeś coś nie świeżego, czy spałeś w wiecznej zmarzlinie od 1.5 roku ?
Od mania honoru są samuraje, firmy są od zarabiania pieniędzy. Widocznie taka politykę Nikon uznał za najskuteczniejszą.
No tak, gdyby okazało się, że to lustro, a nie migawka, od razu bardzo przychylnym okiem spojrzałbym na problem i być może nawet bym go polubił, a Nikonowi w ramach podziękowania przesłałbym kwiaty i bombonierkę. Ty to potrafisz rzucić na sprawę nowe światło.
Taak, jasne, i potem rodza sle legendy i ploty, bo jakiemus dyziowi z pcimia dolnego sie wydaje zepsuta migaweczka, to potem stasiu z brzyskorzstewka powieli ten watek gdyz z wypiekami na twarzy przeczyta wpis guru dyzia :)
Litosci...
pozdro
---------- Post dodany o 14:13 ---------- Poprzedni post był o 14:10 ----------
Czytam co tu pisałeś i pisałeś z sensem. Teraz wybacz to pytanie: Zjadłeś coś nie świeżego, czy spałeś w wiecznej zmarzlinie od 1.5 roku ?
Niestety nic z tych rzeczy, po prostu nie doczytalem sie nigdzie ze D600 mialo wadliwa migawke i wlasnie wada tejze wplywala na nadmierne syfienie matrycy.
Raczej inne rzeczy sie przewijaly w dyskusjach nad tym problemem.
pozdro
Tak, nyny, to tylko zbiorowa halucynacja.
Nikon może być dumny z tak oddanego panu bulteriera. Hau, hau...
Od mania honoru są samuraje, firmy są od zarabiania pieniędzy. Widocznie taka politykę Nikon uznał za najskuteczniejszą.
Nikon też powinien byc od mania.
Przejdzmy do konkretow i meritum.
Masz jakis na to dowod, ze to WADLIWA MIGAWKA wplywa na syfienie matrycy w d600.
pozdro
Na nadrobienie zaległości nigdy nie jest za późno.
http://www.lensrentals.com/blog/2012/10/d600-sensor-dust-issues
nyny, skończ Waść... Zrób sobie przy okazji test na inteligencję: wpisz w google "D600 shutter replacement" i poczytaj relacje użytkowników o tym, co jest wymieniane w tym aparacie gdy trafia on do serwisu z problemem księżycowego pyłu.
Mała podpowiedź: jeśli wadliwe jest lustro, to nie wymienia się migawki. Jeśli wadliwa jest migawka, to wymienia się co? Raz, dwa, trzy, zgadujemy!
A nie zakladasz,ze to moze byc taki sam "mondry "ktos jak i u nas na forum co objawia swoje doznania.
Jak by tak oficjalna od firmy informacja to co innego.
Nie wiadomo oficjalnie co jest uwalone, bo Nikon się do tego nie przyznał oficjalnie. Primo.
Podczas napraw związanych z kurzem na matrycy wśród części zamiennych - elementy migawki figuruje również taśma dwustronnie przylepna (aby te resztki kurzu wyłapać). Pisali o tym użytkownicy nikoniarzy, którzy swoje D600 do serwisu słali.
Czytalem jakis czas temu ten wpis.
I jak sie to ma do wadliwej migawki..
..nijak..
Ja nie neguje tego, ze sie nieco bardziej kurzy D600, tylko nad kategorycznym stwierdzeniem wadliwosci migawki.
Fakt, faktem ze potencjalnego klienta nie powinno to obchodzic co jest nie tak, jednak czasami warto sie wstrzymac z tak kategorycznymi osadami zwlaszcza wyglaszanymi przez forumowych troli ;)
pozdro
A nie zakladasz,ze to moze byc taki sam "mondry "ktos jak i u nas na forum co objawia swoje doznania.
Czemusz by miał łgać!
Cytat: In general, about 1 out of 4 cameras requires sensor cleaning after a rental. All 20 of the D600s did.
Nie wiadomo oficjalnie co jest uwalone, bo Nikon się do tego nie przyznał oficjalnie. Primo.
Podczas napraw związanych z kurzem na matrycy wśród części zamiennych - elementy migawki figuruje również taśma dwustronnie przylepna (aby te resztki kurzu wyłapać). Pisali o tym użytkownicy nikoniarzy, którzy swoje D600 do serwisu słali.
Czyli jesli dojde do wniosku,ze na tasmie powloka sciagajaca kurz jest zbyt malo naladowana ladunkami przeciwnymi do kurzu i trzeba dopracowac jej sklad na nowo to mit o migawce wadliwej moze pasc??
Wystarczy paru objawoinych i wszysto wiedzacych forumowych znawcow i ekspertow w kazdym temacie i mamy sprawe wyjasniona.
---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post był o 13:39 ----------
Czemusz by miał łgać!
Cytat: In general, about 1 out of 4 cameras requires sensor cleaning after a rental. All 20 of the D600s did.
A czemuz nie???
Czyz u nas nie brakuje znawcow-forumowych?????
Z takimi mi tu nie wyjeżdżaj ;-) Skąd ten syf w D600 się bierze? Miałem D700 z 4 stałkami i zmieniałem obiektywy dość często. To, że defaultowo średnio działająca w D700 funkcja czyszczenia matrycy jest wyłączona skapłem się po 3 tygodniach, jak błądziłem w menu szukając permanentnej kompensacji światłomierza. Tam się nic nie łuszczyło, syfiło, zwał jak zwał.
Pytając od tyłu. Jak z D600 było wszystko cacy, to po kiego wała rok później pojawia się taki sam D610 ?
dyskusja trochę zboczyła z D600 nt. firmy N i wadliwej (lub nie) migawki. Ja przeczytałem info na dpreview i wychodzi mi, że dodano 3 rzeczy:
- zwiększona szybkość zdjęć seryjnych z 5.5 do 6 fps,
- dodano tryb cichy robienia zdjęć seryjnych,
- poprawiono mechanizm WB w sztucznym świetle.
Umówmy się, takie zmiany normalnie wprowadza się jako firmware update a nie nowy model aparatu. Jeżeli faktycznie dwie pierwsze zmiany wynikają z zastosowania nowej konstrukcji migawki to mz. Nikon przyznał się do tego, że ta z D600 nie była najlepsza. I koniec.
Równie dobrze aparat mógłby się nazywać D600 mkII.
Mirku54, gratuluję postu roku 2013, imho.
Oficjalna informacja (prasowa) w tej sprawie ukazała się dzisiaj na stronach większości portali liczących się w tej branży.
Pytając od tyłu. Jak z D600 było wszystko cacy, to po kiego wała rok później pojawia się taki sam D610 ?
Jednak troche inny.Cos tam zmieniono.
Mirku54, gratuluję postu roku 2013, imho.
A dziekuje.
Dziwi mnie tylko pewnosc siebie wyrazana przez co niektorych.Ktos jak czyta to mysli ze ma do czynienia co najmniej z glownym zastepca naczelnego konstruktora niedopuszczonego do glosu na zebraniu zalogi firmy.A po dokladniejszej analizie to tylko amator czasem zalapujacy sie na kotleta.
Hehe.. Że niby taki Jacek Kurski Nikon Corporation? :D
Jakby nie było d600 miało problem z syfieniem się matrycy większy niż inne modele (porównuję z d700, d300s, bo te miałem akurat). Delikatnie to ujmując rzecz jasna.. Znajomy dokupił sobie do d800 właśnie d600 jak drugie body, backup, jak zwał tak zwał. W trzy miesiące aparacik zaliczył trzy razy serwis (wciąż to samo co w linku podanym przez gibbera). Ostatecznie go sprzedał i odkupił używkę d700..
Ktos jak czyta to mysli ze ma do czynienia co najmniej z glownym zastepca naczelnego konstruktora niedopuszczonego do glosu na zebraniu zalogi firmy.A po dokladniejszej analizie to tylko amator czasem zalapujacy sie na kotleta.
Myślisz, że taka wisienka na torcie Mitsubishi jaką jest Nikon przyzna się do błędu ;-)
Myślisz, że taka wisienka na torcie Mitsubishi jaką jest Nikon przyzna się do błędu ;-)
Nie,nie mysle ze sie przyzna.Mi nawet nie o to chodzi.Ale tez nie wiem co myslec o takich co wiedza lepiej niz ta wisienka na torcie nie wiedzac jak tort i wisienka wyglada.I juz nawet nie chodzi o tego nikona tylko o kazdy aparat kolejny w kazdej marce.
Ja też nie wiedziałem co o tym sądzić, ale wolałem nie ryzykować wtopienia 6k PLN.
Masz rację. Mam nadzieję, że ta polityka wyjdzie im bokiem.
---------- Post dodany o 13:19 ---------- Poprzedni post był o 13:16 ----------
Ta firma to Nikon. Plujesz im w twarz to powiedzą, że deszcz pada. Oni się nie przyznają do poważnych usterek, a na pewno nie takich, gdzie mogą powiedzieć: wina użytkownika.
Ta firma to Nikon. Plujesz im w twarz to powiedzą, że deszcz pada. Oni się nie przyznają do poważnych usterek, a na pewno nie takich, gdzie mogą powiedzieć: wina użytkownika.
Ja natomiast mam bardzo mile odczucia z firma nikona.Serwis znakomity.Naprawde nie moge nic zlego powiedziec.Jakos nigdy nie pytalem czy sie przyznaja do usterek czy nie.Nie ciekawym jakos
Kiedys nawet po gwarancji(6 lat) wymienili mi matryce gratis,bo sie okazalo,ze to ich wina.Nie pamietam juz czy napisali,ze oni winni czy ja.Fakt,ze na czas naprawy mialem zastepczy i ze nic nie placilem.
Ja natomiast mam same niemiłe odczucia jeśli chodzi o serwis Nikona. Trzy razy nie potrafili mi naprawić aparatu. Za trzecim razem mimo tego, że nad sprawą czuwało już Biuro Prasowe Nikon Polska -w serwisie nie wiedzieli o co chodzi, co to za problem, "jak to byłem umówiony ?"
Dowiedziałem się też, że firma w której kupiłem aparat to oszuści, bo na pewno nie wysłali mojego aparatu do serwisu poprzednim razem.
Mirku -proszę Cię........... akurat o serwisie Nikona to większość ludzi źle pisze.
Krystyna1975
8.10.13, 15:48
Mirku -proszę Cię........... akurat o serwisie Nikona to większość ludzi źle pisze.
A ja myślę, że to taka specyfika firm bazujących na masowym kliencie. Klient indywidualny jest nikim, bo to tylko przysłowiowa kropla w morzu, więc można go olać :( Myślę, że z powodzeniem znalazłoby się przykłady niezadowolonych z serwisu Canona czy Sony. Już dawno zauważyłam, że jedynym prawem klienta tych firm jest... kupić. Na tym jego prawa się kończą, niestety.
Rozumiem Ciebie.Ale ja naprawde tu w Niemczech bylem znakomicie jako uzytkownik potraktowany.Uwierz.
Krystyna1975
8.10.13, 15:57
Rozumiem Ciebie.Ale ja naprawde tu w Niemczech bylem znakomicie jako uzytkownik potraktowany.Uwierz.
Mirku, w Niemczech jest inna kultura. Byłam, więc wiem co mówię. U mnie trzeba wyleźć kierowcy przed maskę, żeby raczył sie zatrzymać, a tam jak kierowca zobaczył, że stoję na przejściu, to sam się zatrzymał, więc o czym tu gadać :( Inna kultura, inna mentalność.
A miało być o D610 :)
Matko jedyna - ale się narobiło.
Pozdrawiam.
P.S.
Czy pojawienie się nowego aparacika "zmusza" kogokolwiek do jego kupienia?
Mojego D7000 w Niemczech też nie naprawili :( Jednak masz rację, tam serwis N działa o wiele lepiej.
No więc wracając do d610.. Cieszy mnie wizjer 100%, cieszy 6fps, cieszą uszczelnienia, cieszy tryb cichy i cała reszta starych rzeczy z d600, ze świetną matrycą na czele. Nową migawkę przemilczę, z wiadomych względów.. Niby balans bieli poprawiony, ale ja i tak w rawach robię. Jako posiadacz d700 chyba nieśmiało mogę powiedzieć, że tym razem d600(610) mogę traktować jako jego następcę.
Radziłbym poczekać na pierwsze testy.
dokładnie, zobaczymy testy, zdjęcia przykładowe będzie można coś więcej powiedzieć.... i dopowiedzieć....
Ja tylko zakładam, że skoro to tylko lifting d600 to wszystko ma tym razem działać. Wiem, łudzę się.. ;)
Ludzie...
Tutaj nikt nie pisze, ze serwis nikona to krysztal nieskalany, tutaj nawet nikt nie pisze, ze d600 to oaza czystosci, bo tak oczywiscie nie jest.
Tu chodzilo o madrali internetowych co znalezli wade konstrukcyjna elementu odpowiadajacego za ow fakt szerzenia nieczystosci w puszce d600, i pieja o tym w glos diagnozujac usterke.
No to mysle na tym koniec w temacie bieda fufu nikona.
D610 to jest bylo nie bylo nastepca d600 i juz nie wnikam czy to po cichu chca wypuscic "poprawke", czy wzieli pod uwagi uzytkownikow i to co im w starszym bracie brakowalo. Czas pokaze czy beda jakies problemy z tym body :)
pozdro
takie dyskusje były po wprowadzeniu D70 i D70s - D300 i D300s - a dawniej F801 i F801a - F90 i F90s, tylko kiedyś dodawano literkę, dziś cyferkę i ja nie widzę w tym nic niezwykłego, po prostu odświeżony model z poprawkami, poczekamy zobaczymy i znów się rozpocznie narzekanie ...
Ludzie...
pozdro
Nyny,ale nic nie zrobisz skoro czytasz,ze:I tu taki mondry pisze-"powinni tak a zrobili nie tak,lepiej bedzie jak bedzie tak,ale oni nie zrobia tak tylko tak,wmawiaja,ze to to a to wcale nie to bo ja wiem,ze to co innego.I tak w kazdej marce aparatu.Wszedzie zle lub nie tak jak byc powinno.Jedynie tylko jest dobrze jak jest tak jak on ma.
Zapomina dodac tylko jednego malego zwrotu-moim zdaniem,lub chociaz pisac w trybie przypuszczajacym.
A poza tym jak olek puszcza puszke co dwa lata jest zle,jak nikon co pol roku to tez zle.:mrgreen:
Kochani, w większości przypadków nie mówmy serwis Nikona, bo takich jest pewnie z kilkanaście na świecie. Serwis Nikon a serwis Nikon ..... Sp. z o.o. to dwa różne przedsiębiorstwa i zapewne dwa różne podejścia. To tyle w kwestii serwisu.
Nyny - nie wnikasz czy D610 to poprawka czy nie. OK, krótkie pytanie masz D600, co powinien zrobić dzisiaj według ciebie taki szczęśliwy inaczej posiadacz D600?
Niestety imho temat i serwisu i modelu D600 w tym wątku mbsz nie jest i nigdy nie będzie offtopem.
Darmowe czyszczenie co miesiąc przez 3 lata od zakupu na zasadach NPS lub asap :), licencja NX i przeprosiny kierownika serwisu lokalnego za kłopot, tak moim zdaniem powinien postąpić Nikon.
W naszym kraju mamy tylko jeden autoryzowany serwis Nikona, niestety.
Dobrze, że wypuścili nową puszkę. Ciekaw jestem testów i wrażeń użytkowników.
W naszym kraju mamy tylko jeden autoryzowany serwis Nikona, niestety.
No to troche malo.Tu u mnie jest chyba 9 w roznych miastach.
PS:ktos pisal,ze nikon nie przyznaje sie do wadliwych swoich rzeczy.
a akumulatorki en-el15 kto wymienia za darmo juz od roku??bo sie grzeja i moga nie miec pelnej sprawnosci,podobno i puchna tez troche.
PS:ktos pisal,ze nikon nie przyznaje sie do wadliwych swoich rzeczy.
a akumulatorki en-el15 kto wymienia za darmo juz od roku??bo sie grzeja i moga nie miec pelnej sprawnosci,podobno i puchna tez troche.
Do poważnych usterek się nie przyznają. Wymiana akumulatora nie bolała ich tak bardzo (zwłaszcza, że główny koszt poniósł podwykonawca tych akumulatorów), jak by zabolało serwisowanie większości wyprodukowanych już aparatów (wymiana mechanizmu podnoszenia lustra w D7000, wymiana migawki i jeszcze jednego wihajstra w D600).
Niestety w d600 ostro się syfi środek nie mówiąc już o dupiastym AF-ie, który po wizycie w polskim serwisie nikona dalej jest dupiasty - piszę to jako faktyczny użytkownik tego sprzętu a wirtualny :) Mam jeszcze d700 i był tylko raz czyszczony przy 90 tyś. klapnięć lustra (stwierdziłem że w końcu sobie wyczyszczę bo raz na jakis czas pasuje). W d600 po kilku tysiącach mam tak ostro zasyfione że mozna by z tego mozaikę zrobić :( Oczywiście nie jest tak od razu że wszystko widać na f4 ale już na f11 sporo (choć rzadko z takiej przysłony korzystam). Bardziej jednak mnie irytuje tej felerny AF ale może użytkownicy d610 pozbędą się tego kłopotu choć tych partaczy (tak delikatnie ujmując) z nikona bym chętne w d... kopnął że rżną głupa.
Mnie zaciekawiło dlaczego u kumpla zasyfił się D600 na basenie, zdjęcia na powierzchni ale tam kurzu raczej niema :-?
.... Bardziej jednak mnie irytuje tej felerny AF ...
A co z nim jest nie tak? jakoś uciekł mi taki motyw w kontekście tego aparatu
A co z nim jest nie tak? jakoś uciekł mi taki motyw w kontekście tego aparatu
Byc moze czujnik AF sie usyfil, i trza by to wyczyscic.
pozdro
Byc moze czujnik AF sie usyfil, i trza by to wyczyscic.
pozdro
znaczy się "jestem brudasem" jest w pełni uzasadnione :) :) :)
---
żarty żartami, docinki i złośliwości na bok, ale ja będę się przyglądał nowemu aparatowi - FF mnie od dawna kusi. Na D600 się nie zdecydowałem - niejasna polityka informacyjna firmy mnie zniechęciła... ale jeśli D610 okaże się czysta i niespaprana to może do pomysłu powrócę??
znaczy się "jestem brudasem" jest w pełni uzasadnione :) :) :)
rotfl.
Tymczasem na samplach z D610 ze strony Nikona jest syf na matrycy.
:lol:
wrzuć linka jak rzucasz takie teksty :)
----
ps. Przeglądnąłem zdjecia z D600 zamieszczone na flickr'ze... na większości można się plamek dopatrzeć... problem nie jest tylko wirtualny i wydumany jak to sugeruje nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny)
Z konkurencyjnego forum:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3228674&postcount=112
M (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3228674&postcount=112)ogli to chociaż występlować.
ps. Przeglądnąłem zdjecia z D600 zamieszczone na flickr'ze... na większości można się plamek dopatrzeć... problem nie jest tylko wirtualny i wydumany jak to sugeruje nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny)
Wskaz mi gdzie ja napisalem, ze problemu nie ma?
Pisalem zupelnie co innego :)
Wracajac do flikera, jak ktos jest ciamajda i nie potarfi sobie dmuchnac grucha, czy wysteplowac tego co widac na finalnym obrazku przed prezentacja ogolowi, to juz nie moj problem.
Juz pomijam, ze nagle wszyscy zaczeli robic foty powyzej f8 gdzie to naprawde moze byc problemem.
EDIT: i naprawde nie wiem o co kaman. Czy ktos zmusza do kupna D600, ktos broni kupic u konkurencji? Wybor jest ogromny, dlaczeg tak kusi to kurzace D600?
Jak mi cos nie smakuje to jem to pierwszy i ostatni raz, potem zmieniam jadlodajnie, to naprawde bardzo proste jest :)
pozdro
...nagle wszyscy zaczeli robic foty powyzej f8...
Bo wcześniej tylko nieliczni robili takie foty :D
Bo wcześniej tylko nieliczni robili takie foty :D
Wydaje mi sie, iz to sa Ci, ktorzy po kupnie aparatu zamiast robic zdjecia to wala do tablic testowych szukajac dziury w calym.
Potem powtarzaja to dla kazdej mozliwej kombinacji ISO i F.
A kupno gruchy i dmuchniecie w komore to wyzwanie niczym zdobcyie Broad Peak zima.
pozdro
Krajobrazy FXem robi się głównie na f/8 w górę. Faktem, muszę Ciebie wziąć w obronę. Nie pisałeś, że problemu nie ma, tylko, że nie wiadomo co jest przyczyną kurzenia.
Z drugiej strony dla mnie takie problemy dyskwalifikują tą puszkę. Z racji, że robię głównie landszafty, po drugie - nie chce mi się stęmplować nieba na każdym zdjęciu, chociaż obecnie w Lr5 jest maska do wykrywania syfu i dodatkowo można ją skopiować na inne zdjęcia. Po trzecie - miałem E-410, E-3, E-P1, D700 i teraz 6D. Nigdy w tych puszkach nie miałem problemu z kurzem na matrycy.
No, na Flickerze pełno zdjęć tablic testowych. A na normalnych zdjęciach to tych syfów przecież nie widać ;)
Gruszka to powinna służyć do okazjonalnego zdmuchiwania pyłków, które dostały się do aparatu z zewnątrz, przy zmianie obiektywów. A jak gwiezdny pył sypie się ze środka aparatu, to nie grucha tu powinna pomóc, tylko serwis.
nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny) - bez urazy... bo nie zamierzałem Ci dokuczyć, zwłaszcza że D600/D610 uważam za jedną z najciekawszych konstrukcji z punktu widzenia amatora... ale troche bagatelizujesz problem... i do tego bagatelizowania właśnie piję :)
Jak nie chce kupić to pewnie mu to wisi i sobie jaja robi, niedobry ;-)
Szkoda, że D600 im nie wyszedł. Piszę to z pełną premedytacją. Chciałem kupić Nikona, ale mnie producent zniechęcił.
Powiem tak, bieda fufu nigdy nie byl moim targetem, bo nie ma nic czego potrzebuje, ale tez nie balem sie kupic drugiego tuza usterkowosci jakim jest D7000, i jakos zyje, nawet wszystko dziala i nie musze gotowac frytek na oleju zen wypluwanego.
Marzenia o bezobslugowosci porzucilem jak sprzedalem Olympusa, a odkad kastrata kupilem to rowniez nie zagladam do jego komory celem czyszczenia. To byl moj swiadomy wybor, liczylem sie z tym iz bede musial regularnie czyscic zoltego i nie robie z tego niewiadomo jakiego problemu.
Malo tego raczej f8 to graniczna dolna dla mnie przyslona, a uzywam czesto sporo powyzej tej wartosci, gdzie ten suf powinien byc jakby wiekszy.
I nadal twierdze, ze to dla mnie zaden problem, chociaz moge zrozumiec frustrujacych sie ludzi i nadal twierdze, ze jedyna rzecza w gratisie jaka powinien zolty dawac to grucha do czyszczenia bo ta ich czyszczalka (pomijajac juz samokurzenie) to pozalsieboze tandetna imitacja.
pozdro
fotki przykładowe i zdjęcia testowe z D610
http://www.dpreview.com/news/2013/10/25/nikon-d610-real-world-test-scene-samples?utm_campaign=internal-link&utm_source=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_3
Tak na rozluźnienie mały "offftop"
Jeżeli myślicie, że lustrzanka służy tylko do robienia zdjęć to się srodze mylicie
http://www.youtube.com/watch?v=497hoS_kvjM
Ci się przynajmniej o kurz nie martwią :-) Ciekawe jaka będzie odpowiedź bezlusterkowców?
Karampuk (https://forum.olympusclub.pl/members/13593-Karampuk) - genialne :)
Stareeee, ale wciaz dobre.
To ja tez cos ze staroci zapodam:
http://www.youtube.com/watch?v=awq90APEVgw
pozdro
To ja pokażę taki film tylko bardziej hAmerykański :D
http://www.youtube.com/watch?v=NN4zxhkkgkg
No właśnie - tam się ludziska bawią a u nas w EU tylko się nawalają ;-)
się Towarzystwo filmowo rozkręciło a o aparacie dyskutować nie chce... zresztą o czym tu dyskutować - syfów na matrycy nie widać, fotki całkiem przyzwoite, nawet cena jakaś taka że wybrzydzać trudno... a jak przed świętami będzie jakaś promocja no to już wogóle...
nudny ten D610.... nudny...
Nie moj target, wiec sie zbytnio nie spuszczam ;)
pozdro
fotki z fotopolisu
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17800&nikon-d610-zdjecia-przykladowe
(moim zdaniem aparat wart uwzględnienia w planach zakupowych)
A co to za fotki. Ot pstryki jakie wszelakim sprzętem cyknąć można :)
Też mi "test" :)
Pozdrawiam.
P.S.
Filmiki za to - świetne.
Jakbym widział forumowiczów naszych "w akcji" :)
A co to za fotki. Ot pstryki jakie wszelakim sprzętem cyknąć można :)
Też mi "test" :)
Pozdrawiam.
pstryknąć można... ale mam wrażenie że kosztujący prawie tyle samo e-m1 nie pokaże tyle informacji w cieniach ile ich jest na zdjeciach z tego Nikona
pstryknąć można... ale mam wrażenie że kosztujący prawie tyle samo e-m1 nie pokaże tyle informacji w cieniach ile ich jest na zdjeciach z tego Nikona
No to chyba oczywista oczywistosc.
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/915|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/909|0/(brand2)/Olympus/(appareil3)/795|0/(brand3)/Canon
pozdro
odnosiłem się do komentarza witii (https://forum.olympusclub.pl/members/2783-witia), bo dla mnie to oczywistość ale zawsze jest miło się po raz kolejny zaskoczyć :)
Ja jestem ciekawy- jak parametry matryc w zakresie np rozpiętości tonalnej mają się do parametrów
a) przeciętnej matrycy w laptopie
b) przeciętnego monitora
c) dobrego monitora
d) telewizora LCD za 5000 PLN.
Ja jestem ciekawy- jak parametry matryc w zakresie np rozpiętości tonalnej mają się do parametrów
b) przeciętnego monitora
c) dobrego monitora
Tak sobie myślę, że to nie ma znaczenia bo zdjęcia docelowo i tak się ogląda w 8-bitowym JPG.
b) przeciętnego monitora
c) dobrego monitora
olej powyższe i zapytaj jak rozpiętość tonalna D610 ma się do tego co wypluwa Instagram przy wrzucaniu fotek na FB... to jest teraz wyznacznik obowiązujących trendów...
diabolique
30.10.13, 14:52
b) przeciętnego monitora
c) dobrego monitora
Tak sobie myślę, że to nie ma znaczenia bo zdjęcia docelowo i tak się ogląda w 8-bitowym JPG.
Panowie, drobny błąd logiczny. Mowa jest o tym ile matryca dostarcza informacji PRZED obróbką, a wy porównujecie to z plikiem wynikowym w jpg.
Nie chodzi o to, ile z tych informacji "będzie widać na TV" tylko ile danych mamy do wykorzystania przy wywołaniu RAW-a.
Fanboje Canona w natarciu :/ za niniejszy wpis:
fotki z fotopolisu
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17800&nikon-d610-zdjecia-przykladowe
(moim zdaniem aparat wart uwzględnienia w planach zakupowych)
dostałem minusa do reputacji z tekstem: "teraz 6d jest tańszy a jakoś wpadek nie zaliczył. " oczywiście anonim
Anonima pozdrawiam :)
Panowie, drobny błąd logiczny. Mowa jest o tym ile matryca dostarcza informacji PRZED obróbką, a wy porównujecie to z plikiem wynikowym w jpg.
Nie chodzi o to, ile z tych informacji "będzie widać na TV" tylko ile danych mamy do wykorzystania przy wywołaniu RAW-a.
Ależ nie - to nie jest błąd logiczny.
99,999% zdjęć jest prezentowanych na ekranie. odsetek jak sądzę, zaniżyłem.
Co z tego, że matryca aparatu widzi kolory od miliardy kolorów, jeżeli matryca przeciętnego laptopa najwyżej setki tysięcy.
Uprzedzam z góry. Mam 6D, uważam, że za tą kasę jest świetny, dostępna jest fajna optyka i kolory na wyjściu bardzo mi odpowiadają. Gabarytowo w klasie D300s, co też jest zaletą, że nie jest przerośnięty jak D800, 5D.
To nie Ja strzeliłem Ci minusa :lol:
e tam, jeden minus mi krzywdy nie zrobi :) zwłaszcza że ostatnio zaplusowałem od samego Pana Mirka :)
... ale żal mi tego kogoś... żeby tak emocjonalnie do sprzętu podchodzić... przecież to tylko trochę metalu, tworzywa, krzemu i elektroniki...
e tam, jeden minus mi krzywdy nie zrobi :) zwłaszcza że ostatnio zaplusowałem od samego Pana Mirka :)
... ale żal mi tego kogoś... żeby tak emocjonalnie do sprzętu podchodzić... przecież to tylko trochę metalu, tworzywa, krzemu i elektroniki...
A co tam, masz ode mnie z powrotem +. Ciekawe jak mnie potraktują jak się przyznam że mi się Pentax K-3 podoba a nie OMD, Nikony 610 i inne Canony.
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/915|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/909|0/(brand2)/Olympus/(appareil3)/795|0/(brand3)/Canon
pozdro
Nie znam nikogo, kto robi zdjęcia za pomocą DXO, natomiast znam kilka osób robiących zdjęcia C i N. Ich pogląd jest raczej zgodny. Idealnie połączenie, to puszka N z obrazkiem C. Ja osobiście mam to w gdziesiu. Uważam, że fotografia doszła do takiego poziomu, że zdecydowanie najsłabszym ogniwem w tym łańcuchu jest fotograf. Właśnie stało sie to, co od kilku lat ma miejsce audio. Poziom jakości dźwięku/obrazu przestał być problemem, pora na bajery.
b) przeciętnego monitora
c) dobrego monitora
Większa rozpiętość tonalna to przede wszystkim więcej szczegółów w cieniach i światłach, a nie ilość kolorów. Także do tych punktów a,b,c,d za bardzo to nie ma związku.
Zdjęcie może być czarno białe także i lepsza matryca zarejestruje więcej "informacji" widocznych na tych wszystkich wymienionych wyświetlaczach. Ja tak to rozumiem, a czy dobrze to inna kwestia:)
Na tych zdjęciach nie widać żadnego super DRu, bo to jpegi z puszki - one mają podobną rozpiętość i dobrym kompakcie, i w wypasionym fulfrejmie. Dopiero przy ciągnięciu rawów wyjdą różnice, ale niewielu będzie miało okazję dostrzec je w praktyce, przynajmniej na bazowym ISO.
diabolique
31.10.13, 09:30
Ależ nie - to nie jest błąd logiczny.
99,999% zdjęć jest prezentowanych na ekranie. odsetek jak sądzę, zaniżyłem.
Co z tego, że matryca aparatu widzi kolory od miliardy kolorów, jeżeli matryca przeciętnego laptopa najwyżej setki tysięcy.
To z tego, że - używając obrazowego porównania - to tak jakby dwie osoby rysowały obrazek i jeden miał do dyspozycji 10 kredek a drugi 100.
Tak jak mówisz, matryca laptopa widzi setki tysięcy kolorów, ale ty z tych miliardów możesz wybrać które pokazać umiejętnie korzystając z postprodukcji :)
Tia.Tylko to, ile miliardow odcieni koloru widzi matryca,monitor,lcd to mi rybka.Wazne zeby nie widziala,widzial mniej niz ludzkie oko.
A ilez to ono widzi i rozroznia?? -no zapomnalem,kurde.
---------- Post dodany o 08:47 ---------- Poprzedni post był o 08:44 ----------
To z tego, że - używając obrazowego porównania - to tak jakby dwie osoby rysowały obrazek i jeden miał do dyspozycji 10 kredek a drugi 100.
No tak.Jesli osoba majaca kredke zolta i niebieska nie namaluje zielonej trawy to ja na kurs podstaw malowania wyslac i niech nie maluje w konkursie malowania o ilosci kredek.
..znam kilka osób robiących zdjęcia C i N. Ich pogląd jest raczej zgodny. Idealnie połączenie, to puszka N z obrazkiem C....A to bzdura. No chyba, że to skrót myślowy. Bo (to kwestie indywidualne) mogłby ktoś co najwyżej napisać, że puszka i matryca N z obrazkiem z optyki C. Przy czym lubienie obrazka jakie daje optyka to kwestia nadzwyczaj indywidualna (nie można wszystkich obiektywów danego producenta wrzucić do jednego wora!) - ja bym C 35/1.4 wyrzucił do kosza (za winietę). Canonowska plastyka powstała na gruncie slubniaków - C5D i 35/1.4 - nikon nie miał nic podobnego (bo jeszcze przez pare lat nie miał FX ale od paru lat ma).
Druga możliwośc to powielanie stereotypów. Obrazek (chodzi o kolor) z C był lepszy tylko gdy N wchodził w CMOS. To już jest nieaktualne. Ale pewnie pare layt musi potrwać, zanim przestanie się tak mówić (podobnie jak i o tym, że N ma słabsze wysokie ISO (tak, za czasów D200) czy wolniejszy AF (to czasy śrubokrętów w teleobiektywach).
Wyciąganie z cienia dla ISO 100 w Canonie:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/9930/76t4.jpg)
i w Nikonie:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img809.imageshack.us/img809/111/qhj3.jpg)
A co do kolorów to tutaj mam porównanie pracy AWB w 5D2 vs D800 (wywołane na defaultowych ustawieniach w ACR):
http://img811.imageshack.us/img811/2166/5d21.jpg
http://img209.imageshack.us/img209/23/d8001.jpg
http://img843.imageshack.us/img843/6928/5d22r.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/605/d8002.jpg
http://img837.imageshack.us/img837/8130/5d24.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/5706/d8004.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/6937/5d25.jpg
http://img706.imageshack.us/img706/9638/d8005.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/1682/5d212.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/5747/d80012.jpg
http://img202.imageshack.us/img202/1695/5d213.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/2833/d80013.jpg
http://img803.imageshack.us/img803/8678/5d216.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/9922/d80016.jpg
Po dwa RAWy z obu aparatów, do samodzielnego wywołania:
http://www.mediafire.com/?ah1ibb27qd6h370
Fatman (https://forum.olympusclub.pl/members/4707-Fatman) - masz doczynienia z różnymi aparatami - gdybyś miał wybierać 6D vx 610D to na który byś postawił?
---
Optyczne już mają wycinki ze zdjeć z 610tki w swoich porównywarkach. Ciekawe kiedy puszczą test i co tam odkryją :)
Do pracy ? D610 (większe bezpieczeństwo jakie dają 2 sloty na karty pamięci). Dla przyjemności 6D.
mam dosyć podobne odczucia - z jednej strony "na papierze" D610 wygląda lepiej, ale przeglądam zdjęcia z Flickr'a te w pełnej rozdzielczości i jakoś obrazek z Canona bardziej mi się podoba.
Wiesz, to akurat zależy od autora zdjęć. Możliwe, że 6D trafił do lepszych fotografów :) Moim zdaniem obrazek z D610 i 6D jest na tyle podobny, że można wręcz powiedzieć: identyczny. Kwestie wyboru będą bardzo osobiste, różnice subtelne :) Ja dla przyjemności wybrałbym 6D ze względu na to, że chętnie bym się po prostu przesiadł na inny system, z powodów ideologicznych, 6D ma lepsze filmy ;)
Do pracy ? D610 (większe bezpieczeństwo jakie dają 2 sloty na karty pamięci). Dla przyjemności 6D.
a mając zamiar pracować z 35mm (sigma) i 85mm (sigma 1.4 lub canon 1.8 ) ?
macałem D600 z 85mm f1.8 i śmiało napiszę, że af w 5Dmk1 z 85 f1.8usm pracuja dużo szybciej i pewniej na centralnym punkcie
figiel, zdecydowanie lepiej (pewniej) będzie działać AF w D610 niż w 5D1 jak zrobi się ciemniej. W kwestii szybkości, to 85 1.8 USM jest szybszy od 85 1.8G.
W moim przypadku to akurat nie macanie, tylko użytkowanie (5D1 i D7000 z takim samym AF jak D610).
..D7000 z takim samym AF jak D610).Za to bym głowy nie dał. Ten sam czujnik pracujący w body z róznych półek, róznymi procesorami potrafi dawać różniące sie trochę efekty. W wyższym i nowszym modelu może pracować lepiej.
hmm, a ciekawe który z tych bieda-FF będzie lepiej (1 - precyzyjniej, 2 - szybciej) pracował z nową Sigmą 24-105/4,0 ?
Za to bym głowy nie dał. Ten sam czujnik pracujący w body z róznych półek, róznymi procesorami potrafi dawać różniące sie trochę efekty. W wyższym i nowszym modelu może pracować lepiej.
No tak, ale będzie bardzo podobnie (może nie w AF-C, ale w AF-S bardzo bardzo podobnie). Tak czy inaczej D7000 (jak nie robił problemów ;) ) w porównaniu do 5D1 wypadał lepiej pod tym względem.
Test redakcji http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=254
cytat
Dla najlepszej jakości obrazu przy ISO 100 testowany aparat notuje wartość niemal 10 EV, co zdecydowanie można uznać za bardzo dobry wynik. Co prawda jest to wartość wyraźnie wyższa niż zanotowana w teście D600, jednak ze względu na zastosowanie odmiennej metody wyznaczania, wyników tych nie da się bezpośrednio porównać.
o kant d... takie pomiary rozbić jeśli klucza do bezpośredniego porównania brak! po co to testować? rysować wykresy, jeśli i tak porównania nie mają sensu bo są z różnych metod? do tego nie jest pokazana procedura, nie jest opisane czym się one różnią... takie testy zakrawają na manipulację
takie testy zakrawają na manipulację
Nie... czytaj?
PS. Post #108 pokazuje praktyczny test wszystkiego co ciekawe w tym aparacie.
hmm, a ciekawe który z tych bieda-FF będzie lepiej (1 - precyzyjniej, 2 - szybciej) pracował z nową Sigmą 24-105/4,0 ?
Pojawił się jakiś powód, żeby ją kupować do Canona? Większe zaufanie miałbym do C z elką niż do N z Sigmą ;).
Nie... czytaj?
PS. Post #108 pokazuje praktyczny test wszystkiego co ciekawe w tym aparacie.
ja nie kwestionuję jakości matrycy w D610. Tylko gdy widzę wyniki pomiarów chciałbym mieć możliwość ich porównania czy odniesienia do jakiejś bazy. Więc tekst "że nie można porównywać" mnie rozwala. To prawie tak, jakby napisać "że wyniki pomiarów pokazały 20 cm ale nie należy ich porównywać bo użyto nowej (chińskiej) suwmiarki" :)
Pojawił się jakiś powód, żeby ją kupować do Canona? Większe zaufanie miałbym do C z elką niż do N z Sigmą ;).
W sumie racja, ale S jest nowszy i chyba lepszy optycznie. Fakt, droższy... i "nie firmowy"