PDA

Zobacz pełną wersję : witam posiadam wtyczke nik software do LR



macieknr1
30.09.13, 12:18
witam posiadam wtyczke nik software do LR i zastanawiam sie jak teraz zaimportowac zdjecia z dysku zewnetrznego aby po odpieciu dysku nadal miec mozliwosc edycji zdjeci (za pomoca wtczek ) ?, prosze o pomoc .

epicure
30.09.13, 12:50
Skopiuj sobie zdjęcia z dysku zewnętrznego na dysk komputera i zaimportuj je jeszcze raz.

macieknr1
30.09.13, 12:57
serio to jedyne wyjscie, posiadam okolo 1 tb zdjec wiec sam rozmiesz

epicure
30.09.13, 13:01
Nie znam sposobu na obróbkę zdjęć bez dostępu do nich.

hades
30.09.13, 13:39
LR 5 umożliwia edycje zdjęć bez fizycznego dostępu do RAW, ale wątpię czy wtyczki potrafią to wykorzystać. LR generalnie renderuje na bieżąco korzystając z RAW. Podejrzewam, że wtyczki potrzebują fizycznie RAW-a, a raczej jakieś jego pośredniej wersji by dokonać stosownych zmian i zwrócić ją do LR.

---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post był o 14:36 ----------


Skopiuj sobie zdjęcia z dysku zewnętrznego na dysk komputera i zaimportuj je jeszcze raz.

Niekoniecznie, można zmienić miejsce przechowywania wcześniej zaimportowanych i edytowanych RAW, np. trzymać je na dysku zewnętrznym i okazjonalnie podpinać. Wystarczy zrobić synchronizacje miejsca składowania by nie stracić ustawień edycyjnych. LR renderuje miniaturki i one często są dostępne w podglądzie, bez dostępnych plików RAW, ale w starszych niż LR 5 wersjach są nieedytowalne.

macieknr1
30.09.13, 13:40
dziekuje tez niestety tak mi wychodzi ;/ z tego co widze mysllem, ze moze ja popelnilem blad przy imporcie . "Niekoniecznie, można zmienić miejsce przechowywania wcześniej zaimportowanych i edytowanych RAW, np. trzymać je na dysku zewnętrznym i okazjonalnie podpinać. Wystarczy zrobić synchronizacje miejsca składowania by nie stracić ustawień edycyjnych. LR renderuje miniaturki i one często są dostępne w podglądzie, bez dostępnych plików RAW, ale w starszych niż LR 5 wersjach są nieedytowalne. " czyli jaki rodzaj importu mi proponujesz . Mianowicie mam okolo 1 tb zdjec na zewnetrznym dysku mysle o urzyciu opcji Add w LR 5 . Chcialbym miec dostec do zdjec i edycji ich w samym LR oraz przy podpietmy dysku mozliwosci edycji ich za pomoca wtyczek ?

hades
7.10.13, 22:25
Mam wersje 4.4. Importuje w trybie Add. Jeśli z podpinanego dysku w trakcie importu wygeneruje sobie podgląd, np. 1:1 dla całego folderu to mogę podglądać (nie edytować) to co mam w LR po odpięciu dysku. Lightroom składuje podglądy w folderze na dysku lokalnym (oczywiście można się uprzeć na jakimś okazyjnie podpinanym, ale nie wiem czy się LR uruchomi). W ten sposób otrzymuje coś w rodzaju stykówek/przeglądówek z dysku zewnętrznego. Potrzebuje coś wyeksportować, podpinam dysk. Z tego co pamiętam LR 5 umożliwia edycje bez dostępu do RAW-a, ale eksport jest raczej realizowany już z podpiętym dyskiem z RAW-ami. Czy wtyczki będą się tak zachowywały? Musisz sprawdzić. Podejrzewam, że pod podpięciu dysku wszystko będzie działało tak jak z folderem na lokalnym dysku.