Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka przejściówka/adapter do Olympus PEN E-PL1?

Royal
6.09.13, 11:32
Witajcie.
Jestem posiadaczem aparatu Olympus PEN E-PL1 i ostatnio w moich rękach przypadkowo znalazł się obiektyw PENTACON auto 4/200 MC.
Chciałbym w jakiś sposób te dwa sprzęty połączyć. Co musze kupić? ;)

adambieg
6.09.13, 11:38
Witajcie.
Jestem posiadaczem aparatu Olympus PEN E-PL1 i ostatnio w moich rękach przypadkowo znalazł się obiektyw PENTACON auto 4/200 MC.
Chciałbym w jakiś sposób te dwa sprzęty połączyć. Co musze kupić? ;)

Musisz kupić taki adapter:

http://www.infoto.pl/adaptery-bagnetowe/adapter-bagnetowy-micro-4-3-m42-10s

Oczywiście link do przypadkowej firmy, poszukaj na alledrogo. Można czasem trafić za 40-50 zł.

Royal
6.09.13, 16:47
Bardzo dziękuję ;) A czy w tym wypadku serio warto płacić więcej, czy wystarczy jakiś najtańszy? Rozpiętość przedziału cenowego jest dosyć duża. Najtańszy na allegro jest już za 59 zł. http://allegro.pl/adapter-m42-micro-4-3-wysoka-jakosc-i3517925859.html Wystarczy?

Jd
8.09.13, 21:56
Ten z allegro wyglada przyzwoicie na zdjeciu , ale jaki bedzie w rzeczywistości? Producent raczej no name. Ten proponowany przez @adambieg firmy KiWi jest całkiem przyzwoity a cena nie wygórowana no i firma znana z dobrych produktów. Decyzja należy do Ciebie. Ja odżałował bym te 30 zł i kupił ten droższy.

realnasty
8.09.13, 22:48
Ten adapter to jeden kawałek metalu, wiec moim zdaniem nie ma za bardzo możliwości, by egzemplarze różniły się jakością. Sprzedawcy wykorzystują nasz schemat myślenia drogie = dobre i naciągają nas na ciężką kasę. Ja kupiłam taki adapter na eBay za 20 zł razem z przesyłką z Hongkongu. Jest identyczny jak te ze zdjęć z Allegro i bardzo dobrze mi służy.

adambieg
8.09.13, 23:12
Ten adapter to jeden kawałek metalu, wiec moim zdaniem nie ma za bardzo możliwości, by egzemplarze różniły się jakością. Sprzedawcy wykorzystują nasz schemat myślenia drogie = dobre i naciągają nas na ciężką kasę. Ja kupiłam taki adapter na eBay za 20 zł razem z przesyłką z Hongkongu. Jest identyczny jak te ze zdjęć z Allegro i bardzo dobrze mi służy.

Popieram, ja mam wyrób no name. Wygląda jak zrobiony przez znajomego tokarza po godzinach za przysłowiową flaszkę, ale doskonale spełnia swoją rolę.

Jack
9.09.13, 00:00
Ten adapter to jeden kawałek metalu, wiec moim zdaniem nie ma za bardzo możliwości, by egzemplarze różniły się jakością. ...Nie tak do końca. Kupiłem sobie tani adapterek do moich starych obiektywów Minolta MD i nie mogę ustawić ostrości na nieskończoność. Czyli taki "zwykły" kawałek metalu musi być starannie wykonany.

Jd
9.09.13, 07:44

Ja też kupowałem na Ebay ale jest jeden problem - czas oczekiwania. Co do jakości to Jacek ma rację .:)
Nie wszystko złoto co się świeci.

Mirek54
9.09.13, 10:49
Nie tak do końca. Kupiłem sobie tani adapterek do moich starych obiektywów Minolta MD i nie mogę ustawić ostrości na nieskończoność. Czyli taki "zwykły" kawałek metalu musi być starannie wykonany.

Moze odkrec te trzy wkrety i jesli jest tam podkladka to ja wyjmij,chyba ze jest bez regulacji ten adapter:roll:99570a zreszta sam wiesz co zrobic

cissic
9.09.13, 13:04
proponuję jednak troszkę droższy adapter, ale nie najdroższy ;)

---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post był o 13:00 ----------

Moze odkrec te trzy wkrety i jesli jest tam podkladka to ja wyjmij,chyba ze jest bez regulacji ten adapter:roll:a zreszta sam wiesz co zrobic

A czy przypadkiem do Minolty MD nie trzeba mieć przejściówki z soczewką aby ostrzył na nieskończoność? Tak jak to ma miejsce z Canonowskim FD?