PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki Obiektyw do fotografowania nieruchomości

Moskit1980
6.10.13, 21:44
Witam
Zawodowo zajmuję się sprzedażą nieruchomości i potrzebuje porady,
mam korpus E510 obiektyw kit 14-42 - chciałbym zakupić obiektyw szerokokątny,
proszę o poradę i możliwie nie przepłacić, budżet proporcjonalnie do jakości
fotografie większych mieszkań wewnątrz, ale również pokoi hotelowych 20-26m2,
oraz nieruchomości z zewnątrz typu spory dom, ewentualnie hotel.

Przepraszam za amatorszczyznę - wcześniej nie potrzebowałem tej umiejętności dziś potrzebuje.
Liczę na wyrozumiałość i szczere doradztwo.

Serdecznie pozdrawiam

luc4s
6.10.13, 21:49
Jak budżetowo, to ZD9-18 + dobry statyw + nauka robienia HDRów, ew. szyna do panoram i nauka ich robienia.

Moominek
6.10.13, 22:10
Albo Samyang 7,5 i do tego jak wyżej, plus soft - można sklejać panoramy sferyczne lub obfocić całe pomieszczenie w trzech-czterech ujęciach. Dobas coś takiego robi o ile dobrze kojarzę, robi też głowice (sorry za "product placement";)). Z zewnątrz powinien wystarczyć 14-42, ew. plus składanie mini panoramy.

osiem1984
6.10.13, 23:39
Ja również polecam rybie oko. MOże dac ciekawe efekty.

pers
7.10.13, 00:02
Oj ale rybie oko może zakłamać rzeczywistość wiec nie wiem czy jest takie odpowiednie do tego typu zdjęć. Tu nie chodzi o ciekawe efekty tylko o pokazanie rzeczywistości. Nie wiem też czy jest czas na ślęczenie przy obróbce...

cissic
7.10.13, 00:15
ZD 9-18 spełni wszelkie Twoje oczekiwania. Jeśli ma być niedrogo to poszukaj sztuki z drugiej ręki. Polecam

Jaack
7.10.13, 01:15
Ja również polecam rybie oko. MOże dac ciekawe efekty.

Później klient będzie się pytał czy ten dom ma krzywe ściany. ;-)

Jedyne rozsądne wyjście to ZD 9-18. Przyda się też umiejętność robienia HDR.

Ziootek1971
7.10.13, 09:53
W 100% zgadzam się z Jaackiem i cissiciem. Sam do fotografowania nieruchomości używam ZD 9-18. Jak na razie to szkło sprawdza się w tej roli znakomicie. Polecam fotografowanie w HDR. Do składania HDR - w mojej przynajmniej opinii - świetnie nadaje się Machinery HDR (ja używam wersji Natural HDR). Do tego jeszcze - tak jak napisał luc4s - przyda się solidny statyw. Mile widziana jest też poziomica. Życzę powodzenia

MAF
7.10.13, 10:23
Tak jak koledzy doradzają. 9-18, najlepiej używany, i program do HDR.

Ja używam SNS-HDR (http://www.sns-hdr.com/gallery.html), ale Machinery HDR też jest dobry.

Ewentualnie jakby Ci się trafił 11-22 tanio to też można spróbować, ale jednak 9-18 będzie miał dużo większy kąt widzenia.

Do architektury przydatny może jeszcze być program: DxO ViewPoint (http://www.dxo.com/intl/photography/dxo-viewpoint), to samo można zrobić też w GIMPie, ale tutaj jest łatwiej, tyle że drożej. W sumie tylko się pobawiłem trialem, ale faktycznie było szybko i prosto.

Krystyna1975
7.10.13, 10:36
Witam
mam korpus E510 obiektyw kit 14-42 - chciałbym zakupić obiektyw szerokokątny,
proszę o poradę i możliwie nie przepłacić, budżet proporcjonalnie do jakości
fotografie większych mieszkań wewnątrz, ale również pokoi hotelowych 20-26m2,
oraz nieruchomości z zewnątrz typu spory dom, ewentualnie hotel.

Przepraszam za amatorszczyznę - wcześniej nie potrzebowałem tej umiejętności dziś potrzebuje.
Liczę na wyrozumiałość i szczere doradztwo.

Serdecznie pozdrawiam

W zasadzie forumowe koleżeństwo się już wypowiedziało i to prawidłowo, bo fotografowanie nieruchomości ma swój jasno określony cel - zainteresować i przyciągnąć klienta, żeby kupił oferowaną na sprzedaż nieruchomość. Niech Cię ręka boska broni przed kupieniem do tego celu "rybiego oka". Fotografia użytkowa to nie miejsce na artystyczne ekscesy! Owszem, ten obiektyw ma szeroki kąt widzenia, ale do zawodowego fotografowania nieruchomości się absolutnie nie nadaje. Zrób tak jak Ci tu poradzono - kup używany ZD 9-18 f/4-5.6. Aktualnie są po dość atrakcyjnych cenach.

Pozdrawiam i życzę sukcesów

MAF
7.10.13, 12:09
W zasadzie forumowe koleżeństwo się już wypowiedziało i to prawidłowo, bo fotografowanie nieruchomości ma swój jasno określony cel - zainteresować i przyciągnąć klienta, żeby kupił oferowaną na sprzedaż nieruchomość. Niech Cię ręka boska broni przed kupieniem do tego celu "rybiego oka". Fotografia użytkowa to nie miejsce na artystyczne ekscesy! Owszem, ten obiektyw ma szeroki kąt widzenia, ale do zawodowego fotografowania nieruchomości się absolutnie nie nadaje.

Tyle że tutaj chyba nikt nie miał na myśli żeby zostawić taki pokrzywiony obrazek z rybiego oka. Przynajmniej ja tak zrozumiałem że używamy fisha, a potem prostujemy.

MARSCooL
7.10.13, 12:11
Tak z doświadczenia to takie 14-15mm z FF by się przydało, co daje 7mm w naszym systemie. Inaczej trochę dużo roboty.

Mirek54
7.10.13, 12:18
Witam

Zlec takie zabawy zawodowemu fotografowi.
Az sie boje pytania o sprzatanie pomieszczenia przygotowanego do sprzedawania.Czy moze sam nie ogarniasz tego mietla.

Krystyna1975
7.10.13, 12:24
Zlec takie zabawy zawodowemu fotografowi.

Obawiam się, że pracowałby wyłącznie na tego fotografa :( Dla niego juz pensji by nie starczyło.

---------- Post dodany o 12:24 ---------- Poprzedni post był o 12:22 ----------

Przynajmniej ja tak zrozumiałem że używamy fisha, a potem prostujemy.

Kompletnie irracjonalne działanie.

BBartek
7.10.13, 12:25
Ponieważ wykonuję podobny rodzaj zdjęć, tym samym korpusem, poprę kolegów.
Obiektyw 9-18, do tego dobry statyw i staraj się trzymać poziom-aparatu. Niekiedy jak za mocno pochylisz obiektyw w dół lub podniesiesz w górę i będziesz potem prostował perspektywę w jakimś programie to stracisz proporcje obiektów. Dodatkowo proponuję zakupić pilota, to bardzo pomaga i nie ma strachu, że przy składaniu hdr, aparat jednak lekko się poruszył. Potem pomyślałbym o mocnej lampie i kolorowych foliach korekcyjnych- nie musi być systemowa. Masz czas na manualne ustawienia - temat nie ucieknie.

Pozdrawiam BBartek

Mirek54
7.10.13, 12:32
Obawiam się, że pracowałby wyłącznie na tego fotografa :( Dla niego juz pensji by nie starczyło.

Makler handlujacy zawodowo nieruchomosciami wszystki pierdoly zleca innym firmom.Tak rozumiem prace maklera.On musi miec czas i spokojna glowe tylko dla klijenta kupujacego nieruchomosc.
Jakos nie widze maklera biegajacego z aparatem i obrabiajacego fotki na kompie(na PS-musi miec rachunek),do tego z wiadrem sciera i miotla.Bo w mysl zasady Twojej to na sprzataczke bedzie robil i pensji dla niego juz nie starczy.

Makler ma procenty od sprzedarzy a nie stala pensje-jesli juz o pensji mowa.

Krystyna1975
7.10.13, 12:40

Nie łap mnie za słówka, proszę. Pisząc pensja miałam na myśli wynagrodzenie uzgodnione w umowie. Niektórzy mają też własne biura nieruchomości - prowadzą działalność gospodarczą w tym zakresie. Nie wszyscy są agentami na umowach cywilnoprawnych.

Ziootek1971
7.10.13, 12:42
Co do pilota - jeżeli się nie mylę, to chyba korpusy E-systemu mają wstępne podnoszenie lustra (a przynajmniej miał tę funkcję E-500 i E-30), co jest w menu oznaczone jako "anti shock" zdaje się. Ustawia się na 5 sekund i "gra muzyka". Co do lampy - w przypadku HDR to raczej nie ma potrzeby korzystania z niej

pers
7.10.13, 12:49
Makler handlujacy zawodowo nieruchomosciami wszystki pierdoly zleca innym firmom.Tak rozumiem prace maklera.On musi miec czas i spokojna glowe tylko dla klijenta kupujacego nieruchomosc.
Jakos nie widze maklera biegajacego z aparatem i obrabiajacego fotki na kompie(na PS-musi miec rachunek),do tego z wiadrem sciera i miotla.Bo w mysl zasady Twojej to na sprzataczke bedzie robil i pensji dla niego juz nie starczy.

Oj Mirku, widać, że mało wiesz o tym biznesie. Ja miałem okazję być w sporej agencji pośrednictwa nieruchomości w Szwajcarii na praktyce i jednym z obowiązków pracowników było robienie zdjęć.

osiem1984
7.10.13, 12:59
Nie chodzi o to by użyć rybiego oka i oddać klientowi fotke z pokrzywionymi ścianami ale o to, by wyłuskać odpowiednio szeroki kąt a same ściany wyprostować. W przypadku pomieszczeń, gdzie tych linii nie ma tak dużo nie powinno to stanowić większego problemu. Co więcej macie tutaj nawet na forum kursy Saboora, który pokazuje jak wykorzystując fajne narzędzia sobie z tym poradzić. Chyba zbyt dosłownie co niektórzy potraktowali to "rybie oko". Ciekawy efekt w tym przypadku = naprawdę szeroki kąt.

Krystyna1975
7.10.13, 13:08
Nie chodzi o to by użyć rybiego oka i oddać klientowi fotke z pokrzywionymi ścianami ale o to, by wyłuskać odpowiednio szeroki kąt a same ściany wyprostować. W przypadku pomieszczeń, gdzie tych linii nie ma tak dużo nie powinno to stanowić większego problemu. Co więcej macie tutaj nawet na forum kursy Saboora, który pokazuje jak wykorzystując fajne narzędzia sobie z tym poradzić. Chyba zbyt dosłownie co niektórzy potraktowali to "rybie oko". Ciekawy efekt w tym przypadku = naprawdę szeroki kąt.

Nie wydaje mi się, żeby broker nieruchomości miał czas na "zabawy" w PSie czy jakimkolwiek innym programie do edycji. Oni zazwyczaj uzywaja kompaktów i pracują na jpgach.

Ziootek1971
7.10.13, 13:23
Większość agencji (zwłaszcza tych ogólnopolskich) współpracuje z fotografami - szczególnie przy ofertach "na wyłączność". W przypadku pozostałych ofert bywa różnie. Widziałem zdjęcia robione przez agentów - nie porażają jakością, oj nie.

Bodzip
7.10.13, 13:43
Tu trzeba rozgraniczyć:
- albo szybko sprzedać chałupę - więc pstryki byle jakie, oczywiście im lepsze tym lepiej (tfu, masło maślane wyszło). Wiadomo, że klient i tak przyjedzie obejrzeć nim kupi.
- albo to ma być dopieszczone zdjęcie np. pokoju hotelowego, który był, jest i będzie - a jakość zdjęcia ma przyciągnąć potencjalnego klienta

gietrzy
7.10.13, 13:53
Tu trzeba rozgraniczyć:

Według autora pytania (post #1) w grę wchodzi rozwiązanie budżetowe. Kiedyś linkowałem profile korekcyjne w odpowiednim wątku dla Samyang 7.5mm/3.5, całkiem fajne efekty dają te profile. Mini puszkę można kupić dzisiaj za grosze.
Innymi słowy: fufu + Samyang 24 TSE kosztuje - jak rozumiem - zbyt dużo.

BBartek
7.10.13, 17:01
Co do pilota - jeżeli się nie mylę, to chyba korpusy E-systemu mają wstępne podnoszenie lustra (a przynajmniej miał tę funkcję E-500 i E-30), co jest w menu oznaczone jako "anti shock" zdaje się. Ustawia się na 5 sekund i "gra muzyka". Co do lampy - w przypadku HDR to raczej nie ma potrzeby korzystania z niej
Oczywiście przy hdr-e nie ma sensu stosować lampy. Zakładam, że oświetlenie we wnętrzu zostało zaprojektowane lub zaaranżowane, ma nadawać odpowiedni klimat. Ale czasami oświetlenie jest niejakie jedna żarówka, albo nie ma go wcale, bo np. mieszkanie ma odcięty prąd.
A pilota poleciłem dla tego, ponieważ udało mi się naciskając spust, poruszyć cały statyw, albo zahaczyć nogą. Ale ja, jestem wyjątkową niezdarą.

Mirek54
7.10.13, 18:29
Oj Mirku, widać, że mało wiesz o tym biznesie. Ja miałem okazję być w sporej agencji pośrednictwa nieruchomości w Szwajcarii na praktyce i jednym z obowiązków pracowników było robienie zdjęć.

Pracownik ma robic to co kaze pracodawca.
W tekscie jest napisane wyraznie,ze gostek zajmuje sie zawodowo,a nie jest zatrudniony u maklera.To taka drobna roznica.
Ps.Nie lapie za slowka.Czytam to co jest napisane.

Ziootek1971
7.10.13, 19:13
Oczywiście przy hdr-e nie ma sensu stosować lampy. Zakładam, że oświetlenie we wnętrzu zostało zaprojektowane lub zaaranżowane, ma nadawać odpowiedni klimat. Ale czasami oświetlenie jest niejakie jedna żarówka, albo nie ma go wcale, bo np. mieszkanie ma odcięty prąd.
A pilota poleciłem dla tego, ponieważ udało mi się naciskając spust, poruszyć cały statyw, albo zahaczyć nogą. Ale ja, jestem wyjątkową niezdarą.
Potrącić statywu jeszcze mi się nie zdarzyło (wszystko jeszcze przede mną), ale tak się ustawić, że "kawałek mnie" wszedł w kadr i owszem. Dobrze, że zauważyłem to na miejscu przeglądając zdjęcia na wyświetlaczu aparatu i mogłem ujęcie powtórzyć. Co do oświetlenia, to faktycznie różnie bywa...