PDA

Zobacz pełną wersję : problem z kolorami na komputerze

epicure
28.08.13, 01:29
Mój komputer przeleżał nieużywany przez dwa miesiące. Dzisiaj go uruchomiłem, ale już na pierwszy rzut oka zauważyłem, że coś jest nie tak z kolorami:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/08/znak1-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-HV5SPymSd-0/Uh0zLU7kctI/AAAAAAAACOk/_QSwfMyli1k/w1084-h806-no/znak1.jpg)

Z lewej tak to wygląda teraz, a z prawej tak, jak powinno wyglądać. Gradienty nie przechodzą łagodnie, tylko widać wyraźną schodkową zmianę kolorów. Problem dotyczy zdjęć wyświetlanych w przeglądarkach internetowych i w Lajtroomie - te same zdjęcia otwarte w IrfanView są ok. Podejrzewam, że albo coś jest nie tak ze sterownikiem karty graficznej, albo z profilem icc. Kiedyś już coś takiego wystąpiło, gdy Windows pobrał sobie jakąś nową "lepszą" aktualizację, chyba sterownik do nVidii, ale nie pamiętam już, jak to naprawiłem. Przywrócenie poprzedniego sterownika nic nie daje. Kombinowałem też z profilami icc, ale też nie widzę żadnych zmian - zresztą domyślnie jest profil monitora, który był tam od zawsze i wszystko śmigało.

Ktoś ma jakiś pomysł?

lookee
28.08.13, 07:18
Kiedyś problem występował jak Windows samoczynnie przestawial się z 32-bitowej palety na 16 bit. Sprawdź może ustawienia samego sterownika.

epicure
28.08.13, 07:42
Mam 32 bity.

kateb
28.08.13, 11:01
Mam 32 bity.
Tak sobie gdybam, może to ci pomoże.

Ja miałem cos podobnego z kartą zintegrowaną intela (ale nie gradienty tylko dziwnie nienaturalne kolory), po każdej aktualizacji instaluje się i uruchamia igfxperf ( jakiś sprytny zarządzacz profilami). I ten igfxperf wyłącza mój profil (choć w menu wygląda na włączony). Muszę go wyłączyć z autostartu., wtedy wraca do normy.

Być może twoja nVidia też ma takie ulepszacze i zarządzacze.

Chociaż zadziwia mnie, że masz to w przeglądarce i lajtroomie. Może one też ładują ten profil i to się nie zgrywa z tym co sterownik oferuje?

epicure
28.08.13, 19:57
Przyjrzałem się temu bliżej i okazuje się, że w przeglądarce internetowej wszystko gra. Problem jest tylko w LR. Zaczyna mnie to wkur... :/

merti
28.08.13, 20:06
Epi, ty masz pecha do monitorów :) (https://forum.olympusclub.pl/threads/75470-Przej%C5%9Bcia-tonalne-na-monitorze-problem?) Niech pochodzi trochę, rozgrzeje się kryształ itd... :)

epicure
28.08.13, 20:15
Kurde, merti, mój Ty zbawco :D Oczywiście, że to ten sam problem, co wtedy i oczywiście, że rozwiązanie jest równie banalne. Windows postanowił "ulepszyć" obraz na moim monitorze i wrzucił profil kolorów, który sam dawno temu z premedytacją wyrzuciłem :)

Jak to dobrze, że skleroza nie boli...

And.N
28.08.13, 20:17
Mój komputer przeleżał nieużywany przez dwa miesiące. Dzisiaj go uruchomiłem, ale już na pierwszy rzut oka zauważyłem, że coś jest nie tak z kolorami:...
Rozumiem, że wcześniej było w porządku.

Ktoś ma jakiś pomysł?
Spróbowałbym ewentualnie (jeżeli to win xp ,7) zajrzeć w punkty przywracania systemu, jakie są ostatnio na liście i przywrócić komputer do stanu wcześniejszego.
Wpierw można utworzyć punkt przywracania systemu taki jak jest obecnie i ewentualnie jak nic nie da opcja pierwsza (szanse pewnie małe) powrócić do stanu obecnego. W win xp i 7 przywracanie systemu działa dość skutecznie bynajmniej nigdy nie miałem z tym problemu, a czasem się przydało.
Edit.
Już zdaje się niepotrzebny post:grin:

epicure
28.08.13, 20:25
andtor2, już po ptokach, ale dzięki za pomoc :)