PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia nocne ISO 100 EPL1 i EP2

aallen
9.08.13, 00:18
Uszanowania

Z racji tego iż jestem nowym użytkownikiem systemu micro 4/3 chciałbym zapytać o to czy dane efekty na nocnym zdjęciu przy najniższym ISO są czymś normalnym

Zdjęcia z nowych aparatów są podpisane, które z którego. Na optycznych lub na samplach nie widziałem tak dziwnych efektów. Może ktoś mi doradzi lub naprowadzi co jest nie tak ?

alnico
9.08.13, 00:38
Spróbuj zrobić w menu użytkownika: J – Narzędzia - Mapowanie pikseli.

aallen
9.08.13, 01:06
bardziej mi chodzi nie o piksele tylko o te mikrokropki. Czy to jest ten slynny prąd ciemny ?

banc
9.08.13, 01:39
bardziej mi chodzi nie o piksele tylko o te mikrokropki. Czy to jest ten slynny prąd ciemny ?

Tak. Tak wygląda to zjawisko. Im dłuższy czas tym większe zagęszczenie podejrzanych kropeczek.

Weasly
9.08.13, 13:25
Nie widzę żadnych anomalii. Dobrze że nie posiadasz dużego 4/3 z matrycą CCD bo byś się przeraził ;). Pozdrawiam

eFiX
9.08.13, 13:30
chodzi ci o Hot pixele? tzn kolorowe kropeczki?

przy dluzszych czasach wlacz sobie dark frame. dziala to tak ze robisz zdjecie np 5 sekundowe na iso 100 i aparat pozniej zapisuje zdjecie przez ten sam czas jak bylo naswietlane, bo w sofcie naswietla sobie 2ga taka klatke przy zamknietej migawce. pozniej ladnie odejmuje kolorowe kropeczki i po problemie.

To calkowicie normalne zjawisko.

aallen
9.08.13, 21:31
podpowiedzcie która opcja podpowiada za uaktywnienei Dark Frame

eFiX
9.08.13, 21:32
reduykcja szumu naswietlania długich czasów czy jakos tak. boze to zawsze jest tak napisane ze mozna umrzec zanim sie to znajdzie.

ale darki nie działaja jak zapisujesz w rawach. (tak mi się wydaje, na logike...? ale tutaj moge byc w wielkim błędzie, a nie mam olympusa pod reką)