PDA

Zobacz pełną wersję : Zakupy na lato (filtry)

Madzia
14.04.04, 09:45
Czytając Wasze posty zamówiłam do C-5050 tuleje od Fototipa. Teraz przyszedł czas na filtry. Po wnikliwej lekturze wypowiedzi na forum wiem, że warto kupić filtry Hoya...ale jakie? Chciałam polaryzacyjny i uv, lecz kompletnie nie wiem co wybrać. Mam nadzieję, że jakaś dobra duszyczka mi pomoże. Znalazłam takie filtry wchodząc na ten baner migający u góry (fotozakupy.pl). Czy ktoś tam zamawiał i czy wszystko grało? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ciepło i wiosennie:)
-Hoya PL-CIR 52mm HMC
-Hoya PL-CIR 52mm HMC SUPER
-Hoya PL-CIR 52mm STANDARD
-Hoya UV(0) 52mm HMC
-Hoya UV(0) 52mm HMC SUPER
-Hoya UV(0) 52mm SERIA G
-Hoya UV(0) 52mm STANDARD

Ewci@
14.04.04, 13:05
Cześć Madzia więc co do filtrów to seria HMC wydaje sie być godna polecenia chociaż sama mam najprostsze filtry Hoya i w zupełnosci mi wystarczą tz Polar Standard i UV seria G, z jedną róznica....moje filtry maja 58mm gdyz używałam je wczesniej w lustrzankach, teraz jestem na etapie filtrów kolorowych......

Co do fotozakupy.pl no cóż zamówiłam u nich 26 marca akcesoria do C - 750 i do dnia dzisiejszego nie dostarczono mi tych poroduktów ale są na tyle uczciwi, że zadzwonili do mnie, iż moje zamówienie nie może być zrealizowane najpierw w ciagu 2 tyg a potem okazało się , że w ciągu 4 tyg...wiec zamówienie odmówiłam. Ale - dla porównania - złożyłam zamówienie w firmie foto - net.pl i to samo, tam jest jeszcze gorzej nikt cię nie informuje o niczym nawet na ponaglające maile nie raczą odpowiedzieć ...na zamówienie czekam już 3 tyg , w piatek pisze do nich ostatniego maila z odmową zamówienia. Teraz zamówiłam w sklepie foto - tip.pl szczycą się bardzo szybkim terminem realizacji, no cóż na razie czekam 3 dzień....poczekam jeszcze 2 dni i zobaczymy ( bo maksymalny czas realizacji to 5 dni roboczych )

Madzia jeśli jednak mieszkasz w okolicy gdzie jest giełda fotograficzna to ja polecam to miejsce jako żródło zakupu filtrów, ja tam jak na razie kupiłam wszystkie i są OK i ceny równiez konkurencyjne :) i czas realizacji natychmiastowy :lol:

(A)rturo
14.04.04, 17:43
Co do filtrow to zjedz kilka postow nizej i przeczytaj moj temat
Za kilka dni na stronie bedzie test filtrow
A co dosteopnosci filtrow: To nawala producent a nie sklep - sam czekalem na filtry kilka dobrych tygodni

Ewci@
14.04.04, 18:23
Arturo ja czekałam na tulejkę, redukcje i dekielek o filtry nawet nie pytałam :wink:

yacek
15.04.04, 08:29
Arturo , słoneczko coraz ładniejsze , wiec jak możesz dawaj ten teścik filterków jak najszybciej :)

(A)rturo
15.04.04, 20:18
No juz c750 test jest..
Teraz pisze sie test UV i Polarow.. Jutro pojde w plener potestowac polarki

GieKa
15.04.04, 21:09
Czy filtr polaryzacyjny Marumi z tej strony:
http://www.obiektywy.pl/cennik.asp?nkategorii=44&nproducenta=67
to dobry wybór?

erloy
22.04.04, 00:05
... złożyłam zamówienie w firmie foto - net.pl i to samo, tam jest jeszcze gorzej nikt cię nie informuje o niczym nawet na ponaglające maile nie raczą odpowiedzieć ...na zamówienie czekam już 3 tyg , w piatek pisze do nich ostatniego maila z odmową zamówienia. Teraz zamówiłam w sklepie foto - tip.pl szczycą się bardzo szybkim terminem realizacji... :lol:

Zamawialem w tych 2 sklepach: w foto-tipie tulejke, w foto-necie filtr. Ten drugi omijaj szerokim lukiem. Zamowienie zlozylem w srode 17 marca, w sobote mialem tulejke z foto-tipa w domu a na filtr z foto-netu czekam do tej pory. Na maile nikt nie raczy odpisac.

Ewci@
22.04.04, 13:58
No tak ja w końcu wszystko na giełdzie kupiłam...najszybciej, ceny identyczne jak w sklepach internetowych i bez zbędnego tłumaczenia, że przed 1 maja transport jest niemozliwy gdyż teraz wszystie firmy wszystko sprowadzają z zagranicy :roll:

tom soyer
1.11.04, 15:15
chcialbym was prosic o rade
otoz: ja mam oly750, moj kuzyn Z1.
Po pierwsze: kiedy taki filtr polaryzacyjny sie sprawdza? w jakich sytuacjach go wykorzystywac i co on przynosi? czy zima tez sie przydaje?:)
Jesli chcielibysmy dokupic takie polary jakiego producenta byscie radzili wybrac i gdzie szukac tego sprzetu? Pewnie trzebaby dokupic jeszcze tuleje. Nie bardzo tez orientuje sie jak to jest z dopasowaniem do aparatu tulei i filtra - czy do 750 jest tylko jedna tuleja? jak szukac filtra pasujacego do tulei/aparatu?

bede bardzo wdzieczny za odp na ten ogrom moich pytan. :)

serdecznie pozdrawiam

(A)rturo
1.11.04, 15:34
tom soyer: a byles na naszej stronie?

tom soyer
1.11.04, 15:44
tom soyer: a byles na naszej stronie?

bylem bylem - to pierwsze co zrobilem :) (moze jednak nie znalazlem wszystkiego co jest do dyspozycji???)
znalazlem jaka tuleja i filtr sa dedykowane. jestem ciekaw czy jest wiekszy wybor. czy to musi byc cla-4? czy filtr musi byc kupowany z tuleja od tego samego producenta?
co do zastosowan polara to nie znalazlem zbyt duzo. oprocz stadardowych efektow (woda, szyba, niebo) chcialbym sie dowiedziec czy polary maja tez inne zastosowania, czy pomagaja w czyms aparatowi w szybszym lub poprawniejszym zlapaniu nastaw przy preselekcji.
czym rozni sie polar liniowy od okraglego?

interesowalby mnie tez statyw ale niestety moje ograniczenia to:
- jak najmniejsza wielkosc po zlozeniu (po rozlozeniu nie musi byc wielki - powiedzmy 50..100cm)
- cena
moglby to byc chyba tez monopod ktory np daloby sie wbic w ziemie (myslalem juz o przerobieniu starego parasola :x :o )