Zobacz pełną wersję : E 510 vs E 330
Lgrzechu!!!
10.09.07, 15:57
Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o różnice konstrukcyjne. Każdy wie 330 ma to a 510 sio... Tak naprawdę chodzi mi tylko i wyłacznie o ewentualną różnicę w jakości zdjęć ( np. w gorszych warunkach oswietleniowych, przy zdjeciach seryjnych, itd. ). Jak na razie korzystam z kita 14-45 ale za 20 dni bedę miał 14-54 i stary jasniejszy 40-150. Myślę, że na moje pytanie najlepiej odpowie ktoś kto przesiadł się z 330-tki na 510 ( lub odwrotnie ;-) albo uzywał oba aparaty przez dłuższy czas. Z góry dzięki za sugestie.
skup się na zdobyciu 14-54 a jeśli zostanie monety, to kup jakąś dobrą knigę o foceniu. w dalszej kolejności FL-36 i kolejna kniga. potem zbieraj na wycieczkę a nie na kolejny aparat.
wymiana body co kilka miesięcy nie jest dobrym ruchem. doceń to, co posiadasz i naucz się używać sprzętu. poczciwy to jest E-1 a E-330 ledwo zdążył się zakurzyć.
obiektyw to podstawa a używanie E-330 z 14-45 to porażka.
Lgrzechu!!!
10.09.07, 16:11
Sorki ale moim skromnym zdaniem od knig ważniejsza jest po prostu praktyka...pewnie ze zawsze można coś ciekawego poczytać... ale od samego czytania to mozne tylko oslepnąć. Jezeli dobrze zrozumiałem jesteś raczej na nie, jesli chodzi o opłacalność wymiany. Mam okazję kupic w dobrych pieniądzach body 510 więc sie zastanawiam nad zmianą
Piotr_0602
10.09.07, 16:36
Podbne pytanie można by zadać czy warto przesiąć się z E500 na E510.
Zależy:
Różnice:
E330 ma odchylany LCD, E510 nie ma. Plus da E330. LiveView ma naprawdę sens przy odchylanym LCD.
E510 ma stabilizację, E330 nie. Plus dla E510.
Pytanie czy bardzo jej potrzebujesz. Fotografujesz głównie 14-45(14-54) czy 40-150?
Zamierzasz kupić 70-300 bądź 135-400? Wtedy z E330 musisz nosić statyw, a z E510 już niekoniecznie.
E330 ma lepsze (droższe, bo 2 matryce) rozwiązanie konstrukcyjne w LiveView. Plus dla E330.
E510 ma podobno lepszy AF. Plus dla E510.
E330 ma możliwość używania lampy wbudowanej razem z FL-36. Jeśli masz FL-36 to może być plus. Ale body E330 jest nietypowe. Plus/minus.
E510 ma mniejsze szumy. Ale E330 ma już mniejsze od serii E1/E300/E500, więc aż takiej przewagi tu nie ma jak nad poprzednią generacją.
Plus dla E510.
E330 ma solidniejszą budowę, ale jest większy i cięższy. Kwestia gustu i rozmiarów dłoni. Plus/minus.
Jeśli robisz głównie macro, E330 jest lepszy (odchylany LCD).
Jeśli używasz głównie teleobiektywów - E510 z IS ma dużą przewagę (i mniejsze szumy na wysokich ISO).
Jeśli robisz portret, to i tak lepiej mieć lampy studyjne, lampę zewnętrzną niż mniejsze szumy na wysokich ISO (odszumianie pożera dynamikę). W tym wypadku odchylane LCD też może być bardziej użyteczne niż niskie szumy.
Nad E500 nowy model ma głównie przewagi, nad E330 na niektórych polach przegrywa.
Kwestia gustu...
Piotr_0602
10.09.07, 16:41
Jeśli chcesz wydać pieniądze...
Lepiej już dodaj trochę kasy, sprzedaj ZD 40-150 i kup ZD 50-200. Albo ZD 11-22.
Albo za mniejsze pieniądze kup ZD 50 f/2.
Albo 70-300 który wkrótce pojawi się na rynku (i statyw, bo E330 nie ma IS).
Albo jeszcze lepiej FL-36 lub FL-50 lub najnowszego Metza do Olka.
Za każdym razem odczujesz większą różnicę, będziesz miał większe możliwości i więcej radości niż z wymiany E330 na E510.
Jeśli nie masz lampy, najpierw sugerowałbym zakup lampy. Jeśli masz, to któryś z obiektywów.
Każdy z tych zakupów to inwestycja z mniejszą utratą wartości niż zakup nowego body, długoterminowa.
I poczekaj na następcę E510 lub E330.
Lgrzechu!!!:
pytanie, które zadałeś sugeruje, że potrzebujesz zarówno dobrej książki, jak i więcej praktyki. wypstrykaj E-330 jakieś 10.000 zdjęć a dowiesz się że najbardziej ogranicza optyka a nie body...
Piotr_0602
10.09.07, 16:56
Dużej ilości światła żadne użyteczne wysokie ISO nie zastąpią. Owszem, matrycy może i pokona szumy, ale kosztem dynamiki. Mając do wyboru doświetlenie lub zwiększenie ISO, zawsze lepiej, o ile to możliwe (tj. obiekt znajduje się blisko) doświetlić.
Dlatego jeśli nie masz lampy, kup najpierw lampę.
FL-36 (niedroga), FL-50 (mocniejsza, uszczelniana ale droższa), Metz 58 AF-1 dedykowany do Olympusa (możliwościami zbliżony do FL-50, chwilami nawet go przewyższa - drugi palnik, cena pomiędzy FL-36 a FL-50, najnowsza nagroda EISA).
Portrety, macro, zdjęcia w pomieszczeniach - lampa jest niezastąpiona. FL-36 można nawet znaleźć używaną. Wyjdzie dużo, dużo taniej niż nowe body. Nawet dokupując ZD 35 macro wyjdzie sporo taniej (a wykorzystasz wtedy odchylany LCD).
Nowe body to niewielka zmiana. Lampa albo nowy obiektyw (szczególnie z nowymi możliwościami, czyli macro albo rozszerzenie zakresu ogniskowych) to już sporo większe możliwości.
Tak samo robi zdjęcia. Mniejsze szumy na wysokich ISO? 1EV różnicy możesz też dostać kupując jaśniejszy obiektyw. IS odczujesz głównie przy długich ogniskowych.
Poczekaj na następcę E510.
Mam E-330. Miałem E-500. Pstrykałem troszkę - dzięki uprzejmości znajomego E-510. Osobiście bym nie wymienił E-330 na E-510 nawet gdyby gdyby ktoś mi zaoferował nowy za mojego E-330. E-510 jest fajnym aparatem. E-330 to konstrukcja unikalna - pod moje fotografowanie chyba fajniejsza. Gdyby dodać mu status LCD, drugie kółko nastawcze, stabilizację i gdyby był ze dwa centymetry wyższy byłby pod moje potrzeby w zasadzie idealny.
Pomacaj - wybierz ten, który bardziej Ci się spodoba. Teoretyzowanie niewiele wnosi. I tak robotę będzie robić szkiełko podpięte pod aparat a w znacznie mniejszym stopniu puszka. A tu obie puchy fajne...
Lgrzechu!!!
10.09.07, 18:10
Bardzo dziękuję za sugestie ( thanx szczególnie dla Piotra.. trochę się napracowałeś ;-) ). Nie do końca chodziło mi co prawda o analizę techniczną ale efekty zdjęciowe w porównywalnych warunkach z tym samym obiektywem ( 14-54 ). Może jednak ktoś wypowie się z czysto praktycznego punktu widzenia. Jak na razie widzę, że opinie odnośnie wymiany są raczej na nie ( co do zewnętrznej lampy to rzeczywiście by mi się przydała )
Bardzo dziękuję za sugestie ( thanx szczególnie dla Piotra.. trochę się napracowałeś ;-) ).
Pamiętaj, że na tym Forum zawsze możesz go docenić punktem "pomógł" ;-)
właśnie ładuję baterię do jeszcze ciepłego E-510 :) frajda jak za bajtla bym dostał zabawkę...
właśnie ładuję baterię do jeszcze ciepłego E-510 :) frajda jak za bajtla bym dostał zabawkę...
Wymieniles E500 na E510?
dokupiłem w Fotobasi za 2333zł + torba gratis - myślę że dobry deal
Zamówiłem jak cena była jeszcze 2399 i do dzisiaj cisza.
a to dziwne bo ja zamówiłem przedwczoraj - w sobotę a dzis jest poniedziałek i miły Pan do mnie zadzwonił że aparacik do odbioru w sklepie :) jako że mieszkam 30 KM od Zabrza gdzie znajduje się FOtobasia wybrałem taką formę odbioru. Może robią jakąś segregację np. do wysyłki i od ręki w sklepie, nie wiem. Numer bezpośredni w sprawie zamówień do nich to 516193718, podaję go jako że słyszałem iż są problemy z dodzwonieniem.
pierwsze wrażenie: to maleństwo nawet w porównaniu z E-500 , ale bajery w postaci IS i LV zrobiły wrażenie - LV jak w starym dawnym, pierwszym moim kompakcie cyfrowym :), ISO 800 miodzio (nie wiedziałem że stary 14-45 ma taką aberację :/ pewnie dlatego że leżał w szafie nieużywany, ISO 1600 dużo lepsze niż iso 800 w E-500 na pierwszy rzut oka teraz najlepsza zabawa z 14-54 mnie czeka.
pozdrawiam i walczę dalej z aparacikiem
a to dziwne bo ja zamówiłem przedwczoraj - w sobotę a dzis jest poniedziałek i miły Pan do mnie zadzwonił że aparacik do odbioru w sklepie :) jako że mieszkam 30 KM od Zabrza gdzie znajduje się FOtobasia wybrałem taką formę odbioru. Może robią jakąś segregację np. do wysyłki i od ręki w sklepie, nie wiem.
Też taką opcję odbioru wybrałem. Napisałem w tamtym tygodniu do nich czy zamówienie traktują jako sondaż potencjalnych chętnych czy realizują, to mi odpisali że mam czekać na tel. i emaila jak będzie aparat do odbioru. Jutro zadzwonię.
Dziękuję i pozdrawiam.
ja od 24 sierpnia czekam na aparat i troszke mnie to już zaczyna irytować.
Niby mają do 15 dni na realizację zaówienia
ale jeśli czytam że po dwóch dniach ktoś ma do odbioru to zastanawia mnie co siędzieje że nie moze tego nikt do mnie wysłać :(
pozdrawiam
dobas
ale jeśli czytam że po dwóch dniach ktoś ma do odbioru to zastanawia mnie co siędzieje że nie moze tego nikt do mnie wysłać :(
pozdrawiam
dobas
mają spore zaplecze i ludzi od internetowej obsługi z tego co widziałem, wiec dziwna sprawa :/
Lgrzechu!!!
11.09.07, 08:23
koledzy troszkę odbiegacie od tematu :D
Sebastian_T
11.09.07, 09:03
pozdrawiam
dobas
Jeszcze tylko szybki OT, bo sporo ludzi, widzę, czeka. Wczoraj rozmawiałem z fotobasią (infolinią), wczoraj była dostawa, może akurat przywieźli (w piątek była dostawa i wtedy nie dojechały Olki, tylko inne), i do odbioru może od razu są, a wysyłki - przygotowują. Też od 24.08 czekam.
Koniec OT, przepraszam ;-)
koledzy troszkę odbiegacie od tematu :D
w zasadzie wszystko zostało powiedziane... jakość obrazu? to nie tylko szumy.. wszystko zależy co Ci się bardziej przyda ... decyzję musisz i tak podjąć sam... ale zawsze zaoszczędzone pieniążki warto inwestować w obiektywy. bez tego nawet najlepszy aparat nic nie da. każdy z tu wypowiadających pewnie wybrałby inaczej bo każdy ma inne potrzeby.. ale najważniejsze są Twoje wymagania. Ja szukając nowego po e-300 aparatu wybrałem akurat e-1 bo ten mi najbardziej odpowiadał. i Ty też musisz sobie zrobić taki rachunek sumienia na kartce najlepiej
Piotr_0602
11.09.07, 16:12
Bardzo wartościowa strona dla użytkowników 4/3:
http://www.wrotniak.com/photo/oly-e/e510-rev.html#CONCLUSION
Może nie dotyczy to dylematu E330 czy E510, ale podobnego - czy wymieniać E500 na E510.
Zacytuję:
Conclusions
Note to E-500 users: All this does not mean that if you have an E-500, you have to ditch it and get an E-510. I've got more pleasing images from the E-500 than from any camera I've used before, and, believe me, I've been around the block. Consider getting an E-510 only if at least two of the following are true:
- You need a second body;
- You cannot live without image stabilization (possible but not certain);
- You cannot live without Live View (slim chance);
- You need a better performance at ISO 800 and 1600 (less likely than you think);
- You need the amazing extra sharpness of the E-510 with noise filtering off (unlikely);
- You've got so excited after having read this review, that you just must have this camera. :mrgreen:
W przypadku E330 odpada argument nr 3 i słabnie nr 4.
Za to dochodzą zalety odchylanego ekranu, oraz możliwości używania wbudowanej lampy z zewnętrzną FL-36.
Ja osobiście nie zmieniałbym E330 na E510, chyba że bardzo zależałoby mi na stabilizacji. Ale prawdopodobnie wtedy musiałbym mieć obiektywy dłuższe od 40-150 (zestaw 50-200 plus TC-14, Sigmę 135-400, Zuiko 70-300). Dopiero E3 wygląda na to że przyniesie WIELKI POSTĘP. :!:
mam takie jedno spostrzerzenie po pierwszych testach: lustro w E-510 2x głośniej klapie niż w E-500 :) - w kościele kiszka trochę będzie, ogółnie całe body non stop wibruje przez stabilizację, i jeszcze dochodzi porządny kop lustra - w tym momencie cykanie fot to prawie jak gra z padem z forcem feedbackiem - nie mówie że źle bo przynajmniej coś się dzieje cały czas.
Lgrzechu!!!
13.09.07, 08:30
Decyzja zapadła. Narazie odpuszczam 510-tkę, popstrykam E 330 trochę z nowym obiektywem (14-54) i wtedy zobaczę. Obecny kitowy jest dla mnie jednak za ciemny ( przy dobrych warunkach oświetleniowych zdjęcia są całkiem całkiem ale ostatnio byłem w "ponurym" Zakopanem i przy moich eksperymentach z długimi czasami naświetlania wodospadów nie wszystkie zdjęcia wyszły tak jak bym chciał :D ). Rozgladam się za lampką FL 36, jak by ktoś miał w dobrym stanie i wymieniał na mocniejszą to reflektuję. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi i pozdrawiam.
Piotr_0602
13.09.07, 09:46
Dobry wybór.
Z budżetowych szkiełek także warto rozważyć:
- ZD 35/f3.5 - otwiera cały dział fotografii - makrofotografię, a na dodatek jest jaśniejsze i ostrzejsze w swojej ogniskowej niż 14-45, a E330 z odchylanym LCD do macro jest idealny
- 70-300 które wkrótce wejdzie - co prawda ciemne i bez statywu nie podchodź, ale 600mm na końcu to też nowe możliwości
Ale lampa to lampa. Więcej światła to ładniejsze zdjęcia. FL-36 to bardzo przyzwoita lampa za swoją cenę (choć mocy lampy nigdy nie jest za mało).
Lampy nie zastąpi wyższe ISO (to zawsze mniejsze zło, bo obcina dynamikę i dodaje szum) ani jaśniejsze szkło (jaśniejszy obiektyw zbiera więcej światła, ale mniejsza wartość przysłony to mniejsze GO, co nie zawsze jest pożądane).
Co do twoich poszukiwań FL-36. Być może, jeśli możesz zaczekać, przed grudniowymi świętami będę chciał sprzedać moją FL-36. Znajomi przylecą z USA na święta i chciałem przez nich sprowadzić sobie 50-200 i być może, być może (gdyby był kupiec na FL-36) także FL-50. Ale zapytaj się o to w grudniu.
Ceny w USA są po prostu dużo niższe...
Lgrzechu!!!
13.09.07, 10:04
Piotrze a myślisz, że skąd już leci mój nowiutki 14-54 i tele ;) O lampkę nie miałem sumienia męczyć kuzyna mojego dobrego kumpla. Każdy w rodzinie cos zamawia z Stanów, taka popaprana rzeczywistość cenowa w Polsce.
Piotr_0602
13.09.07, 11:01
fakt
Grube Amerykany zarabiają dużo więcej a mają wszystko taniej.
A my kupując każde szkiełko dokładamy się do finansowania ekscesów Kaczyńskich, aby nikt kto "przelewał krew w kampanii wyborczej PiS" nie cierpiał niedostatku - jak to kiedyś szczerze przyznali.
Ale dolar spada i może do świąt foto będzie tam jeszcze tańsze w przeliczeniu na złotówki. Może zadłużeni Amerykanie będą na ebay-u wyprzedawać sie z 4/3 żeby zachować swoje zadłużone domy. Kryzys na rynku nieruchomości się tam rozwija.
FL-50 kosztuje tam niewiele więcej niż u nas FL-36.
Na pewno chcę na święta sprowadzić sobie 50-200.
Więcej to kwestia kasy - może FL-50, może jeszcze ZD 50/f2.
W przyszłym roku sprowadzę stamtąd może już coś Zuiko Profi. Marzy mi się 7-14. No i zobaczymy co to będzie za cudo te E3.