Zobacz pełną wersję : Zdjęcia nocne ISO 100 EPL1 i EP2
Uszanowania
Z racji tego iż jestem nowym użytkownikiem systemu micro 4/3 chciałbym zapytać o to czy dane efekty na nocnym zdjęciu przy najniższym ISO są czymś normalnym
Zdjęcia z nowych aparatów są podpisane, które z którego. Na optycznych lub na samplach nie widziałem tak dziwnych efektów. Może ktoś mi doradzi lub naprowadzi co jest nie tak ?
Spróbuj zrobić w menu użytkownika: J – Narzędzia - Mapowanie pikseli.
bardziej mi chodzi nie o piksele tylko o te mikrokropki. Czy to jest ten slynny prąd ciemny ?
bardziej mi chodzi nie o piksele tylko o te mikrokropki. Czy to jest ten slynny prąd ciemny ?
Tak. Tak wygląda to zjawisko. Im dłuższy czas tym większe zagęszczenie podejrzanych kropeczek.
Nie widzę żadnych anomalii. Dobrze że nie posiadasz dużego 4/3 z matrycą CCD bo byś się przeraził ;). Pozdrawiam
chodzi ci o Hot pixele? tzn kolorowe kropeczki?
przy dluzszych czasach wlacz sobie dark frame. dziala to tak ze robisz zdjecie np 5 sekundowe na iso 100 i aparat pozniej zapisuje zdjecie przez ten sam czas jak bylo naswietlane, bo w sofcie naswietla sobie 2ga taka klatke przy zamknietej migawce. pozniej ladnie odejmuje kolorowe kropeczki i po problemie.
To calkowicie normalne zjawisko.
podpowiedzcie która opcja podpowiada za uaktywnienei Dark Frame
reduykcja szumu naswietlania długich czasów czy jakos tak. boze to zawsze jest tak napisane ze mozna umrzec zanim sie to znajdzie.
ale darki nie działaja jak zapisujesz w rawach. (tak mi się wydaje, na logike...? ale tutaj moge byc w wielkim błędzie, a nie mam olympusa pod reką)