Zobacz pełną wersję : Zamiana PENa na XZ... doradźcie proszę
Zaczynam się zastanawiać...
Marzyłam o aparacie z wymienną optyką, kupiłam mojego E-PL3 niespełna dwa lata temu, ciesząc się że w końcu będę mogła fotografować "naprawdę" ;)
Jednak życie płata figle i okazuje się że zupełnie nie mogę znaleźć na to czasu, ani pieniędzy przyznam. Nie rozgryzłam jeszcze mojego aparatu do końca mimo tak długiego upływu czasu. Wiecie - rodzina, dzieci, dom, obowiązki - mimo szczerych chęci nie mam kiedy... na fajne szkiełka mnie nie stać, kitowy obiektyw nie wystarcza w pełni.
Na forum też zaglądam z doskoku. Wiem, że część z Was pewnie nie rozumie o czym piszę, ale naprawdę jestem w takiej sytuacji głównie z pewnego powodu, ale o tym nie będę tu Wam pisać.
Doradźcie mi prosze czy to ma sens... ? Z tego co czytam ten zaawansowany kompakt jest całkiem niezły.
Aparat jest w mom życiu odkąd skonczyłam 10 lat ;) nie wyobrazam sobie jak można nie mieć aparatu :) Zdjęć robię bardzo dużo ale to są zdjęcia codzienne... nic ponad to, nic artystycznego niestety.
Mniejszy aparat z jakimś zoomem chyba lepiej spełniłby swoją funkcję w moim przypadku ?
Pomożecie zdecydować ?
Mam E-P3 i XZ-1, więc coś tam mogę powiedzieć... wg mnie warto dokonać takiej zamiany, ale raczej na XZ-2. Kupujesz dobry kompakt i... robisz zdjęcia. Nie myślisz już o nowym obiektywie, którym zrobisz "lepsze" ujęcia...
Kilka dni temu pojawił się wątek użytkownika stojącego przed wyborem E-PL1 a XZ-1. Tam pojawiło się sporo argumentów za obiema opcjami, może zajrzyj i poczytaj, już chyba 3 strony się nazbierały. Ja osobiście doradzałabym w Twojej sytuacji zaawansowany kompakt, chyba przyniesie Ci więcej frajdy :-)
Link do wspomnianego przez realnasty wątku: https://forum.olympusclub.pl/threads/88395-E-pl1-vs.-XZ1.
Zaczynam się zastanawiać...
Marzyłam o aparacie z wymienną optyką, kupiłam mojego E-PL3 niespełna dwa lata temu, ciesząc się że w końcu będę mogła fotografować "naprawdę" ;)
...
Pomożecie zdecydować ?
XZ-2 powinien zaspokoić opisywane przez Ciebie potrzeby, w karajobrazie, architekturze, dalekich i obfitych w szczegóły planach pozostawi niedosyt. ma lepszą matrycę niż XZ-1, chociaż XZ-1 zdarza mi sie nadal z sukcesem fotografować.
Pomożecie zdecydować ?
Na początku zaznaczę ci, że nie czytałem innych wypowiedzi w tym wątku.
OK, dwie rady dla ciebie.
1. Dobry aparat w komórce - zawsze przy tobie, coraz częściej są to konstrukcje pozwalające wydrukować ładną pocztówkę czy nakręcić miłe rodzinne chwile.
2. Ja, po tym jak Janko mi objawił, że w EPM2 jest funkcja ustawiania jasności cieni i świateł, nie będę rekomendował znajomym kompaktu, który nie ma tej fukcji.
Moim zdaniem, po E-M5 to już obowiązkowa funkcja w każdym nowym aparacie.
Tu masz krótki filmik z E-M5 przedstawiający działanie tej funkcji
http://www.youtube.com/watch?v=P9IAoZFwd0k
Mam E-P3 i XZ-1, więc coś tam mogę powiedzieć... wg mnie warto dokonać takiej zamiany, ale raczej na XZ-2. Kupujesz dobry kompakt i... robisz zdjęcia. Nie myślisz już o nowym obiektywie, którym zrobisz "lepsze" ujęcia...
cenna wypowiedź...
---------- Post dodany o 09:48 ---------- Poprzedni post był o 09:47 ----------
Kilka dni temu pojawił się wątek użytkownika stojącego przed wyborem E-PL1 a XZ-1. Tam pojawiło się sporo argumentów za obiema opcjami, może zajrzyj i poczytaj, już chyba 3 strony się nazbierały. Ja osobiście doradzałabym w Twojej sytuacji zaawansowany kompakt, chyba przyniesie Ci więcej frajdy :-)
chyba tak, tylko trochę żal..
---------- Post dodany o 09:52 ---------- Poprzedni post był o 09:48 ----------
XZ-2 powinien zaspokoić opisywane przez Ciebie potrzeby, w karajobrazie, architekturze, dalekich i obfitych w szczegóły planach pozostawi niedosyt. ma lepszą matrycę niż XZ-1, chociaż XZ-1 zdarza mi sie nadal z sukcesem fotografować.
dzięki apz :)
---------- Post dodany o 09:58 ---------- Poprzedni post był o 09:52 ----------
1. Dobry aparat w komórce - zawsze przy tobie, coraz częściej są to konstrukcje pozwalające wydrukować ładną pocztówkę czy nakręcić miłe rodzinne chwile.
2. Ja, po tym jak Janko mi objawił, że w EPM2 jest funkcja ustawiania jasności cieni i świateł, nie będę rekomendował znajomym kompaktu, który nie ma tej fukcji.
Moim zdaniem, po E-M5 to już obowiązkowa funkcja w każdym nowym aparacie.
dziękuję,
u mnie jest tak że nie mam komórki z dobrym aparatem.
funkcja o której piszesz, faktycznie fajna sprawa, co pokazuje filmik, ale... nie wiem czy bym z nej korzystała, bo z praktyki juz wiem że zdjęcia i tak robię na "auto"... niestety.
Zmieniaj na kompakta (byle porządnego), nie ma się nad czym zastanawiać.
Za radą wszystkich, jeśli możesz rób wymianę na kompakt. XZ-2 w Twoim przypadku, będzie bardzo dobrym wyborem.
Zmieniaj na kompakta (byle porządnego), nie ma się nad czym zastanawiać.
dzieki wielkie za opinię :)
---------- Post dodany o 10:22 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------
Za radą wszystkich, jeśli możesz rób wymianę na kompakt. XZ-2 w Twoim przypadku, będzie bardzo dobrym wyborem.
a jeszcze zapytam - czy będe musiała dołożyć przy takiej wymianie jeśli chciałabym xz-2 ?
biorąc pod uwagę, że zbliża się xz-3 to będzie trochę taniej ?
a jeszcze zapytam - czy będe musiała dołożyć przy takiej wymianie jeśli chciałabym xz-2 ?
biorąc pod uwagę, że zbliża się xz-3 to będzie trochę taniej ?
Będziesz musiała dopłacić.
Może nie tak strasznie z tą dopłatą:wink: http://www.morele.net/aparat-cyfrowy-olympus-xz-2-bialy-v101020we000-587117/#nclid=ea336a800d5e25f63223f72c2b5f31b9
Może nie tak strasznie z tą dopłatą:wink: http://www.morele.net/aparat-cyfrowy-olympus-xz-2-bialy-v101020we000-587117/#nclid=ea336a800d5e25f63223f72c2b5f31b9
Przy założeniu sprzedaży E-PL3 na poziomie 800-900 zł... Dopłata jednak będzie stosunkowo wysoka...
Przy założeniu sprzedaży E-PL3 na poziomie 800-900 zł... Dopłata jednak będzie stosunkowo wysoka...
optymistyczna wycena jak na dwuletni E-PL3
optymistyczna wycena jak na dwuletni E-PL3
po raz pierwszy zgadzam się z opinią themoth w sprawie E-PL3 :-).
Za tyle to nawet nie wiem czy sprzedam E-P3 :-?
Za tyle to nawet nie wiem czy sprzedam E-P3 :-?
Eeee... chyba jednak więcej, co nie zmienia faktu, że nie opłaca się go sprzedawać. Ja zdecydowałem zostawić swojego E-P3 do jego lub mojego końca. :wink:
---------- Post dodany o 12:52 ---------- Poprzedni post był o 12:47 ----------
themoth, droplet - nie mówcie, że E-PL3 z kitem nie sprzeda się za 800 zł...
themoth, droplet - nie mówcie, że E-PL3 z kitem nie sprzeda się za 800 zł...
chorobka...
ale mam jeszcze 40-150 - jak nówka, użyty doslownie kilka razy.
Jak zrobisz ładną aukcję z dobrymi zdjęciami, to może za 1200 uda ci się sprzedać. Ja ostatnio w podobnej cenie kupiłam e-pl2 z podwójnymi kitem, ale była fatalna aukcja i mało osób licytowała.
Jak zrobisz ładną aukcję z dobrymi zdjęciami, to może za 1200 uda ci się sprzedać. Ja ostatnio w podobnej cenie kupiłam e-pl2 z podwójnymi kitem, ale była fatalna aukcja i mało osób licytowała.
drugi obiektyw - to już wiele zmienia
tak czy inaczej - nie sprzedasz e-pl3 z podstawowym kitem 14-42 za 900pln (Bodzio był ostatnim któremu się to udało)
ja mam e-pl3, 7-miesiecznego, gdybym dostał za niego 850pln sprzedaję od razu.
tak czy inaczej - nie sprzedasz e-pl3 z podstawowym kitem 14-42 za 900pln (Bodzio był ostatnim któremu się to udało)
normalnie jestem przerażona jak te ceny lecą w dół...
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:12 ----------
to jednak dopytam jeszcze - dobry aparat w komórce - skonczyła mi się umowa i w sumie może mogłabym wziąść nowy telefon, jesli DUK da dobrą ofertę... ;)
jakis smartfon, Nokia Lumia albo Sony Xperia - orientujecie się czy któryś model ma dobry aparat ? tylko nie ten z najwyższej półki.
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:12 ----------
to jednak dopytam jeszcze - dobry aparat w komórce - skonczyła mi się umowa i w sumie może mogłabym wziąść nowy telefon, jesli DUK da dobrą ofertę... ;)
jakis smartfon, Nokia Lumia albo Sony Xperia - orientujecie się czy któryś model ma dobry aparat ? tylko nie ten z najwyższej półki.
Chyba musisz zdefiniować pojęcie dobry.
Mogę się tylko wypowiedzieć o Noki Lumnia 620 i Xperia L. Nie mają.
Ale ja to generalnie używam aparatu w telefonie do cykania zdjęć typu ogłoszenie na drzwiach, wnętrze komputera (żeby nie trzeba było ślęczeć), ewentualnie coś w środku dnia na ulicy, żeby pokazać sytuację, produkt.
Ziootek1971
6.09.13, 22:45
Ale ja to generalnie używam aparatu w telefonie do cykania zdjęć typu ogłoszenie na drzwiach, wnętrze komputera (żeby nie trzeba było ślęczeć), ewentualnie coś w środku dnia na ulicy, żeby pokazać sytuację, produkt.
Do niczego innego - moim zdaniem - aparat w komórce się nie nadaje.
Na Forum właśnie ktos wystawia taki zestaw jak Twój, tylko na gwarancji i z dodatkami za 1500 zł, także może nie będzie tak źle..
Jeśli chodzi o smartfony, to coś więcej niż kamerki do proktologii mają tylko topowe modele. Ale nawet te high-endowe dają jakość, która w konfrontacji z bezlusterkowcem może okazać się cokolwiek rozczarowujaca... Rozumiem, że nie chcesz mieć kosztownego, zaawansowanego urządzenia, którego potencjału nie wykorzystujesz, ale jeśli posmakowałaś już lepszej jakości zdjęć, to pstryki ze zwykłego kompakta, nie mówiąc już o smartfonie mogą być mało satysfakcjonujące. Może spróbuj jednak sprzedać posiadany zestaw i upolować używanego xz-2.
Nie kombinuj... Jeżeli budżet Cię ciśnie, kup uźywanego XZ-1. Ja tak owego nabyłem, naprawdę na stosunkowo niewieką kwotę (na gwarancji, sensownymi dodatkami). XZ-1-ka naprawdę jest fajnym sprzętem i obrazek też daje dobry.
Na Forum właśnie ktos wystawia taki zestaw jak Twój, tylko na gwarancji i z dodatkami za 1500 zł, także może nie będzie tak źle
Szkoda, że nie wystawił w cenie 2000, byłoby jeszcze lepiej ;)
a co taraz byś kupił ? z jednej strony jestem zadowolony z tego aparatu i myślę że jeszcze go do końca nie poznałem, a z drugiej ten bieg do przodu z technologią , kolejnymi numerkami . ciężka sprawa :cry:
dzieki za opinię - tak i mi się dotąd wydawało właśnie - to w takim razie odpada.
---------- Post dodany o 10:30 ---------- Poprzedni post był o 10:28 ----------
Nie kombinuj... Jeżeli budżet Cię ciśnie, kup uźywanego XZ-1. Ja tak owego nabyłem, naprawdę na stosunkowo niewieką kwotę (na gwarancji, sensownymi dodatkami). XZ-1-ka naprawdę jest fajnym sprzętem i obrazek też daje dobry.
dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów będę miała możliwość przetestowania XZ-1 :)
---------- Post dodany o 11:08 ---------- Poprzedni post był o 10:30 ----------
Jeśli chodzi o smartfony, to coś więcej niż kamerki do proktologii mają tylko topowe modele. Ale nawet te high-endowe dają jakość, która w konfrontacji z bezlusterkowcem może okazać się cokolwiek rozczarowujaca... Rozumiem, że nie chcesz mieć kosztownego, zaawansowanego urządzenia, którego potencjału nie wykorzystujesz, ale jeśli posmakowałaś już lepszej jakości zdjęć, to pstryki ze zwykłego kompakta, nie mówiąc już o smartfonie mogą być mało satysfakcjonujące...
tego rozczarowania się własnie obawiam...
a czy odczuję różnicę po zamianie na xz-2 ?
jak przypuszczam nie będzie taki szybki.
Niestety, szybkość xz1 w porównaniu z e-pl 3 to dwie różne bajki. Pytanie, czy będzie Ci to niezbędne.
Jakość zdjęć na wysokim ISO z aparatów XZ1 i XZ2 dzieli przepaść...
Gdy ktoś kupuje małego kompakta to raczej nie po to, by do niego wielgachną lampę podpinać - więc duża czułość może się przydać.
Ja bym sobie modelem XZ1 głowy nie zwracał :wink:
Niestety, szybkość xz1 w porównaniu z e-pl 3 to dwie różne bajki. Pytanie, czy będzie Ci to niezbędne.
Ale już obrazek z XZ-2 i E-PL3 jest porównywalny. Ten drugi będzie tylko troszkę lepszy a w XZ-2 mamy z zestawie bardzo dobre, jasne szkiełko. Mam nadzieję, że wzorem Nikona P7800, XZ-3 będzie miał wbudowany EVF.
Na Forum właśnie ktos wystawia taki zestaw jak Twój, tylko na gwarancji i z dodatkami za 1500 zł, także może nie będzie tak źle..
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/olympus/olympus-pen-e-pl3-z-ob.-14-42mm-czarny
nowy w e-FJ e-pl3 za 1110pln
oferta o której piszesz:
z drugim kitem (40-150) który jako nowy przy zakupie pena kosztował z torbą 600pln. Jeżeli @Dao go opchnie za 1500pln to ode mnie szacun.
ale ja zawsze taki sceptyk jestem
życzę powodzenia :)
Nie żebym była jakoś szczególnie optymistycznie nastawiona w tej kwestii, ale taki zestaw zaczyna się od 1800 zł, a raczej jest w większości sklepów bliżej 2 tysi (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/2610720). 1500 za używkę to faktycznie sporo, ale z 1300 może by się udało wyciągnąć, jeśli zrobić naprawdę dobrą aukcję.
Ale już obrazek z XZ-2 i E-PL3 jest porównywalny. Ten drugi będzie tylko troszkę lepszy a w XZ-2 mamy z zestawie bardzo dobre, jasne szkiełko. Mam nadzieję, że wzorem Nikona P7800, XZ-3 będzie miał wbudowany EVF.
w lipcowym Digital Camera XZ-2 nie został oceniony dobrze - na 6 kompaktów miejsce 5 . wygrał Sony RX100 , drugi Canon g15.
w lipcowym Digital Camera XZ-2 nie został oceniony dobrze - na 6 kompaktów miejsce 5 . wygrał Sony RX100 , drugi Canon g15.
Sony ma duży budżet marketingowy :mrgreen:
wycieczki, szkolenia, ciepłe posiłki... :)
pendrajwy... :)
wycieczki, szkolenia, ciepłe posiłki... :)
pendrajwy... :)
muszę powiedzieć że zdarzyło mi się oglądać zdjęcia z Nikona j1 . w trybie auto maksymalne iso ustawione było na 6400. jakość zdjęcia ( oczywiście dla amatorskiego oka:) ) była bardzo dobra - z pl3 takie już się kwalifikują z reguły do kosza. natomiast aparat ten nie cieszy się dobra opinia i mało kosztuje.
Sony wygrał pewnie słusznie, Canon... Tak jak koledzy napisali, kto ma wiekszy budżet na promocje ten wygrywa. proponuję porównać testowe zdjęcia i samodzielnie wyciągać wnioski. Nigdy nie oglądam rankingów bo suma punktów przyznanych wg widzimisię testujących o niczym mi nie mówi.
(...) Nigdy nie oglądam rankingów bo suma punktów przyznanych wg widzimisię testujących o niczym mi nie mówi.
Dokładnie. Zawsze postawiona jest odpowiednia teza, do której dobiera się odpowiednie argumenty...
Nie, żebym był jakiś dziwny..., ale ja nie zamieniłbym E-PL3 na kompakt, nawet XZ-2.
Zwłaszcza, że po sprzedaży trzeba by było dopłacić do XZ-2.
To zupełnie bez sensu.
Nie, żebym był jakiś dziwny..., ale ja nie zamieniłbym E-PL3 na kompakt, nawet XZ-2.
To zupełnie bez sensu.
Nie jest to bez sensu. Siła takich aparatów tkwi m.in. w jasnej optyce. Tam gdzie moja żona wymiata XZ-1-ką ja ze swoim E-P3 i 14-42 szukam światła...
To zupełnie bez sensu.
Ja też bym nie zamieniła, ale dla wielu osób to będzie dobry wybór :-) Jak dla mnie, to punkt dla koleżanki, że w ogóle się zastanawia nad taką przesiadką, bo to znaczy, że ważniejsze są dla niej same zdjęcia, a nie to, żeby być pro :-)
Jak dla mnie, to punkt dla koleżanki, że w ogóle się zastanawia nad taką przesiadką, bo to znaczy, że ważniejsze są dla niej same zdjęcia, a nie to, żeby być pro :-)
chętnie byłabym pro :) ale teraz nie dam rady ;)
może kiedyś - jak dzieci urosną...
choć przyznam trochę żal...
Pen z Pro się raczej nie kojarzy tak prawdę rzekłszy.
Nie wiem czy ja bym wymieniał, tym bardziej, że z stratą.
Fajnie mieć też i kompakt, temu nie przeczę. Jednak do fotografowania dzieci to wolałbym dokupić 17/1.8 i może kiedyś inne body.
Drogie Koleżanki. Czy uważacie, że bycie "pro" oznacza posiadanie "droższego/większego" sprzętu? Wg mnie, nie tędy droga...
Pewnie tak, to bogata firma. Nie jestem tam jakimś wielbicielem Sony ale po długich i upierdliwych poszukiwaniach stwierdziłem, że jak dla mnie to RX100 jest najlepszym małym kompaktem a i resztę wiekszych pozostawia pobitych w polu. To się im udało.
XZ2 jest także fany i da się nosić w kieszeni bluzy. Nikon V1 tani jak barszcz, są po 1150 i fotki niezłe ale klockowaty i wystaje mu obiektyw. Niewygodny w noszeniu a sterowanie koszmarne, ciągle w menu trzeba grzebać.
Nie sprzedawałbym EPL3 niech leży na półce pod ręka i foć nim dzieci. Wrzuć do torebki i na spacery. Natomiast jeśli się uprzesz na kieszonkowość, bo to dla Ciebie ważne, to wymieniaj na inny, XZ2 np.
P.S. przeczytałem jeszcze raz Twój post Agajan i myślę, że przechodzisz jakiś kryzys jako fotograf i żadna zmiana aparatu niczego nie da, nie wprowadzi nowej jakości, nie uspokoi dzieci, nie wydłuży doby do 40 godzin i nie doda Ci sil. jedynie wydasz pieniążki.
EPL3 jest równie dobry jak XZ2 a może i lepszy.
Krystyna1975
9.09.13, 21:22
Drogie Koleżanki. Czy uważacie, że bycie "pro" oznacza posiadanie "droższego/większego" sprzętu? Wg mnie, nie tędy droga...
Zależy co rozumiesz przez pojęcie "pro". Jeśli poziom umiejętności, to jestem w stanie się z Tobą zgodzić. Znam przypadki, kiedy to osoba posiadając sprzęt za grube tysiące produkowała nim zdjęcia, które spokojnie można było zrobić kompaktem za parę stów. Niestety, w niefotografującej części społeczeństwa silnie zakorzenił się mit, że im większy aparat (do tego obowiązkowo czarny), tym lepszy fotograf :P Raczej małe szanse na płatne zlecenie ma ktoś fotografujący czerwonym PENem :D
Zgadzam się z Krystyną.
Jeśli chodzi o zaczepianie mnie przez ludzi, to tylko jak mam dużą lustrzankę :wink: Jak jeszcze z lampą błyskową to już w ogóle :D
Zresztą, zależy co się rozumie jako "pro". Bo ja nigdy profesjonalistą nie byłem, tylko amatorem, który jakąś tam ścieżkę rozwoju fotograficznego przechodzi.
Krystyna1975
9.09.13, 21:39
Zgadzam się z Krystyną.
Jeśli chodzi o zaczepianie mnie przez ludzi, to tylko jak mam dużą lustrzankę :wink: Jak jeszcze z lampą błyskową to już w ogóle :D
Taka historia z życia. Jesteśmy ze znajomym na starówce w Toruniu - on dzierży Nikona D300s, a ja czerwonego E-PL2. Podchodzi pan z dzieckiem na ręku, podaje swój aparat i prosi o zrobienie zdjęcia. Zgadnijcie kogo :P
Krystyna1975, nightelf - mam na myśli dokładnie to o czym piszecie.
Niech zgadnę...... znajomego?
Krystyna1975
9.09.13, 21:53
Niech zgadnę...... znajomego?
Bingo! Ale gdybym miała ze sobą Canona 40D, to też z pewnością poprosiłby jego.
Bingo! Ale gdybym miała ze sobą Canona 40D, to też z pewnością poprosiłby jego.
A może po prostu seksistowsko, faceta bo się zna.
Krystyna1975
9.09.13, 23:20
A może po prostu seksistowsko, faceta bo się zna.
Albo po prostu większą śmiałość miał poprosić mężczyznę niż kobietę. Gdyby to była kobieta może poprosiłaby mnie. Nie wiadomo. Nie robiliśmy eksperymentu z zamianą aparatów. W końcu chodziło tylko o pamiątkowy pstryk, a nie płatną sesję fotograficzną. Tu jest fajny seksistowski tekst o fotografujących paniach http://www.ewaipiotr.pl/fotografowanie/kobiety-maja-oko/
Nie sprzedawałbym EPL3 niech leży na półce pod ręka i foć nim dzieci. Wrzuć do torebki i na spacery. Natomiast jeśli się uprzesz na kieszonkowość, bo to dla Ciebie ważne, to wymieniaj na inny, XZ2 np.
P.S. przeczytałem jeszcze raz Twój post Agajan i myślę, że przechodzisz jakiś kryzys jako fotograf i żadna zmiana aparatu niczego nie da, nie wprowadzi nowej jakości, nie uspokoi dzieci, nie wydłuży doby do 40 godzin i nie doda Ci sil. jedynie wydasz pieniążki.
EPL3 jest równie dobry jak XZ2 a może i lepszy.
nie wiem czy to kryzys. wcześniej robiłam zdjęcia kompaktem, a dawno dawno temu cmiena czy jakoś tak.
aparat mam tyle czasu a nadal robie na auto. mam wrażenie, że porwałam sie z motyka na słońce. nie mam czasu poszerzać wiedzy z zakresu fotografii. ten sprzęt sie po prosyu marnuje. a ja dodatkowo musze nosić drug a torbę. na zmianę obiektywu szkoda chwili a zoomu brakuje. chciałabym fajne płaskie szkiełko ale nie mam możliwości żeby sobie je sprawić, zawsze są wyższe potrzeby.
teraz jeszcze jak popsuła sie ta migawka i af dotarło do mnie że jeśli popsuje sie raz jeszcze po gwarancji to nie będzie stać mnie na naprawę i skonczy sie na kompakcie za 300 zł. eeeh.
---------- Post dodany o 15:30 ---------- Poprzedni post był o 15:08 ----------
Tu jest fajny seksistowski tekst o fotografujących paniach http://www.ewaipiotr.pl/fotografowanie/kobiety-maja-oko/
faktycznie fajny ;)
Faktycznie kiepsko to wszystko wygląda. Po moich znajomych widzę, że tak się często kończy łączenie marzeń fotograficznych z życiem rodzinnym. Kolega marzył zawsze o lustrzance, teraz wreszcie sprawił sobie fajnego Pentaksa i opowiadał, co on nie będzie focił, a córeczkę to w szczególności i jakich on szkieł nie kupi... Teraz aparat kurzy się w szafie, a córeczka ma fotki telefonem.
Wybór nie jest prosty. Niestety uniwersalność, jakość i cena nie idą w parze w fotografii. Kupienie płaskiego szkiełka nie rozwiąże Twoich problemów, jeśli już teraz brakuje Ci zakresu. Zaawansowany kompakt byłby lepszą alternatywą, jest bardziej uniwersalny i jaśniejszy niż kit, a do tego daje wystarczającą jakość zdjęć, jednak ceny są wysokie, jak wiesz. Plusem jest fakt, że jest to aparat kompletny, bez potrzeby dokupywania kolejnych elementów. Jeśli zależy Ci na cenie i szerokim zakresie, zostają ultrazoomy, które jakością nie grzeszą, ale i tym można robić ładne zdjęcia. Tylko tu żegnamy się z głębią ostrości. Ciężko wydać jednoznaczny wyrok. Musisz sama zadać sobie pytanie, czego oczekujesz od aparatu i ile jesteś w stanie na to przeznaczyć. Wierzę, że Ci się uda :-)
Realnasty, słusznie prawisz, zaraz sprawdzę, czy mogę dać Ci plusa :) Tylko tego zooma bym nie przeceniał, jeśli ma się zdrowe nogi i nie foci ptaszków, to można bez niego żyć.
Krystyna1975
11.09.13, 17:01
nie wiem czy to kryzys. wcześniej robiłam zdjęcia kompaktem, a dawno dawno temu cmiena czy jakoś tak.
aparat mam tyle czasu a nadal robie na auto. mam wrażenie, że porwałam sie z motyka na słońce. nie mam czasu poszerzać wiedzy z zakresu fotografii. ten sprzęt sie po prosyu marnuje
Może po prostu się przeliczyłaś i fotografia nie wciągnęła Cię tak bardzo jak myślałaś - stąd niechęć (usprawiedliwiana brakiem czasu i funduszy na dodatkowe obiektywy) do pogłębiania wiedzy fotograficznej i w konsekwencji brak rozwoju. Jeśli kupisz XZ2 to obawiam się, że podzieli los E-PL3.
---------- Post dodany o 15:30 ---------- Poprzedni post był o 15:08 ----------
Realnasty, słusznie prawisz, zaraz sprawdzę, czy mogę dać Ci plusa :) Tylko tego zooma bym nie przeceniał, jeśli ma się zdrowe nogi i nie foci ptaszków, to można bez niego żyć.
W dzisiejszych czasach kiedy ludzie muszą windą wjechać na 2 piętro i czekają na tramwaj, żeby przejechać 2 przystanki to te kilka kroków przy każdym zdjęciu może być nie do zaakceptowania.
Może po prostu się przeliczyłaś i fotografia nie wciągnęła Cię tak bardzo jak myślałaś - stąd niechęć (usprawiedliwiana brakiem czasu i funduszy na dodatkowe obiektywy) do pogłębiania wiedzy fotograficznej i w konsekwencji brak rozwoju. Jeśli kupisz XZ2 to obawiam się, że podzieli los E-PL3.
[/COLOR]
nie przeliczyłam się, do fotografii mnie ciągnie od wielu wielu lat, a czasu i kasy na to nie mam niestety jak już pisałam.
nie rozumiem też czemu XZ2 miałby podzielić los E-pl3 i jaki to los... ???
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:14 ----------
W dzisiejszych czasach kiedy ludzie muszą windą wjechać na 2 piętro i czekają na tramwaj, żeby przejechać 2 przystanki to te kilka kroków przy każdym zdjęciu może być nie do zaakceptowania.
brak małego zoomu to nie jest wielki problem, jednak robiąc zdjęcia w minione wakacje brakowało mi go parę razy ponieważ podejście nie było możliwe, a zmiana obiektywu akurat nie wchodziła w grę.
---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post był o 22:17 ----------
Faktycznie kiepsko to wszystko wygląda. Po moich znajomych widzę, że tak się często kończy łączenie marzeń fotograficznych z życiem rodzinnym. Kolega marzył zawsze o lustrzance, teraz wreszcie sprawił sobie fajnego Pentaksa i opowiadał, co on nie będzie focił, a córeczkę to w szczególności i jakich on szkieł nie kupi... Teraz aparat kurzy się w szafie, a córeczka ma fotki telefonem.
...Zaawansowany kompakt byłby lepszą alternatywą, jest bardziej uniwersalny i jaśniejszy niż kit, a do tego daje wystarczającą jakość zdjęć, jednak ceny są wysokie, jak wiesz. Plusem jest fakt, że jest to aparat kompletny, bez potrzeby dokupywania kolejnych elementów. Jeśli zależy Ci na cenie i szerokim zakresie, zostają ultrazoomy, które jakością nie grzeszą, ale i tym można robić ładne zdjęcia. Tylko tu żegnamy się z głębią ostrości. ...
Wierzę, że Ci się uda :-)
tak to właśnie często bywa.
ale wierzę że w końcu nadejdzie taka chwila ;)
nie podjęłam decyzji.
dzięki wielkie realnasty za Twoją wiarę :)
agajan3, a ja czekam na Twoją opinię po przetestowaniu XZ-1-ki, jak wspominałaś wcześniej w jednym z postów, chyba że już to zrobiłaś?
Wybór nie jest prosty. Niestety uniwersalność, jakość i cena nie idą w parze w fotografii. Kupienie płaskiego szkiełka nie rozwiąże Twoich problemów, jeśli już teraz brakuje Ci zakresu. Zaawansowany kompakt byłby lepszą alternatywą, jest bardziej uniwersalny i jaśniejszy niż kit, a do tego daje wystarczającą jakość zdjęć, jednak ceny są wysokie, jak wiesz. Plusem jest fakt, że jest to aparat kompletny, bez potrzeby dokupywania kolejnych elementów. Jeśli zależy Ci na cenie i szerokim zakresie, zostają ultrazoomy, które jakością nie grzeszą, ale i tym można robić ładne zdjęcia. Tylko tu żegnamy się z głębią ostrości. Ciężko wydać jednoznaczny wyrok. Musisz sama zadać sobie pytanie, czego oczekujesz od aparatu i ile jesteś w stanie na to przeznaczyć. Wierzę, że Ci się uda :-)
też byłem - i nieraz nadal jestem - na rozdrożu w sprawie aparatu. na początku pen był nieziemski , mały i wystarczający. później kupiłem zooma i już nie jest taki mały, ale znowu uniwersalny... teraz znowu z każdym miesiącem wychodzi jakiś nowy model i już mi się podoba pomysł przejścia na pl5 + kit 14-42. chyba nic nie jest stałe ani ostateczne... no i te chęci - kiedy cała troszkę wkurzona rodzina czeka na ciebie na spacerze bo na coś polujesz , a potem pokazujesz ruszone zdjecie. bezcenne ...
też byłem - i nieraz nadal jestem - na rozdrożu w sprawie aparatu. na początku pen był nieziemski , mały i wystarczający. później kupiłem zooma i już nie jest taki mały, ale znowu uniwersalny... teraz znowu z każdym miesiącem wychodzi jakiś nowy model i już mi się podoba pomysł przejścia na pl5 + kit 14-42. chyba nic nie jest stałe ani ostateczne..
Jedynym wyjściem, żeby nie mieć tego typu rozterek jest przestać bywać na forach fotograficznych ;)
Krystyna1975
13.09.13, 17:10
nie rozumiem też czemu XZ2 miałby podzielić los E-pl3 i jaki to los... ???
Taki, że będzie leżał nieużywany, bo nie będziesz dalej miała czasu na fotografowanie.
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:14 ----------
Jedynym wyjściem, żeby nie mieć tego typu rozterek jest przestać bywać na forach fotograficznych ;)
myślę że chwila rozterki to jeszcze nie dramat i powód odwrócenia się od ludzkości :wink:
[COLOR=Silver]
Taki, że będzie leżał nieużywany, bo nie będziesz dalej miała czasu na fotografowanie.
ale mój pen jest używany codziennie :)
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:25 ----------
myślę że chwila rozterki to jeszcze nie dramat i powód odwrócenia się od ludzkości :wink:
też tak myślę ;)
---------- Post dodany o 20:31 ---------- Poprzedni post był o 20:26 ----------
agajan3, a ja czekam na Twoją opinię po przetestowaniu XZ-1-ki, jak wspominałaś wcześniej w jednym z postów, chyba że już to zrobiłaś?
XZ-1 dziś dotarł, jutro postaram go przetestować.
XZ-1 fajny jest. Nabyłem niegdyś, niestety miałem do niego kilka poważnych "ale":
- nie ma za co chwycić ;) - nie żeby z PL-3 było lepiej, wręcz przeciwnie
- odszumiane kiepsko JPG, czego wyłączyć się nie da
- filmy - no cóż, są...
- cukierkowy ekran
- af nie zawsze trafiał, choć potwierdzał
Do dziś marzy mi się taki LX-5 z obrazkiem XZ-1 (pomijając to nieszczęsne odszumianie).
Do dziś marzy mi się taki LX-5 z obrazkiem XZ-1 (pomijając to nieszczęsne odszumianie).
Jest już taki - to XZ-2
No właśnie nie za bardzo. Niepotrzebny gibany ekran (grubość), brak paru fajnych elementów, zakres obiektywu, oraz co chyba najistotniejsze - sensor multi aspect w LX5 jest...
Wymienione przez Ciebie "mankamenty" są dla mnie nieistotne. Generalnie dla mnie to najlepszy kompakt jaki miałem dotychczas w rękach.
Wymienione przez Ciebie "mankamenty" są dla mnie nieistotne. Generalnie dla mnie to najlepszy kompakt jaki miałem dotychczas w rękach.
Czyli jesteś zadowolony... oj i mnie coś pobiera na wymianę:cry: brakuje czasu i chęci na wszystko...
mam pytanko - pewnie pamiętacie serie mju ? może ktoś mógłby porównać mju do xz ?
miałam mju 800, byłam zadowolona.
niestety jak sie popsuł zmuszona byłam wymienić go na fe 340 (sprzedałam popsuty kupiłam nowy).
różnica jak dla mnie była ogromna.
teraz też widzę różnicę między e-pl3 a xz-1, choć jeszcze za wiele nie zdążyłam sprawdzić.
focę dzieci zazwyczaj więc ta szybkość jednak ma znaczenie.
pewnie xz-2 byłby lepszy, tylko w czym tak prostymi słowami ująć ?