Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E510 stabilizacja i obiektywy manualne

dobas
17.09.07, 20:53
UUUUUUUUUPS

zanabyłem E510
przysłali wreszcie po 16 dniach oczekiwania

Do kupna aparatu przekonała mnie między innymi stabilizacja obrazu.

Mam szkiełka na m42 na przykład 200 / 2.8
albo 500 / 8

więc pomyślałem sobie tak. jasna dwusetka ze stabilizacją dużo zdziała.

Ale....

no właśnie pierwsze przymiarki jakie robię włączając podgląd IS przy włączonym LV wskazują że nie prawdą jest że stabilizacja matrycy działa bez względu na to jakie założyy szkło. Nie wiem jeszcze czy ja coś pokiłem czy nie ale gdy mam założone 40-150 to IS działa jak należy i niweluje moje pijazckie drgania dłoni.

Gdy zapnę 200 zeissa ..... NIC
NIC
NIC!!
i jeszcze raz nic.

Czy wszyscy wiedzieli o tym od dawna i nikt mi nie powiedział ? :)
Czy jestem pierwszym który odkrył tę tragiczną prawdę

może - i gorąco na to liczę ja coś robię źle dlatego nie zadziałało
Jest ciemna noc i nie ma jak dobrze tego sprawdzić ale boję się najgorszego/

Przy okazji tego tematu, e-510 ma stabilizacje matrycy, czy dzialala by ona takze z obiektywami manualnymi? np po przykreceniu m42? Czy dziala to tylko z obiektywami z ktorymi aparat moze sie komunikowac?

Myślę, bo nie wiem, że ze wszystkimi szkłami będzie działała, ale jak pisze nie wiem.

pozdrawiam
lekko zblazowany
dobas

puciu
17.09.07, 21:10
Niestety jest to smutna prawda, z manualnymi nie działa. Kolega też nabył puchę i się zdziwiliśmy. Było to wyjaśniane, brak przekazania informacji o ogniskowej do korpusu.

Ania_
17.09.07, 21:34
uuuu :|

RadioErewan
17.09.07, 21:38
Jeżeli się nie wyłącza z manualem, to kiedyś to liczył Marek Lewandowski na p.r.f.c (dla Minolty) i wyszło, że włączona stabilizacja daje minimum 1/3 EV, maksimum tyle co ze szkłami przekazującymi informacje o ogniskowej (jak trafić w tą tajną).

Pozdrawiam

dobas
17.09.07, 21:58
Radek, ja Cię nie rozumiem.
Albo jestem zbyt tępy albo za bardzo to skróciłeś

Pozdrawiam
Dobas

RadioErewan
17.09.07, 22:03
Radek, ja Cię nie rozumiem.
Albo jestem zbyt tempy albo za bardzo to skróciłeś

Pozdrawiam
Dobas
Bez wiedzy o ogniskowej przypiętego obiektywu, korpus musi przyjąć arbitralną wartość ogniskowej do pracy IS (jakąbądź). W Pentaxie można wprowadzić ogniskową zapiętego szkiełka i po ptokach.
W Minoltach i jak widać w Olku nie można wprowadzić tej liczby. Jeżeli IS działa, skośny projektant musiał wprowadzić do firmware jakąś z góry założoną jedną wartość ogniskowej.
Marek policzył, jakie będą skutki arbitralnego przyjęcia, że ta ogniskowa to "standard" (50mm). Wyszło mu, że w rozsądnym zakresie ogniskowych zysk będzie od maksymalnego (jak założysz szkło o tej właśnie ogniskowej), po minimalny, wynoszący 1/3 EV, dla bardzo długich lub baaardzo szerokich szkieł.

Poszukam tego artykułu na p.r.f.c

Pozdrawiam

RadioErewan
17.09.07, 22:16
Prosz:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/msg/29a5f9fd68329c09?

dobas
17.09.07, 22:47
Rozumiem dziękuję.

Smutne to odkrycie i na pewno będzie ich więcej.

w każdym razie w ciągu pierwszych nastu minut body zaskoczyło mnie niemiłosiernie....

no cóż jak by człowiek był mądrzejszy to by się nie łudził i nie twierdził
że IS musi działać tak samo bez względu to co się zapnie do body.

Ale dobrze dziś się przynajmniej czegoś nauczyłem

Pozdrawiam i dzięki za kilka słów wyjaśnienia

dobas

pietro77
18.09.07, 05:20
Trzeba mieć nadzieję, że w nowym firmware dorzucą możliwość ręcznego wpisywania długości ogniskowej.
pzdr

Sagarmatha
18.09.07, 08:30
Trzeba mieć nadzieję, że w nowym firmware dorzucą możliwość ręcznego wpisywania długości ogniskowej.
pzdr

Tak by było gdyby aparat był pozycjonowany jako profi. Ale skoro wychodzi E3, ma tą samą matrycę co 510 to trzeba je wyraźnie rozróżnić na rynku.
Olympus chyba kieruje 510 do rynku amatorskiego i nie wiem czy amatorzy w Japonii czy USA używają manualnych szkieł.
Chciałbym się mylić, bo lubię jasne stałki.
Może jakiś apel do Olympusa? :D

RobertW3D
18.09.07, 08:48
Może jakiś apel do Olympusa? :D

Może zrobimy tak jak kiedyś - przygotujemy zbiór pytań i próśb, a RE wręczyłby go komu trzeba? :-)

Jack
18.09.07, 09:27
Może zrobimy tak jak kiedyś - przygotujemy zbiór pytań i próśb, a RE wręczyłby go komu trzeba? :-)Nie jest to już konieczne. Pytanie dotyczące stabilizacji leży sobie grzecznie w Hamburgu i oczekuje, aż stosowne osoby powrócą z urlopu (czyli 27. września).
Pozdrawiam
Jack

Oleryk
18.09.07, 09:48
Noo, to byłoby super :)
U kolego leży 135-ka Zeissa można by z ręki popróbować...
A E-510 kupują nie tylko amatorzy z Japonii, także z Polski czy Rosjii a w tych krajach są jeszcze cale tony niezłych obiektywów.

mathu
18.09.07, 12:13
Moim zdaniem to próżne nadzieje, Olympus nie ma zamiaru dodać nawet tak elementarnych funkcji jak możliwość wyłączenia błyskania lampą przy AF w E-400, nie mówiąc już o potwierdzeniu ostrości, które jest specjalnie zablokowane w software. Była w tej sprawie petycja i ogólnie rzecz biorąc sprawa utknęła na marketingu.

Sagarmatha
18.09.07, 12:28
Witam
Na rynku informatycznym krążą niezależne sterowniki do kart graficznych które odblokowują zablokowane softwarowo możliwości tańszych kart. Może jacyś bogowie informatyki by zrobili niezależny firmware do E Olympusów i problem z głowy.
Ja jestem humanistą i niestety nie pomogę. :D

kisi
18.09.07, 12:50
Witam
Na rynku informatycznym krążą niezależne sterowniki do kart graficznych które odblokowują zablokowane softwarowo możliwości tańszych kart. Może jacyś bogowie informatyki by zrobili niezależny firmware do E Olympusów i problem z głowy.

Heh... Sadze ze to niemozliwe. E510 musialbybyc produktem tak pożądanym jak iPhone wtedy kazdy sie interesuje takim cackiem a złamanie jego firmware'u uznaje jako punkt honoru i dume, a kto zrobi to najpierw ten zgarnia cały splendor.

dobas
18.09.07, 12:50
pietro77 napisał/a:
pzdr

Sagarmatha napisał/a:
Tak by było gdyby aparat był pozycjonowany jako profi

Nie spotkałem jeszcze profesjonalisty który by korzystał z aparatu PROFI i podpinal do tego NRDowskie czy radzieckie szkła :)
Raczej amatorzy zapinaja takie obiektywy profesjonalistę stać na szkła systemowe i znając ich jakość mowa o ZUIKO nie będzie ich zamieniał na analogowe obiektywy :)

Pozdrawiam
Dobas

mathu
18.09.07, 17:10
humaniści zajmowali się m. in. projektowaniem maszyn latających.

Raczej amatorzy zapinaja takie obiektywy profesjonalistę stać na szkła systemowe i znając ich jakość mowa o ZUIKO nie będzie ich zamieniał na analogowe obiektywy
Tylko pytanie jak te Zuiko malują?

lcf
19.09.07, 07:52
Na dodanie obsługi IS dla starszych szkieł w nowszym sofcie raczej bym nie liczył (przynajmniej w najbliższym czasie) - wysyłałem maila odnośnie tej kwestii do Olka w Japonii jeszcze przed zakupem (wspominając przy okazji, że kusi mnie też K10D, który taką opcję posiada :]) i taką odpowiedź dostałem (pod koniec lipca to było):

Thank you for your e-mail and interest in the E-510.

While appreciating your interest, you cannot use the anti-shake
collection with analog lens and the E-510. We don't have a plan
of the firmware at present, either.

Your opinion, however, will be passed on to
our department concerned for our future
guidance.

We are constantly making efforts to improve our products.
Therefore, we are always grateful for customers' opinion.

Thank you.

Best regards,

K. Suemitsu
Customer Support Center
OLYMPUS IMAGING CORP. Tokyo, Japan

Sagarmatha
19.09.07, 08:43
wysyłałem maila odnośnie tej kwestii do Olka w Japonii

To może jakąś akcję zrobimy.
Każdy swoimi słowami napisze do nich maila. Jak będą tak grzecznie odpowiadać to może w końcu zrobią taką możliwość w w nowym firmware. A może jeszcze stałkę 50mm/1.4 nie macro i z autofocusem dałoby się zrobić. Specjalnie dla Sagarmathy. :D Please

grizz
19.09.07, 08:53
A jaki interes Olympus ma w tym by taką zmiane w firmware wprowadzać?

krzychor6230
19.09.07, 08:58
Taki, zeby zadowolic swoich uzytkownikow ewentulanie zachecic przyszlych wiekszymi mozliwosciami body jak i dorownac konkurencji. Pozdrawiam

RobertW3D
19.09.07, 09:03
Taki, zeby zadowolic swoich uzytkownikow ewentulanie zachecic przyszlych wiekszymi mozliwosciami body jak i dorownac konkurencji. Pozdrawiam

Nie dodali tu, bo może chcą dodać tam (E-3 :-D ) aby jeszcze bardziej go wyróżnić :-)

grizz
19.09.07, 09:06
Marginalną grupę użytkowników z byłego bloku sosjalistycznego? ;p

O ile w przypadku pentaxa takie coś ma sens, bo ma pełno szklarni, która pasuje do nowych puszek, bez żadnych przejściówek i pierdółek, to u olka nie ma to sensu....

tymbardziej w e-3

krzychor6230
19.09.07, 09:19
Po czesci przyznaje ci racje ale skoro sami produkują przejsciowki zachecając do eksperymentowania to mogliby nie utrudniac bo z tego co rozumiem to z obietywami z OM-sytemu tez nie dziala stabilizacja. Co do "marginalnego" rynku to dyskusyjna sprawa.

zibi1303
19.09.07, 11:06
Nie zgadzam się że nie ma sensu ani to że nas oleją. Olympus to duża korporacja, a tam jak w gospodarce socjalistycznej są "pięciolatki" itp. Sądzę ze zrobią to, ale z pewnością nie w tym roku.

grizz
19.09.07, 11:16
Taaaa

Wiesz ile więcej ludzi chciało podgląd histogramy w E-1 zaraz po zrobieniu zdjęcia - bez potrzeby klikania?

Zrobili?

No własnie.

dobas
19.09.07, 11:16
IMHO i Grizz i krzychor6230 Macie rację

z jednej strony Co Olkowi po takiej zmianie. Tak liczyłem na to że użyję Zeissa 200 2.8
a tak, muszę kupić 50 - 200 Nie da się ukryć że olympus wyszedł na tym lepiej niż ja bo mam u nich kolejny produkt do kupienia tak samo będzie z jakimś kombinowaniem z obiektywami macro itp itd.

Z drugiej strony Olek nie jest tak cięty na sprzedaż szkieł jak Nikon czy Canon. Mają system otwarty Nie walczą drapieżnie o klienta, Zawsze pozawalają Ci na zakup szkła 4/3 jakiejś innej firmy która weszła w system. Dodatkowo wypuścili przejściówki do OM
więc mogli by zrobić ukłon w stronę tych co je kupili...

I może to wiele dać na dłuższą metę. Choćby fakt, ze często może to zaważyć na wyborze lustrzanki

pozdrawiam
Dobas

zibi1303
19.09.07, 11:33
Odnoszę wrażenie że podejście Olympusa do tych spraw sie powoli zmienia i aktualizacje firmware będą częstsze. A co do obiektywów to jednak jest sporo z dawnych OM itd. Natomiast zmiana w firmware to najtańszy sposób na zwiększenie funkcjonalności.

ziemia01
19.09.07, 13:11
Natomiast zmiana w firmware to najtańszy sposób na zwiększenie funkcjonalności.
nie jest on chyba aż tak tani. Gdzieś kiedyś było ile kosztuja godzina pracy informatyka na firmwarem :D

zibi1303
19.09.07, 14:13
to jest równe lub bliskie zeru jak to podzielisz na liczbę sprzedanych aparatów. nawet gdbyś przyjął ( co jest wariactwem) że godzina kosztuje ok 200$ to przy sprzedaży 100 aparatów koszt wyniesie ok 2$, a usprawnienie aparatu może zaowocować dodatkowa sprzedażą setek aparatów

dzemski
19.09.07, 15:26
Tak, potwierdzenia ostrości bardzo brakuje, a można by to zrobić bardzo prosto.

Ludzie którzy chcą mieć piękne, plastyczne zdjęcia używają starych analogowych szkieł. Samo Zuiko D to za mało do czegoś takiego.

Jack
1.10.07, 15:48
Już po urlopie, a ja dostałem odpowiedź, że stabilizacja działa ze wszystkimi obiektywami CzteryTrzecie, jednak w przypadku obiektywów Leica, stabilizator optyczny w obiektywie należy wyłączyć.
W przypadku obiektywów manualnych, gdzie nie ma możliwości zapodania systemowi IS właściwej ogniskowej, skuteczność działania stabilizatora może być znikoma, lub żadna, czyli teoria RE+ML, że skuteczność IS przy manualnych szkłach jest na poziomie 2/3 EV jest jak najbardziej poprawna. Najprawdopodobniej E-510 nie zostanie uzupełniony o funkcję manualnego wprowadzenia ogniskowej, jak w Pentaxie.

Pozdrawiam
Jack

KaarooL
1.10.07, 16:48
zibi:

firmware to program... jeśli w kodzie zmieniają lub dodają jakąś funkcję, muszą przetestować jak oddziałuje na resztę i czy nic się nie sypie. pewnie dlatego wypuszczenie jednej aktualizacji softu aparatu idzie w dziesiątki czy nawet setki tysięcy zielonych (tak słyszałem).

pewnie dlatego nie doczekaliśmy się histogramu w E-1 i nie będzie wielkich rewelacji do nowych budżetowych aparatów, bo to rozdziały zamknięte. stawiam na to, że OLEK już myśli jak zawalczyć na wiosnę.

zibi1303
2.10.07, 11:03
hehe ;) KarooL ja jestem programistą ;) i dłużej niż myślisz... Wiem co to jest program i firmware. Natomiast koszty wypuszczenia wersji są spore dlatego że tam koszty wszystkiego są na innym poziomie niż tutaj,aa i nie tylko koszty ale i marże też ;) .
Rzadkie wypuszczanie aktualizacji firmware nie są podyktowane kosztami czy problemami technicznymi, a raczej pewnymi praktykami dużych korporacji, oraz bezwładem instytucji. Tu każda zmiana musi być 100 razy potwierdzona, sprawdzona i zaakceptowana.

kisi
2.10.07, 11:12
Podobnie jak zibi uwazam ze bardziej chodzi o politykę firmy. Po co wprowadzac cos w modelu ktory jest juz na rynku skoro nowszy bedzie to miał a zawsze bedzie mozna napisac jako PLUS nowego modelu w stosunku do poprzednika :)

KaarooL
2.10.07, 11:27
zibi:
no to szacuneczek, pewnie na kasie leżysz bo teraz jest złoty czas na magików od C#, Javy lub chociażby Delphi...

kisi:
mnie wykańczało klikanie batonów coby Dziadek pokazał histogram. tak ze 300 razy dziennie i miałem wszystkiego dosyć. ten model pożyje jeszcze ze cztery lata i ludzie zajadą te dwa przyciski a przy okazji siebie.

Koriolan
2.10.07, 13:38
to jest równe lub bliskie zeru jak to podzielisz na liczbę sprzedanych aparatów. nawet gdbyś przyjął ( co jest wariactwem) że godzina kosztuje ok 200$ to przy sprzedaży 100 aparatów koszt wyniesie ok 2$, a usprawnienie aparatu może zaowocować dodatkowa sprzedażą setek aparatów

200$ za godzinę pracy- czyli obecnie jakieś 550 PLN ?? Toz to drobne. Pracowałem w firmie ( w Gdańsku) która miała wyższe stawki kosztorysowe dla klientów już kilka lat temu. I nie chodziło o prawników :)). Ile płaciła ludziom to już inna sprawa.

majkelx
2.10.07, 14:21
Każda zmiana softu jest ryzykowna i ileś tam kosztuje. Możemy się spodziewać co najwyżej:
1. Poprawek błędów
2. Dostosowania do nowego osprzętu (ażeby ten nowy osprzęt się sprzedawał)
3. W rzadkich przypadkach rozszerzeń funkcjonalnych i to tylko do modeli które są w sprzedaży jeżeli to rozszerzenie ma wartość marketingową.

zibi1303
2.10.07, 14:56
KarooL niestety nie leżę :( i choć nie zarabiam mało jak na nasze warunki mam rodzinę na utrzymaniu i wydatków więcej niżbym sobie życzył. Dlatego nie jest tak wesoło. A co do programowania, to specjalizuję się w C, C++, Znam C# czy Jave ale już mniej w tym pisałem. Zajmowałem sie oprogramowaniem wykorzystującym bazy danych. Stąd tez znam dobrze niemal wszystkie rodzaje baz danych. Na zachodzie to bym zarabiał, ale nie tu.