Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-3? Nadchodzi?
Ostatnie, nagłe obniżki cen Olympusa XZ-2, nasuwają przypuszczenie, o szybkim wprowadzeniu najmłodszego z rodziny zaawansowanych kompaktów XZ-1/2. Jako, że brak przecieków na ten temat, ciekawie brzmi wpis umieszczony na 43rumors.com ze stycznia br.
Olympus patent discloses a new XZ-3 lens.
The CES show is over and neither Panasonic nor Olympus unveiled any new interesting MFT or compact camera (as expected). Egami spotted an Olympus patent describing the lens characteristics of a possible future XZ-3 camera. The lens should be a 28-112mm f/1.4-1.8. And there is no sign of a sensor size increase yet. Recently Panasonic said it was interested in thinking on a premium compactc amera with fixed lens having a larger MFT sensor. Let’s see if such a camera will really come in 2013!
Macie może jakieś inne informacje na ten temat?
zbliża się koniec roku, więc wszystko możliwe, fuji ponoć ma wypuścić x30 i na pewno nowości będzie więcej, ale niestety nie będzie tanio :(
zbliża się koniec roku, więc wszystko możliwe, fuji ponoć ma wypuścić x30 i na pewno nowości będzie więcej, ale niestety nie będzie tanio :(
Tanio, niestety, w tym segmencie nigdy nie było i jak piszesz zapewne nie będzie...
Tanio, niestety, w tym segmencie nigdy nie było i jak piszesz zapewne nie będzie...
przynajmniej będzie z czego obniżać, a tak... gdyby od razu było tanio to nie było by radochy bo nie było by potem obniżek.
i interes się kręci
nie tylko xz2 poszedł w dół ale również podobnie epl5 z zestawem dwóch szkieł. Może epl6 na horyzoncie.
W każdym bądź razie konsument mniej zasobny może się tylko z tego cieszyć.
Pewnie nadchodzi. Na rynku kompaktów co chwilę trzeba wydawać jakąś nowość. Roczny model to już jest staroć.
Pytanie czym będzie się różnił.
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:26 ----------
nie tylko xz2 poszedł w dół ale również podobnie epl5 z zestawem dwóch szkieł. Może epl6 na horyzoncie.
W każdym bądź razie konsument mniej zasobny może się tylko z tego cieszyć.
E-PL6 już było :wink:
The lens should be a 28-112mm f/1.4-1.8.
Zbyt piękne, żeby było prawdziwe.
Zbyt piękne, żeby było prawdziwe.
czyli ogniskowa z x10, przy mniejszej matrycy xz-3 było by to możliwe
czyli ogniskowa z x10, przy mniejszej matrycy xz-3 było by to możliwe
o światło raczej chodziło w perspektywie reszty parametrów
Wielkość matrycy tu nie ma znaczenia, zbyt małe różnice są. To pewnie byłoby technicznie możliwe, skoro pojawił się patent, tyle że Olkowi stratedzy od marketingu i finansów znajdą pewnie milion powodów, aby nie stały się rzeczy możliwe...
Nie martw się, nawet jeśli dadzą lepszy obiektyw, to zabiorą jakiś inny feature :wink:
Zastanawia mnie brak jakichkolwiek przecieków na temat nowego XZ-ta. Poza tym jednym wpisem, innych informacji nie znalazłem. Czy to możliwe, aby Olympus trzymał nowy kompakt w takiej tajemnicy? Żadnych kontrolowanych przecieków? Gdyby nie ta nagła obniżka cen XZ-2 (rok po premierze!) nie pomyślałbym, że mogą chcieć zaprezentować nowy model...
Może dadzą EVF? Nikon w 7800 dał, Panas pewnie w LX8 też da, bo w maleńkim LF1 jakoś się zmieściło.
Jeśli, to stawiam na luty-marzec 2014 dopiero.
Od XZ-1 do 2 minęło półtora roku, do ewentualnego 3 zapewne też tyle musi minąć.
pozdrawiam
Niech sobie i nadchodzi. Dla mnie XZ-2 w zupełności wystarcza :)
Wspominałeś w jednym z postów (w innym wątku), że miałeś też Fuji X10. Podejmiesz się porównania? Wiem, że to offtopic, ale jestem bardzo ciekawy Twojej opinii.
Porównania nie jestem w stanie zrobić bo to już przeszło rok jak sie wyzbyłem. Moje uwagi do X10 zawarłem tutaj : https://forum.olympusclub.pl/threads/79302-Fuji-X10/page84. Nie zaprzeczę jednego , że robił ładne fotki. XZ-2 nie ma wszystkich tych wad i tez robi ładne fotki . Chyba pobędzie u mnie dłuższy czas.
PS Przez pół roku mialem równoczesnie OM-D i X-E1. Ten drugi sprzedałem. Ale to mój wybór. Ktos inny zrobił by moze odwrotnie. Z aparatami jak z kobietami . Każdemu podoba sie inna/inny. :|)
Święte słowa.
Zastanawia mnie brak jakichkolwiek przecieków na temat nowego XZ-ta. Poza tym jednym wpisem, innych informacji nie znalazłem. Czy to możliwe, aby Olympus trzymał nowy kompakt w takiej tajemnicy? Żadnych kontrolowanych przecieków? Gdyby nie ta nagła obniżka cen XZ-2 (rok po premierze!) nie pomyślałbym, że mogą chcieć zaprezentować nowy model...
Ta nagła obniżka to raczej w końcu sprowadzenie ceny do rozsądnego poziomu dla tego aparatu, zapewne również po skończeniu się zapasów XZ-1.
Ostatnie, nagłe obniżki cen Olympusa XZ-2, nasuwają przypuszczenie, o szybkim wprowadzeniu najmłodszego z rodziny zaawansowanych kompaktów XZ-1/2.
Macie może jakieś inne informacje na ten temat?
Slajd z prezentacji EM1 nie pozostawia cienia wątpliwości.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://pixinfo.com/img/Olympus/E-M1/a/E-M1_pre_slides_02_800d.jpg)
BTW. Używam wciąż dla mnie super hiper XZ1.
Ale numer (nie wiem gdzie o tym napisać więc piszę tu).
Next Stylus Flagship z grafiki powyżej to prawdopodobnie aparat klasy XZ, z ultrazumem 28-300 i... stałym światłem f/2.8.
Kompakty skasowali i walczą takim XZ na sterydach, imho dobry ruch gdy będzie postrzegany jako package.
Wiem, że się narażam, ale co tam: jaki poziom video to będzie oferować (w kontekście konkurencji, która posiada 1080/25/50p), bo specyfikacja idealna dla jednej kumpeli, ale nawet i ona coraz częściej kręci filmiki rodzinne.
Ale numer (nie wiem gdzie o tym napisać więc piszę tu).
Next Stylus Flagship z grafiki powyżej to prawdopodobnie aparat klasy XZ, z ultrazumem 28-300 i... stałym światłem f/2.8.
Jezeli bylaby to prawda, i jakoscia nawiazywal do xz2, to bedzie to dobrym motywatorem by wymienic szanownej malzonce jej kumpakta sony, do ktorego jest niezwykle mocno przywiazana i na razie nic jej innego propponowanego nie podpasowalo :)
pozdro
Jezeli bylaby to prawda, i jakoscia nawiazywal do xz2
Sensor z XZ-2 plus pewnie nowy procek.
to bedzie to dobrym motywatorem by wymienic szanownej malzonce jej kumpakta sony, do ktorego jest niezwykle mocno przywiazana i na razie nic jej innego nie podpasowalo :)
Pytam szczerze: jakiego/którego - odpisz proszę na PW.
Był już kiedyś Panasonic z takim obiektywem. Zrobią mikroskopijną matrycę i da radę.
Pytam szczerze: jakiego/którego - odpisz proszę na PW.
Zadna to tajemnica, kupiony zaraz po premierze i wielkim WOW z tym zwiazanym DSC-HX1 (pamietam ze kosztowal tyle co e520 w dual tele kicie), niesamowicie zauroczyla sie nim, i pomimo kilku prob podejscia niestety poki co nie chce nic innego.
pozdro
Nie zdziwię się jak wrzucą tam matrycę z u43...
Matryca 4/3 i obiektyw 28-300 f/2,8? Bez jaj, nie ma szans.
Nie zdziwię się jak wrzucą tam matrycę z u43...
Matryca XZ-2, pisałem w #24.
---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post był o 14:50 ----------
Zadna to tajemnica, DSC-HX1 pomimo kilku prob podejscia niestety poki co nie chce nic innego.
Myślałem o najnowszej wersji kieszonkowca od tej firmy.
Ale pierwszym przeciekiem podgrzali atmosferę pisząc, że to matryca 4/3...
Ale pierwszym przeciekiem podgrzali atmosferę pisząc, że to matryca 4/3...
Ze szkłem 28-300/2.8, tak? Już prędzej uwierzę w 4/3 Taugh, z rawem I STAŁKĄ (nie szybko, jeśli kiedykolwiek).
Ze szkłem 28-300/2.8, tak? Już prędzej uwierzę w 4/3 Taugh, z rawem I STAŁKĄ (nie szybko, jeśli kiedykolwiek).
Tak brzmiał pierwszy przeciek:
I´ve got som news from japan: Olympus will very soon show a new high end camera. It will have a four thirds sensor. it is no system camera. bigger and better than the xz-series.
Później nastąpiła aktualizacja:
This rumour about the compact camera with 4/3 is incorrect. The new compact will have the same size sensor as the XZ-2, it will however have a new lens, 28-300mm with a constant f2.8. Will m
Be announced in Oct
Tak brzmiał pierwszy przeciek:
I´ve got som news from japan: Olympus will very soon show a new high end camera. It will have a four thirds sensor. it is no system camera. bigger and better than the xz-series.
Później nastąpiła aktualizacja:
This rumour about the compact camera with 4/3 is incorrect. The new compact will have the same size sensor as the XZ-2, it will however have a new lens, 28-300mm with a constant f2.8. Will m
Be announced in Oct
Co przekręciłem?
Co przekręciłem?
Nic, dlaczego pytasz?
Nic, dlaczego pytasz?
Czasami zbyt szybko czytam pracując przy tym na wszystkich hmm... rdzeniach.
28-300/2.8 wyglądałoby komicznie w rozmiarze 4/3. Dla XZ-2 ktoś wyliczył, że średnica szkiełka byłaby dwa razy większa od Zuika w XZ-2.
Uwierz mi to da się wybaczyć dla takiego zakresu, generalnie jeśli Oly nie.... to szykuje się hicior. Moim marzeniem do tego byłby ziarnisty, ale z max detalem silnik jpg z EPL1 (RIP).
A tak a propos: pamięta ktoś Powershota Pro1 (http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1) z fluorytowymi soczewkami?
28-300/2.8 wyglądałoby komicznie w rozmiarze 4/3. Dla XZ-2 ktoś wyliczył, że średnica szkiełka byłaby dwa razy większa od Zuika w XZ-2.
Uwierz mi to da się wybaczyć dla takiego zakresu, generalnie jeśli Oly nie.... to szykuje się hicior. Moim marzeniem do tego byłby ziarnisty, ale z max detalem silnik jpg z EPL1 (RIP).
A ja czekam na... 28-112mm f/1.4-1.8 jak plotka głosiła w cytowanym przeze mnie poście #1 i matrycę z u43. :grin:
Przyznaję, mam E-P3, i nie jestem w stanie zaakceptować, jakie JPG wypluwa właśnie ten PEN. Miałem również, wspomnianego przez Ciebie, E-PL1. Fajne generował JPG, to fakt, ale miał inne mankamenty...
A ja czekam na... 28-112mm f/1.4-1.8 jak plotka głosiła w cytowanym przeze mnie poście #1 i matrycę z u43. :grin:
Ja bym wolał ekv. 24-105 f/1.4-1.8 z matrycą m43. Ale to niestety nie koncert życzeń ;)
:)
To już jest prawda objawiona czy na podstawie dogmatu "O nieomylności ..."?
Na podstawie zdrowego rozsądku, 28-112 w takim świetle byłby... zbyt drogi, nie to żebym go nie kupił :mrgreen:
Umówmy się tak, jak wyjdzie 28-112/1.4-1.8 to go kupię, OK?
:)
---------- Post dodany o 12:05 ---------- Poprzedni post był o 10:07 ----------
Na podstawie zdrowego rozsądku
Obie plotki są prawdziwe, pierwszy na sprzedaż idzie 28-300/2.8 w rozmiarze/sensorze XZ-2.
Drugi, kiedy?, będzie miał sensor 4/3
Tyle po zdrowym rozsądku...
easy_rider
20.09.13, 12:43
Hm... 28-300/2.8 - jak dla mnie to tragedia :| Czemu nie 20-200 :?:
To może mieć jakiś sens. XZ-2 z jasnym szkłem o niewielkim zoomie i nowy kompakt z ciemniejszym ale dłuższym szkłem. Każdemu według potrzeb. Oba mogą mieć dość podobny rozmiar.
Hm... 28-300/2.8 - jak dla mnie to tragedia :| Czemu nie 20-200 :?:
A czemu nie 18-180? Albo 19-250? Albo 22-333?
Olympus właśnie stracił klienta! :D
A tak a propos: pamięta ktoś Powershota Pro1 (http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1) z fluorytowymi soczewkami?
Ja z tamtego okresu to pamiętam Oly C8080 miałem ten aparat to była kobyłka ale prawdziwy pancerniak. Wymieniłem go na Canon G6 - do teraz gdzieś sobie leży u brata.
Oly wyrysował obiektyw 50mm (24x36 ekwiw) ze światłem f/1 (pod 1/1.7") - brawo!
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/04/Bildschirmfoto20140408um144110_zps98ddee-2.png
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/Bildschirmfoto2014-04-08um144110_zps98ddee4d.png)
"Dzień dobry Panie Michale,
Dziękujemy za przesłanie zapytania.
Jeżeli chodzi o XZ-2 to niestety najprawdopodobniej nie będzie on już dostępny w naszym sklepie internetowym, ponieważ czekamy na wejście na rynek nowego modelu w miejsce XZ-2. Może Pan spróbować go nabyć u naszych dystrybutorów takich jak Euro RTV AGD, Media Markt, cyfrowe.pl czy Saturn.
W razie jakichkolwiek dalszych pytań pozostaje do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Emilia Górska"
Taką odpowiedź dostałem na zapytanie, kiedy w sklepie będzie znowu dostępny XZ-2... STYLUS 1 już dawno na rynku, więc chyba XZ-3 wyłania się z czeluści... :wink:
Ktoś będzie miał kłopoty... ;)
Ciekawe w jaki sposób zawalczą z RX100 III?
Bez powiększenia matrycy ciężko będzie, chociaż ceny spodziewam się dużo niższej.
Ciekawe w jaki sposób zawalczą z RX100 III?
Tu będzie raczej ciężko zawalczyć i trudno porównywać z sobą te aparaty, choćby właśnie z względu na wielkość matrycy.
Można by się zastanowić w czym następca XZ-3 będzie (jeśli w ogóle się pojawi) lepszy od poprzednika. Mógłby mieć szerszy zakres ogniskowych np. 24-140mm przy zachowaniu dotychczasowej (lub lepszej) jakości obrazka i światła obiektywu.
Olympus nie może walczyć z Sony - po tym jak sprzedał im pakiet kontrolny swoich akcji. Będzie pokojowa współpraca np. wspólny system dystrybucji i wspólne zamówienia komponentów. A te dwa aparaty będą pewnie adresowane do różnych segmentów rynku, by nie konkurować o tego samego klienta.
Sony ma jakiś pakiet akcji, ale nigdzie nie było mowy, że większościowy. Wpływ jednej firmy na drugą jest pewnie zerowy.
Przesadziłem, że kontrolny. Sony jest największym udziałowcem Olympusa, ale potrzebują jeszcze co najmniej drugie tyle wykupić (obecnie 11%) żeby im nikt nie podskoczył w głosowaniach.
Główny udziałowiec ma jednak wpływ na spółkę.
Można by się zastanowić w czym następca XZ-3 będzie (jeśli w ogóle się pojawi) lepszy od poprzednika. Mógłby mieć szerszy zakres ogniskowych np. 24-140mm przy zachowaniu dotychczasowej (lub lepszej) jakości obrazka i światła obiektywu.To by chyba wymusiło wyraźny wzrost gabarytów szkła i aparatu.
To by chyba wymusiło wyraźny wzrost gabarytów szkła i aparatu.
Canon coś takiego zrobił, w dodatku z matrycą rozmiarami zbliżoną do 4/3. Teraz już nie ma odwrotu, takie kompakty jak RX100 III, X100, jakiś tam Nikon i Ricoh z APS-C pokazały właściwy kierunek. Mam nadzieję, że nowy Olek będzie miał matrycę co najmniej 1" - mniejsze już nie przystoją w 2014 roku.
Ponoć następca LX7 ma mieć większą matrycę i wbudowany wizjer. Czyżby nadchodziły złote lata zaawansowanych kompaktów?
Ponoć następca LX7 ma mieć większą matrycę i wbudowany wizjer. Czyżby nadchodziły złote lata zaawansowanych kompaktów?
Na chwilę obecną przeciek mało wiarygodny, ale warto trzymać kciuki!
Dla mnie następca mogły mieć sterowanie z LX3, to kółko Olkowe (PM2, XZ1/2, FL600R) jednak jest za małe. Jakoś dziwnie się składa, że w LX3 nic mi się nie włącza przez przypadek. Do tego solidna aktualizacja trybu: filmiki: płaski styl a la cine-D z GH4, bez agresywnego wyostrzania, dużo większy bitrate i nawet nie musi być 4K, niech dadzą 1080/50, na koniec S-krzywa i cena. Na dotychczasowym poziomie i żadne eRiXy nic tu nie zwojują, tak dobra jest to konstrukcja.
Schodząc na ziemię (i czytając optycznych test XZ1) pewnie będzie to, co w LX8 czyli troszku większa matryca i ewentualnie wykastrowany evf.
Spełnienia marzeń czekającym :)
Rafał Czarny
27.05.14, 07:49
Dla mnie następca mogły mieć sterowanie z LX3
Nigdy nie polubiłem tego aparatu właśnie za beznadziejne w moim przekonaniu sterowanie. Ten idiotyczny dżojstik doprowadzał mnie do szału. Na szczęście w wyższych modelach wycofali się z tego. Ale jak widać, co kto lubi.
Obsługa xz 2 to bajka.
A ja w LX3 uwielbiałem ten joy. Jednym joyem dało się wszystko poustawiać w moment. Ale fakt, w XZ2 sterowanie jest wzorowe :) Te dwa pierścienie nastawów to strzał w 10 :)
Jesli chodzi o XZ-3 to myślę, że jednak dadzą matrycę 4/3. Sądzę po tym, że zlikwidowali cały projekt PENmini i to właśnie zaawansowane kompakty wejdą w tą dziurę.
Wątpię, że dadzą tak dużą matrycę.
Jak wtedy przekonaliby ludzi do zakupu PENów? Kompakt miałby wtedy same przewagi nad PENem z kitowym obiektywem.
Zresztą, po tym jak Sony dało jasny zoom do RX100 III to, pozostaje albo gonić parametrami, albo walczyć sporo niższą ceną.
Taką odpowiedź dostałem na zapytanie, kiedy w sklepie będzie znowu dostępny XZ-2... STYLUS 1 już dawno na rynku, więc chyba XZ-3 wyłania się z czeluści... :wink:
Zapytałem kiedy ma się pojawić następca w sklepie i oto odpowiedź:
"Dzień dobry,
Najprawdopodobniej będzie to koniec czerwca, jednak nie mogę dać Panu 100% gwarancji, że tak będzie. ...
Pozdrawiam,
Emilia Górska"
No to jak, czekamy!!!
:grin:
Zresztą, po tym jak Sony dało jasny zoom do RX100 III to, pozostaje albo gonić parametrami, albo walczyć sporo niższą ceną.
Wybieram niższą cenę, tzn. wybrałbym na miejscu osoby decydującej w Oly. Jestem po pierwszym zapoznaniu się z RX100/2 i można zrobić kółko z takim oporem by nic się samo nie przestawiało, co więcej kółko równie małe co w Oly a nie sprawia problemu z trafiem we właściwą ćwiartkę (tryb/korekcja błysku w FL600R).
Jednak 3 x większa przebitka nie usprawiedliwia tych zarąbistych bajerów w RX100/3, imho.
Jednak 3 x większa przebitka nie usprawiedliwia tych zarąbistych bajerów w RX100/3, imho.
Ile razy większa matryca, tyle razy wyższe możliwości fotograficzne i tyleż razy wyższa cena - to proste.
Obawiam się, że przy wakacyjno-ulicznych pstrykach, z których odbitek większych niż 30x40cm praktycznie nikt nie robi, różnice są na tyle subtelne, że można je pominąć, a w sumie do tego te aparaty służą.
Wypasiony kompakt z jasnym obiektywem, dużą matrycą i wizjerem, za to drogi już jest (RX100 III)
Przydałby się taki XZ-2 z wizjerem, za to w rozsądniejszej cenie. Znacznie rozsądniejszej, tak w okolicach LF1, ale bez takich kompromisów jak LF1.
30x40 cm to trochę abstrakcyjna wielkość jak na fotki wakacyjne :) Bardziej facebook, TV w HD lub w najlepszym wypadku 10x15 cm do rodzinnego albumu - może dzieci zajrzą kiedyś do niego raz na parę lat. W takich zastosowaniach to smartfony teraz łoją równo wszystkie kompakty. Nadzieją dla tego segmentu są wymagający gadżeciarze, którzy gonią za coraz lepszymi zabawkami, płacą za nie dużo i zmieniają je często. Myślę, że gdyby Olek wyżyłował parametry, to zarobiłby więcej sprzedając taki aparat drogo, niż na tańszej masówce, którą masowy klient zwyczajnie zainteresowany nie jest. Matryca i obiektyw w XZ-2 póki co kwalifikują go jeszcze do grupy takich zaawansowanych kompaktów, ale powoli mogą nie wystarczyć. Konkurencja dyktuje tempo...
Pewnie masz rację i Sony pewnie też tak uważa. Sporo tych, którzy wiedzą czym się różni od innych modeli to i tak kupią, a reszta robi telefonem.
Ja sobie poczekam na rozsądne ceny i czekając może w końcu dzisiaj poskładam w końcu nowy miech ;)
Dla mnie następca mogły mieć sterowanie z LX3, to kółko Olkowe (PM2, XZ1/2, FL600R) jednak jest za małe.
Miałem okazję trochę używać E-PM2 i teraz XZ-2. Obsługa XZ-2 bije E-PM2 na głowę. Niby wszystko podobne, ale jednak w XZ jakieś takie konkretniejsze i nie ma się wrażenia, że takie zabawkowe to jest.
Ciekawe kiedy zobaczymy ten nowy kompakt.
Większa matryca byłaby mile widziana.
Wizjer wbudowany byłby fajne, ale jak nie zawsze jest VF-4 i VF-2.
Wiecie, że następca XZ-2 jest już od roku na rynku!!! :-P Ponownie zapytałem o dostępność XZ-2 lub jego następcę i dostałem taką odpowiedź:
"Szanowny Panie,
Dziękuję za przesłanie zapytania.
Następcą aparatu XZ-2 jest aparat XZ-10, który jest aktualnie dostępny w naszym sklepie internetowym.
Poniżej umieściłam odnośnik do naszego sklepu internetowego, bezpośrednio kierujący do oferty aparatu XZ-10:
http://shop.olympus.pl/e_commerce/creator/olympus/xz-10-p-1628.htm
Z wyrazami szacunku..."
Przez grzeczność nie podaję tym razem imienia i nazwiska pani, która mi odpisała... :wink:
Ciekawe, co nie? My, Olympusiarze nie wiemy co sie u papy Olka dzieje... :wink: :lol: :shock:
Niestety link który podałeś kieruje mnie do: "Due to high demand, we have no stock available for the moment.
This offer will be back online soon."
No bo obecny "następca" też się wyprzedaje na pniu ;)
Wiecie, że następca XZ-2 jest już od roku na rynku!!! :-P Ponownie zapytałem o dostępność XZ-2 lub jego następcę i dostałem taką odpowiedź:
"Szanowny Panie,
Dziękuję za przesłanie zapytania.
Następcą aparatu XZ-2 jest aparat XZ-10, który jest aktualnie dostępny w naszym sklepie internetowym.
Poniżej umieściłam odnośnik do naszego sklepu internetowego, bezpośrednio kierujący do oferty aparatu XZ-10:
http://shop.olympus.pl/e_commerce/creator/olympus/xz-10-p-1628.htm
Z wyrazami szacunku..."
Przez grzeczność nie podaję tym razem imienia i nazwiska pani, która mi odpisała... :wink:
Ciekawe, co nie? My, Olympusiarze nie wiemy co sie u papy Olka dzieje... :wink: :lol: :shock:
Chyba jak mnie moja skleroza jeszcze nie zjadła, ten temat był poruszany w "Rozterkach zakupowych"
Niestety link który podałeś kieruje mnie do: "Due to high demand, we have no stock available for the moment.
This offer will be back online soon."
Mnie też. Ten link dostałem w mailu... Tak jak napisał Ahutta - XZ-10, od momentu kiedy dostał status "następcy" XZ-2, sprzedaje się jak świeże bułeczki... :-P
Chyba jak mnie moja skleroza jeszcze nie zjadła, ten temat był poruszany w "Rozterkach zakupowych"
Ta, czytałem... Ja najzwyczajniej byłem zszokowany odpowiedzią... :shock:
Według najświeższych plotek Olympus nie zamierza kontynuować linii XZ. Przynajmniej nie w obecnej formie, firma chce się skupić na pracach nad kompaktem z większym sensorem pokroju Panasonica LX100.
http://www.43rumors.com/ft4-olympus-quits-the-xz-line/
Według najświeższych plotek Olympus nie zamierza kontynuować linii XZ. Przynajmniej nie w obecnej formie, firma chce się skupić na pracach nad kompaktem z większym sensorem pokroju Panasonica LX100.
http://www.43rumors.com/ft4-olympus-quits-the-xz-line/
"Był w sprzedaży do: sierpnia 2014
Koniec modelu Brak możliwości zamówienia" - to komunikat z jednego ze sklepów.