PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-3? Nadchodzi?

petreq
4.09.13, 16:51
Ostatnie, nagłe obniżki cen Olympusa XZ-2, nasuwają przypuszczenie, o szybkim wprowadzeniu najmłodszego z rodziny zaawansowanych kompaktów XZ-1/2. Jako, że brak przecieków na ten temat, ciekawie brzmi wpis umieszczony na 43rumors.com ze stycznia br.

Olympus patent discloses a new XZ-3 lens.
The CES show is over and neither Panasonic nor Olympus unveiled any new interesting MFT or compact camera (as expected). Egami spotted an Olympus patent describing the lens characteristics of a possible future XZ-3 camera. The lens should be a 28-112mm f/1.4-1.8. And there is no sign of a sensor size increase yet. Recently Panasonic said it was interested in thinking on a premium compactc amera with fixed lens having a larger MFT sensor. Let’s see if such a camera will really come in 2013!

Macie może jakieś inne informacje na ten temat?

bogdi
4.09.13, 17:04
zbliża się koniec roku, więc wszystko możliwe, fuji ponoć ma wypuścić x30 i na pewno nowości będzie więcej, ale niestety nie będzie tanio :(

petreq
4.09.13, 17:07
zbliża się koniec roku, więc wszystko możliwe, fuji ponoć ma wypuścić x30 i na pewno nowości będzie więcej, ale niestety nie będzie tanio :(
Tanio, niestety, w tym segmencie nigdy nie było i jak piszesz zapewne nie będzie...

themoth
4.09.13, 18:06
Tanio, niestety, w tym segmencie nigdy nie było i jak piszesz zapewne nie będzie...
przynajmniej będzie z czego obniżać, a tak... gdyby od razu było tanio to nie było by radochy bo nie było by potem obniżek.
i interes się kręci

darkat
4.09.13, 19:23
nie tylko xz2 poszedł w dół ale również podobnie epl5 z zestawem dwóch szkieł. Może epl6 na horyzoncie.
W każdym bądź razie konsument mniej zasobny może się tylko z tego cieszyć.

banc
4.09.13, 20:26
Pewnie nadchodzi. Na rynku kompaktów co chwilę trzeba wydawać jakąś nowość. Roczny model to już jest staroć.
Pytanie czym będzie się różnił.

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:26 ----------

nie tylko xz2 poszedł w dół ale również podobnie epl5 z zestawem dwóch szkieł. Może epl6 na horyzoncie.
W każdym bądź razie konsument mniej zasobny może się tylko z tego cieszyć.

E-PL6 już było :wink:

epicure
4.09.13, 20:28
The lens should be a 28-112mm f/1.4-1.8.

Zbyt piękne, żeby było prawdziwe.

bogdi
4.09.13, 20:40
Zbyt piękne, żeby było prawdziwe.

czyli ogniskowa z x10, przy mniejszej matrycy xz-3 było by to możliwe

grizz
4.09.13, 20:45
czyli ogniskowa z x10, przy mniejszej matrycy xz-3 było by to możliwe

o światło raczej chodziło w perspektywie reszty parametrów

epicure
4.09.13, 20:47
Wielkość matrycy tu nie ma znaczenia, zbyt małe różnice są. To pewnie byłoby technicznie możliwe, skoro pojawił się patent, tyle że Olkowi stratedzy od marketingu i finansów znajdą pewnie milion powodów, aby nie stały się rzeczy możliwe...

nightelf
4.09.13, 20:55
Nie martw się, nawet jeśli dadzą lepszy obiektyw, to zabiorą jakiś inny feature :wink:

petreq
4.09.13, 22:26
Zastanawia mnie brak jakichkolwiek przecieków na temat nowego XZ-ta. Poza tym jednym wpisem, innych informacji nie znalazłem. Czy to możliwe, aby Olympus trzymał nowy kompakt w takiej tajemnicy? Żadnych kontrolowanych przecieków? Gdyby nie ta nagła obniżka cen XZ-2 (rok po premierze!) nie pomyślałbym, że mogą chcieć zaprezentować nowy model...

grzyboo
5.09.13, 09:07
Może dadzą EVF? Nikon w 7800 dał, Panas pewnie w LX8 też da, bo w maleńkim LF1 jakoś się zmieściło.

TomekH
11.09.13, 13:28
Jeśli, to stawiam na luty-marzec 2014 dopiero.
Od XZ-1 do 2 minęło półtora roku, do ewentualnego 3 zapewne też tyle musi minąć.
pozdrawiam

Jd
11.09.13, 16:37
Niech sobie i nadchodzi. Dla mnie XZ-2 w zupełności wystarcza :)

petreq
11.09.13, 16:41
Wspominałeś w jednym z postów (w innym wątku), że miałeś też Fuji X10. Podejmiesz się porównania? Wiem, że to offtopic, ale jestem bardzo ciekawy Twojej opinii.

Jd
11.09.13, 18:24
Porównania nie jestem w stanie zrobić bo to już przeszło rok jak sie wyzbyłem. Moje uwagi do X10 zawarłem tutaj : https://forum.olympusclub.pl/threads/79302-Fuji-X10/page84. Nie zaprzeczę jednego , że robił ładne fotki. XZ-2 nie ma wszystkich tych wad i tez robi ładne fotki . Chyba pobędzie u mnie dłuższy czas.

PS Przez pół roku mialem równoczesnie OM-D i X-E1. Ten drugi sprzedałem. Ale to mój wybór. Ktos inny zrobił by moze odwrotnie. Z aparatami jak z kobietami . Każdemu podoba sie inna/inny. :|)

petreq
11.09.13, 20:06
Jasand, dzięki za info.

TomekH
12.09.13, 11:49

Święte słowa.

Harnas
12.09.13, 12:08
Zastanawia mnie brak jakichkolwiek przecieków na temat nowego XZ-ta. Poza tym jednym wpisem, innych informacji nie znalazłem. Czy to możliwe, aby Olympus trzymał nowy kompakt w takiej tajemnicy? Żadnych kontrolowanych przecieków? Gdyby nie ta nagła obniżka cen XZ-2 (rok po premierze!) nie pomyślałbym, że mogą chcieć zaprezentować nowy model...
Ta nagła obniżka to raczej w końcu sprowadzenie ceny do rozsądnego poziomu dla tego aparatu, zapewne również po skończeniu się zapasów XZ-1.

gietrzy
12.09.13, 12:23
Ostatnie, nagłe obniżki cen Olympusa XZ-2, nasuwają przypuszczenie, o szybkim wprowadzeniu najmłodszego z rodziny zaawansowanych kompaktów XZ-1/2.
Macie może jakieś inne informacje na ten temat?

Slajd z prezentacji EM1 nie pozostawia cienia wątpliwości.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://pixinfo.com/img/Olympus/E-M1/a/E-M1_pre_slides_02_800d.jpg)

BTW. Używam wciąż dla mnie super hiper XZ1.

gietrzy
19.09.13, 14:33
Ale numer (nie wiem gdzie o tym napisać więc piszę tu).
Next Stylus Flagship z grafiki powyżej to prawdopodobnie aparat klasy XZ, z ultrazumem 28-300 i... stałym światłem f/2.8.

Kompakty skasowali i walczą takim XZ na sterydach, imho dobry ruch gdy będzie postrzegany jako package.
Wiem, że się narażam, ale co tam: jaki poziom video to będzie oferować (w kontekście konkurencji, która posiada 1080/25/50p), bo specyfikacja idealna dla jednej kumpeli, ale nawet i ona coraz częściej kręci filmiki rodzinne.

nyny
19.09.13, 14:39
Ale numer (nie wiem gdzie o tym napisać więc piszę tu).
Next Stylus Flagship z grafiki powyżej to prawdopodobnie aparat klasy XZ, z ultrazumem 28-300 i... stałym światłem f/2.8.
Jezeli bylaby to prawda, i jakoscia nawiazywal do xz2, to bedzie to dobrym motywatorem by wymienic szanownej malzonce jej kumpakta sony, do ktorego jest niezwykle mocno przywiazana i na razie nic jej innego propponowanego nie podpasowalo :)

pozdro

gietrzy
19.09.13, 14:40
Jezeli bylaby to prawda, i jakoscia nawiazywal do xz2

Sensor z XZ-2 plus pewnie nowy procek.

to bedzie to dobrym motywatorem by wymienic szanownej malzonce jej kumpakta sony, do ktorego jest niezwykle mocno przywiazana i na razie nic jej innego nie podpasowalo :)

Pytam szczerze: jakiego/którego - odpisz proszę na PW.

epicure
19.09.13, 14:41
Był już kiedyś Panasonic z takim obiektywem. Zrobią mikroskopijną matrycę i da radę.

nyny
19.09.13, 14:46
Pytam szczerze: jakiego/którego - odpisz proszę na PW.

Zadna to tajemnica, kupiony zaraz po premierze i wielkim WOW z tym zwiazanym DSC-HX1 (pamietam ze kosztowal tyle co e520 w dual tele kicie), niesamowicie zauroczyla sie nim, i pomimo kilku prob podejscia niestety poki co nie chce nic innego.

pozdro

petreq
19.09.13, 14:47
Nie zdziwię się jak wrzucą tam matrycę z u43...

epicure
19.09.13, 14:49
Matryca 4/3 i obiektyw 28-300 f/2,8? Bez jaj, nie ma szans.

gietrzy
19.09.13, 14:52
Nie zdziwię się jak wrzucą tam matrycę z u43...

Matryca XZ-2, pisałem w #24.

---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post był o 14:50 ----------

Zadna to tajemnica, DSC-HX1 pomimo kilku prob podejscia niestety poki co nie chce nic innego.

Myślałem o najnowszej wersji kieszonkowca od tej firmy.

petreq
19.09.13, 15:07

Ale pierwszym przeciekiem podgrzali atmosferę pisząc, że to matryca 4/3...

gietrzy
19.09.13, 15:29
Ale pierwszym przeciekiem podgrzali atmosferę pisząc, że to matryca 4/3...
Ze szkłem 28-300/2.8, tak? Już prędzej uwierzę w 4/3 Taugh, z rawem I STAŁKĄ (nie szybko, jeśli kiedykolwiek).

petreq
19.09.13, 15:37
Ze szkłem 28-300/2.8, tak? Już prędzej uwierzę w 4/3 Taugh, z rawem I STAŁKĄ (nie szybko, jeśli kiedykolwiek).
Tak brzmiał pierwszy przeciek:
I´ve got som news from japan: Olympus will very soon show a new high end camera. It will have a four thirds sensor. it is no system camera. bigger and better than the xz-series.

Później nastąpiła aktualizacja:
This rumour about the compact camera with 4/3 is incorrect. The new compact will have the same size sensor as the XZ-2, it will however have a new lens, 28-300mm with a constant f2.8. Will m
Be announced in Oct

gietrzy
19.09.13, 15:58
Tak brzmiał pierwszy przeciek:
I´ve got som news from japan: Olympus will very soon show a new high end camera. It will have a four thirds sensor. it is no system camera. bigger and better than the xz-series.

Później nastąpiła aktualizacja:
This rumour about the compact camera with 4/3 is incorrect. The new compact will have the same size sensor as the XZ-2, it will however have a new lens, 28-300mm with a constant f2.8. Will m
Be announced in Oct

Co przekręciłem?

petreq
19.09.13, 16:06
Co przekręciłem?
Nic, dlaczego pytasz?

gietrzy
19.09.13, 21:03
Nic, dlaczego pytasz?

Czasami zbyt szybko czytam pracując przy tym na wszystkich hmm... rdzeniach.

28-300/2.8 wyglądałoby komicznie w rozmiarze 4/3. Dla XZ-2 ktoś wyliczył, że średnica szkiełka byłaby dwa razy większa od Zuika w XZ-2.
Uwierz mi to da się wybaczyć dla takiego zakresu, generalnie jeśli Oly nie.... to szykuje się hicior. Moim marzeniem do tego byłby ziarnisty, ale z max detalem silnik jpg z EPL1 (RIP).

A tak a propos: pamięta ktoś Powershota Pro1 (http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1) z fluorytowymi soczewkami?

petreq
19.09.13, 21:41
28-300/2.8 wyglądałoby komicznie w rozmiarze 4/3. Dla XZ-2 ktoś wyliczył, że średnica szkiełka byłaby dwa razy większa od Zuika w XZ-2.
Uwierz mi to da się wybaczyć dla takiego zakresu, generalnie jeśli Oly nie.... to szykuje się hicior. Moim marzeniem do tego byłby ziarnisty, ale z max detalem silnik jpg z EPL1 (RIP).
A ja czekam na... 28-112mm f/1.4-1.8 jak plotka głosiła w cytowanym przeze mnie poście #1 i matrycę z u43. :grin:

Przyznaję, mam E-P3, i nie jestem w stanie zaakceptować, jakie JPG wypluwa właśnie ten PEN. Miałem również, wspomnianego przez Ciebie, E-PL1. Fajne generował JPG, to fakt, ale miał inne mankamenty...

lookee
19.09.13, 22:37
A ja czekam na... 28-112mm f/1.4-1.8 jak plotka głosiła w cytowanym przeze mnie poście #1 i matrycę z u43. :grin:

Ja bym wolał ekv. 24-105 f/1.4-1.8 z matrycą m43. Ale to niestety nie koncert życzeń ;)

skow
20.09.13, 09:00

:)
To już jest prawda objawiona czy na podstawie dogmatu "O nieomylności ..."?

gietrzy
20.09.13, 12:05
Na podstawie zdrowego rozsądku, 28-112 w takim świetle byłby... zbyt drogi, nie to żebym go nie kupił :mrgreen:

Umówmy się tak, jak wyjdzie 28-112/1.4-1.8 to go kupię, OK?
:)

---------- Post dodany o 12:05 ---------- Poprzedni post był o 10:07 ----------

Na podstawie zdrowego rozsądku

Obie plotki są prawdziwe, pierwszy na sprzedaż idzie 28-300/2.8 w rozmiarze/sensorze XZ-2.
Drugi, kiedy?, będzie miał sensor 4/3
Tyle po zdrowym rozsądku...

easy_rider
20.09.13, 12:43
Hm... 28-300/2.8 - jak dla mnie to tragedia :| Czemu nie 20-200 :?:

grzyboo
20.09.13, 12:48
To może mieć jakiś sens. XZ-2 z jasnym szkłem o niewielkim zoomie i nowy kompakt z ciemniejszym ale dłuższym szkłem. Każdemu według potrzeb. Oba mogą mieć dość podobny rozmiar.

epicure
20.09.13, 12:48
Hm... 28-300/2.8 - jak dla mnie to tragedia :| Czemu nie 20-200 :?:

A czemu nie 18-180? Albo 19-250? Albo 22-333?

Olympus właśnie stracił klienta! :D

opiotr
20.09.13, 12:51
A tak a propos: pamięta ktoś Powershota Pro1 (http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1) z fluorytowymi soczewkami?
Ja z tamtego okresu to pamiętam Oly C8080 miałem ten aparat to była kobyłka ale prawdziwy pancerniak. Wymieniłem go na Canon G6 - do teraz gdzieś sobie leży u brata.

gietrzy
9.04.14, 11:38
Oly wyrysował obiektyw 50mm (24x36 ekwiw) ze światłem f/1 (pod 1/1.7") - brawo!

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/04/Bildschirmfoto20140408um144110_zps98ddee-2.png
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/Bildschirmfoto2014-04-08um144110_zps98ddee4d.png)

herbie_mp
26.05.14, 15:26
"Dzień dobry Panie Michale,

Dziękujemy za przesłanie zapytania.

Jeżeli chodzi o XZ-2 to niestety najprawdopodobniej nie będzie on już dostępny w naszym sklepie internetowym, ponieważ czekamy na wejście na rynek nowego modelu w miejsce XZ-2. Może Pan spróbować go nabyć u naszych dystrybutorów takich jak Euro RTV AGD, Media Markt, cyfrowe.pl czy Saturn.

W razie jakichkolwiek dalszych pytań pozostaje do dyspozycji.

Pozdrawiam,
Emilia Górska"

Taką odpowiedź dostałem na zapytanie, kiedy w sklepie będzie znowu dostępny XZ-2... STYLUS 1 już dawno na rynku, więc chyba XZ-3 wyłania się z czeluści... :wink:

epicure
26.05.14, 15:42
Ktoś będzie miał kłopoty... ;)

grzyboo
26.05.14, 16:05
Ciekawe w jaki sposób zawalczą z RX100 III?

epicure
26.05.14, 17:01
Bez powiększenia matrycy ciężko będzie, chociaż ceny spodziewam się dużo niższej.

And.N
26.05.14, 17:26
Ciekawe w jaki sposób zawalczą z RX100 III?
Tu będzie raczej ciężko zawalczyć i trudno porównywać z sobą te aparaty, choćby właśnie z względu na wielkość matrycy.
Można by się zastanowić w czym następca XZ-3 będzie (jeśli w ogóle się pojawi) lepszy od poprzednika. Mógłby mieć szerszy zakres ogniskowych np. 24-140mm przy zachowaniu dotychczasowej (lub lepszej) jakości obrazka i światła obiektywu.

trewq
26.05.14, 17:53
Olympus nie może walczyć z Sony - po tym jak sprzedał im pakiet kontrolny swoich akcji. Będzie pokojowa współpraca np. wspólny system dystrybucji i wspólne zamówienia komponentów. A te dwa aparaty będą pewnie adresowane do różnych segmentów rynku, by nie konkurować o tego samego klienta.

epicure
26.05.14, 18:01
Sony ma jakiś pakiet akcji, ale nigdzie nie było mowy, że większościowy. Wpływ jednej firmy na drugą jest pewnie zerowy.

trewq
26.05.14, 18:49
Przesadziłem, że kontrolny. Sony jest największym udziałowcem Olympusa, ale potrzebują jeszcze co najmniej drugie tyle wykupić (obecnie 11%) żeby im nikt nie podskoczył w głosowaniach.

Główny udziałowiec ma jednak wpływ na spółkę.

cube007
26.05.14, 21:55
Można by się zastanowić w czym następca XZ-3 będzie (jeśli w ogóle się pojawi) lepszy od poprzednika. Mógłby mieć szerszy zakres ogniskowych np. 24-140mm przy zachowaniu dotychczasowej (lub lepszej) jakości obrazka i światła obiektywu.To by chyba wymusiło wyraźny wzrost gabarytów szkła i aparatu.

epicure
26.05.14, 22:02
To by chyba wymusiło wyraźny wzrost gabarytów szkła i aparatu.

Canon coś takiego zrobił, w dodatku z matrycą rozmiarami zbliżoną do 4/3. Teraz już nie ma odwrotu, takie kompakty jak RX100 III, X100, jakiś tam Nikon i Ricoh z APS-C pokazały właściwy kierunek. Mam nadzieję, że nowy Olek będzie miał matrycę co najmniej 1" - mniejsze już nie przystoją w 2014 roku.

grzyboo
26.05.14, 22:41
Ponoć następca LX7 ma mieć większą matrycę i wbudowany wizjer. Czyżby nadchodziły złote lata zaawansowanych kompaktów?

petreq
26.05.14, 23:15
Ponoć następca LX7 ma mieć większą matrycę i wbudowany wizjer. Czyżby nadchodziły złote lata zaawansowanych kompaktów?
Na chwilę obecną przeciek mało wiarygodny, ale warto trzymać kciuki!

gietrzy
26.05.14, 23:57
Dla mnie następca mogły mieć sterowanie z LX3, to kółko Olkowe (PM2, XZ1/2, FL600R) jednak jest za małe. Jakoś dziwnie się składa, że w LX3 nic mi się nie włącza przez przypadek. Do tego solidna aktualizacja trybu: filmiki: płaski styl a la cine-D z GH4, bez agresywnego wyostrzania, dużo większy bitrate i nawet nie musi być 4K, niech dadzą 1080/50, na koniec S-krzywa i cena. Na dotychczasowym poziomie i żadne eRiXy nic tu nie zwojują, tak dobra jest to konstrukcja.
Schodząc na ziemię (i czytając optycznych test XZ1) pewnie będzie to, co w LX8 czyli troszku większa matryca i ewentualnie wykastrowany evf.
Spełnienia marzeń czekającym :)

Rafał Czarny
27.05.14, 07:49
Dla mnie następca mogły mieć sterowanie z LX3

Nigdy nie polubiłem tego aparatu właśnie za beznadziejne w moim przekonaniu sterowanie. Ten idiotyczny dżojstik doprowadzał mnie do szału. Na szczęście w wyższych modelach wycofali się z tego. Ale jak widać, co kto lubi.

Obsługa xz 2 to bajka.

dzemski
27.05.14, 08:41
A ja w LX3 uwielbiałem ten joy. Jednym joyem dało się wszystko poustawiać w moment. Ale fakt, w XZ2 sterowanie jest wzorowe :) Te dwa pierścienie nastawów to strzał w 10 :)

Jesli chodzi o XZ-3 to myślę, że jednak dadzą matrycę 4/3. Sądzę po tym, że zlikwidowali cały projekt PENmini i to właśnie zaawansowane kompakty wejdą w tą dziurę.

grzyboo
27.05.14, 08:56
Wątpię, że dadzą tak dużą matrycę.
Jak wtedy przekonaliby ludzi do zakupu PENów? Kompakt miałby wtedy same przewagi nad PENem z kitowym obiektywem.
Zresztą, po tym jak Sony dało jasny zoom do RX100 III to, pozostaje albo gonić parametrami, albo walczyć sporo niższą ceną.

herbie_mp
27.05.14, 09:24
Taką odpowiedź dostałem na zapytanie, kiedy w sklepie będzie znowu dostępny XZ-2... STYLUS 1 już dawno na rynku, więc chyba XZ-3 wyłania się z czeluści... :wink:

Zapytałem kiedy ma się pojawić następca w sklepie i oto odpowiedź:
"Dzień dobry,

Najprawdopodobniej będzie to koniec czerwca, jednak nie mogę dać Panu 100% gwarancji, że tak będzie. ...

Pozdrawiam,
Emilia Górska"

No to jak, czekamy!!!
:grin:

gietrzy
27.05.14, 09:42
Zresztą, po tym jak Sony dało jasny zoom do RX100 III to, pozostaje albo gonić parametrami, albo walczyć sporo niższą ceną.

Wybieram niższą cenę, tzn. wybrałbym na miejscu osoby decydującej w Oly. Jestem po pierwszym zapoznaniu się z RX100/2 i można zrobić kółko z takim oporem by nic się samo nie przestawiało, co więcej kółko równie małe co w Oly a nie sprawia problemu z trafiem we właściwą ćwiartkę (tryb/korekcja błysku w FL600R).
Jednak 3 x większa przebitka nie usprawiedliwia tych zarąbistych bajerów w RX100/3, imho.

epicure
27.05.14, 09:57
Jednak 3 x większa przebitka nie usprawiedliwia tych zarąbistych bajerów w RX100/3, imho.

Ile razy większa matryca, tyle razy wyższe możliwości fotograficzne i tyleż razy wyższa cena - to proste.

grzyboo
27.05.14, 10:05
Obawiam się, że przy wakacyjno-ulicznych pstrykach, z których odbitek większych niż 30x40cm praktycznie nikt nie robi, różnice są na tyle subtelne, że można je pominąć, a w sumie do tego te aparaty służą.
Wypasiony kompakt z jasnym obiektywem, dużą matrycą i wizjerem, za to drogi już jest (RX100 III)
Przydałby się taki XZ-2 z wizjerem, za to w rozsądniejszej cenie. Znacznie rozsądniejszej, tak w okolicach LF1, ale bez takich kompromisów jak LF1.

epicure
27.05.14, 10:15
30x40 cm to trochę abstrakcyjna wielkość jak na fotki wakacyjne :) Bardziej facebook, TV w HD lub w najlepszym wypadku 10x15 cm do rodzinnego albumu - może dzieci zajrzą kiedyś do niego raz na parę lat. W takich zastosowaniach to smartfony teraz łoją równo wszystkie kompakty. Nadzieją dla tego segmentu są wymagający gadżeciarze, którzy gonią za coraz lepszymi zabawkami, płacą za nie dużo i zmieniają je często. Myślę, że gdyby Olek wyżyłował parametry, to zarobiłby więcej sprzedając taki aparat drogo, niż na tańszej masówce, którą masowy klient zwyczajnie zainteresowany nie jest. Matryca i obiektyw w XZ-2 póki co kwalifikują go jeszcze do grupy takich zaawansowanych kompaktów, ale powoli mogą nie wystarczyć. Konkurencja dyktuje tempo...

grzyboo
27.05.14, 10:19
Pewnie masz rację i Sony pewnie też tak uważa. Sporo tych, którzy wiedzą czym się różni od innych modeli to i tak kupią, a reszta robi telefonem.
Ja sobie poczekam na rozsądne ceny i czekając może w końcu dzisiaj poskładam w końcu nowy miech ;)

ahutta
27.05.14, 10:21
Dla mnie następca mogły mieć sterowanie z LX3, to kółko Olkowe (PM2, XZ1/2, FL600R) jednak jest za małe.

Miałem okazję trochę używać E-PM2 i teraz XZ-2. Obsługa XZ-2 bije E-PM2 na głowę. Niby wszystko podobne, ale jednak w XZ jakieś takie konkretniejsze i nie ma się wrażenia, że takie zabawkowe to jest.

nightelf
31.05.14, 13:30
Ciekawe kiedy zobaczymy ten nowy kompakt.
Większa matryca byłaby mile widziana.
Wizjer wbudowany byłby fajne, ale jak nie zawsze jest VF-4 i VF-2.

herbie_mp
31.07.14, 22:34
Wiecie, że następca XZ-2 jest już od roku na rynku!!! :-P Ponownie zapytałem o dostępność XZ-2 lub jego następcę i dostałem taką odpowiedź:
"Szanowny Panie,

Dziękuję za przesłanie zapytania.
Następcą aparatu XZ-2 jest aparat XZ-10, który jest aktualnie dostępny w naszym sklepie internetowym.

Poniżej umieściłam odnośnik do naszego sklepu internetowego, bezpośrednio kierujący do oferty aparatu XZ-10:
http://shop.olympus.pl/e_commerce/creator/olympus/xz-10-p-1628.htm

Z wyrazami szacunku..."
Przez grzeczność nie podaję tym razem imienia i nazwiska pani, która mi odpisała... :wink:
Ciekawe, co nie? My, Olympusiarze nie wiemy co sie u papy Olka dzieje... :wink: :lol: :shock:

nightelf
1.08.14, 09:43
Niestety link który podałeś kieruje mnie do: "Due to high demand, we have no stock available for the moment.
This offer will be back online soon."

ahutta
1.08.14, 11:36
No bo obecny "następca" też się wyprzedaje na pniu ;)

Bodzip
1.08.14, 12:19
Wiecie, że następca XZ-2 jest już od roku na rynku!!! :-P Ponownie zapytałem o dostępność XZ-2 lub jego następcę i dostałem taką odpowiedź:
"Szanowny Panie,

Dziękuję za przesłanie zapytania.
Następcą aparatu XZ-2 jest aparat XZ-10, który jest aktualnie dostępny w naszym sklepie internetowym.

Poniżej umieściłam odnośnik do naszego sklepu internetowego, bezpośrednio kierujący do oferty aparatu XZ-10:
http://shop.olympus.pl/e_commerce/creator/olympus/xz-10-p-1628.htm

Z wyrazami szacunku..."
Przez grzeczność nie podaję tym razem imienia i nazwiska pani, która mi odpisała... :wink:
Ciekawe, co nie? My, Olympusiarze nie wiemy co sie u papy Olka dzieje... :wink: :lol: :shock:

Chyba jak mnie moja skleroza jeszcze nie zjadła, ten temat był poruszany w "Rozterkach zakupowych"

herbie_mp
1.08.14, 15:03
Niestety link który podałeś kieruje mnie do: "Due to high demand, we have no stock available for the moment.
This offer will be back online soon."
Mnie też. Ten link dostałem w mailu... Tak jak napisał Ahutta - XZ-10, od momentu kiedy dostał status "następcy" XZ-2, sprzedaje się jak świeże bułeczki... :-P

Chyba jak mnie moja skleroza jeszcze nie zjadła, ten temat był poruszany w "Rozterkach zakupowych"
Ta, czytałem... Ja najzwyczajniej byłem zszokowany odpowiedzią... :shock:

Mik3
31.10.14, 22:00
Według najświeższych plotek Olympus nie zamierza kontynuować linii XZ. Przynajmniej nie w obecnej formie, firma chce się skupić na pracach nad kompaktem z większym sensorem pokroju Panasonica LX100.

http://www.43rumors.com/ft4-olympus-quits-the-xz-line/

Dzuiko
17.11.14, 14:49
Według najświeższych plotek Olympus nie zamierza kontynuować linii XZ. Przynajmniej nie w obecnej formie, firma chce się skupić na pracach nad kompaktem z większym sensorem pokroju Panasonica LX100.

http://www.43rumors.com/ft4-olympus-quits-the-xz-line/

"Był w sprzedaży do: sierpnia 2014

Koniec modelu Brak możliwości zamówienia" - to komunikat z jednego ze sklepów.