Zobacz pełną wersję : aallen - moje propozycje
Witam
Podobnie jak wiele osób tu postanowiłem założyć wątek ze swoimi propozycjami jako że ostatnio wszedłem w posiadanie Olka i paru szkiełek.
Na początek propozycja wypluta z Samyanga 7,5 mm po stosownym cropie
Wyszło całkiem fajnie.
Wykropowałeś z lewej?
Lekko z lewej i zostal uciety dol z duza iloscia wody. Horyzontu nie udalo sie wyprostowac ;)
Nawet dobrze, że nie udało Ci się wyprostować bo chyba tak lepiej wygląda niżbyś go naprostował :)
całkiem przyjemnie :)
można głęboko odetchnąć oglądając - IMO dobrze scropowane :)
Miłe dla oka w odbiorze:) Horyzont można wyprostować ale czy będzie lepiej sam nie wiem...:)
Sporo straciłeś na jakości przez kompresję...120KB przy tym rozmiarze to bardzo mało...
Lekko z lewej i zostal uciety dol z duza iloscia wody. Horyzontu nie udalo sie wyprostowac ;)
Nawet dobrze, że nie udało Ci się wyprostować bo chyba tak lepiej wygląda niżbyś go naprostował :)
Można se porównać :-P
9491594914
wszystko byś prostował :-P
no ale fajnie wyszło :D
wszystko byś prostował :-P
no ale fajnie wyszło :D
helmuth lepszy :mrgreen:
Wrzucilem w formacie png dlatego przerobiło na jpeg i spadła jakość. Wcześniej tego nie zauważyłem. Poprawie wiec troszkę rozdzielczość. Swoją drogą czym prostowałeś zdjęcie ?
...
Dwa zdjęcia też po cropie ale już nie z Samyanga tylko 14-42 G Vario. Wprawdzie jest różnica w kadrze ale mniej wiecej porównanie podobnego krajobrazu w deszczu i po deszczu :)
Wrzucilem w formacie png dlatego przerobiło na jpeg i spadła jakość. Wcześniej tego nie zauważyłem. Poprawie wiec troszkę rozdzielczość. Swoją drogą czym prostowałeś zdjęcie ?
...
Dwa zdjęcia też po cropie ale już nie z Samyanga tylko 14-42 G Vario. Wprawdzie jest różnica w kadrze ale mniej wiecej porównanie podobnego krajobrazu w deszczu i po deszczu :)
Wrzucaj pliki o wielkości ok. 1000 px na dłuższym boku i wadze 400 kB
Prostowałem Gimp -> zniekształcenie soczewki
Wrzucilem w formacie png dlatego przerobiło na jpeg i spadła jakość. Wcześniej tego nie zauważyłem. Poprawie wiec troszkę rozdzielczość.
Z tego co wiem jak wrzucasz przez załącznik (jak to powyżej) to forum nie skaluje tj. nie zmienia rozmiaru. Forum automatycznie kompresuje gdy waga zdjęcia przekracza 1MB.
Czemu używasz takiego "dziwnego" formatu png. ? JPG do internetu stosuj.
Powiem ci że większość mam w PNG. Do tej pory nie było problemu ale naprostuje to :)
Sam wywołuję RAW-y do png. Jest to kompromis pomiędzy wielkością tifa a jakością png. Potem po przeskalowaniu do wielkości forumowej zapisuję w jpg
To pierwsze bardzo w odpowiednim czasie zrobione.Jednak zachody slonca sa raczej cieple i w cieniach jest ciemno.Wielu MZ calkiem niepotrzebnie wyciaga cienia z takich kadrow i balansuje w zimna strone.Fota traci klimat w jakim zostala zrobiona.
Popatrz jest troche inaczej,czy lepiej czy gorzej to juz nieistotne.Troche lewa strona kadru jest taka nieodpowiedna.Majac orginal mozesz pocudowac troche95304Mozna wyciagac z cienia szczegoly,ale nie tracmi czerni,bo mamy mydelko wtedy.
Większość zdjęć w celu lepszej dynamiki tonalnej wyciągam programem SNS-HDR Home. Zdjęcie które obrobiłeś bardzo mi się podoba i pomyśle ze zdjęciami czy aby troszkę nie ingerować pod tym kątem, co wspomniałeś, tj. więcej czerni. Tylko teraz pytanie iść w kierunku artystycznego podejścia do zachodu czy tak jak to widzą oczy. Ot jest pytanie
...
Teraz troszkę wariacji EPL1 + 50 mm 1.7 Minolta na adapterze. Fotograficzne spojrzenie na grę w Jenge
Tylko teraz pytanie iść w kierunku artystycznego podejścia do zachodu czy tak jak to widzą oczy. Ot jest pytanie
W mysl zasady -Mniej znaczy wiecej.Druga sprawa to co rozumiemy przez artyzm.Bardzo szybko mozna skrecic w strone kiczu.
Ja osobiscie stawiam na to co widzialem i jak zapamietalem z delikatnym podkresleniem czegos w kadrze co doda troche przypraw do ogolnego smaku.
Jesli akurat przy zachodzie jest ciekawy uklad chmur,jakies to niebo jest niepokojace to podkresle je mocniej.Jesli mgla to w druga strone.
Wszystko z wyczuciem i ze smakiem.Nie na zasadzie,ze focisz znajoma na chodniku przed domem i dajesz "tytula"Kolezanka Krysia na chodniku przed blokiem.
Żaglóweczka bardzo przyjemna, ten lekko wygięty horyzont jakoś tak fajnie pasuje. Jenga bardzo fajna, podoba mi się kompozycja i taki minimalizm. Tylko czy aby nie brakuje ostrości?
Tylko teraz pytanie iść w kierunku artystycznego podejścia do zachodu czy tak jak to widzą oczy. Ot jest pytanie
To już tylko i wyłącznie od Ciebie zależy. Twoja wersja jest pewnie bardziej zbliżona do tego co widziały oczy, a mi bardziej podoba się wersja Mirka.:)
Nie jestem za tym aby w fotografii odzwierciedlać dokładnie rzeczywistość ale tu każdy ma swoje zdanie.
Można se porównać :-P
Dzięki za potwierdzenie tego co napisałem :). Nie ma to jak komuś się nudzi :)
Aallen te dwa następne widoczki to szczerze mówiąc jak na mój gust skopałeś totalnie :). Jak można takie widoki z taką świadomością skopać? Ja rozumiem zepsuć ale skopać? ;) :)
A te dwa ostatnie jak dla mnie zamysł bardzo dobry tylko kadry jakoś do tego zamysłu nie pasują :)
Tylko czy aby nie brakuje ostrości?
Być może. Robione na otwartej maksymalnie przesłonie + ta nieszczęsna przejściówka z którą mam problem. Drugi system do S, i 50mm jest jedynym poprawnie ostrzącym obiektywem na m 4/3
Aallen te dwa następne widoczki to szczerze mówiąc jak na mój gust skopałeś totalnie :smile:. Jak można takie widoki z taką świadomością skopać? Ja rozumiem zepsuć ale skopać?
Na całe szczęście mam te widoki na wyciągnięcie ręki tak więc postaram sie je uchwycić jeszcze raz inaczej :)
A te dwa ostatnie jak dla mnie zamysł bardzo dobry tylko kadry jakoś do tego zamysłu nie pasują :smile:
Z Jengą był ten problem że to nie była ustawiona sesja pod Jenge. Można by rzec wyszło to tak bardziej na spontanie a później dopiero przyszła myśl że można byłoby coś z tego wyciągnąć :)
Aallen ja się nie znam na fotografii i mówię to szczerze bo nawet żadnej książki w życiu nie przeczytałem w tym temacie. Zawsze oceniam po tym czy coś się podoba moim patrzałkom czy nie. No może znam się trochę na robieniu foto głupot i pierdół hehe :). Ale powiem Ci jedno - nigdy nie powtarzaj kadrów tylko zawsze rób nowe, nawet tego samego miejsca, osoby czy czegoś tam innego. Co do ostatniej serii to zawsze warto chwilę się zastanowić czy lecimy na żywioł czy jednak chwilę się zastanowimy nad realizacją bo to samo co wyżej czyli powtarzane już traci ten smak tworzenia czegoś co uważamy za fajne i przez to i tak nie będzie już fajne pomimo, że niby lepsze technicznie. Lepiej walnąć 50 kadrów z rożnymi ustawieniami bardziej lub mniej przemyślanymi niż 5 kiepskich na początek apotem 45 super powtarzanych :);). Zawsze doświadczenie z mniej udanych rzeczy możesz wykorzystać do kolejnych pomysłów :)
Wielki Wóz i 1 może 3 perseidy. Bo mam nadzieje ze nie samoloty :)
Ale powiem Ci jedno - nigdy nie powtarzaj kadrów tylko zawsze rób nowe, nawet tego samego miejsca, osoby czy czegoś tam innego
Pytanie jak duża różnica to już różnica w kadrze ?
Wielki Wóz i 1 może 3 perseidy. Bo mam nadzieje ze nie samoloty :)
Pytanie jak duża różnica to już różnica w kadrze ?
W myśleniu jest już inna taka nie skrępowana musem powtarzalności :)
W myśleniu jest już inna taka nie skrępowana musem powtarzalności
Wybacz ale nie zrozumiałem. Masz na myśli zdjęcie czy raczej mówisz ogólnie. ? Poszczególny kadr może się różnicą nawet odległością przesunięcia o 3 cm aparatu w ręku w lewo lub w prawo.
No chyba że powtarzalność kadru będzie a rzeczy które będzie się rejestrowało będą pokazywać zawsze coś nowego.
Dwie propozycje przedstawienia OMD EM5