Zobacz pełną wersję : E-500 problem z synchronizacją flasha
Witam...
A wiec problem wyglada nastepujaco; w żadnym trybie lampa zarówno wbudowana jak i zewnetrzna nie jest synchronizowana na czas jaki jest ustawiony w menu tylko wybiera sobie sama czasy które są zadługie bo momentami dłuższe niż 1/30 sekundy. wydaje mi sie także iz pomiar blysku TTL nie działa tak jak powinien.Kolejna sprawa jest też brak mozliwosci korekty ekspozycji ''pokrętlami'' w lampie i mozna to wykonac tylko i wyłącznie w ustawieniach body. Teraz pytanie do was czy to z mojej winy coś jest nie tak ustawione w menu? czy jednak muszę oddac apart do serwisu?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam:)
w trybie M i w trybie S będziesz miał możliwość ustawienia czasu. W trybie S kręcisz kółkiem. A w trybie M albo samym kółkiem albo kółkiem z wciśniętym shiftem - zależy od ustawień w aparacie (można zmieniać).
Natomiast powiedz w jaki sposób wprowadzasz korektę ekspozycji i w jakim trybie masz aparat ustawiony?
Tak wiem,ze wtedy bedę miał ale powinno takze byc przecież w trybie A jak i AUTO i innych programach tematycznych a tak nie jest. Korekty ekspozycji lampy dokonywalem dotychczas ''pokretlem'' w lampie . Teraz jest to mozliwe tylko w menu aparatu.
Witam...
A wiec problem wyglada nastepujaco; w żadnym trybie lampa zarówno wbudowana jak i zewnetrzna nie jest synchronizowana na czas jaki jest ustawiony w menu tylko wybiera sobie sama czasy które są zadługie bo momentami dłuższe niż 1/30 sekundy. wydaje mi sie także iz pomiar blysku TTL nie działa tak jak powinien.Kolejna sprawa jest też brak mozliwosci korekty ekspozycji ''pokrętlami'' w lampie i mozna to wykonac tylko i wyłącznie w ustawieniach body. Teraz pytanie do was czy to z mojej winy coś jest nie tak ustawione w menu? czy jednak muszę oddac apart do serwisu?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam:)
Hmmm - czy nie masz w aparacie ustawionego któregoś z trybów "SLOW"? Jeśli tak to czasy dobiera automatyka aparatu - zgodnie z ilością światła zastanego w ramach czasów, do których lampa może się synchronizować...
Ustawiając tryb M w aparacie lampa wbudowana powinna błyskać przy dowolnym czasie nie krótszym niż 1/180s.
Jaką masz lampę zewnętrzną?
Jeśli jesteś nowym użytkownikiem E-500 stawiam na złe ustawienia/nie zrozumienie menu a nie uszkodzenie aparatu...
Lampa ustawiona jest na AUTO i włsnie przed chwila zresetowałem ustawienia i nadal jest ten sam problem...:(
u mnie w e300 lampa sama wymusza 1/160 s. Ale lampa zewnętrzna nie jest w ogóle widziana przez aparat i mogę ustawiać co chcę. Mój zewnętrzny Vivitarek synchronizuje się od 1/250s :)
korekcja błysku 2 sposoby:
1. naciskasz jednocześnie przycisk lampy i przycisk shift (ten zaraz koło spustu migawki) i pojawia się korekcja błysku - wtedy przekręcasz kółkiem
2. naciskasz przycisk OK i strzałkami najeżdżasz na piorun +- i klikasz OK i znowu strzałkami ustawiasz korekcję błysku.
Co do tego czasu synchronizacji. Czas synchronizacji nie będzie taki jak w menu ustawiasz w trybach auto i P. Dlaczego? dlatego: aparat najpierw próbuje ustawić optymalną ekspozycję dla światła zastanego a lampy użyć tylko do doświetlenia tzw fill-flash. W zwiazku z tym w trybach automatycznych auto i p nie ma na stałe ustawionego 1/180.
Pytasz czemu w trybie A nie ma też tego czasu 1/180? Ano dlatego, że gdyby było na stałe te 1/800 (czyli tak jak ustawienie synchronizacji) to by to działało tak jak tryb M (użytkownik ustawia czas i przysłonę).
Nie bardzo rozumiem twój problem.
Nie jest tak jak było. Do niedawna mogłem ustawiac ekspozycje przy użyciu jednego ''pokrętła'' na lampie nie robiąc ''pacówki'' w body. Pozatym przy ustawieniu synchronizacji na np. 1/100 to taka zostawała w Trybie A po załozeniu lampy pomimo iz synchronizacja jest ustawiona na 1/160 aparat podaje 1/40 (wiem, powiecie poco mi to jak moge użyc manuala ) ale tak było i było to o wiele wygodniejsze.
Pozdrawiam i dziekuje kazda wskazówkę.
Ustawienie X-SYNC w menu określa najkrótszy czas synchronizacji a aparat w trybach A, P, Auto i programach tematycznych dobiera czas według zasady 1/ekwiwalent ogniskowej. Czyli np. dla 14 mm (czyli 28 mm w małym obrazku) dobiera czas 1/30. Ustawienie w menu jedynie ogranicza czas synchronizacji do ustawionej wartości. Wraz ze wzrostem ogniskowej czas będzie się skracał do wartości ustawionej w menu, więc żeby aparat ustawił czas 1/160 (1/180 jest dostępny jeżeli skok jest ustawiony co 1/2 EV a nie co 1/3) należy użyć ogniskowej przynajmniej około 80 mm lub mieć odpowiednio dużo światła. Jeżeli chcesz więc mieć kontrolę nad czasem użyj trybu M lub S.
Korekcja pokrętłem w lampie jest dostępna po włączeniu w menu lampy. Fabrycznie możliwość korekcji jest wyłączona. Przynajmniej tak było w mojej FL-36. Zobacz czy masz to włączone.
Nareszcie :D Bardzo dziękuję ''Jackowi S'' , który wyjaśnił całkowicie sytuację. ( po częsci to wiedziałem ale nie wiedziałem jak sie to ma do ogniskowej) Ostatnio dużo fotografowałem teleobiektywem to mnie zmyliło. A ustawienie ekspozycji w lampie zapewne wyłączyłem przez przypadek zaraz zajrzę do instrukcji i właczę tą opcje spowrotem :D Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Witam.
Tym razem zastanawia mnie sprawa synchronizacji z krótkimi czasami np. Włączam w lampie FP synchronizację mam ustawioną na 1/180s ustawiam iso 400 (czasem i mniej nawet 100)i f2 czasy rzędu 250 w zwyż a lampa nie błyska i zastanawiam się dlaczego, czy jest to wywołane problemem z pomiarem przy tak małej przysłonie? czy też u mnie jest coś nie tak?
Z góry dziękuję i pozdrawiam .
Witam.
Tym razem zastanawia mnie sprawa synchronizacji z krótkimi czasami np. Włączam w lampie FP synchronizację mam ustawioną na 1/180s ustawiam iso 400 (czasem i mniej nawet 100)i f2 czasy rzędu 250 w zwyż a lampa nie błyska i zastanawiam się dlaczego, czy jest to wywołane problemem z pomiarem przy tak małej przysłonie? czy też u mnie jest coś nie tak?
Z góry dziękuję i pozdrawiam .
Wymuś błysk na lampie? Pewnie masz w menu aparatu ustawione korzystanie z lampy na 'auto' (kontrolka nad siłą błysku, poniżej iso, tak z pamięci strzelam).
No tak teraz patrzę i błyska ale dopiero powyzej F4,5 w AUTO ( w wizjerze sygnalizuje piorunem)szkoda bo przełanczanie auto na dopełniajacy zajmuje chwilę czasu w tej Epięcsetce :mrgreen: No ale trudno jest jak jest i trzeba składac na E-3 wtedy będzie się szybciej przełanczało :D
No tak teraz patrzę i błyska ale dopiero powyzej F4,5 w AUTO ( w wizjerze sygnalizuje piorunem)szkoda bo przełanczanie auto na dopełniajacy zajmuje chwilę czasu w tej Epięcsetce :mrgreen: No ale trudno jest jak jest i trzeba składac na E-3 wtedy będzie się szybciej przełanczało :D
Nie wiem, czy to obczaiłeś, ale wystarczy wklepać 'OK', najechać na wybrany parametr i przełączasz go kółkiem - kiedyś też na parametrze klikałem 'ok' i strzałkami na wartość... Ale się nauczyłem kółkiem.